Sunday 1 April 2018

NAJIB SEMAKIN "BAHAYA" KEPADA MASA DEPAN NEGARA


Kenyataan Najib Razak yang membayangkan Rejimen Askar Melayu Diraja atau RAMD akan dibubarkan jika Pakatan Harapan diberi peluang mentadbir negara, bukan saja satu lagi berita palsu yang keluar daripada mulutnya, malah juga sebenarnya kata-kata yang berbaur hasutan dan boleh memecah-belahkan perpaduan masyarakat berbilang kaum di negara ini.


Kalau pun Najib begitu terdesak untuk menang pilihanraya kerana takut dirinya akan diadali berkaitan skandal 1MDB dan kemasukan RM2,600 juta ke dalam akaun peribadinya, semburan api perkauman seperti ini amatlah tidak wajar dan merbahaya kepada masa depan negara.


Dalam erti kata lain, oleh kerana Najib sudah mula memercikkan api perkauman yang keterlaluan semata-mata untuk kepentingan politik dan tujuan memenangi pilihanraya, mengekalkan dan memberi kemenangan kepada beliau juga  jauh lebih merbahaya lagi.  


Dengan kenyataan Najib mengenai pembubaran RAMD itu, secara langsung dan tidak langsung, tiupan slogan 1Malaysia yang diperkenalkannya sebelum ini sudah jadi hampas yang tidak lagi berharga.


Laungan 1Malaysia tidak lebih hanyalah umpan politik murahan Najib untuk menunjukkan keterbukaannya sebagai Perdana Menteri, tetapi semua itu ternyata hanyalah palsu belaka.


Malah, melalui 1Malaysia di mana beliau kemudian menubuhkan sebuah syarikat pelaburan bernama 1MDB, ia tidak lebih alat untuk mengaut keuntungan peribadi dengan berselindung di sebalik slogan bermadu, tapi hakikatnya penuh dengan racun yang berbisa.


Bersama pertanyaannya sebelum ini yang juga bercorak perkauman dengan menyalahkan pengundi Cina sebaik keputusan PRU 13 yang lalu, sambil bertanya, "apa lagi Cina mahu?", apa yang disebutnya mengenai pembubaran RAMD adalah petanda bahawa di lubuk hati Najib tertanam perlekehan yang mendalam terhadap kaum-kaum lain.


Apakah Najib lupa siapa yang menyerahkan banyak aset dan tanah kepada negara China, termasuk tapak kem TUDM di Sungai Besi yang kini dikenali sebagai Bandar Malaysia?


Hakikatnya, RAMD tidak mungkin dibubarkan, tidak kira siapa pun yang menguasai Putrajaya. RAMD adalah lambang dan imej negara, sesuai dengan kedudukan negara yang mengamalkan sistem demokrasi berparlimen serta raja berperlembagaan.


Dengan kata mudah, RAMD adalah dilindungi oleh perlembagaan.


Oleh yang demikian, membayangkan RAMD akan dibubarkan sepertimana yang disebut oleh Najib, tidak lain adalah bertujuan jahat, menghasut, memecah-belahkan perpaduan serta menggalakkan ketidakpercayaan, malah pergaduhan di antara kaum.


Ini bererti, jika untuk menang pilihanraya pun Najib sanggup berbuat demikian tanpa memikirkan kesannya kepada perpaduan rakyat, sedangkan beliau adalah ketua kerajaan yang seharusnya bertanggungjawab dengan adil menaungi semua pihak, tidak mustahil lebih banyak perkara-perkara ekstrem turut boleh dilakukannya, baik untuk mencapai kemenangan, mahu pun selepas dapat kekal berkuasa lagi.


Najib dengan ini tidak harus, malah tidak layak sama sekali untuk terus disambung kuasanya kerana beliau ternyata amat berbahaya kepada masa depan negara.


Mengundi beliau, tidak saja akan melebarkan lagi jurang permusuhan  antara kaum, malah beliau tidak mungkin akan mengutamakan perpaduan dalam tugas dan tanggungjawabnya.


Walaupun pelbagai suara telah bangkit menyanggah apa yang diperkatakan Najib itu, bahkan Lim Kit Siang turut tampil menafikannya, sehingga sekarang belum terdengar lagi Perdana Menteri mahu menarik balik atau memohon maaf atas keterlanjurannya menyebarkan berita palsu, menghasut dan memecah-belahkan perpaduan kaum antara berkaitan RAMD itu.


Tanpa keraguan, diulang sekali lagi, dengan permainan politik yang diamalkannya kini, Najib jelas amat merbahaya kepada masa depan negara dan tidak harus diberikan sebarang undi kepadanya.


Tidak cukup dengan kerosakan kepada negara melalui skandal 1MDB dan penyerahan aset serta tanah kepada China, Najib juga bakal menambah-burukkan lagi kerosakan itu berdasarkan jalur pemikirannya yang tidak banyak berbeza dengan Jamal Md. Yunus.


Noktah, titik, fullstop....lupakan Najib untuk masa depan Malaysia yang lebih baik. (ShahbudinHusin 01/04/2018)

170 comments:

 1. semakin lama jibby kuasa semakin jahanam negara

  ReplyDelete
  Replies
  1. Selagi mana Negara ini belum jahanam maka MO1 tidak akan berhenti dengan dia punya "nonsense" lepas satu-satu masalah dia buat..........!!

   Delete
  2. Penasihat Umum Parti Amanah Negara (AMANAH) Ahmad Awang berkata, kedua-dua ungkapan "kamu ini tuhankah" dan "kalau saya tuhan" adalah termasuk sebagai lafaz tasybih (perumpamaan) yang diharamkan untuk dilafazkan.

   Kesan daripada melafazkan perkataan itu, katanya, boleh menjejaskan akidah tauhid orang yang melafazkannya.

   "Setelah mentelaah pendapat serta fatwa para ulama mutabar (salaf dan khalaf), didapati mereka sepakat memfatwakan bahawa mengucapkan lafaz yang mentasybihkan atau memperumpamakan makhluk dengan Tuhan samada pada zatNya atau perbuatanNya atau sifat dan namaNya, hukumnya adalah haram dan dilarang keras mengucapkannya sama ada secara terang ataupun sindiran," katanya.

   Ahmad berkata demikian sebagai mengulas ungkapan yang digunakan oleh Anggota Parlimen Baling Datuk Seri Abdul Azeez Rahim dan Anggota Parlimen Sepang Hanipa Maidin dalam pertikaman lidah di parlimen 29 Mac lalu.

   Jelas Ahmad, setelah meneliti rakaman video dan hansard Parlimen berhubung perkara itu, kedua-dua Azeez dan Hanipa terlibat melafazkan perkataan mengumpamakan makhluk dengan tuhan.

   "Oleh yang demikian, sebagai sahabat dan saudara dalam Islam, saya dengan ikhlas menasihati kedua-dua anggota parlimen berkenaan supaya bersegera memohon keampunan kepada Allah dan berinabah (bertaubat) kepadaNya," katanya.

   Menurut Ahmad lagi, apabila seseorang telah melafazkannya dengan sengaja atau terlanjur maka ia tidak terbatal dengan hanya menarik balik apa yang telah dilafazkan.

   Ini kerana, jelasnya, perlanggaran ke atas hukum larangan adalah perlanggaran ke atas hak Allah, maka orang yang melafazkannya perlu memohon keampunan daripada Allah.   Ahmad turut mengingatkan agar pihak-pihak lain berhenti membuat kenyataan yang akan hanya menambah kesalahan.

   "Nasihat ini semata-mata kerana menunaikan kewajipan sesuai dengan sabda Rasulullah SAW bahawa "agama itu nasihat".

   "Isu ini tidak perlu diambil kesempatan oleh mana-mana pihak untuk kepentingan politik apatah lagi untuk mengalihkan topik perbahasan yang sebenar bagi melindungi kezaliman kerajaan kleptokrasi yang berterusan menyalahgunakan kuasa untuk terus menipu dan menindas rakyat.

   "Sehubungan dengan ini, sukalah saya menasihati semua pihak agar berlaku adil jika hendak mengulas isu ini dengan menegur kedua-dua ahli parlimen berkenaan. Bukan dengan hanya menujukan sasaran teguran kepada anggota parlimen Sepang semata-mata," katanya.


   Pada sesi parlimen yang membahaskan membahaskan Rang Undang-undang (RUU) Akta Antiberita Tidak Benar, Hanipa bertikam lidah dengan Azeez dengan mendakwa bekas pemimpin PAS itu berlagak seperti tuhan kerana menjangkakan Pakatan Harapan (HARAPAN) akan memenangi pilihan raya umum (PRU).

   Hanipa membalas dengan berkata: "Kalau saya tuhan - nasib baik saya bukan tuhan - kalau saya tuhan dari awal saya tak jadikan kamu, menyusahkan orang saja, tapi sebab saya tak (bukan) tuhan."

   Ungkapan yang digunakan dalam pertikaman lidah itu mendapat kritikan pelbagai pihak termasuk Mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

   Mohd Asri sebelum ini turut berkata, ungkapan yang digunakan dalam pertikaman lidah itu dikhuatiri merendahkan penciptaan dan menafikan hikmah ciptaan tuhan.

   Delete
  3. Sekarang ini nama najib disebut krn kerosakan dan kejahatannya terhadap rakyat dan negara. Lps pru14 akan terus disebut lg krn sbb yg sama.
   Apa kebaikan najib pd negara? Tiada.

   Delete
 2. Apa y diperkatakan oleh DSNR tu tak mustahil aakn berlaku jika PH berkuasa nanti. Dari dulu lagi DAP ni tak setuju sangat dengan aap2 saja g berkaitan dengan melayu. Apatha lgi RAMD ni 100% dianggotai oleh orang melayu dari atas sampai ke bawah. Kalau tak dibubarkan pun, mereka akan menggantikan nama RAMD dengan memasukkan pegawai2 dari bukan melayu ke dalamnya..dan bukan tu saja, akan dilantik pegawai2 tinggi seperti PAT dan KPN dari kalangan bukan melayu. Tak musatahil, sebab DAP bakal mendominasi PH dan dah tentu madey akan mengikut arahaannya kerana inilah perjanjian tak bertulis bila DAP membantunya jadi PM lagi sekali !!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Apa lagi tangkap le najib dgn rosmah sekali...hukum di bawah akta hasutan dan akta berita palsu..

   Delete
  2. Mana keruak? Mana igp? Peguam negara? Tak nak tangkap ke bugis ni buat salah besar ni

   Delete
  3. Wooiii..geng najib hang pi ganti najib laa jadi presiden umno.

   Delete
  4. Kenyataan GN ini terlalu perkauman dan amat berbahaya pada keharmonian di negara ini. Ianya juga terlalu banyak andaian yg tak berpijak di bumi nyata dan lebih kepada kebencian kepada etnik tertentu. Nasihat saya, kalau nak membodek sekalipun, jadilah pembodek yg bertanggungjawab.

   Delete
  5. Geng Najib tu bukan saja berbau perkauman , bahkan datangnya dari golongan yang telah buntu fikiran .

   Geng Najib ini tidak faham akan piagam penubuhan Rejimen Askar Melayu Diraja . Baca dulu , baru mengomen . Bukan semua yang keluar dari mulut Najib tu betul ...dia tu kaki penipu . Apabila terdesak , segala bangkai akan keluar dari mulut dia .

   Delete
  6. Pak diny dan Bulat Kontol...cubalah Pak berdua fikirkan secara rasional aap yang telah diperingatkan oleh DSNR tu untuk kebaikan kita bersama. Dah tentu DSNR telah mendapat maklumat yg sahih lagi boleh dipercayai dari risikan oleh ATM dan PDRM, kalau tak takkanlah dia nak cakap macam tu. Kaalu Pak kaji semula kaat2 dari pemimpin2 DAP, mereka kata jika PH menang, PD akan diserahkan kpd Israel untuk dijadikan military naval base mereka untuk menhuasai laluan Selat Melaka dan rantau Asia tenggara..Pak tak seram ke dengar cakap2 macam tu haah...mana perginya semangat patriotik Pak berdua terhadap Raja2 dan negara haah??? Jadi sebelum perkara tu jadi kenyataan , kita semua mestilah menghalangnya...PRU14 inilah cara terbaik untuk mengaggalkan cita2 mereka tu. Msia nilah satu2nya tanah air yg kita ada..kalau depa tu, takpelah, boleh balik ke Tongsan..kita nak pergi mana??? Sepatutnya Paj diny sebagai sorang yg berfikiran jauh dan bijak membaca isu2 semasa, read between the lines apa yg diperkatakan oleh DSNR tu dan bukannya terus terpedaya dan membuat andaian yg tak rasional serta mengikut nafsu amarah Pak yang tak bertempat kepada DSNR dan kerajaan yg sedia ada...kalau nak sekali terjatuh Msia tercinta ni kepada 'mereka' tu, jangan mimpilah nak dapatkan semula balik..menangis air mata darah pun takde gunanya Pak..pikir2kanlah dengan hati nurani , bukan dengan hawa nafsu aje yee Pak diny 11111

   Delete
  7. Rasanya majoriti anggota2 tentera tersangat2 setuju dengan apa yang ditegaskan oleh Panglima ATM bila dia menyeru anggota2 tentera agar terus menyokg DSNR dan kerajaan yg sedia aad. Jawapannya mudah saja..mereka tau dan sedar selam ini DSNR dan BNlah yang terbukti bertungkus lumus untuk membela dan mensejahterakan nasib mereka dan keluarga. Berbagai2 insentif disediakan untuk ATM termasuklah elaun2 perkhidmatan yg khas, perumahan disediakan denag selesa, peluang kenaikan pangkat, gaji yg cukup tinggi..perkaar2 ni dah berlaku semaas rejim Madey dulu. Anggota2 ATM tak dipedulikan, gaji rendah, kemudahan tak disediakan dengan baik dan kesetiaan mereka kepada negara tak dipandang langsung. Ini diceritakan sendiri oleh sorang rakan veteran ATM zaman Madey dulu, yang kini mengambil upah bekerja di kebun sayur dan sawit saya. Nak harapkan pencen..tak seberapa kerana gaji tersangat kecik waktu, tapi tanggungjawab mereka sangat2 besar..menjaga keselamatan negara dari ancaman komunis. Tambahnya, dia berasa cemburu dengan apa yg diperolehi olh anggota masa kini..gaji besar, macam2 elaun diberikan, kemudahan selesa dan pencen yg melebehi gaji ATM waktu Madey dulu.
   Ikutnya, belum tentu lagi PH mampu membela nasib ATM seperti yg dilakukan oleh DSNR dan BN dewasa ini.Janji memang macam2 spt yg dijajakan oleh Pizi, tapi ikutnya lagi, itu hanyalah untuk memancing undi dari ATM aje..bila dah dapat kuasa, semuanya dilupakan. Tengok ajelah cth kat Lumut tu, penat aje anggota2 navy undi PR dalam PRU13 lepas, tapi takde apa2 pun yg diperjuangkan untuk membela nasib mereka. DSNR dan BN juga yang tampil memenuhi tuntutan mereka selama ini.
   Warga ATM ni tak lah bodoh spt yg disangkakan oleh Madey dan PH..mereka tau dan dapat menilai intan permata yg disediakan oleh DSNR dan BN dengan kaca pecah yg bertaburan tepi longkang yg dijanjikan oleh Madey dan PH tu !!!!!

   Delete
  8. Geng Najib .
   Fikiran saya masih belum buntu saperti Najib juga kamu .
   Anggapan kamu PD akan di serah kepada Israel adalah anggapan PALSU ! Tidak masuk akal . Israel tidak punya armada untuk menguasai laluan lautan yang terletak jauh dari Negara mereka . Dari segi lojik dan stratijik , tiada menafaat langsung . Selama ini pun Negara Israel bergantung kepada Amerika untuk kesenambungan dia .

   Untuk menguasai sesuatu laluan lautan , hanya super power serta punya kelengkapan armada yang mampu . Yang mempunyai kepentingan besar di selat Melaka adalah Cina serta amerika . India sendiri yang mempunyai armada laut pun tidak punyai keupayaan menguasai selat Melaka walaupun dari segi lojistik dan stratijik , dia yang paling hampir.

   Bagi Amerika , mereka sudah pun mempunyai pengkalan di Singapore ,Korea Selatan , Taiwan . Mereka juga masih ada lojistik di Filipina walaupun dalam skala kecil setelah pengambilan Subic Naval base olih Filipina.

   Cina telahpun membuat pelaburan besar di Malaysia ( Kuantan & Melaka ). Mereka sudah pun memiliki pelabuhan di Sri Lanka , Djibuti di Afrika . Cina juga sedang membina satu lagi pelabuhan di Pakistan untuk kegunaan kapal dagang serta 'naval vessel'.

   Nasihat saya , banyakkan membaca , buat kajian dengan berfikiran terbuka . Gunakan akal fikiran yang lojik serta realistic . Jangan terlalu memuji terlambung tinggi akan Najib . Sembilan tahun saya membuat perhatian dan analisa pergerakkan dan tindak tanduk Najib , ternyata dia pemimpin yang tiada kebijaksanaan , bingung dan kerap hilang pertimbangan . Otak bodohnya lebih banyak dari otak cerdiknya .

   Delete
  9. Geng Najib , saya tidak pasti darimana kamu mendapat berita yang mengatakan DAP akan menyerahkan PD kepada Israel ??

   Saya yakin ini satu berita palsu dari kamu .

   Jika sungguh saperti yang kamu katakan PDRM dan ATM ada maklumat , mengapa SOSMA tidak digunakan ??? Apakah SOSMA yang dicipta olih Najib hanya untuk menangkap Khairuddin dan Mathias Chang saja ??

   Delete
  10. Ini sorang lg ada jalur pemikiran jamal md yunus...geng najib bodos

   Delete
  11. Wahai Kojolla @ Geng Najib @ dll,

   Kamu kata "dulu lagi DAP ni tak setuju sangat dengan aap2 saja g berkaitan dengan melayu."

   Jika betul pun, Kamu tak sedor ke bahawa Tun Dr Mahathir telah pun berjaya membawa DAP ke perikatan PH yang mendokong kepnting Melayu jugak.

   Kamu takda otak? Atau kepala taruk kaki?

   Delete
  12. Ooii mangkuk. DAP pun junjung PERLEMBAGAAN NEGARA.

   Delete
  13. Kan dah jelas ikut perlembagaan kalau raja2 melayu setuju bubar baru ramd boleh bubar. Kenapa GN madih lagi tuduh-menuduh dan buat cerita yang mengarut ni...patutlah PM marah sangat dengan tentera cyber UMNO ni...dahlah bodoh tambah bahalol lagi. Perabih dedak aje..

   Delete
 3. Kaalu PH menang, dah ada cakap2 untuk meroformasikan perkhidmatam awam. KSN dan peagwai2 tertinggi PA aakn dibuka seluas2nya kpd bukan melayu dan ini dah tentu akan menimbulkan ketidak puasan hati kpd orang2 melayu. Setakat perlembagaan negara tu akan diubah dan ditambah baik agar bukan melayu akan mendominasi PA pulak. Jadi mereka sebagai w/negara kelas ke dua..merempat di negara sendiri!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nak buang kakitangan awam yg melencong je dunguuuu...yng macam panglima angkatan tentera kita yg seru sokong kerajaan rosmah tu..yg keje jujur simpan ler

   Delete
  2. Kau ingat raja melayu dunguuu macam bapak kau ke senang nak buli2..

   Tkda otak punya olang...

   Delete
  3. Woiiii..geng najib lepas pru14 ni hang pun hidup merempat juga. Pindah pi dok dgn wak kojola kengkang kepala mancis tu laa di lorong chow kit.

   Delete
  4. Tali barut (pinjam perkataan Rais Yatim) yg diatas itu patut buang saja kelaut india selatan. Org begini tak tahu yg mana satu benar dan yg mana salah. Sepatutnya tegakkan kebenaran jika tali barut diatas seorg yg beriman.

   Delete
  5. Wahai Kojolla @ Geng Najib @ dll,

   Kkamu tak sedor ke bbahawa Najib ada lah PM yang pertama ambik bukan Melayu pegang dua (ingat, 2) jawatan yang paling tinggi dalam Perkhidmatan Perkhidmatan Tadbir & Diplomatik.

   PTD itu yang paling elite dalam perkhidmatan awam negara ini. Makna nya, Najib dah lantik 2 bukan Melayu kpd jawtan yanng teramat penting dalam negara - Ketua Setiausaha Negara dan Ketua Settiausaha Perbendaharaan / Kementerian Kewangan.

   Dia ambil India Muslim, letak tepi Melayu, kata nya, termasuk Melayu yang lebih kanan.

   Kau cakap melalui hiding ke? Ingat, aku tak main kasar, tak sebut lubang lain kau.

   Delete
  6. Yg bengong&risau tu cuma geng2 kaki ampu yg duduk Kat atas,iaitu pengarah@ketua2 jabatan..

   Delete
  7. Fitnah pertama x dapat jawab ..dh tabur fitnah baru ko ni GN..dosa2 fitnah ko ni x putus2 bertaliarus..tak takut neraka ke?

   Delete
 4. DAP TALIAN HAYAT UMNO.....MATI DAP BERKUBORLAH UMNO

  ReplyDelete
 5. Askar zimbabwe rampas kuasa halau pressiden kerana serah ekonomi kpd cina kominis...
  Najib pon bimbang jugak...

  ReplyDelete
 6. Bagaimana 'Kepala Perompak' dan 'Bapa Pelingkup' akan menyelamatkan negara?
  KUALA LUMPUR 1 April - Presiden PAN, Mohamad Sabu sememangnya terkenal sebagai ahli politik yang pandai menghiburkan penonton dengan 'lawak jenaka' dan ucapan berdegar-degar ketika berceramah.

  Baru-baru ini, Mohamad Sabu tampil dengan ‘lawak jenakanya’ yang terbaharu apabila mendakwa negara ini akan diselamatkan oleh calon Perdana Menteri sementara Pakatan Harapan diketuai DAP, Tun Dr. Mahathir Mohamad walaupun dahulu beliau meletakkan pelbagai gelaran dan label negatif kepada pemimpin tersebut
  Mohamad Sabu menyatakan perkara tersebut dalam Ceramah Jelajah Pakatan Harapan di Guar Chempedak, Kedah, dua hari lalu.

  Perkara tersebut mendapat perhatian sebuah laman satira politik di Facebook, Tentera Troll Kebangsaan Malaysia yang menghasilkan dua video untuk menyindir bekas Timbalan Presiden Pas itu.

  Kedua-dua video tersebut disunting dengan memasukkan pujian Mohamad Sabu terhadap Dr. Mahathir ketika mereka bersekutu dalam Pakatan Harapan serta kutukan beliau terhadap bekas Perdana Menteri itu ketika mereka masih belum ‘bersama’.

  Dalam video tersebut Mohamad Sabu antara lain menyeru rakyat Kedah untuk menyokong Dr. Mahathir kerana pemimpin tersebut mahu membetulkan pentadbiran Malaysia selain tidak menyangka beliau akhirnya akan duduk di sebelah Dr. Mahathir dan berbisik-bisik seperti ‘kekasih’.

  Sedangkan, dahulu Mohamad Sabu lah pemimpin yang paling lantang mengkritik Dr. Mahathir dengan gelaran seperti ‘kepala perompak’ dan ‘bapa pelingkup negara’.

  Kedua-dua video tersebut telah menerima kira-kira 1,800 reaksi dan lebih 600 perkongsian setelah dimuat naik kira-kira empat jam yang lalu. - UTUSAN ONLINE  Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/berita/politik/bagaimana-kepala-perompak-dan-bapa-pelingkup-akan-menyelamatkan-negara-1.639464#ixzz5BQg5dFJo
  © Utusan Melayu (M) Bhd


  ReplyDelete
  Replies
  1. I know your main focus as a paid brainer by the Kepala Bapak Kau is to carry out dumping in this blog . Thus any contra argument put forward to you will receive no response whatsoever from a coward like you .

   My response to your copy~paste posting is ...time's changing . So stop being a moron !!

