Tuesday 9 July 2013

Polemik Akta Hasutan Jadikan Najib Makin Keseorangan


Pertikaian yang semakin berlarutan sejak beberapa lama mengenai pemansuhan Akta Hasutan 1948 sebenarnya makin memeningkan kepala Najib. Bermula dengan penangkapan beberapa pemimpin dan aktivis pembangkang dibawah Akta Hasutan selepas pilihanraya umum lalu, episod mengenai mengenai akta ini kini merebak menjadi virus yang menyakitkan bagi Najib. Penangkapan yang berturutan dilakukan oleh kerajaan akhirnya menyebabkan pihak pembangkang mendesak Najib tidak lagi menggunakan akta itu kerana beliau sudah berjanji mahu memansuhkannya.

Sementara pihak pembangkang menuntut beliau menyatakan pendirian dan bertegas meneruskan pemansuhan akta yang dijanjikannya sejak Julai 2012 itu, desakan daripada dalam UMNO pula mahukan beliau mengekalkan akta tersebut. Pelbagai pihak dalam UMNO melihat ia masih relevan untuk keharmonian dan keamanan negara.

Bermula dengan Zahid Hamidi, Menteri Dalam Negeri yang bersuara lantang mahukan akta itu terus dikekalkan untuk kepentingan rakyat dan ketenteraman negara, beberapa pemimpin lain dalam UMNO turut berpendirian sama dengan dengan beliau. Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Shahidan Kassim yang baru dilantik menganggotai kabinet juga sependirian dengan Zahid dan tidak setuju dengan Najib yang melantiknya sebagai menteri.

Bebeberapa Ahli Parlimen juga menyatakan pendirian yang sama bahawa Akta Hasutan perlu dikekalkan. Malah bekas Perdana Menteri, Mahathir juga mahu Akta Hasutan terus dikekalkan kerana berpendapat ianya merupakan suatu bentuk percegahan yang baik untuk negara berbilang kaum seperti Malaysia ini.

Malah Mahathir juga berkata, jika pun Akta Hasutan mahu dimansuhkan, kerajaan tidak harus berbuat demikian semata-mata kerana ianya dituntut oleh pihak pembangkang. Mahathir nampaknya benar-benar tidak sependapat dengan Najib.

Di peringkat akar umbi UMNO dan kelompok Melayu juga ternampak gelombang yang main kuat mahukan kerajaan terus mengekalkan akta itu. Zahid terus mendapat sokongan dan pujian atas ketegasannya itu. Setelah Mahathir juga sependirian dengannya dengan sama-sama mahu Akta Hasutan dikekalkan, geraf politik Zahid melonjak dua tiga takuk lagi.

Jika Najib mengikut arus yang mahukan akta ini terus dikekalkan, beliau tentunya akan dicop sebagai mungkir janji dan membakulsampahkan slogannya sendiri iaitu Janji Ditepati. Reputasi dan wibawanya sebagai Perdana Menteri yang hanya mendapat sokongan 47 peratus undi rakyat, tentunya semakin bertambah buruk.

Pemimpin yang memungkiri janjinya sendiri tidak akan dipercayai oleh rakyat sampai bila-bila.

Tetapi jika Najib mahu terus menunaikan janjinya memansuhkan akta itu, masalah besarnya ialah sokongan terhadapnya makin menipis. Sehingga ini hanya Nazri Aziz yang bangun mempertahankan bahawa Najib akan terus komited mahu memansuhkan Akta Hasutan dan menggantikannya dengan Akta Keharmonian Nasional.

Sebagai menteri yang bertanggungjawab mengenai undang-undang sebelum ini, Nazri bukan saja menyokong pemansuhan akta tersebut bahkan juga berpendapat Najib perlu menunaikan janjinya mengenai pemansuhan itu.

Sementara terdapat pemimpin UMNO dan kerajaan yang lain cenderung untuk bersama dengan Zahid Hamidi mempertahankan akta kerana lebih suka dilihat kekal dengan perjuangan Melayu dan tidak mahu kehilangan sokongan rakyat, sebahagian yang lain pula lebih selesa berdiam diri. Golongan ini bimbang jika menyatakan pendirian menyokong akta itu dikekalkan, ia akan dilihat seperti tidak bersama-sama dengan Perdana Menteri manakala jika menyokong pula agar akta itu dimansuhkan, risikonya ialah kehilangan sokongan rakyat dan dianggap lebih mirip kepada perjuangan pihak pembangkang.

