Thursday 19 April 2018

JAWAPAN KETUA PENGARAH KASTAM YANG MASIH BOLEH DIPERTIKAIKAN


Susulan rungutan berterusan pelbagai pihak berhubung pengecualian cukai GST yang diberikan kerajaan kepada China Communications Construction Company atau CCCC, kontraktor yang membina ECRL, Ketua Pengarah Kastam, Subromaniam Tholasy sekali lagi tampil mengadakan sidang akhbar untuk memberikan penjelasan.

Jika kali pertama dulu beliau mengeluarkan kenyataan dengan mengesahkan memang benar CCCC diberikan pengecualian cukai setelah perkara itu didedahkan oleh Husam Musa, kali ini tidak sekadar mengeluarkan kenyataan, sebaliknya mengadakan sidang akhbar untuk memberi  penjelasan yang lebih panjang.

Jawapan beliau kali ini tidak ubah seperti ahli politik pula lagaknya kerana beliau tidak saja memberikan penjelasan, tetapi juga menujukan kecamannya terhadap  kepimpinan terdahulu yang berbeza pendapat dengan kepimpinan sedia ada.

Antara yang disebutnya ialah:-

- pengecualian cukai kepada projek-projek mega lebih banyak lagi dilakukan semasa era Tun Mahathir Mohamad dulu berbanding zaman Najib Razak.

- kononnya pengecualian cukai kepada CCCC itu diluluskan oleh Menteri Kewangan atas nasihat yang diberikan oleh Jabatan Kastam kepada Najib setelah mempertimbangkan kebaikannya kepada rakyat.

- pelepasan cukai GST itu didakwa memberi kebaikan kepada rakyat kerana ECRL adalah syarikat Malaysia.

- beliau juga mengaitkan kecaman-kecaman berhubung pelepasan cukai GST itu dengan berita palsu yang didakwanya sengaja ditimbulkan untuk mencetuskan kekeliruan.

Oleh kerana sekarang ini adalah musim pilihanraya dan penamaan calon hanya akan diadakan pada 28 April nanti, dan jika Najib masih kekurangan calon untuk diketengahkan, barangkali Subromaniam bolehlah dijadikan pilihan untuk dipertimbangkan.

Ini kerana, meskipun beliau adalah pegawai kerajaan, tetapi jawapannya lebih menjurus kepada jawapan berunsur politik dengan turut mengaitkan pelepasan cukai yang pernah diberikan oleh Tun Mahathir yang diketahui umum merupakan musuh utama kepada Najib.

Meksipun Najib tentunya gembira dengan jawapan Subromaniam kerana beliau kelihatan pandai menjaga hati "boss"  dan ada unsur-unsur bijak mengampu, selain turut menghentam "musuh bossnya", penjelasan beliau sebenarnya masih boleh dipertikaikan.

Mungkin benar banyak projek-projek mega ketika era Tun Mahathir diberikan pelepasan cukai, tetapi isunya adakah rakyat bersungut dan terbeban dengan cukai SST ketika itu?

Adakah waktu itu barangan keperluan harian menjadi mahal dan subsidi untuk rakyat pernah ditarik oleh Tun Mahathir?

Jadi, apa isunya jika banyak projek mega ketika era Tun Mahathir dahulu dikecualikan cukai, sedangkan hasilnya dapat dinikmati oleh rakyat Malaysia sendiri sehingga sekarang?

Bebanding CCCC yang diberikan pengecualian cukai GST itu, rakyat Malaysia yang lebih mendapat manfaat atau syarikat China tersebut?

Sudah berapa banyak pula syarikat-syarikat tempatan yang melaksanakan projek kerajaan turut diberikan pelepasan cukai GST oleh Jabatan Kastam?

Kenapa Jabatan Kastam hanya memberikan nasihat kepada Najib berkaitan CCCC saja dan tidak kepada syarikat-syarikat tempatan?

Subromanian juga menyebut pelepasan cukai GST itu adalah wajar kerana ECRL adalah syarikat Malaysia.

Tidakkah ini bermakna Ketua Pengarah Kastam cuba menyebar berita palsu kepada rakyat kerana yang diberikan pelepasan cukai oleh Jabatan Kastam bukannya ECRL, tetapi CCCC daripada negara China?

Apakah tujuan beliau cuba mengelirukan rakyat seolah-olah ECRL dan CCCC adalah entiti yang sama?  (ShahbudinHusin 19/04/2018).

115 comments:

 1. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hanya 23.7 peratus responden yang gembira dengan siatuasi ekonomi sementara 24.5 peratus berkecuali


   51% tak puas hati pada najib

   apa lagiii tumbang laaaa


   bnajibapokpondan kali niii

   Delete
  2. 65% tak puas hati pada rosmah

   Delete
  3. Subromaniam ini malam enjoy todi ! Dedak masuk !
   Haha.

   Membebel ah macam org bodoh wahai subromaniam , tak guna pun.
   The damage has already been done !
   Tahniah YB Husam.

   Satu malaysia dah tau pasal pelepasan gst ni ! Beribu Kontraktor Melayu hati tengah panas ! hahaha

   Delete
  4. PAS president Abdul Hadi Awang has blamed interference by Dr Mahathir Mohamad’s federal government for the failure of the PAS state government in Terengganu in 1999-2004.

   “The failure of the state administration at that time was in fact due to the interference of the federal government, which was then led by Mahathir,” he said, quoted by Bernama.

   “There were many economic and administrative constraints (when PAS ruled Terengganu) and the interference had affected the state’s development policy at that time,” he said.

   Hadi added that Kelantan people’s rights had also been denied following the interference of the federal government in the state administration, especially when Mahathir was prime minister.   “However, Kelantan under PAS has survived and remains strong until today,” he told reporters after delivering a general election talk at PAS headquarters in Kampung Rawai, Kuala Terengganu, yesterday.

   Kelantan has been under a PAS government since 1990, while Terengganu was held by the Islamist party for one term, from 1999 to 2004.

   Hadi also refuted Mahathir’s claims that Hadi had no political knowledge and was unfit to lead any government. “I have a master’s degree in Islamic political science and that is why the party entrusted me to be its leader.”

   He said he obtained his degree at Al-Azhar University in Cairo in 1976.

   Hadi said he had decided not to contest the Rhu Rendang state seat in Terengganu at the coming general election so as to focus on the party’s national administration.

   “At the same time, I have also been appointed the vice-president of the World Union of Islamic Scholars and, therefore, I do not think it is appropriate for me to contest the Rhu Rendang state seat,

   Delete
  5. Parti PAN @ Amanah tidak perlu menjadi lebih Islamik daripada PAS atau Islamik macam PAS untuk muncul sebagai juara politik baru kata Mujahid Yusof Rawa.

   Sebaliknya, Naib Presiden Amanah, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa berkata, parti itu hanya perlu bersikap inklusif.

   Tambahnya, politik di negara ini perlu keluar daripada mentaliti perkauman sempit, pemikiran agama dogmatik dan taksub kepartian kepada politik advokasi dasar serta penyertaan pembentukan negara.

   Bagi Mujahid masyarakat Cina mengundi atas ketidaksetujuan mereka kepada kebejatan tatakelola kewangan negara manakala pengundi Melayu mengundi atas ‘kebimbangan’ kuasa Melayu akan ‘terhakis’ jika undi pembangkang, walaupun mereka tahu salah tadbir kewangan yang berlaku. Jadi bagi Mujahid PAN @ AMANAH tak perlu nak bawah kaeadah Islam macam PAS atau lebih daripada PAS.

   Bukan jiwanya tidak mahu Islam...
   Amalan Mujahid pun menyimpan daripada Islam...   Ayuh kita keluar dari kegelapan rasis dan fikiran agama dogmatik yang sempit kepada cahaya kemanusiaan dan agama yang Rahmatan Lil Alamin. Kepada penganut agama Hindu "Deepavali Valtagal" dari saya sekeluarga dan dari Parti Amanah Negara (AMANAH) kata Mujahid Yusof Rawa ULAMA BESAR Parti PAN.

   Mujahid pegang tangan wanita Hindu dan memeluknya bagi menunjukkan parti PAN adalah parti Islam Leberal. Isterinya di sebelah.

   Kita kena bersangka baik.

   1. Mungkin wanita itu isteri kedua Dr Mujahid jadi tak kisah di pegang tangan dan peluk.
   2. Mungkin juga emak saudaranya, sebelah Hajah Kamariah Abdullah yang baru meninggal.
   3. Mungkin juga Mujahid pakai sarung tangan yang sangat nipis sehingga tidak dapat difokus oleh kamera.
   4. Mungkin juga gambar ini adalah 'superimpose' untuk mengkhianati Dr Mujahid yang suci murni.

   Tapi bukan Mujahid sahaja macam itu
   Bila dah jadi PAN ni perangai Islamnya tercabut bersama kristian DAP...   Ada pepatah Cina mengatakan ikan kalau busuk bermula daripada kepala. Kalau kepala tidak dapat membezakan halal dan haram, maka yang lain pun turut sama akan menjadi busuk sampai ke usus.
   Bila pimpinan parti PAN ni keluar ajer daripada PAS maka dia dah rasa bebas nak lakukan apa sahaja yang bertentang dengan Islam.
   Inilah PARTI ISLAM PROGRESIF SEPERTI YANG DITULIS OLEH bekas pengarang Harakah Ahmad Lutfi Othman.

   Delete
 2. Replies
  1. kami baru pulang dari borneo uruskan kaji selidik


   MEMANG MCM SEMENANJUNG SEBIJI

   PUAK PELIRDA FELDA DINSINI MCM PUAK DAYAK DARAT BUKIT D SANA YG DOK DALAM KELAPA SAWIT DAN HUTAN SOKONG BEE END SEBAB DEDAK DI TELAN


   DI BANDAR BN TIDAK AKAN MENANG

   CINA BORNEO SAYA BOLEH CONFIEM 99% BENCI NAJIB BN PEMERINTAH


   " KASI TURUN "

   KATA CINA BORNEO

   KALAU DI SEMEMANJUNG BN ADA PELIRDA

   DI BORNEO BN ADA PUAK DAYAK DEDAK


   TSUNAMI DAYAK MEMANG ADA DI BORNEO

   TAPI BORNEO TAKDE HERO MCM TUN M


   ANDAI ADA HERO BORNEO HARAPAN MEMAMG HABIS BEE END

   Delete
  2. Nampaknya semua ketua2 pengarah,ketua2 jabatan dan pegawai awam yg rata2 bergaji beribu ribu ringgit makin giat membela dan memuji najib..

   tapi yang majoriti di bwah dapat makan hati jer tiap2 hari..dan dapat brim srg sikit

   Delete
  3. FTCR said there was still an outside chance of PH winning GE14, however, if the Malay voters decide to switch sides.


   MELAYU PERLU BERANI UBAH !!!!

   Delete
  4. Derma jariah sapa2 boleh masuk dalam akaun PAS.. memang akaun Parti di war2kan utk semua pihak bermurah hati derma..


   tin milo seperti biasa berlegar d program turun padang, malah akaun2 bank parti samada di peringkat cawangan atau pusat diwar2kn kepda masyarakat bagi mengumpul derma. Kita sangat mengalu2kan jariah dan infaq drpd semua pihak yang menjd sumber dana PAS sekian lama.

   jikalau sumber haram atau sumber drpd luar yg berjumlah besar sudah pasti tidak akan bebas drpd pemantauan pihak Bank Negara.

   Akaun2 parti juga bersedia untuk di audit oleh pihak2 yang berwajib sperti oleh ROS, SPR, SPRM dan sebagainya.

   skarang dgn BPMS kita boleh melihat musuh pun bagi infaq dan mungkin undi kepada PAS kerana melihat suasana semasa yg menyakinkan PAS mampu mengambil alih Putrajaya.

   Terima kasih dan Alhamdulillah kepada semua penderma.

   Wallahua'lam.

   Delete
  5. Pakatan Harapan Kelantan silap besar jika meneruskan hasrat meletakkan Azran di Parlimen Jeli malah Husam juga tidak betul bila menyebut pemilihan Azran adalah tepat dan diyakini mampu memberi kemenangan kepadanya.

   Berdasarkan rakaman ucapan Husam, didapati beliau sangat yakin Azran akan mengalahkan Datuk Seri Mustapa Mohamed di Parlimen Jeli pada PRU14 nanti di atas asas beliau “orang muda, handsome, ada kelulusan, dan pernah bersama dengan Datuk Seri Mustapa".

   Kata Husam, “(Azran) ada bersama dengan Datuk Mustapa, dalam dan luar Datuk Mustapa dia tahu, rahsia Datuk Pa dia tahu, kekuatan Datuk Pa dia tahu, kelemahan Datuk Pa dia tahu”, seolah-olah banyak rahsia dan kelemahan Datuk Seri Mustapa akan dibongkar.

   Begitupun, selain langsung tidak memasukkan faktor PAS ke dalam perkiraan menang kalah pertarungan di Parlimen Jeli, pengumuman ini menunjukkan kelemahan Husam yang seolah-olah tidak menyelidik dengan teliti latar belakang individu yang beliau julang ini.   Azran pernah berdepan masalah peribadi yang serius bila beliau ditahan reman seminggu dari 16 ke 21 Mac 2017 kerana didakwa menggunakan proksi untuk mengemukakan tuntutan palsu berjumlah RM600,000 ketika bertugas sebagai Pengarah MITI di Kelantan.

   Penahanan Azran ini agak mengejutkan rakyat tempatan waktu itu, apatah lagi bila Pengarah SPRM Kelantan, Datuk Moh Samsudin Yusoff, mendedahkan pihak SPRM mengesan wang tunai berjumlah RM190,000 yang berada di dalam akaun bank milik beliau.

   Kes tuntutan palsu yang dikatakan terbongkar ketika audit tahunan dijalankan oleh Jabatan Audit Negara di MITI pada akhir tahun 2016 ini menyebabkan Azran disiasat mengikut Seksyen 18 Akta SPRM 2009 dan Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

   Walaupun Azran belum didakwa dan dibuktikan bersalah di mahkamah, tetapi liputan media mengenai kes tuntutan palsu ini boleh mempengaruhi persepsi rakyat serta boleh memudaratkan beliau dan Pakatan Harapan jika dicalonkan pada PRU14 nanti.

   Jika benar Azran akan diletakkan sebagai calon Pakatan Harapan di Parlimen Jeli, tidak mustahil kes tuntutan palsu ini akan menjadi hangat kembali sekali gus boleh menyukarkan peluang beliau dan Pakatan Harapan untuk mencapai kemenangan nanti.

   Serangan boleh dibuat oleh musuh Azran bahawa beliau adalah seorang individu yang kecewa menyebabkan tindakan beliau melawan bekas boss beliau di Parlimen Jeli sebagai misi untuk melunaskan masalah peribadi bukan untuk membela rakyat Jeli.

