Tuesday 30 May 2017

HAMIDAH OSMAN MASUK PARTI EZAM?


Naib Presiden Bersatu, Hamidah Osman dipercayai akan meninggalkan parti itu dalam waktu terdekat ini untuk menyertai Parti Bebas Rasuah pimpinan Ezam Mohd Nor.

Hamidah yang kini bermasalah dengan Bersatu dan semalam didesak oleh Syed Saddiq Syed Abdul Rahman agar meletakkan jawatan kerana didakwa menjadi dalang dalam isu perpecahan parti itu di peringkat negeri Perak, dikatakan tiada pilihan lain selain menyertai Parti Bebas Rasuah untuk meneruskan perjuangan politiknya.

Walaupun Hamidah didakwa sudah sekian lama memendam rasa dengan Bersatu atas beberapa perkara, cabaran Syed Saddiq semalam dikatakan menjadi antara punca beliau mempercepatkan tindakannya itu.

Sebelum ini, sudah terdapat rakan-rakannya yang mencadangkan beliau berbuat demikian, tetapi mereka mahu Hamidah meninggalkan Bersatu setelah Parti Bebas Rasuah diterima sebagai anggota baru Pakatan Harapan.
Namun, kini hasrat itu terpaksa dipercepatkan kerana terus kekal dalam Bersatu pun tidak bermakna apa-apa lagi baginya.

Hamidah dikatakan tidak akan akan memilih untuk kembali kepada UMNO kerana masih ingin bersama-sama dengan Tun Mahathir Mohamad dalam perjuangan menyingkirkan Najib Razak, UMNO dan BN.

Hamidah dipercayai hanya bermasalah dengan Muhyiddin Yassin yang merupakan Presiden Bersatu dan dengan menyertai Parti Bebas Rasuah, wadah saja yang berbeza baginya tetapi matlamatnya tetap sama sebagaimana sebelum ini.

Selepas menyertai Parti Bebas Rasuah, Hamidah dipercayai akan diberikan satu jawatan penting dalam parti itu.

Parti Bebas Rasuah, sebelumnya adalah Parti Generasi Baru dan kini sedang dalam proses pertukaran nama dengan Jabatan Pendaftar Pertubuhan. Ia ditukar nama sebaik Ezam mengambil alih parti tersebut.

Sekiranya penyertaan Hamidah itu menjadi kenyataan, bermakna ketiga-tiga pemimpin utama Parti Bebas Rasuah selepas ini adalah merupakan bekas ahli Bersatu.

Sebelum ini, Presidennya, Ezam Mohd Nor dan timbalannya, Khairuddin Abu Hasan, turut pernah menyertai Bersatu tetapi kemudian keluar secara tiba-tiba dengan alasan masing-masing sebelum mereka kemudian bergabung untuk menerajui Parti Bebas Rasuah.

Apakah masa depan Parti Bebas Rasuah makin menyerlah dengan penyertaan Hamidah? (ShahbudinHusin 30/05/2017).

159 comments:

 1. PPBM TIADA TEMPAT UNTUK PENGAMPU,
  PPBM TIADA TEMPAT UNTUK
  SI PENGIDAM JAWATAN,
  KITA SEKARANG DI MEDAN PERANG,
  FOKUS KEPADA MUSUH.
  BUKAN FOKUS UNTUK DIRI SENDIRI
  TOLONG SETIA PADA PANGLIMA

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lek la... Yg penting Dato' tak join ameno balik... Teruskn lawan...

   Delete
  2. Bagi saya sama ada Hamidah keluar dari parti bersatu ataupun tidak,, ia tidak akan terjejas kepada bersatu sebab sebelum ini pun perjuangan beliau tidak begitu menonjol jadi saya kira tidak akan menjadi kudis sekiranya Hamidah keluar dari bersatu,, adios Samigo

   Delete
  3. Syed Saddiq Syed Abdul Rahman tidak lagi tahan dengan Naib Presiden PPBM Hamidah Osman yang dia percaya bertanggungjawab ke atas perpecahan parti itu di Perak.

   Ketua pemuda PPBM berkata Hamidah punca tindakan 1,000 ahli PPBM Perak keluar parti kononnya kerana tidak berpuas hati dengan kepimpinan Presiden Tan Sri Muhyiddin Yassin.

   Susulan itu, beliau mencabar Hamidah meninggalkan parti daripada menjadikan ahli-ahli “yang baik” mangsanya.

   “Saya tahu dia (Hamidah) punca keadaan ini. Saya akan berkata secara terus terang: Saya mahu Hamidah letak jawatan.

   “Dia perlu berhenti jadi pengecut dengan menghantar askarnya ke depan dan mengorbankan orang yang baik bagi tujuan peribadi.

   “Jika anda masuk parti untuk jawatan, sila berambus,” katanya kepada FMT.

   Syed Saddiq juga menyifatkan bekas ketua Wanita Umno Gopeng itu sebagai seorang hipokrit yang kecewa selepas Muhyiddin tidak menamakan beliau sebagai ketua PPBM negeri.

   Beliau berkata Hamidah suka mengampu Muhyiddin, sehinggalah Ahmad Faizal Azumu dinamakan ketua PPBM Perak.

   “Sebelum ini, beliau selalu memuji Muhyiddin, di depan saya dan semua orang, sehingga saya berasa tidak selesa.

   “Titik perubahan apabila Muhyiddin dan (Pengerusi PPBM) Tun Dr Mahathir (Mohamad) tidak melantik beliau sebagai ketua di Perak.

   “Tiba-tiba, beliau mula mengutuk Muhyiddin tidak tahu bagaimana untuk memimpin.

   “Secara jujurnya, ia agak menjijikkan, terutamanya bagi Faizal, seorang anak muda yang benar-benar berbakat.

   “Hanya kerana Faizal tidak setua atau berpengalaman sepertinya, Hamidah kini menyerang Faizal dan Muhyiddin.”

   Syed Saddiq berkata serangan Hamidah didokumenkan dalam mesej WhatsApp dari pelbagai pihak, dan dalam perbualan dengan ahli parti.

   “Jadi (PPBM) menang atau kalah (pilihan raya umum akan datang) … jika dia punca keadaan ini, lebih baik tinggalkan parti ini.

   “Saya tidak fikir parti perlu bertolak ansur dengan orang yang masuk parti hanya untuk kuasa dan kedudukan.”

   Pada Jumaat, Ketua Bahagian Ipoh Timur PPBM, Azrul Suhadi Ahmad Mokhtar dan Ketua Teluk Intan Jemaat Yaacob membawa lebih 1,000 anggota PPBM bahagian Perak menyerahkan surat peletakan keahlian mereka.

   Azrul dipetik sebagai berkata Muhyiddin gagal untuk menyelesaikan konflik di peringkat kebangsaan dan negeri walaupun diberi seminggu untuk berbuat demikian.

   Bekas ketua pendaftar PPBM negeri itu juga berkata beliau kecewa kerana tiada tindakan diambil selepas beliau mengingatkan bekas timbalan perdana menteri tentang peletakan keahlian yang akan membawa kesan negatif terhadap imej dan kredibiliti parti.

   Tetapi menurut Syed Saddiq, lebih baik mereka meninggalkan sekarang dan bukan apabila PPBM, bersama-sama dengan Pakatan Harapan (PH), berjaya melangkah ke Putrajaya.

   Ini kerana kerosakan mereka yang didakwa “ejen Umno” boleh lakukan jika PH menjadi kerajaan adalah lebih teruk.

   “Parti akan menjadi lebih kuat kerana ini berbeza dengan orang yang meninggalkan parti, sebagai contoh, atas kesalahan jenayah yang dilakukan pucuk pimpinan parti, atau apabila kita tidak menjalankan tugas kami.

   “Jika kita melihat Mahathir, Muhyiddin, dan (timbalan presiden PPBM) Mukhriz Mahathir, setiap hari mereka bergerak ke seluruh Malaysia untuk memberi ceramah.

   “Tetapi apabila ia mengenai orang yang tamak dan gila kuasa, saya fikir lebih baik mereka meninggalkan parti agar parti kekal bersih daripada orang korup dan tamak.

   Syed Saddiq berkata demikian selepas Mahathir di blognya 22 Mei lepas berkata mereka yang menggesa Muhyiddin meletak jawatan atau dipecat, mahu menggagalkan usaha PPBM untuk mengalahkan BN dalam pilihan raya umum ke-14.

   Hamidah ketika dihubungi untuk mengulas dakwaan ini, berkata beliau akan menjawabnya “kemudian”.

   Delete
  4. Seorang ahli politik mentah seperti Syed Saddiq Syed Abdul Rahman jangan angkuh mencabar orang yang lebih atas daripadanya, kata bekas pengasas bersama PPBM Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan.

   Menjawab kenyataan ketua pemuda PPBM itu, Khairuddin berkata Syed Saddiq perlu merendah diri kerana dia masih baru dalam kerjaya politiknya.

   “Banyak asas serta peradaban politik yang budak hingusan ini harus pelajari dalam politik. Dalam politik kita harus bersikap tawadduq, rendah diri, berjiwa besar dan minda terbuka seikhlas mungkin,” katanya dalam kenyataan hari ini.

   “Andaikata saya ini ketua pemuda PPBM, pendekatan yang akan diambil untuk menyelesaikan kemelut dalaman parti ialah dengan mengadaptasikan kaedah memujuk agar semua balik ke pangkuan parti.”

   Khairuddin mengulas cabaran Syed Saddap terhadap Naib Presiden PPBM Hamidah Osman hari ini.

   Semasa bercakap kepada FMT awal hari ini, Syed Saddiq mencabar Hamidah meletak jawatan, mendakwa beliau bertanggungjawab bagi perpecahan di Perak.

   Ini berlaku selepas lebih 1,000 ahli PPBM Perak meletak jawatan, kononnya disebabkan kelemahan pimpinan Presiden Tan Sri Muhyiddin Yassin.

   Syed Saddiq juga menyifatkan Hamidah sebagai seorang hipokrit yang kecewa selepas Muhyiddin tidak menamakan beliau sebagai ketua PPBM negeri.

   “Cabar mencabar secara melulu merupakan cara angkuh yang hanya akan mengeruhkan lagi suasana dalaman parti,” kata Khairuddin.

   “Reaksi budak hingusan Syed Saddiq ini akan membuatkan lebih ramai rakyat jelata bertambah menyampah dengan parti nanti,” katanya.

   Khairuddin akui beliau sebagai orang luar tidak berhak mencampuri urusan dalaman PPBM, tetapi beliau mahu mengingatkan orang ramai sedang memerhatikan mereka.

   Oleh itu, semua konflik dalaman mesti dikendalikan secara profesional dengan cara yang akan membuahkan hasil positif.

   “Jangan jadikan PPBM sebagai sebuah parti berimej angkuh,” kata Khairuddin.

   Pada Jumaat, Ketua Bahagian Ipoh Timur PPBM, Azrul Suhadi Ahmad Mokhtar dan Ketua Teluk Intan Jemaat Yaacob membawa lebih 1,000 ahli PPBM Perak menyerahkan surat peletakan keahlian mereka.

   Azrul dipetik sebagai berkata Muhyiddin gagal untuk menyelesaikan konflik di peringkat kebangsaan dan negeri walaupun diberi seminggu untuk berbuat demikian.

   Tetapi menurut Syed Saddiq, lebih baik mereka meninggalkan sekarang dan bukan apabila PPBM, bersama-sama dengan Pakatan Harapan (PH), berjaya melangkah ke Putrajaya.

   Ini kerana kerosakan mereka yang didakwa “ejen Umno” boleh lakukan jika PH menjadi kerajaan adalah lebih teruk.

   Delete
  5. Islamist party PAS says The Star’s apology for Saturday’s front page featuring a headline on terrorism above a picture of Muslims praying isn’t enough.

   The party also said the authorities must take the matter seriously.

   In a statement, PAS information chief Nasrudin Hassan Tantawi said The Star’s front page was “extreme and rude”.

   He compared it to Chinese daily Nanyang Siang Pau, which caused a stir in April with a cartoon satirising PAS president Abdul Hadi Awang.

   “Before this, Nanyang Siang Pau mocked the PAS president with a caricature of a monkey wearing a turban. This sparked anger among Malaysians who should be living in peace and harmony.”

   Nasrudin said The Star had failed to learn from the Nanyang Siang Pau episode and had repeated the same mistake.
   “It seems (they) are more brave and daring. An apology after repeated incidences is another mockery.”

   Nasrudin said the government must be firm in this matter and not allow Islam to be mocked and Muslims to be provoked over and over again.

   “How long more will the patience of Muslims be tested like this? The patience of Muslims continues to be challenged. They provoke to disrupt peace and harmony. Then they make Muslims out to be black sheep.

   “The question is, why are they becoming more brave? Either they are becoming more arrogant because of their economic and political support, or Muslims are weak because we are divided,” he said, adding however that this “bravery” in mocking Muslims would backfire someday.

   He called on all parties to stop testing the patience of Muslims and urged the media to be mindful of racial and religious sensitivities.

   “We don’t want The Star to adopt the same attitude as the anti-Islam DAP, which exploits issues, because we are confident many non-Muslims don’t agree with such an attitude.”

   This isn’t the first time The Star has gotten into hot water during Ramadan. In 2011, social media users slammed the daily for publishing three pork-centred advertisements in one publication during the month of Ramadan.

   The Star’s apology yesterday came after politicians from both the ruling and opposition parties criticised its front page headline and picture.

   The home ministry has said it will summon The Star’s editor-in-chief over the matter.

   Delete
  6. Jika ada gambar pemimpin PAS bersama dengan pemimpin Umno walau pun minum teh atau bersama dengan program kerajaan terus dituduh hendak masuk umno. Pantang lihat gambar pemimpin kerajaan Kelantan bersama dengan kerajaan pusat terus mengatakan PAS sudah bersama dengan umno. Jika ada pemimpin Dap, bukan sekadar minum malahan berlaga perut dan berpegang tangan tidak ada masalah. Maka terus cyber trooper mereka akan membersihkan tindakan ini, seperti suci di dalam debu. Ini program kerajaan tidak ada masalah. Jika pemimpin kesayangan mereka tidak apa, kalau pemimpin PAS, maka macam-macam ayat yang dihemburkan. Sehingga ada yang menuduh akan disambar oleh api neraka, kerana hadir program kerajaan. InsyaAllah pengikut PAS tidak sebodoh itu hendak melebelkan seorang kerana berpegang tangan dan berlaga perut di dalam program kerajaan.

   Pesan saya kepada pengikut PAS sabar sahajalah. Kita tengok siapa yang akan seberang masuk BN dan melutut kepada umno selepas kalah PRU 14. Kita kenal siapa mereka. Apabila BN tabur dedak tahulah kita siapa yang akan terkam ke sana.

   Generasi muda yang berumur 20-30 tahun tidak menerima kaedah ini. Mereka mahu penyelesaian. PAS akan buktikan dengan amalan walau pun tidak sempurna tetapi lebih baik daripada pemimpin BN dan Pakatan Harapan. Biar rakyat menjadi saksi. Walau pun mereka nampak gagah tetapi tidak kekal. Benar kata Syed Qutb "Kebatilan walau pun nampak kuat, ia akan musnah. Manakala kebenaran walau pun nampak lemah ia akan menang". Fitnah tidak bertahan lama, kerana mereka yang menyebar fitnah akan mati dan lemah ingatan. Kebenaran bertambah kukuh kerana akan ada penerusannya hingga kiamat.

   Delete
  7. Mungkin ROS zaman dahulu telah melakukan kesilapan besar sewaktu meluluskan ROS. Jika kita merujuk kepada jus soli (right of the soil) ataupun kontrak sosial yang di persetujui oleh orang Cina, India dan lain-lain kaum yang dibawa masuk ke Tanah Melayu, Dap tidak boleh diluluskan.

   Apabila Tanah Melayu berjaya menuntut kemerdekaan, orang-orang dari kaum Cina, India dan lain-lain boleh memohon kerakyatan di bawah jus soli dengan syarat.

   1. Boleh berbahasa Melayu atau berusaha untuk belajar bahasa Melayu.
   2. Menghormati adat-istiadat orang Melayu
   3. Menghormati agama Islam sebagai agama rasmi negara.
   4. Menghormati Raja-Raja Melayu
   5. dll.

   Semua di atas tidak dihormati dan dipatuhi oleh DAP. Sebelum merdeka, MCA dan MIC sudah akur dengan peraturan yang ditetapkan, oleh sebab itu semua kaum Cina, India dan lain-lain hendaklah menjadi ahli wajib kepada dua parti komponen BN itu dan tiada istilah derhaka.

   Hari ini jelas DAP menderhaka dan berjaya membunuh MCA dan MIC.

   Jadi elok sangat lah jika ada inisiatif untuk membatalkan pendaftaran DAP berlandaskan kontrak sosial yang menjadi asas kepada kemerdekaan Tanah Melayu.

   Saya petik sedikit tulisan Dr Kamarul Zaman Yusof yang meminta RoS membatalkan pendaftaran parti DAP.

   Pendaftar Pertubuhan (RoS) didesak supaya memberi surat tunjuk sebab kepada DAP mengapa pendaftaran DAP tidak boleh dibatalkan dan seterusnya membatalkan pendaftaran DAP jika DAP gagal memberi representasi yang memuaskan kepadanya.
   Asas utama yang kami gunakan di dalam memorandum ini adalah bahawa banyak daripada aktiviti-aktiviti atau hal-ehwal DAP yang berlawanan dengan, atau berkurangan atau bertentangan terhadap, atau tidak mengambilkira mengenai kedudukan agama Islam sebagai agama Malaysia dan mengenai kedudukan orang Melayu dan orang asli Negeri Sabah dan Sarawak”.

   Ini selaras dengan Ucapan Penangguhan dalam Muktamar Tahunan PAS kali ke-63 di Kompleks PAS Kota Sarang Semut Alor Star Kedah oleh Presiden PAS. Saya petik sedikit petikan kata-kata TGHH semasa Majlis Ucapan tersebut.

   “Meminta RoS (Pendaftar Pertubuhan) membuat kajian parti-parti lain. Adakah mereka hormati Perlembagaan?
   Ikut Peraturan Perlembagaan atau tidak?
   Contohnya Islam sebagai Agama Persekutuan. Mereka hormat ke tidak?
   Raja dan Perlembagaan, mereka hormat ke tidak?
   Bahasa Melayu sebagai bahasa Rasmi. Mereka hormat ke tidak?

   Hak Bumiputera Melayu, Jawa, Bugis, Penduduk Asal di Semenanjung dan Bumiputera Sabah dan Sarawak. Ada hak istimewa yang perlu dihormati mengikut perlembagaan. Mereka hormat ke tidak?

   Ada yang cuba nak koyak-koyakkan perlembagaan ini. Maka saya minta RoS (Pendaftar Pertubuhan) kaji parti mana?

   Terbaru SPR telah mengesan ada 2 orang wakil rakyat daripada parti Dap yang mempunyai 2 kerakyatan sehingga Spr terpaksa membatalkan kemenangan wakil rakyat di Pujut dan seorang lagi wakil rakyat di Perak yang akan menerima nasib yang sama. Jadi setelah kita amat-amati dan kita buat sedikit kajian dan kita baca tulisan Dr Kamarul Zaman Yusof kita dapati Dap lah parti yang banyak melanggar Perlembagaan Negara.

   Tiadanya sikap patriotik pada negara maka sewajarnyalah RoS membatalkan pendaftaran parti DAP.

   - Aspirasi Rakyat


   Delete
  8. Pas menjangkakan BN tidak akan mampu bertahan selepas PRU14 akan datang.

   Ini kerana menurut Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, rakyat kini tidak termakan lagi dengan teknik alih perhatian yang cuba dimainkan oleh kerajaan.   “Dalam keadaan seperti ini, teknik mengalihkan pandangan rakyat daripada isu-isu yang sedang melanda rakyat kepada isu-isu remeh-temeh dan sensasi sedang dilakukan giat.

   “Dengan teknik ini, BN berharap rakyat dapat melupakan isu seperti 1MDB dan kenaikan kos sara hidup dan memberi tumpuan kepada program-program seperti TN50, drama-drama politik yang tidak henti seperti insiden tampar dan juga tangkapan-tangkapan berprofil tinggi para penjawat awam seperti seorang bekas polis pegawai tinggi yang dituduh menerima komisen RM1 juta tapi akhirnya dibebaskan.

