Tuesday 24 April 2018

TINDAKAN KHALED, ZAMBRY TANDING DUA KERUSI BAYANGAN JOHOR, PERAK BAKAL MILIK PAKATAN HARAPAN


Dalam UMNO, bukanlah suatu kelaziman bagi mana-mana pemimpinnya bertanding dua kerusi - satu Parlimen dan satu DUN - secara serentak.

Ini kerana UMNO dan BN merupakan parti yang besar dan ramai yang berebut-rebut mahu menjadi calon.

Selain itu, UMNO dan BN juga sudah lama menjadi kerajaan, maka pembahagian untuk bertanding itu perlu dilakukan secara lebih menyeluruh agar lebih ramai berpeluang menjadi wakil rakyat.

Hanya di Sabah dan Sarawak menjadi kebiasaan ada sesetengah pemimpinnya turut merupakan ADUN dan Ahli Parlimen di waktu yang sama.

Di Semenanjung, pada pilihanraya 2013 lalu, Mustapha Mohamad pernah diamanahkan bertanding dua kerusi secara serentak di Kelantan dalam usaha UMNO dan BN mahu merampas negeri tersebut daripada Pas.

Mustapha yang sudah pun memegang jawatan menteri di peringkat Pusat, cuba dipertaruhkan kerana UMNO dan BN Kelantan tidak mempunyai calon yang berwibawa yang untuk diketengahkan sebagai Menteri Besar.

Kali ini, Mustapha sekali lagi dipertaruhkan untuk bertanding di dua kerusi - Parlimen Jeli dan DUN Air Lanas - sebagai cubaan seterusnya untuk merampas Kelantan setelah hampir 30 tahun UMNO dan BN kehilangan kuasa di negeri tersebut.

Dalam konteks ini, oleh kerana BN masih merupakan pembangkang di Kelantan, cubaan bertanding dua kerusi itu tentu saja boleh difahami di mana sekiranya gagal menawan negeri itu, Mustapha akan terus dikekalkan sebagai menteri di peringkat Pusat.

Di kalangan pembangkang, bagaimanapun bertanding dua kerusi itu bukanlah sesuatu yang luar biasa kerana tokoh yang popular dalam sesebuah parti itu amat diperlukan untuk ditonjolkan bagi mencipta lebih kemenangan di banyak kawasan.

Dalam sesetengah keadaan, ia berlaku kerana tidak ramai yang sedia menjadi calon serta tidak yakin terhadap kemenangan.

Itulah yang menjadikan Lim Guan Eng dan Azmin Ali misalnya bertanding dua kerusi pada pilihanraya 2008  dan kini kedua-duanya terus kekal dengan pegangan dua kerusi tersebut.

Guan Eng kekal bertanding di Parlimen Bagan dan DUN Air Putih, manakala Azmin di Parlimen Gombak dan DUN Bukit Antarabangsa.

Untuk pilihanraya 9 Mei depan ini, beberapa lagi pemimpin PKR dan DAP turut diketengahkan untuk bertanding dua kerusi, antaranya Johari Abdul di Kedah,  Saifuddin Nasution di Kedah dan Pulau Pinang, Shamsul Iskandar Mohd Akin di Melaka dan Nga Kor Ming di Perak.

Pemimpin Bersatu seperti Muhyiddin Yassin dan Mukhriz Mahathir juga bertanding dua kerusi dalam pilihanraya kali ini.

Misinya tetap sama iaitu perlunya tokoh yang popular diletakkan bagi memungkinkan kemenangan, selain mungkin untuk memberi peluang kepada mereka untuk memilih sama ada berkhidmat di peringkat pusat atau pun negeri.

Tetapi, kenapakah Khaled Nordin dan Zambry Abdul Kadir yang sudah menjadi Menteri Besar Johor dan Perak turut memilih bertanding dua kerusi dalam pilihanraya kali ini?

Untuk pilihanraya kali ini, selain bertanding mengekalkan kerusi DUN Permas yang dipegangnya sejak 2013 lalu, Khaled akan turut bertanding kerusi Parlimen Pasir Gudang yang pernah diwakilinya ketika menjadi menteri sebelum ini.

Begitu juga dengan Zambry, di samping mengekalkan kerusi DUN Pangkor yang dipegangnya, beliau juga akan turut bertanding bagi kerusi Parlimen Lumut, satu cubaan kali pertamanya.

Oleh kerana dalam senarai calon peringkat DUN di Johor dan Perak yang sudah diumumkan tidak terlihat pemimpin lain yang berwibawa serta berkemampuan untuk diketengahkan sebagai Menteri Besar, tindakan Khaled dan Zambry turut bertanding di kerusi Parlimen pada waktu yang sama tidak lain adalah gambaran ketidakyakinan mereka mampu mempertahankan kedua-dua negeri tersebut.

Tidak dinafikan, dalam gelombang perubahan yang kian meningkat sekarang ini, Johor dan Perak adalah dua negeri yang diramalkan banyak pihak akan jatuh ke tangan Pakatan Harapan.

Jika Khaled dan Zambry benar-benar yakin mampu mempertahankan Johor dan Perak daripada gelombang itu, untuk apa mereka bertanding di Parlimen?

Bukankah lebih baik kekal bertanding di DUN dan terus menjadi Menteri Besar saja?

Jika mereka mahu dibawa ke Pusat pula, cukuplah mereka bertanding di Parlimen saja dan kerusi DUN itu lebih wajar diserahkan kepada calon lain yang tentunya ramai sedia mengisinya.

Dalam waktu yang sama, apakah dengan bertanding di dua kerusi itu yang dilihat sebagai persiapan untuk beralih jawatan ke peringkat Pusat sekiranya Johor dan Perak jatuh ke tangan Pakatan Harapan, Khaled dan Zambry benar-benar yakin Najib tidak ditumbangkan oleh Tun Mahathir Mohamad pada 9 Mei nanti?

Bagaimana jika Pakatan Harapan dengan pengaruh Tun Mahathir berjaya menggerakkan berlakunya tsunami rakyat Malaysia sehingga akhirnya gabungan untuk menyelamatkan negara itu dapat menguasai Putrajaya? (ShahbudinHusin 24/04/2018)

117 comments:

 1. DENGAR SINI HASIL KEIKHLASAN PERJUANGAN PAS

  AKUAN BEKAS PENJAWAT AWAM

  ✋️Saya merupakan seorang bekas penjawat awam yang pernah bertugas didalam keselamatan negara.

  ��Sepanjang perkhidmatan saya dari umur 19 tahun hingga 56 tahun (37 tahun) saya amat menyanjungi PAS (Parti Islam Semalaysia), walaupun pada awal perkhidmatan, saya amat negatif kepada parti pembangkang ini namun dari masa ke masa saya mulai berpandangan positif kepada parti ini.

  ��Dengan keupayaan dan sumber yang terhad dan merupakan parti paling miskin pernah saya lihat, mereka dapat membangunkan markaz, pusat tarbiyah, sekolah pondok, pusat tahfiz, surau dan masjid mereka sendiri dengan hanya mengutip derma dan sumbangan di ceramah-ceramah dan aktiviti mereka.

  ��Malah setiap kali pilihanraya umum setahun sebelumnya lagi mereka sudah kumpul duit, ada calon mereka yang menggadai tanah pusaka, rumah dan segala harta yang ada semata-mata untuk jadi calon dan kemudian kalah teruk, alangkah bodohnya tindakan itu, itulah pandangan saya masa itu.

  ��Tapi mereka tetap berusaha dan tak pernah tidak bertanding walaupun tempat itu kubu kuat BN.

  ❌Dahulunya ramai orang UMNO amat marahkan PAS namun mereka tidak sedar bahawa ulama' yang banyak memenuhi Forum Perdana seperti Ust. Ismail Kamus, Allahyarham Dato' Harun Din sehinggalah ke Ustaz-ustaz terkini yang sering ke kaca TV adalah ahli PAS. Malah orang UMNO @ BN sanggup bayar ustaz-ustaz ini sehingga ribuan ringgit untuk satu ceramah dan puluhan peratus bayarannya disumbangkan kepada PAS.

  ��Berapa banyak pula produk kesihatan dan makanan sunnah yang milik ahli PAS dan menjadi sumber kewangan PAS yang popular diguna dan dipromosikan oleh ahli UMNO/BN tanpa sedar untuk kesihatan diri dan keluarga.

  ��Ustaz-ustaz PAS ini banyak membantu masyarakat seperti Darussyifa dan lain-lain. Siapa yang tak kenal Darussyifa setiap kali ada masalah HANTU (makhluk halus) maka ustaz-ustaz PAS inilah yang dicari walaupun ahli UMNO/BN dan pernah saya lihat ada yang bukan Islam juga mencari Darussyifa untuk bantuan masalah gangguan makhluk halus.

  ��Malah DUA penceramah yang paling popular kini juga merupakan salah seorang ahli dan penggerak PAS Perak dan PAS Terengganu diperingkat DUN pada seketika waktu dahulu.

  ��Pendek kata PAS telah banyak berjasa kepada masyarakat Islam dan bukan Islam di Malaysia tanpa mereka sedari dan tanpa promosi jasa mereka pada masyarakat.

  ��Cuti bersalin penjawat awam sehingga 90 hari dimulakan oleh kerajaan PAS Kelantan.

  ��Kerja 5 hari seminggu adalah dari Kerajaan PAS Kelantan.

  macam-macam sumbangan PAS pada masyarakat dan kepada kebajikan kakitangan awam.

  ��PAS dari sebuah parti "PAK LEBAI" miskin kini telah lengkap dengan :

  ��Kompleks mereka sendiri

  ��IPTS mereka sendiri

  ��Sekolah Menengah mereka sendiri

  ��Sekolah Rendah mereka sendiri

  ��Pusat Tahfiz mereka sendiri

  ��Pusat asuhan PASTI mereka sendiri

  ��TVPAS mereka sendiri

  ��Radio HIJAU.FM mereka sendiri

  ��Akhbar HARAKAH mereka sendiri

  ��UNIT AMAL MALAYSIA mereka sendiri untuk buat semua kerja kebajikan yang makin popular dan diterima ramai sejak banjir besar di Johor (awal tahun 2000-2004) lagi. Lengkap dengan petugas,

  ��doktor,
  ��jururawat
  �� ambulans
  �� kenderaan menyelamat mereka sendiri.

  ����Kelab Permotoran ARC Malaysia yang mempunyai puluhan ribu ahli di seluruh Mamaysia dan AKTIF di seluruh daerah dan negeri-negeri

  ( _dinobatkan sebagai kelab Terbaik semasa AGM Pemuda PAS Selangor baru-2 ini_.)

  ReplyDelete
  Replies
  1. SAMBUNG LAGI

   😔Cuma PAS adalah sebuah parti yang tidak mahir mendabik dada dan mempromosikan parti dan jasa mereka. Mereka memberi dan menyumbang dalam diam/senyap. Memegang teguh ajaran Rasulullah SAW iaitu memberi dengan tangan kanan jangan sampai tangan kiri tahu.

   ❓PKR dan DAP (Pakatan Rakyat) juga sepatutnya sedar mereka terhutang budi dengan PAS. Mereka belajar berpolitik dengan orang Islam dan bukan Islam melalui PAS. Mereka nak tiru PAS sepenuhnya namun tak mampu walaupun mereka ada kewangan dan pimpinan yang baik namun mereka tiada penyokong yang ikhlas dan ringan tulang. Semua perlu berbayar dan perlu 'duit minum'.

   ✊️Malah setiap kali PRU orang PAS adalah yang paling sibuk berkempen, panjat pokok menaikkan bendera, menaikkan poster dan membuat ceramah bagi pihak PKR dan DAP (Pakatan Rakyat).

   👍Malah ramai pimpinan Pakatan Rakyat (PKR dan DAP) dijaga keselamatan dan kebajikan mereka oleh petugas PAS, ada yang dijaga 24 jam.

   🤗Jadi dengan prestasi, sumbangan dan kelayakan yang telah dimiliki oleh PAS sejak lebih 60 tahun maka saya yakin jika PAS memerintah, merekalah yang paling layak.

   😍Semoga PAS akan menang dalam pilihanraya akan datang.

   🤔Jika mereka boleh membangunkan parti mereka dari kosong "From Zero" kepada sehebat kini, saya yakin mereka boleh membangunkan sebuah negara yang hebat.

   Wallahuallam.
   PESARA NAVY

   Delete
  2. Puiii. .!!! Tulis panjang2 tapi sampah!!

   Delete
  3. Buat laa blog sendiri..
   Copy paste link blog dlm ni habis cerita..
   Catatan pnjng2 kt sini bukan org nk baca pun..!!

   PESARA MYVI

   Delete
  4. Binawe betul ahh lebaimoron ni, penat ahh aku nak scroll ke bawah. wei tak paham2 ke takde org nak baca jadah panjang2 kau ni.

   Pi laa kat blog pro pas sana apahal sibuk kat sini.

   Delete
  5. Lebai moden..sila meninggal please. Kalau tak nak,buat blog sendiri copy paste kat situ.

   Delete
  6. Apa yg lebai sangap bingai membebel pjg lebar tuh...
   Kau tunggu 9/5 ni...

   Delete
  7. gilo apo. sanjung tapi pandang jahat pada pas.

   Delete
  8. Bertukar nama konon ramai
   Orang sama helah tak pandai
   Kopipes panjang sah mamai
   Bertungkus lumus spesis keldai!

   (My tribute to fan tun for his classic, artistic & originality).

   Delete
  9. DAP BERUBAH PERANGAI

   HADIR BERBUKA PUASA BAGI BUKAN ISLAM TAK ADA MASALAH PUN itu semua orang faham tapi kalau datang berbuka dengan tujuan lain sedangkan ANTI-ISLAM itu orang Islam marah.

   Apa Sikap DAP Terhadap Hudud Sebelum Ini?

   Lebai mengajak pembaca sorok 8 tahun lalu kenapa orang tak kisah pun Lim Guan Eng datang berbuka malah masyarakat Islam mengalu-alukan kedatangnya.   27 Jun 2012 Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng 'dihujani' pelbagai persoalan berkaitan pendirian dan sikap parti itu terhadap isu hudud yang menjadi perjuangan parti rakannya PAS dalam Pakatan Rakyat pada Majlis Wacana II "Benarkan Dasar DAP Mengacam Islam" anjuran akhbar web berbahasa Melayu DAP Roketkini .

   Dalam program wacana itu, sesi soal-jawab menjadi panas apabila peserta Melayu yang rata-rata muda bangkit bertanyakan isu hudud kepadanya.

   "PAS ada pendirian, DAP ada pendirian. Tetapi ia tidak menghalang kerjasama dalam isu yang lebih besar," katanya. Jawapan DAP pada masa itu tidak menentang pun usaha PAS atas dasar muafakat.

   Memang kita tahu dasar DAP tidak setuju denan hudud dan PAS salah satu agendanya ialah hudud. Tapi masing-masing DAP dan PAS boleh bertolak-ansur dalam isu Hudud.

   Malah pada 29 April 2013 DAP dalam kenyataan bersamanya dengan PAS Pulau Pinang dengan sebelum PRU 2013 sangat jelas tidak menolak Hudud yang dibawa oleh PAS.   "Kita berdasarkan kerjasama atau prinsip musyawarah. Kalau kita bersetuju, mari kita cari kata putus. (Perkara) yang tidak boleh bersetuju, kita terima pandangan yang berbeza," katanya.

   Kenyataan ini juga menunjukkan DAP boleh bersikap tolak ansur atas dasar muafakat dan PAS juga menerima bahawa DAP tidak sokong HUDUD kerana itu polisi parti mereka.

   Sikap ini membuat penyokong PAS dan masyarakat Islam boleh terima jika ada pimpinan DAP untuk berbuka puasa di majlis berbuka puasa anjuran PAS yang biasanya di surau dan masjid.

   Sikap Ahli dan Penyokong DAP Terhadap Hudud Sebelum Ini

   Cina DAP (lebai fokus kepada masyarakat Cina yang sokong DAP) pada masa itu itu tidak kisah tentang hudud yang dibawa oleh PAS kerana hudud adalah untuk orang Islam dan untuk menghukum mereka yang jahat sahaja. Biasanya yang jahat, yang mencuri dan merompak harta rakyat adalah pimpinan UMNO dan Barisan Nasional.

   INi bukan omong kosong bahawa Cina DAP tak kisah pun. Lihat keadaan pada masa itu. Gambar tidak berbohong. Ini adalah bukti yang nyata bagi mereka yang berfikir menggunakan akal.
   Cina DAP bangga tampal stiker sokong hudud dibaju dan tubuh mereka yang ini jarang penyokong PAS buat!   Laman Helen Ang seorang penulis berbangsa Cina pro BN ada memetik petikan di atas yang mengulas sokongan Cina DAP kepada Hudud bagi membenteras salahlaku BN terutamanya rompak wang rakyat.

   Delete
  10. This comment has been removed by the author.

   Delete
  11. APA PUNCA DAP BERUBAH SIKAP

   Apa Sikap Pimpinan DAP lain terhadap Hudud yang diperjuangkan oleh PAS?

   Malah pada masa itu ada Cina DAP mahukan Hudud untuk membenteras kemungkaran yang UMNO lakukan. Semasa Bersih 2.0 pun ada kempen untuk hudud oleh Cina DAP termasuk Anthony Loke Siew Fook.   Jika kita tinjau pandangan Ahli-Ahli Parlimen DAP pada masa itu mereka tidak menolak dan menetang hudud. Mereka pernah menyokong hudud, Ong Kian Ming (YB Serdang) dan Thomas Su (YB Ipoh Timor), terang-terang menyokong dan boleh dibaca di Twitter mereka.


   Kelab Penyokong PAS terdiri daripada orang Cina juga menyokong hudud. Mereka pernah membuat kenyataan terbuka dalam hal ini. Ketua Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) Hu Pang Chaw yang kini AJK pasti AMANAH (PAN) tidak menentang Hudud seperti sekarang. Dia buat kenyataan akhbar kenapa Bukan Islam takut dengan Hudud yang tak ada kaitan dengan mereka.