   Delete
 7. Ada mahu bubar RAMD kerana konsep 'Malaysian Malaysia' - Najib
  KUALA LUMPUR 30 Mac - Datuk Seri Najib Tun Razak menyeru supaya rakyat membuat pilihan yang bijak dan memilih kerajaan yang stabil daripada segi politik, kepemimpinan dan memahami sejarah tanah air untuk mendokong agenda pembangunan fizikal dan sosial negara.

  Perdana Menteri berkata, kerajaan yang dipilih perlu mengutamakan empat dimensi penting iaitu politik, ekonomi, sosial dan keselamatan bagi mengelakkan ketidakstabilan pentadbiran berlaku.

  “Sekiranya kerajaan yang dipilih tidak stabil dari segi politik, tidak faham sejarah negara dan tidak memahami bagaimana mahu mentadbir negara kita yang berbilang bangsa ini, segala yang dikecapi hari ini akan hancur.

  “Malah lebih buruk lagi, ada pihak yang tidak memahami asal usul sejarah sehingga sanggup mencadangkan Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) dibubarkan kerana kononnya tidak menepati konsep ‘Malaysian Malaysia’,” katanya dalam ucapan sempena Majlis Makan Malam Rejimental ATM dan PDRM di Wisma Perwira ATM di sini malam ini. - UTUSAN ONLINE  Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/berita/nasional/ada-mahu-bubar-ramd-kerana-konsep-malaysian-malaysia-najib-1.638537#ixzz5BQhWrgBC
  © Utusan Melayu (M) Bhd

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kojolla @ Penjalang Rakyat @ dll,

   “Sekiranya kerajaan yang dipilih tidak stabil dari segi politik, tidak faham sejarah negara dan tidak memahami bagaimana mahu mentadbir negara .."

   Punya bodoh kata kata itu Tuhan dan pengundi sahaja yang tahu.

   Tun Dr Mahathir merintah 22 tahun tak stabil, tidak faham itu ini ke? Cakap mcm bebudak.

   Bos kamu faham sejarah negara ke? Dagtu ngapa kta dia Bugis, tak baca pun buku "Tamadun Alam Melayu" yang menerangkan semua yang berasal di Gugusan Pulau Pulau Melayu ini ada lah Melayu / Rumpun Melayu.

   Buku tu di terbitkan Persatuan Sejarah Malaysia (ramai professor2 antara ahli dan exco nya), boleh di beli di Wisma Sejarah, depan IJN, Jalan Tun A Razak Kl.

   Persatuan Sejarah itu telah wujud sejak zaman kolonial lagi dan punyai bangunan 5 tingkat yang di namakan Wisma Sejarah itu.

   Delete
  2. Bos dia tak sekolah kat Malaysia. Pasal tu tak belajar sejarah. Membaca pun malas...

   Delete
  3. Utusan malaysia jgn kata nak beli, baca free pun dah x hingin. Yg tulis dlm tu level prof kangkung terkucil. No class. Byk berita palsu.

   Delete
  4. Apakata ko penjilat najib,,ko bagitau kepala bapak ko tu,,,tukar je terus system kerajaan yg ada sekarang...Tak payah pakai system demokrasi berparlimen...Lagi senang,tak perlu nak bengong psl PRU..Sekarang nama je demokrasi..Demokrasi terpimpin kepala bapak..

   Delete
 8. Dyana Sofya Komunis Melayu DAP Mahu Bubarkan Askar Melayu! Sudah Hebat Sangatkah?? @dyanasmd #PRKTelukIntan
  Hari ini serba sedikit aku ingin membalas kenyataan kurang ajar seorang Anak Melayu yang mungkin kurang didikan dari Ibu Bapanya mengenai cadangan beliau untuk memansuhkan Rejimen Askar Melayu Diraja yang katanya hanya untuk Orang Melayu.
  Another issue that I will bring in the coming days is about RAMD (Rejimen Askar Melayu DiRaja). The participation of only Malays in this Regiment is quite disturbing for my liking. The spirit of defending our nation should be for all Malaysian and not for selected race only. When our country needs to defend herself from crisis or war, it is the duty for all of us to defend her. Another disturbing issue is when our country suffering internal conflict, to have a selected race weilding weapons will surely lead to racial bias. Only the Malays will be protected other races will surely get neglected. Therefore I urge to all that RAMD should be dissolved or be made available to all races. Fight for equality
  Dyana Sofya seorang budak mentah berusia 27 tahun yang menjadi Calon dalam Pilihanraya Kecil di Teluk Intan dengan lantang menyuarakan kehendak Parti Komunis (DAP) yang dianggotainya. Semangat untuk mempertahankan malaysia tidak seharusnya diletakkan kepada satu kaum sahaja katanya.

  Rejimen Askar Melayu ditubuhkan pada tahun 1933, apa yang Dyana Sofya tahu mengenainya?

  Rejimen Askar Melayu yang berperang sejak Zaman Perang Dunia Kedua (WWII) itu hingga ke hari ini apa yang Dyana Sofya Tahu?

  Apa pula yang Dyana Sofya tahu sejak Kebangkitan Semula Pengganas Komunis (1968-1989) hinggalah kepada pelan damai perjanjian Haadyai?

  Ya.. Memang Dyana Sofya tidak tahu dan kerana itulah dia sanggup untuk menyertai Parti Komunis Cina DAP yang sejak dulu berusaha untuk merampas Tanah Melayu ini untuk mereka memerintahnya dengan cara mereka!

  Kerana kamu Dyana Sofya bersama Melayu Melayu sebelumnya yang menjadi pengkhianat bangsa dan jika ditakdirkan Komunis Komunis itu dapat memerintah negara ini, adakah tahu apa akan jadi pada kamu?

  Tahukah kamu akan jadi pada nasib anak bangsa?

  Hari ini, baru saja bergelar calon kamu sudah dengan berani mengusik Hak Orang Melayu!!

  Kamu sudah berani mencabar Kuasa Sultan-Sultan Melayu!!

  Rejimen Askar Melayu itu Hak Orang Melayu!! Hak Raja-Raja Melayu!! dan Raja Raja Melayu Telah Mewasiatkannya!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Petualang rakyat @ kejora bapuk tua suka benor temberang

   Delete
 9. Bubar RAMD : Najib cakap ikut sedap mulut

  Jangan cakap ikut sedap mulut RAMD akan dibubarkan oleh DAP. Jika Pakatan Harapan memerintah. 

   Satu perkara yang saya paling tak suka.. membodohkan rakyat dan mainkan sentimen perkauman. 

  Contuhnya bila pula DAP akan melupuskan@membubarkan Regiment Askar Melayu Di Raja. Jika DAP menang 146 kerusi pun dia tidak akan melakukan bertambah pula hanya sekadar bawah 50 kerusi dalam Pakatan Harapan.

   Pertama RAMD adalah satu pasukan tentera yang ditubuhkan melalui Perlembagaan dibawah Panglima Tertinggi Angkatan Tentera ia itu Yang Di Pertuan Agung dengan kawalan Majlis Angkatan Tentera yang di Pengerusikan oleh Menteri Pertahanan. 

  Bagaimana pun setiap keputusan hendak diperkenankan oleh Yang Di Pertuan Agung selaku Panglima Tertinggi Angkatan Tentera mengikut kuasa Perlembagaan Persekutuan. 

   Kedua ialah RAMD pada asasnya ditubuhkan oleh Raja-Raja Melayu dalam Kerajaan Melayu Bersekutu di zaman penjajah. 

  Setiap tindakan dan apa sahaja keputusannya hendaklah dibawa ke Mesyuarat Majlis Raja-Raja. Dan tidak mungkin Majlis Raja-Raja akan bersetuju RAMD dibubarkan. Melainkan DAP mencadangkan Raja-Raja Melayu dihapuskan dan negara Malaysia menjadi sebuah negara Republik, itu pun tidak mungkin akan berlaku. Kerana akan berlaku perang saudara dan perkauman. 

  ReplyDelete
 10. Pengundi2 cina jauhkan diri anda dari najib dan BN...bapak klentong...

  ReplyDelete
 11. cari satu bukti wahai penyamun kepala bapak apa yg merapu tu syaaaitaaan.

  apa bukti dap nk bubar ramd.

  tkkn ramd tkde perisik yg dh dpt maklumat tu.

  pasni perompak akn ckp dap akn bubar insitusi raja. pun tkkn ada bukti sahih.

  perompak pasti akn jd pembohong dan akhirnya penzalim. nabi saw tkkn mngaku umat. pergilah ke barisan firaun haman dan namrud... bawa sekali lobai penjual agama.

  ReplyDelete
 12. Laman sosial itu antara lain mendakwa Dyana mengeluarkan kenyataan bahawa RAMD perlu dibubarkan atau dibuka untuk semua kaum kerana tanggungjawab mempertahankan negara bukan terletak kepada bangsa tertentu sahaja.

  Dyana berkata dakwaan itu turut dibangkitkan oleh ahli parlimen Tanjung Karang Datuk Seri Noh Omar di Dewan Rakyat semalam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kojolla @ Geng Najib @ dll,

   www.newmandala.org/why-najib-razak-is-still-in-power/

   that highly controversial ballot ... These strengths are then abused by politicians like Najib to consolidate their position within UMNO, the main ruling party.

   Delete
 13. USUL MANSUH RAMD AKAN DIBAWA JIKA MENANG PRK TELUK INTAN - DYANA SOFYA #nadirakyat
  SELEPAS statement calon DAP Teluk Intan untuk tidak menyokong perlaksanaan hudud di parlimen jika menang, kali ini statement panas daripada wakil DAP ini semakin berbaur perkauman walaupun kepada kaumnya sendiri. Mansuhkan Rejimen Askar Melayu Di Raja. Jika calon DAP ini menang, satu usul akan dibawa ke parlimen untuk membuka penyertaan kaum lain terutama bangsa Cina ke dalam Rejimen Askar Di Raja. Dan seterusnya membuang terus perkataan Melayu kerana dikatakan kerajaan Malaysia lebih mengutamakan Melayu daripada bangsa lain. Dalam ucapan ceramahnya baru-baru ini di Teluk Intan di atas pentas Ceramah Perdana DAP, calon DAP ini menegaskan yang Malaysia ini bukan hanya untuk orang Melayu tetapi untuk bangsa lain juga termasuk kaum Cina. Tidak menjadi kesalahan jika bangsa Cina diberi pelepasan untuk bersama-sama bangsa Melayu dalam rejimen ini kerana Malaysia berbilang kaum dan bangsa. Katanya lagi dalam ceramah tersebut, kaum Cina dan India juga harus diberikan keistimewaan sebagai 1st class citizen. Walaupun kaum India masih lagi berselipar di dalam estate, namun hak keistimewaan haruslah diselaraskan merangkumi pelbagai kaum. *************************************** Punyalah taksub dengan DAP hingga mengkhianati bangsanya sendiri. Ini adalah suara Kit Siang Komunis yang mahukan kesamarataan. Dan terserlahlah yang Dyana Sofya hanya membawa suara DAP bukan suara pelbagai kaum. Begitu mengagongkan Kit Siang hingga sanggup menghapuskan hak Melayu itu sendiri.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kojolla @ Penjalang Rakyat @ dll,

   Bodoh lah keluarkan kata kata di zaman lama. Ada bertan crita2 zaman lama bos kamu yang boleh di keluarkan.

   Tapi yang penting ia lah isu2 sekarang - isu 1MDB tak habis habis, tak akan habis selagi bos kamu dan mak badak di masuk lokap.

   Delete
  2. tak akan habis selagi bos kamu dan mak badak tak di masuk lokap.

   Delete
 14. Paling mencuri tumpuan ialah Regimen Askar Melayu DiRaja.

  Pengorbanan mereka amat luar biasa dan mereka sebenarnya berada di mana mana. Aku tak taulah orang lain tapi kalau akulah, dalam masa sukar ini kena jugak selit sikit sikit psywar UMNO. Inilah masanya nak buktikan betapa bahayanya DAP yang nak bubarkan RAMD. Dan betapa wajarnya langkah Kerajaan UMNO kerana sentiasa pula menjaga kebajikan mereka.

  ReplyDelete
 15. Ketakutan Mahathir Bakal Jadi Realiti, Kekalahan Bermakna Kematian Legasi Mahathirisme
  Siapa yang belum berkelahi dengan Mahathir? Rasanya musuh beliau Singapura merupakan Negara yang paling banyak sekali bergaduh dengan Mahathir. Semua rakyat tahu tentang itu. Semua orang atau pemimpin yang tidak bersetuju dengannya akan dicabar. Ini lah Mahathir yang sebenarnya.

  Penyokong yang ada sekarang hanya tahu Mahathir itui adalah manusia yang membina KLCC, membina SIC, Membina Putrajaya sedangkan sebahagian besar pembinaannya menggunakan kaedah konsesi yang membebankan rakyat.

  Sebenarnya Mahathir adalah seorang manusia paling sombong, bongkak dan tidak akan mendengar apa juga bentuk pandangan dari orang lain. Manusia yang paling angkuh dari Karala yang pernah dilahirkan. Kelahiran yang penuh dengan kesombongan dalam politik Malaysia.

  Mahathir pernah bertelingkah dengan Amerika, British , Singapura dan Australia. Sikap suka bergaduh ini telah mengingatkan kita kepada seorang pemimpin diktator yang berada di Negara Uganda satu ketika dahulu yang mana amat genar bergaduh dan kejam terhadap rakyatnya.

  Mahathir bertelingkah dengan orang Cina pada 1969 (dan kalah pilihan raya umum pada tahun yang sama apabila orang Cina mengundi Yusuf Rawa daripada PAS sebagai pengajaran untuk Mahathir. Ini akibatnya apabila kebencian rakyat Malaysia terhadap Mahathir.

  Malah Mahathir bergaduh dengan semua perdana Menteri di Malaysia dan semuanya dikatakan bersalah dan hanya dia sahaja di Malaysia ini yang betul segalanya. Kata-kata nya tidak langsung boleh dihalang.

  Siapa tidak kenal dasar diktator Idi Amin di Uganda , malah diserata dunia mengenalinya bukan kerana hebatnya kepimpinannya , bukan kerana hebatnya menjaga kebajikan rakyat, bukan kerana keprihatinannya. Tetapi kerana sikap suka bergaduh dengan sesiapa sahaja.

  Di Malaysia, Mahathir juga dikenali sebagai Idi Amin. Sebenarnua ini bukan satu penghormatan untuk Malaysia, malah ianya merupakan satu penghinaan yang memalukan bagi Malaysia. Ini adalah kerana Idi Amin adalah seorang yang gila dan berada tempat kedua selepas Hitler. Memalukan.

  Mahathir suka mencari pasal dengan Singapura yang dianggap ancaman kepada Malaysia, sekarang ancaman yang dikatakan itu telah dilepaskan ikatannya dimana Mahathir telah bersama sama DAP dan pembangkang yang lain bersama mengiktiraf Singapura sebagai rakan karib DAP.

  Mungkian kita masih ingat lagi bagaimana Mahathir mengelarkan Singapura sebagai sebuah Negara proksi bagi Israel. Beliau menggelar Singapura sebagai Israel Asia dan orang Singapura tiada bezanya dengan Yahudi.

  Untuk kekal popular Mahathir mesti mencari perbalahan dengan Negara yang mempunyai proksi Yahudi seperti Singapura, kerana bagi Mahathir memusuhi Yahudi bakal menjadikannya popular dan terus kuat dan dikenali diseluruh dunia kerana berani dengan Yahudi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tamat ler riwayat pencuri duit pak arab lepas pru ni...hahahaha

   Delete
  2. King of kopipies..kelongsong kepala ada..tapi sumbat dgn taik

   Delete
 16. Sebenarnya dari sudut moralnya Mahathir telah kalah, beliau sudah tidak lagi mampu untuk mengalahkan anak didik terbaiknya Najib Razak yang hanya banyak mendiamkan diri dalam percaturan yang dilakukan oleh Mahathir.

  Sebenranya Mahathir tidak suka dengan satu perkataan dalam hidupnya. Perkataan ini merupakan petanda kecelakaan dalah pengakhiran kehidupannya. Perkataan tersebut ialah “ Kekalahan”. Atas sebab inilah Mahathir dalam usia 93 tahun masih mahu melihat semua orang mengikut telunjuknya.

  Benda yang Mahathir paling benci dalam dunia ini adalah kekalahan. Dia mesti menang dengan apa cara sekali pun, sama ada dengan adil ataupun tidak. Jika dia kalah, dia akan mati, secara literal mahupun kiasan. Bagi Mahathir, kekalahan lebih teruk daripada kematian.

  Ramai yang menjangkakan Mahathir akan “tersungkur” dipentas pembangkang, “Kematiaan” dalam penuh penghinaan sebagai saorang yang dahulunya negarawan kini sebagai pengkhianat kepada Agama, Bangsa dan Negara. Semuanya itu hanya Allah sahaja yang tahu dan mengizinkan.

  Mesti menang dengan apa cara sekali pun, sama ada dengan adil ataupun tidak. Jika dia kalah, dia akan mati, secara literal mahupun kiasan. Bagi Mahathir, kekalahan lebih teruk daripada kematian. Semua yang dilakukan olehnbya bukan kerana perjuangan bangsa atau politik tetapi untuk si boboinya yang manja.

  Jadi penyokong yang ada sekarang sedang berjuang untuk simanja Mahathir dan bukan seperti slogan yang dikatakan pada awalnya iaitu untuk rakyat, untuk selamatkam Malaysia, tetapi mencari ruang untuk menjatuhkan Najib dan seterusnya untuk menjadi Perdana Menteri agar senang siboboi naik keatas.

  Menjatuhkan Najib bukan semudah yang dilakukan terhadap Ghafar, Hussien Onn, Tengku Abdul Rahman dan Abdullah Badawi, Ini adalah kerana perkembangan teknologi memudahkan rakyat mendapat maklumat dan meyebarkannya.

  Inilah yang sedang berlaku sekarang dimana sudah 5 tahun Mahathir melakukan kepelbagaian cara untuk menjatuhkan Najib , sehingga kini segala usahanya gagal sehingga menyebabkan dia terpaksa bersekongkol dengan musuh politik yang dikatakan mempunyai hubungan dan talibarut kepada Israel Asia iaitu DAP.

  Jika isu 1MDB sehingga kini masih lagi tidak mampu untuk menjatuhkan Najib, ia bermaksud isu itu tidak akan menjatuhkan Najib sehingga bila-bila pun. Semuanya dapat disanggah dengan segala bentuk pembuktian yang tiada semasa zaman Mahathir menjatuhkan bekas perdana menteri sebelum ini.

  Pilihan raya negeri Sarawak dan pilihan raya kecil serentak di Kuala Kangsar dan Sungai Besar secara jelasnya telah membuktikan bahawa 1MDB tidak boleh melakukan apa yang diharapkan oleh Mahathir. Adakah ianya tidak gila untuk Mahathir melakukan perkara yang sama berulang kali tetapi mengharapkan keputusan yang berbeza?

  Mahathir risau ini akan menjadi titik akhirnya. Pengakhiran dimana simanja boboinya akan tersungkur tanpa pegangan kuasa dan politik walaupun rakyat tahu semasa boboi menjadi Menteri Besar , sebenarnya tiada apa yang mampu dilakukan olehnya untuk negeri Kedah.

  Inilah realiti yang patut Mahathir sedar, tetapi tidak. Sebaliknya, dia menyalahkan Najib kerana kekalahan Mukhriz dan bukannya menerima hakikat bahawa rakyat Malaysia telah meninggalkan Mahathirisme sebagai nota kaki dalam sejarah.

  Secara realistiknya, Mahathir tidak mempunyai masa kerana usianya dan juga masalah kesihatannya dan Parti Pribumi barunya juga memerlukan masa untuk membuktikan keberkesanannya – jikalah ianya mampu sekali pun.

  Justeru itu, menyelami kata kata Albert Einstein : “Gila ditakrif sebagai melakukan perkara yang sama berulang-ulang kali, tetapi mengharapkan hasil yang berbeza”- Adakah Mahathir sekarang sedang mengalami masalah untuk mengatakan dia sudah tidak mampu lagi dan akan menggunakan apa cara sekali pun untuk tidak berada di dalam perkataan “Kekalahan” dan baginya ialah “Kematian”.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Penjlang Rakyat @ Geng Najib @ dll,

   https://www.reuters.com/.../malaysian-pm-najib-sparks-storm-of-criticism-over-comm...
   Feb 23, 2018 - KUALA LUMPUR (Reuters) - Malaysian Prime Minister Najib Razak has sparked storm of criticism after saying he had stopped eating rice in favor of more expensive quinoa

   Delete
  2. Otak taik..mana boleh bapak didik bodoh melahirkan anak didik terbaik...tertaik ade la

   Delete
  3. Otak taik...kita trngok sape mati dlu...tum M ke ko? Klu ikut istilah perubatan..ko dh pn mati otak..sbb otak dh penuh taik...

   Delete
 17. ‘MUGADET’, ‘PEROMPAK’ DAN PELBAGAI ‘ISME’ LEBIH MEMALUKAN…
  warga emas itu menulis lagi. Dia menulis tentang keburukan Presiden UMNO merangkap Pengerusi BN yang mengemudi negara sebagai Perdana Menteri. Dia berbicara soal ‘malu’. Dalam usia tuanya, dia cuba sedaya upaya memperlekeh Dato’ Seri Najib Tun Razak di mata rakyat.

  Dia mendakwa Najib seorang ‘pencuri’. Itu kata dia, seorang warga emas yang bercita-cita mahu mengambil alih jawatan Perdana Menteri dari Najib. Dia tuduh suatu yang tidak berasas, tidak benar dan hanya persepsi semata-mata.

  Untuk menjatuhkan Najib, mengata anak tiri Najib. Tapi dia tidak tengok anak-anak kandungnya sendiri. Kaya rayanya ‘luar biasa’. Ada yang liberal, menyokong penuh LGBT. Malah khabarnya ada yang tidak bermoral? Bagaimana dengan menantu dan cucu? Khabarnya yang perempuan ada yang berseluar pendek, ‘tak cukup kain’?

  Penulis rasa, tidak perlulah disebut nama atau mengata anak menantu atau cucu-cicit warga emas itu. Kita doakan saja supaya kembali ke pangkal jalan. Kita sangka yang baik-baik saja. Kita bukan kemaruk kuasa nak jadi Perdana Menteri macam dia, bukan?

  Konon dia mendakwa pemimpin-pemimpin dunia tahu Najib melakukan jenayah ‘mencuri’. Jika benar begitu, penulis tidak rasa mereka akan menjemput Najib ke majlis mereka. Sudah tentu mereka tidak mahu terpalit sama.

  Tapi nampaknya Najib tetap juga disambut mesra, diyakini, dihormati, disegani kawan dan lawan. Sebagai contoh, warga emas itu beri ‘arahan’ kepada Perdana Menteri Australia supaya tidak bergambar dengan Najib.

  Namun sebaliknya yang berlaku. Bukan saja beliau bergambar dengan Najib, malah berbincang mesra lagi tentang hubungan diplomatik yang makin erat. Nampak sangat Perdana Menteri Australia langsung tak hormat pada ‘arahan’ warga emas. Tak laku langsung, bukan?

  Pada pandangan penulis, satu dunia tahu tentang perangai buruk warga emas itu. Mereka bukan tak kenal perangainya. Bila tak dapat apa yang dia mahukan dari seseorang, dia serang orang itu. Mujurlah dia jadi Perdana Menteri di Malaysia saja. Kalau dia jadi Presiden US, mungkin dia sudah berperang dengan semua negara yang tak sebulu dengannya…

  Dia menuduh Najib sebagai pencuri. Tapi dia tidak ingat apa yang Mat Sabu, Dato’ Seri Anwar Ibrahim, Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, Ku Li, Almarhum Tunku Abdul Rahman dan bekas-bekas Perdana Menteri kita yang lain bercakap mengenainya?

  Dia lupakah bahawa dia itu perompak, memetik kata Mat Sabu? Dia tak ingatkan dia dianggap sebagai perasuah, penyeleweng, perosak, penyangak, kuku besi, maha-firaun, maha-zalim, kuku besi, diktator, nepotisme, kronisme dan banyak ‘isme’ lagi?