   “BN akan mencuba apa sahaja, tapi realitinya, perubahan politik ini tidak dapat dielakkan lagi, hanya masa sahaja belum diketahui,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

   Menurutnya lagi, kemelut yang berlaku dalam negara kini memerlukan satu perubahan atau anjakan politik yang serius.

   “Kebangkitan golongan muda dan desakan ke arah perubahan total semakin hari semakin kuat.

   “Kegawatan ekonomi, yang sebahagiannya besarnya berpunca dari salah urus khazanah negara telah sampai kepada kemuncaknya bila semua penyelewengan yang selama ini ditutup, kini terbuka satu demi satu,” katanya lagi.

   Delete
  9. Pas berazam mahu mengembalikan sistem Islam dalam pentadbiran negara ini.

   Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, rakyat hanya dapat mengecapi kehidupan yang lebih adil dan menikmati perubahan sistem yang lebih baik dengan sistem Islam.   “Meskipun sejarah menunjukkan bahawa keagungan tamadun manusia berlaku di zaman Islam, namun sikap anti-Islam atau Islamphobia yang dicanangkan oleh Barat yang kini berjaya meresap masuk ke akal fikiran manusia, telah menjadikan mereka bertindak dan berhujah secara tidak rasional apabila terdengar sahaja perkataan "Islam."

   “Anehnya, mereka boleh menerima sistem komunisme, kapitalisme, sosialisme dan pelbagai lagi asalkan ia bukan bernama "Islam,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

   Katanya lagi, sekiranya umat tidak kembali kepada ajaran Islam yang sebenar, kita hanya akan melakukan perubahan yang separuh masak.

   Menurutnya lagi, umat di negara ini hanya sekadar merubah dari satu kegagalan sistem ciptaan manusia kepada satu lagi sistem ciptaan manusia yang lain yang juga akan berhadapan dengan pelbagai kelemahan dan kepincangan.

   “Di dalam apa-apa perubahan, sepatutnya kita mengambil peluang untuk meruntuhkan sistem jahiliah dan menegakkan sistem Islam di atas keruntuhan tersebut.

   “Islam menawarkan pakej lengkap dalam usaha melakukan perubahan. Gagasan Islam tidak bersifat ancaman, dan jauh lagi bersifat paksaan. Sebaliknya gagasan ini mengemukakan cadangan dan pilihan,” katanya lagi.

   Delete
  10. A. Samad Said menyertai DAP pada 13 Jun 2015 dan diumumkan sendiri oleh Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang, di Gua Musang. Sehari selepas penyertaan beliau ke dalam DAP, portal berita The Malaysian Insider terus sahaja mengeluarkan kenyataan Datuk Samad Said bahawa “saya bersedia jadi hamba bukan jadi pemimpin” dan “terpulang kepada parti sebab saya jadi hamba kepada parti”.
   Ada yang mengatakan orang-orang sastera macam A. Samad Said ini tindakan dia orang berbentuk kiasan dan sinis. Pak Samad masuk DAP & nak jadi hamba DAP sebab nak memberitahu kekecewaan yang amat sangat dengan kondisi semasa yang sedang melanda bangsa Melayu. Lebai rasa ada sedikit betul tapi takkan nak jual agama menjadi pembela agenda kristianisasi.

   Lim Kit Siang pula yang berpengalaman lama dalam politik akhirnya dapat menjinak dan memperkudakan JAGUH BANGSA MELAYU, sasterawan negara ini untuk agenda DAP terutama agenda Kristianisasi.
   Kita bukan tak suka orang bukan Islam berbuka puasa dengan orang Islam. Malah Kuil Buddha Dharmarajika, Bangladesh menyediakan makanan untuk berbuka puasa bagi orang Islam miskin di sana. Ketua Sami kuil berkenaan Shuddhanando Mohathero berkata projek itu adalah menolong masyarakat miskin Islam dan menguatkan hubungan sosial antara Islam dan bukan Islam.

   Itu kita tak tentang, malah bersetuju. Tapi pasal DAP kita tak percaya sebab banyak bukti.
   DAP juga sebelum ini yang cuba menguasai PAS dengan memberikan sokongan kepada kumpulan PASMA dan GHB akhirnya DAP memperuntukkan wang yang besar bagi menjayakan parti AMANAH (PAN) yang ada kenal sekarang.

   Memang kalau ada berbicara dengan rakan-rakan AMANAH (PAN) mereka berkata mereka nak menguasai PAKATAN dan DAP sekadar 'anak tangga' sahaja. Selepas berjaya menawan Putrajaya dan memerintah nanti kita akan buat Islam. Tapi hakikatnya DAP lebih bijak, AMANAH (PAN) sekadar kuda tunggang. Mereka akan hentikan DEDAK bila hampir PRU-14 nanti. Akan lihatlah AMANAH (PAN) 'menyembah' DAP dan tercatatlah sejarah mereka sekadar 'kuda-kuda tunggangan' DAP.

   Apa komen anda??

   Lebai juga setuju dengan pendapat kawan-kawan Dinsman "kemasukannya dalam DAP itu akan merosakkan pengiktirafan awam bahawa kedudukan atau statusnya adalah di atas dan mengatasi mana-mana parti politik".

   Delete
  11. A. Samad Said seperti Tun Mahathir yang menjilat ludahnya sendiri. Baca di bawah...

   HAI MELAYU..
   (Pengarang : A Samad Said)

   Hai Melayu!
   rumahmu semua dibina indonesia,
   ekonomi pula dikuasai cina,
   golongan profesional semuanya india,
   warung makan pun, mamak dan siam yang berkuasa,
   warga bangla pula menjadi Jaga,
   orang Nepal yang menabur baja,
   orang pakistan usung karpet jaja merata,
   lalu melayu ada apa?
   harapkan ustaz, saling menyesat,
   harapkan hiburan, lagi best filem barat,
   harapkan bahasa, banyak telah bertukar kesat
   harapkan tulisan, jawi pun mereka hambat,
   harapkan tanah, banyak digadai kepada korporat!
   Hai melayu!
   masih mendabik menjadi tuan?
   sibuk mahu menjadi tuan,
   rupanya kerja kelas bawahan,
   ditipu mentah orang atasan,
   konon perjuangan ini untuk kalian!
   kerja sikit, sembang kencang,
   banyak rungut, sikit rancang,
   siapa tegur, dituduh lancang
   duduk warung, gigit kacang!
   Hai melayu!
   konon kau pantang dicabar,
   konon kau tangkas menyambar,
   tapi cuma indah khabar,
   rentakmu makin lama makin hambar
   kau melayu aku pun melayu,
   aku menulis bukan cemburu,
   aku mahu engkau tahu,
   kenapa melayu tak macam dulu.....
   Hai melayu!
   jari mu hebat bertutur di facebook alam maya,
   bila berdepan ekonomi semasa kau tidak berdaya,
   kau cuma tahu bergaya,
   Hai melayu!
   kau melaung-laung di jalan raya,
   bagi tahu kepada dunia ini bumi aku yang punya,
   pada hakikat ia digadai kepada sepet yang kaya!
   Hai melayu!
   kerana hendak bergaya kau gadai pusaka,
   bila dah kaya kau jadi puaka,
   ini tandanya kau sudah derhaka!
   Hai melayu!
   sedarlah bangsa ku,
   buka lah minda mu,
   bersatulah bangsa ku,
   kerana malaya bukan lagi milik mu !
   aku pun melayu,
   engkau pun melayu,
   bodoh sombong harus di tepis,
   riak,bongkak dan hasad dengki sesama bangsa harus guris,
   bersatulah melayu kerana agama, bangsa, moyang-moyang yang telah berjasa,
   kerana ini mungkin peluang akhir bangsaku untuk negara, berjasa dan berkuasa.....

   Delete
  12. Laporan polis saya juga memberikan bukti ke atas kenyataan Facebook saya bahawa “tatkala DAP melaung-laungkan supaya urusan politik dipisahkan daripada urusan agama, pemimpin DAP sendiri sebenarnya sangat giat mencampurkan urusan politik dengan urusan agama”. Antara bukti yang saya berikan ialah pengakuan Hannah Yeoh sendiri bahawa beliau menggunakan jawatan politik beliau untuk berdiayah di gereja-gereja, kepada pemimpin-pemimpin dunia dan kepada orang-orang muda; seruan beliau agar penganut Kristian membina semula Malaysia kerana Tuhan mahu menuntut semula politik dan perkhidmatan awam di Malaysia; serta pengakuan beliau bahawa beliau bercita-cita untuk membawa kepercayaan dan perkhidmatan Kristian kepada dunia awam.
   Di saat pihak polis sedang giat menjalankan siasatan ke atas laporan polis Hannah Yeoh dan laporan polis saya ini, di mana saya telah diambil keterangan oleh pihak polis pada 22 Mei, DAP sendiri nampaknya terus-terusan menyindir, mencabar dan membuat provokasi ke atas laporan polis saya dan siasatan pihak polis ke atasnya.

   Menjelang saat umat Islam di Malaysia mahu berbuka puasa pada hari pertama mereka berpuasa, iaitu 27 Mei, DAP menganjurkan “Bicara Buku Becoming Hannah” oleh Sasterawan Negara, Datuk Samad Said, di Galeri Sejarah KKB, Kuala Kubu Bharu, Selangor. Berdasarkan gambar-gambar yang ditunjukkan, didapati “Bicara Buku Becoming Hannah” ini dihadiri oleh sebahagian umat Islam yang turut membeli buku itu dari Hannah Yeoh yang kelihatan turut menurunkan tandatangan ke atas buku yang dibeli itu.

   Delete
  13. Ape nasalah puasa dengan buku hannah yeo?....sibodos yg terencat akal saje yg menyibok...buku tu tak ajak dan paksa orang masuk kristian....
   Orang islam yang tak ikut quran dan sunnah merompak dan bersubahat dengan membela perompak...ini ikut ajaran IBLIS...

   Delete
  14. Bekas Pengarah Strategik Hal Ehwal Orang Melayu-Islam DAP, Mohamad Razali bin Abdul Rahman mendedahkan pada 31 Disember 2015, perancangan-perancangan sulit parti itu untuk menawan Putrajaya dan apa yang bakal dilakukan selepas DAP dapat mengambil alih pentadbiran Kerajaan Persekutuan, di Putrajaya.

   Pemimpin DAP, Lim Kit Siang pada 2 Januari 2016 sebagaimana dilaporkan media pro-DAP, dipetik sebagai berkata, parti itu akan mengemukakan saman terhadap Mohamad Razali.

   Baca: DAP akan saman tuduhan terima RM1.2 bilion dari rejim Zionis.

   Berikut adalah ucapan penuh Mohamad Razali:

   Ucapan Pengerusi Majlis

   Bismilahirahmanirahim…

   Alhamdulillah

   Yang kita hormati saudara Mohamad Razali bin Abdul Rahman, penceramah undangan kita. Elok juga saya mengenal beliau sepintas lalu.

   Beliau merupakan salah seorang mantan Pengarah Strategik Hal Ehwal Orang Melayu-Islam dalam parti DAP suatu ketika dahulu. Dan banyak soal-soal, perkara-perkara strategi dalam parti DAP, kemungkinan beliau akan kemukakan.

   Jadi, itu sedikit latar belakang. Mungkin dia akan memperkenalkan dirinya masa sesi beliau dan sejurus selepas itu, saudara-saudara, Tuan-tuan dan Puan-puan sekalian diberi ruang sepenuhnya untuk mengemukakan soal jawab yang berkaitan dengan ceramah ataupun ucapan yang telah disampaikan oleh beliau.

   Dan saya rasa, saya tidak mahu mengambil masa yang begitu panjang. Dengan segala hormatnya majlis menjemput dan mempersilakan saudara Mohamad Razali bin Abdul Rahman untuk menyampaikan ceramah beliau, dipersilakan.

   Ucapan Mohamad Razali bin Abdul Rahman

   Bismilahirahmanirahim..Assalamualaikum warahmatulahiwabarakatuh.

   Syukur Alhamdulillah, dengan limpah kurniaan dan izin-Nya dapat kita bertemu pada pagi ini. Ini merupakan kali pertama saya berada di Putrajaya. Kali pertama dalam hidup saya.

   Mungkin Tuan-tuan dan Puan-puan tertanya-tanya saya, siapa ni, tiba-tiba berada di hadapan Tuan-tuan dan Puan-puan untuk memberi satu taklimat.

   Terlebih dahulu di sini, saya ingin memperkenalkan diri sayalah siapa. Saya Mohamad Razali. Saya anak anak jati Pulau Pinang. Lahir di Pulau Pinang, besar di Pulau Pinang, belajar di Pulau Pinang. Telah pun berumah tangga, mempunyai dua orang cahaya mata, seorang sahaja isteri ya.

   Delete
  15. Saya ini bekas ahli DAP. Dalam DAP ini, untuk pengetahuan Tuan-tuan dan Puan-puan, banyaklah jawatan-jawatan penting yang saya pegang semasa saya berada dalam pentadbiran DAP ataupun pentadbiran Kerajaan Negeri Pulau Pinang.

   Saya ini merupakan bekas Setiausaha Politik kepada ataupun lebih dikenali sebagai Lim Guan Eng. Pegawai Tugas-tugas Khas dia. Saya juga merupakan bekas Ketua Organisasi DAP Bahagian Jelutong.

   Setiausaha Publisiti DAP negeri Pulau Pinang, Timbalan Ketua Pemuda Bahagian Pulau Pinang. Pegawai Khas kepada Ahli Parlimen Jelutong.

   Selepas itu, saya merupakan Pengarah Pilihanraya untuk DUN Sungai Pinang di Pulau Pinang ini. Lepas itu, Pegawai Khas kepada YB Jeff (Ooi), Ahli Parlimen Jelutong juga. Timbalan Pengerusi Melayu Pulau Pinang dan saya jugalah Timbalan Pengarah Strategi untuk pilihanraya negeri untuk tahun lalu.

   Saya juga telah dilantik sebagai salah seorang Ahli Strategi dalam DAP ialah satu jawatankuasa, minta maaf..yang dilantik oleh Guan Eng.

   Dalam DAP ini ada tujuh belas (17) orang pakar strategi yang dilantik oleh Setiausaha Agung DAP. Lima belas (15) orang Cina, seorang (1) India dan seorang (1) Melayu. Saya merupakan wakil orang Melayu yang berada dalam G17.

   G17 ini untuk pengetahuan Tuan-tuan dan Puan-puan adalah merupakan satu jawatankuasa sulit, hanya Setiausaha Agung dan pemimpin-pemimpin tertinggi saja yang ada, yang lain semua tak ada.

   Kami dilatih oleh pakar-pakar daripada luar negara. Saya dilatih hampir tiga tahun oleh pihak Israel. Tiga tahun saya berada di bawah naungan pihak Israel. Latihan yang saya terima semuanya berbezalah daripada US, UK, Australia, Jerman, Kanada, Belgium.

   Di Malaysia ini, kami sempat buat di tiga tempat saja. Satu di Pulau Pinang. Lepas itu kami buat di Hotel Shangg di Johor dan satu lagi di Selangor, di Hotel Quality Shah Alam. Lain semua di luar negara.

   Saya kata saya dilatih tiga tahun oleh pihak Israel, jadi ideologi saya dengan Tuan-tuan dan Puan-puan berbeza lah.

   Saya cuma terima dua ideologi saja. Satu Malaysian Malaysia dan lagi satu fahaman Zionis. Lain..semua saya tolak. Saya tolak semua. Dua ini saja yang saya terima. Saya lebih pentingkan parti saya ni daripada anak ke..bini ke..family ke segala-galanya, parti its more semua important bagi saya.

   Ini merupakan taklimat saya yang ke 105 dalam masa tiga bulan saya merantau hampir ke seluruh pelusuk tanahair. Ini yang ke 105 pada pagi ini.

   Delete
  16. Jadi, saya di sini ingin berkongsilah pengalaman saya, apa yang saya diajar oleh pihak-pihak Yahudi.

   Tugas utama saya Tuan-tuan dan Puan-puan. Tugas utama saya semasa saya berada dalam Kerajaan Negeri adalah merancang bagaimana nak mengusir orang Melayu ni keluar daripada Pulau Pinang.

   Saya tak tuduh orang lain, saya tak kata orang tu baik, orang tu tak baik. Saya adalah orang yang terlibat secara langsung isu tanah-tanah orang Melayu di Pulau Pinang ini.

   Isu di Pokok Asam di Jeletong, isu di Balik Pulau, Bayan Mutiara, pelupusan masjid yang berharga RM 125 juta ini. Sayalah orang yang terlibat secara langsung yang merancang supaya kita tukar tapak masjid itu ke bangunan komersial. Sayalah orangnya.

   Saya ni bekerja di dua tempat. Satu dengan Kerajaan Negeri Pulau Pinang dan lagi satu dengan Ivory Property, salah satu pemaju yang terkenal di Pulau Pinang yang telah mengambil projek Bayan Mutiara.

   Saya dibayar hampir RM12,000 oleh Kerajaan Negeri dan RM4,000 oleh Ivory Property. Lebih kurang RM16,000 tak termasuk dengan elaun ataupun benda-benda lain lah. Boleh dikatakan RM20,000 lah sebulan.

   Cukup mewah semasa saya berada dalam kerajaan DAP ini, cukup mewah, terlalu mewah. Apa yang saya tak ada, semuanya saya dapat. Saya ni merupakan anak emas lah orang kata kepada Lim Guan Eng.

   Tapi saya tidak akan muncul di hadapan, tidak pernah muncul di hadapan. Selalunya akan berada di belakang tabir sahaja. Saya tidak dibenarkan muncul di hadapan.

   Ini merupakan Ketua Pakar Strategi DAP, Tony Pua, Ahli Parlimen Petaling Jaya. Di bawah dia lah kami enam belas (16) orang berada. Dia cukup pakar. Ini manusia yang cukup berbeza. Cara pemikiran dia, idea dia, lain daripada yang lain. Saya duduk dengan dia hampir tiga tahun. Memang tahulah cara dia.

   Berbeza, dia merupakan manusia yang cukup uniklah bagi saya. Pemikiran dia ni terlalu geniuslah. Susah nak dapat orang macam dia ni. Tapi apa nak buat, dia berada dalam parti DAP. Cukup berbeza. Satu manusia yang cukup istimewa Tony Pua ni. Itu untuk pengetahuan Tuan-tuan dan Puan-puan.

   Di sini, saya ingin berkongsi satu pengalaman saya, apa latihan yang diberi oleh pihak Yahudi. Dia cakap, cara-cara kita nak dapatkan idea atau ilham, katalah kita ada satu masalah tapi kita tak tahu jawapannya. Kita tak tahu cara nak menyelesaikan.

   Dia kata, cukup mudah. Cukup mudah dia kata. Gunalah tiga benda ni saja, dia kata kita boleh dapat jawapannya. Kita dapat tiga jawapan, pilihlah satu jawapan yang terbaik.

   Dia kata yang pertama, kalau kita ada satu masalah tak tahu jawapan. Semasa kita nak tidur pada malam hari tu, ambillah sekeping kertas dengan pen, letaklah di sebelah kiri kita dan kita tidurlah sambil memikirkan masalah yang belum dapat jawapan. Kita tidur macam biasa tapi kita fikir masalah yang kita tak dapat jawapan.

   Delete
  17. Di tengah-tengah malam masa kita tidur tu, jawapan pertama yang kita akan dapat. Confirm jawapan pertama yang akan kita dapat, dia kata, bangun dan tulislah pointnya, dia takut bangun pagi kita akan lupa. Lepas itu tidurlah seperti biasa.

   Yang kedua dia kata, semasa kita mandi di pagi hari. Masa kita mandi di pagi hari Tuan-tuan dan Puan-puan, minda kita pada masa itu akan terbuka cukup luas. Masa tu Tuan-tuan dan Puan-puan cuba fikirlah masalah tu, jawapan yang kedua akan dapat.

   Yang ketiga dia kata, semasa kita membuang air besar. Bila dia kata air besar, kami pun gelak. Merepek Yahudi ni, takkan masa buang air besar pun dapat idea. Dia rasa marah. Dia rasa kami yang tujuh belas ni (gelak), dia rasa tercabar.

