Saturday, 15 September 2018

PORT DICKSON YANG PELIK....


Setelah MIC enggan bertanding dan Pas awal-awal  lagi sudah angkat bendera putih, kini hanya tinggal UMNO yang jadi penentu sama ada akan berlaku pertandingan atau sebaliknya di Port Dickson.


Dilaporkan penentuan sama ada UMNO akan bertanding atau tidak akan diputuskan pada 24 September ini.


Jika UMNO sedia meletakkan calonnya yang sudah pasti akan disokong pula oleh Pas, pilihanraya kecil Port Dickson tentu sekali akan jadi meriah dan menarik.

Tetapi, jika parti itu tidak sedia meletakkan calonnya, maka akan menang percumalah Anwar Ibrahim yang sekaligus lebih memudahkannya sebagai Ahli Parlimen pertama dari Negeri Sembilan menjadi Perdana Menteri.

Namun yang peliknya, sementara menunggu UMNO membuat keputusannya itu, tiga pemimpin parti itu sudah pun  secara terbuka memberi sokongan, malah menyatakan akan turun berkempen membantu kemenangan Anwar yang akan bertanding menggunakan logo Harapan.


Mereka ialah Ahli Parlimen Padang Rengas, Nazri Aziz, Ahli Parlimen Arau, Shahidan Kassim dan  Ketua UMNO Bahagian Sungai Besar, Jamal Md Yunus

Amboi...mentang-mentang Anwar bakal Perdana Menteri, sanggup mereka ini mengenepikan parti sendiri!!


Tetapi, bagaimana jika nanti UMNO memutuskan tidak bertanding dan Anwar menang percuma?

Kalau itu yang diputuskan, maka terlepaslah peluang ketiga-ketiga pemimpin UMNO berkenaan untuk “menghimpit” bakal Perdana Menteri yang sudah tentu tindakan itu sebenarnya lebih untuk kepentingan peribadi mereka semata-mata.


Kesiannnn.....(ShahbudinHusin 15/09/2018).

57 comments:

  1. Replies

    1. Umno di bawah Zahid dah tak dak telur.....

      Delete


    2. Benda yang terjuntai tu kasi potong bagi anjing makanlah.....


      Delete
    3. Apa maksudnya jika musuh beria-ia menyokong kita.

      Musuh dapat mengesan akibatnya sekiranya Anwar menang ia akan memberi kebaikan pada mereka.

      Maksudnya kita tak selamat.

      Bagaimana nak selamat?

      Kita yang terpaksa mengalahkan Anwar....pengundi dan penyokong PH sendiri kena berkempen mengalahkan Anwar sekiranya PRK berlaku.

      Harap berlaku prk kerana saya pasti akan ada calon bebas.....


      Harap UMNO dan Pas duduk diam-diam dan lawan gentel telur.....

      Delete

    4. Untuk Umno dan Pas saya nak bagi panduan bagaimana nak check dan gentel telur.....


      1. Testicular cancer is the most common form of cancer untuk lelaki dari 15-39 yo. Oleh itu semua lelaki kene start check telur mereka sejak dari form 3!! Tapi tak perlulah check ari2. Sebulan sekali cukup la.

      2. Kaedah terbaik untuk mengecheck telur anda adalah after a warm shower. Sebab taim tu lah scrotum kau akan kendur, so senang kau nak rasa telur kau. Kamon la, common sense kot. Kalau kau mandi air sejuk, kan scorum kau mengecut cam asam boi. Cuba kau pegang asam boi tu. Boleh tak kau rasa bijik dia? Taleh kan. Haa...aku mmg pandai!

      3. Pastu kau letak telur kau kat tapak tangan dan gentel telur kau dengan ibujari dan telunjuk. Rasa pelan2. Jangan sampai steam plak!

      4. Telur anda sepatutnya rasa macam bila kau pegang telur rebus yang telah di buang kulitnya (wahaha). Firm but soft. Shape dia oval. Tak ade lekuk2, segi2, lebam2, lump, bump dan sebagainya.

      5. Senang citer, kau compare je ngan telur kau sebelah satu lagi le. Sepatutnya dua-duanya sama. Ginilah mangkuk. Lubang idung kau mestilah sama kiri dan kanan kan? Telinga? Mata? Kaki? Tangan? Sebab tu Allah jadikan ada dua, sebagai bekap! Oleh itu, kalau sebelah tu lain je, adalh something wrong tu.

      6. Having said that, telur kanan anda mungkin besar sikit daripada yg kiri. Itu normal. Tetek awek-aweks2 pon bukannya ngam2 sama sais pon. Tapi perbezaaan sias tu sikit je hoccay. Kalau sebelah telur kau A-cup dan sebelah lagi C-cup, itu problem lah tu.

      7. So anything wrong dari segi shape, sais ataupun kau rasa sakit bila mengentel tu, kau kenelah cepat2 jumpa doktor.

      Delete

    5. Resepi | Telur Gentel

      assalamualaikum ๐Ÿ˜ selamat pagi...


      bersiaran pepagi dari teratak kecil di pinggir bandar PD.

      berpagian bersendirian. tak abis-abis mengemas ha ha ha ha ๐Ÿ˜… dan nak menggosok sealmari baju.

      and ari ni dapur tak berasap utk tghari. nak bwk kakak-kakak makan luar.

      citer pasal sarapan | telur gentel.
      sarapan feveret saya dari kecik. now jadikan sarapan keluarga.



      Resepi | Telur Gentel


      1 biji hadi bwg besar hiris sederhana halus : goreng sekejap.

      masukkan 2-3 biji telur. tak perlu kocak pun...


      titiskan kicap sesedap rasa.

      makan dgn roti. makan begitu saje pon memang ohsem ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜.


      versi scrambled egg omputeh. dimelayukan. dikicapkan ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜…๐Ÿ˜….

      akan ada soalan terpacul dari minda uolls kot. apende yg digentel?????????


      ha ha ha tak perlu menggentel per pun, gentel telur saja. proses tu terjadi dgn sendirinya di dalam kain pelikat.


      itu la relationship antara jari, kain pelikat dan adunan telur hi hi hi...


      saya kenal menu ni sejak kecik memang mak kata pagi-pagi, "da siap telur gentel..."


      ok. sekian. bye bye for today.

      Delete
    6. Relaklh bro fauzi..kita org pg pekena nasi goreng bertelur belauk ikan biji nangka..minum teh o je..biasa kewarung sarapan pg..cuti pulak ni org rumah buatkan sarapan..itu yg yum yum yum..marbelos..

      Politik bkn sebarang politik..unsur kebaikan ada..unsur kejahatan pun ada..jln yg baik payah susah..jln yg salah mudah..
      Samseng tu salah..berbohong tu salah..curang tu salah..mencuri tu salah..

      U kali nonton The Godfather..melayu ni nak kearah tulh..kini kita mau cari the Don..

      Delete
    7. secara ikhlas saya maklumkan bahawa sdr anwar bukan lah sosok pemimpin yg d perlukan negara sekarang.

      saya dah banyak kali menyentuh mengenai perkara ini dlm blog ini n juga blog saya.

      kpd pengundi port dickson, saya merayu supaya calun ini d tolak secara total. dgn berbuat demikian, anda semua dgn secara tidak langsung akan menyelamatkan negara drpd kerakusan penggunaan kuasa yg lebih dahsyat drpd apa yg kita tahu mengenai najib/rosmah setakat ini.

      anwar d sarankan supaya bersara drpd politik secara terhormat. biarlah ds wan azizah membawa panji2 perjuangan keluarga seterus nya.

      wallahu'allam.

      Delete
    8. Mahathir mungkin x lama..
      Anwar korang ABAI..
      Agak2 brolh siapa yg boleh untuk ank2 cucu2 dimasa 10 20 thn mendatang..x menyusahkan mereka kita dpusara..

      Maaflh bro..bkn memdewa2 seseorang..x betul sanggah seketika mampu..itu je beb..

      Delete
    9. Datuk Rahman....
      Apa yg anda kemukan itu saya percaya 100%.
      Masalah nya ramai orang muda tidak kenal AB.

      Delete
    10. Tuan rahman.. Saya x kesah sapa jadi PM. Cina lagi bagus. Tapi tu la.. Melayu mmg sengal gila nak terima. Meroyan dan cirit birit la Melayu satu Malaya sbb dijajah kapir.. yg 450 tahun (1511-1957) dijajah kapir, xpa pulop.. Haha.. Kalo ikut nabi, mmg ikut majoriti kaum. Ok.. Ini idea saya, mmg saya dah kalah dah.