   Begitu juga dalam bidang politik di mana Azran diberitakan pernah dikenakan tindakan disiplin oleh bekas parti beliau kerana didakwa terlibat dengan politik wang sewaktu mahu merebut jawatan Ketua Pemuda UMNO Bahagian Tanah Merah sebelum ini.

   Dalam suasana Pakatan Harapan sedang giat menggunakan integriti pemimpin sebagai antara isu utama untuk menjatuhkan Kerajaan PAS di Kelantan dan Kerajaan BN di Putrajaya maka pemilihan calon yang dilihat bermasalah pasti boleh menikam diri sendiri.

   Saya mahu bersangka baik dengan Azran yang mungkin sahaja dianiayai oleh musuh-musuh beliau, cuma hakikatnya ialah politik adalah melibatkan persepsi, dan Husam yang giat menaburkan persepsi kepada pemimpin lain tentulah lebih arif mengenainya.

   Delete
 3. KSN - mamak

  KSU MOF - mamak

  KP GST - keling  aiiiii habislaaaa

  acam niii puak puak ni kelentong


  tak kena tangkap FAKE NEWS ker puak ni menipu boleh lepas

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bekas Setiausaha Agung MIC, Datuk S Kumar antara 54 calon Pas yang akan bertanding di negeri ini pada PRU14.

   Kumar, 45, yang juga Presiden Parti Generasi Baru (Gabungan Baru Gagasan Sejahtera) akan bertanding di kerusi Dun Tanah Rata yang terletak di bawah Parlimen Cameron Highlands.

   Tanah Rata adalah Dun yang dimenangi oleh DAP pada PRU-13 lalu dengan majoriti 3144 mengalahkan calon BN.
   Pencalonannya diumumkan Pesuruhjaya Pas Pahang, Rosli Abdul Jabar pada majlis pengisytiharan calon PAS dan Gagasan Sejahtera Pahang pada PRU14 di Padang Awam Cenderawasih, malam ini.

   Turut hadir Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

   Delete
  2. “Saya ada sarjana dalam bidang politik Islam, sebab itu parti memberi kepercayaan kepada saya untuk menjadi pemimpin dan Menteri Besar, dan telah memerintah Terengganu dengan begitu lama,” kata Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menjawab dakwaan kononnya beliau tiada kepakaran dalam bidang itu.

   Abdul Hadi memperoleh Ijazah Sarjana Siasah Syariah (Sains Politik) di Universiti Al-Azhar, Kaherah, Mesir, pada 1976.

   Ketika menyangkal dakwaan Pengerusi Pakatan Harapan (HARAPAN) Tun Dr Mahathir Mohamad kononnya beliau tiada kepakaran dalam bidang politik dan pentadbiran negeri, presiden PAS itu berkata adalah tidak benar tuduhan Dr Mahathir kononnya beliau gagal mentadbir Terengganu.

   "Sedangkan kegagalan pentadbiran negeri ketika itu adalah disebabkan oleh campur tangan kerajaan persekutuan yang ketika itu dipimpin Dr Mahathir, katanya.   “Malangnya berlaku kekangan dari segi ekonomi dan pentadbiran (semasa PAS memerintah Terengganu) di mana berlaku campur tangan kerajaan persekutuan yang ketika itu dipimpin oleh Tun M, dan campur tangan itu bercanggah dengan konsep pembangunan kerajaan negeri pada ketika itu," jelas beliau.

   Beliau menarik perhatian kepada Kelantan yang menurutnya banyak hak penduduk dinafikan sebab campur tangan kerajaan persekutuan pada zaman Dr Mahathir.

   Namun Kelantan masih berjaya bertahan (di bawah pimpian PAS) hingga ke hari ini, katanya kepada wartawan selepas menyampaikan ceramah Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) di Markas PAS Kampung Rawai di Kuala Terengganu malam tadi.

   Abdul Hadi berkata rakyat sendiri kini boleh lihat tuduhan Dr Mahathir dan kebenaran di sebaliknya.   Sementara itu, mengulas keputusan beliau untuk tidak lagi bertanding kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Rhu Rendang pada PRU kali ini, Abdul Hadi berkata langkah itu untuk membolehkan beliau memberikan fokus kepada pentadbiran parti di peringkat pusat.

   “Dalam masa sama, saya juga telah dilantik menjadi Naib Ketua Kesatuan Ulama Islam Sedunia dan oleh sebab itu, saya rasa tidak wajar untuk saya turut bertanding kerusi DUN Rhu Rendang ini,” katanya.

   Menurut Abdul Hadi, PAS turut bersedia menjadi "kingmaker" dan bergabung dengan mana-mana parti yang sedia memartabatkan Islam dan melaksanakan keadilan untuk rakyat secara keseluruhan.

   “PAS berpegang teguh kepada prinsip perjuangan dengan mengutamakan kerjasama yang mendatangkan manfaat kepada agama dan negara. Kita optimis mampu memenangi 40 kerusi Parlimen dalam PRU14 sekali gus memperbaiki pencapaian pada PRU lalu.

   'Kingmaker 160 kerusi'

   “Kita berharap PAS akan menjadi ‘kingmaker’, dihubungi semua pihak yang tubuh kerajaan.

   "Itu minimum yang kita nak usahakan daripada 160 kerusi. Itulah penyelesaian masalah dengan Islam, kerana Islam adalah untuk semua, adil untuk semua, yang boleh diterima oleh semua pihak,” katanya.

   Abdul Hadi berkata PAS sedia berbincang dan bekerjasama dalam menubuhkan kerajaan campuran dengan mana-mana parti yang bersedia menerima syarat-syarat ditetapkan oleh parti itu.

   Pada PRU13, PAS memenangi 21 kerusi Parlimen dengan menyertai Pakatan Rakyat yang dianggotai DAP dan PKR manakala untuk PRU14. PAS membentuk Gagasan Sejahtera yang disertai badan bukan kerajaan (NGO) dan beberapa parti politik.

   Delete
 4. BEEND HIDUP CHINA MEN

  BEEND HIDUP CHINA MEN

  BEEND HIDUP CHINA MEN

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kali ini lebai akan menulis ringkas tapi ada masej yang besar. Lebai nak maklumkan bahawa PAS ada beberapa unit kajiannya selain daripada Lajnah Penyelididkan PAS Pusat. Ada juga bahagian yang membuat kajian sendiri atau mendapatkan maklumat daripada sumber luar, misalnya IT, Ulama PAS dan PGS (saraf).

   Mohd Amar dalam pertemuannya dengan anak Kelantan di Sabah sebelum ini mendedahkan PAS ada banyak maklumat dan data berkenaan kajian daripada sumber luar PAS yang PAS jadikan rujukan. Antaranya Mohd Amar menyebut bahawa kedudukan parti BERSATU terutama Presidennya TS Muhyiddin mengalami masalah besar dalam parti kerana tidak turun padang. Nasib baik ada Mahathir walaupun tua tetapi memainkan peranan sangat aktif untuk membantu BERSATU.

   Antara yang menarik Mohd Amar juga mendedahkan daripada maklumat PAS bahawa Tun Mahathir jika bertanding di mana-mana kawasan akan kalah melainkan di Langkawi sahaja Tun boleh menang (penyataan percakapan dalam youtube).
   Bila lebai rujuk kepada sumber, kajian tersebut menyebut perluang Mahathir hanya di Langkawi sahaja iaitu dengan kedudukan 50-50. Kenyataan Mohd Amar pada 29 Mac 2018 boleh diruju di bawah.   Tun Mahathir suka sangat menyerang PAS dengan kenyataan yang dangkal seperti "dedak UMNO" dan sebagainya. Tapi dia tidak sedar bahawa PAS boleh bertindakbalas dan jika PAS bertindak balas ini akan menyusahkan Tun sendiri.

   Misalnya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata parti itu akan meletakkan calon bertenaga untuk menentang Tun Dr Mahathir Mohamad dan Barisan Nasional di kerusi Parlimen Langkawi. Dengan penyertaan PAS di Langkawi yang sebelum ini Dato' Ir Nawawi Ahmad memperolehi undi 21,407 berbanding calon PKR Dato' Hj Ahmad hanya 9,546 undi sahaja akan membuatkan Tun Mahathir makin tersempit.   PAS ada banyak maklumat tentang kedudukan pengundi di Langkawi. PAS akan pastikan calonnya akan mengalahkan BN dan Mahathir. Jika PAS tak boleh menang PAS ada beberapa pilihan...

   Untuk jadi "King Maker"
   Jika kamu tak boleh menang..
   Kamu bunuh musuh kamu supaya musuh kamu juga tak boleh berdiri melainkan dia memerlukan kamu...
   Itu makna KING MAKER
   Tak boleh kalah Mahathir
   "Bunuh" Mahathir di Langkawi sehingga dia akan memerlukan kamu.
   Itu pun strategi.. mungkin orang tak fikir...

   Delete
  2. Husam ni cakap semasa ceramah sedap dan hebat tapi bila orang hantar saman dia tutup pintu. Pesan kepada anaknya (ni buka yang pil kuda) jangan ambil surat saman. Terpaksa saman diiklankan diakhbar.

   Sekarang kata PAS lulus balak selepas pembuburan. P{olis belum lagi panggil dia dah u-turn.

   Delete
 5. Cukai2 yang dikecualikan pada zaman tun adalah cukai yang berbentuk cukai koperat yang mana tidak dikenakan kepada rakyat marhaen seperti GST. Sebab itu rakyat tidak kisahpun...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Apa yang sdra Omar Rahman nyatakan adalah betul .

   Tetapi akan ada para walaunta yang menafikan serta cuba memutar belit fakta .

   Apa lagi yang bolih kita lakukan jika kaum2 ni tidak dapat membedzakan antara duit curi dengan duit derma !?

   Delete
  2. DAP nampaknya telah mula menunjukkan nafsu untuk menyusun kabinet harapan mereka menjelang Pilihan Raya Umum ke-14 ini.

   Baru-baru ini, DAP telah mengumumkan dua tokoh mudanya, Nga Kor Ming dan Liew Chin Tong akan dilantik sebagai menteri kalau mereka menang Putrajaya dalam pilihan raya nanti.

   Pengumuman ini sebagai satu strategi menarik undi orang Cina dengan cara menunjukkan calon-calon mereka bakal menjadi menteri.

   Tapi apa yang sebenarnya ditunjukkan ialah nafsu DAP untuk mengetuai kerajaan pusat akan datang dan dominasinya sebagai ketua dalam Pakatan Harapan.

   DAP akan bertanding paling banyak kerusi berbanding parti-parti PH yang lain, dan memegang remote control sebuah parti komponen PH, Parti Amanah Negara (PAN).

   Parti Cina ini telah menunjukkan kesombongan sepanjang menguasai PH dan telah menunjukkan bagaimana ia menggunakan kuasa sejak menguasai kerajaan Pulau Pinang.

   Strategi menamakan dua pemimpin muda sebagai bakal menteri ialah tawaran DAP kepada orang Cina.

   Mereka menawarkan calon-calon yang bakal menjadi menteri, maka mereka menuntut agar orang Cina mengundi calon yang mereka tawarkan.

   Kalau menteri pun mereka sudah rancang dan idamkan, bermakna mereka akan mahu melantik lebih ramai menteri lain.

   Kalau pemimpin muda sudah dicanang akan dilantik menteri, tentulah pemimpin yang lebih senior dan daripada kumpulan yang rapat dengan keluarga Lim akan dilantik juga.

   Sudah tentulah pemimpin DAP yang lebih senior seperti Lim Guan Eng akan dilantik ke jawatan menteri yang lebih kanan seperti timbalan perdana menteri.

   Ini semua menunjukkan DAP sudah cukup yakin akan menang besar dalam PRU14 ini, dan ia berani menunjukkannya kepada pengundi.

   Sejarah penguasaan DAP di Pulau Pinang dan Selangor telah menunjukkan kerakusan mereka terhadap musuh politik apabila berkuasa.

   Di dalam parti sendiri pun, sudah terserlah sikap diktator mereka sehingga sebarang kritikan akan menyebabkan tercantas.

   Memberi undi kepada parti gila kuasa seperti ini hanya akan memudaratkan rakyat dan negara

   Delete
  3. Bekas pengarah pilihan raya Amanah Selangor Jaafar Samsuddin berkata tidak tersenarai sebagai calon dalam pilihan raya umum ke-14 (PRU14) bukanlah faktor yang mendorong beliau keluar daripada parti itu.

   Jaafar berkata sebab utama beliau berbuat demikian kerana kecewa dengan sikap kepimpinan parti yang tidak menghiraukan suara ahli parti serta beberapa alasan peribadi.

   “Kalau suara sebagai ahli mahupun yang berjawatan penting dalam parti langsung tidak dihiraukan kepimpinan, apa gunanya lagi berada dalam parti,” kata Jaafar.

   Beliau semalam dilaporkan menghantar surat peletakan jawatannya itu kepada Amanah negeri dan nasional sebelum memutuskan untuk turut keluar daripada parti berkenaan.

   Jaafar yang keluar daripada PAS dan menyertai Amanah pada 2016, turut menegaskan kurangnya sikap saling menghormati, tidak mendengar pendapat sesama sendiri termasuk daripada akar umbi dan kecelaruan arah tuju perjuangan Amanah, antara faktor penarikan dirinya daripada terus menerajui jentera serta menganggotai parti berkenaan.

   “Saya diberi jawatan penting untuk menghadapi pilihan raya, tetapi suara dan pendapat saya tidak didengari dan dihormati kepimpinan serta ahli parti, saya rasa tidak berguna lagilah saya memegang jawatan itu. Malah suara saya sebagai ahli parti juga tidak dihiraukan.

   “Saya memegang amanah (jawatan) yang diberikan dan melaksanakannya menggunakan segala pengalaman yang saya ada, tetapi ada pula yang datang mendabik dada mempertikai kredibiliti saya,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

   Berpengalaman lebih 30 tahun dalam politik, beliau juga amat kesal dengan Amanah kerana pada saat-saat akhir menjelang PRU14, keadaan dalaman parti masih kucar-kacir apabila ramai dalam kalangan ahli sedang cuba “menunjuk pandai”.

   Katanya, gelaran “kolot” dan ketinggalan zaman yang dilemparkan kepada beliau selaku pengarah pilihan raya dilihat menjejaskan imejnya sedangkan gerak kerja yang diatur bagi menghadapi perang PRU14 bukan sekadar menjadi tukang sorak.

   “Dalam pilihan raya, kita kena cepat, cekap, sebab itu saya guna pengalaman saya bagi penerangan serta bukti-buktinya. Kita bukan nak buat politik lebih kurang, namun ramai yang nak tunjuk pandai…ini harus segera diperbetulkan,” katanya.

