Wednesday 27 November 2013

Isu Peguam Negara: Berdiam Diri Bukan Lagi Jawapan


Pendedahan terbaru yang dibuat oleh bekas pegawai kanan polis, Mat Zain Ibrahim bahawa Peguam Negara, Gani Patail menerima sejumlah wang yang besar dalam transaksi yang berlaku di Hong Kong dalam kes kehilangan Pulau Batu Puteh, bukanlah isu yang boleh dipandang ringan. Tuduhan ini jelas membawa maksud bahawa Gani telah menerima rasuah dan kemudian membuat pembelaan yang lemah supaya pulau yang begitu strategik itu jatuh ke tangan Singapura.

Lebih-lebih lagi, Mat Zain membuat dakwaan ini bukanlah di tepi jalan atau melalui surat layang yang mungkin boleh ditafsirkan sebagai tuduhan tanpa bukti dan melulu, tetapi melalui akaun bersumpah yang jelas kewibawaannya. Beliau tentunya tidak akan membuat dakwaan sedemikian dalam akaun bersumpah jika tidak mempunyai bukti mengenainya.

Sebagaimana dakwaan melalui ucapan atau kenyataan dalam sidang akhbar pun terdedah kepada tindakan saman, membuat dakwaan dalam akaun bersumpah pastinya lebih mengundang risiko undang-undang yang lebih besar kiranya dakwaan yang dibuat itu palsu dan tidak berasas.

Oleh itu, sikap berdiam diri Gani Patail dalam hal ini bukanlah tindakan yang boleh diterima. Setelah sekian banyak tuduhan dan dakwaan dikaitkan terhadap dirinya, dakwaan beliau menerima rasuah sehingga mendorong kehilangan Pulau Batu Puteh ini adalah tuduhan yang serius dan memerlukan jawapan. Setidak-tidaknya beliau mengambil tindakan undang-undang terhadap Mat Zain.

Gani tiada alasan lagi untuk berdiam diri dan berharap segala dakwaan terhadapnya akan dilupakan seiring dengan peredaran masa. Berdiam diri hanya membuktikan beliau bersalah dan dakwaan Mat Zain mempunyai asas serta kebenarannya.

Begitu juga dengan Perdana Menteri, Najib Razak turut tidak boleh sekadar berdiam diri dan membisu dalam hal ini. Jika Gani mempunyai tanggungjawab untuk membersihkan namanya jika dakwaan itu tidak benar, Najib pula sebagai Perdana Menteri mempunyai tanggungjawab moral kepada rakyat dalam isu ini.

Sudah sampai masanya beliau bersuara dan menjelaskan kepada rakyat berhubung dakwaan rasuah yang melibatkan Peguam Negara ini. Membiarkan rakyat tertanya-tanya dan mempunyai persepsi yang buruk terhadap Peguam Negara bukan saja akan menyebabkan kewibawaan dan ketelusannya sebagai Perdana Menteri turut dipertikai, bahkan juga akan meletakkan negara dalam keadaan tidak lagi diyakini oleh rakyat.

Kalau pun Najib tidak mahu sampai mengambil tindakan menggantung tugas atau merehatkan Gani Patail, beliau sekurang-kurangnya bersuara untuk menyiasat kebenaran dakwaan rasuah yang dibuat oleh Mat Zain. Tambahan pula, akaun bersumpah tersebut turut juga dihantar kepadanya.

Memang tiada alasan, baik untuk Najib atau Gani terus berdiam diri dan membisu dalam hal ini. Jika Najib boleh menggelarkan rakyat yang tidak membayar cukai sebagai pengkhianat kepada negara, jika benar dakwaan bahawa Gani Patail telah menerima sejumlah wang yang besar sehingga menyebabkan Pulau Batu Puteh berpindah tangan, ini merupakan pengkhianatan yang jauh lebih besar lagi.

Bukan sikap pemimpin yang bertanggungjawab jika terus-menerus tidak bersuara dalam isu Gani Patail ini. Membisu hanya meletakkan Najib turut dikaitkan bersekongkol untuk melindungi Peguam Negara itu dan mungkin pula dikaitkan ada kepentingan dengannya.

Menerima rasuah dalam kes sekecil apa pun tetap dipandang hina dan jijik serta merupakan kesalahan dari segi undang-undang, dakwaan menerima rasuah oleh mereka yang memegang kitab undang-undang dan melibatkan kedaulatan negara pula tentulah jauh lebih hina dan jijiknya. Tidak ada rakyat yang boleh menerima perbuatan seperti itu.

Inilah masanya Najib membuktikan slogannya "kami mendengar", "rakyat didahulukan" dan banyak lagi yang indah-indah sebelum ini tidak sekadar slogan semata-mata. Sudah sampai masanya ia dibuktikan. (SH 27/11/2013)

5 comments:

 1. Rakyat pengkianat..Pemimpin lahanat.

  ReplyDelete
 2. sapa kata pemimpin lahanat..sebenarnya pemimpin tu yg ada kat pihak sebelah sana bukan sahaja lahanat..ttpi cilaka dan hanjing la...kah..kah..kah..?

  ReplyDelete
 3. Tuan Shah,

  Jika pihak kerajaan dan jabatan tertentu masih berdiam dan bersikap pasif terhadap pendedahan hitam putih oleh Mat Zain Ibrahim, maka rakyat sedikit banyak akan mengerti apa jenisnya kerajaan yang memerintah Malaysia hari ini. Kegagalan PM Najib respond terhadap dakwaan Mat Zain berkait rasuah Ghani Patail, rakyat melihat bahawa seakan ada kerjasama antara Najib dan Ghani, masing masing memerlukan antara satu sama lain demi kepentingan peribadi. Itulah yang bermain diminda kebanyakan warga Malaysia yang berfikir tentang masa depan negara.

  Siasatan telus terhadap Ghani perlu segera dilakukan. Dan Ghani mahu pun pemerintah Malaysia perlu berani buktikan bahawa tuduhan Mat Zain itu tidak benar. Namun jika benar apa yang didedahkan Mat Zain, maka Ghani Patail wajar dihukum mati kerana menjadi petualang negara, bersekongkol dengan kuasa asing menggadai tanah air. Kalaulah kes yang sebesar ini kerajaan Najib masih gagal melakukan sesuatu yang wajar, maka rakyat Malaysia tanpa mengira apa pun fahaman politik WAJIB menolak kerajaan yang ada hari ini kerana jelas pemimpin pemimpin utama negara hari ini saling melindungi korupsi masing masing untuk faedah peribadi.

  Jangan lupa...laporan tentang keburukan Najib yang terkait dengan rasuah Scorpene dan kematian Altantuya...file berkenaan ada ditangan Ghani Patail, dipendam demi faedah sesama mereka. Jika masih tiada tindakan drastik diambil dalam masa terdekat...maka kerajaan hari ini jelas bukan sebuah kerajaan yang mampu mempertahankan negara dan rakyat kebanyakan. Kerajaan pimpinan petualang begini harus ditumbangkan secepat mungkin walau dengan apa cara sekali pun.

  ReplyDelete
 4. Biar pecah di perut jangan pecah di mulut. Hang bukak ja rahsia aku, siaplah hang nahas aku kerjakan. Itu perjanjian klise sesama penjenayah seantero alam!

  ReplyDelete
 5. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...