Wednesday 7 February 2018

SUARA HATI RAFIZI SETELAH DIJATUHI HUKUMAN PENJARA 30 BULAN DAN BAGAIMANA KITA MAMPU MENGUBAH NASIBNYA


Anda mungkin kenal saya. Nama saya Rafizi, umur 40 tahun. Seperti juga anda, saya ada anak, isteri dan mak ayah.

Sebentar tadi, pada hari ini, 7 Februari 2018, hakim Zamri Bakar telah mendapati saya bersalah dalam kes NFC.

Saya dijatuhi hukuman penjara 2.5 tahun. Bersama dengan hukuman penjara 1.5 tahun kes OSA, saya kini berdepan penjara 4 tahun.

Saya dituduh mendedahkan maklumat bank keluarga Dato’ Seri Shahrizat Jalil dan syarikat-syarikat milik mereka.

Saya ada 13 kes mahkamah yang sedang berjalan, tetapi kes NFC inilah yang memulakan segala-galanya. NFC adalah skandal pertama yang saya dedahkan. Sekarang semua orang tahu mengenai lembu dan kondo, bila mana sebahagian besar dari RM250 juta dana awam yang sepatutnya sampai untuk penternak miskin, akhirnya digunakan untuk membeli kondominium mewah dan membiayai perniagaan lain.

Kes ini telah berlalu 6 tahun, sebahagian besar dari rakyat telah pun melupakannya. Begitulah sifat kita – kita mudah lupa.

Dalam setiap skandal penyelewengan, ada orang yang tidak akan lupa kerana mereka menanggung kesannya. Mereka menjadi mangsa bila masyarakat membiarkan rasuah berleluasa.

Ketidakadilan yang berlaku adalah nyata – saya tidak mengambil satu sen pun duit rakyat, tetapi saya dan kerana bank yang menghabiskan banyak masa di dalam kandang tertuduh.

Tidak ada seorang pun dari mereka yang terlibat dengan skandal NFC yang dihadapkan ke muka pengadilan. Yang kena dakwa adalah saya dan abang Johari, bukannya mereka.

Jutaan lagi rakyat Malaysia turut menanggung beban bila kegagalan NFC tidak dihukum. Harga daging lembu semakin mahal dan kebelakangan ini banyak keluarga tidak mampu pun untuk menikmati daging lembu.

Dana awam RM250 juta sebahagian besarnya hilang begitu saja.

Saya telah jalankan amanah saya. Saya tidak menyesal sedikit pun.
Saya pasrah dan apa pun hukuman yang telah dan akan dijatuhkan ke atas saya, saya dan keluarga saya akan redha dan menerimanya dengan baik. Kami tenang kerana kami tahu kami telah menjalankan amanah kami.

Jika anda ada sedikit rasa marah dan kecewa kerana ketidakadilan ini berlaku, maksudnya anda peduli. Anda benci dengan ketidakadilan yang berlaku di sekeliling anda.

Janganlah biarkan rasa marah dan kecewa itu padam secepat ia datang.

Perubahan bermula dengan kita.

Saya tidak perlukan simpati dari sesiapa, ini pilihan yang saya buat.

Cuma saya nasihatkan anda turut memilih untuk bertindak, kerana apabila kita sama-sama peduli dan bertindak, kita boleh mengubah keadaan masyarakat.

Saya perlukan anda menjadi sukarelawan. Saya perlukan sumbangan anda membantu biayaramai (crowdfunding) supaya lebih ramai boleh bertindak bila ketidakadilan berlaku.

Saya dahulu bermula begitu. Saya tidak boleh menafikan naluri bahawa skandal NFC itu satu penyelewengan dan ketidakadilan yang nyata.

Saya akan keluar tidak lama lagi.

Sementara itu, mari kita berganding bahu untuk menghentikan semua ketidakadilan ini.

Paling penting, anda perlu menjadi sukarelawan untuk membantu menumpaskan Dato’ Seri Najib dalam pilihanraya akan datang.

Rafizi Ramli
Ahli Parlimen Pandan.

Ulasan - Meskipun dihukum penjara selama 30 bulan, hukuman itu dibenarkan untuk penangguhan sehingga proses rayuan yang berikutnya. Ada kemungkinan proses rayuan beliau hanya akan bermula selepas PRU 14 diadakan.

Bermakna, Rafizi masih lagi seorang yang bebas untuk tempoh beberapa bulan, malah mungkin beberapa tahun akan datang.

Memang benar Rafizi tidak boleh bertanding dalam PRU 14 akan datang, tetapi dengan masih bebasnya beliau bermakna Rafizi boleh menghabiskan banyak masanya berkempen bagi membantu Pakatan Harapan memenangi pilihanraya akan datang.

Jika kita simpati kepada beliau dan benci dengan ketidakadilan yang menimpanya, PRU 14 akan medan untuk rakyat membuktikannya di kotak undi.

Buktikan melalui nasib yang menimpa Rafizi berikutan pendedahannya berkaitan skandal NFC dengan memberi kemenangan besar kepada Pakatan Harapan dan tumbangnya Najib, UMNO serta BN daripada puncak kuasa.

Dengan Pakatan Harapan dapat membentuk kerajaan, nasib dan ketidakadilan terhadap Rafizi mungkin boleh berubah dan akan menjadi lebih baik. 

Akhirnya, kita sebagai pengundilah yang mampu mengubah negara ini menjadi lebih baik serta adil untuk semua orang. (ShahbudinHusin 07/02/2018).

