Sunday 1 September 2013

'Cium Mulut' Najib Dan Anwar Lebih Cepat Berlaku Jika Jawatan Presiden UMNO Tidak Ditandingi


Walaupun beberapa pemimpin UMNO menolak hasrat dan tawaran Anwar untuk mengadakan dialog atau kerjasama dengan Najib sebagaimana yang diluahkannya dalam perutusan sempena sambutan Merdeka dua hari lalu tetapi episod ini telah menelanjangkan lebih banyak perkara yang terlindung selama ini.

Setelah isu ini timbul beberapa kali sejak berakhirnya piliharaya umum lalu, kini seperti diyakini bahawa kerjasama antara Najib dan Anwar ini akan menjadi kenyataan juga akhirnya. Dengan beberapa kali isu ini timbul juga, ia seakan mengiyakan bahawa Najib dan Anwar sudah saling bermain mata sebelum ini dan hanya menunggu masa yang sesuai saja untuk menjalinkan kerjasama atau "cium mulut" dalam bahasa atau istilah budak-budak rock zaman sekarang, menjadi kenyataan.

Jika sebelum ini ketika ditemubual oleh portal berita luar negeri, The Edge Review dan Asia Sentinel, Anwar yang mendedahkan tentang hasrat Najib ingin berbaik-baik dan menjalin kerjasama dengannya, kali ini nampaknya Anwar pula meluahkan keinginan itu.

Dan jawapan balas atau penafian Najib mengensi berita itu cukup lembut dan berdiplomasi, tidak terlihat tanda-tanda melenting atau penafian yang keras. Penjelasan yang dikeluarkan oleh Pejabat Perdana Menteri hanya menyebut isu kerjasama itu sebagai rekaan dan imaginasi penulisnya semata-mata dan tidak mengatakan ianya sebagai fitnah. Berbeza sekali dengan beberapa ungkapan kasar dan emosional yang pernah dilafazkan oleh Najib ketika berhadapan dengan fitnah dan serangan pembangkang selama ini, termasuk pernah menggelarkan "haram jadah" kepada para peneroka Felda.

Tetapi dalam isu dakwaan Anwar bahawa Najib yang ingin dulu memulakan langkah berbaik-baik dengannya, tak peduli sama ada ianya rekaan, imaginasi, fitnah atau sebaliknya, Najib seolah-olah tidak terkessn atau terganggu sama-sekali, bahkan seperti menerimanya sambil tersenyum mendengarnya.

Bahkan, dalam penjelasan yang hanya dikeluarkan setelah hampir seminggu dijaja oleh Anwar, ia juga menyebut kerjasama dalam apa bentuk sekali pun tidak mungkin berlaku selagi Pakatan Rakyat tidak mahu menerima keputusan pilihanraya, bahkan terus mempertikaikannya. Ewah, ewah... begitu berbudi bahasa dan lemah lembut penjelasan Najib mengenainya!

Kini setelah Anwar sendiri meluahkan hasrat menawarkan kerjasama dengan kesediaan menerima keputusan pilihanraya umum lalu, reaksi Najib turut cukup santai. Walaupun ianya dibawa dalam perbincangan MT UMNO dan seperti yang disebut oleh Hishammuddin bahawa Najib akan menjelaskan isu itu di lain ketika, Perdana nampaknya sekali lagi tidak terganggu dengannya bahkan kepantasannya membawa perkara itu ke dalam mesyuarat MT tidak lebih menunjukkan keterujaannya dan ingin melihat reaksi daripada pemimpin-pemimpin UMNO yang lain mengenainya.

Walaupun Hishammudin, Khairy Jamaluddin, Mukhriz, Nazri Aziz dan Tengku Adnan dilihat memberi reaksi menolak dan skeptikal terhadap hasrat Anwar itu tetapi mereka ini juga merupakan pemimpin yang mudah akur jika Najib menyatakan sebaliknya mengenai hasrat Anwar itu.

Dilihat dari sudut logik dan kedudukan Najib serta Anwar, penyatuan antara kedua pemimpin ini memang tidak mustahil akan berlaku. Anwar kini berdepan dengan isu mahkamah mengenai kes liwat dengan Saiful Bukhari dan mengharapkan penyelasaian yang memihak kepadanya supaya tiada lagi titik-titik hitam dalam persepsi umum terhadapnya.

Meskipun keputusan pilihanraya umum lalu memperlihatkan PR mempunyai harapan yang lebih cerah dalam pilihanraya lima tahun akan datang berikutan pengundi bandar dan separa bandar makin meningkat, pengundi muda dijangka mencecah angka 5 juta dan tembusan internet yang makin meningkat tetapi isunya tempoh empat atau lima tahun cukup lama bagi Anwar yang sudah berusia 65 tahun sekarang ini.