   Dia bagi satu soalan kat kami suruh buat ketiga-tiga cara ni, esok pagi mailah dengan jawapannya. Kami buat. Tujuh belas orang ni buat.

   Benda ni berlaku di Hotel Shangg (Ipoh), Perak. Kami buat ketiga-tiga benda ini. esok pagi Tuan-tuan dan Puan-puan, tujuh belas orang mendapat jawapan. Jawapan kami cukup berbeza, tujuh belas orang ni tetapi matlamat yang sama.

   Kalau Tuan-tuan tak percaya, cubalah malam ni, tak salah kita cuba. Cuba sekali cukup, tengok kelainannya macam mana, berbeza.

   (Tayangan gambar) Sebelah Ketua Menteri Pulau Pinang, beliau merupakan Pengarah Urusan Ivory Property yang telah mengambil projek Bayan Mutiara. Bayan Mutiara ni bukan diberi secara open tender.

   Kita bincang tentang isu ini pada 26 Mac 2009 di Medan, Indonesia. Saya telah membuat rombongan ni pergi ke Medan antara Ivory Property dengan Kerajaan Negeri. Kita telah pergi ke Medan berbincang, tiga hari dua malam di sana.

   Kami telah berbincang tiga hari dua malam. Itu tidak diberi open tender. 2009..kita dah set dah nak bagi dekat Ivory Property. Harga sekaki tanah di Pulau Pinang, di tempat itu berharga RM420 sekaki tanah harganya. Bayangkanlah, projek itu bernilai lebih RM1 billion pada masa itu.

   Sekarang lebih lagi. Memang tak diberi open tender, dah diset kita akan bagi dekat Ivory Property.

   Sayalah orang yang terlibat. Sayalah orang tengah antara Kerajaan Negeri dengan Ivory Property untuk projek Bayan Mutiara. Begitu juga dengan projek-projek lain yang sedang rancak sekarang.

   Sedang diusahakan terutamanya di bahagian Batu Feringgi tu, Island Resort Moon Light Bay..semua itu merupakan sayalah orang yang terlibat.

   Walaupun tak dapat kelulusan disebabkan lereng bukit tapi saya berjaya menggunakan kuasa yang ada kat saya mempengaruhi Kerajaan Negeri supaya memberi kelulusan kepada Ivory Property. Banyaklah saya buat di sana Tuan-tuan dan Puan-puan.

   Merampas tanah-tanah orang Melayu, merobohkan kedai-kedai orang Melayu, sayalah orangnya. Kalau kami tahu dia tu tak sokong Pakatan Rakyat, tak sokong DAP, kami akan pastikan kedai dia akan diroboh walaupun dia ada lesen ke apa, kita akan cari teknikal apa pun untuk merobohkan kedai dia atau sekurang-kurangnya menyaman dia, bagi denda. Macam tu cara kami.

   Delete
  18. Kalau dia tu merupakan penyokong Pakatan Rakyat, you tak ada lesen pun tak ada masalah, kita akan benarkan you berniaga.

   Contoh saya boleh bagi. Tuan-tuan kalau pi ke Pulau Pinang, pergilah ke Jalan Yong Len berhampiran dengan Hotel Sunway, di sana merupakan penyokong-penyokong tegar DAP yang berniaga di sana. Mereka tidak mempunyai lesen ke apa, tak ada.

   Disebabkan mereka hardcore DAP, kita sanggup tutup jalan daripada pukul 4 (petang) hingga 12 (malam) untuk memulakan mereka berniaga. Sebab depa penyokong DAP. Kalau penyokong UMNO ke Barisan Nasional ke, padah akan menanti dia. Sampai macam tu saya buat.

   Saya merupakan orang yang merancang segala-galanya. Akan memberi nasihat kepada Lim Guan Eng atau Majlis Perbandaran Pulau Pinang. Merekalah yang akan menjalankan tugas ini tapi kami tujuh belas orang ni tak akan muncul.

   Begitu juga di Selangor Tuan-tuan. Tony Pua..Ronie Liu merupakan pakar strategi DAP. Hanya dua. Salah seorang Ahli Parlimen dan Exco Kerajaan Negeri Selangor. Mereka ini yang berada dalam kepimpinan G17, yang lain itu semua merupakan orang-orang biasa saja.

   Saya ingin berkongsi pengalaman saya semasa berada di Sibu sebagai Timbalan Pengarah Strategi untuk Pilihanraya Negeri pada tahun lalu.

   Saya sepatutnya berada di Sibu hampir dua minggu. Lepas Dewan Undangan Negeri (DUN) dibubarkan. Semasa dewan (DUN) dibubarkan, saya berada di Shanghai, China atas urusan rasmi kerja saya.

   Jadi, saya agak lewat sikit datang ke Sibu. Apabila saya sampai di Sibu, tempat tinggal ataupun bilik hotel yang sepatutnya disediakan oleh DAP ini, telah pun diambil alih oleh rakan saya daripada Selangor.

   Jadi, kita maklumlah bila dah bubar dewan tu, hotel penuh tiba-tiba, rumah sewa apa pun tak ada. Saya sampai di Sibu pukul 12 tengah hari sampai malam ni saya tak tahu nak duduk mana. DAP berusaha carikan satu tempat tinggal untuk saya. Tak dapat juga. Last, pukul 7.30 malam, barulah DAP membuat satu keputusan.

   Akhirnya saya telah ditempatkan di salah sebuah gereja di Sibu. Saya tinggal di gereja hampir dua minggu Tuan-tuan dan Puan-puan. Saya sanggup tinggal kerana apa, perbezaan politik saya berbeza. Berbeza…saya duduk dua minggu di asrama gereja. Kiri kanan paderi-paderi daripada luar negara. Saya sanggup duduk.

   Banyaklah paderi-paderi yang saya bertemu di sana ni. Mereka ingat saya ni orang India sebab muka nampak macam orang India. Sebab saya pun tahu empat bahasa. Bahasa Malaysia, bahasa Inggeris, bahasa Tamil pun saya tahu, bahasa Mandarin pun saya tahu.

   Delete
  19. Jadi, mereka ingat saya ni orang India. Ada seorang paderi tu, semasa dia berjumpa saya, dia dok bercakap bahasa Tamil dengan saya, dia ingat saya India. Dia pun tak tanya nama saya, dia dok panggil saya brother ja. Saya pun panggil dia brother balik.

   Saya tanya kat dia, apa you buat kat sini hampir lima tahun. Nama dia Martin. Beliau ni fasih berbahasa Melayu, cukup fasih paderi ni. Dia kata, dia dok di Sibu ni hampir lima tahun.

   Tanya kat dia, apa you buat lima tahun kat sini? Adakah ditugas nak ajar cara-cara nak sembahyang orang Kristian ke?

   Dia kata, tak. Yang tu bukan tugas dia. Tugas utama dia adalah untuk mengkristiankan orang-orang Melayu di Sibu.

   Bila dia kata benda ni, saya rasa macam tak terkejut, biasa je. Oh macam tu ke, okay. Tanya balik kat dia, dah berapa ramaikah orang Melayu yang telah dikristiankan di Sibu? Saya tanya balik kat dia. Dia kata, terlalu ramai, lots.

   Dia kata, paling tidak sekurang-kurangnya dua orang Melayu akan dikristiankan setiap dua minggu. Bayangkanlah dia dok sana lima tahun, satu paderi. Tak termasuk paderi-paderi yang lain.

   Saya nampak Tuan-tuan dan Puan-puan, depan mata saya ni. Dua orang gadis Melayu, pakai tudung labuh, pakai baju kurung, masuk ke dalam gereja. Mereka pergi ke mana? Tempat sembahyang orang Kristian dalam tu, dewan sembahyang. Tak tahu depa pi pasal apa.

   Saya nampak, lepas dua hari saya berjumpa dengan paderi tu. Saya nampak, remaja, awal 20-an..mereka masuk.

   Selepas saya berada di sana seminggu, saya sajalah nak tipu juga, masuk ke dalam menghampiri dewan sembahyang orang Kristian, nampak satu papan kenyataan, dia tulis apa, “Muslim and pet not allow,” “Orang Islam dan binatang tak dibenarkan masuk”, terpampang di sana.

   Saya cuma tangkap gambar. Lepas tu saya kembalilah tugas saya Pakar Strategi DAP.

   DAP bertanding 15 kerusi di Sarawak. Kami menang 12 (kerusi). Kali pertama DAP menang kerusi yang terlalu banyak, paling kuat yang biasa kami menang pun 6 (kerusi). Inilah kali pertama (menang).

   Saya ni tugas saya di Sarawak adalah menghasut…menghasut orang-orang Iban supaya membenci kerajaan Barisan Nasional. Menghasut orang-orang Melayu supaya membenci kerajaan. Saya buat benda-benda ni Tuan-tuan dan Puan-puan.

   Apa yang saya diajar oleh pihak Yahudi tiga tahun, saya jadikan Sibu ini sebagai pusat uji kaji saya, eksperimen. Tiga tahun saya di bawah naungan mereka ni. Saya buat dan saya berjaya. Saya berjaya menghasut mereka semua ni supaya membenci kerajaan Barisan Nasional. Saya buat semua benda ni sampai kami menang.

   N46 tu, (DUN) Dudong, ikut sejarah DAP, tak pernah menang sekali pun. Itu merupakan kubu kuat kepada SUPP tapi saya berjaya dengan majoriti 346 undi. DAP menang kerusi tu. Kerusi tu memang tidak diberi harapan langsung oleh DAP.

   Delete
  20. Tapi saya ambil cabaran, I can do it. Saya dengan rakan saya ambil sebagai cabaran. Kami fokus khusus untuk kerusi itu.

   Kami dibekalkan sehari Tuan-tuan dan Puan-puan, RM5,000 oleh DAP. Setiap hari pukul 8 pagi, saya akan pergi ke pejabat ambil duit RM5,000. Duit itu saya kena guna habiskan sebelum pukul 10 malam. Saya kena habiskan setiap hari RM5,000.

   Nak habis duit bukannya susah, senang je. Very easy. Kebanyakan saya laburlah di rumah-rumah panjang dan juga kawasan-kawasan orang Melayu.

   Kita pun guna politik wang juga. Siapa kata DAP tak guna politik wang. Kita guna lagi banyak. Kekuatan atau kewangan DAP sekarang ini terlalu kukuh.

   Saya berani jamin, saya berani kata, DAP merupakan satu parti yang paling kaya di Malaysia ni. Paling kaya. UMNO pun tak kaya macam DAP ni.

   Kekuatan ekonomi yang mereka ada sekarang selepas 2008 berbeza. Cukup berbeza.

   So, ini merupakan kempen poster saya pada tahun 2010 (tunjuk slide). Saya bertanding jugalah dalam satu pemilihan peringkat negeri Pulau Pinang, sebanyak 95 calon bertanding. Dia nak pilih 25 orang saja.

   Tapi saya berjaya mendapat tempat yang ke 21. Selepas itulah saya dilantik sebagai Timbalan Pengerusi DAP Melayu di Pulau Pinang.

   Tapi saya difund. Fund yang saya dapat ni semuanya melalui Lim Guan Eng. Dia yang fund untuk kempen saya. Secara sulit dia bagi duit untuk saya. Dia nak pastikan saya menang. Dialah yang beri segala-gala kemewahan untuk saya berlobi pada tahun itu.

   Jadi, selepas saya menang di Sibu ni, kami kembalilah ke Pulau Pinang. Lepas seminggu, YB Jeff, Ahli Parlimen Jelutong telah membuat satu mesyuarat.

   Saya Setiausaha Bahagian pada masa tu. Dia buat satu mesyuarat, ingin membuat satu jamuan makan malam meraikan kemenangan DAP di Sarawak.

   Jadi, kita buat satu keputusan, ingin menjemput 12 calon yang menang di sana datang ke Pulau Pinang untuk merayakan bersama-sama kami. Satu jamuan makan malam.

   Jadi, kita tetapkan pada 5 Mei 2011 di Hotel Red Rock. Semua dah siap, kita dah atur semua dah. Selepas mesyuarat tu, saya terbang ke Indonesia balik, urusan kerja.

   Kami di Ivory Property ada satu projek di Indonesia. Setiap dua minggu saya kena pergi ke Indonesia. Sebab saya ni pegawai untuk projek tu lah. Saya akan ulang-aliklah. Setiap dua minggu saya akan pergi ke Indonesia.

   So, saya berada di Indonesia hampir seminggu, kebetulan pada minggu tersebut. Jadi, saya serahklan semua tugas-tugas saya ni dekat Penolong Setiausaha saya, saya serah kat dia.

   Lepas itu, saya balik ke Malaysia ni 4 Mei 2011. Malam tu, esok tu dah 5 (Mei) 2011. Saya pun tak tanya kat dia perancangan, sebab saya tahu dia can do everything.

   Delete
  21. 5 Mei 2011 saya hadir. Saya hadir dalam pukul 8 lebih, saya hadir. Sepatutnya yang kena ada dalam majlis tu Tuan-tuan dan Puan-puan, 40 orang saja, ahli parti bahagian Jelutong dengan ADUN yang menang 12 orang.

   Tetapi yang ada pada malam tu Tuan-tuan dan Puan-puan, hampir seratus orang berada dalam dewan tu. Ada setengah paderi yang saya biasa jumpa di Miri, Bintulu, di Kuching, di Sarikei dan juga di Sibu. Banyak paderi yang saya kenal. Begitu juga paderi daripada Seri Aman.

   Saya rasa hairan. Majlis makan DAP, pasal apa paderi ni hadir? Ada pula setengah-setengah wakil luar negara yang saya tak pernah kenal langsung. Saya tanya kat rakan saya, pasal apa semua paderi ni hadir. Sedangkan ini cuma makan malam DAP saja? Dia kata, dia pun tak tahu. YB (Jeff) yang jemput.

   Saya rasa malam tu tak puas hati lah. Saya Setiausaha Bahagian, kenapa benda ni tak dimaklumkan kepada saya terlebih dahulu. Saya tanya kat dia balik, siapa orang-orang putih ni? Dia kata, mereka merupakan Ketua Paderi daripada beberapa negara asing.

   Rasa satu sangsi kat saya ni. Majlis makan malam DAP, pasal apa Ketua Paderi luar negara dan dalam negara hadir. Inilah penganjur majlis dia, Ahli Parlimen Jelutong.

   Majlis pun bermulalah dengan ucapan Ahli Parlimen Jelutong ni. Sebelum ni Tuan-tuan dan Puan-puan, ucapan dia sama. Saya boleh terima dia kutuk Islam, menghina Islam, saya boleh terima, tak ada masalah bagi saya, no problem. Tapi pada malam tu, dia kata benda yang sama juga, saya tak boleh nak terima langsung.

   Dia mempertikaikan, dia kata agama Islam merupakan satu agama pengganas, terorist religion. Dia mempertikaikan kenapa al Kitab tidak dibenarkan masuk ke Semenanjung Malaysia. Macam-macam dia mempertikaikan.

   Benda yang sama dia kata dulu masa kempen di Sarawak, bagi saya okay. Tapi malam tu saya rasa macam marah, geram. Saya duduk di meja yang keempat, pasal tak puas hati tapi saya diam.

   Saya mendiamkan diri. Datang pula seorang paderi daripada Seri Aman. Nama beliau paderi Jackson daripada Seri Aman, Ketua Paderi Seri Aman.

   Ucapan dia Tuan-tuan dan Puan-puan, dia kata, hanya Nabi Isa saja dalam dunia ini yang boleh membawa masuk syurga bukan Nabi Muhammad, dia kata. Nabi Muhammad dia kata, tidak layak dipanggil Nabi.

   Sebab itulah pihak Kristian telah berusaha untuk mengkristiankan seramai banyak yang boleh untuk mereka juga bersama-sama kami untuk masuk ke syurga. Masuk ke syurga dia kata.

   Dia kata, Nabi Isa merupakan anak Tuha

   Delete
  22. Dia kata, Nabi Isa merupakan anak Tuhan. Cuma dia seorang sahaja boleh memberi jaminan semua orang dalam dunia ni masuk syurga.

   Lepas itu datang pula Ketua Paderi daripada Afrika Selatan. Ucapan beliau, dia kata, mereka telah membuat satu frame time.

   Dalam jangka masa sepuluh tahun, mereka akan pastikan agama rasmi Malaysia adalah agama Kristian. Dan pada masa itulah YB Jeff telah bangun dan beri satu kenyataan.

   Dia kata apa, pihak DAP telah setuju untuk bekerjasama dengan pihak Kristian untuk menjayakan misi ini. Kita akan berganding bahu dengan pihak Kristian untuk pastikan dalam masa sepuluh tahun agama rasmi Malaysia adalah agama Kristian.

   Paderi yang saya maksudkan itu inilah yang duduk di tengah-tengah berbaju orange, beliaulah Ketua Paderi daripada Afrika Selatan (tunjuk gambar).

   Lepas tu, paderi tu kata, kita akan menghantar banyak mubaligh-mubaligh Kristian datang ke Semenanjung Malaysia. Dia kata, projek mereka di Sabah dan Sarawak telah berjaya.

   Lepas ini mereka akan fokus di Semenanjung Malaysia. Tentang dana, no problem. Kita akan salurkan melalui parti DAP dan juga NGO-NGO Kristian.

   Dan selepas itulah, tiga puluh lima (35) paderi dipanggil, dia panggil satu-satu nama datang ke depan buat satu bulatan. Inilah cara mereka ingin berikrar, bersumpah dan berdoa, tiga dalam satu.

   Saya merakam segala-galanya apa yang berlaku pada malam itu. Saya merakam. Rasa tak puas hati. Nak keluar tak boleh, pintu tutup dah. Saya merakam segala-galanya.

   Dia panggil satu tu nama datang ke depan buat, mereka ingin berdoa. Mulanya doa mereka okay, keamananlah, kesejahteraanlah, it’s ok bagi saya, you doa macam biasa.

   Tetapi ini kenyataan terakhir yang dikeluarkan oleh paderi itu, “we must sure Christian became official religion in Malaysia and we must make sure the next Prime Minister is a Christian”.

   (Tayangan gambar) Gambar ini Tuan-tuan lebih jelas, siapa yang terlibat, tengoklah kedudukan Ahli Parlimen Jelutong. Semasa beliau memberi kenyataan akhbar, beliau kata, semasa kejadian ini beliau sedang makan dan bermain ipad.

   Tapi Tuan-tuan boleh lihat di manakah kedudukan pemimpin-pemimpin DAP pada masa itu.

   Saya dok rakam Tuan-tuan dan Puan-puan. Saya terkejut, saya rasa macam saya ni terjaga daripada mimpi, saya rasa macam saya kena satu penampar. Terjaga, takkan disebabkan politik, sebabkan saya ni nak jadi calon PRU ke 13, disebabkan duit, takkan aku nak jual agama kot?

   Timbul satu kesedaran pada masa itu. sebelum itu memang saya tak sedar langsunglah. Tak sedar, everthing block. Everthing saya block, saya tak boleh terima.

   Tapi pada malam itu, timbul satu kesedaran, rasa tak puas hati, nak keluar tak boleh pintu tutup. Saya tunggu sampai pukul 10.35 malam pintu dibuka, saya keluar terus pergi ke tempat letak kereta saya. Masuk dalam kereta, saya duduk diam. Saya duduk hampir setengah jam dalam kereta, saya duduk sorang-sorang.

   Saya memikirkan kejadian yang baru berlaku dengan kezaliman yang saya buat selama ini semasa saya berada dalam kerajaan Negeri Pulau Pinang. Takkan disebabkan nak jadi calon, dibayar gaji tinggi, aku nak jual agama?

   Itulah kali pertama dalam hidup saya Tuan-tuan dan Puan-puan, saya menangis untuk agama Islam. Kali pertama, sebelum ni tak ada, jahil. Kali pertama saya menangis, menyesal. Hampir setengah jam saya dok sorang.

   Selepas itu saya kembalilah ke rumah saya. Dua hari kehidupan saya ni tak menentu, rasa tak puashati. Dua hari juga saya tak pi ke pejabat. Pejabat saya tingkat 28, pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang.

   Isteri saya pun tanya saya, “What happen to you? Pasai apa you nampak semacam je?”. Saya habaq kat dia, saya ni kurang sihat. Sebab isteri saya dia memang tak tahu apa pergerakan saya. Sebab saya ni ambil sumpah cara orang Yahudi.

