Sunday 28 April 2013

Chua Soi Lek Sebenarnya Menghina Islam Dan Institusi Perdana Menteri


Presiden MCA, Chua Soi Lek membuat sensasi lagi. Kali ini beliau menyatakan jika Anwar menjadi Perdana Menteri, maka kerajaan yang dipimpinnya akan menyerupai pentadbiran Pak Lah yang hanya asyik bercakap mengenai Islam dan doa sahaja.

Menurut beliau lagi, ketika Pak Lah menjadi Perdana Menteri, setiap hari beliau bercakap mengenai Islam Hadhari dan bukannya mengenai ekonomi, Anwar juga akan jadi seperti itu kerana mereka mempunyai latar belakang Islam dan bukannya ekonomi, mereka hanya bercakap mengenai doa.

Walaupun dapat difahami bahawa kenyataan ini merupakan serangan kepada Anwar dan percubaannya untuk  menakut-nakutkan pengundi Cina supaya tidak mengundi calon-calon Pakatan Rakyat dan mengelakkan Anwar daripada menjadi Perdana Menteri, tetapi perbuatan Soi Lek ini jelas menghina Islam.

Beliau memperlekeh amalan doa dalam Islam yang merupakan senjata penting dalam kehidupan setiap umat Islam. Setiap hari kita digalakkan berdoa, selepas solat juga kita digalakkan berdoa, bahkan doa juga satu-satunya senjata yang boleh mengubah Qada dan Qadar.

Doa juga merupakan suatu bentuk pengabdian kita kepada Tuhan Yang Esa dan orang yang berdoa setelah berusaha dan berikhtiar, akan lebih memperolehi ketenangan jiwa kerana mereka percaya semuanya yang berlaku di dunia ini adalah atas izin Allah.

Dalam Islam juga ada disebutkan bahawa bahawa mereka yang tidak berdoa sebagai orang yang sombong kepada Allah. Doa adalah penting dalam kehidupan muslim dan sebahagian daripada Islam.

Maka, bolehkah Soi Lek semudah itu menghina amalan berdoa dalam Islam?

Dalam hal ini, amat menghairankan juga mengapa pemimpin-pemimpinn UMNO yang selama ini melaungkan Islam hanya berdiam diri saja dengan penghinaan Soi Lek itu. Di mana juga NGO Jati dan Dr Hassan Ali yang kononnya berjuang kerana Islam dan tidak sanggup melihat Islam dihina di negara ini.

Sebelum ini, Soi Lek juga menghina hukum hudud dengan pelbagai kenyataan dan andaian mengikut seleranya saja. Pemimpin UMNO  dan Hassan Ali juga diam. Kali ini dia menghina lagi, mereka juga diam. Di dalam BN ini nampaknya Soi Lek boleh berkata dan menghina apa saja untuk menghina Islam dan beliau  seolah-olah diberikan lesen besar untuk berbuat demikian.

Pak Lah mungkin ada kelemahan dan kekurangan tertentu ketika menjadi Perdana Menteri  tetapi perbuatan Soi Lek yang mengatakan beliau hanya tahu berdoa saja jelas menyerlahkan lagi kebiadapannya dalam berpolitik dan telah melanggar garis sempadan yang sepatutnya.

Penghinaannya kepada batang tubuh Pak Lah sabagai insan politik mungkin boleh diterima dalam konteks persaingan politik dan mencari pengaruh tetapi apa yang dilakukan Soi Lek ini turut juga menghina institusi Perdana Menteri yang berkait rapat dengan maruah dan harga diri bangsa Melayu.

Lagi pula ketika itu beliau menjadi anggota kabinet Pak Lah, kenapa hanya sekarang baru berani bersuara?

Jika beliau boleh menghina Islam dan  Perdana Menteri terdahulu serta bakal Perdana Menteri akan datang kerana  dibimbanginya akan membawa imej Islam yang tidak dipersetujuinya, maknanya beliau juga boleh menghina sesiapa saja. Sekarang mungkin beliau menyimpan perasaannya untuk menghina Perdana Menteri kerana Najib sedang berkuasa tetapi jika Najib kehilangan kuasa nanti, Soi Leklah orang pertama membelasahnya.

Penghinaan Soi Lek dan MCA terhadap Islam dan institusi Perdana Menteri ini tidak harus dibiarkan dan menjadi amalannya. Beliau mesti dihentikan dan diberi pengajaran. Jika pemimpin UMNO takut menegur dan mengajarnya, ahli UMNO dan pengundi yang beragama Islam harus berani mengambil alih tanggungjawab itu.

Kebiadapan dan sikap kurang ajar Soi Lek dan MCA harus diajar dengan cara  semua calon-calonnya yang bertanding dalam pilihanraya kali  ini ditewas dan ditumbangkan supaya mereka akhirnya sedar orang Melayu dan Islam tidak boleh menerima penghinaan seperti itu dan akan bangkit bersatu jika perbualan sedemikian dilakukan.

Bersatulah Melayu dan Islam "menjahit"  mulut Soi Lek ini. (SH 28/04/2013)

1 comment:

  1. Tuan,

    Tolong tulis kpd bukan islam, hindu ke, kristian ke, budha ke, tao ke, ugama anda adalah hak and, ugama kami islam hak kami, kita tak masuk campur cara cara ugama kita.

    .tk

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...