   Mengakui tidak berdendam dengan Amanah walaupun melepaskan jawatan penting dalam dalam parti itu, Jaafar berkata beliau tidak merancang untuk menyertai parti politik lain sungguhpun ada pihak datang berjumpa dengannya.

   Katanya, setakat ini, beliau memilih untuk berehat daripada dunia politik dan menghabiskan masa bersama keluarga namun jika ada pihak memerlukan pendapat, beliau sedia memberi sumbangan.

   Delete
 6. Istimewa untuk:
  Kejora
  Pejuang Rakyat
  Geng Najib
  Lebai Medern

  Pengecualian GST kepada syarikat besar seperti China Communications Construction Company (CCCC) yang melibatkan RM55 bilyon bagi projek ECRL itu sama seperti merompak orang miskin dan beri keistimewaan kepada orang kaya.

  Projek berskala besar, mengapa dikecualikan GST? Pada masa sama, perkara lain melibatkan rakyat biasa sampaikan hendak keluar duit daripada bank pun dikenakan GST.

  Sepatutnya perkara dikecualikan GST hanya melibatkan 500 item barangan keperluan makanan seperti gula, beras, tepung dan sebagainya.

  Apakah tindakan Najib adil kepada rakyat jelata yang jelas tersisih akibat amalan ‘double standard’ (berat sebelah) ini? Ibarat anak di rumah dibiarkan kelaparan, beruk di hutan disusukan.

  ps:
  Nampak sangat gelojohnya Najib hendak menyegerakan projek membazir ini untuk mendapatkan untung peribadi RM25 bilyon masuk poket sendiri. Tak hal Sykt CCCC sendiri telah istiharkan projek hanyak bernilai RM35 bilyon, tapi Najib 'mark-up' & umum RM55 bilyon pulak.

  Tak ker itu perbuatan korup dan klepetokrat Najib......??

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sebut Amanah, akan muncul dalam kepala terma “parti serpihan PAS”. Sungguh jijik anggapan tersebut. Namun itulah realiti yang masih membelenggu sebahagian rakyat Malaysia.

   ada kecacatan yang memburukkan imej Amanah di persada politik Malaysia.

   Kelihatannya Amanah masih belum boleh “move on” daripada membincangkan soal parti lamanya, PAS
   meskipun sudah berpisah lebih daripada 24 bulan.

   Sekiranya ia dilakukan atas dasar membongkar skandal-skandal yang berlaku dalam PAS sebagaimana yang didakwa oleh sebahagian ahli politik Amanah termasuklah isu “Ana Tahu” dengan bukti yang masih samar-samar, ia bukan satu kekuatan bagi Amanah bahkan kudis yang merosakkannya.

   Rakyat tidak mahu tahu apa yang berlaku antara PAS dan Umno, yang mereka fikirkan adalah bagaimana mencari sesuap nasi untuk keluarga dan masihkah ada harapan buat mereka pada hari esok bagi meneruskan kehidupan?

   Seharusnya Amanah mampu membaca pemikiran rakyat. Mengetengahkan skandal PAS-Umno tidak sedikit pun mendiamkan perut marhaen yang berkeroncong setiap pagi dan petang.

   Amanah juga perlu ingat, nila yang setitik, sudah cukup merosakkan susu yang sebelanga.

   Tindakan membongkar skandal ahli politik PAS yang tidak bersandarkan kepada kebenaran yang nyata
   hanya mencalit kerosakan.

   Bahkan ia dilihat sebagai tindakan terdesak bagi meyakinkan orang awam bahawa skandal itu benar- benar terjadi.

   Adakah ia mampu meraih sokongan melalui cara itu? Memadamkan api lilin orang lain tidak mencerahkan cahaya lilin kita sendiri.

   Amanah perlu “move on” daripada terikat dengan isu PAS. Usah dibicarakan lagi tentang skandal itu.

   Andai skandal tersebut disokong dengan bukti yang jelas dan nyata sekalipun, belum tentu rakyat akan percaya kerana mentaliti mereka tentang perkaitan Amanah-PAS masih belum terpadam.

   Musim PRU ini, ramai yang terjerat dengan emosi dan mengutarakan kisah tentang “kekasih lama” hanya menyemarakkan lagi kebencian orang ramai terhadap Amanah yang dilihat masih tidak puas hati terhadap kekasih lamanya.

   Cukup-cukuplah menghulur bola tanggung kepada seteru politik. Oleh itu, teruslah bergerak demi kesejahteraan rakyat.

   Rakyat menilai kerja Amanah dan buktinya akan terserlah pada kertas undi 9 Mei nanti.

   Delete
  2. Lagi kes rogol dan bunuh gemparkan India
   20 APRIL 2018
   Lagi kes rogol dan bunuh gemparkan India
   Gambar Hiasan
   RAIPUR - INDIA. Seorang pemuda mengaku merogol dan membunuh seorang kanak-kanak perempuan berusia 10 tahun dengan menghentak kepalanya menggunakan batu, dalam satu lagi kejadian jenayah yang menggemparkan India.

   Kejadian berlaku di sebuah kampung di Kabirdham di daerah Chhattisgarh, kelmarin.

   Mayat mangsa ditemui semalam, di sebatang anak sungai yang kering di pinggir kampung tersebut.

   Polis berkata, mangsa dan suspek berusia 25 tahun merupakan tetamu majlis perkahwinan yang berlangsung di kampung berkenaan.

   Mangsa mempunyai pertalian darah dengan keluarga pengantin perempuan, manakala suspek pula adalah sahabat baik kepada pengantin lelaki.

   "Suspek telah memujuk dan membawa mangsa ke tempat sunyi ketika tetamu lain sedang sibuk.

   "Suspek kemudian merogol mangsa sebelum membunuhnya" kata jurucakap polis.

   Sepanjang minggu lalu, India digemparkan dengan beberapa jenayah rogol dan bunuh membabitkan mangsa kanak-kanak.

   Kes paling mendapat liputan meluas ialah kes rogol Asifa Bano.

   Budak perempuan berusia lapan tahun dari komuniti Islam Bakarwal itu diculik selama lima hari, diberi ubat pelali dan dirogol berulang kali oleh lapan suspek sebelum dibunuh.

   Kes berkenaan mencetuskan kemarahan orang ramai di seluruh negara termasuk beberapa pelakon terkenal Bollywood yang mahu kesemua tertuduh dijatuhi hukuman setimpal. - NDTV

   Delete
 7. Hanya Lebai modern saja yg boleh peluk najib.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Walaupun sebelum ini nama Gobind Singh Deo diwar-warkan bakal bertanding di Johor dan nama Tony Pua bakal bertanding di Pahang untuk merealisasikan strategi DAP ‘raja lawan raja’, namun ia tidak menjadi kenyataan.


   Sebelum ini Tony Pua dirancang bertanding di Bentong bagi melawan Presiden MCA, Dato’ Seri Liow Tiong Lai dan Gobind pula bakal dihantar ke Labis bagi menentang Naib Presiden MCA, Datuk Chua Tee Yong.

   Bagaimanapun strategi itu tidak menjadi apabila kedua-dua tokoh DAP itu tidak berani untuk bertanding di luar Selangor dan masih berkeras untuk mempertahankan kerusi Parlimen yang pernah dimenangi mereka pada PRU 13.

   Malam ini, Pengerusi DAP Johor, Liew Chin Tong mengumumkan nama calon yang pernah tewas Pang Hok Leong sebagai regu melawan penyandang Ahli Parlimen Labis Chua Tee Yong.

   Beberapa hari lalu, DAP turut mengumumkan calon kitar semula, Wong Tack bertanding melawan Tiong Lai di Bentong.

   Menurut sumber yang disampaikan kepada kami, Tony Pua membantah keras keputusan DAP kebangsaan yang mahu menghantar beliau menentang Tiong Lai di Bentong.

   Malah usaha memindahkan Dato’ Teng Chang Khim dari DUN Bandar Baru Klang (nama lama Sungai Pinang) dan Ean Yong Hian Wah dari DUN Seri Kembangan juga tidak menjadi kenyataan kerana kedua-dua tokoh DAP Selangor itu berkeras mahu bertanding di DUN yang pernah dimenangi masing-masing.

   Sebelum ini, Teng dan Ean Yong diwar-warkan bakal dipindahkan ke DUN Kuala Kubu Bharu dan Sungai Pelek yang dianggap DUN kelabu DAP.

   Startegi ‘raja lawan raja’ parti itu menjadi anti-klimaks apabila ia bukan bermula dari kepimpinan utama DAP khususnya Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng yang enggan meninggalkan kerusi Parlimen yang dimenangi mereka pada PRU 13.

   Ada yang mengejek, Guang Eng sepatutnya menentang Tiong Lai di Parlimen Bentong dan bukannya Wong Tack.

   Begitu juga Kit Siang sepatutnya melawan Timbalan Presiden MCA Dato’ Seri Ir Dr. Wee Ka Siong di Ayer Hitam dan bukannya Chin Tong.

   Delete
  2. Lebih 3,000 ahli dan warga Kuantan membanjiri Padang Awam Cenderawasih bagi mendengar dan melihat calon Pas yang akan bertanding pada PRU14.

   Majlis yang dianjurkan Pas Pahang diadakan secara terbuka dan bebas dihadiri sesiapa sahaja tanpa mengira bangsa dan agama bagi melihat calon Pas secara dekat.


   Dalam majlis tersebut, amanat Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang bersempena pengisytiharan calon Pas serentak di seluruh negara di sampaikan Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

   Sebelum itu, Pesuruhjaya Pas Pahang, Rosli Jabbar dalam ucapannya berkata, Pas bukan bersedia bertanding banyak kerusi di negeri ini, sebaliknya mengemukakan calon yang boleh memerintah Pahang.

   Sementara itu, Sinar Harian difahamkan kehadiran penonton adalah disebabkan semangat yang tinggi untuk menilai dan mengikuti perjuangan Pas.

   Keadaan penonton sepanjang majlis juga dilihat begitu baik dan terkawal tanpa sebarang insiden yang tidak diingini berlaku.

   Malah, mereka semua tidak sabar untuk menyaksikan semua calon-calon parti Islam itu.

   Delete
 8. Penduduk luar bandar yg bertani belum sedar kerosakan yg dilakukan bn. Pakatan kena ambil usaha lebih menyedarkan mereka. Sediakan risalah yg menyenaraikan semua perkara knp bn perlu ditumbangkan. Semua calon dan ejen calon perlu berkempen dgn fakta yg seragam. Hidup Tun x100!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lebai telah menulis "Tak Cerdik Mahfuz Fitnah PAS Terengganu, Sepatutnya Katalah PAS Selangor ambil duit UMNO" antara menyebut bahawa “Innocent until proven guilty” Pihak yangg menuduh (Mahfuz dan geng HARAPAN) yang perlu tunjukkan bukti untuk yakinkan tuduhan mereka berasas. Otherwise it’s just a slander (fitnah).

   Anda boleh baca lagi pada tulisan lalu. Lebai tak kisah kerana Mahfuz bukan orang pelajaran tinggi. Dulu dia kata ada bukti PAS dapat duit 90 juta, takkan Sarawak Report nak buat berita palsu. Ok clear... Kemudian dia pula tanya bagaimana PAS boleh dapat duit untuk bertanding 160 kerusi? Macam mana PAS ada duit banyak itu?

   Siap Mahfuz buat kira-kiraan dan buat kenyataan media 10 pagi 18 April 2018 dengan tajuk "Tahniah PAS bertanding 160 Kerusi Parlimen dengan anggaran perbelajaan Minima RM18.40 ke RM34.40 juta"

   Lebai baca terus tergolek... Bukan terkejut tapi gelak lihat lakonon badut sarkis yang dulu engkau hari-hari ceramah PAS dapat duit RM90 juta, kemudian engkau ceramah lagi kata UMNO bagi 2.5 juta. Tiba-tiba engkau tanya macam mana PAS ada duit??

   Betullah apa yang Mat Sabu cakap. Jika aku keluar PAS, jangan ikut aku. Pasai pada masa itu aku sudah tak betul (gila). Kini bukan sahaja Mat Sabu dah gila tapi semua pengikut dia dah gila. Mahfuz pun jadi giler sama. Tergolek lagi lebai.

   Si Dr Mujahid pun nak ikut sama jadi giler.

   Harapan Parlimen Parit Buntar mendedahkan satu bukti bergambar berupa sekeping cek bernilai RM25,000, didakwa disalurkan bakal calon BN Parlimen itu kepada orang Pas yang menjadi tular dalam media sosial sejak awal pagi tadi.


   Calon Harapan Parlimen Parit Buntar, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa berkata, berdasarkan pendedahan akaun Facebook 'Ana Tahu', terdapat gambar didakwa sekeping cek di bawah Perbadanan Setiausaha Kerajaan Negeri(SSI) ditandatangani Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Datuk Seri Abdul Puhat Mat Nayan bertarikh bulan Februari lalu.

   Beliau difahamkan cek itu disalurkan kepada seorang individu yang merupakan seorang pengerusi sebuah Pasti (Pusat Asuhan Tunas Islam) milik Pas di sini bagi tujuan pembangunan sekolah itu dan disertakan bersama sepucuk surat permohonan.   PAS ada lebih daripada 1000 pasti seluruh Malaysia. Sudah tentu PASTI memerlukan banyak dana untuk pembangunannya dan ramai orang akan menderma.

   Soalan lebai,
   Orang UMNO solat tak?
   Solatnya sah atau tak?

   Kalau orang UMNO menderma
   Adakah dia mendapat pahala?

   Dr Mujahid..
   Orang UMNO (bukan parti UMNO) yang faham bahawa 3 amalan kita berkekalan setelah kita mati antaranya ialah "sedekah yang berpajangan". Apa maksud sedekah berpanjangan?

   Takkan Mujahid bodoh juga dengan perkara ini.

   Orang UMNO daripada dia habiskan duit ketempat lain lebih baik dia bantu PASTI, Sekolah swasta yang kebetulan banyak dibuat oleh PAS. Sekurang-kurangnya ada juga doa dariipada anak-anak sekolah untuknya.

   Misi PAS kita tak boleh tarik ahli UMNO, sekurang-kurang kita minta dia buat perkara baik. Dalam ertikata tak boleh buat semua jangan tinggal semua.

   Ini Politik BPMS (Budaya Politik Matang Sejahtera)

   Tapi Dr Mujahid walaupun pendidikan agama sampai PhD tapi malangnya hatinya tak sampai ke situ. Kenapa lebai kata macam tu?

   Jiwa dia menghalang dia tunjuk Islam demi politik dan keduniaan...

   Delete
  2. "Tsunami yang akan datang nanti adalah tsunami hijau."

   Demikian laungan semangat Pesuruhjaya Pas Selangor Ustaz Sallehen Mukhyi pada malam Pengisytiharan Calon Pilihan Raya Umum Ke-14 PAS Selangor di Shah Alam, Khamis malam.

