Monday 29 July 2013

Satu Demi Satu Mahathir Menyanggah Najib, Tapi Kesudahannya Apa?


Apabila Mahathir terus menunjukkan sikap perkaumannya, dengan terbaru menyatakan mengenai dilema orang Cina sama ada mahu berkongsi kuasa atau merebut kuasa, bekas Perdana Menteri itu secara jelasnya menunnjukkan beliau semakin berbeza dengan Najib. Najib yang memperkenallan 1Malaysia untuk mendapatkan undi kaum Cina, setelah ditolak oleh mereka pun tetap dengan sikap toleransi dan merintih terhadap sokongan kaum itu.

Berbeza dengan Mahathir, bermula dengan buku Dilema Melayu yang memperlihatkan sikap ultra Melayunya, kemudian 22 tahun menjadi Perdana Menteri dan dan kini menjadi pesara paling berkuasa, sikapnya terhadap Melayu tidak banyak berubah. Walaupun memperjuangkan Melayu tetapi semasa menjadi Perdana Menteri, beliau sentiasa mendapat sokongan daripada pelbagai kaum termasuk Cina.

Tulisan terbaru Mahathir mengenai dilema kaum Cina negara ini yang telah menguasai ekonomi dan perniagaan dan kini berada dalam dilema sama ada mahu berkongsi kuasa atau merebut kuasa daripada Melayu, boleh dibaca dengan tafsiran yang pelbagai tetapi yang jelasnya ia menunjukkan perbezaannya yang makin ketara dengan Najib.

Mahathir juga tidak menyetujui dasar 1Malaysia yang diperkenalkan Najib sebelum ini dan beberapa kritikannya terhadap sikap pengundi kaum Cina sebelum kni menguatkan perbezaannya dengan Najib.

Meskipun dalam pilihanraya lalu Mahathir berkempen kuat untuk kemenangan BN tetapi selepas itu, beliau mula meunjukkan sikap kritikalnya. Beberapa pendekatan dan pembaharuan yang cuba diperkenalkan Najib mengundang kritikan terbuka daripadanya.

Antaranya, Mahathir tidak bersetuju dengan cadangan Najib mahu memansuhkan Akta Hasutan kerana berpendapat akta itu masih perlu untuk sebuah negara berbilang kaum seperti Malaysia ini. Beliau juga tidak setuju dengan penghapusan Ordinan Darurat dan mengaitkannya dengan kadar peningkataka jenayah dan jenayah berulang.

Mahathir juga mengkritik perjanjian TPPA yang dianggapnya sebagai penjajahan bentuk baru kuasa besar kepada negara serta lebih merugikan berbanding untung yang bakal diharapkan sedangkan Najib lebih melihat keuntungannya semata-mata.

Ayah kepada Menteri Besar Kedah, Mukhriz itu juga tidak bersetuju dengan cadangan menjadikan BN sebagai parti tunggal berbilang kaum dan berpendapat parti berasaskan kaum masih relevan lagi bagi negara ini. Najib bagaimanapun meneruskan penubuhan makmal untuk mengkaji perkara itu dan seperti tidak memperdulikan pendirian Mahathir.

Mahathir juga tidak bersetuju dengan pemberian tunai BR1M bernilai RM500 yang diperkenalkan Najib kerana katanya, ia merupakan pendekatan yang tidak baik untuk pertumbuhan negara, selain menyebabkan rakyat tidak berterima kasih dengan pemberian itu kerana menganggapnya sebagai wang kerajaan yang diperolehi melalui cukai-cukai yang dibayar oleh rakyat. Bagi Mahathir juga, pemberian BR1M adalah bentuk kempen Najib yang gagal.

Sekali lagi kritikan Mahathir itu sedikit-sebanyak mengundang dilema kepada Najib menjelang pembentangan Belanjawan 2014 Oktober depan, sama ada mahu menerus atau menghentikan pemberian tunai itu sedangkan dalam kempen pilihanraya lalu, BN juga berjanji untuk menaikkan BR1M kepada RM1,200 setahun jika terus diberi mandat oleh rakyat.

Hakikatnya Mahathir tidak saja menunjukkan perbezaan dan penyanggahannya terhadap beberapa pendekatan Najib, bahkan penentangan dan sikap kritikalnya terhadap Najib juga diluahkan kepada orang-orang berkunjung menemuinya.

Antara kritikan Mahathir yang dipercakapkan oleh ramai orang ialah mengenai kepimpinan yang lemah, mengabaikan Melayu serta cenderung meniru gaya kepimpinan Pak Lah yang menyerahkan banyak perkara mengenai pentadbiran kerajaan untuk dinilai dan diputuskan oleh penasihat-penasihat yang dipercayainya.

Ada kumpulan tertentu bertemu dengan Mahathir dikatakan telah bertanya kepadanya sama ada elemen "Tingkat 4" ketika pentadbiran Pak Lah sedang berulang dalam pentadbiran Najib sekarang, Mahathir dengan tegas dan yakin berkata, "yes".

Kumpulan penasihat Najib ini turut dikritik oleh Daim Zainuddin, sekutu rapat Mahathir dan menegaskan mereka perlu berundur kerana sering memberi nasihat yang salah kepada Perdana Menteri. Selepas pilihanraya, antara penasihat Najib yang terus menjadi sasaran ialah Omar Ong yang dikatakan banyak memberi cadangan mengenai keperluan Najib untuk terus bersikap liberal dan terbuka, terutamanya kepada kaum Cina.