      Dari segi Anwar masanya sudah berlalu, itu pandangan tuan. Dari segi turun jalanraya dan letih kena pancut air dulu, takkan kita nak pilih Haji Hadi time gini? Azmin Ali mungkin ok.

      Apapun TunM 93, ttp paling layak bagi yg sedia ada. Masanya belum berlalu? Anwar 73, ttp pilihan saya yg ke 2. Bagi yg lain², tak boleh form parti.. Mmg boleh belah la. Oleh kerana Bersatu berjaya hijack PRU14 dgn TunM dioffer menjadi PM, mmg saya setuju. Kalo x, tobat lahum la PH nak menang PRU. Ini mmg setting asal Deep State. Bukan TunM, mmg BN la akan diadjust, ditune dan menang PRU14. TunM hanyalah umpan utk melembutkan Deep State.

      Dlm Bersatu, Muhyiddin mmg dah out. Masalah kesihatan dan sembab sgt. Tinggal MUKHRIZ mmg terbaek dok ada. Syafei Apdal pun bagus. Mat Sabu lagi cool. Pasal bahasa Inggeris x betul² mcm UK RP accent tu, KJ pun bukan RP accent sgt.. Putin pun boleh handle Russia.

      Delete
    11. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
      Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
      Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

      Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

      Delete
  2. Takkan lah rakyat Msia ni tak kenal sapa Tun M ni lagi kot ????

    If Mahathir says tolls will be abolished, they will never be abolished.

    If he tells you that the price of petrol will be fixed at such and such a value, you can bet your last dollar that the price will never be what he told you it would be.

    If he says the US called him to tell him that Equanimity belonged to Malaysia, you can rest assured that the US never called him to tell him anything, let alone Equanimity or the ownership of the vessel.

    So if Mahathir tells you that his relationship with Anwar is good, there is absolutely no question that his relationship with the soon-to-be-PKR-president is on the rocks.

    Mahathir is a master psychologist.

    He knows that in politics, a rumour with the potential of jeopardising one’s plans or schemes must be put to rest at all cost.

    He applied that principle weeks before he sacked Anwar in September 1998.

    Back then, when reporters asked if the two of them were having problems, he would simply say, “My relationship with Anwar is good.”

    But not only did he end up sacking his (then) deputy, he manipulated judges and fixed trials to ensure that Anwar would remain in jail and not be a threat to him.

    That, in essence, is what Dr Mahathir Mohamad is all about.

    All hail to the great master tactican....the one and only Tun M !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. So be it bro..in case we miscalculated the scenario..the battle of power this new field of fire then why stop TMahathir for the good of the people. And if Anwar have that kind of plan in his mind together with his apek2 lempang saka hantu puaka..we ll put and waves our third finger up to this political shit..so hell with Anwar..to hell then our sacrifying kempen to knocked over umnobn..we would not laugh but smile..to hell with PH.

      Delete

    2. Pakatan Harapan tidak akan terima Umno - Dr M

      Pakatan Harapan tidak akan menerima Umno sebagai sebuah parti dalam gabungan HARAPAN, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

      Perdana Menteri, bagaimanapun berkata anggota Umno boleh menyertai mana-mana parti komponen PH jika mereka bertindak keluar daripada Umno terlebih dahulu.

      “Jika mereka (Umno) mahu bekerjasama dengan PKR, kita tidak akan menerima mereka dalam Pakatan Harapan (sebagai parti komponen).

      “Tetapi jika mereka secara individu menyertainya sebagai anggota PKR, Bersatu, DAP, atau apa sahaja (parti dalam HARAPAN), maka kita boleh terima mereka tetapi bukan parti itu (Umno),” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat majlis kepimpinan tertinggi BERSATU semalami.

      Perdana menteri ditanya mengenai kemungkinan Umno bekerjasama dengan PKR dan kembali sebagai parti pemerintah.

      Komen: Wak Jahit boleh peluk Hadi lama2. Di pentas muktamar ke, di mana2 ke. (Kalau di katil, di tangkap khalwat).

      Delete
    3. Anwar menang seketika ini..udah kami sebut berkali2..
      Hebatnya Anwar nampaknya tiada org yg berani..
      Hebatnya Anwar 3 ekor dr puak tikus dah bercelaru nak membantu..

      Jd hebatnya Anwat menanglh di Port Dickson Blues..

      Kini nak Hidupkan yg mana..

      Delete
    4. GN....
      Hari dah makan ubat ke belum?
      Lama tak makan ubat kot....makin sasau nampak?....he...he...

      Delete
  3. Kengkawan..jom kita sama2 baca secara berjemaah apa yang diperkatakan oleh OSTB berkaitan dengan PRK PD yang bakal menobatkan DSAI sebagai MP..itu pun kalau tak disabotaj dan disailang oleh Tun M dan Azmin !!!!Azizah rejects accusations of nepotism following Anwar decision to contest

    When asked about the anak beranak becoming MP's...what did Kak Wan answered ????

    She saw no issue 3 family members MPs

    “What is the issue? I thought we were voted in by the people?”

    Siti Kasim y'day urged voters to reject Anwar in PD
    saying the party and his family “must be taught a lesson"
    “They did this three times! No more!

    They think they can do whatever they like at our expense? Nope!” she said

    PKR Wanita chief Zuraida questioned decision-making process
    urging Anwar to explain stand...

    Zuraida said decision should have been by consensus
    and full support from PKR’s 840,000 members

    decision-making process not open and democratic
    give impression PKR “manipulated by certain factions”

    My comments :

    Here is another poster I received.


    I believe this message from Azmin is with reference to the PKR party elections.

    It is being played up now also with reference to the PD By Elections.

    Which individu is Azmin referring to by saying "Utamakan agenda rakyat dari individu" ?

    Its too obvious so no prizes for your guesses.

    (And some of you folks are saying I am being a batu api !! I just repeat what other people say. Ini bukan saya cakap tau. Ini Azmin cakap.)

    What this also means is that Azmin and Gang will not be campaigning for Brader Anwar in PD. I know Zuraida will not.

    And then here is Ayahanda :



    Tun Dr Mahathir has no opinion over Anwar's move to contest PD

    (My comments : No opinion !! That says a lot. In other words Dr Mahathir really could not be bothered. And I think I know why. But I will not share it here.)

    The PM said (Anwar) rang him from Hong Kong to inform him
    I told Anwar I don’t go on any campaigns for by-election

    So how many foreign investors are flocking in from Hong Kong?

    And then here is the super shocker from Dr Mahathir :

    Dr M said Saifudin Nasution made statement that (Anwar) not seeking any post

    Meaning even if Anwar wins PD, he is not going to be in the Cabinet.

    ...This is all politik longkang by DSAI and his clans..namely Pizi. Tunggu aje lah retribution dari Tun dan Azmin, mesti terbongkang dan terkangkang puak2 DSAI tu bhai !!!

    ReplyDelete
    Replies

    1. Mahathir: Anwar ada hak bertanding PRK
      Beliau berkata akan menyokong pencalonan Anwar walaupun tidak akan turun berkempen untuknya.


      PM: PKR jelaskan Anwar tak akan tuntut jawatan kerajaan

      Beliau sekali lagi menegaskan bahawa Anwar yang akan menggantikannya.

      Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata PKR telah menjelaskan bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak akan meminta sebarang jawatan dalam kerajaan jika menang dalam PRK Port Dickson nanti.

      "Sebenarnya (Setiausaha Agung PKR) Datuk Saifuddin Nasution telah mengeluarkan kenyataan bahawa apabila Anwar menang, bukan jika dia menang tetapi apabila dia menang, dia tidak akan meminta jawatan dalam kerajaan.

      "Dia tidak meminta jawatan menteri dalam kerajaan. Saya anggap Saifuddin berkata demikian dengan keizinan Anwar," katanya dalam sidang media di ibu pejabat BERSATU di Petaling Jaya, hari ini.

      Beliau menjawab soalan pemberita sama ada Anwar akan dilantik untuk satu jawatan kerajaan jika menang dalam PRK itu.

      Mahathir juga sekali lagi menegaskan bahawa Anwar akan menggantikannya.

      "Kita sudah bersetuju bahawa Anwar...Saya tidak akan mungkir janji...Bila? Tempohnya belum pasti.

      "Tetapi saya sangat sedar usia saya 93 tahun. Dua tahun lagi saya 95 tahun," katanya.