  Jika warga emas itu lupa, eloklah dia bertanya pada rakan-rakan sekutunya sekarang sementara dia masih hidup dan mereka juga masih bernyawa. Bukan apa, mereka itulah yang berkata sedemikian, penulis hanya mengingatkan saja.

  Bukan itu saja, di luar negara pun kecoh juga menghentam dia dulu. Bukan hanya US, malah negara tetangga Asia Tenggara, negara di Timur Tengah dan negara-negara di benua lain pun pernah dia berkelahi dulu. Itu bukan diplomatik namanya, itu sikap seorang ‘crook’…

  ReplyDelete
  Replies
  1. Penjalang Rakyat @ Geng Najib @ dll,

   Mahathir says he only eats local rice, after storm of criticism over ...
   https://www.businessinsider.my/mahathir-says-he-only-eats-local-rice-after-storm-of-c...
   Feb 26, 2018 - Malaysian Prime Minister Najib Razak has sparked storm of criticism after saying he had stopped eating rice in favour of more expensive quinoa.

   Delete
 18. Jadi pada hemat penulis, serangan bertali arus daripada ‘ketua pembangkang’ atau ‘pembangang’ itu memang suatu yang biasa. Tuduhan-tuduhan itu bukannya betul pun, tapi sekadar hanya untuk memburuk-burukkan lawan kerana berseteru politik, itu saja.

  Bila disebut soal malu, penulis rasa rakyat di Zimbabwe pun tahu rasa malu jika mempunyai seorang Perdana Menteri yang sudah terlalu lanjut usianya. Warga emas itu mahu jadi ‘Mugabe versi Malaysia’? Nak panggil apa nanti? ‘Mugadet’? Jangan buat rakyat Malaysia ketawa…

  Warga emasitu perlu tahu bahawa rakyat Malaysia pun tahu malu seperti rakyat Zimbabwe. Malah mereka juga malu berperdanamenterikan perompak, penipu, tukang fitnah, diktator yang mengamalkan nepotisme kronisme dan banyak ‘isme’ lagi.

  Jadi, tidak perlulah terlalu beretorik sangat. Jika terlalu kemaruk hendak berkuasa semula pun, berpada-padalah. Jika tidak malu pada anak menantu dan cucu, malulah sama ada rakyat. Jangan tunjuk sangat perangai buruk di penghujung usia. Tak elok begitu.

  Jika tahu tidak mampu kalahkan Najib sekalipun pada PRU14 nanti, janganlah main politik ‘kotor’. Islam larang berpolitik berkiblatkan Machiavelli. Jika tidak percaya, cuba tanya Presiden PAS. Penulis yakin dia pun setuju dengan penulis.

  Maaflah. Penulis bukan membenci warga emas itu. Kerana sayangkan dialah maka penulis perlu mengingatkan ‘kanak-kanak’ itu. Penulis hargai segala jasanya dan terpaksa ‘menelan’ segala ‘dosa’nya. Kerana sayang padanya, penulis seru supaya dia kembalilah ke pangkal jalan, aminnnn

  ReplyDelete
  Replies
  1. Penjalang Rakyat @ Kojolla @ dll,

   Ko tak payah sibuk sangat nak pertahankan Najib -

   Wow. Najib officially answers his critics on Najibrazak.com. But did he ...
   https://cilisos.my/wow-najib-officially-answers-his-critics-on-najibrazak-com-but-did-.

   Delete
 19. DAKYAH DIBUAT MAHATHIR TIDAK BOLEH DIHADAM
  Memang tidak boleh dihadam apabila melihat seorang bekas Perdana Menteri yang pernah memimpin selama 22 tahun telah berubah 360 darjah mentohmah ketelusan sistem demokrasi di negara ini.

  Tun Dr. Mahathir Mohamad yang begitu rancak mempertikai kelulusan usul kajian semula persempadanan kawasan pilihan raya, mungkin ‘terlupa’ bahawa ketika eranya, perkara itu telah tiga kali diluluskan di Parlimen, yakni tempat yang sama beliau kini labelkan sebagai ‘Parlimen sandiwara’ dan ‘Parlimen main-main’.

  Pengarah Pusat Kajian Politik Malaysia (Mapan) Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr. Kamarul Zaman Yusof berkata, Dr. Mahathir bagai kecelaruan apabila menggunakan tohmahan-tohmahan politik yang sering kali digunakan Penasihat DAP, Lim Kit Siang mahupun Penasihat PKR, Datuk Seri Dr. Anwar Ibrahim sepanjang 22 tahun era pentadbiran beliau sebagai Perdana Menteri.

  Ujarnya, tidak sahaja menerusi jentera pentadbiran, Dr. Mahathir sebelum ini berusaha sehabis boleh menangkis dakwaan sistem demokrasi di negara ini tidak telus melalui pelbagai cara termasuk penulisan.

  “Waktu beliau dahulu sebanyak tiga persempadanan semula telah dilaksanakan. Kalau Dr. Mahathir berkata Parlimen hari ini adalah Parlimen sandiwara atau main-main, sama jugalah Parlimen zamannya.

  “Saya melihat beliau sebenarnya sedang menyediakan alasan jika Pakatan Harapan pimpinan beliau kalah. Sebab itu asyik bangkitkan isu kerajaan akan menipu dalam pilihan raya sedangkan beliau sebelum ini melalui pelbagai tulisan banyak kali menafikan tuduhan bahawa perjalanan pilihan raya di Malaysia ini tidak adil,” ujarnya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

  Semalam, ketika berucap di Jelajah Pakatan Harapan di Kangar, Perlis, Pengerusi PPBM itu yang jelas tidak berpuas hati mengenai laporan kajian semula persempadanan kawasan pilihan raya melepaskan kemarahannya dengan memperlekeh sistem Parlimen Malaysia apabila menyifatkannya sebagai ‘Parlimen sandiwara’ dan tempat main-main.

  Terdahulu, kelmarin, calon Perdana Menteri sementara Pakatan Harapan yang diketuai DAP itu membuat tuduhan yang sememangnya tidak masuk akal apabila mendakwa peti undi pos akan disorok dengan undi palsu bagi memberi kemenangan kepada BN dalam PRU-14.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Penjalang Rakyat @ Kojolla @ Geng Najib dll,

   Ko kasi tau le bos ko -

   Don't be petty, let Facebook critics off, Kit Siang tells Najib | The ...
   https://www.themalaysianinsight.com/s/11612/

   Aug 20, 2017 - He said that if he were to follow Najib's example and take those who had defamed or slandered him over the years to court, the number of those charged would set a record.

   Delete
 20. Suman bacul udah mula tunjuk gaya nak lari
  Pelbagai alasan, bapok kedi ini reka dan cari
  Dia makin gelisah bila tarikh hamba nak beri
  Kinii dicipta alasan baru, konon mau kenduri

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kojolla @ Penjalang Rakyat @ Geng Najib dll,

   The screw is tightening on Najib – Malaysia Today
   https://www.malaysia-today.net/2014/12/19/the-screw-is-tightening-on-najib/

   The attacks against Najib started earlier this week with Batu Kawan Umno division deputy chief ...

   Tapi si omputih bontot hitam tuh dah jadi fugitive di Englaand sebab ada warrant of arrest atas kepala dia, rindu nak balik, sekarang dah cium bontot bos kamu mcm kamu

   Delete
 21. Koleksi Kenyataan/Ucapan Yang Menghina Islam, Mengelirukan Rakyat Mengenai Islam Dan Menghalang Perkembangan Islam Di Malaysia

  MENGHINA SUNNAH - BERJANGGUT

  (Dr. Mahathir Mohamad, Majlis Tertutup Majlis Agama Kebangsaan, 1997). "Sapa tau janggut Nabi macam mana? Sapa biasa tengok janggut nabi, ada gambar? Kita tak tau. Ada pulak yang kata janggut mesti sampai ke pusat. Ada yang special sikit macam tu! (ketawa). Apakah kita nak jadikan ini ukuran agama Islam kerana kita berjanggut maka kita Islam. Kononnya Sunnah Nabi. Kita tak tau. Kita tak tau sebenarnya macam mana janggut dia (Nabi) (menahan ketawa). Di zaman itu nak cukur pun mudah ke?

  Dia bukan ada Gillette. Zaman nabi ada Gillette ke, tak dak. Pisau cukur pun tak dak masa tu. Jadi masalah macam mana nak cukur masa tu. Lepas itu, dia berjalan sana sini naik unta. Bukan nak dapat air banyak...(di) padang pasir".
  MENGHINA HUKUM MENUTUP AURAT DAN MENGALAKAN RATU CANTIK

  (Dr. Mahathir Mohamad, Majlis Tertutup Majlis Agama Kebangsaan, 1997). "Apakah kalau kita tidak tutup (aurat) kita tidak Islam? Banyak benda yang disuruh oleh agama Islam yang kita tidak buat, tetapi kita masih Islam".

  Dr.Mahathir Mohamad: 5 September 1997, PWTC, Perhimpunan Agung UMNO). Tujuan menutup aurat ialah kerana di zaman Nabi, Arab Jahiliyyah mempunyai nafsu yang kuat sehingga sering menculik dan merogol wanita daripada kabilah-kabilah lain. Akibatnya ialah peperangan antara mereka yang tidak pernah tamat".

  (Mahathir Mohamad, Utusan Malaysia, 19 Julai 1997) Apabila tiga orang gadis Melayu Islam, Fahyu Hanim Ahmad,18 (Alor Setar), Noni Mohamad, 19 (George Town), dan Sharina Shaari 23, (Alor Setar), menyertai pertandingan Miss Malaysia Petite 1997 yang diadakan di Classic Ballroom, Hotel Holiday Villa Subang Jaya 13 Jun 1997 ditangkap oleh lima pegawai JAIS, Mahathir yang ketika itu sedang bercuti di Okoyama, Jepun mengulas: "Cara ini meninggalkan kesan buruk sampai ke bila-bila kepada pihak yang terlibat termasuk keluarga mereka. Orang-orang ini tidak faham apa yang dikehendaki oleh agama. Inilah masalahnya apabila kita memberi kuasa kepada orang-orang yang tidak tahu menggunakan kuasa".

  Allah berfirman: "Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung ke dadanya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka.( An-Nuur:31)

  Sesungguhnya termasuk ahli neraka, iaitu perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang, yang condong kepada maksiat dan menarik orang lain untuk membuat maksiat….mereka ini tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium buanya (Muslim)

  ReplyDelete
 22. lagi bahaya mamakdey ulamak sesat akan mengharamkan menghapuskan segala2nya..dia dah tua nyanyuk..apa dia peduli apa yg jadi pd negara lepas dia tiada..yg penting dendam kesumat yg membara2 tercapai..

  ReplyDelete
  Replies
  1. En Mohd takde Azam. Kau dan GN mmng sama giler dan tukang fitnah. Hot sgt kat Tun M perhal. Beliau ada juga jasa pada agama,Negara dan bangsa. Kau apa ada, harap fitnah dan cerita dongeng syok sendiri

   Delete
  2. Mmng Ulama pewaris nabi, tpi klau kau cuba menyatakan bahawa Ularmak2 PAS dlm semak tu pewaris nabi. AKu raas kau dah silap, sbb merek2 ni dah byk wang dedak 1mDb dah disonglap hasil derma Kepala Bapak PEnyamun pada Anak Hadi, Nasha, Ni ABduh aduh aduh banyaknyer duit dedaaak (tukar lirik lagu asal (aduh aduh adhu aduduh..mana tahaaannn)So these are not the ulamak2 pearis nabi. Ulamak PAS ni sebahagian kecil dari pewaris2 duit 1MDB huhuhuh...ada faham? Plse correct your statement,vous et comprond?

   Delete
 23. Koleksi Kenyataan/Ucapan Yang Menghina Islam, Mengelirukan Rakyat Mengenai Islam Dan Menghalang Perkembangan Islam Di Malaysia

  MENGHINA DAN MEMECAT ULAMA'

  (Dr. Mahathir Mohamad, Majlis Tertutup Majlis Agama Kebangsaan, 1997). "Saya bukan lawan semua dengan mufti, tetapi mufti (Dato' Ishak Baharom) yang semacam ini bukan mufti. Ulama', macam-macam ulama' ada."Takkan satu orang boleh mendakwa diri dia ulama dan kita mesti sembah dia inilah waris nabi, bukan main senang. Masuk persatuan ulama' jadi waris nabi. Syed-syed pun tak pernah berkata macam itu, yang kata dia keturunan nabi, keturunan sahabat-sahabat nabi - pun dia tak kata macam itu. Ini mana-mana tempat membuat dakwaan bahawa 'ulama' adalah waris nabi'. Mudah nak jadi waris nabi. Tak payah sapa pilih."

  (Dato' Seri Dr.Mahathir Mohamad, 8 Nov.1991, Perhimpuan Agung UMNO, PWTC). " Ajaran ulama' inilah yang menyebabkan umat Islam menghabiskan hayat mereka semata-mata mebuat persedian untuk akhirat. Dan untuk ini, berbagai-bagai ibadat dicipta dan ditokok-tambah untuk memenuhi masa hidup mereka".

  Allah kata (berfirman): "Sesungguhnya yang takut kepada Allah di kalangan hamba-hambaNya hanyalah ulama'" (Mafhum al-Quran, Surah al-Fathir:28)

  Rasullullah bersabda:

  "Ulama' itu waris sekalian para Nabi"

  "Ulama' itu pelita-pelita bumi, pengganti-pengganti Nabi

  "Ulama' itu para pemegang amanat Allah atas segenap makhlukNya" (Muslim)

  Lanjutan dari gesaan Mahathirlah maka Sahibus Samahah Dato' Ishak Baharom ditamatkan perkhidmatan beliau sebagai Mufti Selangor hanya kerana bertegas agar pelaksanaan hukuman Hudud dilaksanakan dan juga kerana menyebabkan tiga orang ratu cantik Melayu-Islam didakwa di Mahkamah Syariah

  ReplyDelete
  Replies
  1. Penjalang Rakyat @ Kojolla dll,

   Najib irked by bad publicity in US press ahead of White House visit
   https://www.malaysiakini.com/news/394740
   Sep 10, 2017 - Najib said the opposition had tried to make out in the American press that government critics were routinely imprisoned despite the presence of vigorous debate and much criticism against the government on news portals.

   Delete
 24. Kenyataan Mahathir kepada wartawan pada 3hb Mac 1994 di Nilam Puri, Kelantan Darul Naim): Hukum rejam kepada penzina adalah primiti
  Kenyataan Mahathir pada 14 Julai 1992 kepada wartawan). Apabila hukum rejam batu sampai mati kepada penzina dan potong tangan kepada pencuri, nescaya ramailah rakyat Islam yang mati dan kudung tangan. Ini sangat memalukan umat Islam kerana orang bukan Islam akan sempurna sifatnya dan boleh meneruskan kerja.

  Ucapan Mahathir pada 30 April 1992 di perjumpaan Ketua2 Umno bahagian Johor). Saya nak tahu siapakan di antara ahli2 Pas yang sanggup memotong tangan orang jika hudud dilaksanakan di Kelantan. Barangkali Nik Aziz akan melakukannya. Jika benar kita nak tengok apa yang berlaku selepas hukum itu nanti.

  Ucapan Mahathir pada 2 Mei 1992 di Papar Sabah). Bagaimana kita boleh maju kalau orang Islam sudah tidak ada tangan dan kaki. Bagaimana mereka mahu bersaing dengan bangsa2 lain kalau sifatnya sudah tidak cukup. Hukum Hudud tidak sesuai dilaksanakan di negara ini yang mempunyai rakyat berbilang kaum dan agama.
  (Kenyataan Mahathir kepada para wartawan pada tahun 1994 selepas mesyuarat MT Umno). Saya ingin memastikan bahawa negeri2 yang diperintah oleh BN tidak akan melaksanakan hukum hudud.

  (Ucapan Mahathir pada 14 Ogos 1994 di Pasir Mas Kelantan). Sukar dilaksanakan hukum syarak kerana masyarakat Malaysia bukan seratus peratus Islam.

  Ucapan Mahathir pada 3 Mac 1994 di Pusat Bahasa Arab, Nilam Puri, Kelantan). Apakah hukum hudud mesti dilaksanakan juga walau apa pun keadaan sehingga mendatangkan mudarat kepada orang Islam. Apakah dalam keadaan Islam sudah lemah, hukum2 yang boleh melemahkan lagi orang Islam mesti dilaksanakan? - Ucapan Mahathir pada 3 Mac 1994 di Pusat Bahasa Arab, Nilam Puri, Kelantan)

  (Ucapan Mahathir pada 3 Mac di Pusat Bahasa Arab, Nilam Puri, Kelantan) Hudud tidak boleh dilaksanakan kerana sukar mendapat saksi yang tidak fasik. -
  (Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Pasir Mas, 14 Ogos 1994). "Al-Quran perlu ditafsirkan semula untuk disesuaikan dengan keadaan masa

  kini."
  (Dr. Mahathir Mohamad, temubualnya dengan media massa selepas sidang Majlis Tertinggi Umno, 1994). "Saya akan mempastikan bahawa negeri-negeri yang diperintah oleh Barisan Nasional tidak akan melaksanakan hukum hudud."

  (Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Pasir Mas, Kelantan, 14 Ogos 1994). "Kerja yang paling sesuai bagi Tok Guru (ulama') ialah mengajar, bukan mentadbir."

  .(Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Pasir Mas, Kelantan, 14 Ogos 1994). "Sukar dilaksanakan hukum syarak kerana masyarakat Malaysia bukan seratus peratus Islam".

  (Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Pasir Mas, Kelantan, 14 Ogos 1994). "Kita (Kerajaan Pusat) akan ambil tindakan jika Kelantan meneruskan usaha melaksanakan hudud."

  (Dr. Mahathir Mohamad, kenyataannya kepada wartawan, 30 April 1992). "Bukan kerana dengan melaksanakan hukum hudud saja kita boleh menjadi Islam. Kita tengok banyak negara Islam yang tidak melaksanakan hukum hudud,tetapi tidak bermakna mereka tidak Islam."

  (Dr. Mahathir Mohamad, temubualnya dengan wartawan, 18 Ogos 1991. "Perlaksanaaan hukum hudud boleh menyebabkan umat Islam menjadi mundur kerana tidak boleh bersaing dengan orang bukan Islam apabila orang Islam dipotong tangannya dan dilakukan hukum hudud yang lain, sedangkan orang bukan Islam tidak dikenakan."

  (Dr. Mahathir Mohamad, bercakap kepada wartawan, 24 April 1992) . "Jika mereka hendakkan sangat hukum hudud, mereka kenalah cuba hukum mereka sendiri atau mahkamah mereka sendiri. Mereka seronok nak potong tangan orang, seolah-olah jika tidak potong tangan, tidak Islam. Sekarang kita nak tengoklah mereka boleh buat atau tidak."

  ReplyDelete
  Replies
  1. Penjalang Rakyat @ Kojolla @ dll,

   1Malaysia Development Berhad scandal - Wikipedia
   https://en.wikipedia.org/wiki/1Malaysia_Development_Berhad_scandal
   The 1Malaysia Development Berhad Scandal is an ongoing political scandal occurring in Malaysia. In 2015, Malaysia's Prime Minister Najib Tun Razak was accused of channelling over RM 2.67 billion (nearly USD 700 million) from 1MDB, a government-run strategic development company, to his personal bank accounts.

   Delete
 25. Jasa Dr Mahathir Selama 22 Tahun Yang Wajib Dikenang Rakyat Malaysia (Bhgn.1)by Malaysian Digest

  KUALA LUMPUR: Sepanjang 22 tahun pemerintahan Tun Dr Mahathir sebagai Perdana Menteri, pelbagai pembangunan dikecapi termasuk projek mega pembinaan Menara Kuala Lumpur, Menara Berkembar Petronas, Litar Lumba Antarabangsa Sepang, serta Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

  Berikut merupakan 24 'jasa' utama Dr Mahathir didalam usaha 'memajukan' Malaysia diperingkat antarabangsa.

  1. Pembinaan 32 pondok tol seluruh negara dengan kenaikan kadar tol sebanyak 10% setiap 3 tahun.

  Dr Mahathir memperkenalkan konsep penganugerahan konsesi dan projek lebuhraya bertol direka oleh beliau. Juga dikenali sebagai bapa konsesi negara, konsep yang digunapakai membolehkan syarikat konsesi menaikkan kadar tol setiap 3 tahun.

  Sekiranya kenaikan tersebut ditangguhkan, kerajaan perlu membayar pampasan kepada syarikat konsesi.

  2. 10,000 produk dikenakan AP (Permit Import)

  Antara produk paling popular dikenakan AP adalah kenderaan import. Dr Mahathir menerusi blognya pada 5 November 2009 pernah menjelaskan bahawa AP kepada kenderaan import adalah caranya untuk melindungi Proton daripada menjerumus ke arah bankrap.

  "Tanpa perlindungan (AP) kita tidak akan ada industri kenderaan. Proton pernah mendominasi 80% pasaran pada suatu masa dahulu disebabkan oleh perlindungan ini."

  3. Muwujudkan perjanjian penjana tenaga bebas (IPP).

  IPP diwujudkan pada 1996 selepas tragedi 'blackout 1992'. Menurut Raja Petra Kamaruddin, kejadian berkenaan adalah rancangan Dr Mahathir untuk menswastakan pengeluar IPP kepada kroninya, Francis Yeoh.

  Bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) TNB, Tan Sri Ani Arope pernah mendedahkan Unit Perancang Ekonomi (EPU) pentadbiran Dr Mahathir pernah memaksa TNB menyerahkan tanahnya di Terengganu, dan Johor kepada pihak ketiga bagi membina loji janakuasa.

  TNB sebelum itu menghasilkan elektrik pada kadar 8 sen seunit dan membekalkannya dengan harga 17 sen seunit. Selepas kewujudan pembekal IPP, TNB membeli kuasa elektrik dengan kadar 23 sen seunit dan menjualnya kembali dengan harga 30 sen seunit.
  4. Pemberian tanah rizab Melayu di Tioman, Pulau Perhentian dan Sentul kepada Vincent Tan dan YTL.

  Sepanjang pemerintahan Dr Mahathir, beliau berjaya mengubah Vincent Tan daripada 'millionaire' kepada 'billionaire'. Dr Mahathir juga 'menswastakan' syarikat perjudian Sports Toto kepada hartawan tersebut.

  Sports Toto dijual kepadanya secara rahsia tanpa pengumumman bidaan oleh syarikat lain. 70% pegangan kepada B&B Enterprise milik Vincent Tan pada harga RM28 juta dan bakinya milik Raleigh Berhad milik Tun Daim Zainuddin.

  5. Tanah rizab melayu di Langkawi banyak terjual pada kroni. Tanah kerajaan negeri di Langkawi diberi tanpa bayar premium.

  Laporan media tempatan menyebut, seramai 80 keluarga di Pantai Chenang, Langkawi dihalau keluar pada 1980 untuk memberi laluan kepada projek pembangunan pelancongan oleh syarikat milik Vincent Tan.

  Perkara ini didedahkan oleh ahli DAP Syerleena Abdul Rashid yang menyebut perkara sama turut berlaku di Pulau Redang, Terengganu. Kesemua penduduk kampung berkenaan menetap diatas tanah rizab Melayu dan diarah meninggalkan kediaman demi projek kroni Dr Mahathir.

  6. Tanah milik DBKL 70 ekar Bukit Kiara dipajak pada Berjaya untuk jadi tempat equestrian
  Projek ini didakwa bagi memenuhi minat Dr Mahathir didalam arena equestrian. Beliau juga mengakui sudah mempunyai 40 ekor kuda yang ditempatkan di ladang ternakan kuda di Langkawi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Penjalang Rakyat @ Kojolla dll,

   Interview: Mahathir on Malaysia's fate, 'crook' PM Najib and the Trump ...
   www.scmp.com › News › Asia › Southeast Asia
   Sep 18, 2017 - Mahathir said he once thought Najib would be admired like his father – Malaysia's second prime minister Abdul Razak Hussein – but Najib went “from bad to worse” with the 1MDB scandal. It turned the former mentor into Najib's most strident critic. Mahathir often voiced his criticism on his blog, Chedet.cc, ...

