Wednesday 15 January 2014

Tarik Balik Saman Bukti UMNO Amal Demokrasi Sebenar, Demikian Hujah Kangkung Razali Ibrahim


Dalam mingggu ini UMNO telah menarik balik dua kes saman mahkamahnya. Yang pertama, saman terhadap Ahli Parlimen Batu, Tian Chua berhubung isu Lahad Datu dan yang kedua, saman terhadap Setiausaha Agung Pas, Mustaffa Ali berkaitan penyebaran video seks yang dikaitkan dengan pemimpin Pas tersebut.

Ramai yang meluahkan rasa kecewa dan marah atas tindakan UMNO menarik balik kedua-dua saman yang seolah-olah memperlihatkan UMNO berjiwa kecil dan pengecut dalam menegakkan kebenaran dan berhujah di mahkamah.

Saman-saman sudah menjadi perkara biasa sekarang ini dan pemimpin PR juga sering mengemukakan saman terhadap UMNO, pemimpinnya atau akhbar yang dimiliki UMNO. Tetapi dalam setiap saman yang mereka failkan, mereka akan bertahan dengan pendirian yang dipegang sampai ke titisan darah yang terakhir.

Sementara banyak kes yang dimenangi oleh mereka, namun jika kalah pula, mereka akan merayu lagi ke peringkat mahkamah yang lebih tinggi. Semua ini memperlihatkan kekentalan jiwa perjuangan dalam menegakkan kebenaran.

Apabila UMNO menarik balik kedua-dua saman itu, bukan saja ramai yang marah dan kecewa malah melihat ianya sebagai tanda UMNO sudah semakin luntur jiwa perjuangannya, sedangkan sebelum ini begitu berdegar-degar dan bersemangat memfailkan kes di mahkamah.

Bagaimanapun bagi Ahli MT UMNO yang juga Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Razali Ibrahim tindakan menarik balik saman itu membuktikan UMNO mengamalkan demokrasi sebenar.

Malah dalam hujahnya, beliau berkata, kedua-dua pemimpin PKR dan Pas yang ditarik balik samannya itu sepatutnya malu dengan sikap keterbukaan dan pemaaf yang diamalkan oleh UMNO.

Hahahaha...masuk akalkah alasan Razali ini?

Dalam menegakkan perjuangan dan kebenaran, apatah sebagai parti politik yang masing-masing sedang berusaha meraih sokongan dah kepercayaan rakyat, hujah beliau ini bukan saja dangkal dan tidak masuk akal, malah kelihaan amat lembik seperti kangkung yang baru direbus.

Menarik balik saman terhadap parti lawan lebih memperlihatkan sikap pengecut, berjiwa kecil dan tidak yakin dengan kebenaran yang sebelum ini mahu dipertahankan. Ini jelas merupakan tindakan yang merendahkan lagi martabat UMNO dan menjadikan ia semakin kurang diyakini oleh penyokongnya sendiri.

Pihak lawan dan rakyat pula lebih melihat sebagai kebenaran telah berpihak kepada Tian Chua dan Mustaffa Ali. Ia juga sekaligus akan menjadikan PKR dan Pas lebih dipandang tinggi oleh rakyat.

Kepada Razali, beliau sepatutnya berani menyuarakan bantahan terhadap tindakan UMNO menarik balik saman itu kerana itulah sebenarnya keluh kesah dan rungutan ahli-ahli di peringkat akar umbi. Tindakan memuji langkah menarik balik saman itu hanya membuktikan hujahnya sekadar bertaraf kangkung saja.

Selepas Najib dikangkungkan, rupa-rupanya ada lagi yang memilih untuk menjadi kangkung dalam UMNO. (SH 15/01/2014)

1 comment:

  1. ini dinamakan rasionalisasi kangkung negara, media pencacai diperkuda buat gempak untuk umno lepas tu pakat diam-diam bersama-sama.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...