   "Kekuatan parti ketika ini adalah satu kesediaan utuh bagi persediaan menghadapi Barisan Nasional dan Pakatan Harapan nanti," kata Sallehen lagi.

   Jelasnya, parti itu akan bertanding dalam PRU14 atas platform Gagasan Sejahtera.

   "PAS Selangor kali ini menamakan sembilan calon wanita, satu angka yang mengatasi mana-mana parti di negeri-negeri lain termasuk Selangor," katanya lagi.

   Menurut Sallehen, calon-calon PAS Selangor terdiri dari pelbagai profesion

   Delete
 9. Kesian kak pidah...Dia ingat bila letak jawatan dari Supermax, saham syarikay tu akan merudum jatuh spt yang lazimnya terjadi bila pengerusi syarikat letak jawatan...tapi tak pulak berlaku macam tu. DS Stanley menyatakan, perletakan jawatan kak pidah tu telah menyebabakan saham supermax meningkat sebanyak 6.9% atau sebanyak 12 sen . Bukan itu saja, malah supermax telah mendapat pengiktirafan besar2an dari syarikat2 antarabangsa yang lain. DS Stanley juga menasihatkan kak Pidah aagr tidak melibatkan hal2 politik dalam perniagaan dengan menjadikan supermax sebaagi baahn kutukannya. DS Stanley yakin ada pihak2 lain yang terlibat dalam keputusan kak pidah tu. DS Stanley juga menegaskan pengumumannya berkaitan dengan dipergunakan oleh pihak pembangkang untuk menarik sokongan kaum cina, dibuat tanpa sebarang paksaan aatu tekanan yg diberikan oleh sesapa pun, takde kaitan langsung dengan siasatan yg kini dikenakan terhadapnya, tetapi semata2 kerana perasaan menyesalnya kerana membiarkan diri dipergunakan oleh mereka.Kesiankan..ingat tindakan kak Pidah tu akan menjejaskan Supermax, tetapai sebaliknya yg berlaku pulak..iisssshhhhh.1000x...tak dapek den nak nolongnya haaah !!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Geng Najib....

   Pengecualian GST kepada syarikat besar seperti China Communications Construction Company (CCCC) yang melibatkan RM55 bilyon bagi projek ECRL itu sama seperti merompak orang miskin dan beri keistimewaan kepada orang kaya.

   Projek berskala besar, mengapa dikecualikan GST? Pada masa sama, perkara lain melibatkan rakyat biasa sampaikan hendak keluar duit daripada bank pun dikenakan GST.

   Sepatutnya perkara dikecualikan GST hanya melibatkan 500 item barangan keperluan makanan seperti gula, beras, tepung dan sebagainya.

   Apakah tindakan Najib adil kepada rakyat jelata yang jelas tersisih akibat amalan ‘double standard’ (berat sebelah) ini? Ibarat anak di rumah dibiarkan kelaparan, beruk di hutan disusukan.

   ps:
   Nampak sangat gelojohnya Najib hendak menyegerakan projek membazir ini untuk mendapatkan untung peribadi RM25 bilyon masuk poket sendiri. Tak hal Sykt CCCC sendiri telah istiharkan projek hanya bernilai RM35 bilyon, tapi Najib 'mark-up' & umum RM55 bilyon pulak.

   Tak ker itu perbuatan korup dan klepetokrat Najib......??

   Delete
  2. Gurindam Jiwa versi baru

   Anak cina pasang lukah
   Lukah dipasang di Tanjung Jati
   Ini hal Husam kasi dedah
   Syarikat Cina tak kena gst

   Bak kata pepatah, panda cina di hutan disusukan, rakyat sendiri hidup tertekan. Kahkahkah... Syabas macai.

   Delete
  3. Geng Najib ... kamu je yang meroyan lebih .

   Pertama ...saya tidak pula ada terbaca kenyataan Rafidah Aziz yang mengatakan dia meletakkan jawatan pengerusi di sebabkan permohonan ma'af Stanley Thai . Itu hanya andaian yang di buat olih para walaunta saperti kamu sahaja .

   Kedua ... jawatan pengerusi tiada membawa impaks kepada mana2 syarikat awam . Jika kamu tidak faham perkara itu ...belajar . Jawatan pengerusi adalah secara lantikan atas budi bicara lembaga pengarah . Jawatan itu berstatus sama saperti penasihat PETRONAS yang disandang Pak lah .. lemparkan jauh2 Pak lah , saham PETRONAS tidak akan tergugat . Buangkan Pak lah , perniagaan PETRONAS tetap berjalan saperti biasa .

   Ketiga ...pengerusi biasanya tidak mempunyai apa2 ekuiti didalam syarikat . Yang punya ekuiti adalah Pengarah Urusan/CEO serta ahli lembaga pengarah (pun bukan semua) .

   Delete
 10. Kalo dulu pengecualian cukai SST rakyat tidak tanggong cukai yg berat kerana banyak barang yg tidak bercukai....berbanding gst baju sekolah kasut sekolah pemadam pencil pon kena gst...tayar bas sekolah pon kena gst...
  ...

  ReplyDelete
 11. Arulkanda takut bagi penjelasan 1 mdb kpd tun madey...tholay ni berani tak cakap depan tun madey dgn bukti?..

  ReplyDelete
 12. TS Shahril Samad telah mengumumkan bahawa pengurusan Felda akan melaksanakan satu program besar2an iaitu 'Ini Tanah Rancangan Ku' di rancangan Felda seluruh negara yg melibatkan sebanyak 102 buah rancangan.
  Tujuan program ini ialah utk mengembalikan kegemilangan Felda spt dulu2 dan agar wraga Felda berasa bangga dan bersyukur kepaad kerajaan yang telah memilih mereka untuk menjadi peneroka, dan seterusnya mensejahterakan hidup mereka spt yang dinikmati sekarang.
  Warga Felda perlu disedarkan bahawa , mereka kini telah dipaksa untuk menerima berita2 palsu, fitnah, spin dan hasutan berterusan dari Madey dan PH, khususnya dari Mazlan Aliman, Pizi tanpa kerelaan mereka. Rakyat merasakan apa yang dilakukan oleh PH selama ini ke atas paar peneroka adalah tindakan pengecut dan tidak berperikemanusiaan kerana sanggup menyebarkan fitnah, spin, berita palsu dan hasutan kepaad mereka yang lemah lagi naif. Ini merupakan tindakan bacul.
  pastinya , melalui program ini, warga Felda aakn membuka mata mereka dan menyedari bahawa selama ini mereka telah tertipu dan terpedaya dengan taktik kotor, jijik lagi hina oleh PH untuk mengujudkan perasaan benci dan tidak berpuas hati terhadap pengurusan Felda dan kerajaan. Anak2 peneroka serta generasi ke dua Felda waji memainkan peranan untuk menyampaikan info yang sahih lagi tepat tentang langkah2 yg telah dilaksanakan oleh Felda dan kerajaan untuk terus membela dan mensejahterakan kehidupan para peneroka, bukannya menjadi balaci PH pulak untuk menghasut ibu bapa mereka membenci kerajaan. Teruskan usaha mu yg murni tu TS...berikanlah tumpuan khususnya ke Felda Taib Andak, tempat cawangan Bersatu wak Suman tu...kasik gempur kaw2 punya kat situ TS !!!!!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kenapa beralih tiang gol, mengkopipes bahan sampah yg tak berkaitan langsung dgn tajuk...??

   Usah dibiarkan topik ini tergantung-gantung. Sila jawab....

   Pengecualian GST kepada syarikat besar seperti China Communications Construction Company (CCCC) yang melibatkan RM55 bilyon bagi projek ECRL itu sama seperti merompak orang miskin dan beri keistimewaan kepada orang kaya.

   Projek berskala besar, mengapa dikecualikan GST? Pada masa sama, perkara lain melibatkan rakyat biasa sampaikan hendak keluar duit daripada bank pun dikenakan GST.

   Sepatutnya perkara dikecualikan GST hanya melibatkan 500 item barangan keperluan makanan seperti gula, beras, tepung dan sebagainya.

   Apakah tindakan Najib adil kepada rakyat jelata yang jelas tersisih akibat amalan ‘double standard’ (berat sebelah) ini? Ibarat anak di rumah dibiarkan kelaparan, beruk di hutan disusukan.

   ps:
   Nampak sangat gelojohnya Najib hendak menyegerakan projek membazir ini untuk mendapatkan untung peribadi RM25 bilyon masuk poket sendiri. Tak hal Sykt CCCC sendiri telah istiharkan projek hanyak bernilai RM35 bilyon, tapi Najib 'mark-up' & umum RM55 bilyon pulak.

   Tak ker itu perbuatan korup dan klepetokrat Najib......??

   Delete
  2. Aisey man ....Shahril yang terima habuan 1 juta ringgit dari MO#1 tu .??

   Kegemilangan apa yang hendak dikembalikan kepada para peneroka ??

   Dari peneroka tidak berhutang , kini terpaksa menanggung hutang selepas 'digula-gulakan' olih Najib agar melanggan saham FGV .

   Koperasi Felda yang kaya raya suatu ketika dahulu telah bertukar kepada FGV yang sedang menanggung hutang berbillion ringgit . Sebagai pemegang saham ,secara tak langsung peneroka juga menjadi pemiutang .

   Dengan keuntungan tidak sampai RM200juta , tidak di pastikan bila mana FGV akan terlepas dari belenggu hutang serta kembali kezaman gemilang ??

   Delete
 13. Udah mati akal, cai2 nyamuk, cicak dan lipas
  Tahu PH nak kalah, mereka kini sesak napas
  Hanya modal lapok basi diulang putar kupas
  Balik2, pi mai, pi mai..1MDB, GST, China, Pas

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kejora....

   Cuba beri pencerahan di atas pencagahan kos projek ECRL berikut......

   Rahsia Syarikat China Terlibat Projek ECRL Terbongkar. "Adakah CCCC lebih awal 'membeli' penjawat awam No. 1 Malaysia (#MO1) untuk memperolehi projek ECRL melebihi RM25 billion dari harga awal RM30 billion.
   Maka secara tidak langsung kos curi (mark-up) dan korupsi Najib terpaksa ditanggung oleh rakyat.


   ps:
   Nasib baiklah syarikat China tersebut mendedahkannya.

   Delete
 14. DAP nampaknya telah mula menunjukkan nafsu untuk menyusun kabinet harapan mereka menjelang Pilihan Raya Umum ke-14 ini.

  Baru-baru ini, DAP telah mengumumkan dua tokoh mudanya, Nga Kor Ming dan Liew Chin Tong akan dilantik sebagai menteri kalau mereka menang Putrajaya dalam pilihan raya nanti.

  Pengumuman ini sebagai satu strategi menarik undi orang Cina dengan cara menunjukkan calon-calon mereka bakal menjadi menteri.

  Tapi apa yang sebenarnya ditunjukkan ialah nafsu DAP untuk mengetuai kerajaan pusat akan datang dan dominasinya sebagai ketua dalam Pakatan Harapan.

  DAP akan bertanding paling banyak kerusi berbanding parti-parti PH yang lain, dan memegang remote control sebuah parti komponen PH, Parti Amanah Negara (PAN).

  Parti Cina ini telah menunjukkan kesombongan sepanjang menguasai PH dan telah menunjukkan bagaimana ia menggunakan kuasa sejak menguasai kerajaan Pulau Pinang.

  Strategi menamakan dua pemimpin muda sebagai bakal menteri ialah tawaran DAP kepada orang Cina.

  Mereka menawarkan calon-calon yang bakal menjadi menteri, maka mereka menuntut agar orang Cina mengundi calon yang mereka tawarkan.

  Kalau menteri pun mereka sudah rancang dan idamkan, bermakna mereka akan mahu melantik lebih ramai menteri lain.

  Kalau pemimpin muda sudah dicanang akan dilantik menteri, tentulah pemimpin yang lebih senior dan daripada kumpulan yang rapat dengan keluarga Lim akan dilantik juga.

  Sudah tentulah pemimpin DAP yang lebih senior seperti Lim Guan Eng akan dilantik ke jawatan menteri yang lebih kanan seperti timbalan perdana menteri.

  Ini semua menunjukkan DAP sudah cukup yakin akan menang besar dalam PRU14 ini, dan ia berani menunjukkannya kepada pengundi.

  Sejarah penguasaan DAP di Pulau Pinang dan Selangor telah menunjukkan kerakusan mereka terhadap musuh politik apabila berkuasa.

  Di dalam parti sendiri pun, sudah terserlah sikap diktator mereka sehingga sebarang kritikan akan menyebabkan tercantas.

  Memberi undi kepada parti gila kuasa seperti ini hanya akan memudaratkan rakyat dan negara.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kenapa beralih tiang gol, mengkopipes bahan sampah yg tak berkaitan langsung dgn tajuk...??

   Usah dibiarkan topik ini tergantung-gantung. Sila jawab....

   Pengecualian GST kepada syarikat besar seperti China Communications Construction Company (CCCC) yang melibatkan RM55 bilyon bagi projek ECRL itu sama seperti merompak orang miskin dan beri keistimewaan kepada orang kaya.

   Projek berskala besar, mengapa dikecualikan GST? Pada masa sama, perkara lain melibatkan rakyat biasa sampaikan hendak keluar duit daripada bank pun dikenakan GST.

   Sepatutnya perkara dikecualikan GST hanya melibatkan 500 item barangan keperluan makanan seperti gula, beras, tepung dan sebagainya.

   Apakah tindakan Najib adil kepada rakyat jelata yang jelas tersisih akibat amalan ‘double standard’ (berat sebelah) ini? Ibarat anak di rumah dibiarkan kelaparan, beruk di hutan disusukan.

   ps:
   Nampak sangat gelojohnya Najib hendak menyegerakan projek membazir ini untuk mendapatkan untung peribadi RM20 bilyon masuk poket sendiri. Tak hal Sykt CCCC sendiri telah istiharkan projek hanyak bernilai RM35 bilyon, tapi Najib 'mark-up' & umum RM55 bilyon pulak.

   Tak ker itu perbuatan korup dan klepetokrat Najib......??

   Delete
 15. Apa yang kerajaan buat, semua untuk rakyat
  China sbg tmpt kita mahu bergantung hayat
  Melihat pelaburan besar, cai2 mula ler gayat
  Dakyah depa kantoi, PH nanti tamat riiwayat

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kejora @ 6:32 PM////

   Cuba beri pencerahan di atas pencagahan kos projek ECRL berikut......

   Rahsia Syarikat China Terlibat Projek ECRL Terbongkar. "Adakah CCCC lebih awal 'membeli' penjawat awam No. 1 Malaysia (#MO1) untuk memperolehi projek ECRL melebihi RM25 billion dari harga awal RM30 billion.
   Maka secara tidak langsung kos curi (mark-up) dan korupsi Najib terpaksa ditanggung oleh rakyat.