   Delete
 26. Jasa Dr Mahathir Selama 22 Tahun Yang Wajib Dikenang Rakyat Malaysia (Bhgn.1)by Malaysian Digest

  7. Tragedi Memali 1985 dan Al Maunah 2001 antara tragedi berdarah yang berlaku dibawah pemerintahannya

  Selama lebih 30 tahun, rakyat Malaysia diberitahu insiden berdarah Memali berlaku selepas Polis mendapat arahan oleh Timbalan Perdana Menteri pada wajtu itu Tun Musa Hitam untuk menyerang Kampung Memali.

  Musa baru-baru ini menerusi buku 'Frankly Speaking by Musa Hitam' mendedahkan Dr Mahathir berada didalam Malaysia sewaktu tragedi itu berlangsung.

  "Pada hari insiden, Ketua Polis Negara (KPN) pada waktu itu dan saya bertemu dengan Dr Mahathir di pejabatnya dan KPN memaklumkan kepada beliau mengenai apa yang terjadi sewaktu operasi Memali, yang mengakibatkan kematian empat anggota polis dan 14 orang awam," kata Musa.

  8. Enggan menghulurkan bantuan kepada Sekolah Agama Yan, Kedah yang terbakar.

  Lebih dikenali sebagai 'Tragedi Pondok Pak Ya', insiden pada 1989 itu mengorbankan 27 pelajar perempuan sekolah tersebut. Sejarah hitam di Sekolah Menengah Agama (SMA) Taufikiah Khairiah Al-Halimiah itu tidak mendapat bantuan kerajaan pusat.
  9. Mengenakan cukai 58.6 sen seliter bagi petrol dan 19 sen seliter untuk diesel

  Sebelum kewujudan media sosial, pelbagai perkara disorokkan termasuk pengenaan cukai terhadap komoditi bahan bakar. Dr Mahathir berselindung disebalik subsidi yang diberikan diperoleh daripada cukai petrol dan diesel yang dijual kepada rakyat.

  10. Dr Mahathir menangkap musuh politiknya dibawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) seperti Ops Lalang

  Majoriti rakan Dr Mahathir didalam Pakatan Harapan kini pernah ditahan dibawah ISA termasuk Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, Mat Sabu, Azmin Ali, dan ramai lagi.

  Ops Lalang pada tahun 1987 memberkas 106 rakyat Malaysia termasuk pemimpin pembangkang. Pada waktu itu, cabang bidang kehakiman, legislatif dan eksekutif diletakkan dibawah arahan Dr Mahathir.
  11. Membelanjakan lebih RM102 bilion wang rakyat untuk menjamin syarikat-syarikat kroni.

  Antara syarikat yang mendapat 'faedah' termasuk Intrakota, ParkMay, Danaharta dan PKFZ. Terdapat juga skandal besar seperti skandal Bumiputra Malaysia Finance (BMF) dan kerugian besar Bank Negara akibat kegagalan dagangan mata wang awal 1990-an.

  Skandal BMF juga menjadi punca kepada kematian salah seorang pegawai Bank Bumiputra Malaysia Berhad (BBMB) Jalil Ibrahim, di Hong Kong.

  12. Memberikan projek kerajaan bernilai puluhan juta ringgit kepada ahli keluarganya.

  Penerima kontrak berkenaan tidak lain adalah Mirzan Mahathir yang memiliki syarikat perkapalan.

  Syarikat tersebut pada 1998meminta jaminan kerajaan bernilai RM2 bilion namun Datuk Seri Anwar Ibrahim yang memegang portfolio Menteri Kewangan pada waktu itu cuma meluluskan RM1 bilion sahaja.

  Mokhzani Mahathir menerusi syarikatnya Tongkah Holdings juga mendapat kontrak membekalkan peralatan kepada hospital kerajaan.

  Sementara Mukhriz Mahathir menerusi syarikatnya Opcom Sdn Bhd diberikan kontrak membekalkan fiber optik kepada Telekom Malaysia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Penjalang Rakyat @ Kojolla @ Geng Najib dll,

   Anifah Aman marah bebenor kat The Diplomat sebab bekas Duta hentam Najib's policies.

   Stu contoh lain depa geram -

   Malaysians Escalate Push For Najib's Resignation | The Diplomat
   https://thediplomat.com/2015/09/malaysians-escalate-push-for-najibs-resignation/
   Sep 4, 2015 - The chorus of criticism directed at the Malaysian prime minister grows.

   Delete
 27. Tidak dinafikan Tun Dr Mahahthir Mohamad banyak menyumbang kepada kemajuan negara lantas memberi jolokan kepadanya 'Bapa Pemodenan'. Jasa pembangunan era beliau dapat dilihat sehingga ke hari ini.

  24 Jasa Dr Mahathir Selama 22 Tahun Yang Wajib Dikenang Rakyat Malaysia (Bhgn.1) merungkai 12 jasa bekas Perdana Menteri itu sepanjang berkhidmat memimpin negara.

  Berikut merupakan baki 12 'jasa' Dr Mahathir:

  13. Menggunakan tabung Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk memberi membeli bond daripada kroni seperti projek IPP YTL.

  YTL Power merupakan syarikat yang diberikan kontrak Loji Tenaga Bebas (IPP) oleh Tun Mahathir. IPP tersebut merupakan antara beban besar pada waktu pentadbiran Dr Mahathir yang hanya menguntungkan pihak konsesi semata-mata.

  Dua loji YTL siap dibina pada tahun 1994 dan 1995.Tahun 1996 merupakan tahun pertama di mana kedua-dua loji beroperasi setahun penuh.

  Ianya segera disenaraikan di Bursa Malaysia pada awal tahun 1997, membuat keuntungan segera berbilion-bilion ringgit dan antara pelaburnya adalah KWSP sendiri.

  Pada tahun 1980-an, dividen KWSP sekitar 8% setahun. Namun pada dua tahun terakhir beliau menjadi Perdana Menteri, dividen KWSP merudum kepada 4.25% pada 2002 dan 4.5% pada 2003.

  14. Menggunakan RM125 juta dana Khazanah Nasional untuk membiayai projek Country Heights milik Tan Sri Lee Kim Yew yang mempunyai masalah kewangan

  Perkara ini diakui sendiri oleh bekas Menteri Kewangan Tan Sri Nor Mohamed Yakcob.

  Kerajaan pada waktu itu menyuntik RM125 juta wang tunai kepada East Vision Leisure Group dalam usaha untuk menyelamatkan Country Heights Holdings Berhad (CHHB).

  15. Membayar pampasan RM700 juta kepada Tan Sri Tim Phek Khing akibat penangguhan projek Bakun

  Dr Mahathir menswastakan projek tersebut kepada Ekran Berhad yang berkerjasama dengan Tenaga Nasional Berhad (TNB), kerajaan negeri Sarawak, Sarawak Electricity Supply Corporation (Sesco), dan Malaysia Mining Corporation Bhd (MMC) yang membentuk sebuah konsortium digelar Bakun Hydroelectric Corporation.

  Projek yang dimulakan pada 1994 itu dijangka siap pada 2004 namun dihentikan pada 1997 akibat krisis ekonomi negara.

  Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP) telah membekalkan pinjaman sebanyak RM5.75 bilion kepada projek

  16. Membina kolam ikan terbesar di Puduraya apabila Projek Plaza Rakyat ditangguh

  Projek ini mula dibina pada tahun 1992 dengan anggaran kos RM1.2 bilion. Banyak ‘pengorbanan’ yang terpaksa dilakukan pelbagai pihak dalam melaksanakan pembangunan ini.

  Bagaimanapun akibat kegawatan ekonomi pada 1997, projek yang dijangka siap sepenuhnya pada Mei 2007 terbengkalai. Pemaju juga bertukar tangan tetapi projek itu masih terbengkalai

  Kini, kawasan berkenaan dijadikan Pusat Transformasi Bandar Kuala Lumpur (UTC KL) menempatkan perkhidmatan kerajaan yang beroperasi setiap hari.

  17. Menswastakan aset kerajaan seperti PERNAS, MARA Holdings pada kroni

  Sewaktu mengumumkan langkah beliau menswastakan aset-aset kerajaan, Dr Mahathir mendakwa tanpa penswastaan, pelabuhan, stesen janakuasa dan pelbagai lagi kemudahan tidak akan dibangunkan oleh kerajaan.

  Namun, apa yang membimbangkan adalah penswastaan tersebut mendapat jaminan kerajaan seperti bantuan kewangan RM1.8 bilion untuk melunaskan hutang syarikat penerbangan negara, Malaysia Airlines.

  Dr Mahathir juga membelanjakan RM4 bilion membiayai syarikat UEM yang merupakan anak syarikat kepada Renong yang banyak mendapat kontrak kerajaan membina lebuhraya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Critics Batter Najib Over Flawed Malaysia Fund – Asia Sentinel
   https://www.asiasentinel.com/.../debt-ridden-govt-fund-gives-critics-ammo-to-go-after...
   Nov 12, 2014 - The use of the sedition law against opposition figures in recent months has become an international issue, with critics charging that the law is so vague that it can be used against almost anybody.

   Delete
 28. 24 Jasa Dr Mahathir Selama 22 Tahun Yang Wajib Dikenang Rakyat Malaysia (Bhgn.1) merungkai 12 jasa bekas Perdana Menteri itu sepanjang berkhidmat memimpin negara.

  Berikut merupakan baki 12 'jasa' Dr Mahathir:
  18. Mengarahkan Petronas membeli tanah KLCC dengan harga RM900 juta daripada kroni.

  Mantan Timbalan Menteri Tanah dan Pembangunan Koperasi, Datuk Dr Tan Kee Kwong mendakwa Petronas dipaksa membeli tanah di mana terletaknya menara berkembar Petronas kini daripada kroni tersebut pada harga berlipat kali ganda.

  Tanah tersebut dahulunya merupakan tapak Kelab Kuda dijual kepada Petronas dengan harga tinggi kerana kroni tersebut teristimewa bagi Dr Mahathir, kata Kee Kwong.

  Petronas dipaksa beli tanah berharga RM214 kaki persegi sungguhpun harga pasaran pada waktu itu cuma RM26 kaki persegi.

  19. Mengarahkan kerajaan membeli tanah PKFZ dengan harga RM1.1 bilion walaupun nilai sebenar cuma RM90 juta.

  Kawasan Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) seluas 404.7 hektar itu dijual dengan harga RM1.08 juta. Individu yang terlibat adalah bekas Menteri Pengangkutan Tan Sri Chan Kong Choy yang menghadapi tiga tuduhan menipu bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi berkaitan projek itu.

  20. Memberi 16,000 ekar tanah Bukit Tinggi kepada Vincent Tan dan memberi lesen mesin slot dan judi bola

  Vincent Tan mendapat kuasa monopoli lesen judi selepas Dr Mahathir meluluskan lesen menjalankan Sports Toto tanpa secara sembunyi. Tanpa sebarang pengumuman bidaan, Vincent merupakan satu-satunya pembida bagi projek berkenaan.


  21. RM200 bilion aset UMNO dilesapkan

  Raja Petra Kamaruddin pernah mendedahkan Dr Mahathir enggan menyerahkan dana bernilai RM200 bilion milik UMNO kepada Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Datuk Seri Najib Razak.

  Akibat daripada itu, Najib mencari dana tambahan dari luar negara termasuk mendapatkan RM2.6 bilion daripada kerajaan Arab Saudi bagi kerja-kerja Pilihan Raya pada 2013.

  22. Meletakkan semua perjanjian berat sebelah dibawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) seperti perjanjian konsesi tol, pembinaan ERL dan IPP

  Hampir kesemua perjanjian konsesi tol ditandatangani ketika zaman Mahathir, seperti Maju Expressway yang dibina oleh Abu Sahid, rakan baik dan kroni Mahathir, dan Lebuhraya Senai-Desaru yang dibina oleh kumpulan Ranhill milik Hamdan Muhamad, pada tahun 2004.

  Kedua-duanya menandatangi konsesi lebuhraya mereka sebelum Mahathir meletak jawatan. Perjanjian pembangunan Lebuhraya Senai-Desaru ditandatangani pada penghujung 1990an.

  PLUS pula pada asalnya dibina oleh kerajaan melalui Lembaga Lebuhraya Malaysia. Dirancang ketika Tun Hussein menjadi PM pada tahun 1977, ianya mula dibina pada tahun 1980, setahun sebelum Mahathir menjadi PM.

  Dan kebiasaannya, kesemua perjanjian ini diletakkan dibawah OSA.

  23. Menukar royalti minyak Terengganu kepada Wang Ehsan selepas negeri diperintah PAS

  Setelah Terengganu jatuh ke tangan PAS, negeri berkenaan tidak lagi mendapat royalti hasil minyak yang digali Petronas. Dr Mahathir mengubah royalti kepada wang ehsan.

  Berbanding royalti yang ditetapkan nilainya setiap tahun, wang ehsan diberikan diatas budi bicara Dr Mahahtir.

  24. Pelancaran projek IC di Sabah dalam usaha mengekalkan kuasa.

  Dr Mahathir menyalahkan bekas Timbalannya Datuk Seri Anwar Ibrahim diatas isu yang timbul pada 1990-an itu.

  Juga dikenali sebagai 'Projek M', Penasihat DAP Lim Kit Siang menakwa Dr Mahathir berselindung disebalik hujah bahawa pendatang asing boleh menjadi warganegara sekiranya memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan.

  Kata Kit Siang, setelah sekian lama menafikan kewujudan 'Projek M', Dr Maathir pada 31 Januari 2013 mendakwa Anwar adalah dalang bagi projek berkenaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. The threat Najib poses to Malaysia's reputation - Financial Times
   https://www.ft.com/content/70219cfe-c4f9-11e5-b3b1-7b2481276e45
   Jan 27, 2016 - The treatment of Anwar Ibrahim, an opposition leader jailed after he nearly defeated Mr Najib in 2013 elections, has been widely condemned, most recently by a UN human rights group which called his detention “illegal”. The prime minister has also muzzled critics within the ruling party and dismissed ...

   Delete
 29. 1/2/18, hamba cabar Suman ajak berjumpa
  Hamba wisya dia kat sini, takkan le dia lupa
  Rupa nya di Batu Cave, dia baru lps bertapa
  Lps tu Thaipusam dia sibuk hempas kelapa

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies

  1. 1/2/18, pak Seman cabar kejora bapuk tua ajak berjumpa
   Pak suman wisya dia kat sini, takkan le dia lupa
   Rupa nya di chow kit,tonggeng bontot kpd bangla
   Lps tu benggali plak dia kulum kepala

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

   Delete
 30. Bubar RAMD???? He2 he2 what's next? Lim kit siang jadi agong? Ha2 ha2..dah makin kronik penyakit dorang ni!!! Kan negara dah hancus masa tu, klu ikut mamat senator sorang tu!!! Ke mat senator ni bohong?? Atau yg cakap RAMD nak bubar ni bohong?? Terkentut gan bercakap dah x ada beza puak klepto ni!! Semuanya pekong?????? He2 he2

  ReplyDelete
 31. Dyana Sofya Nafi Dakwaan Mahu Rejimen Askar Melayu Diraja Dibubar
  Diterbitkan: Selasa, 10 Jun 2014 4:00 PM

  KUALA LUMPUR: Calon DAP yang kalah pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Teluk Intan, Dyana Sofya Mohd Daud menafikan dakwaan yang dibuat oleh Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) - Tanjung Karang, Datuk Seri Noh Omar mengenai beliau mahu mencadangkan supaya Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) dibubarkan.

  Dyana Sofya berkata, beliau berharap Noh dapat mengesahkan sumbernya terlebih dahulu sebelum mengeluarkan kenyataan sedemikian.

  "Terdapat satu akaun Facebook yang palsu di mana menyamai dengan akaun rasmi saya.

  "Saya tidak pernah membuat pendirian berhubung perkara itu," katanya kepada para pemberita di Parlimen pada Selasa.

  Dalam Dewan Rakyat pada Isnin, Noh membuat dakwaan mengenai Dyana Sofya yang mahu menghapuskan Rejimen Askar Melayu Diraja.

  Dyana Sofya berkata, beliua akan membuat laporan polis dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) mengenai akaun facebook palsu itu tidak lama lagi.

  Beliau berkata, akaun Facebook palsu dengan alamat "www.facebook.com/dyanasofyaDAP" manakala akaun rasminya adalah "www.facebook.com/dyanasof".

  "Dalang di sebalik akaun Facebook palsu itu cuba menimbulkan kekeliruan antara kedua-dua akaun," kata Dyana Sofya, sambil menambah bahawa individu yang menyamar itu turut membuat komen berhubung perkara-peraka lain termasuk tempat beliau belajar dahulu di Universiti Teknologi Mara (UiTM).

  Katanya, beliau telah pun membuat laporan kepada Facebook untuk memeriksa akaun palsu berkenaan tetapi masih belum ada tindakan yang diambil.


  Baca lebih lanjut di http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2014/06/10/dyana-sofya/#IsvEZlwjuUvOoXqU.99

  ReplyDelete
  Replies
  1. Memalsukan kenyataan pembangkang memang kerja umno...

   Delete
 32. DANA ISRAEL RM1.2 BILLION, KENAPA DAP TAKUT SAMAN RAZALI
  PILIHAN Raya Umum (PRU) ke-14 semakin hampir tetapi hingga kini DAP masih buat selamba terhadap dakwaan parti itu ditawarkan sebanyak RM1.2 bilion daripada Israel. Takkanlah hanya kerana gagal mendapat mandat rakyat, DAP boleh membisu dalam isu itu.

  Kalau sekadar dakyah semata-mata, DAP samanlah bekas Pegawai Khas Lim Kit Siang, Mohamad Razali Abdul Rahman yang mendedahkan `pembiayaan’ Israel itu beberapa tahun lepas.

  Dan saman juga Dr. Zuhdi yang buat pendedahan yang sama sekali lagi pada 29 Disember 2016. Namun sehingga ke hari ini, DAP dilihat tidak peduli langsung.

  Untuk makluman, dakwaan itu dibuat oleh Mohamed Razali yang dikatakan telah terlibat secara langsung dengan Israel dalam latihan yang diberikan. Beliau turut mendakwa, pakar risikan Israel terlibat dalam melatih G17 atau kumpulan 17 pakar strategi DAP yang diketuai Tony Pua dan Guan Eng yang sering ke Singapura menemui wakil Kedutaan Israel.

  Selain itu, DAP didakwa ditawarkan dana sebanyak AS$300 juta (RM1.2 bilion) pada PRU-13 lalu oleh Israel dan sebuah pangkalan tentera Israel baru akan dibina di Port Dickson sebagai balasan, jika DAP berjaya menawan Putrajaya.

  Mengapa sehingga ke hari ini masih tidak ada sebarang tindakan saman ke atas Mohamed Razali?

  Kalau benar Mohamed Razali berbohong maka kita mahu Kit Siang kotakan kata-kata beliau yang akan menyaman sesiapa sahaja berhubung dakwaan DAP ditawarkan sebanyak RM1.2 bilion itu.

  DAP tiada cara lain untuk membersihkan tuduhan itu melainkan mendakwa Mohamed Razali di mahkamah kerana sudah lebih lima tahun DAP mengelak menjawab tuduhan itu. Tiada penafian yang jelas dari kepimpinan tertinggi DAP.

  Pelbagai isu dibuka DAP untuk menutup isu derma RM1.2 billion yang didakwa diterima daripada Israel untuk pilihanraya umum lalu. Padahal, pendedahan itu dibuat oleh Mohamad Razali yang merupakan bekas ahli DAP sendiri.

  DAP harus mendedahkan butiran penerimaan derma yang cukup banyak itu kepada pengetahuan rakyat.

  Rakyat tidak mahu bersekongkol dengan sebuah parti yang ada hubungan dengan Israel.

  ReplyDelete
 33. Suman pelir lembik tak berani jengah muka
  Hamba percaya blog ini dia masih lagi buka
  Kat JB pun, akan jadi mcm di Dtrn Merdeka
  Gebang lebat dia, semua temberang belaka

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kejora bapuk tua pelir lembik tak berani jengah muka
   Pak seman percaya blog ini dia masih lagi buka
   Kat JB pun, akan jadi mcm di Dtrn Merdeka
   Gebang lebat dia, semua temberang belaka

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

   Delete
 34. AOTA TEMBERANG & PEMBOHONGAN OTHAMAN KADOK @ WAK SUMAN TEMPE

  1 FEB 2018, KEJORA CABAR & TUNGGU SUMAN DI PADANG DATARAN MERDEKA JAM 11.00 MLM. KEJORA MEMBERI MAKLUMAT PAKAIANNYA, IAITU BERJEKET HITAM DGN SAPUTANGAN PUTIH TERSELIT DI KOCEK KIRI.

  WAK SUMAN BAPOK KHUNSYA PELIR LEMBIK TAK BERANI DATANG KE SITU. NAMUN, SEPERTI YG PEMBACA SEDIA MAKLUM, BAPOK TUA BACUL ITU TETAP DGN MEGAH GEBANG LEBAT DIA.

  TEMBERANG NO 1:
  KONON DIA ADA DI SITU MEMAKAI CERMIN MATA RAYBAND BERWARNA HITAM, KONON BERGAYA BRUTAL. (YG KITA TAHU, ORANG BUTA SAJA YG PAKAI CERMIN MATA HITAM DI WAKTU MALAM).

  TEMBERANG NO 2:
  DIA KATA DAH PENAT MENUNGGU DAN MASUK REHAT DLM KERETA, ANAK DIA PULA GANTI MENUNGGU KEJORA. KALAU DIA REHAT DLM KERETA, MCM MANA KEJORA NAK CARI DIA? KEJORA PULA MANA KENAL ANAK DIA.

  TEMBERANG NO 3:
  DIA KATA NAK JUMPA UNTUK BERENTAP DGN KEJORA, TAPI TAK KAN PULA BAWA ANAK TEMAN. KALAU TERPAKSA DIPIMPIN OLEH ANAK, MCM MANA NAK BERENTAP DGN KEJORA. ATAU PUN TAK KAN DIA NAK TUNJUK SIFAT PENAKUT TERHADAP KEJORA HINGGA TERPAKSA BAWA ANAK SEBAGAI PEMBANTU?

  JELAS SANGAT, BAPOK TUA MATI PUCUK INI BUKAN SAHAJA SEORANG YG BACUL DAN DAYUS TETAPI JUGA KAKI AOTA TEMBERANG KUAT.

  BUNYI GEBANG MCM LANGIT NAK RUNTOH,
  TAPI PENAKUT SENTAP BATANG BUTOH.

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh
  .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Malaysia PM's wife under fire for high taste for luxury - The National
   https://www.thenational.ae/.../malaysia-pm-s-wife-under-fire-for-high-taste-for-luxury...
   Feb 24, 2015 - Rosmah Mansor, wife of Malaysian prime minister Najib Razak, handed her critics new fuel on Monday when she complained about the amount she has to spend on house calls by hair stylists.

