Saturday 28 April 2018

TERIMA KASIH SPR....


Sebaik tamat proses penamaan calon, SPR sekali lagi mengundang kecaman yang tidak sedikit daripada orangramai berikutan beberapa tindakan badan pengendali pilihanraya itu yang dilihat kurang adil, berat sebelah dan seperti tanggapan biasa - mahu memberi kelebihan kepada UMNO dan BN.

Kes pertama - calon PKR di DUN Rantau ditolak pencalonannya kerana tidak membawa pas masuk yang dikeluarkan oleh SPR sehingga beliau tidak dibenarkan memasuki dewan untuk menyerahkan borang pencalonan.

Akibatnya, Mohamad Hassan, Menteri Besar sementara Negeri Sembilan, telah diisytiharkan menang tanpa bertanding.

Apakah pas masuk itu suatu syarat yang sangat wajib untuk memasuki dewan bagi menyerahkan borang pencalonan untuk bertanding dalam pilihanraya?

Apakah tiada budi bicara langsung, walaupun borang pencalonan berserta resit wang deposit dan  pencadang serta penyokong sudah ditunjukkan kepada pegawai keselamatan?

Dalam waktu yang sama, bagaimana pula seperti yang didedahkan oleh Rafizi Ramli tentang calon Pakatan Harapan di Parlimen Tampin dan DUN Bukit Naning, Johor yang tiada masalah untuk memasuki dewan bagi menyerahkan borang pencalonan, meskipun tidak membawa pas masuk SPR?

Kenapa ada perbezaan peraturan di Rantau dengan dengan di Tampin dan Bukit Naning?

Kes kedua - tiga calon Pakatan Harapan iaitu di Penaga, Bukit Pasir dan dan Kuala Balah ditolak kertas pencalonan mereka kerana didapati telah muflis.

Tetapi, apa yang menghairankan, dua daripadanya iaitu Yaakob Osman, calon di Penaga dan Pizi Jihat, calon di Bukit Pasir, telah mengemukakan dokumen yang diperolehi daripada Jabatan Insolvensi sendiri yang bertarikh sehari sebelum 28 April 2018 yang mengesahkan kedua-duanya bebas daripada sebarang masalah bankrapsi.

Namun, dalam pemeriksaan terkini oleh SPR selepas mengemukakan borang pencalonan, tiba-tiba nama mereka disenaraikan sebagai seorang yang muflis dan dengan itu, pencalonan mereka telah ditolak.

Soalnya, bagaimanakah pemeriksaan di Jabatan Insolvensi  yang dilakukan sehari sebelum 28 April mendapati mereka tidak muflis, boleh bertukar menjadi muflis pada tarikh 28 April?

Siapakah punyai angkara semua ini?

Apakah memang proses biasa bagi SPR melakukan pemeriksaan sekali lagi, termasuk juga kepada calon-calon BN, meskipun dokumen daripada Jabatan Insolvensi yang mengesahkan tidak muflis, telah disertakan?

Tetapi, tindakan keadaan  yang paling ketara dan tidak boleh diterima ialah dalam kes ketiga apabila SPR menolak pencalonan Tian Chua bagi kerusi Parlimen Batu.

Tindakan SPR itu adalah berdasarkan keputusan mahkamah pada Mac lalu yang mengekalkan sabitan bersalahnya atas tuduhan menghina kehormatan seorang anggota polis dan mengurangkan dendanya kepada RM2000.

Peraturan yang menggugurkan kelayakan seseorang wakil rakyat ialah apabila mereka dihukum penjara tidak kurang 1 tahun atau denda tidak kurang RM2000.

Penolakan kertas pencalonan Tian Chua agak pelik kerana pada pilihanraya 2013, beliau juga pernah disabitkan dengan denda sebanyak RM2000, namun ketika itu SPR tidak pula menolak kertas pencalonannya.

Apakah SPR pada 2013 berbeza dengan SPR pada 2018?

Lebih daripada itu, ketika Tian Chua dijatuhi hukuman denda sebanyak RM2000 pada 2011 itu, Speaker Parlimen, Pandikar Amin Haji Mulia pada waktu itu menegaskan, hukuman tersebut tidak menjejaskan kedudukannya sebagai Ahli Parlimen Batu.

Bagaimanakah Tian Chua yang dihukum denda sebanyak RM2000 pada 2011 dan tidak dilucutkan kedudukannya sebagai Ahli Parlimen, malah dibenarkan bertanding pada 2013, tetapi atas denda dengan jumlah yang sama pada Mac 2018, tiba-tiba tidak dibenarkan bertanding pada April 2018?

Selain itu, jika benar beliau tidak layak untuk bertanding, tidakkah SPR sedar tentang kedudukan Tian Chua yang tidak digugurkan kedudukan sebagai Ahli Parlimen Batu apabila dikekalkan sabitan denda RM2000 oleh mahkamah pada Mac yang lalu?

Dalam bahasa yang mudah, apabila disebut seseorang itu hilang kelayakan apabila hukum denda tidak kurang RM2000, ia bermakna seseorang itu hanya hilang kelayakannya apabila didenda melebihi RM2000. Tepat-tepat RM2000 belumlah lagi hilang kelayakan.

Dalam hal ini, SPR sendiri nampaknya keliru tentang tindakan yang dilakukannya terhadap Tian Chua apabila Pengerusi SPR, Hashim Abdullah sendiri mencadangkan agar kes itu dibawa ke mahkamah, sambil menyatakan penolakan itu bukan penamat baginya.

Kenapakah SPR sendiri seolah-olah keliru, ragu-ragu dan tidak pasti dengan tindakannya?

Mengapa Hashim tidak bertegas dengan keputusan yang diambil oeh pegawainya terhadap Tian Chua?

Bagaimanapun, harus juga disedari bahawa PRU14 ini adalah detik penting sama ada perubahan dalam politik negara dapat dilakukan atau sebaliknya.

Jika tindakan terbaru ini, dengan sebelumnya SPR melaksanakan lakaran kawasan pilihanraya, tidak membenarkan penggunaan gambar Tun Mahathir dan Anwar Ibrahim dalam bahan kempen serta tidak memberi kebenaran kepada Suhakam untuk memantau perjalanan proses pilihanraya, adalah antara langkah yang bertujuan memberi kelebihan kepada BN, ia juga sebenarnya boleh menjadi asas untuk  menaikkan lagi semangat rakyat ke arah cita-cita perubahan.