   Nasib baiklah syarikat China tersebut mendedahkannya.

   Delete
 16. Pelepasan Cukai Kepada Projek Mega Diberikan Sejak Era 80-an

  Pengecualian cukai kepada beberapa projek besar milik kerajaan telah diberikan sejak tahun 1980an dan isu pelepasan cukai barang dan perkhidmatan (GST) bagi perolehan barang dan perkhidmatan bagi projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) tidak seharusnya diputarbelitkan pihak tertentu.

  Ketua Pengarah Kastam Datuk Seri Subromaniam Tholasy berkata pelepasan cukai kepada projek ECRL diberikan dengan mengambil kira faktor bahawa projek itu dimiliki sepenuhnya oleh kerajaan Malaysia melalui syarikat pelaburan kerajaan iaitu Malaysia Rail Sdn Bhd.

  “Memang benar kerajaan ada bagi pelepasan kepada projek #ECRL kepada syarikat China tetapi kita perlu ingat projek ini kepunyaan Malaysia dan pemilik sebenar adalah Malaysia yang mana akhirnya dapat manfaat adalah Malaysia bukan China,” katanya pada sidang media di Putrajaya, hari ini.

  “Isu ini tidak seharusnya diputarbelitkan kerana kerajaan juga telah memberikan pengecualian seperti ini ketika era cukai jualan dan perkhidmatan (SST) kepada beberapa projek besar ketika tahun 80an iaitu sejak ketika zaman Tun Dr Mahathir Mohamad lagi.

  “Di bawah Insentif Untuk Projek Perkhidmatan Diluluskan (ASP), duti import dan pengecualian cukai jualan ke atas mesin dan peralatan telah diberikan untuk projek-projek dalam sektor pengangkutan, telekomunikasi dan utiliti,” katanya.

  Subromaniam berkata syarikat-syarikat telekomunikasi, pengeluar tenaga bebas (IPP), pelabuhan dan lapangan terbang, kereta api dan lain-lain adalah di antara penerima manfaat di bawah insentif ini.

  “Antara projek-projek besar yang mendapat pengecualian adalah projek yang melibatkan IPP, Terowong SMART, Stadium Bukit Jalil, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Express Rail Link (ERL), Transit Aliran Massa (MRT) dan banyak lagi projek-projek lain untuk mengurangkan impak kos projek,” katanya.

  “Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) menegaskan memang terdapat mekanisme dalam GST yang bertujuan untuk mengurangkan impak golongan yang disasarkan.

  JKDM dari semasa ke semasa akan mempertimbangkan permohonan pelepasan kepada syarikat yang memohon serta layak,” katanya.

  Secara amnya, beliau berkata pelepasan ke atas syarikat berkenaan adalah bagi memastikan projek strategik ECRL tersebut dapat dilaksanakan dengan jayanya serta memberi manfaat yang besar kepada rakyat.

  “Sekiranya pelepasan ini tidak diberikan sekalipun, kerajaan terpaksa menanggung kos GST ke atas perolehan ini di mana kerajaan perlu menambahkan pinjaman untuk menampung kos atau mengalami kerugian,” katanya.

  #HebatkanNegaraku #DahulukanRakyat

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pejuang Keparat...

   Cuba pulak beri pencerahan di atas pencagahan kos projek ECRL berikut......

   Rahsia Syarikat China Terlibat Projek ECRL Terbongkar. "Adakah CCCC lebih awal 'membeli' penjawat awam No. 1 Malaysia (#MO1) untuk memperolehi projek ECRL melebihi RM25 billion dari harga awal RM30 billion.
   Maka secara tidak langsung kos curi (mark-up) dan korupsi Najib terpaksa ditanggung oleh rakyat.

   Nasib baiklah syarikat China tersebut mendedahkannya.

   Delete
 17. Kitaran Cerita Lama Untuk “Menghidupkan” Pakatan Harapan
  Senario politik Pakatan Harapan sebenarnya memang melucukan dan adakalanya cukup menjengkelkan. Manakan tidak, sejak dari Pakatan Rakyat, mereka hanya menggunakan hanya satu strategi kempen yang sehingga kini langsung tidak mendapat sebarang perubahan. Strategi berkenaan adalah mengulang semula semua kisah-kisah lama bagi meraih undi.

  Boleh dikatakan, sesiapa sahaja yang duduk di dalam blok pembangkang, mereka seolah-olah wajib dan perlu tahu bagaimana untuk memutar belitkan kisah pembunuhan Altantuya Shaaribuu, kisah 1MDB, kisah derma RM 2.6 bilion, kisah cincin RM 25 juta yang dikatakan milik Datin Seri Rosmah Mansur, kisah “rompakan” besar-besaran yang dilakukan oleh Datuk Seri Mohd najib dan banyak lagi.
  Ianya seolah-olah memperlihatkan bahawa, antara syarat wajib sebelum menyertai pakatan pembangkang adalah perlu hafal dan mengetahui semua kisah-kisah ini. Hakikat sebenarnya adalah, kesemua kisah-kisah ini adalah kisah pembohongan pembangkang. Mereka tanpa jemu akan membuka kisah ini pada setiap kali ceramah umum mereka bagi meyakinkan pengundi, bahawa mereka adalah pakatan yang suci dan bersih.

  Hari ini, disaat negara sedang bersiap sedia untuk mengadakan Pilihan Raya Umum ke 14, mereka sekali lagi mengulang semula kesemua kisah-kisah ini. Ianya seperti satu “zikir’ wajib Pakatan Harapan dalam usaha mereka menghidupkan pakatan pembangkang ini di mata para penyokong mereka.

  Mereka tidak kisah atau lebih tepat lagi, mereka sengaja enggan ambil peduli dengan apa jua jawapan yang telah diberikan oleh pihak kerajaan mahupun jawapan dari Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak. Bagi mereka, mereka-reka cerita palsu yang sudah lama terjawab aadalah modal wajib mereka pada setiap kali ceramah dan kempen mereka.

  Mereka langsung tidak menyebut agenda pembangunan sesebuah kawasan seandainya mereka berjaya memenangi kerusi yang mereka tandingi. Mereka langsung tidak kisah akan kisah yang langsung tidak benar yang di mainkan mereka. Malah, mereka langsung tidak mempedulikan apa jua akta yang mungkin akan menyebabkan mereka merengkok kedalam penjara atau terpaksa membayar sejumlah denda yang ditetapkan oleh Mahkamah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kenapa beralih tiang gol, mengkopipes bahan sampah yg tak berkaitan langsung dgn tajuk...??

   Usah dibiarkan topik ini tergantung-gantung. Sila jawab....

   Pengecualian GST kepada syarikat besar seperti China Communications Construction Company (CCCC) yang melibatkan RM55 bilyon bagi projek ECRL itu sama seperti merompak orang miskin dan beri keistimewaan kepada orang kaya.

   Projek berskala besar, mengapa dikecualikan GST? Pada masa sama, perkara lain melibatkan rakyat biasa sampaikan hendak keluar duit daripada bank pun dikenakan GST.

   Sepatutnya perkara dikecualikan GST hanya melibatkan 500 item barangan keperluan makanan seperti gula, beras, tepung dan sebagainya.

   Apakah tindakan Najib adil kepada rakyat jelata yang jelas tersisih akibat amalan ‘double standard’ (berat sebelah) ini? Ibarat anak di rumah dibiarkan kelaparan, beruk di hutan disusukan.

   ps:
   Nampak sangat gelojohnya Najib hendak menyegerakan projek membazir ini untuk mendapatkan untung peribadi RM20 bilyon masuk poket sendiri. Tak hal Sykt CCCC sendiri telah istiharkan projek hanyak bernilai RM35 bilyon, tapi Najib 'mark-up' & umum RM55 bilyon pulak.

   Tak ker itu perbuatan korup dan klepetokrat Najib......??

   Delete
 18. Sindiran Sinis, Mahathir Sedang Laksanakan Manifesto “Mansuhkan Diri Sendiri”

  Manifesto Pakatan Harapan (PH) untuk memansuhkan GST, mansuhkan PTPTN dan mansuhkan tol sudah diketahui amat sukar untuk dilaksanakan oleh pakatan jika berjaya menang pada PRU14. Pengerusinya, Mahathir Mohamad sebenarnya sedang melaksanakan satu manifesto untuk PRU14 kali ini ialah “Hapuskan Diri Sendiri”.

  Kalau semua beliau janji hendak mansuh tapi sebenarnya sukar, Mahathir secara tidak sedar telah memansuhkan dirinya sendiri dari menjadi relevan dalam kancah politik di negara ini.

  Semenjak lebih 22 tahun benci pada DAP, Mahathir tiba-tiba menghancurkan reputasi dirinya sendiri dengan menjadi sahabat baik parti cauvinis dan rasis itu. Siapa sangka, Mahathir boleh duduk semeja bersama-sama dengan pemimpin DAP, Lim Kit Siang dan anaknya Lim Guan Eng.

  Bukan itu sahaja, Mahathir buat parti baru pula dan jadi sekutu bersama-sama dengan DAP untuk jatuhkan kerajaan Barisan Nasional (BN). Kita tutup dulu misi beliau untuk jatuhkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib kerana gambaran yang lebih besar ialah Mahathir sedang menghapuskan dirinya sendiri dalam kancah politik.

  Sudah pasti di hadapannya ada satu matlamat atau ganjaran yang lebih besar menanti sehingga imej beliau sebagai bekas Perdana Menteri selama 22 tahun sanggup beliau sendiri hancurkan.

  Mahathir juga sedang memansuhkan dirinya sendiri apabila menerima bekas Timbalannya dulu, Anwar Ibrahim untuk jadi Perdana Menteri berbanding dulu, Anwar dipecat dan dihalang dari mendapatkan jawatan itu.

  Masa dulu, Mahathir guna alasan, Anwar mempunyai tingkah laku moral yang teruk kerana melakukan hubungan luar tabii haram sesama jenis iaitu meliwat. Lama Mahathir berkata demikian seakan-akan mempunyai prinsip yang tegas dalam hal Anwar. Sudahnya, diri Mahathir sendiri hancur kerana kini konon-konon sudah maafkan Anwar.

  Sekali lagi sebab besar, Mahathir sedang mansuhkan dirinya sendiri.

  Kemudian, Mahathir mengkhianati janji yang dibuatnya sendiri pada Oktober 2003 selepas meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri.

  Bermacam-macam sebab dibuat Mahathir pada masa itu dalam sidang media. Beliau kata, beliau tidak mahu jadi Perdana Menteri lama-lama dan mahu beri pada orang lain peluang. Beliau juga kata ibunya pesan, kalau makan berhenti sebelum kenyang. Tapi, kini dia mengkhianti kata-katanya sendiri kerana mahu jadi Perdana Menteri lagi.

  Katanya, beliau menawarkan diri kerana diminta oleh pembangkang. Padahal dalam beberapa siri ceramah, pemimpin pakatan ini menyindir Mahathir secara halus, dia sahaja yang tidak tahu.

  Secara sinisnya, Mahathir sedang memansuhkan dirinya sendiri dalam PRU14 kali ini. Semakin beliau buka mulut semakin banyak benda merepek yang dikatakan oleh Mahathir. Pakatan pun makin berpecah-belah dibuat oleh Mahathir.
  Yang nyata, semakin Mahathir berkelakuan begitu, BN nampak semakin hebat dan kukuh dengan manifesto realistik #BersamaBN untuk #HebatkanNegaraku #DahulukanRakyat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kamu nie reti bahasa tak? Kenapa alih tiang gol tak ikut tajuk? Apa kamu nie memang tak reti menulis dgn keupayaan sendiri kecuali kopipes artikel sampah ajer?

   Nah..

   Cuba beri pencerahan di atas pencagahan kos projek ECRL berikut......

   Rahsia Syarikat China Terlibat Projek ECRL Terbongkar. "Adakah CCCC lebih awal 'membeli' penjawat awam No. 1 Malaysia (#MO1) untuk memperolehi projek ECRL melebihi RM25 billion dari harga awal RM30 billion.
   Maka secara tidak langsung kos curi (mark-up) dan korupsi Najib terpaksa ditanggung oleh rakyat.

   Nasib baiklah syarikat China tersebut mendedahkannya.

   Delete
  2. itulah tugas hakiki para balaci mcm kejora gngnajis dn terbaru pjuang rayat lebai moden iaitu membodohkan diri sendiri dgn mengalihkan tiang gol divert issue seberapa pantas dn banyak yg boleh..

   Delete
 19. Cerita Menjelang Malam Jumaat

  Ada dua kali lagi malam Jumaat sebelum orang Malaysia nak mengundi. Jadi jangan stress sangat, mai baca cerita ni dulu...

  Atok menasihati anak cucu sekalian sekiranya hendak menceraikan bini pertama dan hendak kawin lain.

  Fikir seribu kali. Adakah bini yang baru lebih baik yang ada sekarang. Bini baru ini dulu nikah cerai banyak kali dah. Janda tua pulak tu. Tahun 1998, dia bercerai dengan laki dia. Buh laki dia dalam lokap.

  Tahun 2008, janda tua ni berkelai habis dengan semua orang. Tahun 2015, janda ni meroyan lagi, anak dia tak dapat jadi naib ketua kampung.

  Sebab keh anak dia kalah itulah dia pakat balik dengan jantan lama dia yang masuk lokap tu. Pakat balik dgn perempuan kiasu yang pakai lambang roket untuk goda balik atok.

  Atok tak mau la kat janda tua ni.. umuq dah nak kubuq dah... masih lagi duk gatai lagi sebab dia nampak duit KWSP dan Tabung Haji atok banyak...

  Kena undilah BN
  #BersamaBN
  #HebatkanNegaraku
  #DahulukanRakyat

  Jangan duk pilih janda tua tu...bini yang duk ni segak dah... opp lupa malam ni malam Jumaat... cerita ini hanya untuk peringat anak cucu yang malam ni malam Jumaat sahaja...

  Tak dak kaitan dengan yang hidup dan mati.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pejuang Keparat...

   Kamu nie reti bahasa tak? Kenapa alih tiang gol tak ikut tajuk? Apa kamu nie memang tak reti menulis dgn keupayaan sendiri kecuali kopipes artikel sampah ajer?

   Nah..

   Cuba beri pencerahan di atas pencagahan kos projek ECRL berikut......

   Rahsia Syarikat China Terlibat Projek ECRL Terbongkar. "Adakah CCCC lebih awal 'membeli' penjawat awam No. 1 Malaysia (#MO1) untuk memperolehi projek ECRL melebihi RM25 billion dari harga awal RM30 billion.
   Maka secara tidak langsung kos curi (mark-up) dan korupsi Najib terpaksa ditanggung oleh rakyat.