   Delete
 35. Agak2 le Wak Seman, kalu pun nak tipu aota
  Ada ke mlm, pakai hitam punya cermin mata
  Pastu suruh anak tunggu, dia lepak dlm keta
  Dongeng mcm ini, ko pergi cerita dekat unta

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Pakai tracksuite & rayband hitam hapa cirita
  Tak kan boleh masuk blog kalau dia ini buta
  Sayang Dtrn Merdeka tidak dpt berkata-kata
  Kalu tidak, pasti bergema...Suman berdusta

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Agak2 le Wak kojora bapuk, kalu pun nak tipu aota
   Ada ke mlm,pakai sapu tangan dikata
   Pastu kata dia tengah padang tepi kete
   Dongeng mcm ini, ko pergi cerita dekat unta

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

   Delete
 36. 1 hb Feb 2018 hamba merasa tersangat rugi
  Sia-sia jer hamba tunggu Suman hingga pagi
  Bapok tua inii mmg bacul, gebang saja tinggi
  Lepas ni dia tak kan berani cabar hamba lagi

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Suman bacul, dulu mulut dia kemain lancang
  Namun kini tak berani lagi sembang kencang
  Kena cabar dgn Kejora, hati nya jadi goncang
  Dah bisu sepi agaknya tertelan pil perancang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Hamba dah kenal habis Suman punya watak
  Dia belot dgn UMNO bila tak dapat melantak
  Dekat orang laiin boleh le, dia gempar gertak
  Dgn hamba, dah 4 tahun kepala kena hentak

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Suman iblis, hati busuk penuh kudis & nanah
  Dgn PM kita, dia asyik maki sumpah seranah
  Tetapi kecut pelir bila ckgu Kejora nak panah
  Hamba ajak jumpa, dia lari tidak cukup tanah

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Tak angkat muka lagi Suman anak gampang
  Nak lagak hero tidak padan hencot tempang
  Bunyi gempar dia mengalah bunyi senapang
  Tapii takut dgn cgu Kejora punya pelempang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Suman khunsya perut boncit, badan kemetot
  Kulit gelambir, kendurr lembik dia punya otot
  Kena Kejora cabar, kote dia jadi kecut sentot
  Tidak berani jumpa, takut kena sepak bontot

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Suman ayam daging, perasan diri ayam jalak
  Harap kat blog saja dia tunjuk hebat melalak
  Siang mlm serupa anjing jer ifrit ni menyalak
  Kini...auw auw...mcm bapok kain kena selak

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Suman bapok tua cakap je berdegar lantang
  Harap berani melalak kat blog pagi & petang
  Hamba cabar jumpa, dia tidak berani datang
  Melopong terked ler, kecut dia punya batang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Suman punya pelir tak lagi keras mencanak
  Entah apa yg bermain, dlm dia punya benak
  Lawak dia, bikin hamba ketawa perut senak
  Ada ker nak jumpa gua, kena ditemani anak

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  Suman bacul, dulu kemain megah diri ranggi
  Tapi kini, dia tak berani nak cabar Kejora lagi
  Hamba tunggu dia tidak muncul hingga pagi
  Baru iblis ini tau, langit itu rendah atau tinggi

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Mmg dia jadi bahan lawak, Suman taik kuda
  Udah tua ganyut, masih nak mendabik dada
  Tidak sedar berapa hari nak masuk keranda
  Mana layak dia berentap Kejora cikgu muda

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh
  .

  ReplyDelete
 37. Kecewa betul hamba, tak dapat bayar hutang
  Suman bapok hamba nanti, tak berani datang
  Dia sedari, Kejora dia tak kan mampu tentang
  Kalau berjumpa dah pasti dia akan terlentang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

  Mmg kehadiran Suman dari awal hamba ragu
  Sia-sia lah betul, malam itu hamba menunggu
  Tak mungkin ifrit itu berani berdepan ini cikgu
  Niaya ler dia, kalu penumbok singgah di dagu

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

  Jam 11.00 hamba tunggu bagai yng dikata
  Tak menyahut pun, Suman bapok tua renta
  Ternyata pak Kadok inii hanya banyak aota
  Bacul dayus, udah kecut pelir, ini pendusta

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  Suman punya belit aota, hamba dah khatam
  Dia mahu kelentong tapi pakai main hantam
  Ada ke mlm buta, pakai spek rayband hitam
  Hamba gelak berguling2, sampai nak pitam

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Alahaii...ketawa lagi hamba ini meronta-ronta
  Suman tambah lagi dia punya kelentong aota
  Mula disuruh cam, hitam punya cermin mata
  Apa ker jadah pula masuk tunggu dlm kereta

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Mlm itu Suman udah jadi mcm sambal petai
  Dia mau kelentong, tetapii pakai main bantai
  Ini kah yg dibangga, sbg geng PH punya otai
  Hamba tergelak gila, berguling2 dekat lantai

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Terus tiada kelibat lagi Suman bapok puaka
  Malu besar tak tahu mana mau sorok muka
  Ternyata dia semua aota temberang belaka
  Tua renta ini hanya jadi bahan lawak jenaka

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  Suman bahlol, ternyata kaki kuat temberang
  Tak beranii berdepan hamba, sorang-sorang
  Mmg dia pengecut dan bacul, ini memerang
  Cakap berdegar2, tapi bembunyi dlm sarang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Suman bacul tak keluar, agaknya sdg mekap
  Malu le dia bila dah kantoi dan terperangkap
  Konon mau lagak brutal, tapii tersalah cakap
  Pembohongan bapok ni akhirnya tertangkap

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Terus hilang kelibat, si tua iblis Suman berok
  Baru dia sedar yg dia hanya ibarat kain burok
  Terkantoi spek Rayban hitam, dia malu terok
  Muka jadi tebal terus bapok ni lari menyorok

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Suman ibarat patah sayap bertongkat paruh
  Tapi dia punya gempar, mengalahkan guruh
  Kena cabar dgn Kejora terus ketar gemuruh
  Kinii dah kecut telor, bulu pelir dia pun luruh

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Suman takut berjumpa Kejora sorang-sorang
  Pakai spek hitam tgh mlm, tipu terang-terang
  Pembaca dpt lihat dia punya aota temberang
  Bila dah tekantoi, dia mengamok naik berang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Tiada lagii keliibat, Suman bapok tua bangka
  Ternyataa dia hanya aota, temberang belaka
  Dia terkantoi menipu pergi Dataran Merdeka
  Malu besar, tak mahu mana nak sorok muka

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Suman sedar, hayat dia tiidak lama nak luput
  Urat semua kejang, tulang2 pun sudah reput
  Mahu jalan pun, termengah-mengah semput
  Kalau jumpa Kejora, dia pasti makan rumput

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Suman cakap dia tinggi 176 cm, walhal ketot
  Perut boncit, badan semua udah kendur otot
  Kena cabar dgn Kejora, pelir dia terus sentot
  Dia tau, kalu jumpa, pasti kena sepak bontot

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Suman Hindu munafiq tidak tahu dek untong
  Pembaca dah ternampak, dia aota kelentong
  Malu tersipu2 dia kini terpaku serupa patong
  Mampos, di neraka dia akan dibakar rentong

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Yennadey Suman, yengge poodachit poodah
  Pembohongan si bacul ni ternyata lah sudah
  Mlm2 pakai cermin mata hitam apa ke jadah
  Huerghh...ptuihh..muka ifrit ni aku nak ludah

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Lawak Suman bikin hamba ketawa meronta
  Adakah si jahanam bapok tua ini orang buta
  Mlm2 dipakai nya hitam punya cermin mata
  Suman...Sumaan...udah2 ler kelentong aota

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh
  .

  ReplyDelete
 38. Dedah hubungan dengan Israel – Bila DAP mahu saman Razali?
  Pada tahun 2012, ketika berceramah di Putrajaya, bekas Pegawai Khas Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng, Mohamed Razali Abd Rahman pernah mendedahkan misi DAP mahu menawan Putrajaya dan termasuk hubungan istimewa Israel dengan parti Roket itu.

  Antara yang didedahkan oleh Mohamed Razali adalah beliau mengakui bahawa beliau merupakan salah seorang daripada G17 atau kumpulan seramai 17 orang pakar strategi DAP yang diketuai oleh Tony Phua, yang dilatih oleh pakar perisikan Israel.

  “Dalam DAP ini ada tujuh belas (17) orang pakar strategi yang dilantik oleh Setiausaha Agung DAP. Lima belas (15) orang Cina, seorang (1) India dan seorang (1) Melayu. Saya merupakan wakil orang Melayu yang berada dalam G 17,” kata Mohamed Razali.

  Menurut beliau, G17 adalah merupakan satu jawatankuasa sulit, hanya Setiausaha Agung DAP dan pemimpin-pemimpin tertinggi saja yang terlibat.

  Malah, beliau turut mendedahkan bahawa Lim Guan Eng selepas memegang jawatan Ketua Menteri Pulau Pinang sering mengunjungi Singapura untuk bertemu dengan wakil kedutaan Israel.

  Selain itu, Mohamed Razali mendakwa DAP ditawarkan dana Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) sebanyak USD 300 juta oleh Israel dan juga mendakwa sebuah pengkalan tentera Israel baru akan dibina di Port Dickson sebagai balasan jika parti Roket itu berjaya menawan Putrajaya.

  “Tapi apakah hubungan istimewa Israel dengan DAP? Kalau tak istimewa, tidak kami dilatih hampir 3 tahun oleh Israel. Dilatih oleh pihak Mossad. Saya terima latihan daripada Mossad.

  “Untuk pengetahuan Tuan-tuan dan Puan-puan, tiap bulan Lim Guan Eng akan pergi ke Singapura. Saya biasa mengikuti banyak kali rombongan beliau ke Singapura. Dia akan pergi hari Sabtu petang dan akan balik hari Ahad petang.

  “Di Singapura, kita akan jumpa dua orang saja. Satu bekas pemimpin atau bekas Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew dan lagi satu wakil Duta Israel di sana. Dua ni yang akan kita jumpa.

  “Sewaktu kita jumpa dengan Duta Israel atau wakil Israel, Tuan-tuan tahu tak, pihak Israel telah bersetuju memberi dana sebanyak 300 juta USD untuk PRU yang ke 13 ni. USD ya bukan RM ya. Duit tu sekarang berada di Singapura ya. Benda ni antara projek Isreal-Singapura dan DAP.

  “Bila saja bubar Parlimen, masa tulah duit akan masuk dan juga pakar-pakar Israel. Mereka merupakan beberapa warganegara asing. Mereka juga akan menyusup masuk ke bumi Malaysia ni. Semasa itulah Tuan-tuan boleh melihat kempen pilihanraya yang paling ganas akan berlaku di bumi Malaysia ni.

  “Kalau Tuan-tuan tak percaya sekarang tak apa, bila berlaku, masa itulah Tuan-tuan akan mengingat saya, apa yang saya kata ni. Yang paling teruk, yang paling ganas akan berlaku di bumi Malaysia ni, PRU 13 ni. 300 juta USD ni, dapat Singapura.

  “Tuan-tuan jangan tanya saya bagaimana duit ini masuk. Bank Negara ke, Kastam ke, mereka tidak akan dapat mengesan apa-apa pun. Tak dapat dikesan duit tu masuk macam mana. Sampai tahap mereka buat.

  “Kita pun nak tanya juga pasal apa pihak Israel ni sanggup bagi duit sebanyak tu. Takkan saja-saja dia nak bagi duit. Mesti ada sebab. Sebabnya, Lim Guan Eng telah berjanji, sekiranya Putrajaya telah ditawan, kita akan serahkan Port Dickson sebagai base tentera Israel yang baru.

  ReplyDelete
 39. “Janji Guan Eng kepada Israel,” dedah Mohamed Razali.

  Selepas pendedahan Mohamed Razali berhubung DAP ditawarkan RM1.2 billion daripada pihak Israel sebagai tukaran kepada pengkalan tentera di Port Dickson, Penasihat DAP Lim Kit Siang pada 2 Februari 2016 menegaskan akan mengambil tindakan undang-undang terhadap pihak yang melemparkan dakwaan tersebut.

  Namun, sehingga kini masih tiada sebarang tindakan yang diambil oleh Kit Siang mahupun DAP terhadap pihak terbabit.

  Anda boleh baca transkrip ceramah Mohamed Razali dalam artikel bertajuk “Pendedahan Mohamad Razali, Bekas Pengarah Strategik Hal Ehwal Orang Melayu-Islam DAP”.

  Sebelum ini, penyokong pembamgkang di dalam negara hanya tahu mengkritik tanpa mengetahui fakta sebenarnya sambil mempertikaikan dana Arab Saudi kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, namun mereka hanya menutup mata apabila dana Israel masuk ke negara ini.

  Walau apa pun, tindakan berdiam diri DAP hari ini menunjukkan parti itu sebenarnya mengaku menerima dan menjanjikan tapak pangkalan tentera Israel di Malaysia jika menang PRU13 yang lepas. Tidak mustahil nanti perkara ini akan diteruskan pada PRU14.

  ReplyDelete
 40. DAP dilatih ejen Israel untuk tawan Putrajaya?
  Pembongkaran Mohamad Razali Abdul Rahman mengenai perancangan-perancangan sulit DAP untuk menawan Putrajaya pada 31 Disember 2015 melalui bantuan ejen Israel memang sangat mengejutkan.

  Razali yang mendakwa dirinya adalah bekas Pengarah Strategik Hal Ehwal Orang Melayu-Islam DAP, turut mendedahkan bahawa Lim Guan Eng mewujudkan kumpulan G17 bagi merangka strategi untuk DAP menguasai Putrajaya mengunakan Pakatan.

  Beliau mengatakan bahawa kumpulan G17 yang di ketuai oleh Tony Pua ini dilatih selama 3 tahun oleh ejen Israel dan pernah mengadakan sesi latihan sulit di Pulau Pinang, di Hotel Shangg, Johor dan di Hotel Quality Shah Alam, Selangor. Tidak cukup dengan latihan mereka juga diberikan bantuan kewangan dari Israel ketika PRU-13.

  Sehingga kini DAP hanya menafikan yang mereka tiada menerima wang RM1.2 bilion dari Israel. Tapi bila disemak semua kenyataan Razali memang beliau tidak kata DAP terima wang RM1.2 bilion masa PRU-13. Tapi itulah nilai yang dijanjikan Israel jika mereka berjaya tawan Putrajaya dan benarkan Israel bina Pangkalan Tentera Laut di Port Dickson. Namun DAP hingga kini masih gagal mencapai apa yang dikehendaki oleh Israel.

  LGE juga enggan memberikan respon bila ditanya mengenai kebenaran dakwaan Razali yang kumpul G17 dilatih oleh Israel. Beliau mengelak dan tidak menjawab soalan wartawan mengenai hal ini. LGE hanya fokus untuk mendedahkan kedudukkan Razali yang dikatakan hanya ahli biasa dan bukan Pengarah Strategik seperti yang didakwa Razali.

  Pada 2 Januari 2016, Lim Kit Siang berkata, DAP akan mengemukakan saman terhadap Razali atas pendedahan yang dibuat. Namun pada 4 Januari 2016 Kit Siang mengubah fikiran dan menjelaskan bahawa DAP tidak jadi saman Razali. Kit Siang menyifatkan Razali tidak layak untuk disaman dan dibawa ke mahkamah, tetapi lebih sesuai untuk dimasukkan ke hospital mental. Jawapan dan tindakan Kit Siang ini sangat tidak masuk akal.

  DAP kemudian menyerang dan mengugut untuk menyaman pemimpin PAS, Dr Zuhdi Marzuki kerana menyebarkan pendedahan yang dibuat oleh Razali. Namun hingga kini DAP tak berani kemuka saman pada beliau kerana tulisan Zuhdi tidak memberikan locus standi yang kuat untuk DAP bawa ke mahkamah. Zuhdi hanya mengulas kenyataan Razali, bukannya mencipta apa-apa yang boleh di sabitkan sebagai fitnah.

  Hingga ke hari ini, dah 2 tahun, DAP masih membisu mengenai hubungan parti itu dengan Israel. Sikap membisu dan keengganan DAP untuk menyaman Razali dilihat masyarakat seolah-olah satu pengakuan bahawa benarlah DAP dilatih oleh ejen Israel untuk tawan Putrajaya bersama Pakatan. DAP tidak boleh salahkan masyarakat jika menganggap parti itu bekerjasama dengan Israel. Kerana mereka pun tidak menafikan yang mereka ada menerima latihan dari ejen Israel.

  Hubungan DAP dan Mahathir serta Anwar juga begitu unik walaupun mereka pernah jadi musuh ketat. Nampaknya jarum isu Israel ini berjaya menyulam hubungan 3 kumpulan seteru politik ini untuk bergandingan.

  ReplyDelete
 41. Razali Abdul Rahman Akan Buat DAP Terkencing Terkencit
  DAP sangat takut kepada Razali kerana dalam diri Razali ada tersimpan terlalu banyak rahsia DAP. Beliau juga pernah menerima berbagai ugutan yang mengancam keselamatan diri dan keluarga. SK percaya Razali akan terus-menerus mendedahkan siapa DAP yang sebenarnya kerana beliau pernah berkata hanya dengan pendedahan demi pendedahan saja dia dapat menebus segala dosanya kepada umat Islam dan Melayu di negara ini.

  Alhamdulillah, Allah SWT Maha Pelindung dan sehingga kini beliau masih ada, masih selamat untuk terus menyampaikan ceramah dan dialog bagi menyedarkan orang-orang Islam dan Melayu tentang rupa sebenar DAP. Antara perkara yang pasti menurut Razali, DAP akan terus berusaha untuk menjadikan Malaysia sebuah negara Kristian; agama rasminya Kristian dan Perdana Menterinya dari kalangan orang Kristian.

  Orang-orang Melayu dan Islam yang masih berada dalam DAP, apa lagi yang anda semua tunggu? Masih menagih cinta palsu DAP? Begitu juga PAS, masih lagi enak 'tidur sebantal' dengan DAP? Masih lagi bermimpi rupanya...

  sk : Razali juga katanya kenal balaci-balaci suruhan DAP...

  ReplyDelete
 42. Dah habis citer dongeng razali mamak?....

  ReplyDelete
 43. 10 Bukti DAP Anti-Islam Menurut Ridhuan Tee
  Pendakwah bebas, Prof. Dr. Ridhuan Tee Abdullah menyenaraikan 10 bukti yang menunjukkan DAP merupakan sebuah parti anti-Islam.

  Yang pertama, pemimpin DAP Perak, Nga Kor Ming pernah menghina umat Islam dengan menyamakan pemberian duit raya sama seperti rasuah atau dedak.  Kedua, tokoh DAP Pulau Pinang, Jeff Ooi menghina kematian ulama tersohor Tuan Guru Harun Din dengan ungkapan ‘Adios Harun Din’.

  Ketiga, Nga Kor Ming sindir purdah yang dipakai sebahagian wanita Islam. Apabila Datuk Ahmad Darus cadang pramugari memakai pakaian menutup aurat, pemimpin DAP kata pemimpin Melayu otak cacat.

  Keempat, Pemimpin DAP yang juga Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, P. Ramasamy menggelar pendakwah terkenal antarabangsa, Dr. Zakir Naik sebagai ‘setan’,   Kelima, DAP pernah lantang mempertikaikan kandungan khutbah Jumaat dan mengganggu urusan fatwa di Pulau Pinang.   Keenam, DAP biadab mempersoalkan laungan azan dan bacaan ayat al-Quran melalui pembesar suara masjid. 

Ketujuh,

  DAP mempersoalkan larangan murtad dan mempersoalkan kewujudan JAKIM.


  Kelapan, DAP berani menghina dan mempersenda hukum hudud.

  Kesembilan, DAP separuh mati menentang RUU355, mereka kata konon RUU355 belum perlu.

  Ke-10 DAP menentang ustaz dan ustazah dari Semenanjung dihantar ke Sarawak,

  

“Belum berkuasa di Putrajaya, DAP telah cuba memandulkan Islam. DAP adalah komponen Pakatan Harapan. Berpolitik untuk memenangkan PH bermakna berpolitik memenangkan DAP.  “Politik DAP adalah politik memandulkan Islam. Maka sesiapa umat Islam yang berpolitik untuk PH bermakna mereka berpolitik untuk memandulkan Islam – agama mereka sendiri. Tepuk dada tanya iman,” katanya dalam satu kenyataan.

  ReplyDelete
 44. Hamba percaya, komen inii Suman sdg baca
  Tapi darah di dlm badan dia tinggal secamca
  Berak pun dah terciriit birit, serupa kari dalca
  Tak berani keluar walau dia kena maki cerca

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 45. Penulis Artikel ‘Bahaya Dap Kepada Melayu-Islam di Malaysia’ Pemenang Utama Esei Kit Siang Rasis
  Artikel ‘Bahaya Dap kepada Melayu-Islam di Malaysia (siri 16 artikel yang dibukukan)’ telah memenangi hadiah utama berjumlah RM10,000 melalui pertandingan penulisan artikel “Lim Kit Siang seorang Rasis, anti Islam, anti Melayu dan Diktator…Apakah benar?” anjuran Ketua Penerangan UMNO Malaysia, Tan Sri Annuar Musa.

  Namun begitu siapakah penulisnya terus menjadi rahsia ekoran permintaan penulis atas dasar faktor keselamatan.

  Jelas Annuar, atas permintaan maka beberapa pemenang lain juga turut dirahsiakan identiti mereka.

  “Kita memahami permintaan ini kerana ada pemenang yang tidak mahu dikenali dan mereka hanya pemerhati politik, jadi kita ikutkan kerana apa yang penting adalah mutu penulisan dan fakta yang diberi.

  “Apa yang penting bahan mereka memenuhi kreteria pertandingan,” ujarnya dalam sidang media selepas menyampaikan hadiah kepada semua pemenang dan wakil di Shah Alam hari ini.

  Dalam sidang media yang sama Annuar turut menjelaskan wang hadiah keseluruhan yang bernilai RM50 ribu bukanlah wang peribadi ataupun wang UMNO sebaliknya ia adalah hasil sumbangan daripada individu-individu tertentu.

  Empat kategori telah dipertandingkan iaitu tulisan di blog, artikel di media, video pendek dan infografik.

  Berikut adalah senarai pemenang bagi ke empat-empat kategori:

  Penulisan Artikel

  Hadiah Utama – RM10 ribu

  Buku Bahaya Dap kepada Melayu-Islam di Malaysia (siri 16 artikel)

  Honorarium – RM2 ribu

  Lim Kit Siang – Pasimisme dan Kediktatoran Politik
  Oleh: Mohaned Firdaus Zainal

  Puad Zakarshi: Tindak Tanduk Memang Rasis
  Oleh: Amizul Tunizar Termizi (Utusan Malaysia)

  Dasar2 Kit siang Inikah yang Orang China Mahu?
  FB: anti semua salah umno ASSU

  Easy to Prove Kit Siang is Anti-Islam, Anti-Malay, Anti-Monarchy
  Oleh: RPK malaysia-today.net
  Kerosakan yg Kit Siang telah lakukan kepada sekolah Cina
  Oleh: ketua pengarang malaysia-today.net
  Perlukah kita dipimpin oleh “mereka”
  Oleh: Ahmad Ikrani Mahshar, Kelantan

  Kategori Penulisan Blog

  Hadiah Utana – RM5 ribu

  Kit siang no 1 racist – bahagian 1, bahagian 2, bahagian akhir
  Oleh: blogger seademon.me
  Honororium – RM1 ribu

  Pendedahan mengejutkan: Dap dibantu komunis sejak pru 1969
  Oleh: blogger mymassa.blogspot.my
  13 mei: kit siang pernah halau melayu dari kg baru
  Oleh: blogger sangah tok janggut

  Kepala kepada bapak rasis – ramai cina tak sokong dap, diancam dan diugut oleh penyokong chauvinist !!!
  Oleh: blogger megat panji alam

  Fakta, realiti: lim kit sian dap diktator, rasis dan anti-islam
  Oleh: blogger suara lensa

  Bahaya sekolah demokrasi tajaan Dap
  Oleh: blogger aidcnews

  Kategori Video

  Hadiah Utama – RM5 ribu

  Tun Mahathir Mohamad
  Bertajuk Kit siang memang rasis
  Dirakam dan disiarkan oleh minaq jinggo

  Honorarium – RM2 ribu

  Tan Sri Muhyiddin Yassin ” dap parti totok cauvinis rasis !!!”
  Diterbut dan disiar oleh dr novandri hassan basri

  Datuk zulkifli nordin
  “13 mei 1969 parang terbang”
  Oleh: One Tuberz

  Tun Dr Mahathir Mohamad “Kalau Lim Kit siang jadi perdana menteri”
  Oleh: berita sabah

  Sdr razali abdul rahman bekas pakar strategik dap
  “Bahaya Nya Dap”
  Oleh: rastakurku’s channel

  Superman hew, protege lim kit siang dan dap
  “Dap racist scum at work”
  Oleh: stoptheliespls
  Hadiah Utama – RM1 ribu

  Ini Negeri bukan melayu punya….

