Wednesday 21 May 2014

Disebabkan Yammy Dan Dyana, UMNO Pinda Perlembagaannya?


Pilihanraya kecil Teluk Intan yang menyaksikan DAP mencalonkan Dyana Sofya, anak seorang bekas pemimpin serta masih ahli UMNO membuatkan parti itu bagaikan terkena renjatan letrik. Ramai pemimpinnya terkejut, melatah, cuba menunjuk pandai dan tidak kurang ada yang cuba berlagak "macho" seperti seorang lelaki budiman yang dahagakan perhatian.

Ada pemimpin muda yang pantas cuba menyelar calon DAP itu sebagai tidak mengenang budi UMNO dan ada pula yang memintanya mendesak MCA yang memiliki Universiti Tunku Abdul Rahman agar turut mengamalkan dasar terbuka. Hanya setelah diselar oleh orangramai bahawa UiTM adalah milik kerajaan dan bukannya milik UMNO dan dasar kerajaan pula mahu rakyat berilmu dan berpendidikan tanpa mengira parti mana yang mahu dipilih sebagai landasan perjuangan apabila tamat pengajian, pemimpin UMNO terbabit sekarang ini sudah hilang tanpa berani bersuara lagi.

Seorang timbalan menteri yang mengaitkan MCA pula, apabila diselar kembali oleh Presiden MCA sambil diberiksn fakta bahawa UTAR adalah universiti yang terbuka kepada semua kaum tetapi mengambil kira soal merit dan kecemerlangan akademik, turut terdiam entah ke mana sekarang ini.

Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin juga menyentuh pencalonan Dyana yang mendapat liputan meluas media dengan meminta pengundi menilai bahawa pilihanraya kecil ini bukanlah pertandingan ratu cantik dan pengalaman sepatutnya lebih diambil kira.

Bagaimanapun apabila beliau juga dilibas balik bahawa beliau juga dulunya tiada pengalaman dan markahnya lebih dinilai berdasarkan kedudukannya sebagai menantu Pak Lah yang menjadi Perdana Menteri ketika itu serta pemilihan Dyana sebagai calon adalah proses memberinya pengalaman, KJ juga nampaknya tidak berani berhujah lagi.

Ketua Wanita UMNO, Shahrizat Jalil juga memberi reaksi yang mengaitkan pemilihan Dyana hanya sebagai boneka DAP dan untuk menarik sokongan pengundi Melayu semata-mata, malangnya apabila isu lembu NFC dan kegagalan Wanita UMNO sendiri menonjolkan ramai wanita muda sebagai calonnya dijadikan peluru menembak balas, beliau nyata semakin menyerlahkan kegagalannya. Lebih dari itu, ramai yang meminta Ketua Wanita UMNO itu agar kurang bercakap dah lebih baik berehat saja di Kuala Lumpur bagi mengelakkan keceluparannya membuatkan calon BN lebih ditimpa malang.

Abdul Rahman Dahlan, menteri dari Sabah pula cuba bersikap "macho" dengan menulis di twtternya yang menggambarkan pemilihan Dyana sebagai calon DAP yang mewakili golongan muda haruslah diraikan.

Selain ramai pemimpin UMNO lain yang turut mengulas pemilihan Dyana sebagai calon dan kedudukannya sebagai anak orang UMNO, bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad juga tidak ketinggalan mahu memberi respon sama. Sambil menyatakan pemilihannya sebagai hiasan luaran, Mahathir juga menyalahkan kecondongan Dyana memilih DAP sebagai wadah perjuangan kerana kegagalan ibu bapa memberitahu tentang sejarah, perjuangan dan jasa-jasa UMNO kepada anak-anak mereka.

Namun demikian, ibu Dyana iaitu Yammy Samat segera menyindir Mahathir dengan mengatakan beliau sebenarnya mahu anaknya menjadi seperti Mukhriz tetapi apakan daya kerana akhirnya memilih untuk menjadi seperti Marina Mahathir.

Dalam masa yang sama, hari ini Marina yang sering kelihatan berbeza pendirian dengan bapanya, turut memuji Dyana sebagai calon yang sangat bijak, boleh berfikir, petah berkata-kata serta boleh menulis dan kelebihannya ini menurutnya lebih baik daripada kebanyakan ahli politik yang lain.

Hanya Najib selaku Perdana Menteri dan Presiden UMNO yang belum mengulas mengenai Dyana ini. Mungkin selepas kembali daripada luar negara dan tidak lagi dibelenggu kesibukan nanti, Najib juga turut terghairah mahu bercakap mengenai Dyana dan Teluk Intan.

Kesimpulan daripada semua reaksi pemimpin UMNO itu ialah mereka semua terkejut dan akhirnya melatah dengan kehadiran Dyana sebagai calon DAP. Bukan saja kedudukannya sebagai wanita muda dan cantik menjadi perhatian, malah latar belakang ibunya sebagai bekas pemimpin dan masih ahli UMNO turut menjadi perdebatan.

Ketika penamaan calon dan berkempen di mana kehadiran Yammy yang sentiasa menemani anaknya menjadi persoalan sehingga timbul desakan agar beliau dipecat daripada UMNO, suasana kempen juga sehingga hari ini masih lagi berkisar mengenai peribadi Dyana dan ibunya. Serangan berbentuk peribadi jelas lebih kerap kedengaran sehingga jentera BN terlihat seolah-olah lupa untuk menyerang dasar dan ideologi DAP dan menonjolkan calon mereka sendiri, Mah Siew Keong.