   Nasib baiklah syarikat China tersebut mendedahkannya.

   Delete
  2. Tak usah dilayan komen2 dari malaun yang mengaku sebagai pejuang rakyat ni.

   Malaun ni tengah sibuk terkincit kincitkan berak cair kerana terlalu banyak mencekik benda haram dari Najib . Di samping itu , malaun ni tidak akan erti untuk mencuci berak2 cair yang berterabur di blog Budin ini . Lihat saja frekuansi komen2 dia . Nampak lebih hebat dari KJ , Zakarshit , salleh keluaq dan Anuar Musang di campur sekali . Pada hal , malaun ni hanya penyebar kencing2 Najib yang memenuhi kepala hotak dia .

   Delete
  3. Lahabau tu bkn pejuang rakyat,,,dia tu Penjilat Ros***,,,,,

   Delete
  4. Apa yg kau cakap ni bahlol...dialog seniman ahmad nisfu..didedikasikan kpd pejuang gayat pd mlm jumaat..kikiki

   Delete
  5. Apa punya bodoh atok ko,,nasihat suruh cerai..ko ni memang sah bodoh keturunan,,,,dah tak boleh buat apa dah..

   Delete
 20. MAHATHIR MASIH PEKAK BADAK ISU PREBET ADAM, KEKAYAAN ANAK DAN KAPAL EQUANIMITY
  Sudah beberapa lama isu Prebet Adam dibangkitkan, namun sehingga hari ini Tun Mahathir masih buat pekak badak dan buat bodoh tidak memberi komen.

  Jika tingkah laku Mahathir seperti ini, kita yang sudah biasa dengan ‘”antik”nya sudah boleh membaca bahawa isu yang Mahathir berada dalam keadaan bersalah dia akan cuba elak menjawab atau memberi komen.

  Mahathir sangka rakyat sudah lupa dan akan membuat komen-komen kontroversi berkenaan hal lain untuk “divert” orang ramai dari membincangkan kesalahannya.

  Terkini, dengan menyalahkan perniagaan kedai rotinya yang ditutup kerana Najib, ia seolah-olah membodohkan rakyat.

  Sedang kedai roti lain dan kedai makan lain ‘membiak’ sehingga membuka cawangan di kompleks-kompleks baru, kedai roti Mahathir pula bungkus.

  Itukah cara Mahathir berniaga? Kenapa tidak ditawar penjualannya kepada syarikat lain, kerana The Loaf sudah ada nama.

  Mungkin ada sebab lain ia ditutup dan tidak ditawarkan kepada pihak lain.

  Ada pihak mengesyaki ada “perniagaan” lain yang sudah habis peranannya, dan ia tidak boleh jual kerana hendak sembunyi sesuatu.

  Ramai juga tahu syarikat milik anak Mahathr dan kroninya bermasalah dengan cukai dan pengistiharaan cukai.

  Malah parti Bunga juga diusaha dibatalkan oleh tangan ghaib pro-Mahathir seperti yang di tulis oleh MalaysiaToday dan menyalahkan RoS, pengurusan PPBM seolah-olah bodoh bebal tidak tahu apa itu AGM , apa itu mesyuarat tahunan.

  Yang sebenarnya keberatan melaporkan buku kewangan kerana tidak mahu ahli tahu dari mana punca wang parti dan juga kemahuan Mahathir dari awal lagi mahu Mukhriz bertanding dengan menggunakan kerusi DAP, waima logo PKR.

  Jika ada parti Bunga, Mahathir si kedekut tua enggan membiayai ahli Bunga, wang Mahathir hanya untuk pihak lain seperti media Barat dan apa-apa faedah untuk diri dan anak sahaja.

  Maka jika dirinya sendiri bertanding dan Mukhriz maka wang itu boleh digunakan untuk tujuan ini.

  Mahathir “is about himself, son and cronies” itu keutamaan Mahathir.

  Berbalik semula kepada topik di atas, Mahathir enggan ulas hal Prebet Adam kerana itu ada lah lambang kerajaan kleptokrasi sebenar, Polis zaman Mahathir di era ketiadaan media sosial.

  Di zaman Najib, jika ahli pembangkang di bawa ke balai polis pun masih sempat berselfie dan berIG untuk memberitahu dunia dia sedang naik kereta Polis.

  Namun di zaman Kleptokrasi sebenar iaitu zaman Mahathir, tiada laluan untuk mengadu, Prebet Adam dan keluarga hanya dapat bersuara di zamam Najib sahaja.

  Kenapa Mahathir buat-buat bodoh dan masih me”Najib“kan segala perkara?

  Hal sendiri pun tidak mampu ulas.

  Selain hal Prebet Adam, cabaran debat berkenaan punca kekayaan anak Mahathir berulang kali dibuat oleh bekas Presiden Parti KITA, Zamil Ibrahim mencabar Mahathir yang kononnya tidak takut kepada sesiapa pun untuk berdebat.

  Namun Mahathir buat pekak badak.

  Jawab pun tidak, respon pun tidak, ia disiarkan oleh TV3 berulang kali.

  Selain itu Mahathir masih buat pekak badak berkenaan keputusan Mahkamah Indonesia dengan membebaskan kapal konon milik “Jho Low” yang dibeli menggunakan duit 1MDB.

  Jika dalam blognya Tun Mahathir boleh quote laporan “The Economist” yang disiarkan di hujung dunia, kenapa beberapa laporan akhbar Indonesia berkenaan kapal Equanimity Mahathir dan juaknya berdiam diri?

  Ketika akhbar Kompas melaporkan, juak Mahathir siap melakarkan gambar serta merta.

  Mungkin laporan The Economist pihak Tun yang biayai maka itu sebab di ketahui agaknya, kami hanya meneka, kerana Tun M pernah mengaku menggunakan media asing.

  Rafidah Aziz boleh bantu komen untuk selamatkan Mahathir jika mahu, namun turut membisu.

  Kini jelaslah siapa itu Tun Mahathir.

  Jika isu itu babitkan kesalahannya, dia diam seribu bahasa. Menikus dan terkedu

  Jika berkenaan hal orang dia lah “taiko” menduduh.

  Rakyat di sumbat dengan kebencian supaya tidak lagi boleh berfikir dan menilai.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pejuang Keparat...

   Kamu nie reti bahasa tak? Kenapa alih tiang gol tak ikut tajuk? Apa kamu nie memang tak reti menulis dgn keupayaan sendiri kecuali kopipes artikel sampah ajer?

   Nah..

   Cuba beri pencerahan di atas pencagahan kos projek ECRL berikut......

   Rahsia Syarikat China Terlibat Projek ECRL Terbongkar. "Adakah CCCC lebih awal 'membeli' penjawat awam No. 1 Malaysia (#MO1) untuk memperolehi projek ECRL melebihi RM25 billion dari harga awal RM30 billion.
   Maka secara tidak langsung kos curi (mark-up) dan korupsi Najib terpaksa ditanggung oleh rakyat.

   Nasib baiklah syarikat China tersebut mendedahkannya.

   Delete
 21. MAHU HAPUSKAN GST ADALAH “MOTHER OF FAKE NEWS” PAKATAN HARAPAN

  Apa yang sangat penting bagi pembangkang di Malaysia adalah menang Pilihanraya Umum Ke-14 (PRU-14).

  Demi mahukan kemenangan Pakatan Harapan mesti menunjukkan mereka lebih baik dari kerajaan BN.

  Malangnya dua negeri yang mereka perintah tidak pun menunjukkan kebaikan yang perlu.

  Jika kerajaan Najib Razak mengamalkan kebajikan dan “memberi, maka PH perlu melawan perlakuan BN ini.

  Maka cara untuk melawan sikap pemurah Najib adalah dengan janji bukan-bukan dan “beyond reach” kepada rakyat.

  Ini semua perlu dilakukan oleh PH kerana kedua-dua negeri iaitu Penang dan Selangor adalah liabiliti kepada Pakatan Harapan pusat.

  Akibat Azmin Ali dan Lim Guan Eng tidak dapat dijadikan ikon dan lambang kebaikan contoh pemerintahan dan pentadbiran Pakatan Harapan, maka sesuatu yang luar biasa harus dilakukan.

  Selain dengan menabur fitnah kepada BN dan Najib, PH perlu membuat manifesto yang lebih baik dari BN.

  Jika BN mewujudkan manifesto yang mampu mereka lakukan berdasarkan pendapatan telus, PH pula menjanjikan sesuatu yang tidak berlatarbelakangkan ketelusan.

  Antara janji PH adalah menghapuskan GST.

  Ini adalah “mother of all lies” dari PH.

  Ini semata-mata untuk memancing undi.

  Ploynya adalah dapatkan undi dulu dan menang Putrajaya terlebih dahulu dengan janji mansuh GST.

  Setelah tawan Putrajaya barulah nanti beri 1000 alasan untuk kekalkan GST.

  Paling tidak kurangkan 1% .

  Dan selepas itu gunakan RBA untuk sebarkan maklumat sebab apa GST tidak boleh dimansuhkan.

  Mungkin antara alasan adalah kononnya kerajaan Pusat Najib banyak hutang maka kerajaan baru PH terpaksa guna duit kutipan GST untuk menampung perbelanjaan kerana kegagalan Najib.

  Alasan kedua mungkin kononnya dari segi teknikal, sukar untuk menukarkan kerana struktur pentadbiran sudah sebegitu dan sukar untuk menukarnya.

  Apa sahaja alasan akan diberi namun PH tidak akan mansuhkan GST.

  Mansuhkan GST adalah ploy sama Tun Mahathir yang pantang nampak billion-billion depan matanya.

  Ploy Mahathir adalah menyatakan kerajaan sudah muflis walaupun dia tahu reserve negara meningkat 400 Billion lebih dan pendapatan Petronas juga meningkat, selain itu “income” negara meningkat dan kutipan GST mencecah RM42 billion.

  Jadi dengan menyatakan negara muflis, maka apabila memegang Putrajaya nanti senanglah menyedut wang negara kepada kroni dengan pelbagai helah dan katakan negara memang sudah tiada wang .

  Itulah akal orang tua.

  Ia sama dengan apa yang sedang terjadi di negeri Selangor, solah-olah akan di saman oleh syarikat kroni, kroni saman kroni dalam isu SPLASH/SYABAS.

  Pura-pura gaduh dan akhirnya kena bayar saman, maka halallah wang negeri masuk kantung kroni dan ambillah wang itu dari sebelah sana.

  Harus diingat, Azmin amat rapat dengan Tun Mahathir yang pantang lihat wang berbillon “lay idle” di kocek kerajaan negeri.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pejuang Keparat...

   Kamu nie reti bahasa tak? Kenapa alih tiang gol tak ikut tajuk? Apa kamu nie memang tak reti menulis dgn keupayaan sendiri kecuali kopipes artikel sampah ajer?

   Nah..

   Cuba beri pencerahan di atas pencagahan kos projek ECRL berikut......

   Rahsia Syarikat China Terlibat Projek ECRL Terbongkar. "Adakah CCCC lebih awal 'membeli' penjawat awam No. 1 Malaysia (#MO1) untuk memperolehi projek ECRL melebihi RM25 billion dari harga awal RM30 billion.
   Maka secara tidak langsung kos curi (mark-up) dan korupsi Najib terpaksa ditanggung oleh rakyat.

   Nasib baiklah syarikat China tersebut mendedahkannya.

   Delete
 22. MAHU HAPUSKAN GST ADALAH “MOTHER OF FAKE NEWS” PAKATAN HARAPAN

  Kembali kita kepada isu maharaja lawak PH mahu hapuskan GST.

  Sejumlah 160 negara telah melaksana kan GST, dan tiada satu pun membatalkannya.

  Seramai 1.2 billion manusia telah mengamalkan sistem percukaian GST.

  Persoalan, mahukan PH jadi kerajaan kera sumbang?

  Rating ekonomi akan jatuh jika PH kembali kepada sistem lama kerana akan dipersoalkan pendapatan gantian dan sebagainya.

  Selain itu perbezaan antara RM30 hingga RM40 Billion tidak dijelaskan akan datang dari mana untuk urusan pentadbiran.

  Pelabur saham akan tarik diri dan penganalisa saham akan membuat panggilan “hold” kepada pembelian saham.

  Harus di ingat selain orang membeli saham atas fundamental syarikat, saham juga dibeli atas sentimen pasaran.

  Jika saham itu bagus macam mana pun tetapi environment dunia atau negara tidak menentu maka tentu investor akan “hold” atau “pullout”.

  Ini terjadi kerana lahir situasi “uncertainty“, yakni ketidakpastian.

  Tn Sri Azman Hashim pernah berkata “buy at the sound of music, sell at the sound of canon“.

  Ertikata, sentimen dan environment ada lah pengaruh besar membeli dan menjual saham, bukan kerana saham syarikat itu bagus atau tidak.

  Tun Mahathir amat cekap dalam hal persepsi, itu sebab dia sentiasa memburukkan ekonomi negara kerana mahu tawan persepsi. Dan apabila ekonomi merosot atau ringgit merudum, dia dapat mengenakan Najib Razak.

  Alhamdullilah, Allah melindungi Datuk Seri Najib dari kejahatan Tun Mahathir dan sebaliknya yang muflis adalah syarikat dia sendiri iaitu Aircel di India, opps maksud kami syarikat kroninya Ananda Krishnan dan kini syarikat kedai rotinya.

  Memansuhkan GST akan akibatkan perkara ini, dari kedudukan pendapatan negara stabil dan telus, ia bertukar kepada kelam kabut dan tidak menentu.

  Negara lain akan sangsi mahu berurusan dengan negara yang punca kewangannya tidak menentu seperti hari ini di bawah Najib.

  Ahli DAP yang disingkir dari menjadi calon Parlimen Kepong, Dr Tan Seng Giaw, kerana berkata benar berkenaan 1MDB telah menyatakan Pakatan Harapan tidak akan menghapuskan GST jika memerintah.

  Ini semua strategi mahu tawan penggundi terlebih dahulu, dan nanti jika menang pandai-pandailah PH memberi alasan sambil menyalahkan BN dan Najib.

  Kepada rakyat Malaysia, janji mahu menghapuskan GST adalah “Ibu kepada segala pembohongan”, “Mother of Fake News” dari Pakatan Harapan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pejuang Keparat...

   Kamu nie reti bahasa tak? Kenapa alih tiang gol tak ikut tajuk? Apa kamu nie memang tak reti menulis dgn keupayaan sendiri kecuali kopipes artikel sampah ajer?

   Nah..

   Cuba beri pencerahan di atas pencagahan kos projek ECRL berikut......