  Oleh: blog2-politik.blogspot.my
  Honorarium – RM500

  Malai si pergi… mati melayu
  Oleh: blogger radikalisma

  Melayu keluar… kita hentam lu
  Oleh: blogger azha nelayan

  Lim kit siang bapa tragedi 13 mei
  Oleh: blogger navy-the-best.blogspot.my
  Melayu balik kampung…
  Oleh: blogger redah kasi pecah

  Melayu keluar!!
  Oleh: pengarang portal mynewshub

  ReplyDelete
 46. Wak Suman bapok, ngko skrng apa khabar
  Kenapa buat diam bodoh jer bila aku cabar
  Tak kan lah dah berselimut dlm kain gebar
  Nak tampar muka ngko, aku dah tak sabar

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
 47. DAP impikan berkuasa penuh buat julung kalinya
  Meski pun ada pimpinan DAP yang cuba menafikannya dalam media arus perdana atau portal media sosial, namun buku-buku ilmiah dan ulasan politik semasa yang mengkaji parti tersebut berjaya mendedahkannya kepada umum.

  Terbaru, buku DAP: Bahaya kepada Melayu-Islam di Malaysia karangan AIDC, terbitan RED Pena Enterprise (2017) membuktikan kesahihan fakta ini.

  Buku yang ditulis dalam bahasa paling mudah difahami oleh semua peringkat pembaca ini juga bukan sahaja telah membongkar kedurjanaan DAP ke atas umat Melayu-Islam tetapi juga berjaya membuktikan DAP berbahaya kepada kesejahteraan dan keharmonian rakyat jelata sebagaimana yang sudah termaktub dan terjamin dalam perlembagaan persekutuan.
  Waspada muslihat DAP yang pandai bermuka-muka
  Buku DAP: Bahaya kepada Melayu-Islam berkenaan menghuraikan bagaimana dan sejauh mana DAP mencabar Perkara 3(1) dan Perkara 153 perlembagaan persekutuan menerusi konsep ‘Malaysian Malaysia’nya dan berulangkali menentang usaha-usaha untuk mendaulatkan Islam dalam urus-tadbir negara.

  Ini jelas diungkapkan oleh penulis di muka-muka surat 235-236 betapa pemimpin utama DAP seperti Karpal Singh (pengerusi DAP) dan Lim Kit Siang (setiausaha agung) senantiasa cuba mengingatkan rakyat bahawa Malaysia adalah sebuah negara sekular dan bukannya negara Islam.

  Bagi DAP, Malaysia mesti dikekalkan sebagai bukan sebuah negara Islam dalam keadaan apa sekalipun sampai bila-bila. DAP akan menentang mana-mana pihak yang berjuang untuk mendaulatkan Islam dengan memperkasakan atau menegakkan perundangan Islam di Malaysia (ms. 237-241).

  Rakyat, terutamanya umat Melayu-Islam, perlu faham betul-betul akan pendirian DAP, yakni DAP hanya boleh bersetuju setakat “Islam sebagai agama rasmi persekutuan dan bukannya tafsiran yang lebih daripada itu”.

  Ini pernah ditegaskan oleh Karpal Singh pada 28 Julai 2013 selaku pengerusi DAP bahawa: “Agama Islam adalah agama rasmi negara ini dan ia sudah termaktub dalam perlembagaan namun perundangan Islam tidak akan dilaksanakan sama sekali” (ms. 238).

  Perkara yang sama diulangi Lim Guan Eng selaku setiausaha agung DAP pada 20 Mac 2015 di mana beliau telah berkata dengan amat jelas sekali bahawa:

  “DAP tegas membantah pelaksanaan undang-undang hudud bukan kerana ia undang-undang Islam, tetapi kerana hudud adalah bertentangan dengan perlembagaan persekutuan” dan “Perlembagaan dengan jelas menyatakan bahawa walaupun Islam adalah agama rasmi Malaysia, Malaysia bukanlah sebuah negara Islam” (ms. 240).
  Bermula dengan prakata yang ringkas dan tepat sebanyak tiga muka surat (ms. iv-vi), sebenarnya AIDC selaku penulis buku ini sudahpun meringkaskan keseluruhan daripada 260 muka surat buku tersebut dengan cukup menarik.

  Bacaan yang teliti sudah tentu mampu memberikan overview yang baik kepada kita untuk memahami tema dan keseluruhan isi kandungan buku tersebut yang menepati tajuknya, iaitu betapa bahayanya DAP kepada rakyat Malaysia, khususnya umat Melayu-Islam.

  ReplyDelete
 48. Dinasti Lim menzahirkan parti ‘matlamat halalkan cara’
  Politik DAP yang berasaskan konsep “segalanya boleh”, “hantam sajalalah” dan “ini kalilah!” asalkan “the end justifies the means”!

  Yang perlu diambilkira oleh umat Melayu-Islam dan warganegara Malaysia bukan Islam non-DAP ialah fakta bahawa DAP merupakan sebuah parti yang akan berbuat apa sahaja demi memastikan tujuan-tujuan dan matklamat akhir DAP tercapai dalam PRU14 nanti.

  DAP dengan bantuan NGO-NGO berbangsa Cina terutamanya, liberalis-pluralis-LGBT serta cybertroopers Red Bean Army (RBA)nya akan berhempas-pulas bersungguh-sungguh untuk jatuhkan Najib Razak sebagai perdana menteri dalam apa kesempatan yang ada sehingga ia benar-benar berjaya.

  DAP bersedia untuk bekerjasama dengan sesiapa sahaja yang bermotif untuk menjatuhkan kerajaan hari ini. Segala-galanya dibolehkan bagi DAP untuk menjayakan hasrat ini.

  Dengan sekelip mata DAP boleh lakukan aksi magis, bermain mata dan “lupakan kisah silam” apabila Kit Siang berbaik-baik dengan mantan perdana menteri Tun Mahathir Mohamad yang pernah menjadi musuh nombor satu DAP sejak tahun 1955!

  Demi pilihanraya umum nanti, motto DAP menjadi amat mudah, yakni: “Asal Umno dan BN jatuh. Asal PAS juga terhumban sama” lalu memberi jalan rakyat memilih Pakatan Harapan setelah 60 tahun negara dimerdekakan.

  Menerusi PRU14, parti-parti PAN, PKR dan sebagainya akan bernaung dengan DAP bawah Pakatan Harapan untuk kalahkan BN dan PAS buat sekian kalinya.

  Poster kabinet kepemimpinan tertinggi PH penuh dengan muka-muka bangsa Melayu dengan hanya Guan Eng, Chong Chieng Jen dan M. Kulasegaran yang bukan Melayu. Untuk ini kalilah, takpa kerana DAP telah membadutkan pemimpin Melayu untuk lawan Melayu Umno dan PAS.

  DAP terpaksa caturkan sedemikian kerana jika dibawa tema Cina lawan Melayu; pastinya DAP akan kecundang dan tak dapat sokongan Melayu-liberal dan Melayu-ABU (Asal Bukan Umno). Pemimpin dan penyokong Melayu-Islam berkenaan juga tahu dan rela dibadutkan kerana mereka mempunyai hasrat dan tujuan yang sama untuk jatuhkan Najib dan BN dalam PRU14.

  Yang paling penting bagi DAP ialah keputusan akhir PRU14. Jika DAP menang majoriti dalam Pakatan Harapan, pastinya DAP adalah ‘kingmaker‘ dalam percaturan politik terkini Malaysia.

  DAP boleh mencaturkan bidaknya dalam posisi apa sekalipun asalkan DAP kuasa de jure dan suara de facto sebenar, sekaligus dan berkuasa penuh buat julung kalinya dalam sejarah politik negara.

  ReplyDelete
 49. Evangelisme DAP sudah terang lagi bersuluh
  Namun, masih ada yang meragui kesepakatan pelbagai parti dalam Pakatan Harapan. Apakah semua mereka itu benar-benar sehaluan dan bersatu tujuan?

  Ya… mereka ada satu tujuan yang sama untuk menjatuhkan Najib dan kerajaan beliau. Mereka sebenarnya tidak begitu sehati sejiwa untuk memimpin Malaysia ke arah satu dasar yang disepakati sebagaimana Barisan Nasional (BN) seandainya pun mereka menang dalam PRU14.

  Mereka akan menyorak kuat seolah-olah sehaluan namun ramai pemerhati berpandangan hakikat PH yang berupa “bahtera yang mempunyai ramai nakhoda” yang rapuh, mudah retak dan menuju belah, bakal mengundang bala dan bencana!

  Pemerhati dan pengkaji geopolitik semasa pernah berkata bahawa adalah tidak cukup dengan mereka berkata “apa-apa perbezaan antara parti dalam komponen PH adalah perkara kedua” kerana prinsip “agree to disagree” akan digunakan sebagaimana yang sudah dipersetujui di kalangan semua pihak dalam majlis presiden Pakatan Harapan.

  Inilah ‘demokrasi terpimpin ala DAP’ yang membolehkan segala-galanya. DAP akan memainkan sepenuhnya sentimen dan perasaan “ada kukisah?” anak-anak muda daripada Gen-Y dan Gen-Z. Inikali saja, kan?

  Umat Melayu-Islam mestilah berwaspada akan mainan politik licik lagi kotor DAP. Jangan terjadi Melayu-Islam hilang kuasa dan berputih mata selama 100 tahun selepas PRU14 kerana mengundi ikut emosi akibat tertipu atau marahkan BN dan PAS.

  1MDB dan isu-isu lapok akan terus di’spin’ dan dikitar semula 360-darjah dengan bantuan Department of Justice (DOJ) Amerika Syarikat dan sederetan penaja luar negara dalam pebagai bentuk NGO, termasuk persatuan gereja evangelis.

  Bacalah kajian terperinci ancaman kristian evangelisme ke atas Asia Tenggara dan Malaysia oleh Iain Buchanan dalam Sang Nila and the Lion of Judah (2015) dan The Armies of God: a Study in Militant Christianity (2010).

  Sesungguhnya DAP dan evangelisme pimpinan Joseph Lim Guan Eng adalah hakikat benar yang DAP tidak boleh sorok lagi sebagaimana yang telah didedahkan oleh bekas strategis Melayu-Islam DAP bernama Mohd Razali Abdul Rahman (ms 159-195).

  ReplyDelete
 50. Mmg tak ada pelir ler Suman kepala dongga
  Kebaculan bapok kedi ini, hamba udah duga
  Dia yg pilih pertemuan kat JB, di tepi tangga
  Dekat dgn rumah dia pun, tetap nak lari juga

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 51. Huan Cheng Guan: “DAP lagi teruk dari gengster”
  Yang kita pasti dan dapat menduga jika rakyat memberi undi kepada DAP dan Pakatan Harapan dalam PRU-14 nanti bahawa:

  (i) DAP akan terus menegaskan pendiriannya bahawa Malaysia adalah negara “sekular”, maka apa akan jadi dengan Perkara 3(1) yang memaktubkan Islam sebagai “agama persekutuan” di mana Islam diutamakan berbanding agama-agama lain?

  (ii) DAP bertegas meneruskan penentangannya terhadap pembahagian rakyat kepada golongan bumiputera and bukan bumiputera, maka apa akan jadi dengan Perkara 153 yang memperuntukkan “kedudukan istimewa” orang Melayu?

  (iii) DAP pasti mahu meletakkan calon-calonnya dalam barisan ketua-ketua jabatan dan agensi kerajaan demi memastikan konsep ‘Malaysian Malaysia’ dilaksanakan dengan mantap

  (iv) Pentadbiran Pulau Pinang akan dijadikan ‘model terbaik’ urus-tadbirnya untuk negeri-negeri lain

  Mengakhiri ulasan kita ke atas pendedahan bahayanya DAP ke atas Melayu-Islam dalam buku tulisan AIDC ini, marilah kita perhatikan testimoni pandangan wakil orang Cina ke atas ‘DAP dan orang Cina DAP’ yang dikatakan “berbeza dengan mana-mana orang Cina bukan DAP” seperti yang diluahkan oleh dua orang tokoh berbangsa Cina berikut dalam buku ini (ms 196-212 dan 213-227):

  (i) Ti Lian Ker, pengerusi Biro Keharmonian Agama MCA:

  (a) “DAP memakai pakaian berbilang bangsa tetapi tindak tanduk mereka adalah rasis” (ms. 203)

  (b) “Tindak tanduk lakonan posturing politik DAP adalah radikal dengan memainkan sentimen perkauman masyarakat Cina” (ms. 203)

  (c) “Kalau kita buat pengkajian tokoh-tokoh DAP yang berucap, berceramah di hadapan masyarakat Cina dalam bahasa Cina, nada dan mesej mereka memang berbeza apabila mereka berucap dengan masyarakat Melayu ataupun apabila ada penyokong-penyokong PAS” (ms. 204).

  (d) “Kalau kita tengok DAP, sememangnya dari dahulu lagi Lim Kit Siang telah cantas tokoh-tokoh tertentu dalam parti mereka” (ms. 207).

  (e) “Semua pemimpin-pemimpin DAP negeri akan dicantas secara berterusan sekiranya tidak toe the line” (ms. 207).

  (f) “Akhirnya anaknya Lim Guan Eng walaupun kalah di Melaka telah dijadikan setiausaha agung DAP dan dijadikan ketua menteri Pulau Pinang secara parachute’’ (ms. 207).

  (ii) Huan Cheng Guan, naib presiden Parti Cinta Malaysia (PCM):

  (a) “Kalau dikatakan DAP sebuah parti yang sederhana, dan bukan parti yang kaya, bagaimana mereka boleh memiliki sebuah bangunan yang begitu besar di Pulau Pinang dalam masa 3 tahun? Duit jatuh dari langitkah?” (ms. 214).

  (b) “Buat apa dia (Lim Guan Eng) pergi Hong Kong, saya pun tidak tahu. Tapi di Hong Kong pun ada kereta plat PENANG. Siapa yang belipun saya tak tahu. Dia sibuk buat apa di Hong Kong? Di Hong Kong pun dia buat press conference, kritik negara kita sendiri. Memburukkan nama negara kita sendiri. Video itu masih saya simpan lagi” (ms. 217).

  (c) “Lim Guan Eng sekarang selepas tujuh tahun memerintah negeri Pulau Pinang, sebagai Ketua Menteri tidak ada sesiapa pun berani tegur dia. Exco dia pun serupa macam ‘anjing’ juga. Tak berani tegur. Dia sekarang sudah sombong, angkuh” (ms. 219).

  (d) “Saya minta kawan-kawan dari Melayu, India dan lain-lain jangan salah faham tentang masyarakat Cina. Jangan sebut ‘awak orang Cina’ secara umum. Tak boleh sebut begini, awak kena sebut Cina DAP. Cina DAP. Awak cakap Cina DAP takpa” (ms. 221).

  (e) “Mereka (DAP) di Parlimen pun macam gangster juga. Lagi teruk dari gengster” (ms. 221).

  (f) “Dia punya sikap, apa yang telah dia buat, betul ke, tak betul ke, ada apa ke, mereka tak akan minta maaf. Tak akan minta maaf. Ini sudah diajar. Sudah dilatih. Walaupun dia salah, dia akan tetap pusing-pusing, suruh dia minta maaf, dia tak akan minta maaf. Itulah DAP” (ms. 222).

  Seperti juga kata-kata tokoh berbangsa Cina di atas, DAP akan berjanjikan langit dan bintang untuk meraih undi, DAP selamba buat pusingan-U dan tidak akan meminta maaf di atas apa-apa kesilapannya kerana “ini sudah diajar” kepada mereka.

  Terfikir kita sejenak: Siapakah yang telah mengajar dan mendidik ahli-ahli DAP sehingga menjadi sedemikian murah harga diri mereka?

  ReplyDelete
 52. DAP TETAP ‘TAIKO’, BAHAYA JIKA PAKATAN HARAPAN MENANG PRU-14 – PAS
  Pas melihat perkembangan politik Islam dan orang Melayu di negara ini berada dalam situasi cukup bahaya jika Pakatan Harapan yang diketuai DAP memenangi Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).
  DAP tetap ‘taiko’, bahaya jika Pakatan Harapan menang PRU-14

  Kebimbangan tersebut disuarakan oleh Mursyidul Am Pas, Hashim Jasin yang percaya DAP tetap akan menguasai Pakatan Harapan meskipun daripada soal pengagihan kerusi, parti itu hanya diberikan 35 kerusi Parlimen oleh gabungan tersebut.

  Dalam masa sama, Hashim turut memberi contoh situasi di Perak selepas PRU-12, walaupun ketika itu wakil Pas menjadi Menteri Besar namun segala keputusan ditentukan oleh DAP yang dominan pada masa itu.

  “Walaupun kita katakan PPBM dapat banyak kerusi (52 kerusi), PKR (51 kerusi) tetapi mereka akan bertanding di kawasan kubu kuat Barisan Nasional (BN) atau Pas. Kalau mereka tidak tewas dengan Pas mungkin kalah dengan BN.

  “Berbanding DAP yang bertanding di kawasan selesa yang secara realitinya sudah menang. Akhirnya yang mengepalai Pakatan Harapan nanti adalah mereka (DAP) yang menang kerusi paling banyak.

  “Kalau ditakdirkan Pakatan Harapan tubuh kerajaan, walaupun DAP tidak menjadi Perdana Menteri tetapi Perdana Menteri yang dipilih itu akan ikut cakap dia.

  Situasi ini cukup bahaya bagi politik Islam dan orang Melayu di negara ini,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.

  Beliau mengulas pengagihan kerusi Pakatan Harapan dalam PRU-14 yang menyaksikan DAP hanya bertanding 35 kerusi berbanding PPBM (52 kerusi), PKR (51 kerusi) dan PAN (27 kerusi).

  Meskipun pengagihan kerusi DAP tidak setinggi PPBM dan PKR, namun peluang DAP terus menjadi parti paling berkuasa dalam Pakatan Harapan tidak dinafikan kerana tidak menyerahkan kawasan selamat atau kubu kuat kepada parti-parti pembangkang lain.

  Sementara itu menyentuh mengenai Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri sementara jika Pakatan Harapan menang PRU-14, Hashim berkata, memilih Dr. Mahathir memegang kerusi No. 1 negara itu seumpama ‘bergantung pada dahan reput yang menanti masa untuk patah’.

  Dalam masa sama katanya, janji Dr. Mahathir untuk menjadi Perdana Menteri sementara sebelum digantikan dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim juga dilihat tidak meyakinkan selepas melihat rekod-rekod terdahulu bekas Perdana Menteri itu.

  “Saya yakin rakyat tidak akan mudah lupa banyak perkara tidak menyenangkan berlaku semasa zaman pemerintahan Dr. Mahathir selama 22 tahun.

  Bagi saya, dosa terbesar Dr. Mahathir apabila dia menyekat bantuan untuk sekolah-sekolah agama,” katanya.

  ReplyDelete
 53. BAHAYA DAP PADA NEGARA
  Agenda perjuangan DAP jelas memberi ancaman kepada negara kerana membawa agenda sosialis dan sekular yang jelas bertentangan dengan Perlembagaan negara meletakkan Islam sebagai agama Persekutuan.

  Malah, perjuangan UMNO selama ini menentang dasar yang dibawa oleh DAP dan bukannya kerana parti pembangkang itu ditunjangi oleh orang Cina.

  Sebaliknya, kehadiran DAP telah merosakkan sistem politik negara selain menjadikan orang Melayu dan umat Islam mendokong perjuangan DAP huru-hara sehingga tidak tahu membezakan antara tuntutan agama dan politik.

  “Perlembagaan DAP dengan jelas membuktikan bahawa parti itu memperjuangkan agenda sosialis dan sekular.

  “UMNO, Barisan Nasional (BN) menentang agenda sekular kerana fahaman sekular mengasingkan antara agama dan politik, asing sehingga suatu masa PAS menggelarkan UMNO memperjuangkan ‘agama suku’ dan ‘politik suku’,” kata Ketua Penerangan UMNO, Tan Sri Annuar Musa dalam buku Perjuangan 4All.

  Sabtu lalu, Presiden Pertubuhan Ahli Sunnah Wal Jamaah Malaysia (ASWAJA), Dr Zamihan Mat Zin menyifatkan haram menyokong, bantu dan undi parti cauvinis DAP.

  Sementara itu, Annuar berkata jarum-jarum halus DAP berjaya memecah belahkan umat Islam dan orang Melayu tanpa disedari.

  Malah, ramai juga tidak menyedari akan perjuangan DAP yang mahu memusnahkan institusi kesultan Melayu daripada terus menjadi tonggak kepada kestabilan negara.

  “Inilah bahayanya DAP yang kadang kala umat Islam gagal membaca taktik licik mereka. Agenda besar DAP menukar negara Malaysia sebagai sebuah negara Islam kepada negara sekular dan ingin memberi hak sama rata kepada semua agama dan bangsa.

  “Dalam perjuangan politik DAP tiada agenda Raja-Raja Melayu, Bahasa Melayu, dan hak keistimewaan orang Melayu. Agenda DAP ialah ‘ Malaysian Malaysia’ selain tiada sejarah mengenai kontrak sosial.

  ReplyDelete
 54. Islam Dalam Bahaya Jika DAP Memerintah – PAS
  Semoga Allah S.W.T jauhkan DAP daripada menjadi pemerintah negara sebagaimana yang diimpikan oleh Pakatan Harapan.
  Demikian doa yang disebut oleh Ketua Penerangan Dewan Ulama PAS Pusat, Datuk Dr. Mohd. Khairuddin Aman Razali at-Takiri dalam satu kenyataan mengenai DAP semalam.

  Kata beliau, sekiranya dengan hanya memerintah Pulau Pinang, DAP sudah terlalu berani mencampuri urusan Islam, alangkah bahaya sekiranya DAP menjadi sebahagian pemerintah Malaysia.

  “Malang sekali sebahagian orang Islam masih terpesona dengan lakonan DAP berkaitan Islam,” katanya dipercayai merujuk kepada penyokong totok Pakatan Harapan dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

  Mohd. Khairuddin berkata, surat rasmi yang dikeluarkan Exco kerajaan Pulau Pinang kepada Mufti Pulau Pinang jelas menunjukkan campur tangan DAP ke atas fatwa yang melibatkan Kalimah Allah.

  Kata beliau, kenyataan bekas Mufti Pulau PInang dan kenyataan salah seorang jawatankuasa fatwa pada 8 Februari 2017 yang menyebut ada fatwa oleh Jawatankuasa Fatwa Pulau Pinang tidak dipersembahkan kepada Yang Dipertuan Agong kerana campur tangan politik di negeri itu adalah sesuatu yang berat dan serius.

  “Ia jelas melibatkan campur tangan politik kerajaan DAP dalam proses fatwa yang mungkin tidak sehaluan dengan pendirian kerajaan negeri.

  “Perkara ini tidak boleh dipandang ringan oleh umat Islam. Campur tangan sebuah kerajaan khususnya yang diketuai oleh bukan Islam terhadap fatwa adalah satu penghinaan terhadap agama Islam yang menjadi agama bagi Persekutuan,” katanya.

  Justeru, katanya, PAS mendesak kerajaan Pulau Pinang yang dipimpin Lim Guang Eng tidak lagi campur tangan dalam urusan fatwa negeri dan lain-lain.

  Tegas beliau, Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri P.Pinang) 2004 jelas menuntut fatwa negeri Pulau Pinang terus dipersembahkan kepada Yang Dipertuan Agong sebagai Ketua Agama Islam Pulau Pinang dan bukannya kepada ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri yang dipengerusikan Guan Eng.

  “Exco terbabit tidak perlu berbelit menafikan dan berdolak dalih bagi mempertahankan diri dan mempertahankan tindakan salah kerajaan negeri pimpinan Guang Eng,” katanya.

  ReplyDelete
 55. PERJUANGAN DAP EKSTREM, BAHAYA PADA NEGARA
  Perjuangan ‘Malaysian Malaysia’ yang dibawa DAP adalah satu ancaman besar kepada negara yang bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan berbanding perjuangan Islam didokong PAS.

  Oleh itu, jika Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng menganggap perjuangan PAS sebagai menghasut, merbahaya dan ekstremis, perjuangan Malaysian Malaysia parti itu sebenarnya jauh lebih berbahaya.