Walaupun ada desakan daripada Veteran UMNO dan juga Mubarak agar ibu Dyana dipecat daripada UMNO tetapi TPM, Muhyiddin Yassin nampaknya masih lagi rasional dengan mengatakan perkara itu tidak menjadi pertimbangan kerana sebagai ibu adalah menjadi hak Yammy untuk menemami anaknya yang masih bujang itu.

KJ pula cuba bersikap budiman dengan menyokong pendirian Muhyiddin itu dan mengatakan isu memecat ibu Dyana bukan menjadi keutamaan kepada UMNO ketika ini.

Soalnya benarkah Yammy tidak akan dipecat? Bagaimana selepas pilihanraya Teluk Intan berakhir nanti, lebih-lebih lagi jika calon BN tewas?

Jika mengikut perlembagaan UMNO, memang tiada peruntukan khusus untuk mengambil tindakan kepada seorang ibu yang menemani anaknya yang menjadi calon parti lawan. Yang ada berkaitan tanggungjawab dan hak ahli hanyalah fasal 6.1.4 iaitu "menjalankan kerja-kerja parti dan mematuhi tata etika, perintah-perintah dan disiplin parti" serta fasal 6.1.5 yang berbunyi "menyokong calon-calon parti yang bertanding dalam pilihanraya".

Jelas bahawa peruntukan dalam perlembagaan ini agak longgar dan boleh dipertikaikan. Walaupun veteran UMNO bertegas bahawa Yammy melanggar perlembagaan parti manakala Mubarak pula mengatakan Yammy hanya boleh berdoa untuk anaknya tetapi tidak boleh menonjolkan dirinya secara terbuka tetapi memandangkan Dyana masih muda dan bujang lagi, keperluan ibunya disisi tidak boleh diremehkan dari segi kemanusiaan dan budi bicara.

Selain faktor kemanusiaan dan tidak mahu bersikap kejam yang mungkin memburukkan lagi peluang BN memenangi pilihanraya kecil ini, kelonggaran dalam perlembagaan UMNO sendiri barangkali menjadi pertimbangan Muhyiddin. Walaupun ahli UMNO dimestikan menyokong calon parti dalam pilihanraya, apakah sekadar menjadi peneman anak yang masih bujang dan dalam tangungjawab ibu bapa boleh dikategorikan sebagai melanggar perlembagaan?

Oleh kerana kes seumpama ini tidak pernah berlaku sebelum ini dan pemimpin UMNO juga tidak terfikir ada anak orang UMNO bakal menjadi calon parti lawan kerana merasakan UMNO itu bagaikan agama yang mesti dianuti oleh semua anak dan keluarga ahli serta pemimpinnya, maka itu sebabnya barangkali tiada pengkhususan dalam perlembagaan UMNO itu.

Tetapi dengan peredaran masa dan generasi muda makin terbuka serta pelbagai seleranya, keadaan ini tidak mustahil menjadi tambah meluas. Jika sebelum ini hanya adik-beradik Shahrir Samad dan Khalid Samad serta pasangan suami isteri di Sabah yang berbeza parti menjadi perhatian, kini nyata berlaku perbezaan parti antara ibu dan anak serta ibu menjadi peneman anaknya pula.

Di masa akan datang, bukan saja berbeza anutan parti ini menjadi biasa dalam keluarga, bahkan mungkin dalam keluarga pemimpin UMNO pun tiada yang sekata lagi. Dalam masa yang sama, penglibatan ibu, bapa, suami atau isteri, adik-beradik dan sebagainya dalam menyokong ahli keluarga yang berbeza parti yang bertanding dalam pilihanraya turut bukan lagi sesuatu yang luar biasa.

Adakah ini akan mendorong UMNO untuk meminda perlembagaannya dan memberi tafsiran yang lebih khusus mengenai tanggungjawab dan hak seseorang ahlinya?

Walaupun Muhyiddin turut kelihatan budiman dan ada budi bicara yang tinggi dalam hal ini tetapi kekalahan calon BN di Teluk Intan nanti boleh saja membuatkannya berubah nada. Sementara kedudukan ibu Dyana bakal jadi perhitungan sebaik pilihanraya kecil ini berakhir, UMNO juga dipercayai akan bergerak selangkah lagi dengan memberi tafsiran semula yang lebih detail dan terperinci dalam perlembagaan mengenai apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan oleh ahli-ahlinya.

Dyana Sofya dan Yammy benar-benar memberikan kejutan kepada UMNO. (SH 21/05/2014)

3 comments:

 1. LOHHHH>>>Apa nak jadi Malaysia ni. Melayu2 bodoh kebanyakannya adalah dalam Umno.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Umno parti syaitan untuk melayu yang bodoh2 sahaja.Pemimpin -pemimpin mereka kaya raya, pengikut siang malan jadi barua saja makan taik lembu.

   Delete
 2. Cukup kesihan kpd yg membenci umno tetapi terpaksa menerima hakikat PRU14 masih lagi lambat. sementara ini eloklah bertuankan UMNO dan terima hakikat itu walaupun hati sakit.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...