   Bukan itu sahaja anda dikalangan Cina DAP berkempen untuk hudud. Mereka pula lebih daripada PAS berkempen dengan mengedar risalah kepada masyarakat bukan Islam berkenaan hudud.   Kita tahu Hannah Yeoh yang ada agenda kristianisasi pun menunjukkan sikap terbuka tidak menetang hudud, malah dia, Hannah Yeoh membenarkan usul hudud dibahaskan dengan bebas di DUN Selangor dalam satu kenyataannya semasa itu. Dia kata "I'm speaker for all parties" Kenyataan ini masih ada pada Youtube. Tapi sekarang maaf speaker ini tidak lagi terbuka dengan Islam, kenapa? Kerana ada orang Islam memberi "taring" kepada dia!!   Mengejutkan ada juga Cina DAP buat kempen "Hudud In Penang 2020".
   Mereka tak takut pun kepada Hudud.
   Anthony Loke juga mempertahankan Islam yang diperjuangkan oleh PAS. Mereka tak rasa Islam itu mengacam mereka.
   Siapa Mengubah Sokong Cin DAP terhadap Islam dan Hudud? Siapa sebenar PENGKHIANAT ISLAM?


   Sikap Cina DAP berubah bila dan kenapa? Lebai mengajak pembaca memahami dan menghayati supaya kita sedar siapa sebenar mengkhianati perjuangan menegakkan Islam di Malaysia ini?

   Cubaan mengambil alih kepimpinan PAS daripada Ulama


   Wujud pengeseran pendekatan dalam PAS, ada yang ingin ke Putrajaya dengan cepat menolak pendekatan menjulang syariat Islam. Mereka berkata dapat Putrajaya dulu baru kita laksanakan syariat Islam (hudud). Ramai orang miskin, basmi rasuah itu lebih penting daripada hudud.

   Maka mereka mendekati DAP dan PKR membawa slogan kebajikan lebih utama daripada hudud dengan tujuan menyingkir kefahaman dan golongan ulama dalam PAS yang berfokuskan syariat Islam sehingga jurang perbezaan dalam PAS makin besar kerana pengeseran kecil dibesarkan oelh akhbar pro-pembangkan g seperti Malaysiakini dan The Malaysian Insider (sebelum mati). Orang-orang seperti Dr. Zul dan Zul Solong dibelakang TMI memainkan peranan dalam isu ini.

   DAP lebih suka kumpulan (GHB) ini kerana mereka juga tidak mahu hudud sebagai dasar perjuangan mereka. Kumpulan ini GHB (sekarang parti AMANAH) telah membuka ruang untuk orang bukan Islam mendapat manafaat. Sikap DAP makin berubah kerana mereka menyangka kumpulan ini akan menguasai PAS pada masa itu kerana hampir 2/3 ahli majlis tertinggi PAS terdiri daripada kumpulan ini.

   Untuk mendominasi PAS, DAP mengambil sikap menyokong kumpulan ini untuk menjatuhkan Presiden PAS Abdul Hadi Awang.   Majlis berbuka puasa di rumah Kamarudin Jaafar (dulu Setiausaha Agung PAS Pusat) dihadiri oleh pimpinan DAP dan PKR bagi merancang menguasai PAS.

   Mereka mencari seseoarng untuk di'perkuda'kan untuk melawan Abdul Hadi yang bersifat ulama, maka Ahmad Awang dicalonkan bertanding melawan Abdul Hadi merebut jawatan Presiden. Tapi Apabila parti AMANAH (PAN) tertubuh Ahmad Awang tidak dilantik pun menjadi Presiden, hanya sekadar "tukang baca doa" dalam majlis parti AMANAH (PAN)

   Bila pemilihan Muktamar PAS Pusat 2015, DAP dan sebahagian PKR terang-terang menyokong kumpulan yang ingin menjatuhkan Presiden PAS, Abdul Hadi Awang.


   Delete
  12. SELIDIK DULU SEBELUM SALAHKAN PAS

   Malaysiakini akhbar pro kumpulan ini telah membuat kajian bohong macam kajian Rafizi dengan data-datanya mengatakan bahawa sokongan menjatuhkan Abdul Hadi Awang sangat besar dalam PAS. Orang yang bodoh selalu tertipu dengan fakta-fakta kajian rekaan ini.

   Keputusan akhirnya terbalik, tak sampai 20% ahli PAS sokong kumpulan pengkhianat ini. Ramai pimpinan pengkhianat disingkirkan oleh ahli PAS dalam pemilihan tersebut.

   Mereka tubuh parti baru diberi nama AMANAH (PAN).   Kemudian DAP serang PAS hampir setiap hari. Mereka cuba singkirkan PAS dalam PAKATAN RAKYAT.   Dulu ahli PAS bersabar kerana PAS masih dalam PR tapi bila tak bersama, mereka fikir mereka boleh tahan dengan serang PAS.... tunggu


   Itu saham yang dilaburkan oleh parti AMANAH (PAN) dan ahli-ahlinya. Merekalah yang menyebabkan sikap Cina DAP makin keras dengan hudud. Mereka yakni Islam AMANAH (PAN) sendiri merasakan hudud belum sesuai lagi kerana keutamaan 'fiqh alawiyyat' kononnya.

   Kesimpulannya...


   Puak-puak AMANAH (PAN) lah yang memberikan TARING kepada DAP untuk mengigit umat Islam. Inilah pengkhianatan terhadap perjuangan menegakkan Islam di bumi Malaysia. Mereka yang menjadi 'mastermind' adalah IRC, JIM dan kini dikenali sebagai IKRAM. Duri dalam daging kepada Jamaah Islam PAS.

   Delete
 2. Mmg tepat sekali apa yg LebaiModern kupas
  Sblm ini cai2 terkedu bila kepala GN hempas
  Hujah2 Pejuang Rakyat pun bikin cai tumpas
  Terlopong ler cai2 iblis haprak bebal hampas

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pendusta Agama memang macam tu. Carilah duit lain selain dari menggunakan agama....

   Delete
 3. Setakat sembang je lah lebai oii

  ReplyDelete
  Replies
  1. MASA DEPAN PAS DI TRENGGANU

   kini media sosial kecoh isu calon Umno di Terengganu di kawasan tertentu yang katakan tidak berkelayakan. Seolah-olah parti berkenaan tiada pemimpin yang berwibawa. Antara sebab terpaksa 4 bekas Adun dibawa masuk untuk memperkuat UMNO yang dijangka akan kalah teruk pada PRU-14 dengan PAS. HARAPAN terutama Amanah tidak nampak batang hidung di Terengganu   Paling ketara adalah calon Umno di parlimen Marang yang bakal ditandingi Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

   Hadi akan ditentang oleh calon Umno, Mohamad Nor Endut yang hanya bekelulusan SPM sahaja.

   Mohamad Nor juga hanya AJK Umno Bahagian Marang dan bekerja sebagai Pengerusi Penyelaras DUN Bukit Payong sahaja.

   Tahun lepas, ketika Umno Bahagian Marang berjumpa dengan Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak di Putrajaya, AJK Umno bahagian mencadangkan seorang pegawai tinggi kerajaan Terengganu menjadi calon mereka melawan Hadi. Namun kerana skandal yang mungkin didedahkan oleh PAS calon itu disingkirkan oleh UMNO.

   Calon-calon Umno yang bertanding di kerusi DUN Sura, Paka dan Wakaf Mempelam yang kuat Pas juga mempunyai kriteria yang sama, tidak mempunyai kelulusan akademik yang tinggi.

   Di Wakaf Mempelam, satu kerusi yang kuat Pas, Umno juga meletakkan calon yang hanya berkelulusan SPM di situ.


   Umno bakal mencalon Salleh Othman, 59 tahun, penyelaras DUN Wakaf Mempelam sebagai calon mereka di situ.

   Pas akan meletakkan Yang Dipertua Pas Kuala Terengganu, Wan Sukairi Wan Abdullah di situ.

   Di DUN Sura, Umno bakal meletakkan Datuk Hajjah Zainon Abu Bakar, 65, yang tidak dinyatakan mempunyai sebarang kelulusan akademik dalam borang biodatanya sebagai calon.

   Zainon, bendahari Wanita Umno Terengganu adalah pegawai pembangunan DUN Sura.

   Pas bakal meletakkan Wan Hapandi Wan Nik, penyandang kerusi itu sekarang sebagai calonnya di kerusi ini.

   Di Paka, Umno juga mengambil pendekatan yang sama apabila meletakkan mereka yang berkelulusan SPM sahaja di kerusi timbalan pesuruhjaya Pas Terengganu, Satiful Bahri Mamat itu.

   Umno bakal mencalonkan penyelaras Dun Paka, Tengku Hamzah Tengku Draman di kerusi itu.

   Pakatan Harapan (PH) pula meletakkan Ketua Pemuda AMANAH Terengganu, Hasbie Muda sebagai calonnya di situ. Walau bagaimana pun calon HARAPAN initidak dikenali rama, malah dikatakan jenis "orang sombong' hanya berkawan dengan rakan sendiri dikalangan mereka (elite). Orang kampung kata "jenis tak jenis, tak boleh wak kawan"

   Delete
  2. Terdapat lapan daripada 40 calon BN Terengganu yang merebut kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (Dun) pada pilihan raya umum kali ini hanya memiliki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM).

   Paling ketara, Parlimen Dungun apabila tiada seorang pun daripada keempat-empat calon Dun di bawah P039 itu memiliki sekurang-kurangnya ijazah sarjana muda.   Pengajian tertinggi antara mereka berempat adalah calon Dun Rantau (N26), Wan Zaulkfli Wan Gati, 56 yang memegang STPM manakala calon Dun Sura (N27), Datuk Zainun Abu Bakar, 65, langsung tiada dinyatakan taraf pendidikannya.

   Sementara itu, penyandang Dun Bukit Besi (N25) Roslee Daud, 58, yang akan mempertahankan kerusi dimenanginya pada pada pilihan raya umum lalu juga sekadar mempunyai SPM.

   Kelayakan akademik sama juga dimiliki calon Dun Paka (N28), Tengku Hamzah Tengku Draman, 60, yang akan dipilih 31,222 pengundi pada 9 Mei ini.


   BN Terengganu seperti ketandusan calon berwibawa.

   Semakan pada senarai penuh calon BN Terengganu yang diumumkan semalam turut mendapati calon Parlimen Marang (P37), Mohamad Nor Endut, 58, hanya memiliki pendidikan setakat Tingkatan Lima.

   Dua calon Dun di bawah Ahli Jawatankuasa Umno Bahagian Marang itu juga pemegang SPM iaitu Toh Puan Zaitun Mat Amin (N18 Bukit Payung) dan Datuk Nik Dir Nik Wan Ku (N19 Ru Rendang).

   Kedua-dua mereka berusia 61 tahun dan masing-masing merupakan Exco Pergerakan Wanita Umno Malaysia dan Timbalan Ketua Umno Bahagian Marang.

   Seorang lagi calon Dun Wakaf Mempelam (N13), Salleh Othman, 59, yang merupakan Ahli Jawatankuasa Umno Bahagian Kuala Terengganu cuma memiliki SPM.

   Kecuali N25, tujuh calon BN terbabit akan bertanding di kerusi yang disandang Pas.

   Delete
  3. Bertukar nama konon ramai
   Orang sama helah tak pandai
   Kopipes panjang sah mamai
   Bertungkus lumus spesis keldai!

   (My tribute to fan tun for his classic, artistic & originality).

   Delete
 4. tak payah tulis panjang2....xde org nk baca

  ReplyDelete
  Replies
  1. KALAU DASAR PERJUANGAN SUDAH MENYELEWENG

   Penganalisis politik Kamarul Zaman Yusoff menyalahkan Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin Nasution Ismail atas pergaduhan dalaman yang dilaporkan berlaku dalam parti tersebut.

   "Beliau penyebab masalah," katanya merujuk kepada laporan PKR membuang 8 nama daripada senarai calon bagi Selangor yang diserahkan oleh Timbalan Presiden Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.
   Pensyarah di Universiti Utara Malaysia itu difahamkan Saifuddin mengambil senarai calonnya sendiri untuk diserahkan kepada pemimpin PKR yang dipenjara, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk persetujuannya.

   Katanya, senarai itu berbeza dengan yang dipersetujui parti sebelum ini, dan menuduh Saifuddin menyimpan agenda politik tersendiri.

   Dilaporkan perbalahan mengenai calon ini pertelingkahan yang berterusan antara 2 kem dalam PKR, satu yang diketuai oleh Azmin dan satu lagi oleh Naib Presiden PKR Rafizi Ramli, yang bersama Presiden PKR Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

   Kamarul berkata krisis dalaman itu akan menjejaskan kempen Pakatan Harapan (PH).

   "Ia akan menjejaskan imej wakil-wakil yang bersatu untuk PH dan masa berharga akan dibazirkan untuk menyelesaikan krisis dalaman itu," katanya.

   "Kita harus tunggu dan lihat bagaimana keadaannya."

   Ahli Parlimen Sungai Benut Tawfik Ismail berkata perbalahan itu lebih teruk berbanding yang berlaku semasa Langkah Kajang 2014.

   "Dilema PKR adalah tanpa PAS, ia fikir ia perlukan PPBM," kata Tawfik.

   Katanya, keadaan dalam PKR diburukkan lagi dengan kehadiran bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai pengerusi gabungan PH.

   "Semuanya bermula dengan Kajang, termasuklah pergaduhan dengan PAS, tetapi kehadiran Dr Mahathir kemuncak permasalahan itu," katanya.

   Tambahnya, Barisan Nasional sudah pun mengambil kesempatan daripada krisis dalaman itu.

   "Akhbar arus perdana melaporan berkenaan bantahan terhadap Dr Mahathir menggunakan lambang PKR," katanya.

   Langkah Kajang satu langkah politik bagi menggulingkan menteri besar Selangor ketika itu, Tan Sri Khalid Ibrahim, dan menggantikan beliau dengan Anwar. Langkah itu gagal apabila kelayakan Anwar sebagai calon terbatal selepas dia disabit kesalahan liwat dan dijatuhkan hukuman 5 tahun penjara.

   Wan Azizah kemudian dipilih menjadi calon dan diangkat sebagai pengganti Khalid, yang enggan berganjak dan dipecat dari parti, mencetuskan krisis perlembagaan selama beberapa bulan. Krisis itu selesai apabila Sultan Selangor melantik Azmin untuk mengambil alih jawatan itu.

   Penganalisis politik, Wong Chin Huat dari Penang Institute bersetuju PH perlu mengurangkan perbalahan dalaman dan memberi ruang kepada pelbagai kumpulan dalam gabungan itu. Bagaimanapun, beliau berkata pertikaian kerusi sememangnya akan berlaku akibat ketidaksesuaian antara politik gabungan dan sistem pilihan raya "first-past-the-post".

   "Memandangkan parti yang bersekutu perlu berunding untuk membahagikan kawasan untuk ditandingi, pilihan calon perlu dipusatkan, dan tiada prosedur operasi standard (SOP) yang konsisten dan saksama untuk melaksanakan pemilihan sedemikian,"

   Delete
  2. Bertukar nama konon ramai
   Orang sama helah tak pandai
   Kopipes panjang sah mamai
   Bertungkus lumus spesis keldai!

   (My tribute to fan tun for his classic, artistic & originality).

   Delete
 5. Cai2 bebal rasa seperti urat saraf dah kejang
  Mereka rasa sepertii dah terkena penerajang
  Sampai ada merayu Lebai usah tulis panjang
  Itu belum lagi Pejuang, GN dan cikgu bujang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Malam ni hisap rokok siapa?

   Delete
  2. Merayu dengan menyuruh pun dia tak faham. Kihkihkih... Ebalnya.

   Delete
  3. Z.akar
   A.ku
   C.iput
   K.enit

   A.da
   R.upa
   M.ancis
   S.aja
   T.entu
   R.amai
   O.rang
   N.anti
   G.elak

   Kah kaahh kaaahhh kaahh kaahh

   Delete
 6. Kalau dia berniaga, boleh laku ke zack? Kihkihkih

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mana nak lakunye

   Busuk tengik tak hingat

   Bangla pun tak lalu

   Delete
 7. Alhamdulillah, penghakiman Mahkamah membolehkan PPBM meneruskan persediaan Pru14 dengan menggunakan logo PKR -

  PPBM will proceed with using the PKR symbol in the 14th General Election even though the High Court today granted a stay on the Registrar of Societies´ provisional dissolution order against the party, its president Tan Sri Muhyiddin Yassin said.

  He said with the court´s decision, PPBM was now free to continue fighting for its cause.

  "For GE14, the agreed arrangement was to use a single logo, the PKR's logo, and the court´s decision today will not change our preparations, " he told a press conference here today.

  ReplyDelete
 8. Z.akar
  A.ku
  C.iput
  K.enit

  A.da
  R.upa
  M.ancis
  S.aja
  T.entu
  R.amai
  O.rang
  N.anti
  G.elak

  Kah kaahh kaaahhh kaahh kaahh

  Zack kaki jampok seghopa bughong tekukoq
  Peliaq ketot, bulu seghabut, tak penah cukoq
  Dgn Kejora, bapok daoh ni, seluloi tesungkoq
  Jolok sendighi teghong lekat dalam pungkoq

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 9. APA NAK TAKUT KRITIK DAP
  SIAPA sahaja mengkritik kepemimpinan DAP, percayalah anda akan diserang dengan pelbagai label. Jika anda pemimpin UMNO atau seorang Melayu, kelazimannya pasti dituduh memainkan politik perkauman.

  Jika yang mengkritik itu bukan UMNO atau Melayu, pantas akan ada label anjing suruhan (kepada UMNO) ditampal di dahi oleh pemimpin atau penyokong DAP.

  Terbaharu, lihatlah apa berlaku pada Datuk Zaid Ibrahim dan Dr. Tan Seng Giaw, dua pemimpin parti itu sendiri. Seorang dilabel rasis manakala seorang lagi anjing suruhan.

  Namun jika pemimpin DAP yang mengkritik UMNO atau mana-mana pemimpin parti komponen Barisan Nasional (BN), itu tidak pula dianggap memainkan politik perkauman.

  Malah, seolah ditanam kalau mengkritik UMNO, itu tindakan terpuji dan berkeras mempertahankannya sebagai hak bersuara. Hakikatnya hak itu terjamin untuk semua di bawah Perlembagaan Persekutuan, bukan hanya untuk DAP.

  Jadi, kenapa takut untuk menegur kepemimpinan dan dasar DAP. Ini termasuk mengkritik mereka yang bersekongkol dengan DAP menjayakan agenda Malaysian Malaysia.