Maka itu ramai yang memilih untuk berdiam diri asalkan perut dan jawatan terus selamat. Tidak hairan jika hanya Nazri seorang sehingga ini yang berani menyatakan pendirian berbeza.

Sementara itu, seorang menteri daripada MIC, S Subramaniam pula seperti buat-buat lupa mengenai pemansuhan Akta Hasutan dengan menyatakan ia hanyalah cadangan daripada Najib dan belum diputuskan apa-apa oleh kabinet. Beliau juga terpaksa diingatkan kembali oleh Nazri bahawa perbincangan mengenainya sudah dibuat dalam mesyuarat kabinet dan komitmen Najib untuk memansuhkannya tidak pernah berubah.

Jelas bahawa Subramanian juga seperti terperangkap dengan dilema di antara mahu menyokong Najib ataupun mahu mengikut suara rakyat daripada kaum India yang juga mahukan akta itu dimansuhkan.

Semakin berlarutan isu dan polemik mengenai Akta Hasutan ini diperbincangkan dan selagi Najib tidak menyatakan pendirian tegasnya, selagi itulah isu ini terus menjerat Najib. Beliau akan menjadi serba-salah untuk menentukan pendiriannya dan tidak menyangka isu pemansuhan Akta Hasutan yang tiba-tiba mewarnai atmosfera politik negara ini tidak menyebelahinya lagi. Ketika beliau mengumumkan pemansuhannya pada Julai 2012 dulu, semua diam dan tidak membantah termasuk Zahid Hamidi tetapi kini semunya sudah berbeza.

Lebih-lebih lagi dengan pendirian Mahathir yang turut mahukan Akta Hasutan terus dikekalkan, dilema Najib lebih sukar untuk dirungkai jalan keluarnya. Najib seboleh-bolehnya akan cuba mengelak untuk berbeza pendapat dengan Mahathir, terutamanya menjelang pemilihan UMNO hujung tahun ini.

Perbezaan pendapat itu jika tidak ditangani dengan baik, ia pasti akan melarat kepada pelbagai elemen lain yang boleh menjejaskan peluang Najib untuk terus kekal sebagai Presiden UMNO dan Perdana Menteri. Ia juga mungkin menjadi pendorong untuk terjadinya pertandingan segit dalam UMNO yang akhirnya membawa kepada penyingkiran beliau daripada takhta kuasa.

Sebab itu, sejak beberapa lama isu ini berlarutan, Najib masih tidak berani menyatakan pendiriannya. Tetapi semakin lama beliau membiarkan isu ini menjadi perdebatan umum tanpa mahu menyatakan pendirian tegasnya, reputasinya di mata umum semakin tercalar. Semakin lama berdiam diri, semakin beliau terbiar keseorangan manakala pihak pembangkang pula terus mengasaknya supaya tidak lupa pada janji yang pernah dibuatnya.

Hanya keberanian dan ketegasan Najib boleh menyelesaikan kemelut ini.(SH 09/07/2013)

3 comments:

 1. Najib memang bongok tahap bahlol.

  ReplyDelete
 2. Saya yakin, Najib akan tarik balik pengumunan yang beliau buat tahun lepas. kiata bukan tidak kenal cara Najib...PLAYSAFE...dan goyang pendiriannya.

  Dalam banyak isu, Najib sentiasa tersangat lambat memberi respon....penakut!

  ReplyDelete
 3. Dapatkan Susu kambing pelbagai perisa hijrah segar dgn hrga rm35 trmsuk postage promosi 1kg Rm50 bgi coklat ,Hrga kmi trus dri kilng.Jika anda berada disekitar pulau pinang dan sungai petani hrga istmewa diberikan dan brg akn trus dihntr ketempat anda.Tiada caj penghantaran.sms 0195727367/0174628415

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...