Dengan menjalin kerjasama atau cium mulut dengan Najib serta mungkin disertai dengan kemungkinan kembali menyertai kerajaan, kes mahkamahnya boleh diuruskan dengan baik. Walaupun ia mungkin menyebabkan Anwar terbantut hasratnya untuk menjadi Perdana Menteri tetapi jika kegagalan itu ditampung dengan penonjolan beberapa orang kepercayaannya menyertai kerajaan seperti Azmin Ali, Nurul Izzah dan Rafizi Ramli, ia mungkin sudah memadai bagi Anwar dan boleh membuatkannya meninggal dunia suatu hati nanti dalam keadaan mata terpejam.

Najib pula, masih dibelenggu dengan persepsi berkaitan pembunuhan Altantuya walaupun Azilah dan Sirul sudah dibebaskan oleh Mahkamah Rayuan. Beliau bersama Kerajaan Malaysia kini berdepan pula dengan saman sivil oleh bapa Altantuya berjumlah RM100 juta dan Karpal Singh telah pun mengeluarkan kenyataan akan berusaha sedaya upaya untuk mengeluarkan sapina bagi memastikan Najib dan bekas pembantunya, Musa Safri yang tidak dipanggil sebagai saksi sebelum ini agar hadir memberikan keterangannya dalam saman sivil ini.

Cabaran Najib bersama dengan persepsi Altantuya yang tidak berkesudahan ini ialah bagaimana untuk memenangi pilihanraya lima tahun lagi dengan lebih bergaya. Selagi Anwar dan bersama dengan PAS dan DAP, ia tetap dilihat merupakan cabaran yang perit baginya.

Dalam ini tentunya Najib melihat dengan menjinakkan Anwar, banyak perkara boleh diselesaikan. Najib sedar masalah dan kedudukan dirinya dan dalam masa yang sama, beliau juga sedar masalah dan kemahuan Anwar. Penyatuan ini lebih merupakan situasi menang-menang. Najib mendapat manfaat dan Anwar juga mendapat menfaatnya.

Oleh itu bersatunya Najib dengan Anwar bukanlah mustahil sebenarnya. Kedua-dua mereka ada masalah tersendiri yang boleh diselesaikan atau diminimakan dengan saling menyatu dan bekerjasama. Selain itu, dengan BN mempunyai 133 kerusi dan PKR mempunyai 30 kerusi Parlimen, isu persempadanan kawasan pilihanraya yang mana Anwar sudah awal-awal mengeluarkan ugutan untuk tidak memberi sokongan, turut boleh diselesaikan melalui "cium mulut" kedua mereka.

Penyatuan dan "cium mulut" Najib dan Anwar hanya menunggu masa dan ketikanya. Ia mungkin menjadi agenda utama sebaik saja Perhimpunan Agung UMNO berakhir hujung tahun ini. Kita tidak tahu mereka sudah saling bermain mata sebelum ini tetapi keghairahan Anwar mengenai kerjasama ini dan sikap Najib yang begitu tolerasi terhadapnya seakan-akan mengesahkan bahawa main-main mata itu sudah berlaku.

Anwar mungkin tiada halangan membawa PKR dalam kerjasama ini walaupun menyebabkan ia terpaksa menjatuhkan talak tiga kepada PAS dan DAP. Halangan Najib pula mungkin tentangan daripada Mahathir yang tentunya tidak bersetuju dengan kerjasama ini. Bagi Mahathir, Anwar adalah musuhnya sampai mati.

Tetapi Najib dipercayai boleh meyakinkan kabinet dan pimpinan tertinggi UMNO mengenai kerjasama ini, lebih-lebih lagi sebahagian mereka adalah orang-orang kanan dan penyokong setianya sslama ini. Jika beliau disahkan menang tanpa bertanding sebagai Presiden UMNO sekali lagi pada pemilihan 19 Oktober ini, Najib akan menjadi lebih kukuh dan mudah membawa kerjasama dan penyatuan dengan Anwar ini menjadi kenyataan.

Dengan diberi mandat tanpa bertanding, bermakna Najib disokong 100 peratus lebih 3.4 juta ahli UMNO secara solid. Kedudukan ini tentunya akan dimanfaatkannya untuk meneroka laluan yang membolehkan perjalanan masa depan politiknya lebih selesa lagi, termasuk bekerjasama dengan Anwar. Ketika itu, cabaran atau tentangan Mahathir bukan lagi halangan atau masalah besar bagi Najib.

Bergerak atas tiket sokongan penuh ahli-ahli UMNO terhadapnya serta Anwar turut bersamanya, Najib akan terus keluar daripada bayang-bayang dan pengaruh Mahathir yang selama ini banyak mengganggunya.

Hanya jika jawatan Presiden UMNO dipertandingkan atau ada sesiapa yang mencabar Najib, iau kerjasama dengan Anwar ini mungkin akan terencat. Kalau pun jika beliau terus menang tetapi jika kemenangannya hanya disokong oleh 70 atau 75 peratus perwakilan saja, ia akan memberi isyarat bahawa beliau tidak boleh bertindak sesuka hatinya selepas itu. Dengan tidak solid atau sepenuhnya UMNO menyokong serta berdiri teguh di belakangnya, Najib juga tentunya tidak boleh lagi menguruskan parti dan kerajaan seperti sebuah syarikat sendirian berhad.