Ini kerana dengan apa yang dilakukan SPR  kali ini, khususnya dalam kes Tian Chua, rakyat secara majoritinya akan lebih membenci Najib, UMNO dan BN yang ditanggapi telah mempergunakan badan itu untuk kepentingannya memenangi pilihanraya.

Ia lantas dengan sendirinya menjadikan rakyat tidak ada pilihan lain lagi selain harus menolak BN di kotak-kotak undi secara lebih menyeluruh demi menghentikan amalan memperguna SPR itu.

Jika itu apa yang bakal terhasil pada 9 Mei nanti, ucapan berbanyak-banyak terima kasih harus diberikan kepada SPR. (ShahbudinHusin 28/04/2018)

54 comments:

 1. Replies
  1. Banyak calon-calon Pakatan telah disqualified dengan alasan yang tidak masuk akal dan munasabah. Di Negeri Sembilan contohnya, pasal tak ada pas masuk pun disqualified. SPR strict tidak bertempat. Lebih kepada menyalah guna kuasa. Boleh rujuk kenyataan rasmi Rafizi Ramli berhubung perkara kini telah viral.

   Tian Chua disqualified kononnya kerana telah dijatuhi hukuman oleh mahkamah. Padahal Mahkamah Tinggi dah maklumkan yang Tian Chua LAYAK bertanding. PRU ke-13 ada precedent case yang Tian Chua sememangnya layak pasal denda dia tak sampai tahap yang menyebabkan beliau hilang kelayakan.

   Tetapi nampaknya SPR lagi ‘arif’ dari hakim Mahkamah Tinggi. Tian Chua kononnya telah dijatuhi hukuman denda yang tak melayakkannya bertanding PRU.

   Anehnya tiada satu pun calon dari BN yang disqualified ketika penamaan calon seolah-olah semua calon-calon mereka mematuhi peraturan. Dan suci bersih seperti kapas. Status Umno yang diragui samada sah atau tidak nampaknya langsung tidak mendapat sekelumit perhatian oleh SPR.

   Umno telah TIDAK mengadakan pemilihan parti selama 5 tahun. Ini satu kesalahan yang serius. Ini boleh menyebabkan parti Umno boleh diisytihar haram dan ahli-ahli hilang kelayakan bertanding PRU. Anehnya SPR boleh tutup sebelah mata pasal isu besar ini.
   Beberapa calon Bersatu disqualified kononnya bankrap padahal pihak pengurusan parti dah berkali-kali semak dengan Jabatan Insolvensi. Jabatan Insolvensi sudah clearkan mereka bertiga. Nampaknya SPR lagi terror dari Jabatan Insolvensi bab-bab kebankrapan. Insolvensi kata tak bankrap, SPR pula kata bankrap. SPR melampaui kuasa yang ada pada mereka.

   Ini tidak lain dan tidak bukan adalah cubaan untuk mensabotaj calon Pakatan. Cubaan untuk ‘demoralize’ semangat calon-calon Pakatan. Rakyat di luar sana menjadi saksi tingkah laku SPR. Mereka lihat apa yang berlaku.

   Rakyat sudah muak dengan segala permainan dan taktik kotor kerajaan parti pemerintah. Mereka akan lahirkan segala ketidak puas hatian dan perasaan marah yang terpendam di peti-peti undi nanti. Sesungguhnya Allah SWT bersama-sama umatnya yang sentiasa dalam kesusahan dan sentiasa ditindas!...

   Delete
  2. Budi bicara dari SPR, Shahbudin sebut.

   Kepala Bapak SPR (pinjam kata2 Najib).

   Kalau dah berbulan bulan memikirkan, membincang, melaksanakan penukaran sempadan kawasan pilihan raya (re-delineation of electoral boundaries) untuk memberi kelebihan (advantage) kapada BN, mana tak otak depa dah mereng ke BN.

   Celaka SPR. Bawa malang kapada phak Pembangkang. Kalau mereng hingga gila, bagus, boleh di heret ke hospital gila setaf nya yang terlibat buat begitu.

   Bagus nya ia lah saperti yang telah di cadangkan beberapa pihak di Parlimen dll: jadikan SPR bertanggung jawab kapada Parlimen dan beroperasi di bawah arahan suatu Jawatankuasa bipartisan Parlimen, ia itu JK yang terdiri dari Wakil2 Rakyat parti pemerintah dan Pembangkang.

   Tapi, dalam suasana politik di Malaysia sekarang, nak tunggu idea itu jadi realti macam menunggu kucing bertanduk lah.

   Kepala Bapak Najib punya pasal.

   Delete
  3. Kes-kes ini blh dibawa ke mahkamah. InsyaAllah PH ambil alih kerajaan, pilihanraya kecil akan dibuat. Pd masa tu PH blh memastikan proses keadilan diperolehi.

   Delete
  4. WOW! d sini saja saya sudah nampak yg SPR akan d saman olih PKR n calun sendiri.
   jumlah saman nya sudah tentu berbaloibagi 'mangsa'.

   tak perlu juga bimbang kerana sebaik saja PH menawan Putrajaya nanti, semua kes2 'nanya' ini akan d perbetulkan.

   Insya'allah.

   Delete
  5. AIDCNews -28/04/18 –Parti Amanah Negara meluahkan kekecewaan dengan prestasi PKR berdasarkan penamaan calon wakil rakyat parti Keadilan itu hari ini.

   Sentimen kekecewaan Amanah itu diluahkan oleh wartawan pro-Amanah, Malaysia Dateline, Arif Atan.

   “PKR mengecewakan.

   “Apa masalah PKR ni sampai terlepas Dun Rantau? PH kena betul-betul siasat. Dah kena beli? Parti 20 tahun tapi calon tak bersedia macam PKR ni parti baru 20 hari wujud.

   “Dahlah tamak kerusi sampai ketepikan AMANAH dan PPBM. Di Shah Alam, satu kerusi Dun pun tak beri kepada PPBM. AMANAH jangan cakaplah. Memang PKR fikir dia sorang saja bagus. Semangat berkawan apa macam tu.

   “Parlimen Batu pula, kalau bagi pada AMANAH dah selesai, tiada masalah siap boleh sumbang kemenangan lagi pada Pakatan Harapan”luahnya dalam Facebook.