   Delete
  23. Saya habaq, saya ambil sumpah cara orang Yahudi. Satu perenggan sumpah dia kata apa, “Don’t trust anybody even those she is your wife.” Jangan percaya sesiapa pun, walaupun dia isteri kamu sendiri. Sampai tahap tu saya ikut.

   Isteri saya cuma tau, saya pergi mesyuarat, balik mesyuarat. Pi luar negara, balik luar negara.

   Saya kata dia, “You don’t ask me what I doing. Apa yang you nak, you minta I bagi. Tapi you jangan tanya apa yang saya buat.”

   Sampai tahap tu saya buat kat dia.

   Dua hari memang saya pressure habis. 5 hari bulan berlaku (5 Mei 2011), tiba-tiba 7 hari bulan (7 Mei 2011), keluar dalam Utusan Malaysia, “Kristian Agama Kristian Rasmi?.”

   Saya masa tu dok dalam market nak beli makanan, terpampang Utusan. Saya pun belilah paper Utusan tu. Beli, saya baca.

   Itulah kali pertama saya beli paper Utusan. Selama ni saya tak pernah beli, saya cuma baca Harakah, Keadilan dengan Roket. Tiga ni saja, lain semua saya tolak.

   Saya baca apa yang ditulis oleh wartawan tersebut. Benda ni baru dua hari lalu berlaku, macam mana puak ni boleh tau. Rasa hairanlah. Tak apalah, saya ambil paper ni buat balik rumah.

   Saya tunjuk kat isteri saya, saya tunjuk kat dia, suruh dia baca. Dia pun bacalah. Dia pula tanya saya, “Betulkah benda ni berlaku?”. Saya kata yes, benda ni memang berlaku.

   Dia tanya pula, “Macam mana you tahu benda ni berlaku?”. Saya kata, saya hadir dalam majlis tu. Dia tanya lagi, “Sejak bila you pi majlis Kristian ni?”. Dia tanya kat saya.

   Dan selepas itulah, saya menceritakan segala-galanya apa yang saya buat semasa saya berada dalam DAP. Saya dedahkan audio, video, dokumen yang ada kat saya. Saya tunjuk kat dia yang orang Melayu memang tak tahu langsung yang kami dok buat.

   Saya mendedahkan segala-galanya. Dia menangis Tuan-tuan dan Puan-puan. Dia tak dapat nak terima yang suami dia ni buat perkara ni.

   Tahu dia kata apa kat saya, “Tak sangka aku hidup selama ini dengan seorang pengkhianat!”. Isteri saya kata kat saya, “You ni di depan terlalu elok, tapi di belakang you adalah syaitan nombor satu.” Dia kata kat saya, dia tak dapat terima saya buat kerja ni.

   Tuan-tuan tahu tak, pada satu ketika tu, cara percakapan dia ni, kalau boleh dia tak mahu hidup dah dengan saya. Dia tak boleh terima saya buat benda ni.

   Saya minta maaf. Saya mengaku kesilapan saya, memang saya tahu saya silap semasa saya berada dalam DAP, memang saya silap.

   Memang saya tahu, saya buat benda ni. Disebabkan apa? Duit, nak jadi calon, disebabkan harta. Tiga sebab nilah, tahu dia kata apa, “Kalau you sanggup menikam bangsa dan agama you dengan tiga benda ni, saya tak hairan satu hari you boleh jual saya juga disebabkan politik.” Sampai tahap tu dia kata kat saya.

   Saya minta maaf kat dia. Saya mengaku kesilapan saya. Saya konfran dengan dia hampir empat jam. Sampai akhir tu, saya merayu kat isteri saya ni agar saya diberi satu peluang untuk hidup bersama. Sampai tahap tu saya pi.

   Dia kata, “Kalau saya bagi satu lagi peluang, apa yang you nak buat? Adakah you sanggup mendedahkan benda ni kat orang Melayu? Orang Melayu tak tahu perancangan DAP ni, adakah you sanggup dedah? Adakah you sanggup buat laporan polis tentang isu Kristian ni? Semua pihak menafikan benda ni tak akan berlaku. Tapi bukti ada di tangan you. Adakah you sanggup?.”

   Delete
  24. Saya kata yes, saya sanggup buat. “Betul ke you sanggup? Kalau you buat, sekelip mata you akan hilang apa yang you ada”.

   Saya kata, saya lebih rela hilang harta ke, wang ke daripada saya hilang agama selepas ini. Saya kata kat dia, saya menyesal dengan apa yang saya buat.

   Dia kata, “You tak guna pi minta maaf kat saya. You kena minta maaf kat setiap orang Islam kat Malaysia ni sebab kesilapan yang you buat ni terlalu besar. Dosa yang you buat ni terlalu besar.”

   Saya kata, yes saya sanggup. “Okay tak apa, saya nak tengok.” Dia kata dia nak tengok.

   Selepas itulah 13 Mei, saya pergi membuat laporan polis. Dan di pagi hari tu, sebelum saya nak pergi buat laporan polis, masa itulah saya terharu dengan isteri saya ni, walaupun dia tak puas hati dengan saya tapi dialah berada di belakang saya memberi semangat. Menjadi tulang belakang saya membuat laporan polis.

   Masa tu baru saya sedar kelebihan seorang isteri, seorang wanita tu macam mana. Sebelum ni saya tak pandang pun, duduk tepi cukuplah. Sampai tahap tu.

   Dia pi ikut saya buat laporan polis. Terharu…saya cukup terharu. Disebabkan dialah saya boleh berada di depan Tuan-tuan dan Puan-puan sekarang ini.

   So, di sini saya nak tunjuk rakaman yang keluar dalam TV3 pada hari tersebut. (Tayangan rakaman)

   Soal siasat hampir lima jam pada hari tu, hari pertama oleh pegawai penyiasat. Dan lima kali jugalah saya dipanggil oleh pihak polis untuk beri keterangan tambahan.

   Jadi, selepas saya buat laporan polis ni, saya pun nak baliklah ke rumah. Saya on balik handphone saya ni, masa buat laporan saya off.

   Bila saya on Tuan-tuan dan Puan-puan, saya dapati hampir keseluruhan pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat cuba menghubungi saya pada masa itu. Bila saya check balik satu-satu call tu, semua call yang memang kenallah.

   Ketua Menteri Pulau Pinang, yang hari pertama sahaja, lepas saya buat laporan polis, dia cuba menghubungi saya hampir 35 kali, Lim Guan Eng ni. Tak termasuk Lim Kit Siang, Karpal Singh, Jeff Ooi, Ronnie Liu, Tony Pua, daripada Pas ada, daripada PKR ada. Semua cuba nak menghubungi saya.

   Dua hari saya tak berani nak ambil phone, takut. Saya takut nak ambil phone, dua hari pressure. Isu dah meletup hangat, kita stress, dua hari saya duduk diam.

   Sampailah hari ketiga tu, dalam pukul 9 pagi, Lim Guan Eng memang dia call, tiap-tiap hari dia call saya.

   Hari ketiga tu saya beranikan diri angkat phone, tak apa saya ambillah. Saya panggil dia boss. Memang daripada dulu saya panggil dia boss. Dan saya pun jawablah, saya kata good morning.

   Bila dia dengar suara saya Tuan-tuan dan Puan-puan, dia tak kata apa terus dia maki saya. Dia maki-hamun saya dalam bahasa Inggeris. Macam-macam dia kata kat saya.

   Dia kata apa kat saya, “Why you go made report, you should came to us, we can talk decision before you going to the police.”

   Saya kata, “Boss this is regarding my religion.”

   Delete
  25. I don’t care about your religion, party it’s more important than your religion.”

   Parti lebih penting daripada agama kamu, dia kata.

   “Saya nak kamu tarik balik laporan polis ni hari ini juga.” Dia bagi arahan kat saya, tarik balik laporan polis tu hari ini juga.

   Saya kata, “Sorry boss, saya takkan tarik balik.”

   “Razali, you don’t against me. You know isn’t my character. You know isn’t very well.”

   Guan Eng ni Tuan-tuan dan Puan-puan, dia merupakan seorang pemimpin yang mempunyai dua watak yang cukup berbeza. Saya dok lama dengan dia. Di hadapan Tuan-tuan dan Puan-puan, itu merupakan watak lakonan sahaja.

   Di belakang itu adalah watak real Lim Guan Eng. Siapa yang rapat dengan dia yang biasa tengok watak sebenar Lim Guan Eng.

   Beliau mempunyai satu kumpulan gangster yang cukup-cukup jahat di Pulau Pinang. Mereka sanggup buat apa sahaja untuk Lim Guan Eng.

   Saya tahu sebab saya bersengkokol dengan mereka pada masa itu. Saya bersengkokol dengan dia pada masa itu, saya tahu siapa-siapa dia ini.

   Dia kata, “You don’t against me.”

   Saya kata, “No, saya tetap dengan pendirian saya tak tarik balik laporan polis itu.

   I stick which my decision, I won’t pull out this report.”

   “Ok never mind Razali, if you don’t want pull out, I will make sure after this your life in Penang were be miserable.” Saya akan pastikan kehidupan kamu di Pulau Pinang akan huru-hara.

   “Never mind..whatever you to do I don’t care.” Saya letak phone.

   Lepas setengah jam, dia call. Saya tak mahu jawab dah.

   Lepas itulah pada 18 Mei, seorang pemimpin tertinggi Pas menghubungi saya. Saya dengan beliau ni cukup rapat, lebih kurang abang dengan adiklah, kami dua ni. Banyak tempat kami pi bersama.

   Semasa kejadian ni, beliau berada di luar negara. Lepas balik ni, mungkin dia tahu, dia call saya. Saya panggil dia abang. Dia call, bagi salam tak jawab juga. Dia pun serupa juga, maki saya.

   “Awat hang ni bengong pi buat laporan polis ni? Siapa suruh hang pi buat?.”

   “Abang, ini isu agama bang.”

   “Takpe, demi politik agama kita boleh kompromi.” Dia kata.

   “Tak salah kita kompromi agama demi politik. Matlamat utama kita nak tawan Putrajaya. Siapa yang suruh hang pi buat benda ni? Hang ni calon yang akan bertanding. Siapa suruh hang buat? Ni, hang pikiaq masa depan hang, masa depan anak hang, bini hang. Hang tak sepatutnya buat benda ni. Aku nak hang tarik balik laporan polis hari ni juga. Aku nak hang tarik balik.”

   “Sorry bang, isu agama..mana boleh. Abang tau tak benda ni berlaku?”

   “Memang aku tau berlaku. Takpa, kita menang dulu Putrajaya, lepas tu kita tau la kita nak buat apa. Janji menang dulu.”

   Saya kata dia, “Isu agama.”

   “Aku kata takpa..takpalah. adakah Islam hang lebih daripada aku? Aku Pas tak ada apa. Hang DAP tahu apa?”.

   Sampai tahap tu dia kata kat saya.

   “Aku nak hang tarik balik laporan ni. Hang tarik.”

   Saya masih bertegas saya takkan tarik balik. “Bang, walau apa pun terjadi, saya takkan tarik balik.”

   “Hang pasai apa keteqaq (degil) sangat ni? Pasai apa hang jadi macam ni? Apa dah jadi dengan hang?. Okay, sekarang kita settle. Kami sanggup bagi kat hang RM1 juta kalau hang sanggup tarik balik laporan polis tu.”

   RM1 juta ditawarkan kepada saya. Cukup senang dia kata, kalau setuju dalam masa tiga hari kita akan sediakan wang tu. Dalam masa tiga hari sahaja.

   Selepas itu dia kata, dalam masa seminggu, kita akan terbangkan saya, anak saya, bini saya, lari pi duduk di Melbourne. Jangan duduk di Malaysia. Duduk di Melbourne dia kata. Segala keperluan kami akan ditanggung oleh pihak-pihak tertentu di sana.

   Tapi dia kata, “Sebelum hang pi Melbourne, hang buat satu perkara kat kami, cukup. Hang tolong kami satu benda cukup.”

   Saya tanya kat dia, “Apa dia?.”

   Delete
  26. Di Mesir berlambak coptik cristian takde masalah boleh kawen lagi sama moslem

   Lebih baik dekat dgn agama yg mana tuhan tak nampak dari agama komunis yg najis peluk cium... Jual negara..

   Komunis lagi bahaya tak mengaku wujud tuhan..

   Sekurang org cristian pecaya wujud tuhan walau ada cabang cristiab seperti jehovah witness tidak mengaku isa anak tuhan...

   Anon di atas nak cerita pasal perbandingan agama.. Tapi BAHLOL TOLOL BANGANG BODOH SIAL CILAKA MACAM PAK LEBAI HAJI KORUP TG MABOK KETUM!

   sebelum nak maki xrisrian.. Ko debat dgnnkami dulu silap silap ko yg masuk Kristian dulu akhirnya..

   NAUZUBILLAH

   p.s bawak mai zakar naik baru ada class..

   Delete
  27. “Hang buat satu sidang akhbar. Dalam sidang akhbar tu, hang kata, saya ni dipaksa oleh UMNO untuk membuat laporan polis tu.”

   Dia suruh saya tuduh UMNO. Saya kata kat dia, “Abang, yang buat laporan polis ni saya. Pasai apa yang kita nak membabitkan pihak yang ketiga?”

   “Hang tuduhlah depa. Aku dok buat kerja ni, takkan hang tak tau kot. Hang tuduh depa cukup, lepas tu hang lari pi duduk sana. Kita tahulah kita nak buat apa.”

   Pemimpin Pas, ingat Tuan-tuan kenal kot siapa dia ni. Semua kenal. Ini merupakan lagu yang paling-paling dia sukalah (tayangan lagu Hindustan).

   Tuan-tuan kenal ya. Timbalan Presiden Pas sekarang.

   Dulu, pada masa kejadian tahun lalu, beliau merupakan Ahli Jawatankuasa Pas Pusat. Mohamad Sabu..beliau merupakan rakan yang cukup baiklah dengan saya. Cukup rapat.

   So, matlamat menghalalkan cara. janji dapat tawan Putrajaya cukup, apa pun halal sampai ke tahap tu mereka ni. Saya tak sangka mereka agama pun boleh jual. Bukan dah jual, dah gadai, dah lelong dekat DAP.

   Saya banyak menghadiri mesyuarat-mesyuarat Pakatan Rakyat. Saya tahulah pemimpin Pas masa mesyuarat tu macam mana. Saya tahu, saya dok sekali dengan depa.

   Tak cukup dengan tu Tuan-tuan dan Puan-puan, arahan daripada Ketua Menteri Pulau Pinang supaya saya dipecat daripada Ivory Property Group. Dia kata, kalau nak dapat projek Bayan Mutiara, you pecat Razali baru saya bagi, kalau tak saya takkan bagi.

   Datuk tu pun kelam-kabut call saya, “Razali you come to office now.”

   Saya pun pergilah ke office. Pergi ke pejabat, dia kata arahan daripada Ketua Menteri Pulau Pinang.

   Mereka pun kata, “Saya ni kalau boleh, I don’t want to alternate you ni, kalau boleh you berhentilah dengan sendiri.”

   Pihak Ivory telah sediakan satu surat perletakan jawatan saya. Suruh saya tandatangan sahaja. Saya kata, “Datuk, saya baru quit, pada 16 haribulan dipecat daripada Kerajaan Negeri. Yang ni pun kalau dipecat, saya nak makan apa?”

   Dia kata, “Sorrylah, saya terpaksa pentingkan 500 pekerja daripada you. Projek ni amat penting untuk kami. Takkan disebabkan you, saya nak buang projek lebih 1 billion. Projek tu lebih penting dan saya kena pastikan 500 pekerja ni survive.”

   Saya kata, “Datuk bagi sikit kat saya.” Dia kata okay. Datuk ni actually baik, dia baik. dia terpaksa. Dia pun bagi balik surat ni kat saya dan suruh balik rumah.

   Saya pun balik rumah. Lepas seminggu, dia call balik. “Bila you nak hantar surat tu?” saya kata, “Datuk, saya tak akan resign.”

   “Sorry, kalau you takkan resign, kami akan pecat you.”

   Selepas itulah pihak Ivory menghantar beberapa surat kat saya suruh saya bayar ganti rugi, yang tu la yang ni la. Lepas tu dia hantar surat kata saya tak datang kerja. Akhirnya saya dipecat daripada Ivory Property.

   Tuan-tuan..daripada 13 Mei 2012 sampai hari ni, 3 Julai, dah lebih 13 bulan saya tak kerja Tuan-tuan dan Puan-puan. Tak kerja. Tak boleh kerja di Pulau Pinang.

   Delete
  28. Lim Guan Eng kata apa, “Hari ini you masuk kerja, esok saya akan pastikan kamu akan dipecat.”

   Sampai tahap itu saya kena. Seorang lelaki, seorang ketua rumah tak bekerja. Bagaimana perasaan saya ni tak boleh kerja? Isteri pi kerja, saya dok rumah. Simpanan ada bukan tak ada.

   Saya mengaku simpanan ada bukan tak ada. Tapi lama mana boleh tahan? Kita orang bekerja kita tahulah. Bukit tu walaupun hijau, kita pi kacau, korek, usaha tak ada tapi ambil saja, tapi lama-lama dia akan botak juga macam kepala saya. Habis juga. Sampai tahap tu saya kena.

   Tak cukup dengan tu, dua orang paderi telah dihantar oleh DAP, supaya pergi memujuk isteri saya. Isteri saya kerja di bank. Kata orang nak jumpa, ingat customer dia pun turun ke bawahlah. Dua orang paderi datang. Niat mereka cukup baik, dia datang nak tolong family saya.

   Tahu paderi tu kata apa, “Kami tahu sekarang ni your husband is not working. We are here to help you. We willing to help you and enjoy your family.”

   Dia serahkan satu sampul surat, penuh dengan wang, tak tahu banyak mana. “Ni gunakan untuk bulan ni. Kami sanggup bagi tiap-tiap bulan untuk you. Kalau boleh you pujuklah husband you supaya dia tarik balik laporan polis tu. Dia tarik balik cukup. Apa yang you minta kita akan sediakan.”

   Janji saya tarik balik laporan polis saya itu. tahu isteri saya kata apa, “Saya yang suruh dia pi buat laporan polis tu. Saya yang ikut dia pi buat laporan polis tu. Kalau tuan-tuan datang nak disturb me, I will made report against you because your coming disturb at my working place.”

   Lepas itu, mereka pergi dah. Dia cuba dengan saya tak boleh, dia cuba dengan Mat Sabu tak boleh, dia cuba dengan isteri saya tak boleh, lepas itulah mereka menggunakan kekerasan.

   Bermulalah ugutan bunuh terhadap diri saya ni. Macam-macam depa hantar, pelurulah, pisaulah, asidlah, yang tu la, yang nilah. Terlalu banyak. Ugutan bunuh ni terlalu banyak.

   Saya ni di Pulau Pinang sebagai pelarian. Nyawa di hujung tanduk sekarang, nothing can happen. Sampai ke tahap tu saya kena. Saya menjadi buruan DAP sekarang.

   Depa pula tahu sekarang saya dok keluar-keluar beri taklimat, lagilah. Sehinggakan saya ni terpaksa dikawal oleh pihak keselamatan 24 jam, sekarang ni. Daripada hari pertama sampai sekarang dikawal, 24 jam saya dikawal.

   Saya, anak saya, bini saya, kami tak bebas. Nak pi supermarket pun ada timenya nak pi. Malam pun nak keluar, ada time juga. Time ni you kena baliklah. Rumah, penuh dengan cctv di luar tu. Sampai tahap tu.

   Bayangkanlah Tuan-tuan dan Puan-puan bagaimana…bagaimana sengsaranya saya 13 bulan ni, tak bebas, nak keluar malam tak boleh. Nak pi kena teh tarik ke, nak pi tengok bola ke, tak boleh. Saya dah tak boleh.

   Bini saya nak pi kerja pun pegawai ikut. Anak saya nak pi sekolah pun pegawai ikut. Tahun lalu, anak saya ambil SPM, nak pi tuisyen pun tak boleh, nak pi sekolah pun tak boleh. Pada satu ketika, kalau disebabkan dia gagal, siapa salah? Sayalah.

   Nasib baiklah bila keluar keputusan, dia dapat 10A+. nasib baik dia dapat, kalau tak, punca kegagalan dia, saya. Sampai tahap tu kami kena disebabkan saya tak bagi kerjasama dengan DAP.