  Salahkah mengatakan yang bersekongkol dengan DAP sebagai kuda tunggangan parti itu di saat mereka boleh menuduh Seng Giaw pengkhianat dan anjing suruhan?

  Takut dilabel rasis? Bimbang dikatakan memainkan isu perkauman? Label lah apa gelaran pun, apa masalahnya? Ini bukan soal kaum, ini soal dasar dan perjuangan parti itu.

  Lagi pun pemberian gelaran itu hanya taktik DAP semata-mata supaya menutup orang daripada mengkritik parti itu. Inilah demokrasi ala penjajah .

  Sebab itu, baru sebut ada pemimpin DAP ‘makhluk kasar’, Lim Kit Siang sudah pedih telinga meloncat kerana Datuk Seri Najib Tun Razak menggunakan ayat seperti itu.

  Kata Penasihat DAP itu, tidak wajar Perdana Menteri, BN menggunakan bahasa tidak sepatutnya kepada lawan politik.

  Eh, baru kata kasar sedangkan dulu Kit Siang siap pernah kata pemimpin UMNO jahat. Lupa? Rujuk hansard Dewan Rakyat bertarikh Isnin, 24 November, 1986.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bertukar nama konon ramai
   Orang sama helah tak pandai
   Kopipes panjang sah mamai
   Bertungkus lumus spesis keldai!

   (My tribute to fan tun for his classic, artistic & originality).

   Delete
 10. GABUNGAN PEMBANGKANG PKR BAWA KETIDAKSTABILAN – SENTIASA BERGELORA SOAL PEREBUTAN KUASA
  STRUKTUR gabungan pembangkang PKR yang pada hakikatnya penuh dengan kekurangan serta kelompongan hanya mengundang ketidakstabilan sekiranya memegang tampuk kuasa negara.

  Meskipun telah dinamakan calon Perdana Menteri serta calon Timbalan Perdana Menteri, hanya setakat itu sahaja bayangan bentuk kerajaan daripada gabungan berkenaan yang terdiri daripada DAP, PKR, PAN serta PPBM yang dibubarkan sementara.

  Dalam hal berkenaan, DAP ternyata telah mendahului rakan-rakan dalam pakatan tersebut dengan mengangkat pemimpin-pemimpinnya untuk menjadi bakal menteri.

  Segala perebutan kuasa dalam PKR, kekeliruan status PPBM yang dibubarkan sementara serta kedudukan PAN tercicir di belakang telah menyaksikan DAP yang mendominasi situasi.

  Mengambil contoh Kerajaan PKR Selangor yang tidak pernah lekang dengan episod saling khianat dan mengkhianati, keadaan sama tidak mustahil berlaku kepada Malaysia jika berada dalam genggaman gabungan pembangkang PKR.

  Kehidupan seharian rakyat yang menuntut keharmonian dan kestabilan akan bergolak kerana terheret sama dalam drama politik perebutan kuasa sesama pemimpin-pemimpin dalam gabungan berkenaan.

  Pada ketika ini pun, gabungan pembangkang terutama PKR sedang bergelora dalam soal penentuan kerusi namun mereka tanpa segan silu tetap mahu mendapatkan mandat daripada rakyat.

  Berbanding kerajaan Barisan Nasional (BN) yang telah terbukti kemampuannya menjaga kestabilan negara, gabungan pembangkang PKR hanya membawa negara dan rakyat ke dalam lembah yang penuh ketidaktentuan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bertukar nama konon ramai
   Orang sama helah tak pandai
   Kopipes panjang sah mamai
   Bertungkus lumus spesis keldai!

   (My tribute to fan tun for his classic, artistic & originality).

   Delete
 11. ANWAR DAH MAAFKAN DAIM KA?
  DILAPORKAN dalam sebuah portal berita Pakatan semalam, sekutu paling rapat Mahathir (cemolot gitu), Daim, akan membantu kerajaan Pakatan Harapan KALAU menang PRU14 kelak.

  Satu perkara yang ramai orang tak tahu pasal Daim ni ialah, kalau Mahathir dipercayai ramai sebagai Bapak Konsesi Negara, ini pulak Mak Konsesi Negara. Dari dia dan kepada dia juga semua faedah polisi konsesi ini kembali mencurah, yang nayanya rakyat – sampai sekarang sehingga 2038 yang akan datang, tak sudah-sudah membayar apa yang digelar sebagai tol itu.

  Itulah, kerja 2 ekor yang di atas. Ramai di kalangan penyokong Pakatan dok bimbangkan konon Datuk Seri Najib bakal membuat generasi akan datang berhutang melalui projek-projek mega seperti ECRL dan HSR- yang sebenarnya adalah juga pelaburan, tak sedar Daim dan Mahathir sudah pun melakukannya kepada generasi dulu, sekarang dan akan datang.

  Mahathir bukan faham sangat ekonomi – ayat berlapik la ni. Kalau kasarnya senang kata, tak faham langsung pasal ekonomi pun. Sebab itu bawah Mahathir, 2 kali ekonomi meleset, 1986 dan 1997. Dikatakan Mahathir banyak mendengar nasihat dari punahsihat yang seorang, itu yang pada satu ketika, hutang negara lebih tinggi dari pendapatan..

  Begtupun persoalannya hari ini, adakah keinginan Daim untuk menyumbang ini akan mendapat restu Anwar – Perdana Menteri tetap Pakatan. Ramai orang tak terkejut bila Anwar maafkan Mahathir selepas kian lama bermusuhan sebab dulu lagi pun dia sebut dah pasal tu, tapi Daim?

  Ada statement ke Anwar maafkan Daim? Puas cari dah, yang tak maafkan banyaklah.

  Mungkinkah juga kenyataan ini bermaksud Daim begitu pasti Anwar tidak akan menjadi Perdana Menteri seperti yang dirancangkan Pakatan, sebab itu dia yakin boleh memberi ‘sumbangan’ kepada bakal kerajaan Pakatan Harapan tu?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bertukar nama konon ramai
   Orang sama helah tak pandai
   Kopipes panjang sah mamai
   Bertungkus lumus spesis keldai!

   (My tribute to fan tun for his classic, artistic & originality).

   Delete
 12. MAHATHIR BUKAN MELAYU PUN, NAK TSUNAMIKAN MACAM MANA?
  DIFAHAMKAN antara kempen DAP kepada pengundi Cina ialah, dalam PRU14 yang akan datang ini, bakal berlaku tsunami Melayu (peralihan sokongan besar-besaran orang Melayu kepada Pakatan) seperti mana tsunami Cina dalam PRU13. Mahathir, Muhyiddin, Mukhriz, PPBM itulah modal mereka pun kenapa tsunami ini dikatakan akan berlaku.

  Berlawanan dengan fahaman kebanyakan orang, yang dimainkan tsunami Melayu ini bukanlah maksudnya peralihan undi akan betul-betul berlaku pun tapi untuk memastikan undi cina yang solid kepada DAP dalam PRU13 sebelum ini, terus kekal begitu dalam PRU14 yang akan datang pulak.

  Kalau tsunami Melayu benar-benar berlaku, DAP tak perlulah tukar lambang roket kepada PKR supaya calonnya dapat menyusup dalam kawasan Melayu. Atau kita dah lihat DAP bertanding di kawasan majoriti besar Melayu di Terengganu, Kelantan dan sebagainya. Tak juga, DAP masih bertanding banyak kawasan cina juga lagi walaupun dah guna lambang PKR.

  Itu yang kata tsunami Melayu akan berlaku tu?

  Orang Melayu masih tak yakin DAP akan mampu mengekalkan kestabilan negara seperti mana sekarang. Dia belum ada bukti mampu berlaku adil kepada semua kaum dalam negara ini saja, kalau satu kaum tu, semua orang percaya.

  Diakhirnya, DAP ini sebenarnya dah macam Mahathir juga, ia bukan tentang apa yang dia cakap sebaliknya apa yang dia tak cakap dan itulah dia tentang tsunami Melayu ini yang sebenarnya – strategi agar undi cina jangan lari ke mana.

  Cakap pasal Mahathir, aneh juga kenapa yang dipilih untuk mengerakkan tsunami Melayu ini adalah orang tua tu? Mahathir bukan Melayu pun – orang kanan dia sendiri sahkan tu, nak tsunamikan orang Melayu macam mana?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bertukar nama konon ramai
   Orang sama helah tak pandai
   Kopipes panjang sah mamai
   Bertungkus lumus spesis keldai!

   (My tribute to fan tun for his classic, artistic & originality).

   Delete
 13. KETUA AMK KAPAR KELUAR PKR, CABAR AZMIN DI BUKIT ANTARABANGSA
  Keraguan terhadap kepimpinan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali serta gabungan pembangkang PKR negeri itu menyebabkan Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Kapar, Ahmad Kamarudin nekad meletakkan jawatan dan bertindak keluar parti serta merta hari ini.

  Menurut Ahmad, tindakan tersebut dibuat selepas mendapati terdapat banyak gejala rasuah dan kerosakan berlaku dalam pentadbiran Selangor selain salah laku yang dibuat Azmin sepanjang tempoh memerintah negeri itu.

  Malah beliau secara terbuka mencabar Azmin yang juga Timbalan Presiden PKR di Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Antarabangsa pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14), 9 Mei nanti selepas mengumumkan akan bertanding mewakili Parti Rakyat Malaysia (PRM) bagi kerusi tersebut.

  “Saya nekad keluar PKR kerana mendapati perjuangan parti itu telah terkeluar dari landasan kerana dahulunya ia ditubuhkan atas garis panduan reformasi yang melaungkan anti Mahathir, tetapi sekarang hidup Mahathir.

  “Barisan kepimpinan PKR juga meletakkan Tun Dr. Mahathir sebagai calon Perdana Menteri dengan menggunakan logo PKR sedangkan PKR ditubuhkan kerana kezaliman yang dilakukan bekas Perdana Menteri Keempat itu” katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

  Dalam pada itu, Ahmad juga menyatakan bahawa beliau akan membuat laporan kegiatan rasuah Azmin di Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor pada keesokkan hari namun tidak menyatakan secara khusus dokumen berkenaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bertukar nama konon ramai
   Orang sama helah tak pandai
   Kopipes panjang sah mamai
   Bertungkus lumus spesis keldai!

   (My tribute to fan tun for his classic, artistic & originality).

   Delete
 14. pkr bergolak dah....DUN Kota Anggerik Sedia Dikalahkan Jika Yaakub Safari Digugur
  DUN Kota Anggerik sedia dikalahkan pada PRU 14, jika nama penyandangnya, Yaakub Safari kekal digugurkan daripada bertanding ancam SP Sarawanan
  Timbalan Ketua AMK Shah Alam.

  “Jika parti masih berkeras untuk meletakkan calon baru maka kami lebih kurang 2000 anggota Parti Keadilan Rakyat Cabang Shah Alam bersiap siaga untuk tindakan seterusnya yang diumumkan kelak.

  “Keadilan akan kehilangan kerusi DUN Kota Anggerik jika tidak meletakkan YB Yaakob Sapari sebagai calon!!!,”katanya dalam satu kenyataan.

  Dalam satu kenyataan yang diumumkan Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail semalam, nama Yaakub Safari telah digugurkan daripada menjadi calon dan pengantinya adalah muka baharu, Dr Shaharuddin Badarudin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bertukar nama konon ramai
   Orang sama helah tak pandai
   Kopipes panjang sah mamai
   Bertungkus lumus spesis keldai!

   (My tribute to fan tun for his classic, artistic & originality).

   Delete
 15. Lebih banyak krisis PKR selepas Surendran digugurkan
  Tindakan PKR tidak mencalonkan Naib Presidennya, N Surendran mempertahankan kerusi Parlimen Padang Serai yang dimenanginya pada 2013, mencetuskan spekulasi wujud percanggahan pendapat antara 2 puak dalam parti itu.

  Hujung minggu lalu, timbul spekulasi Tian Chua mungkin tidak dicalonkan di Batu dengan cakap-cakap beliau ditawarkan kerusi di Johor dan mungkin ada pemindahan besar di kalangan pemimpin kanan parti itu.

  Sumber berkata, Surendran yang dilihat menyokong Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Azmin Ali, sudah dimaklumkan keputusan parti itu sebelum senarai calon diumumkan, tetapi beliau enggan mengulas.

  Surendran antara pemimpin kanan PKR yang pencalonannya terbabit dalam kemelut antara 2 puak, satu diketuai Azmin dan satu lagi oleh Naib Presidennya, Rafizi Ramli yang memihak kepada Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

  Rafizi memenangi kerusi Parlimen Pandan pada 2013, tetapi bulan lalu, beliau mengumumkan tidak akan bertanding pada pilihan raya umum ke-14 disebabkan kes mahkamahnya yang belum selesai.

  Surendran yang dibesarkan di Kedah, mengalahkan calon Barisan Nasional, Datuk Heng Seai Kie dan 3 calon bebas di kerusi Parlimen Padang Serai dengan kelebihan 8,400 undi.

  Peguam PKR itu terkenal memperjuangkan isu hak asasi manusia, termasuk mengambil kes penderaan oleh polis dan kematian tahanan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bertukar nama konon ramai
   Orang sama helah tak pandai
   Kopipes panjang sah mamai
   Bertungkus lumus spesis keldai!

   (My tribute to fan tun for his classic, artistic & originality).

   Delete
 16. Bkn perak dan johor sj yg akan tumbang. Kedah, n.9 dan tengganu jg akan tumbang di tgn ph.
  Putrajaya bertukar penghuni. Tun M duduk semula bg fasa pemulihan. Tahniah

  ReplyDelete
 17. FAHAMI PERCATURAN POLITIK RAFIZI DAN MAHATHIR DISEBALIK SABOTAJ KE ATAS TIAN CHUA

  Siapa ahli PKR yang tidak kenal dengan Tian Chua? Nama yang sinonim dengan perjuangan Reformasi. Setiap demontrasi dia hadir mewakili pimpinan PKR yang lain. Tidak seperti orang cina yang lain. Beliau sentiasa dihadapan, banyak kali dipukul, diterajang, dibantai hingga koyak bajunya sebelum digari. Lori Black Maria Polis kenderaan rasminya, penjara rumah keduanya.

  Beliau pernah dipenjara dibawah Akta ISA bersama Ezam dan lain-lain. Kesetiannya pada PKR tidak boleh dipertikaikan. Semua orang Melayu, Cina dan India dalam PKR senang dan percaya dengan Tian Chua kerana dia sangat sederhana dan boleh bercampur dan bersama dengan rakyat marhaien.

  Satu-satunya orang cina yang dilantik menjadi Naib Presiden PKR sejak 2004. Beliau antara orang terawal membantu Wan Azizah menubuhkan PKR bersama Azmin dan Ezam. Hampir separuh hidupnya bersama PKR.

  Namun kemunculan geng Ponorogo, diketuai Rafizi Ramli yang melabelkan Tian Chua sebagai geng Kartel dibawah Azmin telah menyebabkan pergolakkan dalaman yang hebat. Geng Ponorogo mahu merampas kerusi Parlimen Batu untuk menghalang Tian Chua bertanding dikerusi tradisinya itu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bertukar nama konon ramai
   Orang sama helah tak pandai
   Kopipes panjang sah mamai
   Bertungkus lumus spesis keldai!

   (My tribute to fan tun for his classic, artistic & originality).

   Delete
 18. Siapa Rafizi Ponorogo ni? Rafizi (selepas ni saya sebut Ponorogo sahaja) adalah bekas pelajar MCKK dan pernah pernah menjadi Pengurus Kanan dibeberapa anak syarikat Petronas. Ketika itu Mahathir masih pengerusi Petronas.

  Dan agak pelik kerana tiba-tiba Ponorogo berhenti dari Petronas pada 31 Julai 2009 sebelum menjadi Pengurus Besar Pharmaniaga pada 10 Ogos 2009. 2 Hari Sebelum mula bekerja di Pharmaniaga Ponorogo kononnya bertemu secara “tidak dirancang” dengan Anwar di kemaman pada 8 Ogos 2009 dan menjadi pengerusi ceramah Anwar pada malam tersebut.

  Kemudian selepas beberapa bulan bekerja dengan Pharmaniaga, Ponorogo tiba-tiba dilantik sebagai CEO dipejabat Penasihat Ekonomi Selangor sekaligus aktif bersama PKR. Kononnya Anwar menemuinya dua kali untuk memujuknya sertai PKR. Penasihat Ekonomi Selangor ketika itu adalah Anwar. Inilah fasa permulaan Ponorogo menyerap masuk dalam PKR.

  Ponorogo adalah generasi junior Anwar di MCKK dan ini mempercepatkan keakraban mereka. Di awal penglibatannya, Ponorogo menarik perhatian Anwar dan rakyat keseluruhannya dengan pendedahan skandal NFC (projek ladang lembu suami Sharizat) dan beberapa isu lain. Dari situ Ponorogo menambat perhatian ahli PKR untuk dicalonkan sebagai ahli Parlimen Pandan pada 2013 dan menang.

  Hingga ke hari ini semua orang hairan macam mana dia boleh dapat maklumat tersebut dan menyebarkannya. Dan semua yang dia bongkar adalah kroni Najib bukan kroni Mahathir.

  Selepas berjaya menambat keyakinan penyokong PKR, beliau mengatur fasa kedua dengan langkah Kajang untuk menyingkir Khalid Ibrahim yang setia dengan Anwar dan menaikkan Wan Azizah sebagai MB untuk dijadikan bargain cip bagi menghalang Anwar dipenjarakan kerana kes Liwat. Namun misinya gagal kerana Sultan memilih Azmin. Ponorogo ajak Pakatan menyalahkan PAS kerana membantah penyingkiran secara paksa Khalid Ibrahim dan kemudian calonkan Azmin sebagai alternatif kepada Wan Azizah. Bermula dari situ Ponorogo memulakan fasa ketiga beliau untuk membuang PAS dari Pakatan.

  Mengunakan rakan talibarut dalam PAS seperti Khalid Samad, Ponorogo berjaya memecah belahkan PAS dengan menuduh Presiden PAS ingin bergabung dengan Umno. Ponorogo akhirnya berjaya memecah PAS dari dalam dan membuang PAS dari Pakatan.