      Delete
    2. Jangan lupa makan ubat ye?....
      Jangan ingkar nasihat doktor...
      Nanti terus tak boleh diubat lagi....

      Delete
    3. Apa salahnya 3 orang dari satu keluarga menjadi MP berbanding satu keluarga mencuri. Kehkehkeh...

      Delete
    4. Setuju beno sdr bulat... dia nak bertanding kt pd. apa salahnya. Sapa yg dia susahkan? Mp kt situ pun dah setuju. Dsai tak akan mengurus tenpat tu...sebaliknnya mp itulah yg akan menjalankan tugas. Harap yg melayu nak kasi kerusi.... cakap aje lebih.. sampai masa diam menyorok. Lagi satu...perlu diingat bahawa prk ini lebih banyak mendatangkan manfaat...duit masuk..orang ramai datang.. hotel2 kat sana tentu dah penuh ditempah... ini kelebihan prk kt msia. Bukan ada tembak2 pun...

      Delete
    5. Betul ke Dato Danyl betul2 ikhlas untuk mengosongkan tempat tu untuk memberi laluan kepada DSAI bertanding??? Takkan lah dia tak menerima sebarang ganjaran yang lumayan seperti yang diterima oleh ADUN masa langkah Kajang dulu..saje tanya aje bhai !!!!

      Delete
    6. Yg terbongkang..terkangkang apek2 lempang pelahap je..jgn lupa yg tertonggeng tu umnobn dan geng2 ko..t e r t o n g g e n g..hahahaah..

      Delete
  4. Sobat2 semua...Apa pulak berita terkini yang tular dan hangat macam goreng pisang panas berkaitan PRK di PD tu haah ????

    A three cornered contest in Port Dickson with right candidates will seal Anwar’s fate

    The National Patriots Association (Patriot) has a major say in the outcome of the Port Dickson by-election.

    The association’s head, Brig-Gen (Rtd) Mohamed Arshad Raji, is pissed as hell with PKR’s Danyal Balagopal Abdullah for resigning as Port Dickson MP to make way for Anwar Ibrahim to contest the seat.

    Arshad and his men are said to have spent millions to fund Danyal’s GE14 campaign and consider the MP’s resignation a betrayal to both the association and the armed forces on the whole.

    Dato’ Seri Anwar Ibrahim is sure to suffer a backlash as a result of this unless he can cajole Arshad by offering him his usual promises and perhaps even a ‘refund’ of the Patriot’s investment in Danyal.

    But Arshad is not likely to be taken by such promises or lucre.

    Should he or another candidate with military background decide to contest, the chances for Anwar to win the seat would be narrowed down considerably as both the military and Patriot are likely to back that candidate.

    Then, should a third independent candidate with the right calibre suddenly emerge, Anwar would be as good as gone but will more than likely retain his deposit.

    ‘Killing’ Anwar off, if done correctly, is not an impossible thing.

    Sebab tu lah kartel DSAI dan Pizi jangan lah terlalu over confident sangat..takde sebarang jaminan bahawa DSAI akan menang dengan mudah kat situ. Perlu diambil kira amaran yang telah diberikan oleh PATRIOT tu. Warag ATM cukup2 ramai di sana. Kaalu Mat Syabu beri arahan agar janagn mengundi DSAI..memang takde harapan lah DSAI nak menang.

    Kita pun tau betapa rapatnya hubungan Mat Syabu dengan Tun M ni..dia dapat jadi menteri pun kerana jasa Tun. Dah tentu ..sebagai membalas jasa, apa saja arahan dari Tun akan dilaksanakannya..termasuk lah menggagalkan DSAI di PRK PD tu bhai !!!!

    ReplyDelete
    Replies

    1. Waaaaah si Mamat peguam Al Jibo benar-benar mahu jadi peguam negara, kata Dr M


      Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menyangkal dakwaan bahawa beliau pernah melobi Datuk Seri Najib Razak agar melantik Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah sebagai pendakwa raya dalam kes Liwat II Datuk Seri Anwar Ibrahim.

      "Shafee benar-benar mahu jadi peguam negara (AG). Dia datang jumpa saya. Dia kata AG pada masa itu tidak boleh mendakwa (dengan betul)...Mereka akan kalah kes itu. Dia (Shafee) kata dia boleh menang.

      "Saya kata 'jika anda boleh menang, pergi beritahu Najib (perdana menteri ketika itu)'. Pada masa itu, saya masih baik dengan Najib," kata Mahathir dalam sidang media di ibu pejabat BERSATU di Petaling Jaya, hari ini.

      Minggu lalu, Shafee mendakwa pernah bertemu Mahathir pada pertengahan 2013 dan berbincang tentang perbicaraan kes Liwat II.

      Menurutnya, Mahathir ketika itu tidak yakin dengan kemampuan Pejabat Peguam Negara untuk merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi membebaskan Anwar daripada tuduhan liwat.

      Beliau mendakwa Mahathir "bertegas" agar dirinya dilantik sebagai pendakwa raya khas, dan Najib akhirnya bersetuju.

      Shafee berjaya dalam perbicaraan di peringkat Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan, dan Anwar dipenjara pada Februari 2015.

      Anwar kini mencabar kesahan perbicaraan Liwat II atas asas Najib telah membayar sejumlah RM9.5 juta terhadap Shafee untuk peranan itu.

      Anwar berkata, memandangkan beliau dan Najib adalah seteru politik, bayaran itu telah menjejaskan perbicaraan.

      Semalam, Shafee didakwa di mahkamah berkenaan bayaran itu, yang menurut pendakwa berasal daripada wang haram.

      Shafee mengaku tidak bersalah dan menyifatkan dakwaan itu bermotif politik.

      Delete
    2. GN...
      Baik kamu balik hospital semula...
      Jgn lari....

      Delete
    3. Hantar Lokman Adamlah bro. Dia kan power? Kehkehkeh.

      Delete
  5. Fuuuyooo...Kengkwan. Ini satu berita yang pasti baakl menggemparkan persada politik negara..lebih hebat dari gempa bumi di Jawa tu beb !!!

    14 SEPT: PPBM atau BERSATU Bahagian Port Dickson melarang dua orang kuat Datuk Seri Anwar Ibrahim turun berkempen pada pilihanraya kecil (PRK) di parlimen itu.

    Ini kerana Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli dan Ahli Parlimen Kapar, Datuk Abdullah Sani Abdul Hamid kerap menuduh Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tun Daim Zainuddin mahu menjatuhkan Anwar secara tidak bermaruah.

    Penyelaras BERSATU bahagian itu, Ramli Awang, mendakwa pihaknya tidak dapat menjamin sokongan lebih 2,000 ahli parti di Port Dickson kepada Anwar jika kedua-dua pemimpin PKR terbabit berdegil.

    Menurutnya. BERSATU mengalu-alukan Anwar bertanding di kawasan itu, namun Rafizi dan Abdullah Sani tidak perlu datang berkempen di sini.

    “Kami tiada masalah dengan PKR tetapi amat terkesan dengan dua individu ini yang kerap membuat tuduhan tidak berasas terhadap Perdana Menteri dan Tun Daim.

    “Oleh itu, kehadiran kedua-dua mereka hanya akan memburukkan keadaan kerana sebahagian ahli BERSATU sudah terguris hati dengan tuduhan terhadap pemimpin kami selama ini,” katanya pada sidang media, hari ini.

    Pengosongan kerusi Port Dickson diumumkan penyandangnya, Datuk Danyal Balagopal Abdullah pada sidang media khas di Ibu Pejabat PKR di Kuala Lumpur, kelmarin, bagi membolehkan PH mengangkat Anwar sebagai Perdana Menteri kelapan.

    Mengulas lanjut, Ramli bagaimanapun memberi jaminan, pihaknya akan membantu kempen PKR untuk memastikan kemenangan Anwar tambahan pula parti sudah memenangi kerusi tersebut sejak tiga penggal lalu.

    Dah semakin berantakan koalisi PH ni...Bersatu nampak sangat dah tak tertahan lagi terhadap segala tuduhan2 liar yang dilakukan oleh Pizi dan Dollah Sani sejak kebelakangan ini. Jadi tak perlu lah nak tunggu UMNO , PAS dan MCA serta MIC untuk menggagalkan hasrat DSAI jadi MP kat PD..Bersatu pun dah sound awal2 lagi ..tak lama lagi Amanah pulak !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. KEADAAN INI TAK KE AMAT MEMALUKAN?