   Tambahnya, PKR hanya ghairah untuk merebut jumlah hantar calon PRU, namun tiada jentera akar umbi untuk bekerja khususnya memasang bendera.

   “PKR galak pekik nak ke Putrajaya tapi kerusi bolot sorang, lepas tu satu-satu buat hal bagi kemenangan percuma kepada BN.

   “Bendera jangan cakaplah. Tak usaha sungguh-sungguh nak melawan BN-Pas. Memanglah politik baharu tak perlu banyak pasang bendera, tapi kalau jalan utama, simpang lampu trafik pun tiada satu pun bendera PKR, apa cerita? Dah seronok dalam zon selesa sangat ke?

   “Dari Bukit Beruntung ke Kampung Baru, KL semalam iaitu Parlimen Hulu Selangor – Gombak – Titiwangsa, bendera PKR hidup segan mati tak mahu dengan permukaan jalan macam kena bom berlekuk berlubang di sana membahayakan nyawa penunggang motosikal.

   “Apa cerita geng kartel yang menguasai PKR ni? Mahu sabotaj PH?, “katanya lagi

   Delete
 2. Xpa hero kalah dulu... person laugh last laughtbthe best

  ReplyDelete
 3. Inilah demokrasi versi najib klepet! Habis semua benda nak diklepetnya. Piliharaya pun nampaknya x terlepas! Rakyat dah dirampas hak mereka!! Bukan setakat duit rakyat disakau, negara digadai, swkarang hak memilih rakyat dinafikan! Apalagi yg tinggal??? Taik jho lo jer yg berterabur jadi santapan macai @ anjing belaan najib.

  Sad day for malaysian! Kita dah boleh agak kemana keputusan akan memihak, bukan kerana undi tetapi kerana penipuan yg telah dan bakal dilakukan.

  Sambil berusaha, mari kita sesama berdoa kerana doa itu senjata org mukmin! Swmoga penguasa yg zalim tumpas!

  ReplyDelete
 4. Itu belum lagi usaha2 Najib yg lebih dasyat.
  Tengoklah apa dia akan buat lepas ini.
  Jika PH menang, semua pengkianat negara akan dihadapkan ke mahkamah, dilucutkan jawatan dan dimasukkan dlm penjara. Tunggulah habuan kamu semua.

  ReplyDelete
 5. Mulai sekarang hingga 9mei,tolong block semua penulis upahan UMNO Dan PAS..Mereka memang sial dgn tulisan sampah mereka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ehh...mana kejora ek? Pegi pekan sambut penamaan calon panglima bugis ke?

   Bosan pulak pantun dunguuu xde malam ni.bkan ape pun,sje suke ngok kejora membodohkan diri sendiri demi rosmah mansur dan panglima bugis

   Delete
  2. Bilaa hamba tiada, cai2 merindu
   Kerinduan caii2, hamba dpt hidu
   Tiada pantun Kejora, cai terkedu
   Tak ingat ke dekat Suman Hindu

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh

   Delete
 6. Menang tanpa bertanding ???? Due to technical error as claimed ???

  Dimana lagi jika tidak dikawasan menteri paling idiot !!! Maka akan terlompat lompatlah si KJ saperti monyet di pokok pokok getah yang banyak terdapat di kawasan Rembau . Lompatannya akan lebih hebat dari yang di pertunjukkan olih si siamang ini tatkala memenangi jawatan ketua pemuda UMNO dulu !

  A very sad day to the Malaysian democracy . The winner is declared through manipulative instrument .

  ReplyDelete
 7. Ketua Umno bahagian Batu Pahat, Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi berkata Sultan Johor Ibrahim Sultan Iskandar yang menitahkan beliau agar tidak bertanding sebagai calon bebas di kerusi parlimen berkenaan.
  "Sebagai bangsa Johor, saya akhirnya mengambil keputusan tidak bertanding atas tiket bebas setelah mendapat nasihat daripada Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan Johor.
  "Sebagai rakyat Johor yang setia kepada Rajanya saya patuh kepada titah Tuanku Sultan Johor kerana saya yakin sudah tentulah Tuanku memberikan nasihat itu atas kepentingan “Bangsa Johor," katanya dalam satu kenyataan malam ini.
  Beiau dalam pada itu mengambil kesempatan menjunjung kasih terhadap tuanku Sultan Johor di atas keperihatinan, tunjuk ajar dan nasihat beginda.
  Puad bagaimanapun enggan mengulas lanjut apabila ditanya apakah beliau telah dipanggil ke istana atau menerima panggilan dari Sultan Ibrahim

  ReplyDelete
  Replies
  1. Respek jgk aku kat puad ni...utk kali ini.berani dedahkan punca sebenar beliau tak jadi bertanding di batu pahat. Mungkin ada seseorng yg amat berkuasa risau undi umno sendiri terpecah dua.

   Good luck puad..

   Delete
 8. SPR usahlah hilang maruah dan wibawamu.Usah biarkan Ketua Pegawai Pilihan Raya (R.O) yang biasanya bukan kakitangan tetap SPR buat tafsiran, persepsi, tanggapan dan keputusan sendiri.Apatah lagi sikap dalam hati ada sezarah berpihak boleh memakan diri R.0 itu dan isu yang berpanjangan. Sebagai individu yang pernah menjadi Ketua Pegawai Pilihan Raya PRU 1990 dahulu; kami termasuk saya selamat menjalankan tugas dengan selamat dan lancar walau akhirnya saya dikenakan "cuti tanpa gaji" dalam buku perkhidmatan kerana kelalaian pihak SPR W.P atau pihak lain yang gagal memberi surat perakuan CTG kepada majikan saya.Apakah pada zaman kecanggihan ICT kini SPR masih menghadapi kekurangan info?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalau buat kesalahan dengan tidak ada niat jahat, lain lah.

   Tapi saya rasa kelakuan saperti melarang calon masuk kawasan pencalonan ha nya sebab tak pakai kalong anjing (dog tag) yang di sediakan SPR itu ada lah otak kecil, tidak gunakan budi bicara (discretion) langsung.

   Agak nya pegawai saperti itu punyai otak robot.

   Juga yang memutuskan calon PKR Tian Chua tak boleh bertanding di kawasan Parlimen Batu sebab dia punyai rekod hukuman mahkamah denda RM2,000.