   Rahsia Syarikat China Terlibat Projek ECRL Terbongkar. "Adakah CCCC lebih awal 'membeli' penjawat awam No. 1 Malaysia (#MO1) untuk memperolehi projek ECRL melebihi RM25 billion dari harga awal RM30 billion.
   Maka secara tidak langsung kos curi (mark-up) dan korupsi Najib terpaksa ditanggung oleh rakyat.

   Nasib baiklah syarikat China tersebut mendedahkannya.

   Delete
 23. DAP Tunjuk Belang Siapa Sebenar Berkuasa
  Pengumuman secara unilateral oleh DAP berhubung pelantikan dua pemimpin mereka, Nga Kor Ming dan Liew Chin Tong sebagai menteri Kabinet jika gabungan pembangkang PKR menang memperlihatkan belang DAP semakin terserlah sebagai ketua sebenar gabungan itu.

  Tindakan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng itu bukan sahaja luar biasa malah dipersoalkan ramai kerana melibatkan kuasa budi bicara bakal Perdana Menteri dan ini memberi bayangan parti dominasi kaum Cina itu mempunyai kuasa penuh dalam melantik bakal anggota Kabinet.

  Menurut Setiausaha Kluster Politik, Keselamatan dan Antarabangsa Majlis Profesor Negara (MPN), Prof. Datuk Dr. Abdul Halim Sidek, kenyataan Guan Eng pada majlis di Teluk Intan kelmarin itu merupakan isyarat kepada pengundi Cina yang DAP tetap paling dominan.

  “Apa yang dilakukan Guan Eng adalah bertentangan dengan semangat konsensus antara parti dalam gabungan pembangkang PKR dan ia menunjukkan hanya DAP mempunyai kuasa untuk menentukan hala tuju gabungan tersebut.

  “Guan Eng juga mendahului pemimpin lain dalam gabungan pembangkang PKR untuk membuat keputusan sekaligus menunjukkan betapa kecilnya peranan PKR, PAN dan PPBM yang berjaya ditundukkan DAP ketika ini,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

  Abdul Halim berkata, Guan Eng juga cuba untuk menambat hati pengundi Cina dengan meletakkan pemimpin DAP yang popular sebagai juara dalam perjuangan agenda parti tersebut sebagai calon menteri buat gabungan pembangkang PKR.

  Katanya, tindakan Guan Eng itu menunjukkan tahap demokrasi dalam gabungan pembangkang PKR yang semakin bercelaru dan setiap pemimpin mereka akan cuba untuk menabur janji-janji manis buat penyokong masing-masing demi mendapatkan kepercayaan dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

  “Ketika ini pemimpin-pemimpin Melayu dalam gabungan pembangkang PKR sudah pasti ‘pening kepala’ dengan dominasi DAP terhadap mereka. Bagaimana gabungan ini mahu mentadbir negara sekiranya di peringkat parti tidak mampu untuk mencapai persetujuan kolektif?” katanya

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pejuang Keparat...

   Kamu nie reti bahasa tak? Kenapa alih tiang gol tak ikut tajuk? Apa kamu nie memang tak reti menulis dgn keupayaan sendiri kecuali kopipes artikel sampah ajer?

   Nah..

   Cuba beri pencerahan di atas pencagahan kos projek ECRL berikut......

   Rahsia Syarikat China Terlibat Projek ECRL Terbongkar. "Adakah CCCC lebih awal 'membeli' penjawat awam No. 1 Malaysia (#MO1) untuk memperolehi projek ECRL melebihi RM25 billion dari harga awal RM30 billion.
   Maka secara tidak langsung kos curi (mark-up) dan korupsi Najib terpaksa ditanggung oleh rakyat.

   Nasib baiklah syarikat China tersebut mendedahkannya.

   Delete
 24. Udah2 ler cai2 biol, penyokong kaki penjubor
  China tanah besar dtg ke sini mahu melabor
  Tapi China DAP di sini nak kasi Melayu lebor
  Seronok bersorak, anak cucu kelak ke kubor

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kejora Pondan....

   Kenapa tak respond soalan saya tadi. Tak malu ker menceceh melalut macam orang gila?

   Nah...saya ulang,

   Cuba beri pencerahan di atas pencagahan kos projek ECRL berikut......

   Rahsia Syarikat China Terlibat Projek ECRL Terbongkar. "Adakah CCCC lebih awal 'membeli' penjawat awam No. 1 Malaysia (#MO1) untuk memperolehi projek ECRL melebihi RM25 billion dari harga awal RM30 billion.
   Maka secara tidak langsung kos curi (mark-up) dan korupsi Najib terpaksa ditanggung oleh rakyat.

   Nasib baiklah syarikat China tersebut mendedahkannya.

   Delete
 25. KENAPA SATU UNDI UNTUK PKR BERMAKNA SATU UNDI BUAT KEJAHATAN DAP?
  JIKA Nga Kor Ming menang kerusi Parlimen Teluk Intan, ahli politik DAP itu akan dilantik sebagai menteri penuh dalam Kabinet Kerajaan Persekutuan. Begitulah janji dan iltizam Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng ketika mengumumkan pencalonan parti berkenaan pada 16 April lalu di Perak.

  Kata Lim Guan Eng:

  “Beliau juga akan jadi Menteri di kabinet baru Pakatan Harapan dan sebagai Menteri saya boleh jaminkan beliau akan bawa lebih banyak perubahan daripada Menteri sekarang. Beliau adalah calon DAP di bawah simbol Pakatan Harapan simbol PKR.”

  Inilah manifestasi sebenar DAP yang menjadi pemacu sebenar gabungan Pakatan Harapan ketika ini. Walaupun acapkali mereka menafikan, namun dari hari ke hari tembelang mereka kian terpapar ke pengetahuan khalayak umum.

  Apa lagi yang harus kita nafikan apabila melihat situasi di Perak ini berlaku? Mampukah DAP terus menerus menafikan bahawa mereka penguasa sebenar pembangkang selama ini dan untuk masa akan datang?

  Tindakan Guan Eng yang menamakan Kor Ming sebagai menteri sekiranya Pakatan Harapan menang Putrajaya ternyata mendahului Presiden PKR yang berkuasa untuk menandatangani dan mengeluarkan watikah calon.

  Ia juga turut mendahului Pengerusi Pakatan Harapan sendiri yang juga merupakan calon Perdana Menteri mereka iaitu Dr Mahathir Mohamad.

  Sekiranya Dr Mahathir berkuasa penuh terhadap kepimpinannya (jika menang), kenapa Guan Eng pula yang memberi jaminan dan menamakan Kor Ming selaku bakal menteri kabinet?

  Lihat bagaimana komponen Barisan Nasional (BN) beroperasi. Sesiapa sahaja yang bakal mendapat jawatan menteri atau timbalan menteri hanya akan diumumkan oleh Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak seorang sahaja.

  Waima timbalannya sendiri pun masih tidak tahu menahu mengenai senarai kabinet BN. Ini menandakan Umno (lebih tepat Presiden Umno) adalah pemegang kuasa mutlak kepada pembentukan kuasa di Putrajaya.

  Bayangkan jika tiba-tiba sebagai contoh Datuk Seri Liow Tiong Lai (selaku Naib Pengerusi BN) yang umumkan seorang calon BN di mana-mana negeri sebagai bakal menteri, apakah reaksi orang ramai? Sudah tentu ia menggambarkan bahawa BN tidak dikuasai mutlak oleh pengerusi dan partinya.

  Justeru inilah yang sedang berlaku dalam Pakatan Harapan. Dr Mahathir sekadar pengerusi, Dr Wan Azizah sekadar presiden, Datuk Seri Anwar Ibrahim pula sekadar Ketua Umum. Namun yang mencatur disebalik tabir wayang ini adalah DAP.

  Satu undi untuk mana-mana calon PKR (termasuklah untuk Dr Mahathir) bermakna satu undi telah kita berikan kepada kuasa chauvinis DAP. Sedarlah pengundi Malaysia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pejuang Keparat...

   Kamu nie reti bahasa tak? Kenapa alih tiang gol tak ikut tajuk? Apa kamu nie memang tak reti menulis dgn keupayaan sendiri kecuali kopipes artikel sampah ajer?

   Nah..

   Cuba beri pencerahan di atas pencagahan kos projek ECRL berikut......

   Rahsia Syarikat China Terlibat Projek ECRL Terbongkar. "Adakah CCCC lebih awal 'membeli' penjawat awam No. 1 Malaysia (#MO1) untuk memperolehi projek ECRL melebihi RM25 billion dari harga awal RM30 billion.
   Maka secara tidak langsung kos curi (mark-up) dan korupsi Najib terpaksa ditanggung oleh rakyat.

   Nasib baiklah syarikat China tersebut mendedahkannya.

   Delete
 26. BN TAWAR TN50, PH TAWAR TN93 (TUA NYANYOK)
  Kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak mempunyai visi untuk masa depan negara.

  Negara kita semakin melangkah kemasa depan dengan bersaing dengan negara negara lain dalam dunia.

  Kini Wawasan 2020 hampir tiba, maka untuk generasi seterusnya, satu lagi platform untuk anak muda sebagai pemegang saham negara di masa depan di “engaged” oleh Barisan Nasional melalui pertemuan dengan semua kategori orang muda.

  Jumlah yang telah di engaged sudah berjumlah jutaan di seluruh negara.

  Anak muda di wakili oleh YB Khairy Jamaluddin di tanya apa yang mereka mahu dari negara ini pada sekitar tahun 2050.

  Semua idea dan kehendak mereka di dokumen dan dibincangkan secara berhadapan.

  Benar bagai yang di nyatakan oleh Perdana Menteri ketika mula ambil alih kepimpinan “zaman kerajaan tahu segalanya sudah tamat”.

  Cara TN50 dipersembahankan adalah dari “bottom ups” tidak seperti Wawasan 2020 di mana ia adalah dari atas ke bawah.

  Maknanya dari pandangan di bawah di bawa ke atas untuk tindakan dan rumusan.

  Sesi dailog bertemu dengan tuan punya badan pemegang saham masa depan negara.

  Ketika melancarkan Wawasan 2020 di era kepimpinan Mahathir, ia di putuskan dari atasan tanpa “engagement” dari pihak lain, berbeza dengan TN50.

  Kini lihatlah apa yang berlaku.

  Sedang Barisan Nasional menawarkan TN50 dengan anak muda di dalamnya, Pakatan Harapan pula menawarkan TN93 seorang pemimpin dari era jurasik, mungkin maksud TN kepada TN93 adalah ‘Tua Nyanyok”.

  Kita melihat ke hadapan, PH melihat ke belakang.

  Rakyat boleh pilih mana satu yang masuk akal.

  Rakyat perlu nilai dengan bijaksana bukan dengan emosi. Seperti kata pelawak terkenal Amerika Christ Rock katakan dalam lawaknya, bagaimana pemimpin tua menentukan masa depan, sedangkan dia belum tentu ada esok hari.  #BersamaBN #HebatkanNegaraku #DahulukanRakyat #PRU14 #GE14 #JomBN #HarapanBohong #HarapanFitnah #HarapanPalsu #TolakPakatanDAP #MalaysiaMemilih #JomBN #HarapanDedak #PakatanDAP #UndiBN #TolakPH

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pejuang Keparat...

   Kamu nie reti bahasa tak? Kenapa alih tiang gol tak ikut tajuk? Apa kamu nie memang tak reti menulis dgn keupayaan sendiri kecuali kopipes artikel sampah ajer?

   Nah..

   Cuba beri pencerahan di atas pencagahan kos projek ECRL berikut......

   Rahsia Syarikat China Terlibat Projek ECRL Terbongkar. "Adakah CCCC lebih awal 'membeli' penjawat awam No. 1 Malaysia (#MO1) untuk memperolehi projek ECRL melebihi RM25 billion dari harga awal RM30 billion.
   Maka secara tidak langsung kos curi (mark-up) dan korupsi Najib terpaksa ditanggung oleh rakyat.

   Nasib baiklah syarikat China tersebut mendedahkannya.

   Delete
  2. Puad zakarsi dah bagi sorg sikit artikel utk diorg semua kopipes kat blog2 ph..ape bleh buat hahahaha

   Delete
 27. DAP BUKA `TOPENG SANDIWARA’
  Penguasaan DAP dalam gabungan pembangkang PKR sekali lagi terserlah apabila ‘bos besar’ itu mendahului parti komponen yang lain dalam soal mengatur calon jemaah menteri.

  Selain mencabut ‘topeng sandiwara’ sendiri, parti roket itu juga telah membuktikan bahawa seandainya tidak memegang dua jawatan tertinggi sekalipun, mereka sudah mempunyai gerak kerja yang teliti untuk menguasai kabinet sekiranya memenangi Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

  Pengarah Institut Kajian Politik Malaysia (MAPAN), Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr. Kamarul Zaman Yusoff menjelaskan bahawa gabungan pembangkang PKR sememangnya sering berhadapan dengan sikap besar kepala dan dominasi DAP apabila sesuatu kata putus ingin dicapai.

  Tambah beliau, pada satu sisi yang berlainan pula, pengumuman yang dilakukan oleh Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng untuk mengangkat Ahli Parlimen Taiping, Nga Kor Ming bagi mengisi jawatan menteri kabinet, secara tidak langsung telah memperkukuhkan lagi tanggapan masyarakat Melayu terhadap DAP sebagai sebuah parti yang rasis dan cauvinis.

  “Pengumuman yang dilakukan oleh Guan Eng ini tidak syak lagi boleh digunakan sebagai bukti betapa DAP tidak menghormati Majlis Presiden sebagai badan pembuat keputusan tertinggi di dalam gabungan pembangkang PKR.

  “Selain itu, orang Islam dan orang Melayu sukar lupa bahawa pada 14 Disember 2015, Kor Ming pernah menyindir pakaian purdah sambil menyifatkan Datuk Ahmad Darus yang mencadangkan dalam Perhimpunan Agung UMNO supaya pramugari Malaysia Airlines (MAS) memakai pakaian menutup aurat sebagai ‘pemimpin Melayu otak cacat’,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

  Kor Ming yang juga Pengerusi DAP Perak disahkan akan bertanding di Parlimen Teluk Intan pada PRU-14 di mana beliau bakal meninggalkan Parlimen Taiping yang dimenanginya pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).

  Seorang lagi wakil rakyat DAP yang bakal bergelar menteri sebagaimana diumumkan oleh Guan Eng adalah Pengerusi DAP Johor, Liew Chin Tong.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pejuang Keparat...

   Kamu nie reti bahasa tak? Kenapa alih tiang gol tak ikut tajuk? Apa kamu nie memang tak reti menulis dgn keupayaan sendiri kecuali kopipes artikel sampah ajer?

   Nah..

   Cuba beri pencerahan di atas pencagahan kos projek ECRL berikut......