      Zahid dan pemimpin Tertinggi Umno hadiri muktamar PAS

      Antara pemimpin Umno yang menemani Zahid ialah Naib Presiden Datuk Seri Ismail Sabri dan Datuk Seri Mahdzir Khalid dan Setiausaha Agung Tan Sri Annuar Musa.

      Tapi Umno di katakan sebagai anjing -

      PAS: Belajar dari kisah anjing untuk nilai Umno

      MUKTAMAR PAS | "Dua ekor anjing sedang bergaduh kerana berebut tulang, tiba-tiba datang seekor serigala," kata Mursyidul Am PAS.

      "Memang kita tak setuju dengan Umno yang buat macam-macam (kepada kita), itu kita tak lupa," kata nya.

      Delete
    2. GN....
      Komisen bulan ini mak badak ada tambah tak?

      Delete
    3. Berita yg lagi gempar.. Kababommm.. Rupa2nya dalam akaun Najib masuk duit dekat 3 bilion. Kehkehkeh

      Delete
  6. Rasanya ramai yang tak percaya bahawa memang perpecahan dalaman PH kini semakin memuncak..cuma ia tak dibewrikan liputn yang meluas oleh media tempatan. Namun..hakaikatnya ia memang berlaku dan kini menunggu masa yang sesuai untuk meledak macam bom nukliar aje beb !!!!

    14 SEPT: BERSATU negeri Perlis membidas Ahli Parlimen Kapar, Datuk Abdullah Sani Abdul Hamid yang mendakwa Tun Daim Zainuddin menjadi dalang dalam usaha menghalang Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri.

    Ketua Penerangan Bersatu negeri, Dr. Ammar Hassan berkata, dakwaan tersebut dilihat tersasar jauh dan datang daripada seorang yang beremosi.

    Justeru, beliau menyarankan agar Abdullah Sani tidak lagi mengeluarkan kenyataan yang boleh memecah belahkan perpaduan antara parti di dalam gabungan tersebut.

    “Biar Tun Dr. Mahathir Mohamad dan Anwar sendiri yang tentukan masa yang terbaik untuk proses peralihan kuasa Perdana Menteri itu. Apa yang pasti, pertimbangan terbaik akan dilakukan oleh mereka demi kepentingan negara dan rakyat di negara ini.

    “Sepatutnya ahli-ahli Pakatan Harapan merakamkan penghargaan dan terima kasih kepada Daim yang sanggup mengambil tanggungjawab sebagai Pengerusi Majlis Penasihat Kerajaan (CEP) bagi menasihatkan kerajaan ke arah memantapkan lagi pentadbiran dan hala tuju negara,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

    Baru-baru ini, Abdullah Sani yang juga calon Majlis Pimpinan Pusat PKR mendakwa Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berpakat dengan Daim bagi menghalang Anwar mengambil alih jawatan Perdana Menteri daripada Dr. Mahathir.

    Sementara itu Ammar berkata, Abdullah Sani yang ketika ini bersungguh-sungguh berkempen melobi Rafizi Ramli sebagai Timbalan Presiden PKR, perlu sedar bahawa beliau adalah Ahli Parlimen kerajaan.

    “Dakwaan-dakwaan terbuka seperti ini secara tidak langsung boleh menjejaskan kredibiliti Daim sebagai Pengerusi CEP selain boleh mencalarkan imej kerajaan Pakatan Harapan.

    “Kita sarankan beliau (Abdullah) supaya berhenti membawa isu tersebut dalam hari-hari berkempen untuk Rafizi selepas ini,” katanya.

    Dalam masa sama, Ammar meminta Rafizi menasihatkan Abdullah agar berhenti mengeluarkan dakwaan yang tidak munasabah dan bermanfaat pada Pakatan Harapan dan negara.

    Jadi..betul lah telahan ramai rakyat Msia yang mengatakan Bersatu bakal mensabotaj kempen DSAI di PD ni. Apa tah lagi...orang2 kuat PKR dari kartel Azmin seperti Mak Lampir dan Tian Chua serta Amiruldin, MB Selangor dah beri hint bahawa mereka juga akan "mengajar" kartel Pizi yang dilihat terlalu berlagak seperti ketua kongsi gelap , hanya semata2 kerana tidak mendapat tempat dalam kerajaan baru ni.

    Apa tah lagi presiden PATRIOT juga telah memberi amaran yang cukup2 keras terhadap DSAI yang dilihat mempunyai agenda peribadi dengan sanggup "memaksa " Dato Danyl untuk melepaskan jawatan MP PD..dan ini ternyata telah mengkhianati warga ATM di PD dan seluruh negara , amnya.

    Kita sama2 tunggu aje lah outcome perbalahan dalaman Bersatu dengan PKR dalam masa terdekat...yang pasti..DAPigs lah yang paling untung..dapat menangguk di air yang keruh bhai !!!

    ReplyDelete
    Replies

    1. Mazelan Mansor
      Apabila anjing-anjing sedang bergaduh makanya serigalapun turut tertawa kerana serigala jarang hidup bersendirian dan mereka saling berburu secara berkumpulan.

      Anjing adalah haiwan yang selalu mencetuskan pergaduhan atau sentiasa membuat provokasi sehingga hingar-bingar kawasan perumahan.

      Penyakit anjing gila semakin menjadi-jadi sejak akhir-akhir ini kerana penularan virus tersebut boleh menyebabkan simptom-simptom yang membahayakan seperti hydrophobia sehingga menjadi alergi kepada air dan menggigit sesiapa jua.

      Aku
      Betul. Anjing gila yang satu tuh sekarang dok "fabricate evidence Arab donation". Jaga2, jangan dekat dia, nanti penyakit anjing gila akan menjangkit kamu.

      Delete
    2. GN....
      Ore macam mu ramai dalam umno.
      Cuma beza yg ada otak sikit dia slow down bila umno kalah.
      Dia cong kamu jadi Anjing Laga untuk depa.
      Dengan sedikit upah.....menyalak lah kamu tak tidur malam.

      Delete
  7. Fuuuh..Bukan saja Bersatu dah mula memberi amaran keras kepada PKR tapi DAP juga dilihat senada dengan Bersatu. Ini baru sorang pemimpin DAP yang bercakap...tengok aje lah, tak lama lagi lebih ramai orang2 kuat depa akan tampil kehadapan dan "membash" DSAI dan PKR beb !!!!

    14 SEPT: Ahli Parlimen DAP Bukit Gelugor Ramkarpal Singh memberi amaran bahawa satu kesilapan besar jika Datuk Seri Anwar Ibrahim menerima pemimpin UMNO untuk berkempen bagi pihaknya pada pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Port Dickson.

    Katanya, selain menyebabkan sokongan terhadapnya akan merosot, tindakan itu adalah salah bagi PKR dan Pakatan Harapan untuk menerima seteru mereka, yang jelas mempunyai motif tersembunyi dalam menghulurkan bantuannya.

    Beliau mengulas hasrat Ahli Parlimen Padang Rengas Datuk Seri Nazri Abdul Aziz Nazri untuk berkempen bersama-sama Anwar atas dakwaan bakal Presiden PKR itu akan bersama UMNO kembali menjadi kerajaan persekutuan.

    “Nazri lazimnya lantang mengkritik HARAPAN ketika berada di dalam kerajaan dan hanya mengubah pendiriannya sekarang apabila tidak lagi. Tidak dapat dinafikan bahawa Nazri adalah seorang oportunis.

    “Mengapa tidak terima (Datuk Seri) Najib (Razak) sebagai sebahagian daripada kempen jika dia menawarkan sokongannya,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

    Menurut Ramkarpal, rakyat mengundi kerajaan baru dan tidak mahu orang seperti Nazri berada dalam kerajaan baru.

    “Anwar akan melakukan kesilapan besar dan sokongannya akan merosot jika dia beliau menerima Nazri membantu kempennya. Harap-harap, akibatnya dia tidak kalah,” katanya.

    Semalam, bekas menteri pelancongan dan kebudayaan itu memberitahu Malaysiakini bahawa beliau akan berkempen untuk Anwar kerana beliau percaya ia adalah yang terbaik untuk UMNO bagi memastikan parti itu kembali ke dalam kerajaan.

    ReplyDelete
    Replies

    1. KOMEN2 KPD BERITA "MUKTAMAR PAS | "Dua ekor anjing sedang bergaduh kerana berebut tulang, tiba-tiba datang seekor serigala," kata Mursyidul Am PAS."