   Masakan Tian Chua kata ada kes saperti itu yang di bawa mahkamah tak lama dulu tetapi Hakim membenarkan nya.

   Takkan lah tidak ada Pegawai Undang2 di SPR atau seorang Pegawai yang punyai pengalaman yang boleh di hubungi melalui "hotline" depa, yang tahu kes mahkamah itu dan menggunakan otak nya dan membenarkan Tian Chua bertanding.

   Banyak benar kes Kepala Bapak Najib di PRU14 dan akan berterusan. Sebab Najib dan kuncu2 nya memang Kepala Bapak Dia - itu kata2 Najib sendiri.

   Delete
  2. Ada berita mengatakan SPR di petang semalam mengatakan kes Tian Chua boleh di pertimbangkan.

   Kalau betul depa kata begitu, bukan kah dah terlambat nak pertimbangkan? Nasi sudah jadi bubur, suruh Returning Officer dan Pengerusi SPR makan bubur itu selepas di letak 1 kilo garam!

   Kalau pun boleh, bukan kah begitu susah nak adakan pencalonan semula, rugi tempoh untuk berkempen dsb nya.


   Delete
 9. Anything related to Najiss is cap ayam brand. Jom Malaysian lets boot out dacing n gang. Show them rakyat still hv the power and lets get rid of substandard service/ppl within the gomen. We have enuf of this stupidity.

  ReplyDelete
 10. Keldai di tepuk dia mengilai
  Konon rasa tepukan manja
  Terbukak dungu sehelai helai
  Mencarut baghal takde kerja!

  Semalam menempel berapa dapat
  Cukup ke belanja si Aci tua
  Orang takde dia nak lipat
  Carut langsung takde wibawa!

  Suman celebrity kerjanya penting
  Bukan macam si keldai ini
  Budak hingusan menghisap puting
  Dataran ke JB mana berani..

  Biol tak pandai si tua ganyut
  Pada klepto penjilat taik
  Rugi keldai nafas berdenyut
  Mati cepat alangkah baik!

  Bro Macy pun dibuat musuh
  Tiga orang keldai dah target
  Bila terkena keldai merusuh
  Ramai yg lepuk lagilah kaget!

  Sakit jiwanya teruk merapu
  Carut marut dah darah daging
  Elok berdepan kasi penyapu
  Seks maniac jantan ditonggeng!

  Sedangkan pembunuh dapat dicari
  Inikan pulak nama kojola
  Pakatan menang tunggulah hari
  Keldai ini nanti siapa nak bela?

  Bro Macy lupa nak cakap
  Keldai ni mudah nak tangkap
  Jalan kengkang muka tak lengkap
  Suara garau tapi bermekap!


  ReplyDelete
  Replies
  1. FuckTun tepi gantang punya melukut
   Dia ni pemantun wakil puak penjahat
   Si bingai ini mmg lah sangat penakut
   Dia berani keluar, kalu Kejora berehat

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   Pantun yng dia buat, tidak ada kualiti
   Tak tak mau mengalah, dia buat juga
   Mmg ternyata, nak buat dia tidak reti
   Herot senget, mcm burit naik tangga

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   FuckTun rasa nya ,sekolah tak tinggi
   Dia pun mcm kurang didikan agama
   Pantun dia mcm tapai tak cukup ragi
   Liihat pantun Kejora, baris nya sama

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   Pantun FickTun, serupa taiik diramas
   Baris panjang pendek, tersekat-sekat
   Pantun Kejora cantik tersusun kemas
   Panjang baris2 pulak macam disukat

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   Lawak giiler, kalu FuckTun buat buku
   Siapa mau baca, pantun bagai sialan
   Satu Msia, sepuluh buat pun tak laku
   Kedai surat khabar lama, ada le jalan

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   Mmg Kejora cekap berpantun madah
   Pantun2 dia buat kemas & sistematik
   Bukan saja bunyinya tersangat indah
   Baris2 rangkap tersusun amat cantik

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   Kejora berpantun cekap mcm tukang
   Spt tiada tempat yng perlu diperbaiki
   Pantun FuckTun buat lintang pukang
   Baris2nya berserabut mcm bulu puki

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   FuckTun ni anak ayam baru menetas
   Nak tunjuk lagak di blog cyber media
   Kemain, nak ajak hamba naik pentas
   Pentas joget sepadan ler dengan dia

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   FuckTun kucing tua yng tumpul kuku
   Buat pantun mcm orng sasau sawan
   Kat dlm hatii nya, dia mmg mengaku
   Ckgu Kejora, tiada siapa boleh lawan

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   FuckTun bongkak tak nak mengalah
   Ingin lwn Kejora, dia ngelupor sakan
   Hai tolol bingai, ngko ngaku saja lah
   Dgn Kejora, nko mmg tak blh makan

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   FuckTun, telor pelir udah kian kendor
   Dgn Kejora, kerap dia ini makan kuah
   Hamba nasihat, baik lah ko berundor
   Sblm ngko parah dan hiilang maruah

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   Delete
 11. Kenapa lambat nak bagi respon
  Kata hebat tapi Jee Bon
  Sudah ke buku tulis berhimpun
  Bajak wangkang,tak kemana pun!

  Kau dah tengok buku aku?
  Banyak pantun ada disitu
  Benda benar taknak mengaku
  Cerita lucah itu kau restu!

  Kojola ini spesis apa
  Benda betul dibuat buta
  Kerana dedak dia terlupa
  Tunggu hari Pakatan bertahta!

  ReplyDelete
 12. Ok..x apa..penamaan calon selesai..sikit punya hal spr sial..takut lg puak puaka ini celaka bikin hal..dwaktu mengundi serta kiraan keputusan..
  So..semboyan udah berbunyi..kita kelapangan kempen cari kemenangan ini kali..10 hr lg perubahan mau dkecapi. apa yg kalian mampu segala mcm bantu waima sebagai perayu..jom..turun bilik gerakan masing2..jom..Lawan tetap Lawan!!

  ReplyDelete
 13. For those who know the Malay Lawyer Azhar Harun, below is what he said about the disqualification of the candidates.

  Quote

  "Beberapa persoalan timbul hari ini berikutan dari penolakan borang pencalunan calun-calun Pakatan Harapan oleh Pengurus Pilihanraya.

  A)

  Calun Pakatan di Negeri Sembilan yang berniat untuk bertanding melawan bekas Menteri Besar Negeri Sembilan telah dihalang dari memasuki tempat penamaan calun kerana tidak mempunyai pas calun.