   Mereka dok cuba, sampai sekarang mereka dok cuba juga. Baru-baru ni, lawyer datang berjumpa saya, lawyer mereka ni. Suruh saya tutup mulut, jangan cakap. Daripada maklumat, saya sekarang keluar memberitahu rahsia-rahsia DAP.

   Delete
  29. Dia bagi amaran kat saya jangan cakap. Sampai tahap tu. Masa saya dok makan, dia mai, Cina, dia beri amaran kat saya. Don’t talk about DAP.

   Jadi, di sini Tuan-tuan dan Puan-puan, saya ingin memberitahu apakah rancangan DAP kalau dapat tawan Putrajaya ni? Banyak. Banyak rancangan. Saya ni bersengkokol dengan mereka. banyak rancangan yang dibuat oleh pihak DAP.

   Seperti yang saya katakan tadi, saya tak tuduh orang lain, sayalah orang yang terlibat secara langsung.

   G17 nilah yang mengerakkan semua jentera-jentera DAP secara dalaman.

   Tapi, benda yang pertama ni saya tahu 5 Mei (2011). Yang pertama ni saya tak terlibat. 5 Mei (2011) baru saya sedar, mereka ingin menjadikan agama rasmi Malaysia adalah agama Kristian dalam masa sepuluh tahun.

   Untuk pengetahuan Tuan-tuan dan Puan-puan, hampir 90% kepimpinan DAP adalah beragama Kristian. Lim Guan Eng, nama penuh dia pun Joseph Lim Guan Eng. Lim Kit Siang ke, Ronnie Liu, Teresa Kok..mungkin banyak orang tahu.

   Ada setengah masih guna nama Cina tapi mereka adalah merupakan anutan Kristian.

   Kami ingin menjadikan Malaysia sebagai sebuah Republik, macam Singapura. Sebab itulah kami cukup rapat dengan kerajaan Singapura ni. Cukup rapat. Kita ingin menjadikan Malaysia sebuah Negara Republik.

   DAP ini untuk pengetahuan Tuan-tuan dan Puan-puan, dia takkan buat semua serentak. Dia tahu bila masa dia nak buat. Sebab tu kita ada frame time, dalam masa berapa tahun kita akan buat, satu.. satu.. satu.

   Yang Dipertua Negeri di kalangan orang Cina saja kita mahu. Kenapa Yang Dipertua Negeri untuk orang Melayu saja? Kami pun rakyat Malaysia juga, kenapa kami tidak diberi hak? Dia tanya, pasal apa kami tidak diberi hak?

   Kita pastikan, kalau kita dapat tawan tempat ni, Putrajaya ni, kita akan pastikan Pulau Pinang, Melaka, Sabah dan Sarawak selepas ini, TYT adalah daripada kalangan orang Cina.

   Sistem Raja Berperlembagaan..ni mungkin ramai orang dok bercerita benda ni. Kita akan hapuskan. Lim Kit Siang biasa kata dalam mesyuarat, Raja-raja yang ada di Malaysia ini adalah dari keturunan lanun, perompak dan penjudi. Is it you want role by pirate our country?, dia tanya.

   Tuan-tuan masih ingat tak apa yang berlaku pada 11 April (2012) yang lalu, semasa pertabalan Yang Maha Mulia Duli Yang Dipertuan Agong. Tengok, bagaimanakah mereka menghina dan mencaci Raja.

   Kerana apa? Mereka yakin kalau dapat tawan Putrajaya, itulah pertabalan terakhir Agong di bumi Malaysia ni. Lepas ini tak ada dah. Kita akan lantik Presiden. Kita akan turunkan sembilan Raja. Kita akan lantik satu Presiden.

   Presiden pertama, memang kita akan bagi kat orang Melayu. Yang pertama sahaja. Lepas yang kedua, seterusnya akan diberi kepada orang Cina dan India. Macam Singapura lah, yang pertama dia bagi kat orang Melayu, lepas itu mana ada dah.

   Tengok sejarah Singapura. Yang pertama saja bagi kat orang Melayu, semua Cina-India..Cina-India saja. Itulah perancangan DAP.

   Delete
  30. Azan kita tidak akan benarkan. You nak azan dalam masjid atau surau, bukan di luar. Ini menganggu hak asasi agama dan bangsa lain.

   Sekarang di Pulau Pinang, arahan kerajaan supaya azan diperlahankan. Matlamat DAP adalah supaya azan diharamkan.

   You azan dalam cukup, jangan azan di luar.

   Ada satu perempuan Cina hantar surat kat Guan Eng. Dia kata, pagi dia tak boleh nak tidur, azan Subuh menganggu dia. Disebabkan surat itulah, Lim Guan Eng buat satu keputusan, mengarahkan Mufti supaya memberi arahan supaya azan diperlahankan.

   Ini cerita yang berlaku di Pulau Pinang. Ramai orang tak tahu kenapakah azan diperlahankan. Benda ni berlaku di Taman Sri Damai, Batu Lanchang. Saya habaq tempat sekali.

   Pertandingan tilawah membaca al-Quran sekarang, yang baru habis peringkat kebangsaan, akan ke peringkat antarabangsa, kita akan haramkan. Ini tidak adil untuk agama lain. Kenapakah agama lain tidak diberi keistimewaan begini.

   Dia kata apa, Arab Saudi pun tak buat benda ni, pasal apa Malaysia yang pandai-pandai nak buat. Not fair to other religion so we won’t to listed.

   Badan-badan NGO yang berteraskan perjuangan orang Melayu, dia paling benci PEKIDA dengan PERKASA. kita akan haramkan kedua-dua pertubuhan ini. kita akan labelkan kedua-dua pertubuhan ini sebagai pertubuhan pengganas. Macam al-Maunah ke apa, kita akan labelkan mereka sebagai pengganas.

   Sebab itulah, kita akan menggunakan undang-undang yang ada kat Malaysia ini supaya mengharamkan PEKIDA dengan PERKASA selepas ini.

   Perkahwinan campuran akan digalakkan di bumi Malaysia ini. cina boleh kahwin dengan Melayu, tak tukar agama tak apa. Semua agama sama, kita akan buat.

   Macam apa yang sedang berlaku di Indonesia dan Singapura, boleh kahwin, bebas. Dan setiap pasangan yang sanggup berkahwin campuran akan diberi wang saguhati RM5,000 kita akan bagi. Wang galakan.

   Dan ada lagi satu Tuan-tuan dan Puan-puan, kalau kita dapat anak, walaupun mak dia Islam, bapa dia Islam, anak tak semestinya Islam. Agama anak itu hanya akan ditentukan selepas berumur 18 tahun.

   Ibu bapa tidak ada hak untuk menentukan agama anak dia kerana dia melanggar hak asasi anak tersebut. Bila beranak, pi JPN, surat beranak agama tiada, tunggulah sampai umur dia 18 tahun, anak tulah yang akan tentukan agama apa yang dia nak.

   Ibu bapa tidak mempunyai hak. Kita bagi kebebasan untuk anak dia pilih agama apa yang dia nak.

   Bahasa Inggeris, kita akan jadikan bahasa kebangsaan. Bahasa Malaysia Cuma sebagai bahasa perantaraan sahaja. Bahasa Inggeris bahasa utama, bahasa kedua kita akan galakkan adalah bahasa Mandarin. Bagi DAP, bahasa Malaysia is a not value language.

   Bahasa yang tidak mempunyai nilai kerana bagi kami bahasa Malaysia merupakan bahasa pinjaman daripada beberapa bahasa lain. Sebab itu kami tidak mahu mengiktiraf bahasa Malaysia.

   Kita akan mengiktiraf dua bahasa saja, bahasa Inggeris dengan bahasa Mandarin.

   Mata pelajaran Pendidikan Islam akan dimansuhkan daripada sistem pendidikan Malaysia. You nak belajar agama, you belajar di surau, masjid atau madrasah. Bukan di sekolah. Di sekolah kita akan ajar akademik sahaja. Kita pisah kedua-duanya.

   Delete
  31. Tak tahulah orang Melayu ni buat mogok ke, demonstrasi ke, huru-hara, nak juga mata pelajaran Pendidikan Islam diajar di sekolah, dia kata boleh. Dia kata boleh pula tapi dengan satu syarat.

   Syaratnya, mata pelajaran agama Kristian, Hindu dan Budha hendaklah dibenar diajar di sekolah. Kalau setuju, barulah mata pelajaran agama Islam boleh diajar di sekolah selepas ini.

   Inilah pemimpin tertinggi Parti Komunis Malaya, akan dibawa kembali ke Malaysia.

   Benda ni kita bincang dalam mesyuarat Pakatan Rakyat. Kita tanya kat Anwar Ibrahim, Anwar kata, “As long saya jadi PM tak ada masalah, kita akan bagi dia masuk.”

   Benda ni, DAP yang bawa usul ni, Nga (Kor Ming) dengan Ngeh (Koo Ham). Nga dengan Ngeh merupakan Ahli Parlimen Beruas dan Taiping. Mereka merupakan anak saudara kepada Chin Peng. Banyak orang tak tahu benda ni.

   Banyaklah pemimpin-pemimpin DAP yang mempunyai adik-beradik dengan Chin Peng atau beberapa bekas-bekas Komunis, terlalu banyak.

   Anwar kata tak ada masalah, kita akan benarkan. Tetapi Mat Sabu lah yang telah memberi cadangan supaya Chin Peng ni diberi gelaran Tun.

   Dia kata, Chin Peng merupakan seorang pejuang kemerdekaan yang patut dihormati dan patut disanjungi. Tak salah kalau kita beri gelaran tertinggi kerajaan. Boleh kita letak Tun Mahathir dengan Tun Chin Peng, macam mana?

   Inilah agensi pertama kita akan bubarkan selepas dua minggu kami tawan Putrajaya. MARA..bagi kami MARA merupakan satu agensi perkauman sebab dia tolong orang Melayu saja tak tolong bangsa lain.

   Sebab itu kita anggap ini sebagai rasis agensi. Lepas dua minggu, inilah yang akan ditutup. Kita akan tubuhkan agensi lain bukan MARA. Nama MARA akan dihapuskan.

   Syarikat-syarikat GLC seleps ini akan diterajui oleh orang-orang Cina atau orang-orang India. Malay is not capable to handle GLC.

   Selangor pun dah berlaku dah di PKNS. Di Pulau Pinang pun dah berlaku dah di PDC. Dah ada dah. Dia tahu Malays is not capable.

   Tuan-tuan tahu tak dalam satu mesyuarat, Lim Kit Siang dengan Lim Guan Eng kata apa, “Bangsa yang paling bodoh dan yang paling malas dalam dunia ini adalah bangsa Melayu.

   The most racist are Malays.” Dia kata, nilai seorang Melayu ni, “Nilai seorang Melayu ni RM100 sahaja. No more than that value.”

   Dia kata, orang Melayu Singapura pun kita boleh tipu, apa lagi orang Melayu Malaysia, nothing for us. Kita boleh beli dengan RM100. Boleh letak harga pula.

   Lim Kit Siang kata apa, harga orang Melayu hanya RM100, tidak lebih daripada itu. Bayangkanlah nilaian yang diletak oleh pemimpin-pemimpin DAP terhadap orang-orang Melayu di Malaysia ni.

   Lagu Negaraku dengan bendera Malaysia telah pun diubah suai. Saya dengar sekali lagu negaraku baru di Hotel Paramount Sibu, di ambang pilihan raya negeri Sarawak pada tahun lalu.

   Saya dengar, saya lihat bendera Malaysia yang baru sekali. Itulah kali pertama dan kali terakhir saya melihat dan mendengar. Depa buat di Hotel Paramount, secara tertutup.

   Lagu Malaysia baru ni, perkataan Raja tak ada. Beberapa perkataan lain diubah suai. Melodi dan iramanya semuanya sudah lain dah.

   Penulis lirik lagu Negaraku adalah orang Selangor berbangsa Cina. Orang Selangor juga dia.

   Dan bendera Malaysia untuk pengetahuan Tuan-tuan dan Puan-puan, di tengah-tengah tu, bintang tak ada bulan tak ada, benda lain yang ada. Warna pun telah ditukar. Tuan-tuan masih ingat tahun lalu, DAP kata bendera Malaysia patut dibuahsuai.

   DAP ni, sebelum dia buat satu-satu benda, dia akan spin dulu. Kita akan spin cerita tu, lepas itu kita akan tengok reaksi rakyat Malaysia macam mana. DAP ada tiga plan..A, B dan C.

   Kalau plan pertama tak boleh, dia akan gunakan plan kedua. Macam mana pun, dia akan pastikan benda tu akan jadi, cuma method saja berbeza dia akan buat.

   Delete
  32. Rejimen Askar Melayu merupakan rejimen yang paling dibenci oleh DAP. Dia kata apa, banyak orang Cina telah dibunuh pada tahun 1969 di Pulau Pinang, di Ipoh dan juga di Kuala Lumpur oleh rejimen inilah. Dia akan tukar.

   Dia benci tiga benda saja. DAP paling benci tiga benda; Islam, Melayu dan Raja. Tiga ni yang paling dibenci oleh DAP. Dia akan tukar Rejimen Askar Malaysia selepas ini. perkataan Melayu tu dia akan buang.

   Begitulah juga dengan Panglima Angkatan Tentera dengan KPN. Dua-dua jawatan tertinggi khas untuk orang Cina saja. Dia tak akan bagi dekat orang Melayu. Eksklusif untuk orang Cina.

   Sebab dia tak percaya kalau bagi kat bangsa lain, dia takut bangsa lain mungkin boleh sabatoj atau tikam dia. Ni dua ni, khas untuk orang Cina saja akan dibagi.

   Kakitangan kerajaan, tahun lalu Tony Pua dah kata dah, kita akan kurangkan kakitangan kerajaan. Pada bulan Januari (2011) tahun lalu, DAP telah menghantar 12 pakar dia pergi ke Beijing, China.

   Mereka berada di sana hampir tiga bulan untuk membuat kajian dan juga latihan bagaimana nak mengurangkan kakitangan kerajaan.

   Sebab itu Tony Pua berani kata, kalau kita dapat tawan Putrajaya, kita akan kurangkan kakitangan kerajaan terutamanya kakitangan orang-orang Melayulah.

   Kementerian pertama, jabatan pertama yang akan klita kurangkan adalah jabatan pendidikan, cikgu-cikgu dulu. Selepas itulah kita akan pergi ke jabatan-jabatan atau agensi-agensi lain. Jabatan pendidikan akan menjadi mangsa pertama untuk projek.

   KEMAS, BTN dan MKN juga kita akan tutup. Bagi kami, tiga agensi ini merupakan yang menghasut rakyat supaya membenci Pakatan Rakyat.

   Sebab itu kita kenal pasti, kita akan tutup juga ketiga-tiga ni. Kita akan buka satu agensi baru. Kita akan buka yang baru, ketiga-tiga ni kita akan tutup terus.

   Dua hari perayaan orang Kristian, Good Friday dengan Easter Day akan diumumkan cuti umum. Cuti ni cuti wajib walaupun Kelantan ke, Terengganu ke, Kedah ke, kena ambil bukan pilihan, compulsory holiday. Dua hari cuti umum perayaan orang Kristian untuk rakyat Malaysia selepas ini.

   Israel..dah keluar banyak isu dah. Hubungan Israel dengan Anwar Ibrahim lah, hubungan Israel dengan PKR, itulah..inilah, banyak orang dah tahu dah.

   Tapi apakah hubungan istimewa Israel dengan DAP? Kalau tak istimewa, tidak kami dilatih hampir 3 tahun oleh Israel. Dilatih oleh pihak Mossad. Saya terima latihan daripada Mossad.

   Untuk pengetahuan Tuan-tuan dan Puan-puan, tiap bulan Lim Guan Eng akan pergi ke Singapura. Saya biasa mengikuti banyak kali rombongan beliau ke Singapura. Dia akan pergi hari Sabtu petang dan akan balik hari Ahad petang.

   Di Singapura, kita akan jumpa dua orang saja. Satu bekas pemimpin atau bekas Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew dan lagi satu wakil Duta Israel di sana. Dua ni yang akan kita jumpa.

   Sewaktu kita jumpa dengan Duta Israel atau wakil Israel, Tuan-tuan tahu tak, pihak Israel telah bersetuju memberi dana sebanyak 300 juta USD untuk PRU yang ke 13 ni. USD ya bukan RM ya. Duit tu sekarang berada di Singapura ya. Benda ni antara projek Isreal-Singapura dan DAP.

   Bila saja bubar Parlimen, masa tulah duit akan masuk dan juga pakar-pakar Israel. Mereka merupakan beberapa warganegara asing. Mereka juga akan menyusup masuk ke bumi Malaysia ni. Semasa itulah Tuan-tuan boleh melihat kempen pilihanraya yang paling ganas akan berlaku di bumi Malaysia ni.

   Kalau Tuan-tuan tak percaya sekarang tak apa, bila berlaku, masa itulah Tuan-tuan akan mengingat saya, apa yang saya kata ni. Yang paling teruk, yang paling ganas akan berlaku di bumi Malaysia ni, PRU 13 ni. 300 juta USD ni, dapat Singapura.

   Delete
  33. Sebab itu DAP kata, kalau berlaku sekali lagi 13 Mei, dia tak takut, dia kata. We are not scared for that. Mungkin 1969 kita kalah, tapi lepas ini kita akan pastikan nak ajar orang Melayu macam mana.

   Kerana apa, kerana dia yakin yang dok berada di belakang dia tu ada. Satu jentera yang paling kuat sekali. Dia tak hairan, berlakulah. Dia nak juga benda tu berlaku. Dia nak ajar. Dendam tu, dia kalah 1969, dia tak puas hati. Dia nak ajar balik. Sampai tahap tu.

   Base tentera Israel akan wujud, pasal apa? Pasal apa Israel mahu tempat tu Tuan-tuan dan Puan-puan. Dia ingin mengembangkan, dia ingin menjadikan base itu sebagai base untuk Asia Tenggara. Dia kata, base yang ada di Singapura ni kecil, sebab tu dia kenal pasti nak benda ni.

   Dia minta Lim Guan Eng, Guan Eng setuju. Kami menang, kami akan bagi dengan syarat kamu tolong kami PRU 13 ni. Ada perjanjian dah.

   Majlis Agama Islam akan dibubarkan dan akan digantikan dengan Majlis Antara Agama. Semua agama duduk dalam satu jabatan macam IFC. Kita akan gabung dan duduk dalam satu jabatan.

   Begitu juga wang zakat, boleh digunakan oleh orang bukan Islam. Bagi DAP, wang zakat merupakan wang cukai, kenapa orang bukan Islam tak boleh guna? Semasa saya memberi taklimat ini di hadapan Mufti Kerajaan Negeri Perak, Tan Sri Harussani.

   Masa saya cakap benda ni, dia stop saya, dia stop saya. Dia kata, bukan mereka akan minta, mereka dah minta dah.

   Semasa Pakatan Rakyat memerintah Perak 11 bulan, dia kata, dua orang ADUN DAP telah datang berjumpa dengan beliau dan minta agar separuh dari wang zakat Perak diberikan kepada orang Cina.

   Kalau Tuan-tuan sempat berjumpa dengan Tan Sri Harussani, tanyalah dekat beliau. Beliau akan menceritakan segala-galanya. Saya kata mereka akan minta, tapi beliau kata mereka dah minta pun.

   Mahkamah Syariah. Mahkamah yang berteraskan agama tidak akan dipraktikkan lagi di bumi Malaysia. Kita akan guna satu Mahkamah Sivil saja, yang lain semua kita akan tolak. Kita tidak akan iktiraf. Dasar Ekonomi Baru (DEB). Lepas Lim Guan Eng ambil sumpah, inilah kenyataan pertama dia, “Akan hapuskan Dasar Ekonomi Baru.”

   Selepas Pakatan Rakyat menang, dapat tawan Putrajaya, dua benda akan berlaku dalam masa lima tahun. Yang pertama, memang betul kita akan lantik Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri, memang betul, seratus peratus betul. Kita akan melantik Anwar Ibrahim tetapi Anwar Ibrahim hanya akan menjadi Perdana Menteri selama dua tahun sahaja. Selepas itu kita akan turunkan dia.