      Tommy Tiong
      Parti lebai demi mahu pertahankan hubungan sulit dgn Umno, mengaku diri sebagai anjing. Kalau rakyat marah Umno anjing , kita semua faham kerana Umno kuat mencuri dan merompak wang negara. Tapi utk parti lebai yv mengaku diri sebagai parti Islam, mengaku diri sebagai Anjing adalah sesuatu yg amat luar biasa. Kita harus "hormat" pada Umno kerana boleh menyebabkan parti lebai rela mengaku sebagai anjing.

      Kudingking Lumeeng
      Tapi mungkin dua anjing yg mewakili parti anjing iaitu umno dan seekor lagi parti anjing iaitu pas. Sejak 60 tahun dua ekor anjing ini bergaduh berebut tulang. Datang 4 ekor serigala yg mewakili PKR, DAP, Amanah dan Bersatu, maka anjing umno dan anjing pas yg telah keletihan terpaksa sama2 lari meninggalkan tulang jerana takut pada setigala2, lalu berkawan dan berkasih sayang. Tapi masalahnya anjing2 ini kena mencari ketua, mestilah anjing umno nak jadi ketua sbb taring anjing umno lebih tajam. Tapi anjing pas pula berkeras mau jadi ketua dgn alasan anjing pas lebih bersih, tapi anjing umno k…Lihat Lagi

      Badaruddin Atan
      Hahaha, terbaek

      Delete
  8. Kengkaawn yang dikasihi sekelian...mohon pencerahan dari sesapa saja kat blog ni dapat memberi jawapan kenapa DSAI begitu beriya2 sangat tak membenarkan pemilihan jawatan2 dalam PKR tu ditangguhkan??? Bukan kah PRK PD ni tersangat2 penting untuk DSAI memandangkan ia menjadi talian hayat untuknya menjadi MP dan seterusnya mengambil alih jawatan PM dari Tun M??? Atau pun...DSAI nak Azmin terus sibuk berkempen untuk pertandingan Timbalan Presiden parti tu dan tidak mengganggu dan mensabotaj kempen DSAI di PD??? Jika sesaap ada info2 terkini..mohon agar disharekan yeer !!!!

    14 SEPT: Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, pemilihan parti yang sedang berlangsung ketika ini tidak perlu ditangguhkan bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Port Dickson.

    Beliau berkata, ini kerana tempoh berkempen untuk pemilihan kepemimpinan PKR sejak sebulan lalu memadai untuk calon dinilai oleh ahli parti.

    “Cadangan Shamsul (Iskandar) itu ditolak (tergelak). Bagaimanapun, cadangan itu baik tetapi saya fikir tempoh berkempen (Pemilihan PKR) sudah di peringkat akhir dan tumpuan masih boleh diberikan pada PRK Parlimen Port Dickson,” katanya pada sidang media di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC), malam tadi.

    Beliau mengulas cadangan Naib Presiden PKR yang juga Pengerusi Perhubungan PKR Melaka, Shamsul Iskandar Mohd Akin, hari ini, yang mencadangkan supaya pemilihan di semua peringkat kepemimpinan parti itu ditangguhkan sementara bagi memberi laluan kepada PRK Parlimen Port Dickson.

    Untuk rekod, pemilihan kepemimpinan PKR akan bermula 22 September ini hingga 21 Oktober depan.

    Terdahulu, Anwar menghadiri Majlis Agenda Malaysia Baharu di MITC yang turut dihadiri Shamsul Iskandar bersama 1,000 pemimpin dan ahli PKR negeri.

    Beliau turut mengadakan perjumpaan tertutup bersama Yang di-Pertua Negeri, Tun Dr Mohd Khalil Yaakob dan Ketua Menteri, Adly Zahari di lokasi sama.

    Sementara itu, mengulas mengenai kesediaan beberapa pihak yang ingin membantunya berkempen di PRK Port Dickson, Anwar secara terbuka menyambut baik hasrat berkenaan.

    “Kita ada jentera PRK sendiri. Bagaimanapun, saya sedia menyambut sesiapa saja yang ingin membantu.

    “Tidak kira sama ada daripada Pakatan Harapan (PH), Barisan Nasional (BN) atau PAS, saya sedia menerimanya,” katanya yang mengulas kesediaan Ahli Parlimen Padang Rengas, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz yang menawarkan diri berkempen untuk Anwar pada PRK di Port Dickson.

    Selain Nazri, Ketua UMNO Bahagian Sungai Besar, Datuk Seri Jamal Md Yunos turut dilaporkan bersedia untuk membantu kempen Anwar di Port Dickson.

    Ditanya mengenai tahap kesihatan beliau untuk berhadapan dengan PRK terbaharu itu, seterusnya bakal Perdana Menteri kelapan, Anwar menegaskan bahawa tahap kesihatannya semakin baik.

    “Saya tak ada masalah kesihatan kerana (niat) untuk berkhidmat kepada rakyat. Saya hanya memerlukan rawatan fisioterapi sekali seminggu. Itu tidak akan menjejaskan khidmat bakti saya kepada rakyat,” katanya.

    Semalam, media melaporkan Anwar akan bertanding di Parlimen Port Dickson, dalam usaha PH mengangkat beliau sebagai Perdana Menteri kelapan.

    Pengumuman itu dibuat Ahli Parlimen Port Dickson, Datuk Danyal Balagopal Abdullah yang mengosongkan kerusi berkenaan bagi memberi laluan kepada Anwar bertanding PRK pada sidang media khas di Ibu Pejabat PKR semalam.

    Selain dari DS Nazri, DS Jamal Yunus juga telah menyatakan hasrat untuk berkempen bagi membantu DSAI di situ. Isu yang timbul ialah..boleh ke pemimpin2 dan ahli Bersatu, DAP dan Amanah berganding bahu dengan mereka berdua dan ahli2 UMNO untuk sama2 berkempen bagi DSAI di sini ????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang yg biasa buat gila.....lama lama dia jadi gila sebenar......tunggu nasib kamu.

      Delete

    2. KOMEN2 KPD BERITA "MUKTAMAR PAS | "Dua ekor anjing sedang bergaduh kerana berebut tulang, tiba-tiba datang seekor serigala," kata Mursyidul Am PAS." -

      Anatta Zen
      Alamak, pas dan umno ni umpama anjing2 ke? Anjing pegang anjing tak pe. Tapi kita kalau terpegang anjing, jangan lupa sertu dulu.

      Abu Nuhar
      Buatlah mithalan lain lebai woii...takkan teruk sngt org bawahan tu.. from bad to worse nmpknya...

      Dah tak boleh pikior lin ke? Benci Umno sesangat ke?

      G-ah Husin
      Sedihnya...ahli2 pas umno ni umpama anjing..bukan org lain kata..pemimpin mereka juga yg bg umpama..patut menyalak sakan

      Zulzairin Abdul Muiz
      Nanti bila ada yang komen kerjasama antara dua anjing sepertimana perumpamaan yang lobai kata di masa Muktamar Pas itu...jangan lah marah sambil menyalak ye?

      Kenapalah dlm banyak2 kiasan, anjing yang juga pilihan lobai ni....kesian kat pengikut juga ahli2 pas bila atasan yang endorse perumpamaan ibarat anjing ni....

      Lobai bukan pandai angat. Gamak nya itu pasai depa tak sampai ke mana melainkan Kelantan & Trggnu sejak di tubuhkan banyak puluh tahun lalu. Sekarang nak tumpang nama Umno pulak. Malang nya Umno yang tersungkur di Pru14, dah nak lingkup.

      Delete
    3. Bro semua.....
      Saya lihat sifat Geng Najib ini tidak ubah saperti Pengikut Addajjal Akhir Zaman.
      Sifat sifat ini banyak diriwayat dari buku buku agama tentang sifat sifat manusia yg tidak ada lagi harga diri dan tidak ada lagi sifat malu kepada Allah.
      Ini lah sifat manusia munafik akhir zaman yg tujuan nya untuk mengelirukan manusia terutama umat islam.
      Dengan menyamar sebagai lebai berbekalkan sedikit ayat quran yg dihafal untuk tujuan politik, kumpulan ini cuba mempengaruhi manusia supaya mempercayai kumpulan merekalah dari golongan yg benar disisi Allah.
      Saya sentiasa berdoa kepada Allah semoga GOLONGAN MANAFIK ini dihancurkan dari cuba menyesatkan bangsa melayu.
      Saya rasa bro John Doe boleh beri pendapat yg lebih jitu soal SIFAT SIFAT GOLONGAN MUNAFIK AKHIR ZAMAN.