  Peraturan mengenai pas calun ini tidak terdapat di dalam Peraturan-peraturan Pilihanraya (Perjalanan Pilihanraya) ("Peraturan Tersebut") 1981.

  Peraturan Tersebut menghendaki calun-calun menyampaikan borang pencalunan ditempat penamaan di antara jam 9 hingga 10 pagi. Calun boleh berbuat demikian dengan hadir sendiri dengan pencadang dan penyokongnya ataupun mana-mana 2 orang yang tersebut (calun sendiripun tidak perlu hadir mengikut Peraturan Tersebut).

  Peraturan 6A (1) memberi kewajipan kepada Pengurus Pilihanraya untuk "menandakan sempadan" kawasan penamaan di bawah jagaannya. Beliau juga hendaklah memastikan bahawa "tiada seorang pun selain calun dan pencadangnya dan penyokongnya boleh dibenarkan berada ditempat penamaan."

  Adalah terang bahawa Pengurus Pilihanraya WAJIP membenarkan calun, pencadangnya dan penyokongnya untuk memasuki tempat penamaan untuk tujuan penyerahan borang pencalunan.

  Sekiranya ditunjuk borang penamaan, akuan berkanun dan pengenalan diri calun atau orang yang berniat untuk menjadi calun, maka mengikut Peraturan Tersebut, beliau WAJIP dibenarkan untuk memasuki tempat penamaan.

  Keperluan untuk pas calun tidak dinyatakan di mana-mana di dalam Peraturan Tersebut.

  Apa-apa keperluan yang dipertanggungjawapkan terhadap bakal-bakal calun yang melebihi bidangkuasa dan keperluan Peraturan Tersebut adalah tidak sah dan mungkin hanya keperluan administratif semata-mata.

  Peraturan Tersebut wujud untuk menjamin bahawa proses demokrasi amnya dan khususnya proses penamaan calun berjalan lancar dan semua rakyat Malaysia yang berhak bertanding diberi peluang untuk bertanding.

  Oleh itu apa-apa peraturan haruslah ditaksirkan dan dilaksanakan dengan hasrat untuk menyenangkan bakal-bakal calun bertanding dan bukannya untuk menyusahkan dan membebankan bakal-bakal calun dengan syarat-syarat yang tidak munasabah dan tidak berkeperluan.

  The rules ought to be enforced to facilitate rather than to restrain or frustrate the process of democracy.

  Saya rasa penyekatan bakal calun-calun Pakatan di atas alasan tiada pas calun ialah bertentangan dengan prinsip demokrasi dan natijah Peraturan Tersebut.

  Tindakan itu tidak sah di sisi undang-undang dan pilihanraya ditempat berkenaan boleh dicabar melalui Petisyen Pilihanraya kelak.

  ReplyDelete
 14. B)

  Terdapat pula bakal-bakal calun yang ditolak pencalunan mereka kerana mereka didapati seorang bankrap.

  Sememangnya seorang bankrap tidak boleh menjadi calun. Tetapi terdapat kes di mana bakal calun telah menyemak sebelum ini dan mendapati beliau bukan seorang bankrap. Akan tetapi apabila Pengurus Pilihanraya membuat semakan pagi ini, didapati bahawa belaiu seorang bankrap.

  Bagaimana ini boleh terjadi?

  C)

  Penolakan Tian Chua di Parlimen Batu

  Bagaimanakah Pengurus Pilihanraya menolak penamaan calun beliau di atas alasan bahawa beliau telah disabitkan kesalahan dan didenda RM2000.00 sedangkan terdapat keputusan Mahkamah Agung yang menyatakan seseotang itu tidak lucut kelayakan beliau untuk bertanding sekiranya didenda RM2000.00 atau kurang daripadanya?

  Mengikut keputusan itu, orang-orang yang didenda RM2000.01 sen ke atas sahaja yang hilang kelayakan.

  Bagaimanakah ini boleh terjadi?

  Kesamaran di dalam undang-undang mestilah diselesaikan dengan tindakan yang membenarkan proses demokrasi dijalankan, bukan dengan cara yang menghalang proses demokrasi.

  Pengurus Pilihanraya semestinya mengikut keputusan-keputusan Mahkamah dan tidak bertindak seolah-olah undang-undang dan pemakaiannya berada di dalam tapak tangan beliau secara mutlak.

  Penolakan-penolakan pencalunan di atas telah menimbulkan persoalan-persoalan samada proses pilihanraya ke 14 adalah adil dan mungkin menyebabkan persepsi malap masyarakat tempatan dan juga antarabangsa mengenai proses pilihanraya ke 14.

  End quote "

  ReplyDelete
 15. Khas untuk Tun Mahathir:

  Semalam Tun melakar sejarah
  Usia lanjut tetap berbakti
  Kerana fikirkan negara dah parah
  Bersenang lenang dia tak reti..

  Aduhai Tun pahlawan ulung
  Tidak kenal hujan dan panas
  Asap tebal ombak menggulung
  Akal fikiran tetap bernas!

  Dulu Langkawi tak pernah janji
  Semasa kuasa Tun tak punya
  Bila PM Langkawi dipuji
  Membangun hebat dikenali dunia!

  Negarawan Ulung dihormati dunia
  Malaysia maju pembangunan pesat
  Walau dicaci diberi aniaya
  Kepimpinan Tun takkan tersesat!

  Jika mahu bersenang lenang
  Tun takkan menongkah arus
  Dibina negara bukannya senang
  Negara tersohor Tun yang urus!

  Kini bila negara terancam
  Rakyat susah pelbagai kerenah
  Tun bangkit walau dikecam
  Niatnya jangan negara musnah!

  Bukan niat nak naik anak
  Atau untuk merebut jawatan
  Sejahtera negara sentiasa di benak
  Rela berkorban selamat watan!

  Penduduk Langkawi,rakyat Malaysia
  Kenali Tun,negarawan kita
  Pengorbanannya,usah dipersia
  Negara dan rakyat terus dicinta!