  Walaupun Langkah Kajang dan hasrat melantik Wan Azizah sebagai Menteri Besar gagal, namun cita-cita Ponorogo untuk porak perandakan PKR baru bermula. Ketiadaan Anwar dalam PKR kerana dipenjara menyukarkan aktiviti Ponorogo kerana Kartel Azmin sangat berkuasa walaupun beliau berjaya menjadi Naib Presiden. Oleh itu Ponorogo mengerakkan fasa ke4 dengan mewujudkan INVOKE.

  Semua orang tahu, Ponorogo tidak layak bertanding untuk PRU14 kerana kes BAFIA – NFC dan beliau telah bersedia dengan mewujudkan INVOKE lebih awal. INVOKE satu badan NGO yang wujud tanpa restu PKR, ianya satu badan Haram dalam PKR.

  Ponorogo membina tenteranya melalui INVOKE. Daripada bersendirian ketika mula-mula dibawa masuk oleh Anwar, kini Ponorogo mempunyai tentera yang ramai. Dan dengan INVOKE Ponorogo berjaya memperdayakan Wan Azizah dengan menunjukkan kekuatan INVOKE sebagai alternatif kepada Kartel Azmin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ponorogo tu nama timang timangan nenek kau tak?

   Delete
  2. Redmen.....

   Menurut cerita orang2 tua Jawa, orang ponorogo ada keanehan minat wadam (wanita adam) atau pondan selain wanita, sampai dibuat filem 'Warok Singo Kobra' pd tahun 70an. Boleh tonton filem itu di youtube.

   Entah2 si Raja Kopipes & Kejora juga dari spesi yg sama....Pondan....!!

   Delete
 19. Ponorogo mengambil peluang mendapatkan sokong Wan Azizah dan Nurul Izzah untuk mengukuhkan kedudukkannya dalam PKR. Ponorogo menyerang Kartel Azmin dengan memainkan persepsi bahawa Azmin berkomplot dengan PAS dan Umno merampas kerusi MB dari Azizah.

  Aktiviti INVOKE sangat fokus untuk menarik orang muda dalam PKR untuk bersama Ponorogo. Ponorogo juga berjaya menarik pemimpin PAN dan DAP untuk bersama INVOKE dengan menawarkan tajaan bagi calon-calon seperti Khalid, Mahfuz, Mat Sabu dan lain-lain melalui projek Bina Semula Negara sempena PRU14.

  Lathefa Koya yang juga ahli Majlis Tertinggi PKR mengesahkan yang Ponorogo ini tidak pernah lagi hadir Mesyuarat PKR selepas mewujudkan INVOKE.

  Kebangkitan fasa 5 geng Ponorogo ini disaksikan dalam proses penamaan calon-calon PKR bagi PRU14. Dimana selepas mereka berjaya bersekutu dengan Wan Azizah dengan mengambarkan Kartel Azmin akan belot selepas PRU-14, Ops cantas dimulakan. Kartel Azmin bakal dihapuskan dari senarai kerusi selamat PKR dan digantikan dengan orang-orang Ponorogo dari INVOKE. Tian Chua adalah salah seorang sasaran mereka selain Azmin, Zuraida, Lathefa dan ramai lagi. Sasaran mereka jelas, mereka akan cadang pindahkan calon Kartel Azmin di kawasan luar lembah Klang yang kurang selamat atau calon-calon ini tidak dilantik terus. Geng Ponorogo menamakan calon mereka sebagai pengganti.

  Selain menubuhkan INVOKE sebagai tentera peribadi, Ponorogo juga melahirkan INVOKE sebagai persiapan sekiranya strategi fasa ke5 ini gagal atau jika PKR hancur dan berpecah selepas PRU-14. Sekurang-kurangnya dengan INVOKE beliau masih ada tempat untuk meneruskan aktiviti politiknya dengan pihak lain. Perpecahan dalam PKR ini memang dirancang dan bukannya secara kebetulan.

  Ponorogo adalah Giant Assassin dalam PKR dan Pakatan dalam senyap. Beliau telah “bunuh” Khalid Ibrahim, biarkan Anwar dipenjarakan, Buang PAS dari Pakatan, Pecahkan PAS, tundukkan Otai Reformasi kepada Mahathir dan kini sedang menghapuskan Kartel Azmin.

  Bila kita patah balik melihat sejarah Ponorogo ini bermula dalam PKR. Ianya adalah sejarah misteri. Beliau menjual nama rakannya Adlan Benar Omar atau Ben yang meninggalkan dunia pada 2008 sebagai inspirasi untuknya sertai PKR.

  Walaupun beliau berkata menyokong PKR sejak di Universiti, namun beliau lewat bersama PKR. Iaitu selepas PKR sudah berkuasa dan BN kalah teruk di Selangor pada 2008. Tidak seperti Tian Chua dan Azmin, mereka bermula ketika PKR tidak punya apa-apa. Sedangkan Ponorogo hanya bertemu Anwar dua tiga kali sudah dilantik jadi CEO, kemudian jadi MP PKR dan jadi Naib Presiden PKR. Semuanya kurang dari 5 tahun.

  Ponorogo disyaki spy Mahathir kerana beliau bekerja di Petronas ketika Mahathir pengerusinya. Beliau masuk terlebih dahulu dalam PKR untuk hancurkan imej Anwar dengan idea langkah kajang. Kononnya Anwar tidak akan dipenjara jika berjaya gadai Selangor pada BN bila Anwar atau Azizah jadi MB.

  Dokumen Langkah Kajang memang sengaja dibocor supaya PAS bergaduh dengan Anwar. PAS mencalonkan Azmin dan Anwar ke penjara. Kemudian Pakatan pecah dengan PAS juga berpecah. Kini PKR pula dipecahkannya selepas mengangkat Mahathir jadi calon PM walaupun Kartel Azmin menolak.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bertukar nama konon ramai
   Orang sama helah tak pandai
   Kopipes panjang sah mamai
   Bertungkus lumus spesis keldai!

   (My tribute to fan tun for his classic, artistic & originality).

   Delete
 20. Ponorogo sebenarnya dikatakan sudah lama bekerja untuk Mahathir. Misi Mahathir sebenarnya adalah menghapuskan semua musuh Umno – BN dari dalam tulang rusuk musuhnya sendiri. Sebab itu dia hantar Ponorogo dahulu dan kemudian selepas fasa kedua berjaya memisahkan PAS dari Pakatan, barulah Mahathir keluar Umno tubuh PPBM tapi tidak bersama PKR, manakala Rafizi tubuh INVOKE juga diluar PKR.

  Mahathir jika masuk PKR tidak akan jadi Presiden sebab Wan Azizah ada, nak jadi Ketua Umum pun tidak boleh sebab Anwar masih hidup walaupun dipenjara. Lagipun PKR ditubuhkan kerana Anwar dipecat oleh Mahathir.

  Oleh itu Mahathir perlukan satu Jawatan besar untuk memposisikan dirinya lebih tinggi atau sebaris Presiden parti-parti komponen Pakatan. Jadi menubuhkan PPBM dan jadi Penasihat adalah laluan paling mudah. Walaupun PPBM adalah parti yang sangat rapuh, tapi cukup untuk Mahathir berpijak untuk merebut jawatan Pengerusi PH dan calon PM.

  PPBM sengaja dibiarkan digantung oleh ROS atas sebab strategi. Pertama, ingin tarik simpati rakyat pada Mahathir yang kononnya dibuli Najib. Kedua, sebagai alasan untuk mengunakan bendera PKR tanpa perlu jadi ahli PKR. Ini sudah dirancang awal sebab majoriti penyokong PH lebih percaya PKR dari Mahathir. Ini adalah taktik untuk kelirukan penyokong PKR dan PH. Sekaligus menukar objektif PKR heret Mahathir dan Najib ke mahkamah kepada heret Najib sahaja.

  Mahathir tawan PKR dengan cara ini dan DAP serta PAN jadi bodoh, mengikut dibelakang tanpa soal jawab. Memang Mahathir tak suka Najib, tapi dia lebih risau Anwar dan Pakatan yang berjaya tewaskan undi popular kepada BN pada 2013.

  Jika dia tak masuk sekarang dan PH menang PRU14, dia juga akan dibicarakan. Sekarang, sama ada PH atau BN menang, dia akan selamat kerana BN belum cukup berani heret beliau ke mahkamah lantaran orang-orang BN ramai yang terlibat sama dengan penyelewengan Mahathir.

  Ini cara paling mudah untuk beliau tewaskan Pakatan dengan strategi Trojan Horse. Selepas hantar Rafizi, Mahathir pula masuk untuk total disaster ke atas musuh-musuh politiknya.

  Perasan tak Mahathir tidak pernah serang BN secara keterlaluan sepanjang bersama Pakatan, beliau hanya serang Najib. Sama ada Pakatan menang atau BN menang, Mahathir boleh balik kepada Umno BN pada bila-bila masa. Ketika itu rakyat sudah hilang kepercayaan kepada semua Pakatan Pembangkang yang selama ini menjadi saingan kuat BN.

  Semua orang PH kata ini semua adalah idea gila. Mustahil Mahathir balik ke Umno. Tengok Anwar kata mereka, dari dulu hingga kini masih dengan Pembangkang.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bertukar nama konon ramai
   Orang sama helah tak pandai
   Kopipes panjang sah mamai
   Bertungkus lumus spesis keldai!

   (My tribute to fan tun for his classic, artistic & originality).

   Delete
 21. Perasan tak Mahathir tidak pernah serang BN secara keterlaluan sepanjang bersama Pakatan, beliau hanya serang Najib. Sama ada Pakatan menang atau BN menang, Mahathir boleh balik kepada Umno BN pada bila-bila masa. Ketika itu rakyat sudah hilang kepercayaan kepada semua Pakatan Pembangkang yang selama ini menjadi saingan kuat BN.

  Semua orang PH kata ini semua adalah idea gila. Mustahil Mahathir balik ke Umno. Tengok Anwar kata mereka, dari dulu hingga kini masih dengan Pembangkang.

  Hei! Jangan lupa, sepanjang Anwar dalam Pakatan, masanya banyak dihabiskan dipenjara. Anwar lawan Mahathir, Anwar masuk penjara. Mahathir lawan Najib, Anwar juga kena penjara. Banyak projek politik Anwar terbengkalai kerana asyik dipenjarakan.

  Jika dulu Pakatan kata mustahil Mahathir bersama Anwar dan DAP, kini yang mustahil itu sudah tidak mustahil. Mahathir juga sudah beberapa kali keluar masuk Umno.

  Dia lawan Tunku Abd Rahman dan keluar Umno, kemudian masuk balik. Dia lawan Pak Lah, Keluar Umno kemudian masuk balik. Kini lawan Najib, keluar Umno, tunggulah dia masuk balik.

  Jika Najib setuju kembalikan projek kroni beliau atau Najib berjaya dijatuhkan, Mahathir akan kembali memeluk Umno-BN. Dari Umno dia datang, kepada Umno dia akan kembali.

  Ponorogo adalah buah catur Mahathir, Azmin dan Tian Chua adalah penghalang mereka dalam PKR. DAP dan PAN bersedialah. Satu persatu musuh Mahathir dalam Pakatan akan dimusnahkan.

  Saya kesian tengok rakan – rakan lama dan Reformis dalam PKR sekarang. Suara mereka semakin terpinggir. Wan Azizah sebagai Presiden sangat lemah. Jika orang seperti Azmin dan Tian Chua tiada, sudah lama PKR bungkus. Wan Azizah hanya fokus untuk membebaskan Anwar. Manakala urusan politik PKR dibiarkan bergoncang. Wan Azizah sanggup gadai apa sahaja termasuk partinya untuk bebaskan Anwar..

  Diharapkan rakan – rakan PKR yang benar – benar berjuang untuk rakyat menyokong PAS selepas ini. Jika PKR menang di Selangor, krisis perlantikan Menteri Besar baru akan lebih buruk keadaannya berbanding sebelum ini. Ini tidak akan menguntungkan rakyat kerana pemimpin PKR bergaduh sesama sendiri.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Orang kalau dah menggelabah mulalah cakapnya merapu meraban

   Dah tbayang kalah la tu

   Tgh pening sbb dedak mcm dh nak putus

   Delete
  2. Kalu aku nak serang rosmah mansur jer...terlebih mengada dia mcm menteri

   Delete
 22. Tun M dah umum cuti lagi 2 hari kalau ph menang nanti

  Apa lagi jom balik kg mengundi ph!

  ReplyDelete
 23. Pada pemakan dedak tu takyahlah nak c n p dr tempat lain ke sini. Tak dok sapa nak baca pung! Tak paham2. Finishing rice betul.

  ReplyDelete

 24. SERBA SEDIKIT INFORMASI MENGENAI SISTEM BERPELEMBAGAAN MALAYSIA


  5 Perkara Dalam Perlembagaan Yang TIDAK BOLEH DIUBAH Oleh 222 Kerusi Parlimen (Dewan Rakyat) Dan Oleh Mana-Mana Parti Sekalipun Yang Membentuk Kerajaan KECUALI Mendapat Persetujuan Majlis Raja-Raja. 


   ● Had Kuasa Yang Di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-Raja hanya untuk Perkara-Perkara Perundangan (Legislative), bukannya Perkara-Perkara Penting Dalam Perlembagaan. 


   ● Pindaan Perlembagaan yang telah berlaku pada tahun 1983, 1984 dan 1994 terhadap Artikel 66 (4) dan (4A), adalah berkaitan Had Masa Kuasa Untuk Menangguhkan Proses Kelulusan Sesuatu Undang-Undang. 


  ● Sebelum (Pindaan), ia adalah Tanpa Had Tempoh, manakala Selepas (Pindaan) Had Masa 30 Hari telah ditetapkan sebagai Tempoh Had Maksimum Sesuatu Undang-Undang Boleh Ditangguhkan. 


  ● Ramai pihak yang tersalah anggap bahawa Kuasa Menangguhkan Proses Kelulusan Sesuatu Undang-Undang Tanpa Had Masa ini sebagai Kuasa Veto Yang Di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-Raja. Sebenarnya, ia hanya satu tradisi, resam (convention) dan mengikut pertimbangan yang waras. 


  ● Kuasa Veto atau Kuasa Membuat Kata Putus oleh Yang Di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-Raja adalah pada Perkara-Perkara Penting Dalam Perlembagaan. 


   ● Yang Di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-Raja mempunyai Kuasa Veto untuk 11 perkara yang terkandung dalam Artikel 2 (b), 38 (b) dan 159 (5) Perlembagaan Persekutuan. 


   ● Kuasa Veto Yang Di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-Raja ini tidak dihadkan atau terkesan kepada pindaan Artikel 66 Perlembagaan Persekutuan sepertimana yang telah disebutkan di atas. 


   ● Penulisan ini secara spesifik ingin membawa perhatian kita semua kepada Artikel 159 (5) Perlembagaan Persekutuan, dalam memperkatakan tentang Kuasa Veto itu tadi. 


   ● Artikel 159 (5) Perlembagaan Persekutuan menyebut 


  "Sesuatu undang-undang yang membuat sesuatu pindaan kepada Fasal (4) Perkara 10, apa-apa undang-undang yang diluluskan dibawahnya, peruntukan Bahagian III, Perkara 38, 63 (4), 70, 71 (1), 72 (4), 152, atau 153 atau kepada Fasal ini tidaklah boleh diluluskan tanpa persetujuan Majlis Raja-Raja. 


   ● Apakah perkara-perkara itu ? 


  1. Islam sebagai Agama Rasmi Persekutuan 

  2. Hak Istimewa Raja-Raja Melayu 

  3. Hak Istimewa Orang Melayu 

  4. Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan 

  5. Hak Pengisytiharan Darurat. 


   ● 5 Perkara ini sudah terpahat kemas di dalam Perlembagaan. Ia TIDAK BOLEH DIUBAH sekalipun diluluskan 100% oleh 222 orang Ahli (Kerusi) Dewan Rakyat dan tidak kira parti mana yang akan memerintah atau membentuk Kerajaan KECUALI mendapat persetujuan Majlis Raja-Raja, seperti yang disebut di dalam Artikel 159 (5) Perlembagaan Persekutuan. 

  ReplyDelete
 25. Pertembungan Kem Azmin – Wan Azizah Sudah Tidak Dapat Disorok Lagi
  Selama beberapa tahun kebelakangan ini, PKR sedaya upaya menyorok masalah dalaman parti mereka terutamanya selepas Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim di penjarakan. Sejak 2014, sudah berlaku pertembungan antara kem yang diterajui oleh Datuk Seri Azmin Ali dengan Kem Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail yang dikatakan pertembungan antara dua idealogi.

  Bagi kem Azmin, mereka mahukan perubahan terhadap dasar PKR yang mana mereka mahu memadam imej mengangkat Anwar sebagai Perdana Menteri. Mereka mahukan PKR berubah menjadi sebuah parti yang lebih dekat dengan rakyat berbanding sebuah parti yang hanya mendokong idealogi, Anwar harus diangkat sebagai Perdana Menteri seperti yang di mahukan oleh kem Wan Azizah.
  Bukan satu rahsia apabila kumpulan NGO yang menggelarkan diri mereka Otai Reformis, lebih cenderung kepada kem Wan Azizah berbanding Azmin. Malah, Azmin sendiri dikatakan antara individu yang bertanggungjawab membawa Tun Dr Mahathir Mohamad dan para pengikutnya menyertai pakatan pembangkang menerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

  Hal ini dibuktikan apabila dalam hampir kesemua majlis yang dihadiri Mahathir sebelum ini, hanya Azmin sahaja yang menjadi wakil PKR sebelum keadaan ini berubah apabila Mahathir sah diumumkan sebagai calon Perdana Menteri Pakatan Harapan. Barulah wajah Wan Azizah muncul, itupun tidak lama.

  Terbaru, nampaknya masalah dalaman PKR semakin kronik apabila 4 orang calon yang pada Pilihan Raya Umum ke 13 lalu berjaya memenangi kerusi masing-masing, tidak tercalon kali ini. Semua ini bermula apabila Ahli Parlimen Batu, Tian Chua yang berada di kem Wan Azizah, tidak dicalonkan dan sebagai pembalasannya, 4 calon dari kem Azmin juga tidak dicalonkan.