   Bagaimana kita nak turun seorang Perdana Menteri? Kita akan turunkan dia melalui isu moral dengan isu rasuah. Isu penyalahgunaan kuasa yang bukti-bukti dia ada di tangan Karpal Singh. We know how to issue you.

   Saya tanya dekat Karpal pada satu mesyuarat, “Pada tahun 1997 you ni yang kata dia kaki liwat dalam Parlimen”. Dia kata tu tapi pasal apa sekarang kita dok backing dia. Saya tanya sebab kita pun nak tahu juga. “Pasal apa jadi macam ni?”

   “Memang betul, Anwar memang kaki liwat. Apa yang dikata dalam Parlimen it’s all true but we need him. We need him. Dia sebagai orang tengah antara Pas dengan DAP. Ya, kita akan lantik dia sebagai Perdana Menteri, sebab itu kita tahu nak buang dia macam mana. Kita akan gunakan kesilapan-kesilapan lampau dia. Masa itulah kita akan tunjuk dekat rakyat mengatakan pemimpin Pakatan Rakyat sanggup menurunkan Perdana Menteri dia. Kita tunjukkan ketelusan kita pada rakyat. Dan pada masa itulah kita akan lantik Lim Guan Eng sebagai Perdana Menteri Malaysia yang baru.”

   Ingat tak baru-baru ni, Karpal Singh kata, dia nak orang bukan Islam jadi Perdana Menteri. Baru saja berlaku. DAP spin juga benda ni, tengok reaksi macam mana. Memang perancangan DAP nak Lim Guan Eng sebagai Perdana Menteri Malaysia. Anwar dua tahun.

   Selepas Lim Guan Eng jadi Perdana Menteri, lagi satu benda akan berlaku. Pada tahun yang ketiga atau keempat, satu benda akan berlaku. Parti yang berteraskan kepada agama, kita akan bubarkan parti Pas. Ni orang-orang Pas pun tak tahu perancangan ini.

   Delete
  34. Kita tengok Bersih, saya ambil contoh Bersih. Tempat yang paling suci untuk orang Islam, Mekkah dengan Madinah pun, dikotori oleh siapa? Puak-puak ni.

   Adakah DAP buat di tempat terkunci ada DAP buat Bersih. Adakah orang India buat Bersih di Batu Caves, adakah? Tiada.

   Tengok, siapa yang menjadi barua DAP ni. Tempat yang paling suci orang Islam ni. Dua tempat tu sampai dicemari macam tu ke. Disebabkan politik ke. Sampai macam tu nak tunjuk kesetiaan dekat DAP.

   Ada satu kejadian berlaku di Pulau Pinang pada tahun 16 Jun 2010 di Jalan Burma. DAP buat satu majlis makan malam. Kita panggil Mat Sabu sebagai penceramah undangan kita.

   Saya panggil dia. “Abang Mat, 16 ni kena buat.” Dia kata okay. Saya tanya kat dia, “Abang nak mai berapa orang?”. Dia kata nak mai lebih kurang 10 orang. Kita pun sediakanlah dua meja makanan halal. Meja kedua untuk penyokong dia. Meja pertama, saya, Lim Guan Eng, Mat Sabu dengan pemimpin DAP yang lain duduk.

   Majlis bermula dengan ucapan pemimpin DAP. Lepas itu, Lim Guan Eng bagi ucapan. Last sekali Mat Sabu. Ucapan Mat Sabu biasalah, dengan lawak jenaka dia, it’s normal.

   Tetapi, di tengah-tengah ucapan dia, satu kenyataan telah dikeluarkan oleh Mat Sabu. Walaupun saya masa tu berfahaman DAP, tak pernah terlintas di hati saya nak kata benda tu.

   Saya cukup terkejut. Tak sangka pemimpin Pas ni sanggup kata benda tu. Tahu dia kata apa. “Saya lebih rela makan babi dengan Guan Eng daripada makan ayam dengan Najib.” Dia kata macam tu, penyokong dia yang duduk kat belakang tu, takbir lagi. Depa takbir juga untuk tu pun.

   Sampai tahap tu ke nak tunjuk “Pas for all.”

   Kita tengok masa Tahun Baru Cina tu, pemimpin Pas di Johor ni sanggup pi salam dengan orang yang jual babi tu di market Cina. Nak tunjuk sampai macam tu ke?

   Tuan-tuan tahu tak apa yang berlaku di Perak, semasa esok hari tu, Datuk Zambry nak ambil sumpah sebagai Menteri Besar. Malam tu saya berada di Wisma DAP, Ipoh. Kita panggil Nizar datang ke pejabat kita, masuk mesyuarat.

   Kita arahkan Nizar supaya you kerahkan seramai mana penyokong Pas, esok petang baring di atas jalan biar menghalang Raja Muda Perak daripada menghadiri upacara angkat sumpah. Arahan dikeluarkan oleh Nga Kor Ming, dilaksanakan oleh Nizar.

   Kerana DAP tahu, kalau orang Cina buat, orang Melayu semua akan bersatu. Sebab itulah kita gunakan orang Melayu untuk menjatuhkan Raja. Ada tak sesiapa orang Cina yang baring hari tu, ada tak? Semua siapa, tengoklah.

   DAP tahu, kita nak jatuhkan Raja-raja Melayu, kita akan gunakan

   Delete
  35. Harap admin padamkan komen yg berjela2 spt diatas. Tak ikut tajuk juga cerita lama.

   Delete
  36. Jangan Padam

   Ia menunjukkan kebodohan HARAKAH TAK LAKU DAN UTUSRX MELOYA BANKRAP SUDAH

   Media prima tak pernah untung dah bertahun.. Beli anak syarikat catcha.com untuk hidup..

   Mati kita boikit Iflix.com yg saji cerita sex tak censored..

   Rakyat mampu lakukan

   1. BANGUN PAGI KATA PADA DIRI BOIKOT TV1 TV2 TV 3SUKU
   2. PERGI KERJA JGN LIHAT URUSEX MELOYA BHARIAB NST
   3. BALIK KERJA JANGAN BUKA BLOG UMNO MYKMU

   kalau nak baca pun THESTAR THEEDGE SINAR HARIAN. nak tgok tv pun tv alhijrah tv9

   JANGAN PADAM KOMEN TAK DEMOKRATIK kita sama mcm UMNO kalau padam..

   TAKUT BETUL MEREKA KEPADA DAP !

   SEDANGKAN KOMUNIS DI JADIKAN SAUDARA. esok seribu masjid akan guna dana komunis dibina pekerja komunis.. !!

   Delete
  37. Ruangan diatas dan dibawah ini disediakan khas oleh Budin untuk Harakah versi online, satu akhbar yg tak ada sesiapa pun nak baca hatta ahli-ahli PAS sendiri. 

   Dilarang sesiapa membuat conteng dan komen di wall ini ya. Terima kasih.

   Delete
  38. Teori Razali dah dinafikan oleh DAP

   Malah DAP dah buat laporan polis supaya disiasat....tak de pon tindakan...
   Bkan senang nak tukar agamaa rasmi kerana melibatkan pindaan perlembagaan yg memerlukan kelulusan 2 per tiga mp...cerita tolol dari orang bahlol...

   Delete
  39. Ape punya bahalol tulis panjang2... Ko ingat duit belion2 yg dipinjam tu duit nenek ko... Duit yahudi jugak, yg kena ikat hidungny adalah ketua umno, bodoh ape ko nie... Dan yg dah pegang Tali hidung pas, adalah ketua umno.. ha elok la tu.. yahudi amerika pegang tali hidong umno, yg ameno pegang tali hidong pas... heret je la semua nnti...

   Ko ingat senang ke nak tarik diri klu dah buat perjanjian dgn setan nie... Klu kat Malaysia nie tujuh keturunan baru boleh pulih... Klu dgn setan international nie tak tahulah brape keturunan baru nak selesai... Celako kpd yg buat angkaro...

   Sedih ak tengok tangan jahat bijan dan koncu2ny menghancurkan Malaysia nie...

   Delete
  40. Sedap cerita copy paste tu. Cerekarama dan telemovie boleh kalah.

   Tapi saya tak percaya. Boleh cuba lagi lain kali. Jangan putus asa! Kambate!

   Delete
 2. Harap masih bersama pakatan untuk menjatuhkan najib dan membina malaysia yang lebih cemerlang...

  ReplyDelete
  Replies

  1. Isu berkaitan 1MDB: Singapura denda 2 bank lagi

   30 Mei 2017, pagi 10:02 (Dikemaskini 30 Mei 2017, pagi 10:31)

    1mdb singapura uob creditsuisse

    

   Penguasa Kewangan Singapura (MAS) hari ini mengumumkan telah mengenakan penalti kewangan terhadap dua bak kerana terlibat dalam transaksi yang mempunyai kaitan dengan 1MDB.

   Dua bank itu ialah Credit Suisse dan United Overseas Bank (UOB).

   Dalam kenyatannya, MAS berkata Credit Suisse didenda S$0.7 juta (RM2.16 juta) manakala UOB didenda S$0.9 juta (RM2.78 juta).

   Bank-bank itu didakwa melanggar Notis 625 MAS – Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Membendung Pembiayaan Keganasan.

   Denda itu dikenakan selepas semakan dua tahun berkaitan transaksi berkaitan 1MDB yang telah diselesaikan.


   “Pemeriksaan terhadap Credit Suisse dan UOB mendedahkan beberapa perlanggaran terhadap keperluan antipengubahan wang haram (AML) dan kecuaian kawalan.

   “Ini termasuk kelemahan meneliti pelanggan dan ketidakcukupan keselamatan terhadap kegiatan dan transaksi pelanggan-pelanggan,” menurut MAS.

   Delete
  2. Haji edy tak paham cerita nie..Yg dia nak jd saksi org main je... Nak sekodeng la tu... Hukum org sekodeng ade...?

   Delete
 3. Parti bebas rasuah sukar untuk pergi jauh kerana pemimpin kurang berpengaruh.

  Bersatu pula menonjol kerana tun.

  Walau apa yang terjadi pada ph, ia tetap akan memenangi pru14 kerana isu sekarang berbeza.

  Isunya sekarang rakyat marah kerana kesempitan hidup.

  Maka ph akan menang kerana undi protes oleh rakyat.

  Rakyat yang selama ini ditekan dan ditindas akan menunjukkan kemarahan mereka pada kertas undi.

  Isu seperti siapa pm harapan, dap atau apa isu yang cuba dimainkan oleh bn tidak akan berkesan lagi.


  ReplyDelete
  Replies


  1. BN akan tumbang bukan kerana PH kuat...

   PH pula akan menang bukan kerana ia kuat dan ia tidak perlu pun untuk menjadi kuat....


   Kekalahan BN dan kemenangan PH adalah kerana kesilapan BN sendiri...


   Arnab yang boleh berlari laju boleh kalah berlumba dengan kura kura....


   Delete
 4. Walaupun Hamidah menukar wadah perjuangan, tetapi beliau masih kekal memegang prinsip untuk menumbangkan Najib dan BN. Tidaklah seperti ularmak kluk-klek pojaan Wan Rosli itu, memang hampeh!!!

  ReplyDelete
  Replies


  1. Isu berkaitan 1MDB: Singapura denda 2 bank lagi

   30 Mei 2017, pagi 10:02 (Dikemaskini 30 Mei 2017, pagi 10:31)

    1mdb singapura uob creditsuisse

    

   Penguasa Kewangan Singapura (MAS) hari ini mengumumkan telah mengenakan penalti kewangan terhadap dua bak kerana terlibat dalam transaksi yang mempunyai kaitan dengan 1MDB.

   Dua bank itu ialah Credit Suisse dan United Overseas Bank (UOB).

   Dalam kenyatannya, MAS berkata Credit Suisse didenda S$0.7 juta (RM2.16 juta) manakala UOB didenda S$0.9 juta (RM2.78 juta).

   Bank-bank itu didakwa melanggar Notis 625 MAS – Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Membendung Pembiayaan Keganasan.

   Denda itu dikenakan selepas semakan dua tahun berkaitan transaksi berkaitan 1MDB yang telah diselesaikan.


   “Pemeriksaan terhadap Credit Suisse dan UOB mendedahkan beberapa perlanggaran terhadap keperluan antipengubahan wang haram (AML) dan kecuaian kawalan.

   “Ini termasuk kelemahan meneliti pelanggan dan ketidakcukupan keselamatan terhadap kegiatan dan transaksi pelanggan-pelanggan,” menurut MAS.   Delete
 5. Salahudin nasir anak babi beragama islam..

  Inilah ostad melompat mcm monyet dalam ceramah d masjid..

  Kenapa tak di batal lesen ceramah?

  ReplyDelete
  Replies

  1. LGE kafir...nak berpura jadi Islam dg berbuka posa.
   Ko aminkan dulu doa org baca sebelum bukan posa....ada reti

   Delete
  2. Bukankah bersama dgn umat islam dapat memberi non moslem gambaran keindahan islam.

   Paya jaras juga pernah pakai tokong cina adakah paya jaras berpura masuk budha?

   Ko aminkan dulu ostad monyet sebelum betul betul jadi monyet

   Delete
  3. 6.34...bodos sangat ko ni...tak boleh beza orang berpura2...makan bersama orang buka posa dah tuduh berpura2... Ko yg berpura2 bijak tapi hakikatnye bodos piang...ha4

   Delete
  4. Bijak ? Amin .. Complimentary sungguh ikhlas dari anak didikan Ostad monyet yang bakal bergayut dgn ke'bodoh'hanya diatas pohon kurma..berpura pura jadi 'alim umarak' padahal setan bisu bergelumang dgn noda dosa dan bermonyetkan tuhan segala beruk 'najibullah laknatullah'

   kih kihkih x4

   Delete
  5. PKR: Islam tidak halang orang bukan Islam sertai acara Ramadan

   Menghalang orang bukan Islam menyertai majlis berbuka puasa Ramadan melanggar ajaran Islam, kata Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin Nasution Ismail hari ini.

   Mereka yang mahukan larangan seperti itu menyebabkan Islam kelihatan “hodoh”, katanya lagi merujuk kepada Jaringan Muslimin Pulau Pinang, yang menunjuk perasaan terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng minggu lepas.

   Mereka tidak mahu Lim menyertai majlis berbuka puasa kecuali beliau memeluk agama Islam terlebih dahulu.


   Penasihat strategi kepada Lim itu berkata seruan kumpulan itu melanggar ajaran agama kerana Islam mengalu-ngalukan semua orang untuk bersama berbuka puasa tanpa mengira kepercayaan mereka.

   “Ajaran Islam itu mudah, tetapi pengikutnya mudah keliru kerana terlalu obses dengan sesuatu perkara tertentu.

   “Dalam Islam ada perkara wajib, sunat, haram, makruf dan harus. Berpuasa itu wajib bagi orang Islam.

   “Orang bukan Islam seperti ketua menteri tidak perlu berpuasa tetapi ia wajib bagi orang Islam. Berbuka puasa bersama saudara kita yang bukan beragama Islam adalah harus, tidak kira kamu berpuasa atau tidak.

   “Tindakan kumpulan itu memberi wajah yang hodoh kepada Islam, mengikut ajaran al-Quran dan Rasul,” kata Saifuddin pada sidang media di Komtar hari ini.

   Bekas menteri besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin yang turut hadir di sidang hari ini terkejut kerana penunjuk perasaan tempoh hari tidak mempertikaikan tindakan ahli PAS berbuka puasa dengan Lim di sebuah masjid di Penanti.   “Saya ingat 6 tahun lalu di pilihan raya kecil Penanti, Lim menghadiri majlis buka puasa bersama ulama PAS. Agak lucu kerana mereka tidak kata ia haram pada masa itu.

   Delete


  6. Bagi hujah untuk debunk hujah lawan... jadi lah org bertamadun...kalo nak lebelkan org budak sekolah lagi pandai.

   Delete
  7. Ko dan pas yg bertamaddun?...
   Lobai pas ade lesen sendiri bebas buat tafsiran hukum sendiri tanpa perlu rujuk muzakarah ulamak...hukum ikut keadaan...kalo rugi pada pas maka haram lah...

   Delete
  8. Org yg masuk PAS tak semistinya berjiwa Dan bersemangat Islam....

   Ada yg Cuba mencari pangkat... Mereka inilah yg mengharubirukan PAS.

   Alhamdullih , dg ke hendak Allah mereka2 ini telah dg sendirinya tersingkir keluar dg berkat doa ahli2 PAS yg lain.

   Delete
  9. Lebai PAS belajar dp Al Azhar.,..ko belajar dp Al Alhar ke?.. atau St. Gorge Institution?....Patut ko tafsir Quran seperti padri krintian tafsir Quran

   Nasihat aku, kolo ko sakit jumpa doktor jangan jumpa Ustaz... Nak Tanya bab ugama Tanya pakar ugama bukan Tanya doktor....faham baik2 itu...

   Delete
  10. (Sambungan)


   Nak Tanya bab ugama Islam Tanya Lebai/Ustaz bukan Tanya doktor....faham baik2 itu...

   Nak Tanya ugama Buddha Tanya sami Buddha

   Nak Tanya Kristian Tanya padri

   Nak Tanya ugama Yahudi Tanya rabai Yahudi ( di Singapore ada) .   Delete
  11. Lebai al aZhar yg brpolitik lbh pentingkan keduniaan Dr akhirat itu yg di takuti..org sibuk ckp psl rasuah, pentelewengan pemimpin kerajaan lobai azhar pas buat dono ye..lbh bnyk mgkritik Parti pembangkang seolah olah pas Tu Parti kerajaan memerintah..bodo punya lobai2 azhar pas

   Delete


  12. Isu berkaitan 1MDB: Singapura denda 2 bank lagi

   30 Mei 2017, pagi 10:02 (Dikemaskini 30 Mei 2017, pagi 10:31)

    1mdb singapura uob creditsuisse

    

   Penguasa Kewangan Singapura (MAS) hari ini mengumumkan telah mengenakan penalti kewangan terhadap dua bak kerana terlibat dalam transaksi yang mempunyai kaitan dengan 1MDB.

   Dua bank itu ialah Credit Suisse dan United Overseas Bank (UOB).

   Dalam kenyatannya, MAS berkata Credit Suisse didenda S$0.7 juta (RM2.16 juta) manakala UOB didenda S$0.9 juta (RM2.78 juta).

   Bank-bank itu didakwa melanggar Notis 625 MAS – Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Membendung Pembiayaan Keganasan.

   Denda itu dikenakan selepas semakan dua tahun berkaitan transaksi berkaitan 1MDB yang telah diselesaikan.


   “Pemeriksaan terhadap Credit Suisse dan UOB mendedahkan beberapa perlanggaran terhadap keperluan antipengubahan wang haram (AML) dan kecuaian kawalan.

   “Ini termasuk kelemahan meneliti pelanggan dan ketidakcukupan keselamatan terhadap kegiatan dan transaksi pelanggan-pelanggan,” menurut MAS.

   Delete
  13. TEPAT SEKALI ANON 1030

   ini yang sedang di perkata ramai org termasuk ahli pas sendiri

   ' knp hentam pakatan seolah kita ni di pihak kerajaan'

   Nik abudoh kata- politik natang-

   Delete
  14. Nak tanye soal ugama memang kena tanya ulamak...tapi bukan ulamak pas...kena beza ulamak berkepentingan politik dan ulamak berkepentingan ugama..

   Ade ulamak pas boleh tentukan siapa yg masuk surga dan neraka...boleh kapirkan umno tapi sekarang sejak baik dengan umno dan rembat 90 juta dah tak kapir daa...hi3...bodosnye penyokong pas...

   Delete
  15. Soalan orang awam yang boleh membezakan Lebai Pas dan ulama.

   Apa cara kami nak ke syurga?

   Ulama - Amar makruf nahi mungkar!

   Lebai Pas - Daftar dan ada no ahli!

   Delete
 6. PAGI PAGI DAH MEMBABI ORANG ITU & INI
  BARU ABIS BERAHUR EMO MAKIN TINGGI
  EGO TAK PAYAH CAKAP LAH LAGI
  TAK PA BROO... PRU NNTI BN SAPU KANAN KIRI
  CUMA NAK TANYA BAKAL 'PM' SAPA YG JADI...?


  KIKIKIKIKKIKI..... BERAMBUSS KO RBA PENSABOTAJ EKONOMI SENDIRI...