  Pada Allah kita berserah
  Panjang umur sihat sejahtera
  Bersama Tun ke satu arah
  Harapan rakyat pemimpin bahtera!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bila klepto dbuang rakyat bebas..
   Tun memang pejuang Fan Tun ada klas..
   HahahaBN hanyut terbuang

   Delete
  2. FuckTun tepi gantang punya melukut
   Dia ni pemantun wakil puak penjahat
   Si bingai ini mmg lah sangat penakut
   Dia berani keluar, kalu Kejora berehat

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   Pantun yng dia buat, tidak ada kualiti
   Tak tak mau mengalah, dia buat juga
   Mmg ternyata, nak buat dia tidak reti
   Herot senget, mcm burit naik tangga

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   FuckTun rasa nya ,sekolah tak tinggi
   Dia pun mcm kurang didikan agama
   Pantun dia mcm tapai tak cukup ragi
   Liihat pantun Kejora, baris nya sama

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   Pantun FickTun, serupa taiik diramas
   Baris panjang pendek, tersekat-sekat
   Pantun Kejora cantik tersusun kemas
   Panjang baris2 pulak macam disukat

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   Lawak giiler, kalu FuckTun buat buku
   Siapa mau baca, pantun bagai sialan
   Satu Msia, sepuluh buat pun tak laku
   Kedai surat khabar lama, ada le jalan

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   Mmg Kejora cekap berpantun madah
   Pantun2 dia buat kemas & sistematik
   Bukan saja bunyinya tersangat indah
   Baris2 rangkap tersusun amat cantik

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   Kejora berpantun cekap mcm tukang
   Spt tiada tempat yng perlu diperbaiki
   Pantun FuckTun buat lintang pukang
   Baris2nya berserabut mcm bulu puki

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   FuckTun ni anak ayam baru menetas
   Nak tunjuk lagak di blog cyber media
   Kemain, nak ajak hamba naik pentas
   Pentas joget sepadan ler dengan dia

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   FuckTun kucing tua yng tumpul kuku
   Buat pantun mcm orng sasau sawan
   Kat dlm hatii nya, dia mmg mengaku
   Ckgu Kejora, tiada siapa boleh lawan

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   FuckTun bongkak tak nak mengalah
   Ingin lwn Kejora, dia ngelupor sakan
   Hai tolol bingai, ngko ngaku saja lah
   Dgn Kejora, nko mmg tak blh makan

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   FuckTun, telor pelir udah kian kendor
   Dgn Kejora, kerap dia ini makan kuah
   Hamba nasihat, baik lah ko berundor
   Sblm ngko parah dan hiilang maruah

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   Delete
 16. Penjangak tukang angkat bola pakai nama Kojolla @ Geng Najib @ dll diam tak aktif sejak semalam.

  Kot dia dah kena "sound" pihak Umno supaya jangan ligat kopipes dan asyik mencarut sebab tak mendatangkan U13, Njib maki depa saperti itu "bangang hamjadah", tak mencari fakta dan hujah yang pengundi boleh terima bagi meniakkan imej dia yang merudum hingga kena Tsunami Cina dan dapat keputusan PRU yang paling buruk alam sejarah Umno.

  Kot di PRU14 ini, Najib kan maki dia "Kepala Bapak Kau", kalau terus mencarut, berkahkahkah, tidak mencari fakta2 dan hujah2 yang boleh di terima pengundi.

  Oooooops, silap, bakpa aku beri tahu dia begitu? Patut biorkan aje dia meneruskan cara dia supaya lebih ramai pengundi jijikkan Umno bila lihat kelakuan dia.

  ReplyDelete
 17. SPR tidak ada "hotline" ke antara "Returning Officer" di tempat pencalonan dengan sesiapa yang bertanggung jawab di Ibupejabat SPR yang boleh menuntukan keputusan di atas perkara perkara remeh temeh boleh menjadi "standard"?

  Kalau itu pun tidak di aturkan dek Pengerusi SPR, kita perlu propagandakan supaya dia meletak jawatan, walau pun menjelang hari pengundian.

  ReplyDelete
 18. spr busuk, kotor, toy umno. anak beranak spr mmg kaya raya. peduli apa diorg klu kena terus byr gst ka, x da subsidi minyak ka..

  ReplyDelete
 19. Bro Abda, Pakatan semuanya
  Sejak dulu Kojola mencela
  Pada Pak Othaman boleh bertanya
  Di Putramerdeka kojola dah mula!

  Bab politik pelbagai pandangan
  Komen membina jangan carutan
  Ini kojola spesis bajingan
  Benda maknya jadi sebutan!

  Tak sah dia tidak mencarut
  Konon hero orang pun takut
  Tengok komennya semua mengarut
  Pengkhianat negara disokong ikut!

  Selalu di libas bro John Doe
  Terdiam mungkin tak dapat tidur
  Kita bantai dia pun kendur
  Nyorok di lorong tak tinggal kondo!

  Masa dulu tak pernah pantun
  Tengok pantun dia pun cuba
  Memaki,mencarut tidak bersantun
  Mata buta teraba raba!

  Semua orang nak buat musuh
  Konon di sini dirinya hebat
  Kita tahu perangainya lusuh
  Sebab dedak jadi musibat!

  Pembohong,penipu nak psiko kita
  Konon hebat abuk pun takde
  Mengaku cikgu gormal cerita
  Entah di Chow Kit jual spender!

  Ajak ke pentas kita berpantun
  Ke pentas menari dia dah kalih
  Ramai membantai sebab tak santun
  Masuk sini kita sembelih!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terima kasih sahabat. Jadual saya amat padat dgn tugas khas di bahagian perisek/polling agent melihat tindakan-bertanduk SPR (Suruhanajib Penipu Rakyat).

   Kpd semua rakan2 seperjuangan di blog ini, teruskan perjuangan.

   Delete
  2. This comment has been removed by the author.