  Hal ini telah menimbulkan ketegangan dalaman antara pemimpin PKR sehingga menyaksikan Ahli Parlimen Ampang yang menjadi penyokong kuat Azmin, Zuraidah Kamaruddin bertindak “menyerang” kekediaman Wan Azizah bagi menuntut penjelasan, kenapa kesemua mereka yang berjaya memenangi kerusi masing-masing pada PRU yang ke 13 lalu, tidak dicalonkan semula.
  Malah, dari reaksi wajah Zuraidah sendiri menampakkan perasaan tidak puas hatinya terhadap apa yang diputuskan oleh Wan Azizah. Lebih menghairankan, Azmin selaku Timbalan Presiden PKR memilih untuk mengunci mulut berhubung kemelut dalaman PKR disaat negara sedang berhadapan dengan Pilihan Raya Umum ke 14 kali ini.

  Lebih parah lagi, sudah ramai ahli PKR sendiri menyuarakan perasaan tidak puas hati mereka apabila Wan Azizah sendiri mengizinkan Mahathir bertanding di bawah logo PKR. Menurut mereka, ianya adalah satu penghinaan buat mereka yang selama ini menentang Mahathir, namun disaat PKR begitu mahukan kemenangan pada PRU ke 14 ini, logo mereka sewenang-wenangnya diberikan kepada individu yang cukup dimusuhi mereka.

  Inilah yang berlaku di dalam PKR. Di satu pihak, mereka mahukan sesuatu yang baru manakala di satu pihak lagi, mereka enggan berganjak dari asas penubuhan parti mereka. Bagaimana mahu mentadbir Malaysia sedangkan urusan dalaman parti sendiri pun berpecah belah?

  ReplyDelete
 26. Matdey ibarat pemburu yng hilang senapang
  Udah tu jatuh gaung pulak kaki jadi tempang
  Dulu dia cakap Nuat kaki penjubor gampang
  Kini di bawah bendera Nuat dia menumpang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 27. Mahathir Punca Azmin Dan Wan Azizah Bermasam Muka
  Krisis dalaman PKR ketika ini boleh dianggap disebabkan oleh bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad yang kini Pengerusi Pakatan Harapan (PH). Orang tua ini bawa masalah sehingga Presiden PKR, Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Timbalannya, Azmin Ali bermasam muka ketika ini.

  Dr Wan Azizah adalah proksi kepada suaminya, Anwar Ibrahim yang sedang dipenjarakan. Kebetulan dalam situasi sekarang, ketika Mahathir sudah dipilih jadi calon Perdana Menteri pakatan, Azmin dikenali sebagai proksi Mahathir.

  Penyandang kerusi Permatang Pauh itu sudah tentu bimbang jawatan Presiden akan hilang dari tangannya jika dicabar oleh Azmin yang rapat dengan Mahathir pada pemilihan PKR nanti.

  Jawatan itu dijaga oleh Dr Wan Azizah untuk suaminya Anwar apabila dibebaskan dan sudah insaf nanti. Sebelum Mahathir bersama dengan mereka, sudah dapat dihidu gerakan senyap Azmin meletakkan soldadu politiknya dalam PKR untuk bantu tumbangkan Dr Wan Azizah.

  Azmin masih muda dan bertenaga, beliau tahu beliau ada potensi jadi Presiden PKR. Tolak tepi sejarah Azmin pernah jadi Setiausaha Sulit Anwar tapi Azmin juga pernah jadi anak angkat kesayangan kepada Mahathir.

  Konflik mereka hangat sampai Dr Wan Azizah bertindak keluar dari majlis pelancaran jentera PKR di Pulau Pinang sejurus sebelum Azmin berucap, semalam.

  Dr Wan Azizah begitu bimbang dengan aura Azmin sampai bertindak tolak lapan nama calon yang dicadangkan Azmin termasuk nama-nama yang sudah lama jadi wakil rakyat dalam PKR. Nama penyandang kerusi Parlimen Batu, Tian Chua digugurkan, yang lain digugurkan dari cadangan Azmin ialah untuk Parlimen Wangsa Maju, Datuk Dr Tan Kee Kwong; DUN Kota Anggerik, Yaako Sapari; DUN Taman Medan, Hanizah Mohd Talha dan DUN Rawang Gan Pei Nie.

  Dari dalam penjara, sudah tentu Anwar berikan arahan kepada Dr Wan Azizah untuk halang kemasukan fahaman Azminime yang turut sama bawa fahaman Mahathirisme dalam PKR.

  Sebaik keluar dari penjara, Anwar nampak PKR sudah hancur diratah oleh bekas Setiausaha Sulitnya sendiri. Semuanya angkara Mahathir. Azmin pula bijak dalam mencatur strategi, apabila Mahathir jadi kawan dengan mereka, lagi aktif beliau menyindir secara sinis kepimpinan PKR.

  Dengan sokong Mahathir sebagai bakal Perdana Menteri pembangkang, dan berpakat dengan Mahathir tumbangkan Dr Wan Azizah, dua dua Azmin bakal dapat, silap-silap boleh pasang angan-angan Mat Jemin jadi Perdana Menteri pula nanti.

  Dalam hati Mahathir, beliau bukan terima bulat-bulat jika terpaksa beri laluan kepada Anwar untuk jadi Perdana Menteri selepas dia dibebaskan.

  Lihat bagaimana pentingnya kedudukan kepada tiga orang ini, semua takut hilang jawatan dan peluang. Itulah angkara Mahathir, sehingga buatkan PKR bertelagah sesama sendiri antara pemimpin mereka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bertukar nama konon ramai
   Orang sama helah tak pandai
   Kopipes panjang sah mamai
   Bertungkus lumus spesis keldai!

   (My tribute to fan tun for his classic, artistic & originality).

   Delete
 28. Kajang Ditinggalkan Tanpa Jasa, Pandan Pula Bakal Jadi Mangsa
  CORAK atau cara pakatan pembangkang diketuai DAP bertanding di mana-mana kerusi secara lompat atau “touch n go” bukan lagi rahsia. Malah pemimpin tertinggi pakatan pun turut mengamalkan budaya yang sama.

  Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah telah bertanding di kerusi DUN Kajang bagi mengerakkan rampasan kuasa dari bekas Menteri Besar Selangor Khalid Ibrahim dengan “Langkah Kajang”. Penyandang kerusi tersebut terpaksa memberi laluan kepada Wan Azizah.

  Setelah pengundi Kajang memberikan kerusi tersebut kepada beliau, tidak ada sebarang jasa yang dibuat Wan Azizah untuk para pengundi beliau. Malah “Langkah Kajang” tersebut juga gagal apabila Azmin Ali pula yang berjaya menjadi MB.

  Semalam ramai yang keliru dengan Majlis ceramah Pakatan Harapan di Kuala Selangor yang pada asalnya diuar-uarkan bakal menjadi pentas buat PKR mengumumkan calon mereka untuk Selangor memandangkan berlaku ‘ribut kecil’ apabila tersebar khabar angin mendakwa senarai yang sudah disediakan itu tidak memuaskan hati sesetengah pihak dalam parti berkenaan.

  Pada petang semalam, Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Azmin Ali menegaskan setakat pengetahuan beliau ceramah pada malam ini tidak akan melibatkan pengumuman calon. Namun keadaan berlaku sebaliknya. Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah membuat pengumuman nama-nama calon yang ditunggu-tunggu itu satu demi satu.

  Calon kerusi DUN Kajang bukan lagi Wan Azizah. Hee Loy Sian akan menjadi calon kerusi tersebut. Ini bermakna Wan Azizah akan meninggalkan Kajang tanpa sempat menabur sebarang jasa. Masalah banjir gagal diuruskan. Begitu juga dengan masalah sampah , denggi, kesesakkan dan lain-lain lagi.

  Bagaimanapun nama calon untuk kerusi parlimen Pandan tidak diumumkan. Pandan mencatatkan kemenangan paling besar buat PKR dalam PRU ke-13 lalu. Bagaimanapun penyandangnya Rafizi Ramli, tidak bertanding kali ini.

  Menurut desas desus yang bertiup kencang, Wan Azizah akan bertanding di kerusi Parlimen Pandan P100 mengantikan Rafizi yang sedang menghadapi banyak dakwaan di mahkamah. Setelah Kajang menjadi mangsa nafsu politik beliau, kini Wan Azizah meninggalkan kerusi tersebut dan nampaknya Pandan akan menjadi mangsa beliau seterusnya.

  Sebelum ini media melaporkan Azmin mengadakan pertemuan dengan Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim yang sedang dirawat di Hospital Rehabilitasi Cheras. Pertemuan itu dipercayai ada kaitan dengan penyusunan tokoh yang akan disenaraikan sebagai calon parti berkenaan pada PRU ke-14 pada 9 Mei ini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bertukar nama konon ramai
   Orang sama helah tak pandai
   Kopipes panjang sah mamai
   Bertungkus lumus spesis keldai!

   (My tribute to fan tun for his classic, artistic & originality).

   Delete
 29. YANG HENDAK SEMBELIH AZMIN ADALAH PARTINYA SENDIRI, DAN BUKAN ORANG UMNO
  Pergolakan dan pergeseran yang berlaku dalam Parti Keadilan Rakyat adalah “time bomb” lama yang akan meledak bila-bila masa sahaja.

  Sememangnya mana-mana individu yang suka berkait dengan penyakit besar akan dilanda penyakit juga.

  Azmin diketahui umum amat rapat dengan Tun Mahathir, maka sedikit sebanyak ‘bau najis’ akan terpalit kepada sesiapa yang rapat dengan ‘raja Najis’.

  Percaturan politik Azmin pasti sekali berpandu kepada apa yang ‘kepala najis’ mahukan.

  Azmin kini berada pada sitiuasi yang sama yang terpalit kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin.

  Sesiapa yang sudah di dalam gengaman ‘kepala najis’ akan terpaksa duduk di dalam tongnya selama-lamanya, jika tidak mahu terlondeh.

  Ketika Tun Mahathir mahu rapat dengan Anwar, Azminlah menjadi jambatannya.

  Begitulah akrabnya Azmin dengan Tun Mahathir.

  Kini, jelas sekali pergeseran maha besar sedang melanda Parti Keadilan Rakyat.

  PKR adalah parti yang dicipta kerana Anwar didakwa meliwat dan melancapkan mangsanya, maka setelah dipecat, PKR ditubuhkan kerana insiden itu.

  Faksion dalam PKR mahukan calon dari faksion masing-masing bertanding dan menjadi calon pada PRU14.

  Ini bukan sahaja untuk menjadi wakil rakyat, tetapi juga untuk berhadapan pilihanraya parti dan puak masing-masing ambil posisi mahu kukuhkan kedudukan dan dominasi parti.

  Telah diketahui umum, nama-nama calon yang dicadangkan oleh Azmin telah dicantas oleh puak Wan Azizah.

  Hampir 9 nama dari Azmin Ali telah digugurkan dan digantikan dengan calon lain.

  Krisis ini menyebabkan Zuraida Kamaruddin terpaksa menebal muka mengadap Wan Azizah untuk perundingan.

  Telah menjadi pengetahuan umum Wan Azizah tidak sebijak manapun untuk mencaturkan kedudukan dan tentu sekali diarah atau dinasihatkan oleh pihak pro yang ada disekelilingnya.

  Di percayai, Rafizi Ramli yang berpihak kepada Wan Azizah juga ada membantu mencatur pemilihan calon.

  PKR mesti terus menjadi parti Anwar Ibrahim dan bukan milik Mahathir melalui Azmin.

  Apa yang terlihat adalah pihak Pro Wan Azizah amat khuatir Azmin ‘hijack” parti PKR dan menjadikannya “akur mahathir”.

  Di waktu ini, jelas sekali Azmin terlalu “akur mahathir”.

  Banyak perkara dan tindak tanduk Azmin berbau Mahathir.

  Semua tahu di mana ada billion-billion disitulah mata Mahathir/Daim akan tertumpu.

  Pendek kata pantang tengok wang yang banyak mereka akan seperti semut dengan gula.

  Tindakan Azmin pada isu DEIG, tanah Selangor untuk ECRL, isu saman Air SPLASH/SYABAS semua berbau Mahathir.

  Maka masuk akal juga jika faksion dalam PKR mahu membunuh kerjaya politik Azmin dalam PKR.

  Kini dengan kedudukan terkini dari sumber kami di dalam PKR, nyata sekali kerja sabotaj dari kedua pihak akan bermula dengan lebih agresif.

  Mahathir menggunakan logo PKR itu satu hal, namun untuk Mahathir sendirian berhadkan PKR melalui Azmin adalah pantang nombor satu pemimpin pro Wan Azizah.

  Jika PKR terlepas ke tangan Azmin, ucap selamat tinggallah kepada Anwar Ibrahim.

  Maka sebab itulah pemberontakan berlaku dalam pemilihan calon PKR, ia bukan untuk PRU14 sahaja tetapi agenda peribadi lebih besar Azmin dan Tun Mahathir selepas PRU14.

  Atas sebab ini faksion Wan Azizah akan cuba mati-matian menghalangnya.

  Yang hendak membunuh kerjaya Azmin nyata sekali bukan UMNO tetapi partinya sendiri, apa tidaknya, Khalid Ibrahim pun dibunuh oleh PKR dan bukan oleh UMNO.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bertukar nama konon ramai
   Orang sama helah tak pandai
   Kopipes panjang sah mamai
   Bertungkus lumus spesis keldai!

   (My tribute to fan tun for his classic, artistic & originality).

   Delete
 30. Tiga pilihan paling mudah bila mengundi:
  1. Undilah pencuri
  2. Undi ular-mak yang terima duit curi
  3. Undi orang yang nak tangkap pencuri
  - OSTB

  ReplyDelete
 31. Kesian cai tempoh nak sampai
  Itu sebab resah gelisah
  Parti cai hampir bersepai
  Masuk sini kena belasah!

  Bertukar nama konon ramai
  Orang sama helah tak pandai
  Kopipes panjang sah mamai
  Bertungkus lumus spesis keldai!

  Bos merajuk siapa nak ganti
  Kesian dia tak calon lagi
  Jilat Klepto setengah mati
  Kini tinggal gusi gigi!

  Sambutan rakyat pada Pakatan
  Cai siap kain kapan
  Ada cai ke Tanjong Rambutan
  Sorang terkengkang naik sampan!

  Zoo negara dah siap tempat
  Kojola,GN, Pejuang Laknat
  Tempat terbaek boleh melompat
  Duduk bertenggek bila penat!

  Kalau tak mahu hantar situ
  Tukar sekarang sokong Pakatan
  Jangan jadi kepala batu
  Sokong iblis bukan ke syaitan?

  Yang kopipes apa di komen
  Kita sini scroll sahaja
  Penat aje kesian wak simen
  Bos merajuk siapa belanja?

  Balik taubat sokong Pakatan
  Pasal DAP tak usah bimbang
  Dacing buang bawah jambatan
  Sudah rosak tak boleh timbang!
  ReplyDelete
  Replies
  1. pantunlah macam mana sekalipun...

   masih banyak rakyat yg bijak dan waras

   malam 9 may kita tunggu ...

   harap si fuck tun tidak hilang akal
   atau gila babi..

   Delete
  2. Kopipes le puas puas pejuang oii...ade lagi tak? Antor ler lagi biar org tau cmne merapunya penyokong umnopas

   Delete
  3. sabar separuh daripada iman...
   malam 9 may 2018...
   terciptanya sejarah melalui keputusan
   harap dapat kesedaran...
   masih banyak rakyat yg bijak dan waras
   sebagai pengajaran dan pedoman..
   qadak dan qadar adalah rukun iman
   pakatan haprak , rakyat terus humban
   semuanya dengan izin ALLAH
   yang Maha Mengetahui Lagi Maha Bijaksana
   untuk hamba-hamba NYA   Delete
  4. Bertukar nama konon ramai
   Orang sama helah tak pandai
   Kopipes panjang sah mamai
   Bertungkus lumus spesis keldai!

   (My tribute to fan tun for his classic, artistic & originality).

   Delete
 32. PKR TERSASAR JAUH PERJUANGAN REFORMASI – AHMAD KAMARUDIN
  KUALA LUMPUR – Parti Keadilan Rakyat (PKR) sudah tersasar jauh dari garis perjuangan reformasi, ujar Bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Kapar, Ahmad Kamarudin
  Ini katanya terbukti apabila pucuk pimpinan parti itu bersetuju untuk melantik individu yang pernah ditentang satu ketika dahulu iaitu Pengerusi PPBM, Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai calon Perdana Menteri menggunakan logo mereka.
  Keputusan tersebut yang dibuat dengan membelakangkan suara daripada akar umbi tegasnya adalah satu pembodohan yang melampau.
  Kecewa dengan perkara tersebut, justeru Ahmad hari ini mengumumkan untuk meninggalkan PKR berkuatkuasa serta-merta.
  “Hari ini setelah berfikir panjang dan mengambil kira pelbagai aspek, saya dengan ini memutuskan untuk keluar dari PKR berkuatkuasa serta-merta kerana PKR tidak lagi berada dalam garis perjuangan reformasi.
  “Bagi saya PKR kini sudah tersasar jauh dari garis perjuangan reformasi. Bila kita nak lantik Mahathir sebagai Perdana Menteri dengan guna logo PKR, adakah ahli bawah ada suara?
  “Mahathir yang dulu kita lawan, kita kata mahafiraun, zalim serta korupsi, yang kita lawan sehingga tertubuhnya parti ini, akhirnya kali ini pimpinan PKR mahu angkat jadi Perdana Menteri dengan guna logo PKR tanpa mendengar suara akar umbi.
  “Jika dahulu kita laungkan undur Mahathir, sekarang kita kena laung hidup Mahathir. Ini apa cerita? Bagi saya ini pembodohan yang amat melampau terhadap anggota parti setelah 20 tahun tertubuh parti ini,” katanya dalam satu sidang media di sini, hari ini.
  Selain beliau turut meluahkan rasa kecewanya terhadap gejala rasuah yang semakin menular di dalam parti itu terutamanya yang membabitkan pimpinan PKR di negeri Selangor.
  Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Ismail ujar beliau telah gagal untuk mengekang gejala rasuah yang berleluasa dalam parti.
  “Di Selangor bukan lagi rahsia korupsi berada di mana-mana. Datuk Seri Wan Azizah adalah Presiden parti yang sangat lemah. Bukan sahaja (Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed) Azmin berjaya memalukan Wan Azizah dalam perebutan jawatan Menteri Besar Selangor, bahkan sehingga kini Presiden PKR sendiri tidak mampu mengekang korupsi yang berleluasa dalam parti.
  “Seorang anak muda bernama Adam dari PKR, Ketua AMK Cabang Ampang, tiada kerja, sibuk membontoti pemimpin PKR, bina rumah banglo jauh lebih mewah sebiji macam Disneyland di tengah-tengah kawasan orang-orang susah di Ampang.
  “Difahamkan bukan satu sahaja, tapi ada beberapa biji lagi di Selangor. Ada kereta mewah, motor besar, duit banyak dan menunjuk-nunjuk kemewahan mahupun baru setahun jagung dalam PKR.
  “Tapi sehingga kini PKR tidak pecat beliau malah membelanya,” dakwanya.
  Justeru itu dalam sidang media yang sama Ahmad turut mengumumkan untuk bertanding menentang Azmin di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Antarabangsa sebagai calon Parti Rakyat Malaysia (PRM) pada Pilihanraya Umum Ke-14 (PRU14) nanti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bertukar nama konon ramai
   Orang sama helah tak pandai
   Kopipes panjang sah mamai
   Bertungkus lumus spesis keldai!

