Tuesday 3 June 2014

Kenapa Tengku Razaleigh Diketepikan Sempena 40 Tahun Hubungan Malaysia - China?


Minggu lalu Perdana Menteri, Najib Razak mengadakan lawatan enam hari ke negara China. Selain lawatan itu bertujuan merapatkan hubungan diplomatik, perdagangan dan sosio-budaya antara Malaysia dengan China, tujuan besar lawatan kali ini ialah untuk meraikan 40 tahun terjalinnya hubungan diplomatik antara kedua negara.

Memandangkan permetraian hubungan diplomatik antara Malaysia dengan China diadakan pada 31 Mei 1974 oleh Tun Abdul Razak yang menjadi Perdana Menteri ketika itu bersama Perdana Menteri China, Zhou Enlai, kunjungan Najib selaku anak Tun Razak untuk meraikan hubungan yang telah terjalin selama 40 tahun itu tentulah besar ertinya.

Ia bukan saja sesuatu yang manis dan membanggakan negara, bahkan juga tentunya turut menyentuh perasaan Najib sendiri kerana dapat melihat sendiri kejayaan yang telah diasaskan oleh bapanya dan beliau menjadi penyambungnya pula ketika ini.

Ketika lawatan itu baru dua hari berlangsung, negara dikejutkan dengan kemangkatan Sultan Perak, Almarhum Sultan Azlan Shah di IJN, Kuala Lumpur. Najib segera kembali ke tanahair untuk memberikan penghormatan terakhir di Istana Iskandariah, Kuala Kangsar dan pentingnya lawatan ke China itu dapat dilihat apabila Najib kemudiannya kembali semula ke China untuk menyambung aturcara lawatannnya.

Kalaulah lawatan dan hubungan dengan China itu tidak penting, sudah pastilah Najib terus saja berada di Kuala Kangsar sehingga upacara pengkebumian Almarhum Sultan Perak selesai dan menyerahkan kepada menteri-menteri yang mengikuti rombongannya meneruskan program seterusnya.

Tetapi kerana pentingnya hubungan yang telah terjalin selama 40 tahun itu kepada kesejahteraan negara, di samping ada nilai sentimental kepada dirinya selaku anak kepada Tun Razak, maka Najib kembali menyambung acara lawatannya setelah beberapa jam meninggalkan untuk menziarahi Almarhum Sultan Perak.

Hakikatnya, semua orang tahu sejarah hubungan Malaysia dengan China yang telah terjalin sejak 40 tahun itu. Dalam membina hubungan persahabatan itu, Malaysia pada tahun 1971 merupakan satu-satunya negara yang mendesak PBB agar menerima China menyertai pertubuhan itu. Dalam perhimpunan agung PBB pada tahun yang sama, Malaysia juga telah menyokong pemulihan kerusi Republik Rakyat China di PBB.

Semua orang juga tahu dalam usaha membina persahabatan yang lebih kukuh itu, Tun Razak telah meminta Tengku Razaleigh Hamzah yang ketika itu menjadi Pengerusi Pernas untuk mengetuai delegasi ahli-ahli perniagaan Malaysia menyertai Ekspo Perdagangan di Guangzhuo pada tahun 1971. Atas rasa besar hati dengan kedatangan delegasi perdagangan itu, Perdana Menteri China, Zhou Enlai dan Naib Perdana Menterinya, Li Xianian telah mengadakan pertemuan dengan ahli-ahli rombongan yang diketuai oleh Tengku Razaleigh itu.

Kemudian dari itu, rombongan daripada China pula melakukan lawatan ke Malaysia dan ia menandakan negara itu telah mengubah pendirian lamanya serta mengiktiraf Malaysia sebagai negara yang perlu dijalinkan hubungan baik.

Tun Razak melakukan lawatan rasmi ke China pada 28 Mei hingga 2 Jun 1974 untuk membuka lembaran baru hubungan diplomatik Malaysia dengan China dan pada 31 Mei, Tun Razak bersama Perdana Menteri China, Zhou Enlai telah menandatangani perjanjian diplomatik antara kedua negara yang bertujuan menjalin dan memperkukuhkan lagi hubungan yang sebenarnya sudah pun bermula sejak ratusan tahun dulu lagi.

Hari ini, hasil hubungan itu, China bukan saja merupakan antara 10 pelabur terbesar dalam Malaysia, bahkan merupakan rakan perdagangan dan pasaran eksport keempat terbesar bagi negara.

Sementara Najib begitu menghargai hubungan 40 tahun yang terjalin itu, bahkan memilih 31 Mei juga untuk mengadakan lawatan ke China, sesuatu yang tertinggal ialah apabila beliau mengenepikan Tengku Razaleigh dalam sejarah yang amat bermakna itu.

Memandangkan Tengku Razaleigh masih hidup dan sihat, beliau adalah perakam sejarah sebenar yang bukan saja seharusnya dihargai oleh Najib dan negara, bahkan boleh menceritakan pelbagai perkara tentang usaha menjalin hubungan itu yang mungkin tidak diketahui oleh ramai orang lain.

Sekiranya dalam lawatan ke China tempohari, beliau turut membawa Tengku Razaleigh bersama, ia tentulah bukan saja bermakna kepada Malaysia tetapi juga kepada negara China sendiri. Ini kerana selain Tun Razak yang selalu disebut sebagai memulakan hubungan diplomatik dengan China itu, nama Tengku Razaleigh sebagai perintis dan "menebas lalang" untuk membuka laluan persabahatan, perdagangan dan hubungan yang lebih erat, juga tidak boleh dikesampingkan.

Bersama-sama Tun Razak, bukalah mana-mana makalah, tulisan atau catitan sejarah hubungan diplomatik Malaysia dengan China, nama Tengku Razaleigh kekal tercatit sebagai salah satu watak pentingnya.

Najib pastilah akan lebih dihargai jika beliau tahu menghargai tokoh-tokoh lain yang banyak membantu kejayaan bapanya dulu. (SH 03/06/2014)

3 comments:

 1. Alamak, Datuk Seri Najib Razak terlepas pandang...Maafkanlah beliau di atas kesilapan yang tidak disengajakan..Mungkin juga ada yang terlupa sejarah dalam menasihati beliau akan hal ini. Wallahua'lam..

  ReplyDelete
 2. Betul2 tak ada kelas dan bodoh. Bayangkan dengan kuasa media yang ada what is malaysiakini yang serba kekurangan. Memang otak lembu! ! !

  ReplyDelete
 3. Terlepas pandang!!!!
  Bullshit!!!
  Mana Think Tank dia???
  Makan gaji buta ke???

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...