   Delete
  3. FuckTun tepi gantang punya melukut
   Dia ni pemantun wakil puak penjahat
   Si bingai ini mmg lah sangat penakut
   Dia berani keluar, kalu Kejora berehat

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   Pantun yng dia buat, tidak ada kualiti
   Tak tak mau mengalah, dia buat juga
   Mmg ternyata, nak buat dia tidak reti
   Herot senget, mcm burit naik tangga

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   FuckTun rasa nya ,sekolah tak tinggi
   Dia pun mcm kurang didikan agama
   Pantun dia mcm tapai tak cukup ragi
   Liihat pantun Kejora, baris nya sama

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   Pantun FickTun, serupa taiik diramas
   Baris panjang pendek, tersekat-sekat
   Pantun Kejora cantik tersusun kemas
   Panjang baris2 pulak macam disukat

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   Lawak giiler, kalu FuckTun buat buku
   Siapa mau baca, pantun bagai sialan
   Satu Msia, sepuluh buat pun tak laku
   Kedai surat khabar lama, ada le jalan

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   Mmg Kejora cekap berpantun madah
   Pantun2 dia buat kemas & sistematik
   Bukan saja bunyinya tersangat indah
   Baris2 rangkap tersusun amat cantik

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   Kejora berpantun cekap mcm tukang
   Spt tiada tempat yng perlu diperbaiki
   Pantun FuckTun buat lintang pukang
   Baris2nya berserabut mcm bulu puki

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   FuckTun ni anak ayam baru menetas
   Nak tunjuk lagak di blog cyber media
   Kemain, nak ajak hamba naik pentas
   Pentas joget sepadan ler dengan dia

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   FuckTun kucing tua yng tumpul kuku
   Buat pantun mcm orng sasau sawan
   Kat dlm hatii nya, dia mmg mengaku
   Ckgu Kejora, tiada siapa boleh lawan

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   FuckTun bongkak tak nak mengalah
   Ingin lwn Kejora, dia ngelupor sakan
   Hai tolol bingai, ngko ngaku saja lah
   Dgn Kejora, nko mmg tak blh makan

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   FuckTun, telor pelir udah kian kendor
   Dgn Kejora, kerap dia ini makan kuah
   Hamba nasihat, baik lah ko berundor
   Sblm ngko parah dan hiilang maruah

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

   Delete
  4. TAKTIK KOTOR SPR - Suruhanajib Penipu Rakyat:

   KES 1:
   Calon PKR dihalang dgn sengaja & tidak munasabah oleh pihak SPR untuk masuk ke dewan menyerahkan borang pencalonan menyebabkan calon BN Mohamad Hasan menang tanpa bertanding di DUN Rantau.

   Kenapa di kawasan lain, calon2 yg tidak mamakai tag/lencana dibenarkan masuk ke dewan untuk menyerahkan borang pencalonan, kenapa ada double standard....??

   Atau ini bukan pra-syarat yg termaktub dalam undang2/peraturan SPR, tapi hanya rekaan ikut sesedap hati SPR saja tak.....??

   ps:
   Nampak sangat SPR bukan lagi Suruhanjaya Pilihan Rakyat, tapi Suruhanajib Penipu Rakyat.......!!

   Delete
  5. Lagi pula, saya ingin menambah.....

   Di bawah penal code Section 124(b)(c) Akta SOSMA ciptaan Najib sendiri,

   'mana2 pihak atau individu dgn sengaja atau niat jahat menghalang demokrasi berparlimen dianggap telah melakukan jenayah'.

   Delete
  6. Ketua Polis Negara ciptaan Najib nampak sangat pembohong.

   Bukti sangat jelas terpampang di internet menunjukkan polis menahan & menghalang calon PH untuk menyerahkan kertas pencalonan terpampang.

   Delete
 20. SPR sepatutnya semak dahulu status kelayakan setiap permohonan untuk menjadi calon pilihanraya.
  Setelah pemohon cukup syarat, baru lah pemohon membayar deposit dan melakukan pengisian borang.
  Setelah SPR mendapati semua dokumen sudah lengkap maka semua dokumen itu dimasukkan dalam sampul dan diserah pada calon untuk dibawa ke tempat penamaan calon. Tujuaan nya untuk semakkan pihak lawan dan bukannya untuk semakkan SPR. Mana-mana calon yang tidak berpuas hati terhadap lawannya boleh kemukakan bantahan dimahkamah.
  Dengan cara ini baru lah nampak SPR adalah pihak yang berkecuali dan hanya merupakan "penganjur" dalam pertandingan pilihanraya dalam negara demokrasi.
  Setiap tahun ada saja calon yang "menang buta" dan menidakkan hak pengundi untuk mengundi calon pilihan mereka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sampai bila bro..pegawainya spr x ada qualiti..sia sia cerdik..nmpak jelas berat sebelah..maka x salahlh kami katakan ianya celaka!!

   Delete
 21. Sekali bah, pantai pun turut berubah.
  Gerakan pembaharuan/reformasi cukup kuat hingga Tun Mahathir pun terpaksa akur menyertainya.

  PAS juga berubah bila anak2 pemimpin2 utamanya menyertai parti Amanah dalam Pakatan Harapan seperti ....
  - Mujahid Rawa anak Ustaz Yusof Rawa,
  - Faiz Fadhil anak Ustaz Fahdil Noor,
  - Nik Omar Nik Aziz anak Ustaz Nik Aziz Nik Mat.

  GST - Benawe Najib 'GASAK SAMPAI TERLINGKOP' negara.
  PAS hadi dah kena libas tutup mulut disogok rasuah UMNO.....!!

  Bitchy Najib aka Benawe Najib is merely a trash & therefore should be chucked into the garbage bin.

  Mari bersama PH (Pakat Henyak) BN (Benawe Najib).......!!

  ReplyDelete
 22. MasyaAllah, masuk akal ke Housing and Local Government Minister Noh Omar kata

  The ministry will build 500 units here (Tanjung Karang) at the cost RM200,000 each but will sell it to the public at RM35,000 each The projct will be completed in two years.

  Begitu banyak untung siapa yang dapat membeli, sudah tentu berkeliaran, berkejaran, lintang pukang pejabat tempahan membeli bila tempahan di buka.

  Sudah tentu timbul iri hati, cemburu, geram, maki hamun mereka yang tak dapat membeli. Ha nya 500 unit masakan yang berpendapatan rendah ada beratus ribu, malahan berjuta.

  Apa jenis pemikiran ini Noh Omar? Apa kah dia mahu mennimbulkan kacau bilau di situ akibat dasar Kementrian dia?

  Padan lah UMNO/BN Selangor yang di ketuai nya tidak dapat mengalahkan Pakatan Rakyat di masa lalu, mungkin jugak di Pru14.