   (My tribute to fan tun for his classic, artistic & originality).

   Delete
 33. TOLAK PAKATAN PEMBANGKANG DEMI ISLAM
  Ketika DAP dilihat lebih mendominasi kedudukan dalam gabungan pembangkang PKR, masyarakat Melayu dan Islam di negara ini dinasihatkan menolak gabungan tersebut pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) demi kesejahteraan umat.

  Pengerusi Persatuan Pondok Kedah, Sabri Osman berkata, dalam apa sahaja gabungan yang dibentuk pembangkang bersama DAP mereka gagal memperjuangkan isu-isu yang mengganggu gugat kedudukan Islam dan keharmonian hidup bermasyarakat misalnya berhubung isu penggunaan kalimah Allah serta pesta arak di Selangor.

  “Sama ada Barisan Alternatif, Pakatan Rakyat atau apa juga nama yang digunakan parti-parti pembangkang untuk bersekongkol dengan DAP, saya lihat mereka gagal untuk menjuarai isu-isu berkaitan Melayu dan Islam.

  “Ketika golongan ‘Islam Libe­ral’ serta Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender (LGBT) berani menyuarakan perjuangan mereka, pemimpin pembangkang gagal menunjukkan penentangan. Apa sebabnya?” katanya ketika ditemui pemberita di sini, baru-baru ini.

  Beliau yang merupakan penga­sas serta Mudir Madrasah al-Ulum Ad-diniah al-Usmaniah, Pondok Tanjung Kapur, Jitra, berkata, umat Islam perlu mengambil kira perkara berkenaan supaya tidak dikaburi ‘wayang’ yang dimainkan pembangkang ketika setiap parti termasuk DAP bertanding di bawah lambang PKR.

  “Perlu diingat, suara Pas yang bertunjangkan Islam pun tidak dipedulikan ketika mereka membentuk gabungan pembangkang satu masa dulu. Inikan pula kita hendak mengharapkan PAN dan PKR,” katanya.

  Dalam pada itu, beliau yang dulunya cukup dikenali sebagai penyokong tegar Pas sebelum parti itu bersekongkol dengan DAP berkata, setakat ini tiada parti yang dilihat cukup ampuh untuk mendepani DAP melainkan BN.

  “Ketika parti-parti dalam gabungan pembangkang PKR tunduk dan hanya mengikut kata DAP, saya fikir tiada parti lain yang lebih besar daripada BN mampu berlawan dengan mereka. Saya andaikan DAP ibarat harimau dan BN ibarat gajah yang mampu menundukkan mereka.

  “Pas tidak akan mampu membendung DAP kerana kekuatan mereka tidak cukup ampuh. Kalau tak mahu bersatu dengan ‘gajah’ itu pun, duduklah diam-diam di belakangnya tanpa cuba menggigit ekor gajah tersebut demi nasib umat Melayu dan Islam,

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bertukar nama konon ramai
   Orang sama helah tak pandai
   Kopipes panjang sah mamai
   Bertungkus lumus spesis keldai!

   (My tribute to fan tun for his classic, artistic & originality).

   Delete
 34. PEKIDA BERI SOKONGAN PENUH PADA KERAJAAN BN
  Majlis Ayahanda Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah (Pekida) Kedah memberi sokongan penuh kepada kerajaan BN pada PRU14 kali ini.

  Presiden Pekida Malaysia, Jamaludin Yusof berkata, pihaknya akan memberi sokongan penuh kepada kerajaan BN Kedah terutamanya di bawah kepimpinan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah.

  Katanya, Ahmad Bashah banyak membawa pembaharuan dalam pembangunan kepada rakyat di negeri itu.

  “Oleh itu saya berharap semua ahli Pekida terutamanya di Kedah memberi sokongan kepada beliau dalam meneruskan kepimpinannya serta memartabatkan Islam. Selain itu, Ahmad Bashah selama pemerintahannya juga berjaya mengukuhkan lagi hubungan muhibah dalam kalangan penduduk di negeri ini.

  “Ini terbukti dengan kepimpinannya berjalan dengan baik dan tidak timbul masalah perkauman di negeri ini. Sebagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) kepimpinan Ahmad Bashah perlu dicontohi kepada pemimpin pada masa akan datang,” katanya dalam sidang media tadi.

  Jamaludin berkata, kerajaan sedia ada diharap diberi mandat oleh rakyat bagi merancakkan lagi pembangunan di negeri ini.

  “Oleh itu, saya meminta semua ahli Pekida di negeri ini seramai 23,000 memberi sokongan kepada BN Kedah hari ini pada PRU nanti. Mereka perlu memberi sokongan penuh kepada kerajaan hari ini yang akan membawa hala tuju yang lebih cemerlang lagi,” katanya.

  Beliau berharap, saranan itu dipatuhi semua ahli.

  “Jika ada mereka yang cuba ingkar dengan arahan yang diberi, tindakan akan diambil.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bertukar nama konon ramai
   Orang sama helah tak pandai
   Kopipes panjang sah mamai
   Bertungkus lumus spesis keldai!

   (My tribute to fan tun for his classic, artistic & originality).

   Delete
 35. TANGAN TERSEMBUNYI KIT SIANG MENEUTRALKAN AZMIN ALI
  Perkara yang sama boleh dikatakan mengenai hubungan antara Presiden PKR, Dr Wan Azizah Wan Ismail, dan Timbalannya serta Menteri Besar Selangor, Azmin Ali. Selama lebih daripada 20 tahun Wan Azizah dan Azmin tidak pernah bersependapat. Dan apabila Azmin berjaya menggantikan Wan Azizah sebagai calon Menteri Besar Selangor pada tahun 2014, itu telah menyebabkan keadaan menjadi semakin teruk.

  Tetapi apa yang dahulunya rahsia yang tersimpan rapi di dalam PKR kini sudah diketahui umum.

  Pendek kata, Azmin akan bertanding untuk Jawatan Presiden PKR semasa pemilihan parti yang akan diadakan akhir tahun ini selepas PRU14. Sama ada Azmin boleh berjaya mengusir Wan Azizah bergantung kepada sama ada beliau masih menjadi Menteri Besar Selangor pasca-PRU14 dan sama ada anggota Kumpulan B atau Kartel Azmin masih memegang jawatan penting dalam parti dan Kerajaan Negeri Selangor.

  Justeru, sekiranya Wan Azizah mahu bertahan menghadapi cabaran Azmin, beliau harus meneutralkannya sekarang, semasa PRU14. Sebaik sahaja PRU14 berakhir, dan jika orang Azmin masih bertahan selepas PRU14, maka Wan Azizah hanya mempunyai satu tempat untuk pergi, iaitu turun ke bawah.

  Oleh itu, Wan Azizah melakukan apa yang dilakukan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad pada 2016, iaitu untuk membuat perjanjian dengan Lim Kit Siang. Nampaknya setiap kali Melayu mahu bunuh Melayu mereka akan pergi mencari ‘Uncle Lim’. Kit Siang adalah pakar dalam bagaimana untuk menghapuskan musuh politik dalaman anda. Lagipun, beliau mempunyai pengalaman 50 tahun dalam melakukan itu dengan musuh-musuh politik dalamannya dan menguasai DAP seolah-olah ianya adalah kerajaan peribadinya.

  Pada masa ini ada peperangan yang sedang berlaku di PKR mengenai calon-calon siapa yang dapat bertanding di PRU14. Wan Azizah cuba mendapatkan calonnya untuk bertanding sementara Azmin juga melakukan perkara yang sama. Dan kedua-dua senarai adalah bertentangan satu sama lain. Jika senarai Azmin yang diterima maka Wan Azizah akan jatuh, dan sebaliknya. Dan pada penghujungnya Kit Siang yang akan menentukan siapa yang akan bertanding dalam PRU14 – orang Azmin atau orang Wan Azizah.

  Wan Azizah, sudah tentu akan menandatangani Surat Watikah yang membenarkan semua calon dari pakatan pembangkang untuk bertanding dalam PRU14 di bawah logo PKR – termasuk calon DAP, PPBM dan PAN. Tetapi Wan Azizah sendiri tidak menyediakan Surat Watikah itu. Orang yang menyediakan Surat Watikah itu adalah Saifuddin Nasution, penasihat strategik kepada Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.

  Jadi, hanya tiga orang yang membuat senarai calon pakatan pembangkang – Lim Kit Siang, Lim Guan Eng dan Saifuddin Nasution. Malah, Wan Azizah dan Azmin juga tidak terlibat, yang mana mengecewakan Azmin. Dan Wan Azizah dan bukannya Azmin yang akan menandatangani senarai itu. Dan jika Azmin tidak berhati-hati, PRU14 akan menyaksikan penghujung kerjaya politiknya. Dan beliau boleh menguburkan keinginannya untuk mencabar Wan Azizah untuk jawatan presiden parti.

  Kit Siang dan Wan Azizah telah membuat perjanjian mengenai cara untuk meneutralkan Azmin. Nurul Izzah akan bertanding di kerusi negeri di Selangor (kecuali Azmin boleh menghalangnya daripada berlaku) dan akan dilantik sebagai Menteri Besar Selangor baru pakatan pembangkang untuk menggantikan Azmin. Wan Azizah, sebagai Presiden PKR dan dengan itu ketua pakatan pembangkang, akan menjadi Perdana Menteri. Dan sebagai ganjaran untuk bantuan, sokongan dan usaha Kit Siang, DAP akan menentukan Timbalan Perdana Menteri.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bertukar nama konon ramai
   Orang sama helah tak pandai
   Kopipes panjang sah mamai
   Bertungkus lumus spesis keldai!

   (My tribute to fan tun for his classic, artistic & originality).

   Delete
 36. Khabar dari Komtar adalah jika pakatan pembangkang menang PRU14 maka Kit Siang akan menjadi Timbalan Perdana Menteri. Atas alasan yang jelas, ketika mereka membicarakan siapa yang akan menjadi Perdana Menteri pakatan pembangkang jika mereka menang PRU14 dan membentuk kerajaan persekutuan, isu Timbalan Perdana Menteri tidak dibincangkan pada tahap ini. Ia terlalu sensitif untuk memberitahu pengundi Melayu bahawa seorang Cina akan menjadi Timbalan Perdana Menteri jika pakatan pembangkang memenangi PRU14 dan dapat membentuk kerajaan persekutuan.

  DAP Tony Pua tidak bercakap dengan Azmin selama lebih daripada satu tahun dan beliau adalah seorang lagi yang mahu melihat Azmin digulingkan. Tanpa DAP Selangor di belakang Azmin, beliau tidak akan berpeluang untuk bertahan dalam PRU14. Dan tangan tersembunyi Kit Siang mengatur semuanya bermakna seluruh perkara itu di luar kawalan Azmin. Nasib Azmin di tangan Kit Siang dan sebaik sahaja Wan Azizah menandatangani Surat Watikah, Azmin dan orang-orangnya akan dihantar ke dalam persaraan.

  Azmin kini menyedari bahawa DAP, dengan Kit Siang dan Wan Azizah, adalah musuh-musuhnya. Tetapi beliau sepatutnya telah menyedari hal ini apabila beliau menggantikan Wan Azizah, calon DAP untuk Menteri Besar Selangor. Hanya tunggu masa sahaja sebelum Azmin menerima balasan. Dan PRU14 adalah hari pembalasan ini.

  Kit Siang dan Wan Azizah sangat pandai membuatnya kelihatan seperti Dr Mahathir adalah pilihan pakatan pembangkang untuk Perdana Menteri. Dan Azmin mempercayainya dan berlari ke Mahathir untuk membuat perjanjian. Tetapi Kit Siang dan Wan Azizah hanya menggunakan Mahathir untuk membawa mereka ke garisan penamat. Tidak mungkin mereka akan bersetuju dengan Mahathir menjadi Perdana Menteri. Dan tidak juga DAP mahu Azmin sebagai Timbalan Perdana Menteri Mahathir, seperti yang diharapkan Azmin akan berlaku jika Mahathir menjadi Perdana Menteri.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bertukar nama konon ramai
   Orang sama helah tak pandai
   Kopipes panjang sah mamai
   Bertungkus lumus spesis keldai!

   (My tribute to fan tun for his classic, artistic & originality).

   Delete
 37. AKAR UMBI PKR TERUS PERTIKAI MAHATHIR GUNA LOGO

  PERMATANG PAUH – Suara bantahan ahli akar umbi PKR berhubung keputusan pimpinan parti itu membenarkan Tun Dr. Mahathir Mohamad menggunakan logo parti mereka dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) terus bergema.

  Terbaharu, lebih 50 ahli PKR dari Batu Kawan dan Permatang Pauh bertindak nekad apabila berdemonstrasi di hadapan Ibu pejabat PKR negeri di sini sebagai tanda protes.
  Bekas Ketua Cabang PKR Batu Kawan, A. Loganathan berkata, keputusan itu dianggap sebagai tidak berprinsip dan tidak bermaruah.
  “Apabila berfikir tentang pelbagai tuduhan yang Dr. Mahathir lakukan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim dahulu, yang paling kami tidak dapat terima adalah tuduhan liwat.
  “Bagaimanapun sekarang mereka membenarkan beliau gunakan logo PKR, kami sangat tidak berpuas hati,” katanya di sini hari ini.
  Terdahulu, Loganathan bersama kira-kira 50 ahli PKR mengadakan demonstrasi membantah keputusan berkenaan dengan turut membawa pelbagai poster antaranya bertulis ‘Akar Umbi PKR Tolak Tun Mahathir (Mahazalim)’, ‘Selamatkan PKR Daripada Tun Mahathir’ dan ‘Tun Mahathir Adalah Musuh Sebenar PKR’.
  Mereka turut melaungkan slogan berbunyi ‘Kami Tidak Mahu Mahathir’.
  Pada masa sama, Loganathan memberi amaran kepada pemimpin PKR yang tidak mengendahkan bantahan ahli akar umbi berhubung perkara berkenaan.“Mereka hanya mahu kuasa. Saya ingin maklumkan, ketika ini, saya dan rakan-rakan akan memastikan 11,500 ahli PKR berketurunan India tidak akan keluar mengundi pada PRU-14 malah kami akan memboikot jentera parti sepanjang tempoh kempen,” katanya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bertukar nama konon ramai
   Orang sama helah tak pandai
   Kopipes panjang sah mamai
   Bertungkus lumus spesis keldai!

   (My tribute to fan tun for his classic, artistic & originality).

   Delete
 38. MCA: JIKA TSUNAMI MELAYU AKAN BERLAKU, KENAPA LARI DARI KERUSI MAJORITI MELAYU?
  KUALA LUMPUR: MCA hari ini berkata walaupun pembangkang bercakap tentang tsunami Melayu berlaku dalam pilihan raya umum akan datang, tindakannya bercanggah dengan kata-katanya.

  Pengerusi biro publisiti MCA, Chai Kim Sen bertanya mengapa, jika benar bahawa tsunami Melayu akan berlaku, pemimpin kanan DAP dan PKR yang bukan Melayu menghindari daripada bertanding di kawasan majoriti Melayu.

  Beliau berkata ini menunjukkan bahawa mereka tahu tidak ada tsunami Melayu yang akan berlaku pada pilihan raya umum ke-14 pada 9 Mei nanti.

  “Semalam, PKR Tian Chua mengakui bahawa beliau teragak-agak untuk bertanding di Johor kerusi Tebrau dan Ledang, yang mempunyai lebih banyak pengundi Melayu, walaupun Pakatan Harapan telah mengisytiharkan Johor sebagai negeri medan pertempuran utama.

  “Pada masa yang sama, PKR Xavier Jayakumar terpaksa berpindah kerusi selepas beliau berkata kerusi Sungai Kandis semasa beliau di Selangor sekarang mempunyai lebih banyak Melayu selepas persempadanan semula.”

  Begitu juga, Chai mendakwa bahawa DAP Tony Pua tidak mahu pergi ke Bentong di Pahang manakala Gobind Singh, Teoh Nie Ching dan Boo Cheng Hau “teragak-agak untuk ditempatkan semula” ke kerusi lain di Johor yang mempunyai populasi pengundi Melayu yang lebih besar.

  Beliau berkata pemimpin Parlimen DAP, Lim Kit Siang, yang terus bercakap tentang tsunami Melayu, tidak pernah menyahut cabaran oleh penyandang jawatan Ahli Parlimen Umno Johor Baru, Shahrir Abdul Samad untuk bertanding kerusi itu.

  Sebaliknya, Lim memilih untuk mempertahankan kerusi Gelang Patah, kini dikenali sebagai Iskandar Puteri.

  “Jika akan terjadi sebarang tsunami Melayu, seperti yang mereka katakan, tidakkah pemimpin PKR dan DAP ini akan bergegas ke tempat duduk dengan lebih banyak pengundi Melayu untuk menunggang gelombang tsunami dan bukannya menjauhkan diri mereka?” tanya Chai.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bertukar nama konon ramai
   Orang sama helah tak pandai
   Kopipes panjang sah mamai
   Bertungkus lumus spesis keldai!

   (My tribute to fan tun for his classic, artistic & originality).