      Delete
    4. Sejak bila serigala takut kat anjing ni?

      Delete
    5. Terima kasih sdr HBM,

      Saya pernah kongsikan hadith Nabi saw tentang di ketika zaman fitnah menghampiri klimaksnya akan wujud ramai manusia yang bingung, mereka menyangka mereka pandai tetapi sebenarnya mereka sama ada bodoh sombong atau bingung. Mereka ini digelar 'ruwaibidhah'.

      Kali ini saya mohon untuk berkongsi dua hadith lain yang kebenarannya benar-benar sedang berlaku depan mata dan dapat dilihat sekiranya kita benar-benar menggunakan akal dan memohon petunjuk daripadaNya.


      Hadith pertama :-

      ุฅِู†َّ ุงู„ู„ู‡َ ู„ุงَ ูŠَู‚ْุจِุถُ ุงู„ْุนِู„ْู…َ ุงู†ْุชِุฒَุงุนًุง ูŠَู†ْุชَุฒِุนُู‡ُ ู…ِู†َ ุงู„ْุนِุจَุงุฏِ، ูˆَู„َูƒِู†ْ ูŠَู‚ْุจِุถُ ุงู„ْุนِู„ْู…َ ุจِู‚َุจْุถِ ุงู„ْุนُู„َู…َุงุกِ ุญَุชَّู€ู‰ ุฅِุฐَุง ู„َู…ْ ูŠَุจْู‚َ ุนَุงู„ِู…ًุง ุงุชَّุฎَุฐَ ุงู„ู†َّุงุณُ ุฑُุกُูˆุณًุง ุฌُู‡َّุงู„ุงً ูَุณُุฆِู„ُูˆุง، ูَุฃَูْุชَูˆْุง ุจِุบَูŠْุฑِ ุนِู„ْู…ٍ ูَุถَู„ُّูˆุง ูˆَุฃَุถَู„ُّูˆุง.

      ‘"Sesungguhnya Allah tidak akan mencabut ilmuNya dengan cara mencabutnya daripada dada-dada manusia, tetapi dengan mewafatkan para Ulamak. Apabila Ulamak sudah tidak berbaki, manusia akan mengangkat orang-orang bodoh menjadi pemimpin mereka. Si pemimpin memberi fatwa tanpa ilmu dan menyesatkan orang ramai, maka sesatlah mereka semua."

      Perhatikan semula ciri-ciri yang dikhabarkan:-

      1. Sekumpulan manusia yang hakikatnya adalah orang-orang bodoh, tetapi mereka ini disangka Ulamak oleh orang-orang lain. Sudah tentu masyarakat telah menyangka mereka ini adalah Ulamak disebabkan pengajian agama mereka yang lebih sikit dari kebanyakan orang yang lain tetapi hakikatnya ilmu mereka tidak cukup untuk memikul gelaran ulamak.

      2. Orang-orang yang menyangka mereka ini sebagai Ulamak telah mengangkat mereka (orang-orang bodoh yang disangka ulamak) menjadi pemimpin mereka (orang-orang yang menyangka orang-orang bodoh itu sebagai Ulamak).

      3. Si pemimpin ini amat suka memberi fatwa, dan fatwa-fatwanya telah menyesatkan orang ramai (sudah tentu mereka gemar memberi fatwa-fatwa pelik-pelik seperi mengkafirkan orang dsbgnya).

      Tidakkah sesiapa dapat merenung dan melihat kumpulan manakah pada hari ini yang menepati ciri-ciri yang telah dikhabarkan di dalam hadith di atas. Tidakkah slogan 'kepimpinan ulamak' dan juga kewujudan sekumpulan manusia yang mengiktiraf diri sendiri dan kumpulan mereka sebagai Ulamak dengan memberi nama kumpulan mereka sebagai 'Dewan Ulamak' dapat mengetuk minda kita siapakah yang dikhabarkan di dalam hadith di atas?

      (Bersambung)

      Delete
    6. (Sambungan)

      Hadith kedua:-

       " ูŠَุฎْุฑُุฌُ ู…ِู†ْ ุขุฎِุฑِ ุงู„ุฒَّู…َุงู†ِ ุฑِุฌَุงู„ٌ ูŠَุฎْุชِู„ُูˆู†َ ุงู„ุฏُّู†ْูŠَุง ุจِุงู„ุฏِّูŠู†ِ ، ูŠَู„ْุจَุณُูˆู†َ ู„ِู„ู†َّุงุณِ ุฌُู„ُูˆุฏَ ุงู„ุถَّุฃْู†ِ ู…ِู†َ ุงู„ู„ِّูŠู†ِ ، ุฃَู„ْุณِู†َุชُู‡ُู…ْ ุฃَุญْู„َู‰ ู…ِู†َ ุงู„ْุนَุณَู„ِ ، ูˆَู‚ُู„ُูˆุจُู‡ُู…ْ ู‚ُู„ُูˆุจُ ุงู„ุฐِّุฆَุงุจِ ، ูŠَู‚ُูˆู„ُ ุงู„ู„َّู‡ُ ุนَุฒَّ ูˆَุฌَู„َّ : ุฃَุจِูŠ ูŠَุบْุชَุฑُّูˆู†َ ุฃَู…ْ ุนَู„َูŠَّ ูŠَุฌْุชَุฑِุฆِูˆู†َ ؟ ูَุจِูŠ ุญَู„َูْุชُ ، ู„ุฃَุจْุนَุซَู†َّ ุนَู„َู‰ ุฃُูˆู„َุฆِูƒَ ูِุชْู†َุฉً ุชَุฏَุนُ ุงู„ْุญَู„ِูŠู…َ ู…ِู†ْู‡ُู…ْ ุญَูŠْุฑَุงู†َ "

       “Akan keluar pada akhir zaman orang-orang yang mencari keuntungan dunia dengan menjual agama. Mereka berpakaian di hadapan orang lain dengan pakaian yang dibuat daripada kulit kambing biri-biri untuk mendapat simpati orang ramai, dan perkataan mereka lebih manis daripada gula. Padahal hati mereka adalah hati serigala. Allah SWT berfirman kepada mereka “Apakah kamu tertipu dengan kelembutanKu? Ataukah kamu terlalu berani berbohong kepadaKu? Demi kebesaranKu, Aku bersumpah akan menurunkan suatu fitnah yang akan terjadi di kalangan mereka sendiri, sehingga orang yang alim pun akan menjadi bingung”

      Perhatikanlah ciri-ciri yang dikhabarkan:-

      1. Pakaian mereka seperti biri-biri yang bermaksud mereka sentiasa memakai pakaian yang menunjukkan kononnya mereka ini orang-orang alim dan orang-orang warak.

      2. Perkataan mereka lebih manis dari gula menggambarkan mereka ini gemar bercakap pasal agama, gemar menggunakan ayat-ayat AlQuran secara semborono untuk mendapatkan sokongan orang ramai.

      3. Hati mereka seperti serigala menggambarkan di sebalik pakaian yang menampakkan kewarakan dan kealiman mereka, dan di sebalik mulut mereka yang sentiasa bercakap 'Islam, Islam, Islam' tetapi segala perilaku mereka menampakkan mereka hanya mahu mendapatkan keuntungan duniawi di sebalik pakaian dan lidah mereka itu.

      Tidakkah sesiapa dapat merenung dan melihat kumpulan manakah pada hari ini yang menepati ciri-ciri yang telah dikhabarkan di dalam hadith di atas. Tidakkah imej jubah, serban dan kopiah dengan slogan-slogan Islami yang sentiasa dijeritkan sedang cara hidup menampakkan keinginan besar kepada kemewahan duniawi dengan menjual agama dapat mengetuk minda kita siapakah golongan yang dikhabarkan di dalam hadith di atas?

      Semoga diberi ilmu, hikmah dan hidayah oleh Allah untuk mengenalpasti orang-orang di sekeliling kita pada hujung zaman fitnah ini.

      Wallahu a'lam.

      Delete
  9. OSTB interprets TDM statements in an angle where it fit his continuous blogging agenda to antagonise and block DSAI. Batu api and completely out-of-sync with the realpolitik of Mahathir-Anwar pact in PH.

    TDM key takeaways were he will honour PH pact to handover PM to Anwar, only time is uncertain as 2 year is a guide and the context of his health, although conscious now he will be 95 in 2 years time. Thirdly, when Anwar informed him of PD he endorses it and gave the greenlight, although customarily he doesn't campaign for PRKs.