  ReplyDelete
 23. FuckTun tepi gantang punya melukut
  Dia ni pemantun wakil puak penjahat
  Si bingai ini mmg lah sangat penakut
  Dia berani keluar, kalu Kejora berehat

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

  Pantun yng dia buat, tidak ada kualiti
  Tak tak mau mengalah, dia buat juga
  Mmg ternyata, nak buat dia tidak reti
  Herot senget, mcm burit naik tangga

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

  FuckTun rasa nya ,sekolah tak tinggi
  Dia pun mcm kurang didikan agama
  Pantun dia mcm tapai tak cukup ragi
  Liihat pantun Kejora, baris nya sama

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

  Pantun FickTun, serupa taiik diramas
  Baris panjang pendek, tersekat-sekat
  Pantun Kejora cantik tersusun kemas
  Panjang baris2 pulak macam disukat

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

  Lawak giiler, kalu FuckTun buat buku
  Siapa mau baca, pantun bagai sialan
  Satu Msia, sepuluh buat pun tak laku
  Kedai surat khabar lama, ada le jalan

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

  Mmg Kejora cekap berpantun madah
  Pantun2 dia buat kemas & sistematik
  Bukan saja bunyinya tersangat indah
  Baris2 rangkap tersusun amat cantik

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

  Kejora berpantun cekap mcm tukang
  Spt tiada tempat yng perlu diperbaiki
  Pantun FuckTun buat lintang pukang
  Baris2nya berserabut mcm bulu puki

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

  FuckTun ni anak ayam baru menetas
  Nak tunjuk lagak di blog cyber media
  Kemain, nak ajak hamba naik pentas
  Pentas joget sepadan ler dengan dia

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

  FuckTun kucing tua yng tumpul kuku
  Buat pantun mcm orng sasau sawan
  Kat dlm hatii nya, dia mmg mengaku
  Ckgu Kejora, tiada siapa boleh lawan

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

  FuckTun bongkak tak nak mengalah
  Ingin lwn Kejora, dia ngelupor sakan
  Hai tolol bingai, ngko ngaku saja lah
  Dgn Kejora, nko mmg tak blh makan

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

  FuckTun, telor pelir udah kian kendor
  Dgn Kejora, kerap dia ini makan kuah
  Hamba nasihat, baik lah ko berundor
  Sblm ngko parah dan hiilang maruah

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaahh

  ReplyDelete
 24. I'm proud of you, all bros Pakatan
  We're the ones to be in front
  For guarding the truth we don't mind
  Dedak and positions we don't want!

  Klepto thinks money buys everything
  Country in ruins we ought to think
  The Grand Old Man is ninety something
  Support him,he's PM in waiting!

  Don't ever think Pakatan is weak
  Observe the reception Tun goes public
  This coming election vote Pakatan quick
  Remove klepto chief and his cliques!

  By all means,vote Pakatan Harapan
  It's PKR,Bersatu,DAP and PAN
  The only logo is the PKR one
  Let kleptos run for their sampans!

  Tun,Anwar,the country prospers again
  Kleptos,conspirators gone with the wind
  New era starts, new episodes begin
  The rakyat is happy,it's their win!

  Come what may, it's do or die
  The country in a mess,smeared with dye
  Pakatan is here,Tun not senile
  Winning it is, down with crocodiles!

  ReplyDelete
  Replies
  1. TAKTIK KOTOR SPR - Suruhanajib Penipu Rakyat:

   KES 2:
   Calon Pakatan Harapan Tian Chua tidak dibenarkan oleh SPR bertanding atas sebab beliau ada kes didenda RN2,000 pd tahun 2013.

   Kini kita tertanya-tanya dgn kebingungan kenapa Tian Chua dibenarkan bertanding dalam PRU 13 pd tahun 2013 dan kini di PRU 14 tidak boleh pulak?

   Apakah ini satu lagi repekan/rekaan ikut sesedap hati SPR saja untuk membodek Najib.....??

   ps:
   Nampak sangat SPR bukan lagi Suruhanjaya Pilihan Rakyat, tapi Suruhanajib Penipu Rakyat.......!!

   Delete
  2. Lagi pula, saya ingin menambah.....

   Di bawah penal code Section 124(b)(c) Akta SOSMA ciptaan Najib sendiri,

   'mana2 pihak atau individu dgn sengaja atau niat jahat menghalang demokrasi berparlimen dianggap telah melakukan jenayah'.

   Delete
  3. Saudara2 Pejuang PH ... bukan saja wakil2 calon PH ditolak pencalonan dgn alasan yg tak munasabah dan petty, malah terbaru pengundi2 pula akan dikenakan tindakkan dan penipuan utk SPR mengistiharkan pengundi2 yg terjerat sebagai "undi yg tidah sah. Ini bertia2 yg sedang viral.

   At PACA briefing today, rules changed - voting ti,e is from 8am to 5pm only.
   All the voter have to enter the "Saluran" before 5pm. If voters enter thru school gate and not enter thru "Saluran" , the voter will not be allow to vote.
   Please inform our family members, relatives, neighbours and friends of these EC "new ruling" to steal rakyat more votes for Ah Jib Gor and Binawe Najis party.

   Viral kan supaya pengundi2 berwaspada dan tiba seawalnya untuk mengundi.

   Delete
 25. Agen Judi Taruhan Online yang menyediakan permainan yang terlengkap hanya di BOLAVITA

  Agen BOLAVITA menyediakan permainan Judi Taruhan Online yang sangat lengkap pastinya. Yang dapat Anda mainkan dimana dan kapanpun juga.

  Dengan minimal deposit hanya Rp 50.000 saja sudah bisa mainkan permainan yang ada di Agen BOLAVITA

  Agen BOLAVITA menyediakan jenis taruhan yang terlengkap dan terbesar yang bisa Anda coba mainkan.
  • Bola Tangkas (Tangkasnet, Tangkas88 dan Tangkas1)
  • Casino Online (WM Casino, Green Dragon dan SBOBET Casino)
  • Sabung Ayam (S128, SV388 dan Kungfu Chicken)
  • Taruhan Bola (SBOBET, MAXBET/ICB Bet dan 368 Bet)
  • Togel Online (KLIK4D dan ISIN4D)
  • Games Virtual / Slot Games (Joker dan Play1628)

  Tunggu apalagi? Daftar dan gabung sekarang juga di www.bolavita.ltd

  Baca juga =
  1. Cara Membuat Akun dan Bermain di Situs S128
  2. Promo Promo BOLAVITA

  Untuk info selanjutnya, bisa hubungi kami VIA:
  BBM : BOLAVITA / D8C363CA
  Whatsapp : +62812-2222-995
  Livechat 24 Jam

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...