   Delete
 39. AWAS! BAHAYA UNTUK UMAT MELAYU & ISLAM JIKA PANGKAH CALON PKR PRU14

  PRU14 kali ini akan menyaksikan cukup ramai pengundi berbangsa Melayu beragama Islam akan tertipu. Percayalah bahawa mereka akan terpengaruh dengan mainan propaganda di media sosial dan strategi halus dari DAP yang menggunakan logo serta simbol PKR.
  Sebelum ini telah mendedahkan bagaimana bahayanya mengundi PKR dalam PRU14 kali ini yang akan menyebabkan ‘kuasa jahat’ DAP semakin berkembang dan berkuasa.
  BACA : KENAPA SATU UNDI UNTUK PKR BERMAKNA SATU UNDI BUAT KEJAHATAN DAP?

  Secara tidak sengaja, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng telah memberi bukti dan fakta kukuh bagaimana DAP berkuasa penuh dalam Pakatan Harapan. Jika tidak, masakan Guan Eng senang lenang boleh menamakan sesiapa sahaja yang dia mahu sebagai calon menteri kabinet andai mereka menang Putrajaya.
  Beberapa hari selepas itu, muncul pula pengumuman oleh DAP yang meletakkan cucu kepada bekas pemimpin Parti Komunis Malaya (PKM) Shamsiah Fakeh, akan bertanding di Dewan Undangan Negeri (DUN) Bandar Utama.
  Jamaliah Jamaluddin pula berasa tiada masalah untuk dirinya menggalas status sebagai cucu kepada pemimpin Komunis itu

  BACA : CUCU TOKOH KOMUNIS MALAYA BERTANDING ATAS TIKET DAP DI BANDAR UTAMA
  Dalam ramai-ramai pemimpin yang ada, kenapa DAP meletakkan zuriat keturunan pemimpin Komunis sebagai bakal calon mereka untuk bertanding?
  Sedangkan pembangkang sendiri mengaku bahawa mereka memiliki begitu ramai penyokong dan pemimpin untuk menyelamatkan Malaysia ini.
  Tidak boleh dinafikan lagi bagaimana DAP adalah penguasa sebenar dalam Pakatan Harapan. Juga tidak boleh dinafikan lagi bagaimana DAP seakan-akan mahu terus menghidupkan semula pengaruh Komunis di negara kita?
  Yang harus pengundi berbangsa Melayu dan beragama Islam sedar adalah hubung kait antara parti-parti yang bertanding dalam PRU14 kali ini.
  Mudah sahaja, mana-mana calon yang bertanding atas logo dan simbol PKR, maka ia datangnya dari Pakatan Harapan. Manakala Pakatan Harapan ini pula dikuasai penuh oleh DAP. Tidak terhenti di situ, DAP pula masih sanggup meletakkan calon daripada darah keturunan aktivis Komunis di negara ini.
  Maka, apakah tandanya itu? Jangan berfikir secara singkat. Sebelum memangkah nanti, fikirlah sehabis baik demi agama, bangsa dan tanah air ini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bertukar nama konon ramai
   Orang sama helah tak pandai
   Kopipes panjang sah mamai
   Bertungkus lumus spesis keldai!

   A Classic & Artistic response through a short & precise beautiful pantun from the one & only fan tun.

   Delete
 40. KENAPA SATU UNDI UNTUK PKR BERMAKNA SATU UNDI BUAT KEJAHATAN DAP?
  JIKA Nga Kor Ming menang kerusi Parlimen Teluk Intan, ahli politik DAP itu akan dilantik sebagai menteri penuh dalam Kabinet Kerajaan Persekutuan. Begitulah janji dan iltizam Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng ketika mengumumkan pencalonan parti berkenaan pada 16 April lalu di Perak.

  Kata Lim Guan Eng:

  “Beliau juga akan jadi Menteri di kabinet baru Pakatan Harapan dan sebagai Menteri saya boleh jaminkan beliau akan bawa lebih banyak perubahan daripada Menteri sekarang. Beliau adalah calon DAP di bawah simbol Pakatan Harapan simbol PKR.”

  Inilah manifestasi sebenar DAP yang menjadi pemacu sebenar gabungan Pakatan Harapan ketika ini. Walaupun acapkali mereka menafikan, namun dari hari ke hari tembelang mereka kian terpapar ke pengetahuan khalayak umum.

  Apa lagi yang harus kita nafikan apabila melihat situasi di Perak ini berlaku? Mampukah DAP terus menerus menafikan bahawa mereka penguasa sebenar pembangkang selama ini dan untuk masa akan datang?

  Tindakan Guan Eng yang menamakan Kor Ming sebagai menteri sekiranya Pakatan Harapan menang Putrajaya ternyata mendahului Presiden PKR yang berkuasa untuk menandatangani dan mengeluarkan watikah calon.

  Ia juga turut mendahului Pengerusi Pakatan Harapan sendiri yang juga merupakan calon Perdana Menteri mereka iaitu Dr Mahathir Mohamad.

  Sekiranya Dr Mahathir berkuasa penuh terhadap kepimpinannya (jika menang), kenapa Guan Eng pula yang memberi jaminan dan menamakan Kor Ming selaku bakal menteri kabinet?

  Lihat bagaimana komponen Barisan Nasional (BN) beroperasi. Sesiapa sahaja yang bakal mendapat jawatan menteri atau timbalan menteri hanya akan diumumkan oleh Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak seorang sahaja.

  Waima timbalannya sendiri pun masih tidak tahu menahu mengenai senarai kabinet BN. Ini menandakan Umno (lebih tepat Presiden Umno) adalah pemegang kuasa mutlak kepada pembentukan kuasa di Putrajaya.

  Bayangkan jika tiba-tiba sebagai contoh Datuk Seri Liow Tiong Lai (selaku Naib Pengerusi BN) yang umumkan seorang calon BN di mana-mana negeri sebagai bakal menteri, apakah reaksi orang ramai? Sudah tentu ia menggambarkan bahawa BN tidak dikuasai mutlak oleh pengerusi dan partinya.

  Justeru inilah yang sedang berlaku dalam Pakatan Harapan. Dr Mahathir sekadar pengerusi, Dr Wan Azizah sekadar presiden, Datuk Seri Anwar Ibrahim pula sekadar Ketua Umum. Namun yang mencatur disebalik tabir wayang ini adalah DAP.

  Satu undi untuk mana-mana calon PKR (termasuklah untuk Dr Mahathir) bermakna satu undi telah kita berikan kepada kuasa chauvinis DAP. Sedarlah pengundi Malaysia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. kenapa satu undi untuk bn, sama dgn satu undi untuk perompak...

   bn=najib=perompak=lanun=pembohong

   Delete
  2. Aku nak sepak sekor2 penyokong pas...kalau ada barisan menang di lokasi pertembungan 3penjuru..

   Delete
  3. Bagi ler najib tumbang dulu..pastu ko buat le ape ko nak.nak kawin lagi 1 ke,nak ceramah puas2,nak taja org g haji ke ,nak jadi pm, nak bgi cuti kat ibu2 bersalin 6tahun ke...asal kasi najib jatuh kasi umno pupus.


   Opsssss...

   Delete
 41. MAHATHIR PM “SEMENTARA” UNTUK URUS HAL PERIBADI SAHAJA , SIAPA MENTERI KABINET “MAMPUIH PI LA”
  beberapa pemimpin UMNO telah memberi kenyataan betapa Lim Guan Eng berkuasa menentukan siapa yang akan menjadi menteri kabinet kerajaan Pakatan Harapan jika berkuasa di Putrajaya.

  Dalam keghairahan berkempen , Lim secara tanpa sedar implikasi , telah mengistihar Nga Kor Meng sebagai salah seorang menteri kabinet Pakatan Harapan.

  Sebelum ini dia telah mengistihar Liew Chin Tong sebagai menteri juga jika Liew berjaya tumbangkan Timbalan Presiden MCA , Datuk Wee Ka Siong.

  Maka dua orang sudah dalam senarai kabinet Tun Mahathir , jika PH menang .

  Namun , yang menjadi isu ada lah betapa berkuasa nya LGE kerana mengumumkan nama menteri dalam kerajaan PH mendahului Perdana Menteri nya.

  Selain menonjol kan hal sebenar DAP lah yang berkuasa dalam PH , ia juga menonjol kan betapa “tunggul” kayu nya Tun Mahathir dalam PH.

  LGE hanya perlukan pentas ceramah sahaja dan tidak perlu rundingan dengan sesiapa pun untuk menyelitkan nama menteri kabinet.

  Sebalik nya , Tun Mahathir tiada kuasa apa apa pun nanti untuk menentukan siapa menteri kabinet nya.

  Sedari awal kita sudah ketahui bahawa Tun Mahathir seperti kanak kanak kehilangan barang mainan nya , dan setelah menangis meraung raung dapat semula barang mainan nya lalu cukup itu sahaja dan tidak peduli yang lain.

  Banyak barang mainan yang Tun Mahathir kehilangan , antara nya PROTON yang di gagal kan selama 30 tahun , Independant Power Plant (IPP) kroni nya yang di rampas oleh 1MDB untuk kembalikan kepada rakyat , lesen lesen bakal “expired” yang perlu di sambung dan kroni kroni malang yang mahu bantuan.

  Anak tidak dapat naik penyambung kegasi pun antara kepentingan peribadi.

  Kroni liar dan yang lari tidak dapat di kawal jika anak tidak berkuasa.

  Malah ada kroni sudah file muflis di India dan kedai roti yang sudah melingkup.

  Maka , jika Tun Mahathir boleh dapat semula barang mainan nya jika DAP berkuasa , apa perlu sangat dia ambil tahu siapa menteri kabinet nya, kerana dia “Perdana Menteri Sementara” sahaja.

  Ini lah perjanjian setan antara Lim kit Siang dengan Mahathir.

  Asal kan DAP dapat bodohkan Melayu dengan tipu daya perguna Melayu skru Melayu sudah memadai.

  Tun Mahathir dan DAP berkongsi musuh walaupun agenda berbeza.

  DAP dengan agenda Singapura nya sejajar New World Order dan Mahathir dengan tidak habis habis projek , duit, legasi dan kroni.

  Maka , Mahathir di izinkan punggah apa yang patut punggah dalam masa singkat satu tahun setengah sebelum DAP sambung memerintah orang melayu melalui badut melayu nya.

  Jadi apabila LGE menyebut nama menteri kabinet nya , Mahathir “act stupid” kerana matlamat nya bukan agama , bangsa dan tanahair , tetapi diri sendiri.

  Sebutan rakyat atau mahu selamatkan negara ada lah slogan di bibir sahaja , sedang kan rasuah DAP , skandal terowong dan pesta arak pun Tun M tidak berani bersuara.

  Tun M mencipta persepsi negara rosak walau keadaan realiti tidak benar ,ekonomi pesat , pelabur masuk , rakyat banyak dapat kerja, jumlah keluar negara berlipat ganda , penjualan kereta mewah mengalah kan kereta murah dan macam macam indikator lain.

  Ploy Mahathir dan DAP ada lah beri gambaran negara rosak dan berlakon diri sebagai penyelamat.

  Konon Negara sudah rosak walaupun tidak , dan Tun M dan DAP datang sebagai ‘knght in the shining armour”

  Sambil itu cucu nya melepak di luar negara “every now and then” beli kucing mahal dan tas tangan yang mahal sambil menaiki bot.

  Pada Tun M dapat jadi Perdana Menteri melepaskan hajat peribadi sudah memadai, hal lain tentukan menteri ka binet tu semua bak kata orang utara “mampuih pi la”.

  Itu lah Mahathir.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bertukar nama konon ramai
   Orang sama helah tak pandai
   Kopipes panjang sah mamai
   Bertungkus lumus spesis keldai!

   A Classic & Artistic response through a short & precise beautiful pantun from the one & only fan tun.

   Delete
 42. TAKUT?! PAKATAN HARAPAN RAYU PAS TIDAK LETAK CALON DI PARLIMEN LANGKAWI

  Pakatan Harapan hari ini menyeru dan merayu kepada PAS atau Gagasan Sejahtera untuk tidak meletakkan calon bagi kerusi Parlimen Langkawi dalam PRU14 kali ini.
  Hasrat itu diluahkan secara ikhlas dalam kesamaran ketakutan oleh Pengarah Komunikasi Parti Amanah Negara (PAN) Kedah, Ustaz Ridhwan Abu Bakar dalam satu ceramah di kawasan DUN Ayer Hangat, Langkawi semalam.
  Menurut Ridhwan yang dilaporkan memetik nama “Cik Bet”dipercayai merujuk kepada Yang di Pertua PAS Kawasan Langkawi, Zubir Ahmad, parti Islam itu patutnya tidak perlu bertanding bagi kerusi parlimen.
  Biarlah kerusi parlimen Langkawi hanya menyaksikan pertembungan dua penjuru iaitu Dr Mahathir Mohamad (selaku calon Pakatan Harapan menggunakan simbol PKR) dan calon dari penyandang Barisan Nasional (BN).
  Walaupun rayuan itu disulami oleh humor yang meriuhkan keadaan, namun realitinya begitu terserlah betapa Pakatan Harapan Langkawi agak gentar sekiranya PAS atau Gagasan Sejahtera meletakkan calon mereka di kerusi panas tersebut.
  Sehingga kini, Gagasan Sejahtera yang dikuasai PAS hanya mengumumkan dua calon bagi kerusi DUN Ayer Hangat dan Kuah, manakala kerusi Parlimen Langkawi pula diserahkan kepada Parti Ikatan Bangsa Malaysia (IKATAN) yang diasaskan oleh Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bertukar nama konon ramai
   Orang sama helah tak pandai
   Kopipes panjang sah mamai
   Bertungkus lumus spesis keldai!

   A Classic & Artistic response through a short & precise beautiful pantun from the one & only fan tun.

   Delete
 43. LAGI ORANG AZMIN KENA CARAS, KALI INI N.SURENDRAN DAN MANIVANNAN!!!

  Pertemuan antara Azmin Ali dengan Anwar Ibrahim di Pusat Rehabilitasi Cheras, nampaknya tidak membuahkan hasil yang diharapkan oleh Menteri Besar Selangor itu. Ternyata, Anwar Ibrahim sendiri tidak meletakkan sepenuh kepercayaan kepada Azmin Ali yang pernah menjadi orang kanannya.

  Pengguguran Ahli Majlis Kepimpinan Pusat PKR N.Surendran sebagai calon PRU-14 walaupun merupakan penyandang kerusi Parlimen Padang Serai selain Gan Pei Nei yang merupakan penyandang kerusi DUN Rawang, merupakan satu tamparan besar kepada Azmin Ali yang sedang berusaha mempertahankan wibawanya selaku Timbalan Presiden PKR.

  Turut digugurkan adalah Ahli Parlimen Teluk Kemang, Kamarul Baharin Abbas, Ahli Parlimen Batu Pahat Mohd Idris Jausi dan Ahli Parlimen Wangsa Maju Tan Kee Kwong. Kesemua mereka sebelum ini dilihat sebagai 'ORANG AZMIN ALI'.

  Pengganti mereka pula adalah Rosman Jonet, Mohd Rashid Hasnon dan Tan Yew Kew yang dikenali sebagai 'ORANG RAFIZI RAMLI'.

  Bagaimanapun, beberapa Ahli Parlimen PKR yang tidak mempertahankan kerusi masing-masing, akan bertanding di Kerusi DUN. Antara mereka termasuklah Ahli Parlimen Alor Star Gooi Hsiao Leong yang akan bertanding di Bukit Tengah di Pulau Pinang, manakala Ahli Parlimen Kapar, G. Manivannan pula akan bertanding di Hutan Melintang di Perak.

  Bekas Ahli Parlimen Petaling Jaya Selatan Hee Loy Sian akan bertanding di DUN Kajang manakala bekas Ahli Parlimen Lumut Mohamad Imran Abdul Hamid akan bertanding di Bukit Chandan.
  Sementara itu, Tian Chua yang merupakan antara 'ORANG AZMIN' yang sepatutnya digugurkan daripada dicalonkan, kembali dicalonkan di Parlimen Batu, sekaligus mempertahankan kedudukannya sebelum ini. Pengesahan pencalonan tersebut mengakhiri spekulasi yang Tian Chua akan digugurkan, sekaligus 'berehat' atau 'keluar dari PKR' seperti yang hangat diperkatakan sebelum ini.

  Dalam satu kenyataan media pada Selasa, PKR mendedahkan senarai penuh pencalonan di Parlimen dan DUN di Semenanjung Malaysia.

  Antara yang menarik ialah Presiden PKR, Wan Azizah akan bertanding di Kerusi Parlimen Pandan. Manakala anaknya, Nurul Izzah akan bertanding di Permatang Pauh manakala Ketua AMK Nik Nazmi akan bertanding di Setiawangsa.

  Kamaruddin Jaafar, seorang lagi 'rakan sekongkol Azmin' yang juga merupakan bekas Ahli Parlimen PAS akan meninggalkan kerusi Parlimen Tumpat untuk bertanding di Parlimen Bandar Tun Razak. Manakala Dr. Tan Yee Kew, bekas AJK Pusat MCA, akan bertanding di Wangsa Maju menggantikan Tan Kee Kwong.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bertukar nama konon ramai
   Orang sama helah tak pandai
   Kopipes panjang sah mamai
   Bertungkus lumus spesis keldai!

   (My tribute to fan tun for his classic, artistic & originality).

   Delete
 44. Wak Suman Kadok, muka mcm tapak selipar
  Mengalahkan guroh dia punya bunyi gempar
  Namun kini, di wad hospital tenat terdampar
  Itu belum lagii kena, Kejora punya penampar

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 45. Pantun Najib hargai Pak Lah turut sindir Mahathir
  24 APRIL: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini melancarkan Institut Kanser Negara (IKN) yang diinspirasikan oleh mantan perdana menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

  “Saya nak beri pengiktirafan kepada mantan perdana menteri kita, walaupun beliau tidak dapat hadir bersama kita tapi kewujudan IKN ini adalah cetusan beliau sendiri ,” katanya ketika berucap pada Majlis Perasmian Institut Kanser Negara di Putrajaya, Selasa.
  Turut hadir adalah Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S Subramaniam.

  Dalam majlis itu, Najib turut menyediakan serangkap pantun khas untuk Tun Abdullah atau dikenali Pak Lah.