Pasti juga ada perasaan malu untuk terus menjalinkan sebarang ikatan dengan Anwar.

Sekarang terserahlah kepada ahli dan lebih 150 ribu perwakilan UMNO untuk menentukan sama ada mahu menyokong atau tidak penyatuan Najib dengan Anwar ini. (SH 01/09/2013)

5 comments:

 1. Salam Tuan. Kami menyokong kerajaan perpaduan dari hanya kerjasama PKR dan BN. Kita mesti ingat 51% menyokong Pakatan dan 47% menyokong BN. Dengan seribu macam permasaalan yang melanda negara sekarang, kerajaan BN mesti akur dan menimbang keluhan suara majoriti.

  Kerajaan perpaduan BN-Pakatan banyak akan memberi manfaat kepada negara. Kerana selagi BN tak memperdulikan suara majoriti, rakyat akan boikot semua agenda kerajaan, termasuklah polisi percukaian, agenda tol lebuhraya dan kenaikan dalam sara hidup rakyat secara keseluruhannya. Yang penting rakyat dah tak mahu lagi suara Mahathir kedengaran lagi yang dianggap oleh suara majoriti sebagai pengacau kehidupan mereka seharian!

  ReplyDelete
 2. penyatuan bn dan pkr tiada ertinya.jika ia berlaku najib bukan saja memungkiri janji pada penyokongnya tapi kepada org melayu sendiri...kebanyakkan org yg menyokong pkr adalah bangsa lain yg sukakan melayu lemah...pikirkan..tiada istilah undi popular dlm hal ini kerana org yg nilai seperti itu adalah org yg tidak boleh terima kekalahan..ingat najib ko naik bukan sbb pkr ...ko naik sbb orh melayu.....org umno..sekarang ko nak bersetubuh dgn org yg melacurkan namamu dan keluarga mu...jgn melukut ditepi gantang....kelak hanyut dilanda badai...ingat najib...kalu tak kerana muyiddin ko takda kat atas...

  ReplyDelete
 3. Anom 10:21, kau fikirlah cara rasional. tak payahlah nak guna perkataan bersetubuh dan melacur. Masalahnya kau bangsa yang tak percaya pada diri sendiri. Kau mengaku melayu dan islam tapi perkataan kau sungguh hodoh. Bertaubatlah, melayu terus hidup walaupun umno dah mati. hakikatnya umno dah berkubur pada 1987.

  Kaulah jenis melayu yang sokongan kamu membawa rebah. Kau perlu ingat mati kau dan hidup kau hanya oleh ketentuan illahi, tiada berkait dengan umno pun.Tanpa umno pun orang lain boleh hidup. Buat apa kau sokong pemimpin mu yang majoritinya kuat makan rasuah?Seperti kata Mursyidul am umno tu,Che Det yang kata orang makan rasuah seperti orang makan babi. Adakah kamu juga makan babi?

  ReplyDelete
 4. Najib wajib letak jawatan

  ReplyDelete
 5. Anda sibuk dengan Najib dan Anwar lebih cepat bercium mulut jika jawatan presiden tidak ditandingi...... bermakna anda juga merasa risau jika adegan itu berlaku ?

  Sebelum ini kita dah dengar bagaimana pemimpin tinggi UMNO Baru sering mengajak pemimpin tinggi PAS wujudkan kerajaan perpaduan, menyebabkan penyokong PAS berbelah bagi diantara puak yang menyokong dengan puak yang menentang.

  Akibat dari cadangan itu, ia telah menyerlahkan wajah-wajah pengkhianat dalam parti PAS yang sebelum ini berselindung disebalik jubah ulamak. Namun pemimpin UMNO Baru tidak pula mengajak berbincang dalam parlimen tapi mereka amat gembira melihat kecelaruan dalaman PAS yang berpunca dari cadangan menyatukan antara parti sebagai kerajaan perpaduan.

  Apabila tiba gilirian PKR pula yang mengajak UMNO Baru bercium mulut bagi mengujudkan kerjasama disamping berpadu-pada mengakibatkan otai UMNO Baru dan pencacainya jadi "sasau berok". Kenapa takut ?

  Berbakul cercaan yang dikeluarkan bagi menghina cadangan itu disamping mengarahkan Anwar membawa isu itu ke parlimen agar boleh dibincangkan....

  Pernakah anda melihat ahli parlimen kerajaan dengan pembangkang berbincang isu rakyat dalam dewan bagi mendapatkan satu keputusan terbaik atau mereka berhujah dan berdebat seperti orang tak cukup belajar semata-mata untuk melindungi penyelewengan mereka ?

  Walau apa pun tekaan atau rekaan kita... kita perlu tunggu dan lihat bagaimana kesudahan cerita ini terutama dalam pemilihan parti UMNO Baru yang bakal mengadakan perhimpunan agong dipenghujung tahun ini.

  Selamat bercengkarama.......  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...