   Rahsia Syarikat China Terlibat Projek ECRL Terbongkar. "Adakah CCCC lebih awal 'membeli' penjawat awam No. 1 Malaysia (#MO1) untuk memperolehi projek ECRL melebihi RM25 billion dari harga awal RM30 billion.
   Maka secara tidak langsung kos curi (mark-up) dan korupsi Najib terpaksa ditanggung oleh rakyat.

   Nasib baiklah syarikat China tersebut mendedahkannya.

   Delete
 28. KURANG-KURANG, 2 TAN SRI JADI BODOH PASAL EQUANIMITY SAJA
  LAPORAN yang menyebut sebuah Mahkamah di Indonesia yang memutuskan rampasan kapal mewah The Equanimity di Bali dan satu laporan sebelum itu yang memetik kenyataan pemilik sebenar kapal berkenaan (bukan Jho Low) mahu mencabar tindakan perampasan kapal berkenaan, sekurang-kurangnya telah membuatkan dua Tan Sri di negara kita nampak macam orang bodoh.

  Tan Sri tau, bukan sebarangan orang, pun jadi bodoh pasal isu The Equanimity ini sahaja. Lain pada itu adalah dua ke tiga orang Datuk Sri, Datuk, Datin. Tentang seorang Tun yang turut terkesan menjadi bodoh dalam isu ini, kita abaikan saja sebab dalam hal dia, memang dah tahu benda tu tipu pasal report yang membawa kepada perampasan tidak sah tersebut, datang dari dia jugak.

  Bayangkanlah yang tak berapa “bersri” yang lain ni macam mana. Boleh tahan jugaklah ramainya, hampir 90% daripada mereka adalah penyokong Pakatan – jadi bodoh. Nasib baik majoriti besar yang lain, tidak terperangkap dengan penipuan mega – antara terbesar selepas konon Anwar nak jadi Perdana Menteri 16 September 2008.

  Ini yang rakyat nak kena faham ni. Jelas ia menunjukkan, orang yang merancang semua pembohongan berkaitan 1MDB, Jho Low, berbilion hilang dan sebagainya ni, tidak ada niat lain, selain membodohkan rakyat untuk memenuhi kehendak politik peribadi mereka semata-mata.

  Mana nak letak muka kalau pergi luar negara, Indonesia pulak tu, kena tanya dengan orang sana, “kamu dari mana, Malaysia ke? Yang kena bodoh pasal kapal layar tu kan?”. Malu tau kena soal macam tu, padahal rakyat dia ramai kerja buruh kasar saja kat sini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pejuang Keparat...

   Kamu nie reti bahasa tak? Kenapa alih tiang gol tak ikut tajuk? Apa kamu nie memang tak reti menulis dgn keupayaan sendiri kecuali kopipes artikel sampah ajer?

   Nah..

   Cuba beri pencerahan di atas pencagahan kos projek ECRL berikut......

   Rahsia Syarikat China Terlibat Projek ECRL Terbongkar. "Adakah CCCC lebih awal 'membeli' penjawat awam No. 1 Malaysia (#MO1) untuk memperolehi projek ECRL melebihi RM25 billion dari harga awal RM30 billion.
   Maka secara tidak langsung kos curi (mark-up) dan korupsi Najib terpaksa ditanggung oleh rakyat.

   Nasib baiklah syarikat China tersebut mendedahkannya.

   Delete
 29. Sdra Othaman Ahmad. Good job! Bagi sipemakan dedak najis a taste of their own medicine. Merapu2 tak ikut topik.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Unknown...

   Kejora or Pejuang Keparat or Geng Najis or whatever deserve/s that kind of bashing where they just couldn't reciprocate me with simple argumentation, what more substantial fact or logic.

   Thanks for your kind words.

   Delete
 30. Udah2 ler cai2 barua setan jahanam keparat
  China dtg melabor di sini tak ada le mudarat
  Apakah semestinya kita berkiblat arah barat
  Benda yang kecil, cai2 sengaja jadikan berat

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kejora Pondan....

   Kenapa tak respond soalan saya tadi. Tak malu ker menceceh melalut macam orang gila?

   Nah...saya ulang,

   Cuba beri pencerahan di atas pencagahan kos projek ECRL berikut......

   Rahsia Syarikat China Terlibat Projek ECRL Terbongkar. "Adakah CCCC lebih awal 'membeli' penjawat awam No. 1 Malaysia (#MO1) untuk memperolehi projek ECRL melebihi RM25 billion dari harga awal RM30 billion.
   Maka secara tidak langsung kos curi (mark-up) dan korupsi Najib terpaksa ditanggung oleh rakyat.

   Nasib baiklah syarikat China tersebut mendedahkannya.
   Delete

   Delete
 31. Apek2 Karung guni & surat khabar lama pun dah pandai mengejek & mengutuk najib sejak dia beralih kiblat dari Amerika ke China Komunis.

  Projek entah apa2 ECRL keretapi termahal dalam sejarah dunia pun dah mula heboh orang berdendang...

  Nyangan jali Najib...suka "Mao Hu Tang"
  atao macam Losmah "Mao Hen Bek"
  lama lama jali Zahid "Mao Bo Hong"
  "Mao Am Poo" macam IGP ke?
  Lu bolih jadi gila macam itu Keluak "Mao So Kong"
  Apa "Mao Ga Doh" macam itu Nyamal nyamban
  pakai itu baju melah jamban.
  kesian lu semua sulah "Mao Ma Tee"
  Mao So Kong, Mao Bo Hong macam Kojolla..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mau Jee Lat
   Mau Yu Tern
   Mau Pee Em
   Mau Kwa Saa
   Mau Har Taa
   Tapi...
   X Mau Maa Tee

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

   Delete
  2. jibby jibbo jubbo

   Delete
 32. Dulu Suman tua kedi, kemain lagi riak takbor
  Dekat Nuat, bermacam kata kejii dia hambor
  Tapi dia terpaksa ikut Madey toke pasembor
  Kini..Bang Nuat, ini Dik Man tadah kasi jubor

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 33. Ingat ye Suman, 9/6/2018, mula cuti sekolah
  Dtrn JB jadi saksi, siapa menang siapa kalah
  Hamba tak mahu dengar lagi kamu berhelah
  Mcm Dtrn Merdeka 1 Feb, kamu cabut belah

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pegi jalan daa dgn kau punyer temberang, waktu/jam berapa tak juga dinyatakan. Orang dah di sini dah ramai menunggu kepastian bila 'showdown kita, fahammmmmm......!!

   Delete
 34. Kalah bunyi guroh, Suman bikin aota gempar
  Tapi di JB, bapok tua kedi ni akan terdampar
  Hamba tak ada lah, nak tumbok atau tampar
  Cuma mulut dia, hamba mau sumbat selipar

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pegi jalan daa dgn kau punyer temberang, waktu/jam berapa tak juga dinyatakan. Orang dah di sini dah ramai menunggu kepastian bila 'showdown kita', fahammmmmm......!!

   Delete
 35. Hamba ibarat kucing, Suman pula anak lipas
  Harap dia tak cabut lari, mcm 1 Feb yg lepas
  Tak ada lah sampai nak berhempok hempas
  Cuma nak picit hidung, kasi dia sesak napas

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pegi jalan daa dgn kau punyer temberang, waktu/jam berapa tak juga dinyatakan. Orang di sini dah ramai menunggu jawapan kepastian kamu bila 'showdown kita', fahammmmmm......!!!!

   Dasar pondan....!!

   Delete
 36. Suman bapok kedi, tidak cukup asam garam
  Kena Kejora cabar, dia mula ler tak tenteram
  Tak sabar rasa nya, hamba nak lepas geram
  Nak londeh seluar, ini tua kutok anak haram

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pegi jalan daa dgn kau punyer temberang, waktu/jam berapa tak juga dinyatakan. Orang di sini dah ramai menunggu jawapan kepastian kamu bila 'showdown kita', fahammmmmm......!!!!

   Dasar pondan....!!

   Delete
  2. Cabar itu cabar ini...susah bila budak2 dapat samsung A9.hebat jgk si kejora ni walau ala2 budak prgainya

   Tapi kalu bos dia si bugis tu penakut nak mampos.dicabar berdebat lari menikus.bila berckp depan macaiii umno meneran2 mcm bapok.


   kahhhhh kahhhh kahhhh kaaahhhh

   Delete
  3. Lantak kau lah kejora nak cabar sape2.nak jadi dungu sampai mati pun boleh selagi dapt elaun dari puad JASA.


   Johor pun dh nak rebah umno..elok la ko ajak kalid nordin tu jd cybertropper pasni.itu pon klau terlepas dari hukuman kerana subahat dgn rosmah dan najib


   Kaahhhh kaaahhh kaahhhh kuiiii kuiii

   Delete
 37. punk song -

  Resign Najib Resign
  The Country is in an ill condition
  The money currency had drop
  we the people feel the pain

  resign Najib resign!!
  you’re a dishonest leader
  we all already know about your drama

  this is not a fairy tale
  this is about our bastard leader
  that good at giving trouble to the people
  making us feel more agonized

  you’re good at creating lies
  from 1MDB to scamming million
  where’s the money from GST?
  where’s the money Jibby

  Jibby, Crony, corruption

  copyright - dum dum tak

  ReplyDelete
  Replies
  1. everybody hate najib

   apek, pak haji, ustad, nyonya, amoi, singh..

   even the stinking gutter rats hate najib

   u r doomed!

   Delete
  2. Excellent write-up, dad....!!

   Delete
  3. Udah parah terok Dad bapok kedi
   Cuma segelintir dikata everybody
   Gila sewel ler, ini talibarut Yahudi
   Mesti minum ketum campor todi

   Kah kaahh kaahhh kaaahh kaahh

   Delete
  4. Hahahaha...rosmah tu yahudi

   Delete
  5. todi dari nira...

   ko minum air kencing.....hancing

   Delete
 38. Ternyata bengap dungu ler, cai2 kepala bana
  Dlm hal ekonomi, depa tidak reti mana-mana
  Dulu, 'pioneer status co', cukai mmg tak kena
  Sama lah kini, dgn syarikat2 besar dari China

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kau upsr pun pandai cite pasal ekonomi??

   Delete
 39. Wooi Suman, raja empat digit punya nombor
  Tidak usah ler ngko nak gebang lebat takbor
  Kat JB, pasti taiik cirit ngko nanti bersembor
  Aku bukan nak tumbuk tapi mau tutoh jubor

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kasaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pegi jalan daa dgn kau punyer temberang, waktu/jam berapa tak juga dinyatakan. Orang di sini dah ramai menunggu jawapan kepastian kamu bila 'showdown kita', fahammmmmm......!!!!

   Dasar pondan....!!

   Delete
 40. Di JB, Suman bapok pasti bernafas kencang
  Hamba tunjuk dia kotey yg keras tercancang
  Apa lagi, iman maknyah ni terus bergoncang
  Terus dia bak keluar dan telan pil perancang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 41. UMNO & Najib kini kena 'kualat' sebab berhasad dengki terhadap Tun Mahathir, PPBM & Pakatan Harapan.

  Ditohmahnya, dimanipulasinya & dianiaya Tun M, PPBM & Pakatan Harapan dgn menggunakan ROS & SPR. Allah SWT melaknati perbuatan mereka malah meresttui PPBM & Pakatan Harpan pimpinan Tun Mahathir. Parti pimpinan Tun M tak boleh bertanding di PRU 14 dan poster Tun M juga tak boleh dipamerkan sepanjang kempen pru 14,KECUALI di kawasan beliau bertanding guna logo Keadilan.
  Jahat betul Najib.....!!

  Kini dgn kehendak Sang Maha Kuasa, tersingkap sudah UMNO sendiri melanggar perlembagaannya sendiri, sekali gus parti itu, ROS & SPR berniat jahat menjakaui & menyalahi peraturan & undang2 menganiaya Tun M, PPBM & PH. Sebaliknya UMNO pulak mengadakan pemilihan dalam jangka tempoh 3 tahun + lanjtan/penangguhan 18 bulan yg dibenarkan.

  Bukan PPBM & Pakatan yg bersalah....UMNO yg sebenarnya bersalah & semua penyandang jawatan di peringkat cawangan, bahagian & Majlis Tertinggi (termasuk presiden & timbalannya) dah tak sah.

  Justru, sebagai pemimpin Barisan Nasional, parti gabungan ini juga dikira tak sah & tak patut/dibenarkan bertanding dalam PRU 14.

  Nampaknya, puak2 pendengki ini terpaksa menumpang simpati mengguna logo PAS, MCA atau MIC untuk bertahan hidup.

  Padan muka........!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yg pastinya calon2 Melayu BN/Umno akan menggunaka logo Pas Pis Pussengan harapan terdesak utk meraih undi org2 Melayu.

   Delete
 42. Timah Tin - Standare DS ANwar dan TS Muhyidin tak jatuh. Yg jatuh ialah air muka kita rakyat Msia menanggung malu sbb perbuatan khinat dan tak malu SI Bijan dan petualang2 yg rakus menyilapmatakan dana 1MDB hingga kebusukkan skandal 1mDB terhidu satu dunia. Cuma konco2 dan rakyat2 terutamanya org2 melayu yg makin LAYU maruah dan, hilang kemaluan dan kewarasan dek kerna sama2 menjamu taburan2 dedak yg tak seberapa tu.... no class punya sebilangan rakyat and no class punya Kepala Lanun
  ReplyDelete

  ReplyDelete
 43. Itu hari dia cakap Kem.Kewangan yang recommend GST ini dikecualikan dan Pejabat Kastam meluluskanya...sekarang lain pula Pejabat Kastam yang mengesyorkanya dan Kementerian Kewangan yang meluluskanya..ada sesuatu yang sangat tak betul dalam isu ini.
  Pada pendapat saya ,yang lebih penting ialah bila sebenarnya tarikh mula GST ini dikecualikan pada projek ini,sebelum rundingan harga dibuat atau selepas.Kalau ianya selepas,maka harga yang ditawarkan olih CCCC sebanyak RM55B itu sebenarnya telah pun mengambil kira GST yang harus dibayar.Olih itu bila pengecualian GST ini diberikan ,peruntukan GST dalam harga kontrak tersebut mesti dipotong olih kerajaan sebanyak 6%....wallahuaklam..

  ReplyDelete
  Replies
  1. jabatan kastam dh kena pakulah dgn kmterian kewangan ..itu sebabmya ckp dia tunggang terbalik

   Delete
 44. Kastam jadi penasihat najib...Hadi pon penasihat najib...

  ReplyDelete
 45. Din nko dah takde modal nak kutuk kerajaan

  ReplyDelete
 46. Noting , Apa pula modal besar kau membela Kerajaan Korupsi tu, Agaknya kau dah dapat modal dari dedak kot huhuhuhuh. You are really NOTHING in the head and your conscience. Cuma secubit otak dedak

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...