Malah dalam perjumpaan Perkasa dengan Mahathir minggu lalu, dikhabarkan juga beliau banyak menyentuh mengenai kelemahan kepimpinan dan pentadbiran Najib serta mahukan NGO yang sudah berubah menjadi Perkasa 1Malaysia itu memainkan peranan lebih lebih aktif menyerang dan mengkritik Najib.

Namun demikian, persoalan yang timbul mengenai sikap Mahathir itu, terutamanya di kalangan rakyat dan ahli-ahli UMNO ialah apakah penyudahnya? Apakah kritikan dan sanggahan itu hanya sekadar kritikan dan sanggahan semata-mata? Apakah ianya bakal membuatkan Najib tersingkir dari kerusi Perdana Menteri sebagaimana yang dilakukan terhadap Pak Lah dulu?

Apakah kepimpinan tertinggi UMNO yang bakal mengadakan pemilihannya pada 5 Oktober depan bakal berubah dengan adanya kritikan dan sanggahan Mahathir itu?

Rata-rata ramai yang keliru dengan sanggahan Mahathir terhadap Najib dan apakah tujuan sebenar beliau melakukannya. Kekeliruan itu tambah mengukuh apabila Mahathir juga sebelum ini menyokong agar tiada pertandingan bagi jawatan Presiden dan Timbalan Presiden UMNO.

Mahathir dikatakan keberatan untuk mengasak Muhyiddin agar mencabar Najib kerana menyedari Timbalan Perdana Menteri itu tidak mempunyai kekuatan yang mencukupi berbanding Najib yang mempunyai rangkaian penyokong tegar di berbagai peringkat dalam UMNO berbanding Muhyiddin yang hanya mempunyai penyokong bermusim dan silih berganti. Selain ketiga-tiga Naib Presiden UMNO sekarang adalah orang Najib, di dalam barisan Majlis Tertinggi pula mereka yang dikenali sebagai orang Muhyiddin juga hanyalah boleh dibilang dengan jari.

Dalam hal ini, walaupun Muhyiddin belum memutuskan jawatan yang bakal ditandinginya dan terus menyebabkan timbulnya spekulasi beliau bakal mencabar Najib, laluan Muhyiddin sebenarnya tidaklah mudah jika beliau memutuskan untuk menentang Najib, kecuali jika dibantu oleh keajaiban Tuhan.

Seorang lagi pemimpin UMNO yang berpotensi mencabar Najib ialah Tengku Razaleigh tetapi Mahathir memang tidak sekata dengannya sejak Ahli Parlimen Gua Musang itu mencabar beliau pada 1987 dan agak mustahil Mahathir mahu menyokong beliau.

Dengan hanya dua bulan lebih saja lagi sebelum tarikh pemilihan UMNO, sikap dan pendirian Mahathir dan kaitannya dengan kedudukan Najib terus menjadi bualan di mana-mana. Dalam masa yang sama, Najib pula dilihat terus tidak memperdulikan kritikan Mahathir dan meneruskan apa juga yang sedang dirancangnya seolah-olah suara Mahathir hanyalah umpama gangguan nyamuk di tepi telinga.

Selain meneruskan pemansuhan Akta Hasutan dan Ordinan Darurat serta meneruskan kajian untuk menjadikan BN parti tunggal pelbagai kaum, Najib juga terus meminta dan mendengar cadangan daripada para penasihatnya yang dikritik itu.

Najib juga, walaupun dengan sistem pemilihan yang baru diperkenalkan disamping adanya kritikan daripada Mahathir, nampaknya tidak tergugat dan mempunyai keyakinan untuk terus mempertahankan kerusi Presiden UMNOnya itu.

Ke manakah seterusnya kritikan dan sanggahan Mahathir itu? Mungkinkah ianya hanya untuk menyedarkan Najib dan bukan untuk menjatuhkannya? Atau mungkinkah Najib akan diundurkan dengan cara yang lain selepas pemilihan UMNO nanti, tetapi sebelum PRU 14 menjelang tiba? (SH 29/07/2013)

1 comment:

 1. Kalau dinilai dari mata kasar, sememangnya Najib banyak melakukan kesalahan serta kesilapan dalam pentadbirannya, sama ada dari kebodohan dirinya sendiri atau terpaksa ikut kata orang yang berada disekelilingnya.

  Maka ramai yang bersangka buruk kononnya kewibawaan Najib amat lemah semestinya disingkirkan seperti pemimpin lemah yang terdahulu....?

  Tun Mahathir berkata "ahli Umno sudah tidak berkualiti lagi, apa tidaknya jika ramai orang yang berpendidikan tinggi dan berpelajaran dihalang masuk ke dalam Umno...."

  Maksudnya....tiada siapa yang lebih berkualiti dari Najib dan Muhyiddin. Dengan itu dua jawatan penting Umno iaitu presiden dan timbalan presiden parti tidak perlu dipertandingkan dalam pemilihan parti yang bakal diadakan tahun ini kerana mereka (orang-orang yang dibangangkan) mengamalkan "demokrasi terpimpin".

  Kalau pun Muhyiddin berhasrat untuk menentang Najib maka dia perlu membuat persediaan yang lebih rapi dari persiapan yang dilakukan oleh Rosmah yang berjiwa lebih tinggi dari Tun Mahathir... jangan remehkan ketrampilan Rosmah dibelakang tabir yang sentiasa bersedia mempertahankan Najib dalam apa jua keadaan pun.

  Altantuya dibunuh oleh dua anggota polis bukan kerana dendam tapi kerana upahan yang lumayan. Oleh kerana itu sesiapa yang memiliki duit akan menguasai segalanya.... biarpun orang itu bodoh asalkan ada duit pasti ahli akan sokong dan orang itu akan disanjung jadi pemimpin.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...