    Today, DAP declared PD is the transition plan to strengthen PH. They are behind Mahathir and Anwar's agreement within the pact.

    Most importantly, PKR NS and PD welcome the President, PM-in-waiting to rep them. The exMP., a Patriot has rightfully said he will be the eyes and ears for Anwar.

    If anything PH will welcome a very old hand in Parliament and with the experienced Muhyuddin down and out, TDM needs Anwar to guide all the young PH Parliamentaries under constant direct hits from Klepto Najib and geng still harboring a takeover from a weakened or broken-up PH.

    On a bigger perspective for PH. The first part, TDM and Anwar agreed to form PH and brought down Klepto and regime. Now, the second part is to agree strengthen PH and put in place the succession plan to ensure Klepto is firmly where he belongs.

    What a small cost to pay if it mean to carry out PH succession plan and shut out Klepto completely from retaking power and PM from a weakened PH and inflict more trillion debts from his continued thievery.

    Unless you are Klepto or his diehards or PAS or PH/PKR duri dalam daging, PD is nothing but business-as-usual for PH.

    ReplyDelete
    Replies
    1. So now we can call out loud..

      Hidup Tun Mahathir!
      Hidup Anwar!
      Hidup Pakatan Harapan!!

      Delete
  10. Apa salahnya 3 sekeluarga jadi mp, betuilah tu. Tambah sorang lagi anak jadi senator, barulah cantik dan dpandang suci. Dap pun father n son mp, daughter pulak baru jadi senator. Whats wrong with dis segambut family. Dulu kuat bercakap nepotism, sekarang anda perlaksananya. Hidup otai, hidup reformasi. Taek kucing semuanya.

    ReplyDelete
  11. Rakan2 ku yang dihormati di blog ni...Dahntentu korang telah terbaca berita yang penuh sensasi ni kan. Tapi takpe lah...aku turunkan lagi sekali agar kita dapat memahami dengan lebih mendalam aap ayng sebenarnya yang berlaku kat PD ni !!!!

    Media melaporkan Anggota Parlimen Padang Rengas Datuk Seri Nazri Aziz sedia berkempen untuk Datuk Seri Anwar di Port Dickson.

    Katanya dia serius dan bukan gurauan.

    Pemimpin UMNO, Tan Sri Shahidan Kassim juga menyokong pencalonan Anwar serta menyokong Anwar sebagai Perdana Menteri.

    Katanya dia lebih kenal Anwar berbanding pemimpin PH yang lain. – rujuk FMT

    Ini projek besar UMNO yang diketuai Datuk Seri Zahid Hamidi.

    Ia diakui Nazri. Zahid memperolehi mandat majoriti Ahli Parlimen UMNO yang menandatangani Akuan Bersumpang (SD). Ini bagi membolehkannya berundinng dengan PAS dan parti gabungan PH.

    Projek UMNO ingin kembali menjadi kerajaan. Tak betah menjadi pembangkang setelah 60 tahun menjadi kerajaan. Menjadi kerajaan walaupun PKR menjadi Perdana Menteri.

    “Saya tidak jangka Umno akan jadi kerajaan dalam masa terdekat, tapi terdapat pendapat di kalangan anggota parlimen Umno bahawa kita perlu kembali menjadi kerajaan secepat mungkin.” – Nazri.

    Anwar insyaallah boleh menjadi PM, silap kalau kata Mahathir berdegil, Bersat dengan hanya 13 kerusi, tidak mampu untuk berdegil.

    Kalau berdegil, projek dengan UMNO boleh berjalan. Politik apa pun boleh berlaku.

    Ini punca ahli Parlimen DAP, Ramkarpal tidak senang bila Nazri ingin membantu Anwar.

    “Anwar akan melakukan kesilapan besar dan sokongannya akan merosot jika dia beliau menerima Nazri membantu kempennya. Harap-harap, akibatnya dia tidak kalah.” – Ramkarpal, rujuk Malaysiakini.

    Jawapan Anwar ketika ditanya Nazri ingin membantu kempen, kita bersyukurlah.

    “Sekarang kita ada jentera pilihan raya, kita serah pada jentera. Siapa yang hendak bantu kita bersyukur.

    “Soal atas pentas mana tentu parti buat keputusan, saya sambut baik siapa sahaja yang hendak membantu.” -Anwar.

    Tapi yang pasti..Tun M dah siang2 cakap dia tak aakn turun untuk berkempen bagi pihak DSAI dan PKR di PD. Pandai2 lah DSAI kalau nak menang kat situ..itu pun kalau dapat mengatasi komplot sailang yang kini dirancang oleh Tun M dan kartel Azmin !!!!

    ReplyDelete
    Replies

    1. Umno tak berminat ambil tindakan pada Nazri
      Hariz Mohd | Diterbitkan 15 Sep 2018, 3:23 petang | Dikemaskini 15 Sep 2018, 3:52 petang

      Item 1
      Item 2
      A+ A-
      Umno tidak bercadang untuk mengambil tindakan ke atas salah seorang bekas menterinya jika beliau berkempen untuk memenangkan pemimpin PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim di Port Dickson tida lama lagi.

      Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata beliau sentiasa mengalu-alukan perbezaan pandangan dalam parti.

      Ahmad Zahid sebelum itu ditanya media mengenai pendirian Umno terhadap kenyataan Datuk Seri Nazri Aziz seperti dilaporkan Malaysiakini pada 13 Sept lalu.

      "Apa keperluannya (untuk mengambil tindakan disiplin ke atas Nazri)?" katanya.

      xxx

      Siapa berani buat apa2 kpd Najib's gangster/ bouncer?

      Only Tun Mahathir boleh discipline budak itu masa dia dlm Umno.

      Sekarang mmengggengster lah dia ke sana sini.

      Tapi apa pun, sokong dia bila dia shut up TMJ dengan kata2 "royalty should get involved in politics".

      Delete
  12. Ramai kalangan pengundi ph d pru 14,dah loya n meluat dgn karenah pkr ni. Elok nya azmin gendong pasukannya masuk bersatu untk bakal ganti muhyudin yg dah payah nak aktif lagi. Nuar, piji dan saifu masuk umno untk nuar ganti presiden. Jugak presiden gabungan dgn pas. X taulah wak jahid nak bagi tempat mana untk piji n saifu. Wakjahid pun gubra dgn perangai piji. Wiliam leong n rakan2 sejati kaumnya bolih pilih mca atau gerakan. Xavier bolih teraju pkr n run d party exactly like kaveas n ppp. Selesailah semua masaelah. Parti Koyak Rabak

    ReplyDelete
  13. Seorang sahabat cyber kita dengan nama Cahaya Al-Majid (punya blog sendiri dengan nama berkenaan) telah menyatakan kesediaannya untuk bertanding kerusi PD.

    Dia menerima sokongan penuh dari saya.

    Sahabat2 semua dipersilakan menjenguk blognya untuk mengetahui dengan lebih lanjut.

    ReplyDelete

  14. PAS tak rela Anwar menang percuma di Port Dickson

    MUKTAMAR | PAS menyatakan kesanggupan mereka meletakkan calon bagi mencabar Datuk Seri Anwar Ibrahim pada pilihan raya kecil (PRK) Port Dickson jika tiada parti lain bersedia berbuat demikian, kata Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

    Menurutnya, PAS berpendirian Anwar tidak wajar diberi kemenangan percuma pada PRK berkenaan dan pada masa sama mahu meraikan demokrasi di negara ini.

    Justeru kata presiden PAS itu partinya sanggup menurunkan calon di kerusi parlimen yang dimenangi PKR itu sejak tiga penggal lalu.

    "PAS tak mahu bagi menang percuma, kalau tak ada orang bertanding PAS boleh bertanding," katanya kepada media selepas majlis perasmian Muktamar PAS ke-64 di Kuala Terengganu, hari ini.

    Pok Lebai tu menyindir Umno. "kalau tak ada orang bertanding .." kata dia.

    Umno tengah menggentel gentel antara depa, belom buat keputusan nak tanding ke tak. Nanti sampai ke kemuncak (orgasm), dah penat nak tanding.

    Lantak lah Bang Non tanding. Tun Mahathir dah peringatkan semua pihak PKR dah kata depa tak akan mintak jawatan dalam gomen untuk Bang Non.

    Que sera sera.