  Pensyarah Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr Kamarul Zaman Yusoff, berkata agenda perjuangan DAP itu bukan saja menghasut malah berbahaya, ekstrem dan tidak berperlembagaan.

  Beliau, matlamat Malaysian Malaysia DAP adalah untuk mensekularkan Malaysia dan menghapuskan perbezaan antara bumiputera dan bukan Bumiputera.

  “Ia bukan sahaja menghasut, malah bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan, khasnya Perkara 3 dan Perkara 153.

  “Begitu juga matlamat parti itu untuk memulihkan pilihan raya tempatan yang masih menjadi agenda perjuangannya walaupun Mahkamah Persekutuan telah memutuskan dengan jelas pada 14 Ogos 2014 ia bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan,” tulis beliau di laman sosial Facebooknya.

  Kata Kamarul Zaman, sukar dibayangkan nasib Malaysia jika DAP memerintah jika sekarang pun Guan Eng sudah berani sifatkan tindakan menyebut apa yang ulama Fiqh Politik Islam seperti Al-Mawardi katakan sebagai menghasut, merbahaya, ekstremis dan tidak berperlembagaan.

  ReplyDelete
 56. Suman bapok menggigil, semua urat kejang
  Btg pelir dia dah sentot tak nak lagi panjang
  Nak dudok rumah takut kalau bini telanjang
  Nak jumpa Kejora pulak takut kena terajang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 57. Undi Pakatan Harapan bermakna undi DAP
  Orang Melayu diingatkan bahawa setiap undi yang diberikan kepada Pakatan Harapan pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) nanti secara tidak langsung bermakna mereka mengundi DAP.

  Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, DAP akan menjadi parti paling berkuasa sekiranya pakatan pembangkang membentuk kerajaan kerana bertanding lebih banyak kerusi berbanding parti lain dalam pakatan berkenaan iaitu Parti Keadilan Rakyat, Parti Amanah Negara dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia.
  “Jangan kita buat pilihan salah, kerana orang Melayu hanya mempunyai dua pilihan pada PRU-14 akan datang, iaitu sama ada memilih Barisan Nasional (BN) ditunjangi UMNO atau pakatan pembangkang yang dikuasai DAP.

  “Tidak timbul soal nak bagi undi kasihan kepada parti serpihan Melayu yang ada dalam Pakatan Harapan. Walaupun ia parti Melayu tidak mungkin dapat berdiri sendiri. Kalau pembangkang menang, DAP akan mentadbir kerajaan.

  “Satu undi kita beri kepada parti serpihan itu bermakna kita mengundi DAP. Adakah kita sanggup mengundi parti yang berideologikan Malaysian Malaysia dan memperjuangkan hak sama rata dan meritokrasi,” katanya.

  Beliau yang juga Ketua UMNO Bahagian Rembau berkata demikian ketika ber­ucap merasmikan Persidangan Perwakilan Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO Bahagian Rembau di sini hari ini.

  Hadir sama Timbalan Ketua UMNO bahagian, Khairy Jamaluddin yang juga Ahli Parlimen Rembau.

  Dalam pada itu, Mohamad berkata, ahli UMNO perlu me­ngubah pemikiran lama bahawa orang Melayu bergantung harapan kepada parti tersebut ke­rana situasi pada hari ini sudah berubah.

  Hakikatnya, ujar beliau, UMNO sebenarnya bergantung kepada orang Melayu dan ini bermakna parti itu mesti memenangi hati masyarakat tersebut dan perlu dilihat sentiasa membela kepentingan mereka  ReplyDelete
 58. Undi PH seperti undi DAP, kata PAS
  PAS hari ini mengisytiharkan satu undi kepada Pakatan Harapan bererti satu undi kepada DAP, yang menurut ketua pemudanya dibayangi Evangelis Kristian dan mahu menawan negara ini.

  Kenyataan itu muncul selepas gabungan pembangkang baru-baru ini mengisytiharkan PKR tidak lagi boleh berunding dengan PAS berhubung pengagihan kerusi pada pilihan raya umum akan datang.

  Ketua Pemuda PAS Muhammad Khalil Abdul Hadi dalam satu kenyataan berkata DAP sudah mencengkam PKR, PPBM dan Amanah sebagai proksi.

  “Tindak tanduk DAP jelas mahu menjadi dominan di dalam PH, sekali gus menentu arah setiap tindakan pakatan itu,” kata Khalil.

  “Keadaan itu mendedahkan hakikat bahawa undi kepada parti di dalam Pakatan Harapan bermakna memberi undi kepada DAP.

  “DAP sebenarnya menyelindungi wajah hipokrit dengan menyelinap serta mempengaruhi Amanah, PPBM dan PKR untuk dicengkam sebagai proksi dalam melaksanakan pelbagai misinya.”

  ReplyDelete
 59. Undi untuk PH umpama setuju kezaliman Dr Mahathir, kata Hadi
  PETALING JAYA: Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata Tun Dr Mahathir Mohamad merupakan orang di sebalik pelbagai tindakan yang menyebabkan “kerosakan sistem negara”, dan menganggap menyokong gabungan Pakatan Harapan (PH) yang dipengerusikan bekas perdana menteri itu kini umpama menyetujui “kezaliman” lampau.

  “Selayaknya Mahathir bertaubat kerana dialah penyebab kerosakan sistem negara, mengurangkan hak dan kuasa Melayu-Islam dan Majlis Raja-raja, mengamalkan demokrasi tempang dan memerintah negara secara diktator Semua kesalahan ini beliau tidak mengaku dan tidak minta maaf kepada mangsa, bahkan masih lagi mempertahankan salah lakunya,” kata presiden PAS itu dalam wawancara bersama Sinar Harian hari ini.

  Menurut Hadi, Dr Mahathir “tidak jujur untuk selamatkan Malaysia” kerana hanya menumpukan usaha menjatuhkan Datuk Seri Najib Razak.

  “Yang beliau mahu adalah jatuhkan Najib sahaja. Hakikatnya, mengundi DAP, PKR, Amanah, Bersatu (PPBM) adalah mengundi dan mengiakan kezaliman Mahathir,” katanya.

  ReplyDelete
 60. Undi Pakatan Harapan sebenarnya undi DAP, kata setiausaha akhbar Najib
  SEKARANG semakin jelas bahawa DAP ialah “parti dominan” dalam Pakatan Harapan dengan Lim Kit Siang sebagai pemimpin “de facto” yang bijak mengatur percaturan dan mencorakkan penampilan Pakatan Harapan, kata Setiausaha Akhbar kepada Perdana Menteri Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad.

  DAP menggunakan strategi Ali Baba dengan meletakkan pemimpin Melayu di barisan hadapan tetapi “power broker” sebenarnya berada di belakang tabir, katanya.

  “Bagaimanapun, orang Melayu hari ini sudah mula menghidu taktik kotor ini kerana ia menghina kecerdasan mereka.

  “Mengapa DAP dan Kit Siang bermain silap mata ini? Ini kerana pengaruh Anwar Ibrahim ke atas Pakatan mula merosot, mereka memerlukan seorang tokoh Melayu yang baharu di barisan hadapan sebagai topeng,” kata Tengku Sariffuddin dalam satu kenyataan semalam lapor The Malaysian Insight.

  Beliau berkata DAP dan Kit Siang tahu benar orang Melayu tidak akan menyokong mereka bulat-bulat.

  Mereka tidak menaruh kepercayaan kepada pemimpin lain dalam Pakatan seperti Ketua Pembangkang Dr Wan Azizah Wan Ismail (PKR) atau Mohamad Sabu (Amanah), tetapi sebaliknya memilih untuk membentuk pakatan baharu dengan Pengerusi Bersatu, Dr Mahathir Mohamad, dengan mengetahui sepenuhnya bekas perdana menteri itu tidak akan bertanding dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 dan bahawa partinya hanya mempunyai satu kerusi di Parlimen, kata Tengku Sariffuddin lagi.

  ReplyDelete
 61. Agak nya Suman bapok kini sedang meratap
  Dia kecut peliir, komen cuma mampu ditatap
  Jom Suman, tempat di JB sudah pun ditetap
  Buktikan kejantanan, ayuh lah, kita berentap

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 62. Hew Kuan Yau Dedah Mahathir Adalah Alat DAP Untuk Dapat Undi Melayu
  Lim Kit Siang fikir dia pandai. Lim Kit Siang mahu melakukan apa yang disebut orang Melayu ‘baling batu sembunyi tangan’. Dia mahu menjadi kuasa di belakang takhta tetapi tidak dilihat duduk di atas takhta. Lim Kit Siang tidak perlu dilihat sebagai mengetuai Pakatan Harapan kerana sekiranya mereka memenangi pilihan raya akan datang yang bermakna DAP akan memiliki 55 daripada 125 kerusi. Dan dengan 55 kerusi untuk DAP dan 60 dikongsi oleh tiga parti lain, itu bermakna DAP adalah raja dan akan membuat keputusan.

  Pakatan Harapan tidak dipanggil Pakatan Harapan yang dipimpin oleh DAP untuk hanya sekadar panggilan. Ianya adalah DAP yang memutuskan untuk menutup Pakatan Rakyat pada bulan Jun 2015 dan mengumumkan kepada dunia bahawa “Pakatan Rakyat tidak lagi wujud”. DAP yang mengumumkan kepada dunia pada bulan September 2015 bahawa Pakatan Harapan kini dibentuk untuk menggantikan Pakatan Rakyat dan PAS bukan lagi sebahagian daripada gabungan parti pembangkang. DAP yang mengumumkan kepada dunia bahawa PAN adalah parti Islam Pakatan baru dalam gabungan parti pembangkang.
  Dahulu, DAP mengutuk Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor dan menuduh Duli Yang Maha Mulia melanggar Perlembagaan dengan mengganggu urusan politik apabila DYMM tidak bersetuju dengan cadangan DAP bahawa Dr Wan Azizah Wan Ismail menggantikan Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor.

  Malah DAP juga yang mengutuk Presiden PAS, Abdul Hadi Awang, kerana membawa usul persendirian Rang Undang-undang Syariah Pindaan atau RUU355 ke Parlimen dan mendakwa ia sebenarnya adalah Rang Undang-undang Hudud dan dengan niat ianya juga tertakluk kepada orang bukan Islam terhadap undang-undang Islam. Malah, PKR dan PAN tidak berani mengeluarkan satu patah perkataan pun walau mereka tahu bahawa Lim Kit Siang berbohong dan Syariah bukanlah Hudud dan ianya sudah lama sebelum British datang ke Tanah Melayu.
  Tetapi Pakatan Ali Baba ini telah disahkan oleh Superman Hew Kuan Yau. Jadi mengapa Lim Kit Siang kecewa? Inilah yang Superman Hew kata:
  Untuk menjadikan tugas kita lebih baik, kita mesti terlebih dahulu menajamkan senjata kita.

  Untuk membunuh UMNO, di kawasan pedalaman, Mahathir adalah salah satu senjata paling tajam!

  Ingatlah, Mahathir adalah “senjata rakyat nombor satu” dan Najib adalah “musuh rakyat nombor satu”.

  Mereka yang membenci Mahathir adalah orang yang bodoh dan tidak tahu apa misi kita.

  Menggunakan “UMNO Lama” untuk membunuh UMNO sekarang adalah strategi tahap tertinggi Pakatan.
  Jadi mengapa Lim Kit Siang sangat marah? Hari ini, Superman Hew mengesahkan apa yang dinafikan Lim Kit Siang semalam. Dan ini adalah masalah dengan Lim Kit Siang. Dia suka menafikan dan membuat terlalu banyak kenyataan yang menjadikan keadaan lebih buruk. Lim Kit Siang perlu belajar untuk kurang bercakap. Dia bangga memberitahu kita bahawa dia telah bercakap 10 juta patah perkataan sejak kerjaya politiknya bermula lebih dari 50 tahun yang lalu. Tetapi yang diperlukan adalah kesilapan pada sepuluh patah perkataan dalam 10 juta untuk merosakkan segalanya. Dan hari ini Superman Hew pada dasarnya menyebut Lim Kit Siang pembohong. Tak malu ke Lim Kit Siang?

  ReplyDelete
 63. Akhirnya Tun Mahathir akui rela diri dipergunakan DAP - AzwanBro
  Pengakuan Tun Dr Mahathir Mohamad yang rela menjadi umpan bagi Pakatan Harapan (PH) meraih undi Melayu membuktikan kebenaran dirinya dipergunakan DAP.

  Naib Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Khairul Azwan Harun berkata, Pengerusi PH itu tidak boleh lagi menyembunyikan fakta kerana umum juga sedia tahu DAP adalah parti paling dominan di dalam gabungan pembangkang.

  "Jadi DAP guna Dr Mahathir sebagai umpan untuk dapatkan undi Melayu. Saya yakin Dr Mahathir sendiri merelakan dirinya menjadi umpan untuk meraih sokongan Melayu.

  "Ini semua dilakukannya demi perjuangan peribadi politik, apa sahaja yang dilakukannya kini membuktikannya terdesak dan menunjukkan seorang yang tidak berpegang kepada apa-apa prinsip," katanya kepada Astro AWANI di sini hari ini.

  ReplyDelete
 64. Propaganda DAP Untuk Kekalkan Undi Melayu - Salleh
  Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak berkata pelbagai propaganda yang dikeluarkan DAP ketika ini hanyalah untuk memastikan ia tidak kehilangan undi kaum Melayu.

  Bendahari UMNO itu berkata sejarah pilihan raya umum (PRU) sejak 1990 membuktikan DAP hanya mampu menang banyak kerusi parlimen hasil kerjasama dengan parti-parti berteraskan Melayu khususnya Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan PAS.

  Salleh dalam analisis pilihan rayanya berkata, DAP bagaimanapun hanya mampu menang di kawasan majoriti Cina pada PRU 1990 dan 1999, walaupun berlaku perpecahan dalam UMNO dan berpakat dengan beberapa parti Melayu lain.

  “Tetapi dalam PRU 2008 dan 2013, apabila DAP mendapat sokongan Melayu yang banyak hasil kerjasamanya dengan PAS dan PKR, kerusi DAP bertambah (secara) drastik dengan memenangi masing-masing 28 kerusi (12.61 peratus) dan 38 kerusi (17.1 peratus) daripada 222 kerusi parlimen.

  “Kini, setelah PAS tidak lagi bersama Pakatan Rakyat, DAP resah. DAP risau partinya tidak kuat lagi. Justeru itulah DAP mengeluarkan pelbagai propagandanya untuk memastikan pengundi Melayu dalam PAS kekal bersamanya dalam Pakatan Harapan,” katanya dalam catatan di laman blog www.sskeruak.blogspot.my, hari ini.

  Menurut Salleh, DAP menang 20 daripada 57 kerusi parlimen yang ditandingi pada PRU 1990, sembilan daripada 50 (PRU 1995), 10 daripada 47 (PRU 1999), 12 daripada 44 (PRU 2004), 28 daripada 47 (PRU 2008) dan 38 daripada 51 (PRU 2013).

  Bagaimanapun, beliau berkata sekiranya kaum Melayu tidak bersatu, DAP mampu menguasai negara biarpun hanya sekadar bertanding 60 kerusi parlimen pada PRU 14 akan datang dengan menggunakan rakan sekutu Pakatan Harapan seperti Parti Amanah Negara, PKR dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia untuk mendapatkan undi Melayu.

  Jelasnya negeri-negeri seperti Perak, Johor, Selangor, Negeri Sembilan serta Melaka mempunyai banyak kawasan campuran, dan DAP juga yakin peralihan 10 hingga 15 peratus undi Melayu sudah cukup untuk mereka mengambil alih pentadbiran negara.

  Justeru, Salleh mengingatkan pengundi Melayu di negara ini agar tidak berpolitik menggunakan emosi.

  “Fikirlah tentang masa depan negara kita sebelum tertarik untuk mengalih sokongan kepada Pakatan Harapan.

  “Politik Barisan Nasional membuat jasa budi, bertolak ansur antara kaum dan telah terbukti berjaya membangunkan negara. Kita semua ada tanggungjawab untuk negara,” katanya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kojolla,

   Salleh Keruak punya propaganda termasuk misinformation, disinformation, fake news, gigil lutut news.

   Bila pasal 1MDB aje, gigil lutut le. Da dah tersasul kata boleh sebut DoJ as punca malumat.

   Kot dah kena tibai bos & mak badak.

   Delete
 65. Blog langau ini kelihatan udah jadi sgt sunyi
  Bapuk Bodo bebal pun dah tak lagi berbunyi
  Tadi serupa maknyah mengenyeh menyanyi
  Kini dia dah sentap pelir cabut lari sembunyi

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaasahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kojolla @ Geng Najib @ dll,

   Bagus lah kamu ngaku kamu langau. Sebab kamu asyik keroyok di sini.

   Bagus tak istilah aku? Keroyok rhymes dgn berok.

   Delete
 66. Tampil Pemimpin Melayu Tapi Bau Tetap Dap
  Ketua UMNO Bahagian Bagan Serai, Datuk Sham Mat Sahat berkata, biarpun pakatan harapan menampilkan Tun Mahathir Mohamad dalam kepimpinan utamanya, namun mereka tidak dapat menyembuyikan hakikat sebenar bahawa Dap tetap merupakan parti paling berkuasa di dalam pakatan tersebut.

  Menurut beliau, ini memandangkan kenyataan yang dibuat oleh Tun Mahathir terhadap UMNO dan kerajaan hari ini amat mirip seperti apa yang dikatakan oleh kepimpinan Dap selama ini, termasuklah terhadap Tun Mahathir sendiri ketika menjadi Presiden UMNO dan Perdana Menteri sebelum ini.

  “Biarpun pakatan harapan cuba menonjolkan Tun Mahathir sebagai pemimpin utama pembangkang menggantikan Anwar Ibrahim, namun mereka tidak dapat menyorokkan hakikat bahawa Dap tetap menjadi parti yang paling berkuasa di dalam pakatan harapan dan pemimpin Melayu hanya boneka.

  “Sebab itulah, kita lihat hari ini, kenyataan pihak pembangkang termasuk Tun Mahathir sendiri terhadap UMNO dan kerajaan adalah berbaur Dap. Apa yang Dap kata terhadap UMNO dan kerajaan sebelum ini, itulah yang diungkapkan kembali oleh Tun Mahathir untuk menyerang UMNO dan kerajaan.

  “Sebab itulah kita yakin, bahawa Dap sekadar menggunakan pengaruh Tun Mahathir untuk mendapatkan sokongan rakyat, khususnya pengundi Melayu, sepertimana mereka pernah mempergunakan Allahyarham Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat sebelum ini,” jelasnya kepada UMNO-Online di sini hari ini.

  Tambah beliau, penguasaan Dap terhadap pakatan harapan bukanlah satu propaganda UMNO sepertimana kata sesetengah pihak, tetapi ianya adalah berdasarkan realiti dan fakta.

  “Sebenarnya, bagi saya sejak dari Barisan Alternatif, Pakatan Rakyat dan kini Pakatan Harapan, Dap sememangnya mahu menjadi parti yang paling berkuasa di dalam pakatan pembangkang. Sikap Dap itulah yang menyebabkan pakatan pembangkang berpecah sebanyak dua kali termasuklah apabila Pas bertindak keluar dari pakatan tersebut.

  “Dap mahu pakatan pembangkang membawa idelogi politik pemikiran mereka seperti isu sama rata dengan slogan Malaysian Malaysia, dan kita dapat lihat hari ini kenyataan kepimpinan pembangkang, termasuklah Tun Mahathir dilihat lebih menjurus kepada kehendak politik Dap.

  “Saya yakin, parti-parti lain seperti PKR, PAN dan juga PPBM tahu akan hakikat ini, namun kerana terlalu mahu berkuasa dan didesak dengan dendam kesumat terhadap UMNO, maka mahu tidak mahu, mereka terpaksa bercakap mengikut rentak dan nada yang dialunkan oleh Dap,” tegasnya

  ReplyDelete
  Replies
  1. Najib sudah kecut, tsunami melayu sedang melanda!!! Hidup pakatan!!! Hapuskan gst!!

   Delete
 67. PAKATAN HARAPAN TIADA WOWW FACTOR!!!!
  MESKIPUN Pakatan Harapan (PH) berjela-jela dengan anti GST, yang mereka dakwa sebagai punca kenaikkan sara hidup, namun ianya bukan woww factor yang boleh menarik sokongan rakyat.

  Daripada 10 pengundi, hanya 2 orang yang percaya, bahawa pemansuhan GST dengan menggantikannya dengan SST (sistem percukaian lama) boleh menurunkan harga barang. Sementara yang lain berpendapat kenaikkan harga barang sesuai dengan hukum ekonomi, permintaan dan penawaran menentukan harga.

  Dalam sistem ekonomi bebas (terbuka), tiada kerajaan yang mampu memaksa harga turun, melainkan, jika kerajaan mahu berbelanja besar dan semua barangan dikawal kerajaan menerusi pasar monopoli. Jika itu ditempuh, maka ekonomi akan menguncup, kemudiannya menjadi malapetaka kepada penurunan pendapatan negara dan seterusnya mengurangkan perbelanjaan untuk pembangunan.

  Melihat kepada manifesto PH, meskipun dirangka berbunga-bunga, namun ianya sukar dilaksanakan, dan rakyat yang celik akal, tidak percaya bahawa manifesto seumpama itu bakal dilaksanakan sesebuah kerajaan.

  Pakatan Harapan hanya memomokan propaganda mereka dengan berselindung pada isu 1MDB yang mereka reka cipta. Kini, dakwaan mereka yang bersandarkan kepada laporan DOJ Amerika, semakin hari semakin terdedah, bahawa laporan DOJ itu bermotifkan politik, kerana sebagai contoh dakwaan berkaitan yact mewah Equanimity, sebenarnya milik orang lain yang tiada kaitan dengan 1MDB.

  Dakwaan tipu helah pemimpin PH yang mendakwa, wang yang dibekukan kerajaan Swiss berasal daripada 1MDB, terbukti, wang itu, bukanpun berpunca daripada 1MDB, akan tetapi wang yang melibatkan denda yang dikenakan pada berbagai bank yang beroperasi di negara itu.

  Jelas kini, semakin hari, dakwaan-dakwaan pemimpin PH semakin terdedah bukan sahaja cerita bohong, tetapi boleh dimasukkan sebagai berita palsu.

  Cara pemimpin PH menghidupkan peluang dan kekal relevan, adalah menerusi dakwaan-dakwaan karut, umpamanya, dakwaan Tun Dr Mahathir, bahawa SPR akan merampas kemenangan mereka menerusi undi pos, kerana peti undi itu akan disorokkan dengan undi palsu.

  Kelojikan pada dakwaan Tun Dr Mahathir itu, jika diteliti, memangpun sukar diterima, kerana sekian lama PRU atau PRK di negara ini, tiada bukti bahawa undi pos menentukan kemenangan dalam pilihanraya.

  Pada PRU-14, sejumlah 14.8juta pengundi berdaftar, dan hanya 1juta daripadanya undi pos. Daripada 14.8 juta pengundi itu 3.5juta adalah ahli Umno, belum lagi termasuk ahli-ahli parti komponen lain yang tersebar di Sabah, Sarawak dan Semenanjung.

  Kenampakan sangat, PH tiada Faktor terpusat yang mendorong rakyat menyokong, selain keasyikan mereka sendiri kononnya mendapat sokongan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kojolla @ Penjalang Rakyat @ Geng Najib dll,

   Hantam 1MDB woww factor tak?

   Delete
 68. KEHADIRAN CERAMAH DAN JUMLAH UNDI
  JUMLAH undi seseorang calon ditentukan oleh pengundi yang mendaftar di kawasan itu, sedangkan kehadiran pada sesebuah ceramah politik, analog dengan undi popular, tidak mencerminkan undi pada sesebuah kawasan.

  Memang daripada segi propaganda, kehadiran pada sesebuah ceramah politik, boleh membangkitkan emosi pihak lain yang melihat.