  INI KALI YERR...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sabotaj ekonomi parti perompak ko ...dedak dah pon disekat....kerana kebuluran ko merapoo dan meroyan....cian ko...ha4...

   Delete

  2. Maaf,

   Saya MBAH DUKUN dari kabupaten jawa barat, bisa meramal siapa bakal PM MALAYSIA sekiranya PH menang.

   Untuk mengetahui sila hubungi mbah dengan mengetik no tel mbah.

   Pengerasnya hanya sekadar satu persalinan jubah dan lebai.

   Sekiranya bapak bapak bercita cita untuk menjadi calon pilihanraya, bisa diatur, pengerasnya hanya 90 juta rupiah.

   Makanya tidak perlu ribut ribut...

   4D jugak bisa diramal...


   Delete

  3. Isu berkaitan 1MDB: Singapura denda 2 bank lagi

   30 Mei 2017, pagi 10:02 (Dikemaskini 30 Mei 2017, pagi 10:31)

    1mdb singapura uob creditsuisse

    

   Penguasa Kewangan Singapura (MAS) hari ini mengumumkan telah mengenakan penalti kewangan terhadap dua bak kerana terlibat dalam transaksi yang mempunyai kaitan dengan 1MDB.

   Dua bank itu ialah Credit Suisse dan United Overseas Bank (UOB).

   Dalam kenyatannya, MAS berkata Credit Suisse didenda S$0.7 juta (RM2.16 juta) manakala UOB didenda S$0.9 juta (RM2.78 juta).

   Bank-bank itu didakwa melanggar Notis 625 MAS – Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Membendung Pembiayaan Keganasan.

   Denda itu dikenakan selepas semakan dua tahun berkaitan transaksi berkaitan 1MDB yang telah diselesaikan.


   “Pemeriksaan terhadap Credit Suisse dan UOB mendedahkan beberapa perlanggaran terhadap keperluan antipengubahan wang haram (AML) dan kecuaian kawalan.

   “Ini termasuk kelemahan meneliti pelanggan dan ketidakcukupan keselamatan terhadap kegiatan dan transaksi pelanggan-pelanggan,” menurut MAS.   Delete
 7. http://malaysianaccess.com/proton-di-tangan-china/

  Link atas..

  baca faham hadam dan padam kan segala fit nah yg mamak kutty lemparkan.. faham istilah dulu sebelum fitnah bangang....!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak payah baca tulisan orang bodos kuat auta...
   Najib lagi banyak klentong...tambah kouta haji pon nak klentong...

   Delete
  2. China nak beli teknologi lotus dan kilang proton city...cina kominis nak keluarkan kete sport cina...keluarkan dimalaysia dapat jimat tax eksport ke 10 negara asean....proton akan jadi PLOTON GELEE...

   Delete
  3. Eloooo


   BETUL KER DRB JUAL PROTON? ATAU NAJIB BAYAR KOMUNIS UTK BELI PROTON?

   SAMPAI SANGGUP MELUTUT MEROYAN KOMUNIS AMBIL ALIH.. DGN FREE..

   SEMATA MATA NAK JAHANAMKAN LEGASI TUN..

   BUSYUK HATI BETUL.NAJIB

   Delete
 8. Aku ingat hebat sangat la parti bersatu ni..belum pilihanraya lagi dah berpecah.bersatu la sangat hehehehehe..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak laa hebat sangat....tapi bila tun berceramah ramai hadirin..
   Pecahbelah tu isu kecik jer...ahli2 yg problematic dari umno lompat ke bersatu dan ade trojan umno...sekarang baik berambus seblm bertambah kusut...yg bodos tak de tempat dlm bersatu...PKR dulu pun lagi teruk..berpuluh orang kanan mcm lokman roslan ezam nazrain cabut lari....ingat dah berkubur pkr...tapi makin kuat hingga ahli2 pas tak mao lari dari pkr di selangor walo dah talak tiga...hi3...yg lari tak kemana pon...umni makin lemah...mca tuduh ketua pengganas pon tak berani bertindak...

   Delete
  2. TUN ADALAH ICON

   ADA AHLI ATAU TIDAK RAKYAT TETAP PILIH TUN

   BENCINYA RAKYAT KPD NAJIB AKAN MEMBERI ALASAN UNTUK MEREKA UNDI TUN

   TAK KIRA APA NAMA PARTY TUN. BEESATU KA PRIBUMI KA ..

   APA YANG RAKYAT MAHU ADALAH TIBAI NAJIB...

   TIBAI NAJIB DGN CARA BOIKOT PRU14 ATAU PANGKAH TUN

   BILA RAKYAT PANGKAH TUN ADALAH UTK MEMBERI GAMBARAN SEORANG BAPA MARAH.KPD ANAKNYA

   UNDI MARAH NAJIB BENCI NAJIB CUKUP UTK MENANG

   Delete
 9. Aku tidak memihak pada sipa-siapa tapi pada pendapat aku la, pengerusi badan pengerusi negeri hendaklah DILANTIK dari mereka yang berpengalaman. Senior politician yang dah ada pengalaman mengemudi jentera parti di peringkat bahagian dan negeri. Disini Datuk Hamidah fits the bill selaku bekas orang lama Umno Perak.
  Beliau pernah memegang pelbagai jawatan di peringkat Bahagian dan Negeri. Bahkan dalam pentadbiran kerajaan negeri pun beliau dikategorikan sangat berpengalaman kerana pernah memegang jawatan exco dan merupakan tokoh pentadbir negeri yang berkaliber debelum masuk politik. Dengan pengalaman, kebolehan dan kemahiran yang ada pada beliau, maka sepatutnya beliau dilantik sebagai Pengerusi parti negeri daripada budak mentah hingusan yang baru habis belajar.
  Orang-orang muda sepatutnya bermula dari bawah. Belajar sepak terajang politik dulu daripada orang yang lebih senior daripada mereka. Janganlah kemaruk jawatan sangat. Umur pun masih 2 series atau 3 series, banyak lagi masa. Akan datang nanti pasti tiba giliran mereka untuk memegang jawatan penting. Tun Mahathir dulu jadi ahli Umno selama 15 tahun sebelum Tunku bagi dia peluang bertanding kerusi parlimen. Tun Mahathir tahu in order to gain respect and to be taken seriously in politics, you need to start from the bottom to learn the rope.
  Ini tidak, muda-muda dah kemaruk jawatan. Dahlah baru abis belajar, pengalaman kerja tak ada, tapi nafsu politik mengalahkan orang lebih senior. Tidak menghormati orang yang lebih dulu makan garam. Cakap berdegar-degar macam bagus sangat padahal kerja pun belum ada.
  Apabila pucuk pimpinan melantik hingusan muda belia yang tiada pengalaman untuk mengemudi jentera parti di peringkat nasional atau negeri, parti tersebut memang menempah maut. Mereka ini tidak akan dihormati oleh orang di bawahnya dan arahan-arahan yang mereka keluarkan dari semasa ke semasa tidak terlaksana kerana mereka ini tiada proven track record. Nobody will take them seriously.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Krisis bersatu diperak kerana berlaku perebutan kuasa...kenapa Hamidah sebagai orang lama biarkan krisis berlanjutan?...Syed saddiq tuduh Hamidah puncanye...

   Bro John Doe pun pernah akui masalah perebutan kuasa dlm cawangan bersatu.....
   Pemimpin Bersatu perlu turun tarbiyyah ahli2...buang duri dlm daging..

   Delete
  2. Sepatutnye isu perebutan kuasa tak sepatutnye wujud kerana masih diperingkat pro tem...
   Kepimpinan yg perlu bijak mengadun dan mengolah antara yg senior dan junior..
   Ape pon tak perlu bimbang....pkr dulu lagi teruk tapi pemimpin yg lari ramai terkubur begitu sahaja...pkr makin kuat....masa akan mendewasakan dan mematangkan ahli sesebuah Parti baru...

   Delete
 10. Siasatan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) ke atas permohonan Parti Generasi Baru untuk menukar kepada Parti Bebas Rasuah (PBR) yang dikemukakan oleh Datuk Mohd Ezam Mohd Nor dan Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan mendapati wujud beberapa keraguan.

  Ketua Pengarah ROS Datuk Mohammad Razin Abdullah berkata, surat berdaftar yang dihantar ROS ke alamat pejabat Parti Generasi Baru seperti yang ditulis dalam permohonan untuk menukar nama kepada PBR tidak sampai dan dikembalikan kepada ROS.

  "Pasukan penguatkuasaan ROS kemudiannya membuat pemeriksaan di alamat pejabat Parti Generasi Baru dan mendapati bilik mesyuarat di pejabat parti berkenaan yang didakwa menjadi lokasi mesyuarat agung luar biasa (EGM) merupakan premis dan bilik pameran menjual jubin tiga tingkat.

  "Siasatan dengan pemilik kedai jubin itu pula mendapati kedai berkenaan sudah beroperasi sejak setahun lalu. Permohonan yang dikemukakan turut mendakwa EGM mengadakan mesyuarat di lokasi tersebut pada 8 malam 30 Mac dan permohonan untuk menukar nama kepada PBR dikemukakan kepada ROS pada pagi 31 Mac ," kata Mohammad Razin kepada pemberita di pejabatnya di sini hari ini.
  Tambah Mohammad Razin, keraguan lain yang dikesan pada permohonan berkenaan ialah nombor MyKad salah seorang ahli jawatankuasa merujuk kepada individu lain.

  Sementara pemeriksaan dengan Jabatan Pendaftaran Negara pada MyKad seorang lagi ahli Jawatankuasa yang dikemukakan mendapati individu berkenaan tidak wujud.

  Katanya, ROS masih menjalankan siasatan ke atas permohonan parti itu untuk menukar nama dan keterangan akan diambil dari beberapa lagi saksi.

  Selagi permohonan tersebut dalam siasatan Mohd Ezam tidak boleh menggunakan nama PBR, katanya lagi.

  Sebelum ini Bernama melaporkan Presiden asal Parti Generasi Baru Datuk G. Kumar Aamaan mendakwa partinya telah disalahgunakan oleh Mohd Ezam dan Khairuddin dengan menukar nama parti itu kepada PBR.

  Kumar Aaman mendakwa Mohd Ezam dan Khairuddin yang masing-masing Presiden dan Timbalan Presiden PBR didapati melakukan tindakan itu tanpa pengetahuan dan persetujuannya serta kira-kira 300 anggota parti itu kerana tiada sebarang notis atau mesyuarat dibuat.

  Sehubungan itu, katanya, satu laporan polis dibuat selain mengemukakan aduan kepada ROS dengan memohon siasatan lanjut kerana tindakan berkenaan melanggar perlembagaan parti dan undang-undang agensi berkenaan. - Bernama

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sde yg panggil parti ezam sebagai parti jubin....tak berwibawa pakai alamat kedai jubin...kalo banyak kali pindah lompat parti maknenye orang ni tak sesuai bersama dengan orang lain...jiwa ade kompleks...

   Delete
 11. Cabaran dlm perjuangan menegakkan kebenaran memang getir.......biarkan saje sesiapa mau meninggalkan Bersatu.....
  Yg keluar tu pun byk rekod busuk....meroyan hidup tak semewah dulu...peluang merembat duit tertutup.....
  Ayuh fokus kita semua mewujudkan Msia baru...demi masa depan anak cucu.......

  ReplyDelete
  Replies


  1. Isu berkaitan 1MDB: Singapura denda 2 bank lagi

   30 Mei 2017, pagi 10:02 (Dikemaskini 30 Mei 2017, pagi 10:31)

    1mdb singapura uob creditsuisse

    

   Penguasa Kewangan Singapura (MAS) hari ini mengumumkan telah mengenakan penalti kewangan terhadap dua bak kerana terlibat dalam transaksi yang mempunyai kaitan dengan 1MDB.

   Dua bank itu ialah Credit Suisse dan United Overseas Bank (UOB).

   Dalam kenyatannya, MAS berkata Credit Suisse didenda S$0.7 juta (RM2.16 juta) manakala UOB didenda S$0.9 juta (RM2.78 juta).

   Bank-bank itu didakwa melanggar Notis 625 MAS – Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Membendung Pembiayaan Keganasan.

   Denda itu dikenakan selepas semakan dua tahun berkaitan transaksi berkaitan 1MDB yang telah diselesaikan.


   “Pemeriksaan terhadap Credit Suisse dan UOB mendedahkan beberapa perlanggaran terhadap keperluan antipengubahan wang haram (AML) dan kecuaian kawalan.

   “Ini termasuk kelemahan meneliti pelanggan dan ketidakcukupan keselamatan terhadap kegiatan dan transaksi pelanggan-pelanggan,” menurut MAS.


   Delete
  2. tun m jelas masih mengamalkan kroni dalam ppbm sbagaimana semasa dia berada dalam umno.mana pemimpin yang gagal mengipas tun m lebih baik mengundurkan diri dari terus diketepikan oleh parti

   Delete

  3. Yang dok mengipas ni kalau tak salah....

   Wan azizah...dia pkr...pasai pa pi kipas tun pulak...

   Kalau anwar tau payah ni...

   Aku jenis ada skandal skandal ni aku tak berapa suka...

   Delete
 12. NAK KIRA PANDAI SAH BANGANG KUAT
  ORG BANK YG KORUP DITUDUH 1MDB BUAT
  INI MACAM KALO SEKO YG BUAT DLM SYKT
  CEO TUKANG SAPU KERANI DLL TUDUH TERLIBAT

  BUKTI MANA BROO...
  DOJ FBI TIDOOO KA BROO...
  SWISS SPORK BILA MAU SAMAN LOOOR..
  MAMAK SI BATUAPI SMPI LA TAK SAMAN2 OOO...!!


  BERAMBUSSSSS BARUA DAP@SPORK...

  ReplyDelete
  Replies

  1. Jangan marahhhh.....
   Isu berkaitan 1MDB: Singapura denda 2 bank lagi

   30 Mei 2017, pagi 10:02 (Dikemaskini 30 Mei 2017, pagi 10:31)

    1mdb singapura uob creditsuisse

    

   Penguasa Kewangan Singapura (MAS) hari ini mengumumkan telah mengenakan penalti kewangan terhadap dua bak kerana terlibat dalam transaksi yang mempunyai kaitan dengan 1MDB.

   Dua bank itu ialah Credit Suisse dan United Overseas Bank (UOB).

   Dalam kenyatannya, MAS berkata Credit Suisse didenda S$0.7 juta (RM2.16 juta) manakala UOB didenda S$0.9 juta (RM2.78 juta).

   Bank-bank itu didakwa melanggar Notis 625 MAS – Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Membendung Pembiayaan Keganasan.

   Denda itu dikenakan selepas semakan dua tahun berkaitan transaksi berkaitan 1MDB yang telah diselesaikan.


   “Pemeriksaan terhadap Credit Suisse dan UOB mendedahkan beberapa perlanggaran terhadap keperluan antipengubahan wang haram (AML) dan kecuaian kawalan.

   “Ini termasuk kelemahan meneliti pelanggan dan ketidakcukupan keselamatan terhadap kegiatan dan transaksi pelanggan-pelanggan,” menurut MAS.   Delete
  2. Mat singapork nak posing fakta...ini bukan tuduh orang 1 mdb tapi bank yg simoan duit haram 1 mdb diambil tindakan oleh Singapore ngok...
   Malaysia bila lagi nak dakwa perompak 1mdb?...mat singapork melindongi perompak...

   Delete
  3. SEJAK BILA 2MDB DUIT HARAM
   DUIT DERMA BUKAN SONGLAPAN
   DUIT SIMPAN DIMANA BUKAN UKURAN
   PEGAWAI BANK KHIANAT MCM CIPAN

   BERAMBUSSSSS.....!!

   Delete
  4. US Department of Justice , DoJ , memberi kebenaran kepada Steven Charles Whitkoff untuk menjual Hotel Park lane yang di beli bersama Low Taek Jho .

   Bahagian Jho Low sebanyak 55% akan di ambil olih DoJ kerana termasuk di dalam harta yang di beli olih Low Taek Jho dengan wang dari 1MDB .

   Kebenaran kepada Whitkoff di luluskan setelah usaha mengesan Jho Low menemui jalan buntu . Laporan NYT mengatakan Taek Low sedang bersembunyi di Shanghai , China .

   Jika benar Taek Low bersembunyi di China , berwaspadalah rakyat Malaysia .... akan ada lebih banyak "harta Negara " pasti terlepas kepada Chinazz . Apa tidaknya ? anak angkat Najib/kak Rozie @ punaisihat kaki songlap sedang bertapak di sana !!!

   Delete
 13. Taman teruskan hamidah ni .Petualang jahanam

  ReplyDelete
 14. KEADILAN DAILY HANTAM KUTTY PROKSI BUKHARI
  ISU 'PELIR'KAD ARI TU KUTTY DAH KENA SEBIJI
  BOBOI JIDIN KIDIN KOTAK KUTTY DAN ALJUBOORI
  SAPA YG DI LANTIK JDI PERDANA MENTERI NI..?

  KIKIKIKIKIKI...... BERAMBUSSS... SEMUA BARUA PLURALIST MURTAD SYIAH DAP@SINGAPORK PENSABOTAJ EKONOMI...

  INI KALI YEOPPPP OOII...!!

  ReplyDelete
  Replies


  1. Jangan marah...

   Nanti kena jual...

   Macam proton...

   Alaa geli..geli...

   Alaa geli..geli...
   Isu berkaitan 1MDB: Singapura denda 2 bank lagi

   30 Mei 2017, pagi 10:02 (Dikemaskini 30 Mei 2017, pagi 10:31)

    1mdb singapura uob creditsuisse

    

   Penguasa Kewangan Singapura (MAS) hari ini mengumumkan telah mengenakan penalti kewangan terhadap dua bak kerana terlibat dalam transaksi yang mempunyai kaitan dengan 1MDB.

   Dua bank itu ialah Credit Suisse dan United Overseas Bank (UOB).

   Dalam kenyatannya, MAS berkata Credit Suisse didenda S$0.7 juta (RM2.16 juta) manakala UOB didenda S$0.9 juta (RM2.78 juta).

   Bank-bank itu didakwa melanggar Notis 625 MAS – Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Membendung Pembiayaan Keganasan.

   Denda itu dikenakan selepas semakan dua tahun berkaitan transaksi berkaitan 1MDB yang telah diselesaikan.


   “Pemeriksaan terhadap Credit Suisse dan UOB mendedahkan beberapa perlanggaran terhadap keperluan antipengubahan wang haram (AML) dan kecuaian kawalan.

   “Ini termasuk kelemahan meneliti pelanggan dan ketidakcukupan keselamatan terhadap kegiatan dan transaksi pelanggan-pelanggan,” menurut MAS.   Delete
  2. baik kau pergi lapor sprm.kau dah ada cukup bukti buat apa nk jadi penakut dengan hanya menyebarkan cerita.

   Delete

  3. Kah..kah..kah..


   Ini hanya cerita....

   Tapi bukan auta....

   Jangan marah....

   Nanti kena jual....

   Macam proton....

   Alaa geli...geli....


   Delete
 15. Ya Allah ya maha agung.....
  Bukakanlah pintu hati org spt 11.34 agar dpt melihat kebenaran..

  ReplyDelete
 16. Kasihan ibu yg melahirkan anak berakhlak spt 12.02 ni........

  ReplyDelete
 17. PLURALIST MURTAD SYIAH KAFIR INI
  PUAK PALING HARAMJADAH LAHIR DISINI
  ANGKARA SAPAKAH SEMUA BARUA INI
  PENGKHIANAT BANGSA & ISLAM YG SUCI


  ...... Tiada tempay liberalist... pluralist. . Syiah dan Evangelist di Malaysia ini...

  Semua Barua berambuss..

  ini kali lah..

  ubah dan simen...

  ReplyDelete
  Replies

  1. Sedih aku baca artikel kat bawah...

   Sewenang wenangnya pas dihina...   SHAH ALAM: Ketua Penerangan Umno Tan Sri Annuar Musa berkata doa “pecah perut” yang pernah dibuat bekas mursyidul am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat berbalik kepada PAS yang berpecah sehingga terbentuknya Amanah.

   Beliau berkata perpecahan itu menyebabkan PAS berada dalam keadaan lemah dan akhirnya menyedari mereka bergantung kepada Umno untuk membawa agenda Islam.