    ReplyDelete
  15. KEPALA BAPAK SI LOBAI (MARAH LAH NAJIB YANG MEMPOPULARKAN KATA2 ITU) MENGATA Mahathir sekarang lebih matang

    MUKTAMAR | Dalam kenyataan yang dianggap jarang diungkapkan sebelum ini, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang secara terbuka memberikan sedikit pujian buat Tun Dr Mahathir Mohamad.

    Kata Abdul Hadi beliau melihat perdana menteri sekarang semakin matang berbanding sewaktu kali pertama menduduki jawatan berkenaan kira-kira 30 tahun lalu.

    Menurut beliau kematangan tersebut dapat dilihat kepada keterbukaan Dr Mahathir mahu menyalurkan royalti minyak kepada Terengganu dan Kelantan.

    "Sebab itu dia janji nak bagi balik royalti minyak kepada Kelantan dan Terengganu.

    "Itu berlaku (nampak) kematangannya," ujarnya.

    XXX

    Pak Lobai tak sedor bahawa Tun dah 93 tahun, tentu lebih matang, penuh dengan kebijaksanaan. Memerintah 22 tahun dahulu, sekarang kali ke dua, tak tahu berapa tahun lagi.

    Istilah yang sesuai untuk Pak Lobai Hadi - bongol. Tidak bodoh, tapi lembap.

    ReplyDelete

  16. Bahana tak dengar kata dan percaya bisikan pengampu
    A Kadir Jasin

    ULASAN | Sekarang terdengar cakap-cakap bahawa para pembesar Umno - dengan diketuai presiden mereka, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi - terhegeh-hegeh mencari rakan baru setelah ditendang keluar oleh rakyat jelata pada 9 Mei lalu.

    Jadi menang betullah cerita yang tersebar di media tradisional dan media sosial mengenai saki-baki Umno akan bergabung dengan parti-parti lain dalam usaha untuk kembali berkuasa.

    Secara tidak rasmi ia telah pun mula bekerjasama dengan PAS. Tapi ini nampaknya tidak memuaskan mereka kerana PAS juga di pihak yang kalah.

    Perkongsian mereka tidak cukup untuk menubuhkan kerajaan campuran di peringkat pusat dan telah ditolak dalam beberapa pilihan raya kecil.

    Setelah empat bulan menjadi pembangkang, Umno mendapati keadaan itu tidak tertanggung olehnya.

    Ini adalah kerana Umno terlalu biasa dengan kuasa dan duit, khususnya pada zaman “cash is king”. Tanpa kuasa dan wang Umno mendapati sukar untuk mereka hidup.

    PAS pun tidak ada kuasa dan tidak ada duit. Malah khabarnya kerajaan-kerajaan negeri di bawah Umno dan PAS hendak bayar gaji kakitangan awam mereka pun tidak mampu kalau tidak dibantu oleh kerajaan pusat.

    Bagai anak ayam tiada ibu

    Inilah bahana pemimpin yang tidak mendengar kata dan terlalu yakin kepada bisikan-bisikan palsu penjilat serta pengampu. Kerana dedak, mulut jadi bisu, mata jadi buta dan telinga jadi pekak.

    Kalaulah tiga, empat tahun lalu Umno mendengar cakap sebahagian anggotanya sendiri dan menyingkirkan Datuk Seri Najib Razak, rasanya nasib parti itu tidak seburuk sekarang.

    Malah ada pemerhati dan penganalisis politik berpendapat kalau menjelang pilihan raya umum (PRU) lalu Najib mengundurkan diri, BN tidak akan kalah dan Pakatan Harapan (HARAPAN) hanya boleh berpuas hati menjadi pembangkang.

    Tetapi ini cara Allah SWT menyelamatkan negara kita iaitu dengan tidak membuka hati Najib untuk berundur, dan tidak memberi kejantanan kepada para pembesar Umno untuk menyuruh beliau berundur.

    (Bersambong)

    ReplyDelete
    Replies
    1. (Sambongan)

      Dengan kekalahan Umno/BN maka terdedahlah kerosakan dahsyat yang Najib serta konco-konco dan konspirator beliau lakukan ke atas ekonomi dan institusi negara.

      Kalau ditakdirkan BN menang lagi, segala kejahatan dan kerosakan itu akan berterusan tersembunyi daripada pengetahuan umum.



      Hutang negara terus menggunung dan secara sistematik Malaysia akan tergadai kepada kuasa-kuasa asing.

      Sekarang Umno umpama anak ayam kehilangan ibu – kesejukan, kelaparan dan ketakutan. Ke sana sini mencari tempat berlindung.

      Baru-baru ini beberapa orang ketua mereka – termasuk Ahmad Zahid – menemui Tun Dr Mahathir Mohamad atas kapasiti beliau sebagai pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) untuk “berbincang”.

      Khabarnya, mereka tidak lagi bercakap mengenai Umno tetapi Pekembar. Pekembar adalah singkatan kepada nama bahasa Melayu bagi Umno iaitu Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu.

      Lebih ramai dijangka ke mahkamah

      Konon ceritanya, mereka mahu meninjau kemungkinan menggabungkan Pekembar dengan BERSATU menjadi Pekembar Bersatu. Melaluinya mereka berharap dapat menjadi sebahagian daripada kerajaan HARAPAN.

      Itu ceritalah! Masuk akal. Tapi masakan BERSATU yang sudah pun menganggotai HARAPAN mahu atau boleh bergabung dengan Umno/Pekembar.

      BERSATU tentulah faham muslihat Umno itu. Ia mungkin cara Umno memecah-belahkan HARAPAN dengan maksud ia akan kembali berkuasa.

      Pendirian BERSATU jelas - anggota Umno dialu-alukan menyertai parti tetapi mereka hendaklah menyertainya sebagai individu dan anggota biasa. Mereka tidak boleh masuk berkumpulan sebagai cawangan atau bahagian.

      Mereka masuk sebagai anggota biasa dan kalau bercita-cita hendak memimpin, perlulah melakukannya dalam kerangka BERSATU.

      Majoriti anggota Umno dialu-alukan. Tetapi tentulah ada segelintir yang tidak akan diterima kerana imej mereka yang buruk dan amalan mereka yang menyalahi undang-undang.

      Baca Umno - PAS: Atas lain, bawah lain

      Ini mengingatkan saya kepada makluman perdana menteri semalam bahawa polis, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Pusat Governans, Integriti dan Antirasuah Nasional (GIACC) kini semakin cergas menyiasat dan mengambil tindakan ke atas kes berkaitan skandal 1MDB.

      Perkembangan ini sangat melegakan kerana sebelum ini terdengar cakap-cakap bahawa tiga agensi penting terbabit terlalu perlahan bertindak, selain bertelingkah antara satu sama lain.

      Keadaan berubah setelah ketiga-tiga mereka dipanggil serentak menemui perdana menteri baru-baru ini.

      Tidak syak lagi perkembangan yang menggembirakan ini akan berkesudahan dengan lebih ramai ketua-ketua Umno era Najib mengekori bos mereka ke muka pengadilan.

      Jadi secara tidak langsung proses pembersihan Umno sedang berlaku dan ini akan memudahkan kita membezakan di antara permata dan kaca dalam pertubuhan itu.

      Yang bersih atau yang tidak terlalu teruk kesalahan dan kesilapan mereka bolehlah diterima masuk ke BERSATU atau sebagai sekutu HARAPAN dalam parlimen dan dewan-dewan undangan negeri.

      Kemasukan mereka - sama ada secara langsung atau sebagai sekutu - boleh membantu kerajaan mendedahkan dan mengatasi pelbagai skandal dan kerosakan yang dilakukan oleh kerajaan BN.

      xxx

      Pssst, jangan marah, teman pun dah terikut tabiat Mamat Geng Menjilat Najib, bersedia mengkopipes menjawab dia, dia tak kelouor, teman pun keluorkan kopipes di atas ini.

      Delete
    2. Bro GMN.....
      Melawan kemungkaran adalah jihad.
      Gunakan apa kebolehan yg Allah beri kepada mu untuk untuk berlawan.
      Bukan jihad itu mesti mengangkat senjata. Tetapi melawan pencuri dan kumpulan nya ada lah membantu negara dan umat.
      Melawan kumpulan Addajjal juga jihad.

      Delete
  17. Dua betina peluk2 dalam kete kena rotan disabit lesbian. Dua ekor beruk jantan peluk3 atas pentas, tak disabit gay ker tuan aji...? Rotan la jugakkk....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...