  Sehingga kini, relevansi antara kehadiran ceramah politik dengan jumlah undi yang diperolehi seseorang calon belum dibuktikan, kerana kerap kita melihat, pada ceramah-ceramah atau perjumpaan politik sebelum ini, sebagai contoh pada awal era reformasi pada tahun 1998, lautan manusia yang menghadiri perjumpaan Dato Seri Anwar, namun pada PRU 1999, parti yang menyokong beliau, tidak juga mendapat kerusi yang banyak, malah hanya menang di kawasan tradisi beliau Permatang Pauh.

  Di Sabah di ambang PRU-13, perjumpaan Anwar di Sepanggar dipenuhi ribuan manusia, namun pada PRU-13, Sepanggar dimenangi calon Bn dengan majoriti yang cukup besar.

  Pemimpin Pakatan Harapan, mendakwa, bahawa tsunami melayu akan berlaku, kerana kehadiran begitu ramai pada ceramah politik Tun Dr Mahathir di Guar Cempedak, Kedah.

  Kehadiran pada sesebuah ceramah politik, merupakan peristiwa "homogen" di mana mereka yang sefahaman berkumpul pada suatu masa, namun mereka itu tidak menggambarkan jumlah undi di sesebuah kawasan.

  Sistem pengundian negara berasaskan Pusat Daerah Mengundi, berasaskan first the past post, bukan berasaskan undi popular.

  Sebab itu, kehadiran ceramah politik, tidak menggambarkan jumlah undi yang diperolehi seseorang calon atau parti.

  Banyak contoh di negara ini, di mana ceramah politik yang dibanjiri hadirin, namun selepas pengiraan undi, jumlah kehadiran itu tidak diterjemahkan kepada jumlah undi.

  Sebenarnya, kemenangan seseorang calon atau parti pada sesebuah kawasan, sangat bergantung kepada penyokong "homogen" pada sesebuah kawasan. Jika jumlah yang berfahaman sama itu majoriti, maka calon atau parti yang disokong akan menang.

  Membuat kesimpulan, bahawa kehadiran menggambarkan sokongan, tidak semestinya betul. Jika andaian dibuat berasaskan kehadiran, maka analog dengan mengira anak ayam sebelum telur menetas.

  Kehadiran yang begitu ramai pada ceramah parti lawan, sebenarnya boleh menjadi pembakar semangat kepada jentera Bn untuk berkerja lebih kuat lagi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tsunami melayu dari selatan, sampai keutara!!!! Najib dah kecut!!!


   Ha2 ha2

   Delete
  2. Mana la budak ni dpt berita panjang lebar ni..pelik betui aku.tak luak2 kopipes.

   Makcik felda pun dah tau najib dan rosmah mansur tak boleh dipercayai skrg. Lagi nak merapu pjg2

   Delete
  3. Wak Kejola gila. Jgn tak tahu, dia da terketar2 kena keluarkan ideadan hujah bangang kat sinii sbb KEpala Bapak dah gelabah dgn berita kehadiran rakyat berpuloh2 ribu di ceramah PH dan Tun M. Maka itu dikejan nya Kejola terjah blog Tuan Budin tanpa henti2. Apa lagi hanya kopipies la yg dpt Kejola buktikan pd Kepala Bapak bahwa dia sedang berhempas pulas laksanakan tugas, menipu, fitnah dan hujah2 kosong takde value kat sini. Pi mampoih la Kejola dgn boss Kelapa Bapak kau tu

   Delete
 69. Pakatan Harapan chairperson Dr Mahathir Mohamad has vowed to make Prime Minister Najib Abdul Razak and his family, and their associate Low Taek Jho, return the funds allegedly misappropriated from 1MDB.

  He said this during a forum in Putrajaya today, when he was asked by a member of the audience how a Pakatan Harapan-led government seek to reduce government debt.

  Mahathir suggested that recovering 1MDB funds would be a low-hanging fruit, particularly funds that had been seized by foreign governments.

  “There’s some in America, some in Singapore, some in Switzerland, and some in Luxembourg. We can ask to have the money back.

  ReplyDelete
 70. But some of the money is with Najib, with (his wife) Rosmah Mansor, with Low, and with (Najib’s stepson) Riza Aziz. For these people, we will squeeze them until money falls out of them,” he said, drawing laughter from the audience.

  Najib, Rosmah, Riza, and Low had all been implicated in the 1MDB scandal. However, they have each denied wrongdoing, and attorney-general Mohamed Apandi Ali had also cleared Najib of any misconduct.

  In addition, 1MDB had denied that its money has been misappropriated and insists that all its money is accounted for.

  Meanwhile, Mahathir said Harapan aims to recover at least three-quarters of the RM42 billion that 1MDB had borrowed to improve the country’s finances.

  “Some of it (the debt) can be recovered, some of it would be difficult to recover in a short time […]

  “So it’s easier with 1MDB funds. But the rest would have to be renegotiated whether to terminate the project, or reduce the price and impose other conditions,” he said.
  As an example, he said, the East Coast Rail Line (ECRL) project would be reviewed on whether it is still necessary.

  If not, he said parts of the rail line that have not started work may be abandoned.

  MKINI

  ReplyDelete
 71. Othaman masih masuk blog secara samaran
  Khaty Kuno, Bodo, itu dia punya belit putaran
  Sampah dia di sini bikin banyak pencemaran
  Tapi tetap tak sambut hamba punya cabaran

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kojolla @ Geng Najib @ dll,

   Kau punya bangang, buat2 tak baca dia dah cakap dia sibuk minggu inin urusan perkahwinan anak dia.

   Bila kau nk terojun ke laut, Mamat? Dayong perahu ke 12 km di Lautan China Selatan tuh, dahtu buang dayung, kau trojun, bole?

   Delete
 72. Kenapa diam bodoh saja Wak Suman Kadok
  Dah sentap btg pelir ker, ini setan bertandok
  Tak sabar nak aku ayun ini penumbok cedok
  Biar dia lunyai jadi hospital punya pendudok

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kojolla @ Geng Najib @ dll,

   Kau punya bangang, buat2 tak baca dia dah cakap dia sibuk minggu inin urusan perkahwinan anak dia.

   Bila kau nk terojun ke laut, Mamat? Dayong perahu ke 12 km di Lautan China Selatan tuh, dahtu buang dayung, kau trojun, bole?

   Delete
 73. Suman bapok, tidak berani lagi cakap takbor
  Dia buat diam bebal mcm bapok tadah jubor
  Kalu jumpa kat JB iblis ini akan hancor lebor
  Dia ada dua pilihan saja, hospital atau kubor

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kojolla @ Geng Njig @ dll,

   Kau punya bangang, buat2 tak baca dia dah cakap dia sibuk minggu inin urusan perkahwinan anak dia.

   Bila kau nk terojun ke laut, Mamat? Dayong perahu ke 12 km di Lautan China Selatan tuh, dahtu buang dayung, kau trojun, bole?

   Delete
 74. Apa yang dilakukan olih walaunta Pejuang Rakyat di sini menampakkan ciri ciri yang sama dengan Najib KBK (Kepala Bapak Kau).

  Saperti Najib KBK , dia saja yang harus berkata kata serta bercakap benar .

  Yang lain lain tak bolih bertanya .

  Mahukah kita menjadi saperti lembu dicucuk hidung ?

  ReplyDelete
 75. Itulah saja modal yang ada
  'DAP perintah' kalau tak sokong
  Mintak Melayu semua 'waspada'
  Padahal komunis AmeNo yang dokong..

  Kecut perut tengok sokongan
  Dulu 'baling gelas tak pecah'
  DAP kecik tak mungkin 'serangan'
  Nak takut Melayu AmeNo pun acah!

  Kalau sungguh DAP bahaya
  Kuasa 60 tahun diamkan aja?
  Untuk rakyat lebih percaya
  Haramkan DAP tak teruja?

  Kata DAP ancam Melayu
  Harta Felda AmeNo yang sapu
  Mara,Tabung Haji dah jadi layu
  Kerja DAP ke?? Jangan nak tipu!

  Konon AmeNo pembela agama
  Undang2 Islam kenapa tak buat
  Tangan pencuri dipotong sama
  pencuri di sini disokong kuat!

  Mana nak letak Raja2 Melayu
  Melayu Pakatan takkan nak biar
  Memang AmeNo otak dah kayu
  Jahat Klepto dah banyak tersiar!

  DAP yg kecil AmeNo dah fitnah
  Konon nanti DAP perintah
  AmeNo perosak,dia 'jin tanah'
  Orang Melayu AmeNo yang ratah!

  Konon Melayu AmeNolah juara
  Agama Islam dia pembela
  Malukan bangsa, busuk negara
  Nak cover hutang, perbuatan cela!

  MCA,MIC tidak bahaya
  Melayu,Islam mereka pun suka
  Hukum Hudud sudah percaya
  AmeNo dah ajar syurga,neraka..

  Bila dah panik terketar ketar
  Nampak bayang dikata hantu
  Kampung,Felda AmeNo nak putar
  Mintak nyawa,harap dibantu!

  Lepas ni dia tuduh kita
  Jilat DAP hamba sahaya
  Pencacai AmeNo hati dah buta
  Nak kekal kuasa,nak tambah kaya!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terbaik bro Fan Tun..ingat najib ingat jamal pak tongkol..hihihi

   Delete

 76. Jangan cari pasal dengan Pendekar Bugis, kata PM Najib
  Firdaus Azil, Astro Awani | Diterbitkan pada April 01, 2018 20:25 MYT
  Jangan cari pasal dengan Pendekar Bugis, kata PM Najib
  PM NAJIB: Siapa yang nak mencarik-carik maruah orang Bugis, tunggu balasannya nanti. - Foto oleh Hiekal Rosli
  KUALA LUMPUR: “Jangan main-main dengan Pendekar Bugis. Siapa yang nak mencarik-carik maruah orang Bugis, tunggu balasannya nanti," kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

  Beliau berkata demikian di hadapan kira-kira kira 5,000 pengamal seni silat negara sewaktu berucap di Majlis Himpunan Raksasa Guru-guru Silat 2018, di Gombak, hari ini.

  Najib yang mempunyai darah keturunan Raja Gowa, Karaeng Aji dari Sulawesi, memberi amaran kepada pihak ‘tertentu’ yang cuba menggugat kepimpinan beliau ketika negara sedang berada di ambang pilihan raya umum.

  NAJIB PALAWAN BUGIS PALING PENAKUT...SEMBANG JEE KENCANG.

  ReplyDelete
 77. Wak kojola bapok tulur kicik , tidak berani lagi cakap takbor
  Dia buat diam bebal mcm bapok tadah jubor
  Kalu jumpa kat JB iblis ini akan hancor lebor
  Dia ada dua pilihan saja, hospital atau kubor

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 78. Nazri cetek', saya cakap wang rakyat 'kena sapu'
  1 Apr 2018, 5:02 petang (Dikemaskini 1 Apr 2018, 5:58 petang)


  Tan Sri Rafidah Aziz menempelak Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Nazri Abdul Aziz dengan menyifatkannya sebagai 'myopic' atau berfikiran cetek.

  Bekas menteri kanan itu juga turut memberikan penjelasan mengenai maksud 'myopic' sebagai penegasan terhadap Nazri.

  Perkataan 'myopic' dalam bahasa Inggeris bermaksud rabun dekat, juga sinonim dengan erti tiada imaginasi, tidak kreatif, kurang cabaran, kurang wawasan, berfikiran sempit, cetek, dan bersifat kedaerahan.

  Pilihan Editor

  Usah buru-buru bentang akta berita palsu
  Rafidah merujuk artikel The Malaysian Insight bertarikh 8 Mac bertajuk "NFC masih berhutang dengan kerajaan RM248 juta, kata Kementerian Kewangan."

  "Inilah apa yang saya sedang cakap. Wang rakyat 'kena sapu'. Nazri 'politik cetek'.  "Tak ada kena mengena dengan politik peribadi. Saya dah bersara 10 tahun. Tapi wang rakyat masih belum dilangsaikan, masih sekitar RM 200 juta untuk dibayar.

  "Hutang is still hutang, terutamanya duit rakyat. Nazri tolong fokus kepada isu-isu kebimbangan rakyat dan tidak cuba alih perhatian kepada 'mak cik tua' ini. Hentikan politik kotor.

  "Boleh cetak (kenyataan) ini sebagai respon bersama penjelasan mengenai myopic'," tambah beliau.

  Rafidah memberikan respon terhadap kenyataan Nazri yang mendakwa beliau "dengki dan cemburu" terhadap Datuk Seri Sharizat Abdul Jalil kerana pernah tewas kepadanya dalam merebut jawatan ketua wanita Umno.

  Minggu lepas, Rafidah yang pernah menerima julukan "iron lady", menegur Nazri kerana membuat serangan peribadi mengenai umurnya berbanding menumpukan isu yang beliau timbulkan.

  Ini selepas Nazri mengelarnya sebagai 'mak cik tua yang meroyan" selepas mengkritik Perdana Menteri Datuk Seru Najib Razak dan 1MDB.

  Dalam laporan Harian Sinar hari ini, Nazri mendakwa kritikan Rafidah terhadap skandal Pusat Fidlot Nasional (NFC) menunjukkan bekas menteri kanan itu masih tidak dapat menerima kekalahannya sembilan tahun lepas.

  Kes NFC mula didedahkan oleh laporan Ketua Audit Negara pada 2011.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Laki mak lembu ingat hutang dgn bapak dia sukahati dia nak baysr ato tak nak bayar...

   Delete
 79. melayu tak kisah banyak mana pon orang berkuasa nak bedal wang kerajaan...berbeza pemikiran orang negara maju yg marah kpd pencuri tax payor money....

  ReplyDelete
 80. Belum pernah ada lagi Perdana Menteri Malaysia se hapraq dan sebangsat Najib dan ini satu lagi bentuk legasi yang bakal ditinggalkan Najib selepas PRU14 nanti.

  ReplyDelete
 81. Penasihat Umum AMANAH, Ahmad Awang menasihatkan ahli parlimen Sepang, Mohamed Hanipa Maidin agar memohon keampunan kepada ALLAH & berINABAH kepadaNya.

  Seterusnya, beliau meminta Hanipa berhentikanlah daripada membuat kenyataan yang akan hanya menambah kesalahan.

  “Nasihat ini semata-mata kerana menunaikan kewajipan sesuai dengan sabda Rasulullah SAW bahawa “agama itu nasihat”,” kata Ahmad Awang.
  Tak pasal2 Hanipa dah kena sound kaw2 dengan Ustaz Ahmad Awang. Janganlah kerana nafsu amarah yang tak tertahan tu sanggup mengeluarkan kata2 macam tu. Bahaya beb !!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ajis kling buat provokasi sebabkan hanpa marah...Dlm keadaan marah hanipa keluarkan kata2 demikian...hanipa tidak berniat berkata begitu untuk takbur...tak jadi isu pon untuk di perbahaskan...bodoooh...

   Delete
  2. KBB..apa punya bangang alasan kau tu. Kalau macam tu apa yang kita nak cakap walaupun berkaitan mengaku sebagai Tuhan dibolehkan agama Islam ke??? Tak kiralah marah macam mana sekali pun, takkanlah sampai nak mengaku macam tu sekali. Memang patutlah DR MAZA dan Ustaz Ahamd Awang buat teguran macam tu..nasib baik takde komen lagi dari Dato Harrussani dan Mufti Pahang , kalau tak lagi setepek kena kat muka Hanipa. Tu belum TGHH berbunyi lagi beb !!!!!!!

   Delete
  3. Keling jangan sebut..nanti Madey Kerala tu kecik hati...samalah masa dia kena dengan DSZH dulu, tak nak ngaku dia keturunan kerala...mati2 cakap berdarah melayu dari belah ibunya !!!!!

   Delete
  4. Geng Najib , kamu ni asyik membuat tohmahan palsu sahaja dari pagi ke malam ..kekadang tersentak kepagi semula .

   Nampak gayanya kamu bukan hanya menjaga kesuburan kebun kamu , kamu juga tidak berkesudahan menyuburkan dosa2 kamu .

   Cuba kamu baca Wikipedia ...Mahathir tidak pernah menyangkal datuk dia berasal dari Kerala .
   Di nyatakan juga emak Mahathir Wan Tempawan adalah keturunan bangsawan Kedah .

   Yang Zahid simulut bacul tu sehingga kini belum membuktikan Mahathir tu berbinkan Iskandar Kutty . Goblok punya manusia !!

   Delete
 82. A Kadir Jasin

  سْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ

  SEMATKAN bunga ini di hatimu
  Jangan biar ia hancur menjadi debu
  Kerana ada tangan-tangan besi
  Yang mahu meramasnya mati
  Jadikan ia bunga hatimu
  Agar ia segar sepanjang waktu.

  Usaha rasmi mematikan PPBM
  UMNO sudah mati. Parti itu bukan Umno lagi. Ia sekadar jelmaan pseudo yang menjadi tunggangan ketua-ketua pemerintahan kleptokrasi.

  Jho Low lebih diutamakan daripada ahli, penyokong dan rakyat jelata sehingga Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA) sanggup menggasak dan menggesa Penasihat Sosiobudaya kerajaan, (Tan Sri) Rais Yatim meletakkan jawatan kerana mengkritik dalang 1MDB itu.

  Umno sudah hilang daya tarikan. Sudah tidak ada lagi daya saingan. Hidupnya semata-mata kerana sogokan dan ancaman. Jho Low dipertahankan seolah-olah dia topekong hidup parti itu.

  Maka dalam ketakutannya ia menggunakan wang negara dan mempersundalkan kuasa untuk menghalang pencabarnya.

  Walaupun Perdana Menteri, (Datuk Seri I Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sandrobone Sultan Abdul Jalil), Mohd Najib Abdul Razak dan para pemimpin Umno/Barisan Nasional mempersendakan Pakatan Harapan (PH) di depan khalayak ramai tetapi di belakang tabir mereka amat bimbang dengan tsunami rakyat yang semakin hari semakin kuat.

  Dalam suasana itu adalah mudah kita mengandaikan yang Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) akan dibatalkan dan PH tidak akan didaftarkan. Umno/BN tidak mahu pembangkang menggunakan simbol tunggal.

  ReplyDelete
 83. Kkenyataan Najib ini sepatutnyua terus dijawab oleh pimpinan PH dengan tegas, bahawa RAMD tidak akan dihapuskan mal;ah akan kekal dan diperbesarkan. Habis cerita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Najib sedar dokongan kpd umno dah jatuh merudum dgn terok sekali..

   Tak ade cara lain dlm keadaan terdesak najib gunakan usu oerkauman untuk takut2 kan melayu...

   Zaman sekarang dah ramai melayu cedik tak macam kejora bapuk @ Geng Najis yg masih bodoo..

   Delete
 84. Semakin terserlah Suman punya kedayusan
  Takut dia, bila kat JB hamba beri keputusan
  Pasti dia seram, mikir hamba punya libasan
  Sibuk kenduri pula, ifrit ni pura2 buat alasan

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 85. Biila cabaran ku sambut, Suman serba salah
  Malu dgn pembaca, ifrit ini terus cabut belah
  Dia tahu kalau berentap dia pasti akan kalah
  Ada ke kenduri pula dia cuba nak buat helah

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 86. Kalau DAPigs berkuasa, RAMD akan dihapuskan!!!!
  BUKANKAH INI TERMASUK SEBAGAI BERITA PELESU....???
  Atau, adakah Akta Fake News hanya terrpakai kepada
  pembangkang saja, tak terpakai kepada umno apatah
  lagi yang bercakap berita pelesu ni, NAJIB SENDIRI!!!
  Tentera pun marah bila Najib cuba perbodohkan MELAYU.
  Kenapa takda siapa buat laporan polis tentang
  tuduhan NAJIB ni....????

  ReplyDelete
 87. Suman bacul udah mula tunjuk gaya nak lari
  Pelbagai alasan, bapok kedi ini reka dan cari
  Dia makin gelisah bila tarikh hamba nak beri
  Kinii dicipta alasan baru, konon mau kenduri

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 88. Jom lah Suman, kita berdepan secara lelaki
  Aku berani ikat tangan, lwn hanya guna kaki
  Takkan ko tak keluar, ni aku cerca caci maki
  Harap mulut je, pot pet...pot pet.. mcm puki

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Budaya bani melayu umno..sikit sikit ajak lawan.last2 bani melayu mundur ke blkg..ni semua ikut prgai rosmah mansur hahahahaha

   Delete
 89. Sebagai anak kelahiran Pekan saya bolih mendahului dgn ucapan 'good riddence' atau dlm bahasa kasar 'bolih berambus' jika d takdirkan mereka kalah..

  Maruah warga Pekan wajib d pulih n d kembalikan.

  Jika kalian menyingkir rosmah/najib dlm pru14 ini, maka seluruh rakyat Malaysia akan memanjangkan rasa terhutang budi yg tak terhingga - insya'allah.

  Insya'allah UMNO/BN akan kalah dlm pru14 ini.

  Apakah akibat sampingan kekalahan najib/bn ? Dgn rengkas saya senaraikan d bawah:-

  1) Rosmah/Najib, jho low n gang akan d adili n jika d dapati bersalah akan d kenakan hukuman setimpal. treason n murder is punishable by death.

  2)Semua wang rakyat yg d curi seta asset Negara akan d tuntut semula - miskinkan koruptor n permalukan keluarga terdekat. (saya jangka trillionan rm bolih d kembalikan k dlm kantong Negara.

  3)Legasi arwah tun razak n keluarganya yg terbilang akan musnah n tidak mungkin dpt d pulihkan.

  4)Tun M selaku PM (sekurang kurang nya 2 thn),akan melantik ahli2 Jemaah Menteri n Exco2 negeri yg 'bersih, pintar n cekap' sementara mengenalpasti pemimpin pelapis (muda) yg berwibawa.

  5)Malaysia n rakyat nya akan mula menekmati kesejahteraan hidup hasil drpd dasar2 praktikal n 'people friendly'.

  6)Nama Malaysia akan kembali menjadi harum n menjadi contoh kpd Negara membangun serta nagara2 islam.

  Ayuh semua! banyak masa emas tlh terbuang. usaha memulihkan Negara tercinta bermula dr sekarang.

  "agik idup agik ngelaban" - moto Serawak Rangers.

  d pinjam drpd moto :-

  "whilst there is life, there is fight" - james brook 1862 who founded Serawak Rangers.

  SELAMAT BERJUANG UTK IBU PERTIWI YG TERCINTA.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ini moto utk Suman:

   "whilst there is fright, there is flight..." - James Berok Makyeh...

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

   Delete
  2. ROS has exceeded her authority, succumbed to Najib's coward ploy in the temporary disband of PPBM.
   Najib yg mengaku pahlawan bugis dgn keris kontot tumpul sah2 takut dgn seorang tua lanjut usia yg hanya berbekalkan sekuntum Mawar Merah saja.

   Delete
 90. Suman tua ibliis, tak kenal tikar sembahyang
  Masiih tak sedar, nyawa dah dekat melayang
  Ntah kenapa kemesraan dulu, kini terbayang
  Teringatkan 'dia' manja yg ku panggil sayang

  _________________________________________
  Khairul Idlan: Aku Yang Kau Panggil Sayang
  (https://youtu.be/4di-EPsUark)

  Aku yang kau panggil sayang
  Ingin menghampiri masa-masa silam
  Engkau yang ku panggil sayang
  Pernah meneroka hati ini
  Detik kemanisan pun berlalu
  Ke manakah janjimu yang suci

  Aku yang kau panggil sayang
  Ingin ku mengutip sisa-sisa cinta
  Engkau yang ku panggil sayang
  Menapak ke hala persimpangan
  Tanpa meninggalkan kata-kata
  Bila kau kan kembali lagi

  Chorus:

  Seraut wajah sering ku usap
  Dalam mimpi kita pun bersenda
  Siangku menyebutmu
  Di malam sunyi ku digoda rindu... oh...

  Aku yang kau panggil sayang
  Dalam kegelapan ku mencari kasih
  Engkau yang ku panggil sayang
  Mungkin kali ini kehilangan
  Berikan daku saat terakhir
  Mengusap muka mu oh sayang

  ____________________________
  Buat si dia kekasih sayang ku,
  Salam rindu di angin nan lalu.

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...