   “Yang mendoakan kita mati ini adalah PAS. Nik Aziz doa dalam stadium dengan air mata berjurai-jurai minta Umno ‘pecah perut’ (hancur) tapi akhirnya Tuhan Maha Kaya dan Maha Mengetahui, doa yang dibuat itu terkena pada PAS sebelum terkena pada kita.”

   Beliau berkata pendekatan pemimpin PAS pasca perpecahan itu berbeza dan lebih berlembut berbanding era Nik Aziz, yang meninggal dunia 12 Februari 2015.

   Buktinya PAS mula berlembut dengan Umno lebih-lebih lagi semasa mahu membawa rang undang-undang untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau RUU 355.   Delete
  2. Kasihan Hamidah dulu dia keluar Bn dan masuk ppbm dengan harapan ppbm dibawah tun m lebih baik dari bn.rupanya tun m mmg tak pernah berubah dengan kezalimannya.harapnya hamidah akan jumpa dan mnyertai parti yang lebih baik dari ppbm

   Delete
  3. Tertipu Hamidah dengan Tun M.Dia ingat Tun M betul2 berjuang untuk rakyat.Parti baru tubuh dah penuh masalah.

   Delete

  4. Harap hamidah janganlah masuk pas sebab....

   Jeng...jeng...jenggg....


   SHAH ALAM: Ketua Penerangan Umno Tan Sri Annuar Musa berkata doa “pecah perut” yang pernah dibuat bekas mursyidul am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat berbalik kepada PAS yang berpecah sehingga terbentuknya Amanah.

   Beliau berkata perpecahan itu menyebabkan PAS berada dalam keadaan lemah dan akhirnya menyedari mereka bergantung kepada Umno untuk membawa agenda Islam.

   “Yang mendoakan kita mati ini adalah PAS. Nik Aziz doa dalam stadium dengan air mata berjurai-jurai minta Umno ‘pecah perut’ (hancur) tapi akhirnya Tuhan Maha Kaya dan Maha Mengetahui, doa yang dibuat itu terkena pada PAS sebelum terkena pada kita.”

   Beliau berkata pendekatan pemimpin PAS pasca perpecahan itu berbeza dan lebih berlembut berbanding era Nik Aziz, yang meninggal dunia 12 Februari 2015.

   Buktinya PAS mula berlembut dengan Umno lebih-lebih lagi semasa mahu membawa rang undang-undang untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau RUU 355.
   Delete
  5. Tak kisah Hamidah masuk mana2 tapi bukan tiga parti anak beranak.

   Delete
  6. Begini Kisahnya bekas pemimpin parti bila beralih arah mereka akan cepat sedar kburukan parti baru yang disertai berbanding pnyokong biasa.Bagus Hamidah kekal dengan prinsip diri.Carilah parti lain mgkin Ezam yang pernah senasib lebih sesuai.

   Delete

  7. Parti hadi dengan anak dan menantu dia tu ka....


   Delete
  8. Kasihan puak taksub terus dimomokkan slogan selamatkan rakyat.parti dan gabungan ph belom tentu selamat.Ph terkubur lepas pru

   Delete
  9. Sian....macam frust saja....

   Delete
 18. Puak ph terus sahaja menfitnah dan mmburuk2kan pas selepas pas tak mahu mnyertai Ph.Mereka bukan tak tahu sebab pas tak mahu sertai Ph disebabkan pengkianatan Dap dan pan.sekalipun pas mnyertai ph belom tentu pas akan dilayan dengan adil dan tentunya ph akan terus bergolak.lebih baik pas tidak mnyertai ph.Bersama Bn tidak mgkin berlaku atas banyak sebab dalaman Bn sendiri.puak dungu ini akan terus mnyebarkan fitnah ini dengan harapan supaya pas mnyertai BN supaya tidak berlaku pertandingan 3 penjuru kerana teramat takut akan kalah.Sebenarnya ph sendiri yang lemah gabungan mereka hanya diatas kertas sahaja dan lgsung tidak diyakini oleh rakyat.mereka langsung taknak berubah kekalahan nanti pasti yang akan dipersalahkan adalah pas.

  ReplyDelete
  Replies
  1. puak dungu akan terus memainkan isu ini dan mencipta cerita2 palsu untuk menutup kelemahan mereka sendiri yang gagal untuk bersatu.jelas mereka gagal untuk membina kekuatan sendiri.

   Delete

  2. Setuju agar parti pas kita ni tak sertai umno, kerana apa jemaah sekelian...

   Kerana...

   Kerana...

   Yaa...kerana..


   SHAH ALAM: Ketua Penerangan Umno Tan Sri Annuar Musa berkata doa “pecah perut” yang pernah dibuat bekas mursyidul am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat berbalik kepada PAS yang berpecah sehingga terbentuknya Amanah.

   Beliau berkata perpecahan itu menyebabkan PAS berada dalam keadaan lemah dan akhirnya menyedari mereka bergantung kepada Umno untuk membawa agenda Islam.

   “Yang mendoakan kita mati ini adalah PAS. Nik Aziz doa dalam stadium dengan air mata berjurai-jurai minta Umno ‘pecah perut’ (hancur) tapi akhirnya Tuhan Maha Kaya dan Maha Mengetahui, doa yang dibuat itu terkena pada PAS sebelum terkena pada kita.”

   Beliau berkata pendekatan pemimpin PAS pasca perpecahan itu berbeza dan lebih berlembut berbanding era Nik Aziz, yang meninggal dunia 12 Februari 2015.

   Buktinya PAS mula berlembut dengan Umno lebih-lebih lagi semasa mahu membawa rang undang-undang untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau RUU 355.


   Delete
  3. apalah bodoh sgt.kata2 anuar musa dicopy macai dungu betul.

   Delete

  4. Saudara marahhh...

   Delete
 19. Berita Hamidah ingin keluar parti Ppbm bukan lagi perkara yang mngejutkan.sebelm ini beberapa nama besar termasuklah antara pengasanya termasuk ezam telah keluar ppbm.perkara yang sama selalu berlaku dalam pkr dan Dap.jelas disini parti dalam ph ini adalah pincang matlamat pribadi mengatasi matlamat parti .kita dapt lihat ketiga2 parti ini ada kepentigan keluarga.Tidakkah masalah dalam parti masing2 ini akan membawa pula msalah kepada ph.pemimpin yang berwibawa dalam parti2 ini tidak akan berpeluang untuk menjadi pemimpin tertinggi kerana ketiga2 parti ini untuk ahli kelurga

  ReplyDelete
  Replies
  1. setiap parti dalam ph jelas bermaslah.sebab itulah mereka tidak berupaya mengadakan perbincangan diperingkat gabungan kerana masing2 sibuk menyelesaikan masalah parti masing2.

   Delete
  2. Betul tu Lim dengan anaknya.Anuar dengan keluarganya.Tun m sama untuk anaknya.Lebih sesuai pakatan keluarga haprak

   Delete


  3. 1347

   Cuma hadi yang bersih...anak dan menantu dia langsung tak terlibat...

   Nik abduh anak sapa pulak ya...

   Malas nak google...

   Delete
  4. semua parti anak beranak.pas taklh ketara sgt.Dap,pkr dan ppbm nmpak ketara.

   Delete

  5. Biasalah...

   Gajah depan mata mustahil boleh nampak...sebab dekat sangat....

   Delete
  6. Lebih baik sokong parti keluarga Mahathir,daripada sokong parti keluarga Najib si penyamun,pencuri,perompak dan penyangak.

   Delete
  7. skrg mmglah mcmtu lpstu kluarga tun m akan tunjukkan siapa yang mahazalim.mahafiraun.mahataik.mahajahat sprt yang didakwa puak pembangkang sebelum ini.

   Delete
  8. Dah lupa kot A9 free ni... Onn Jaafar, Hisham, Najib, Razak, Abdullah, KJ, ramai lagi anak beranak, ipar duai, sepupu sepapat, anak menantu, pak sedara, mak menakan...

   Kalau ler.. satu keluarga.. satu parti.. haram... Umno = bapak haramjadah ler!

   Delete
 20. SPRM tangkap la banyak mana pun.Lalat Ehnain dan langau Kiuseben meroyan copy paste lah byk mana pun. Prof kangkong bual bicara sehala kerap mana pun , tak bermakna lagi !!
  Selagi PDRM, Bank Negara,SPRM, Media tak berani ulas bebas,selagi mufti atau mana pihak "agama" terus asyik beretorik mengetar dagu pun tak guna.
  INYEGRITI sudah longkang.
  TIADA MAAF BAGI UMNOPAS, dan komdrad broker BN nya.Apa tunggu
  lagi?
  Cepat bubar, kita PRU.

  Apa?! oooooooo, takut? kerana benar?
  hmmmm

  ReplyDelete
  Replies
  1. Macai bodoh apa kaitan dengan pas.Pas bukan ada kuasa.tiada maaf UMNO-PH.takut kerana benar

   Delete
  2. Tiada maaf ph.Gabungan lemah yang tidak memberi harapan kepada rakyat.selagi mereka tidak berubah kita hukum mereka.

   Delete
  3. PASdh jadi biro agama songsang, merangkao deputy sekongkol mungkar.
   Aikkk 1404, ko tak tau lagi kaaa?
   kesian kau,taksubnya kauuuu.Mata kena buka 2,bary nampak. kalau satu nata, smaa resni dajjal, kan?

   Delete

  4. 1404

   Pas memang tiada kuasa kerana...

   Kerana...

   Kerana...sekali lagi...

   Kerana...yang last sekali...

   SHAH ALAM: Ketua Penerangan Umno Tan Sri Annuar Musa berkata doa “pecah perut” yang pernah dibuat bekas mursyidul am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat berbalik kepada PAS yang berpecah sehingga terbentuknya Amanah.

   Beliau berkata perpecahan itu menyebabkan PAS berada dalam keadaan lemah dan akhirnya menyedari mereka bergantung kepada Umno untuk membawa agenda Islam.

   “Yang mendoakan kita mati ini adalah PAS. Nik Aziz doa dalam stadium dengan air mata berjurai-jurai minta Umno ‘pecah perut’ (hancur) tapi akhirnya Tuhan Maha Kaya dan Maha Mengetahui, doa yang dibuat itu terkena pada PAS sebelum terkena pada kita.”

   Beliau berkata pendekatan pemimpin PAS pasca perpecahan itu berbeza dan lebih berlembut berbanding era Nik Aziz, yang meninggal dunia 12 Februari 2015.

   Buktinya PAS mula berlembut dengan Umno lebih-lebih lagi semasa mahu membawa rang undang-undang untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau RUU 355.   Delete
  5. yg taksub puak dungu lg kesihan.bukalah mata tengok gabungan macamana.penuh dengan masalah.langsung tk sepakat.

   Delete
  6. 1411, ko asyik tgk 3 suku mmg la saingan BN dicemuh setiap mlm. Bicara naratif sehala..standard la tu.
   Tak oercaya? tgk ko sendiri pun terpaksa kesini..baru nk jumpa bicara 2 hala.
   Kurangkan.la percaya UMNOBNPAS tu. Bukan apa, kurang pahala kalau asyik percaya pada penipuan media ni.
   Tak gitu?

   Delete
  7. kalau dh taksub sgt.asyik percaya berita khayal dari Tun M.gabungan takde beza dgn gabungan yang lepas lemah dan bercelaru.

   Delete
  8. 1422, buka taksub. Dh byk bukti siap money trail. Dah byk negara dakwa..cuma dimalaysia..agama retorik begetar dagu, tapi sekongkol mungkar.Undang2 kleptibrahmin jelas. Itu sj bukan soal taksub.Sialnya mata buka satu seperto dajjal. Dh ramai tak sanggip jd dajjsl..lain lah kau.Apapun itu pilihan sendiri. kan?

   Delete
  9. batul tu.kita mgharapkan pilihan yang lebih baik.kita berubah kepada yang lebih baik.tp sygnya kita seperti dah takde pilihan.

   Delete
 21. Kita tak perlu menipu naluri sendiri....melihat suhu emosi majoriti rakyat hari ni...kita tau parti mana yg akan berjaya memerintah negara selps PRU ke 14.......

  ReplyDelete
  Replies
  1. ye kita tahu.BN akan terus menang Ph pula tak pernah berubah.gabungan caca merba tak banyak memberi harapan

   Delete
  2. 1408, kalu ikut media cash, mmg la ph serabut.
   Tapi org mcm ko sj dok kna dose harian 3 suku tu.
   Ko sendiri pun dtg sini sbb hati kecil ko tahu, disini kita boleh 2 hala. Jesian ko kan?

   Delete
  3. kita ada otak boleh nilaikan sendiri gabungan mcmmna.selagi prmimpin pembangkang taknak berubah jgn harap rakyat akan percayakan mereka

   Delete
  4. 1425, nilai dulu yg sah nungkar. Tak susah pun, cuma..kna buka 2 mataaaaa, ingat tu pesanan mak,

   Delete
  5. Ni mak nak pesan nii...

   Jangan pangkah bulan dan kati...

   Delete
  6. baik mak. iman anak soleh mak. terima kasih mak, iman ingat, syurga bawah tapak kaki mak

   Delete
 22. Mat sabu dikhbarkan adalah calon pm Ph Kit Siang Pula Tpm.hasil dari perbincangan pan dan Dap.Mat sabu berikrar akan patuh dan akur dengan setiap arahan dan kata2 Tpm

  ReplyDelete
  Replies
  1. ada detail sah? kalu tak ada sila minum kopi dan hisap sebatang rokok ko tu.

   Delete

  2. Mintak rokok sebatangg....

   Delete
 23. Di johor sekarang ni,nak mengaku diri ahli umno pun rasa malu...........sedangkan dulu johor kubu kuat umno,zmn dah berubah......,bukan semua melayu bodoh belaka....

  ReplyDelete
 24. Dari segi psikologi,apabila org sibuk mengutuk dan memperlekehkan sesuatu parti atau gabungan,berserta para pemimpinnya,bermakna parti atau gabungan itu kuat,jika tidak,tak ramai yg kepanasan tak tentu pasal........
  Jika tiada pengaruh,tak sape yg nak ambil pot,tgk le nasib parti tie bow

  ReplyDelete
  Replies

  1. Perti tie bow dah jadi parti teh boh....

   Untuk minuman puak puak q7...

   Delete
  2. mcmtu juga bila orang sibuk mgutuk pas setiap masa.Membawa maksud yang sama

   Delete

  3. Sapa yang sibuk mengutuk pas setiap masa ni...

   Amboiii....cabai mulut kang...

   Delete
 25. Pas akan berkubur selps pru 14,salah strategy,nak perintah sebuah negara,bukan mcm mentadbir sebuah pasantren,,mesti ada multiple intelegence/pelbagai ilmu dan kepakaran......
  Hidup jgn sombong,bodoh sombong mcm kebanyakan pemimpin pas,lagi le jangan......

  ReplyDelete
  Replies
  1. Betul. PAS lg bahaya.Sanggup pura warak dijual agama. Dasar kasar ala Taliban pulak tu. Jgn la percaya Lobai Brahmin Al Weiz Rayid.
   Apapun awas lah pilih, jgn ternakan pura2 juang agama, mahupun penipu pejuang bangsa.

   Warlord2 skrg tgh kaya dgn hasil songlap...wang yg akan ditabur adalah wang rakyat. Jgn lagi jadi tuan yg bodoh tak tahu hak, 60 tahun ditipu....terus ditipu,
   Terus diluku.
   Masih dubggu,
   Nereka yg terus sapu
   Yang tanggung bayar cucu.
   Jgn asyik kata tak tahu.
   Usah tipu kata fitnah dan tipu.
   Buat apa prrcaya tv 3 suku?
   Undang2 dan media,mereka bersekutu,
   tanp tanggung jawap atau malu.
   Diajak bicara lari melulu,
   YA ALLAH T7HANKU,
   KAMI PERLU DIBANTU....

   Delete
  2. pas takkan terkubur selagi dasar perjuangan sama.pemimpin akan bersilih gsnti.yang pasti lps pru ph akan dibubarkan

   Delete
  3. pentaksub ph terus ditipu dan dikhayalkan oleh pemimpin mereka.gabungan yang lemah dan tidak sistematik ini akan terus bercanggah pendapat.akhirnya ph sperti gabungan pembangkang yg lepas bekubur lg bersama pentaksub yang ikut ke lubung kubur kerana kecewa

   Delete
 26. Ha,..ha,..ha..cuba cite dasar perjuangan pas?
  Bersekongkol dgn penyamun?
  Menutup mata dgn segala kemungkaran?
  Berpada2 le memperalatkan agama.....

  ReplyDelete
  Replies
  1. cuba carita perjuangan parti dalam ph.untk kepentingan pemimpin sahaja.pemimpin kanan dan berwibawa dalam pkr dan ppbm telah keluar parti kerana sedar dan kecewa ditipu.

   Delete
  2. pentaksub ph terlalu bodoh dan dungu sehingga fikiran mereka tidak lg boleh berfikir melihat gelagat pemimpin mereka yang sebenarnya berjuang untuk kepentingan diri masing2 sbbtu mereka tidak dapt bersatu cuba untuk mngkaburi otak pentaksub mereka gunakan slogan selamatkan negara yg sebtulnya mereka hannya nk selamatkan perut masing2

   Delete
 27. 15.42
  Pecah pendapat lagi bagus,dr situ datangnyanya kekuatan,tak le syok sendiri mcp pas.
  Yg perlu dielakkan ialah pecah amanah dan pecah kepercayaan....

  ReplyDelete
  Replies
  1. lepas pecah pendapat akan pecah gabungan

   Delete
  2. puak hamprak akan terus memaki pas selagi pas tdk bergabung dgn umno kerana mereka tahu mereka akan kalah bila pertandingan 3 pnjuru.mereka hanya mgharapkan kemengan dgn kelemahan pihak lawan bukan kekuatan sendiri.

   Delete
  3. 1600, kira ok la tu. pecah pun pendapat. Ada juga pendapat..bicara p bicara mai, keluar pendapat, pecah tak pecah ada juga pendapat.
   Jangan jadi mcm UMNO Klepto 1hala atau PAS Lobai Al Waiz Rayid. Ahli2 pun malu pakat lari, takkan 70 tahun dok taksub jumud, jgn kata beza pendapat, pecah pendapat...kemuka pendapat pun tak boleh. Brahmin la katakan.

   Delete
  4. bagi pendapt aja blhlah.kptusan dh ditetapkn parti msing2.kata sepkat tk dapt ducapai kepentingan sndiri lbh utama dari kepentingan bersama

   Delete
 28. Dalam ramai2 penyokong Tun Mahathir,pendirian Khairuddin Abu Hassan yang paling saya tak faham sekali...apa taknya ,sbb mengikut kata Khairuddin sokongan beliau terhadap Tun adalah teramat tinggi dan tidak pernah berbelah bagi,tetapi yang peliknya dalam masa yang sama beliau tidak menyokong parti yang diasaskan oleh Tun!!...dan membelasah sesiapa sahaja yang cuba mempertahankan parti tersebut seperti TS Mahyiddin Yassin dan terbaru Syed Saddiq.Sebaliknya sesiapa saja yang menentang parti BERSATU seperti Habbibul(lupo nama bahalol ni yg penuh) dan Dato Hamidah disokong sepenuh hati.Saya yakin Khairuddin ni mengidap sejenis penyakit jiwa yang memerlukan beliau berjumpa pakar jiwa!!....

  Tabek hormat saya kepada Puan Anina Sadudin ,kerana walau pun berbagai pancaroba yang menimpa beliau ,tetapi beliau tetap tabah menghadapinya dan tidak pernah mengalih atau mengurangkan sokongan beliau terhadap BERSATU dan Tun.Saya mendoakan semuga perjuangan Puan Anina akan diberkati ALLAH dan ingin melihat Puan Anina berjaya menjadi seorang pemimpin terbilang menerusi BERSATU.InshaALLAH.

  Dan kepada Syed Saddiq saya ucapkan syabas kerana anda seorang yang berani dan ikhlas dalam perjuangan walau pun saudara masih muda.saya pasti saudara akan menjadi seorang pemimpin yang hebat satu masa nanti!!...

  ReplyDelete
 29. Konon nak bersama dgn Tun! Habis tu kenapa tak dengar nasihat Tun? Tidakkah itu seumpama seorang anak yg derhaka pada orang tua nya

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...