  Namun pantun terbabit dibacakan dengan sindiran pedas terhadap Tun Dr Mahathir Mohamad yang dilaporkan membawa diri ke Langkawi untuk bertanding dalam PRU14

  “Sungguhpun di Selangor jumpa baldi,

  Kes Denggi tertinggi di Darul Ehsan tetap kita perangi,

  Biarlah pemimpin itu bawa hati ke Pulau Langkawi,

  Namun yang penting Pak Lah tetap setia kekal di sisi.

  Dalam masa sama, Najib berkata peruntukan untuk bidang kesihatan pada tahun ini meningkat kepada RM27 billion berbanding tahun lalu iaitu hampir 26 billion sahaja.
  Katanya, peruntukan besar itu penting bagi mencapai sasaran nisbah seorang doktor bagi 400 penduduk menjelang 2030.

  “Selain itu, ia juga adalah selaras dengan akujanji yang diletakkan dalam Manifesto BN bahawa amalan gaya hidup sihat adalah perkara pertama daripada 14 teras yang perlu diberi perhatian oleh kerajaan,” katanya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaki tido berkawan kaki songlap...jump plk eddy wang.


   Kahh kahhh kahh

   Delete
 46. ramalanku yg akan menang for PKR..
  Parlimen= maksima 5 sahaja
  DUN= antara 10-15 sahaja...negeri Penang/Selangor/Pahang
  tq...selamat malam

  KENYATAAN MEDIA

  PRESIDEN KEADILAN DAN PRESIDEN PAKATAN HARAPAN

  24 APRIL 2018

  PERLIS

  P.002 KANGAR NOOR AMIN BIN AHMAD

  N.03 CHUPING POZIYAH BINTI HAMZAH

  N.07 SENA ASRUL NIZAN BIN ABD JALIL

  N.08 INDERA KAYANGAN GAN AY LING

  N.09 KUALA PERLIS NOR AZAM BIN KARAP

  N.14 SIMPANG EMPAT DR WAN NORALHAKIM SHAGHIR BIN SAAD

  KEDAH

  P.009 ALOR SETAR CHAN MING KAI

  P.010 KUALA KEDAH DR AZMAN BIN ISMAIL

  P.014 MERBOK NURIN AINA BINTI ABDULLAH

  P.015 SUNGAI PETANI JOHARI BIN ABDUL

  P.017 PADANG SERAI KARUPAIYA A/L MUTUSAMY

  P.018 KULIM BANDAR BAHARU SAIFUDDIN NASUTION BIN ISMAIL

  N.08 PEDU HASHIM BIN IDRIS

  N.10 BUKIT PINANG CHE MAT DZAHER BIN AHMAD

  N.12 SUKA MENANTI ZAMRI BIN YUSUF

  N.22 GURUN JOHARI BIN ABDUL

  N.25 BUKIT SELAMBAU SUMMUGAM A/L RENGASAMY

  N.28 BAKAR ARANG OOI TZE MIN

  N.29 SIDAM ROBERT LING KUI EE

  N.32 KUALA KETIL MOHAMAD SOFEE BIN RAZAK

  N.34 LUNAS AZMAN BIN NASRUDIN

  N.35 KULIM YEO KENG CHUAN

  KELANTAN

  P.022 PASIR MAS CHE UJANG BIN CHE DAUD

  P.027 TANAH MERAH MOHAMAD SUPARDI BIN MD NOOR

  N.01 PENGKALAN KUBOR WAN ROSDI BIN MAT RASIK

  N.20 TAWANG MOHAMMAD AZIHAN BIN CHE SEMAN

  N.23 MELOR AB AZIZ BIN AB KADIR

  N.29 SELISING ISMAIL BIN MOHAMAD

  N.34 TEMANGAN MOHD REDZUAN BIN ALIAS

  N.38 KUALA BALAH DR MOHD HAFIDZ RIZAL BIN AMRAN

  N.40 GUCHIL MOHD ROSLAN BIN PUTEH

  N.43 NENGGIRI OTHMAN BIN YUSOFF

  N.44 PALOH NORAINI BINTI HUSIN

  TERENGGANU

  P.039 DUNGUN ABD RAHMAN BIN YUSOF

  P.040 KEMAMAN MOHD HUZAIFAH BIN MD SUHAIMI

  N.02 KOTA PUTERA TENGKU ROSLAN BIN TENGKU OTHMAN @ TENGKU RAMLI

  N.06 PERMAISURI WAN MOKHTAR BIN WAN IBRAHIM

  N.11 SEBERANG TAKIR ABU BAKAR BIN ABDULLAH

  N.12 BUKIT TUNGGAL FATIMAH LAILATI BINTI OMAR

  N.14 BANDAR AZAN BIN ISMAIL

  N.17 ALUR LIMBAT AHMAD SABRI BIN ALI @ MAMAT

  N.21 TELEMUNG SHARIFAH NORHAYATI BINTI SYED OMAR

  N.23 KUALA BERANG MOHD NOR BIN OTHMAN

  N.26 RANTAU ABANG MOHAMMAD PADELI BIN JUSOH

  N.31 CUKAI HUSAIN SAFRI BIN MUHAMMAD

  N.32 AIR PUTIH MOHD ZUKRI BIN AKSAH

  PULAU PINANG

  P.044 PERMATANG PAUH NURUL IZZAH BINTI ANWAR

  P.047 NIBONG TEBAL MANSOR BIN OTHMAN

  P.052 BAYAN BARU SIM TZE TZIN

  P.053 BALIK PULAU MUHAMMAD BAKHTIAR BIN WAN CHIK

  N.03 PINANG TUNGGAL AHMAD ZAKI YUDDIN BIN AHMAD RAHMAN

  N.06 TELOK AYER TAWAR MUSTAFA KAMAL BIN AHMAD

  N.10 SEBERANG JAYA DR AFIF BIN BAHARDIN

  N.12 PENANTI DR NORLELA BINTI ARIFFIN

  N.14 MACHANG BUBUK LEE KHAI LOON

  N.17 BUKIT TENGAH GOOI HSIAO-LEUNG

  N.18 BUKIT TAMBUN GOH CHOON AIK

  N.20 SUNGAI BAKAP DR AMAR PRITPAL BIN ABDULLAH

  N.21 SUNGAI ACHEH ZULKIFLI BIN IBRAHIM

  N.24 KEBUN BUNGA ONG KHAN LEE

  N.35 BATU UBAN KUMARESAN A/L ARAMUGAM

  N.36 PANTAI JEREJAK SAIFUDDIN NASUTION BIN ISMAIL

  N.37 BATU MAUNG ABDUL HALIM BIN HUSSAIN

  N.39 PULAU BETONG MOHD TUAH BIN ISMAIL

  PERAK

  P.061 PADANG RENGAS EJAZI BIN YAHAYA

  P.062 SUNGAI SIPUT KESAVAN A/L SUBRAMANIAM

  P.071 GOPENG DR LEE BOON CHYE

  P.075 BAGAN DATUK PAKHRURRAZI BIN HJ ARSHAD

  P.077 TANJONG MALIM CHANG LIH KANG

  N.03 KENERING NOOR SHAM BINTI ABU SAMAH

  N.07 BATU KURAU MUHAMAD AIMAN AIZUDDIN BIN MD HUSIN

  N.09 KUALA KURAU ABDUL YUNUS BIN JAMAHARI

  N.10 ALOR PONGSU AHMAD ZAKI BIN HUSIN

  N.13 KUALA SEPETANG CHUA YEE LING

  N.19 CHENDEROH KHAIRUL ANUAR BIN MUSA

  N.21 LINTANG MADHI HASSAN

  N.24 HULU KINTA MUHAMAD ARAFAT BIN VARISAI MAHAMAD

  N.34 BUKIT CHANDAN MOHAMAD IMRAN BIN ABD HAMID

  N.43 TUALANG SEKAH MOHD AZLAN HELMI BIN HELMI

  N.45 SIMPANG PULAI TAN KAR HING

  N.46 TEJA NG SHY CHING

  N.49 SUNGAI MANIK MOHAMAD MAHARANI BIN MD TASI

  N.54 HUTAN MELINTANG G. MANIVANNAN A/L GOWINDASAMY

  ReplyDelete
 47. PAHANG

  P.082 INDERA MAHKOTA SAIFUDDIN BIN ABDULLAH

  P.083 KUANTAN FUZIAH BINTI SALLEH

  P.090 BERA ZAKARIA BIN ABDUL HAMID

  P.091 ROMPIN SITARUNISAH BINTI AB KADIR

  N.04 CHEKA RASID BIN MUHAMAD

  N.05 BENTA SABARUDDIN BIN MOHD YASSIM

  N.06 BATU TALAM DASIMAH BINTI ZAINUDDIN

  N.10 DAMAK WONG CHUN YUAN

  N.13 SEMAMBU LEE CHEAN CHUNG

  N.14 TERUNTUM SIM CHONG SIANG

  N.16 INDERAPURA FAKHRUL ANUAR BIN ZULKAWI

  N.17 SUNGAI LEMBING FAUZI BIN ABDUL RAHMAN

  N.19 PANCHING KAMARZAMAN BIN MOHAMED YUNUS

  N.23 CHINI MOHAMAD RAZALI BIN ITHNAIN

  N.24 LUIT ROSLI BIN AMIN

  N.25 KUALA SENTUL BOSTAMIN BIN BAKAR

  N.31 LANCHANG ABAS BIN AWANG

  N.39 KEMAYAN MANOLAN BIN MOHAMAD

  SELANGOR

  P.094 HULU SELANGOR LEOW HSIAD HUI

  P.097 SELAYANG WILLIAM LEONG JEE KEEN

  P.098 GOMBAK MOHAMED AZMIN BIN ALI

  P.099 AMPANG ZURAIDAH BINTI KAMARUDDIN

  P.100 PANDAN DR WAN AZIZAH BINTI WAN ISMAIL

  P.104 SUBANG WONG CHEN

  P.105 PETALING JAYA MARIA CHIN BINTI ABDULLAH

  P.107 SUNGAI BULOH SIVARASA A/L K. RASIAH

  P.109 KAPAR ABDULLAH SANI BIN ABDUL HAMID

  P.112 KUALA LANGAT DR XAVIER JAYAKUMAR A/L ARUL ANANDAM

  N.09 PERMATANG ROZANA BINTI ZAINAL ABIDIN

  N.10 BUKIT MELAWATI SIVAMALAR A/P GENAPATHY

  N.11 IJOK DR IDRIS BIN AHMAD

  N.14 RAWANG CHUA WEI KIAT

  N.16 SUNGAI TUA AMIRUDIN BIN SHARI

  N.17 GOMBAK SETIA MUHAMMAD HILMAN BIN IDHAM

  N.19 BUKIT ANTARABANGSA MOHAMED AZMIN BIN ALI

  N.20 LEMBAH JAYA HANIZA BINTI MOHAMED TALHA

  N.25 KAJANG HEE LOY SIAN

  N.32 SERI SETIA MOHD NAJWAN BIN HALIMI

  N.33 TAMAN MEDAN SYAMSUL FIRDAUS BIN MOHAMED SUPRI

  N.37 BUKIT LANJAN WONG KEAT PING

  N.38 PAYA JARAS MOHD KHAIRUDDIN BIN OTHMAN

  N.39 KOTA DAMANSARA SHATIRI BIN MANSOR

  N.40 KOTA ANGGERIK SHAHARUDDIN BIN BADARUDDIN

  N.41 BATU TIGA RODZIAH BINTI ISMAIL

  N.43 SEMENTA DR DAROYAH BINTI ALWI

  N.46 PELABUHAN KLANG AZMIZAM BIN ZAMAN HURI

  N.48 SENTOSA GUNARAJAH A/L R GEORGE

  N.49 SUNGAI KANDIS MAT SHUHAIMI BIN SHAFIEI

  N.54 TANJONG SEPAT BORHAN BIN AMAN SHAH

  WILAYAH PERSEKUTUAN

  P.115 BATU CHUA TIAN CHANG

  P.116 WANGSA MAJU TAN YEE KEW

  P.118 SETIAWANGSA NIK NAZMI BIN NIK AHMAD

  P.121 LEMBAH PANTAI AHMAD FAHMI BIN MOHAMED FADZIL

  P.124 BANDAR TUN RAZAK KAMARUDIN BIN JAFFAR

  NEGERI SEMBILAN

  P.131 REMBAU ROSELI BIN ABDUL GANI

  P.132 PORT DICKSON ROSMAN BIN JONET

  N.03 SUNGAI LUI ZAINAL FIKRI BIN ABD KADIR

  N.07 JERAM PADANG S MUSLIADI BIN SABTU

  N.13 SIKAMAT AMINUDDIN BIN HARUN

  N.14 AMPANGAN MOHAMAD RAFIE BIN AB MALEK

  N.15 JUASSEH ROSLI BIN OMAR

  N.18 PILAH MOHAMAD NAZARUDDIN BIN SABTU

  N.20 LABU ISMAIL BIN AHMAD

  N.27 RANTAU STRERAM A/L SINNASAMY

  N.29 CHUAH YEK DIEW CHING

  N.32 LINGGI RUSLI BIN ABDULLAH

  N.33 SRI TANJUNG RAVI A/L MUNUSAMY

  N.34 GEMAS HAJI BAHARUDDIN ARIF BIN HAJI SIRI

  MELAKA

  P.136 TANGGA BATU RUSNAH BINTI ALUAI

  P.137 HANG TUAH JAYA SHAMSUL ISKANDAR @ YUSRE BIN MOHD AKIN

  N.01 KUALA LINGGI HASMORNI BINTI TAMBY

  N.02 TANJUNG BIDARA HALIM BIN BACHIK

  N.06 REMBIA SHAMSUL ISKANDAR @ YUSRE BIN MOHD AKIN

  N.08 MACHAP JAYA GINIE LIM SIEW LIN

  N.11 SUNGAI UDANG MOHD LOKMAN BIN ABDUL GHANI

  N.14 KELEBANG GUE TECK

  N.18 AYER MOLEK FARHAN BIN IBRAHIM @ ALIAS

  N.25 RIM AZMI BIN KHAMIS

  JOHOR

  P.140 SEGAMAT SANTHARA KUMAR A/L RAMANAIDU

  P.141 SEKIJANG NATRAH BINTI ISMAIL

  P.144 LEDANG SYED IBRAHIM BIN SYED NOH

  P.150 BATU PAHAT MOHD RASHID BIN HASNON

  P.153 SEMBRONG ONN BIN ABU BAKAR

  P.158 TEBRAU CHOONG SHIAU YOON

  P.159 PASIR GUDANG HASSAN BIN ABDUL KARIM

  P.160 JOHOR BAHRU AKMAL NASRULLAH BIN MOHD NASIR

  N.03 PEMANIS DR CHONG FAT FULL

  N.14 BUKIT NANING MOHD FAIZAL BIN MOHD YUSAK

  N.16 SUNGAI BALANG NA’IM BIN JUSRI

  N.17 SEMERAH MOHD KHUZZAN BIN ABU BAKAR

  N.25 RENGIT MALIK FAISHAL BIN AHMAD

  N.27 LAYANG-LAYANG MURUGAN A/L MUTHU SAMY

  N.33 TENGGAROH RAHAMIZON BINTI ABDUL GHANI

  N.36 SEDILI ABD RAZAK BIN ESA

  N.37 JOHOR LAMA NOR ASHIDAH BINTI IBRAHIM

  N.39 TANJUNG SURAT DR ZAMIL NAJWAH BIN ARBAIN

  N.40 TIRAM GOPALAKRISHNAN A/L SUBRAMANIAM

  N.51 BUKIT BATU JIMMY PUAH WEE TSE

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bertukar nama konon ramai
   Orang sama helah tak pandai
   Kopipes panjang sah mamai
   Bertungkus lumus spesis keldai!

   (My tribute to fan tun for his classic, artistic & originality).

   Delete
 48. Kalau dah xde apa sgt yg nk dikopipes, apa kata kau letak je nombor henpon kau kat sini

  Senang aku nak send location utk kita jumpa sembang depan2

  Kalau berani la

  ReplyDelete
  Replies
  1. MLikewise, member2 kat JB semua geli hati dan amat menyampah dgn sekor pondan (4 kali mengelak, menyorok, sembunyi) face-to-face dgn saya.

   Delete
 49. HANYA SATU SAJA YG BOLIH SAYA RUMUSKAN D ATAS CALUN YG MENAWARKAN DIRI D KERUSI PARLIAMEN N KERUSI DUN (SECARA SERENTAK)I.E MEREKA HANYA MENGUTAMAKAN KEPENTINGAN DIRI SENDIRI (SELFISH).

  TIADA ALASAN YG MUNASABAH YG BOLIH KITA BERI. 'NO ONE IS INDESPENSABLE' PERIOD.

  ReplyDelete
 50. Matdey ikan pedukang betukar jadi bapak yu
  Demi kuasa, dgn Nuat & Kit Siang dia merayu
  Dia tidak hirau, walau hancor bangsa Melayu
  Tapi dia keciwa, bila Cap Munge terkulai layu

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 51. Ke mana dia hilang Suman botak perut bujal
  Mengelak jumpa, takut jubor diia kena tunjal
  Mmg ternyata sangat bacul ini tua kedi dajal
  Agaknya dia dah ke dlm kubor menemui ajal

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 52. Stand as independents and you’re out, Ku Nan warns Umno members - Bernama

  Tun Dr Mahathir kata ada beberapa yang pegang jawatan dah fedap dengan Umno dan hubungi PH, akan menemui mereka, kot nak masuk PH.

  ReplyDelete
 53. Sudah kecut pelir, Suman Tempe ubi gadong
  Tak berani jawab lagii, bila Kejora tala ladong
  Penakut si bapok kedi ini, mcm lipas kudong
  Kalu jumpa, hamba sekadar nak jentik idong

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 54. Mmg dayus bacul Suman kadok karung guni
  Tak lekat rumah, takut tiidak dapat layan bini
  Cabaran Kejora, dia tidak sambut hingga kini
  Kat JB, tepi rumah sendiri pun dia tak berani

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 55. Wooi Suman anak haram jadah anjing dubok
  Takkan ler kecut pelir sumbunyi dalam lubok
  Atau sibuk layan kafir DAP berak tidak cebok
  Jom lah, kalau jantan, kita jumpa bertumbok

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...