168 comments:

 1. Ok..😱😳😩😨😥😵😞😒😜😝

  ReplyDelete
  Replies
  1. korang baca ke tak   sibuk nak first

   Delete
  2. Sudahh baca dan komen diblog lain..nk komen sini payah pasal ada komen spam..harap maklum..😂😂

   Delete
  3. blog apa tu aku pun nak join

   blog ni mcm pantat ayam jeeer


   jorah haramzadah


   hahahahahahahah


   mcm anak emak sewel


   jorah sewel pumya pasal   blog budin org boikot


   BABI JORAH

   Delete
  4. Fizi, Alhamdulillah, keberanian kamu dan pengorbanan seisi keluarga untuk menentang kedzoliman pemerintah akan dikira disisi Allah S.W.T. InsyaAllah sebagai sebaik baik jihad.
   Hanyasanya istiqomah dlm kesobaran dan kesiapsagaan menghadapi hari2 muka. Berpegang teguh pada tali Allah.

   Delete

  5. KEJORA DOK MENJUBO

   1130 PM BAR NAK SPAM   BABI KEJORA KELUAAAAAR LAAAA BABIIII   Delete
  6. Mari lah wahai seluruh Warga Negara Malaysia!
   Dari Kangar Perlis hinggalah ke Semporna Sabah
   PILIH PAKATAN HARAPAN, UNDI USAH DISIA SIA
   Utk cucu cicit masa depan umnoBn MESTI dipepah

   haposkanumnobn hapuskanumnobn marihapuskan!!!!!!!!!!

   abu


   PILIH lah PAKATAN HARAPAN, GUNA UNDI USAH DISIA SIA
   Untuk kita & cucu cicit masa depan, umnoBn MESTI direbah
   Ceriakan kembali kehidupan mereka sebelum dimamah usia
   Sesal kemudian hari tidak berguna walau berair mata darah

   haposkanumnobn hapuskanumnobn marihapuskan!!!!!!!!!!

   abu


   Ceriakan kembali hidup mereka sebelum dimamah usia
   Sesal kemudian hari tidak guna walau berair mata darah
   PAKATAN HARAPAN mengembalikan MARUAH MALAYSIA
   Jika KleptoMO1 GST perintah lagi, hidup akan lebih parah

   haposkanumnobn hapuskanumnobn marihapuskan!!!!!!!!!!

   abu


   Lihatla hari ini, pejuang kebenaran hukuman dijatuhkan
   Padahal pendedahannya benar, bukan fitnah tohmahan
   NFC patut buat ladang, tapi beli kondo, kejaan diamkan
   250juta duit kejaan sapan kuarga Sarizat kalis hukuman

   haposkanumnobn hapuskanumnobn marihapuskan!!!!!!!!!!

   abu


   Wajarkah kerajaan yang korap ini disuruh kita pertahankan???
   Hanya rakyat yang bodoh & anjing kurap saja mengikut arahan
   Ayuh semua! NajibMO1 1MDB GST KORAPSI mesti dihaposkan
   Tumbangkan algojo umnobn, gantikan dgn PAKATAN HARAPAN

   HAPOSKANUMNOBN HAPUSKANUMNOBN MARIKITAHAPOSKAN!!!!!

   abu

   Delete
  7. Nukilan ku tanda solidariti khusus ku kpd YB MP Pandan Rafizi Ramli dan PAKATAN HARAPAN.

   SEMOGA YB RAFIZI DAN KELUARGA TABAH
   [Berat mata memandang, Berat lagi bahu yang memikul]
   MOGA RAHMAT ALLAH SENTIASA BERSAMA KAMU. AMIN
   LA KHAW LAWALA KHUWATA `ILLA BILLAH
   ALLAH HU RABBI.

   Delete
  8. Sori, pemfitnah tetap juga pemfitnah. Tiada kasihan kpd fizi sebab dia sendiripun tak sayang diri. Dia bukan tak tahu akta BAFIA, dia bukan bodoh. Apahal dia langgar. Ini bab undang2, siapa langgar pasti dihukum. Maaf, tidak kasihan kpd org yg tak kasihan diri sendiri.

   Delete
  9. Fakta sebenar National Feedlot Centre (NFC) dan National Feedlot Corporation Sdn. Bhd. (NFCorp)

   SEPANJANG kempen Pilihan Raya Umum Ke-13, pihak pembangkang telah menggunakan isu Pusat Fidlot Nasional (NFC) di Gemas, Negeri Sembilan dan National Feedlot Corporation Sdn. Bhd. (NFCorp) bagi memburukkan kerajaan.

   Kontroversi itu timbul setelah pihak pembangkang memanipulasi Laporan Ketua Audit Negara 2010 yang sebenarnya merujuk kepada kelemahan NFC semata-mata.

   Walaupun NFC dan NFCorp mempunyai akronim yang hampir sama, ia adalah dua entiti yang berbeza.

   Sebenarnya, tanggungjawab untuk menjayakan NFC bukan terletak di bahu NFCorp semata-mata sebaliknya turut melibatkan beberapa syarikat lain yang dipilih untuk membangunkan prasarana dan sebagai operator di pusat berkenaan.

   Masalah juga berpunca daripada kelemahan pentadbiran kerajaan ketika itu seperti yang telah ditegur dalam laporan audit termasuk pembinaan prasarana substandard dan kegagalan membangunkan pusat penyembelihan berkapasiti 350 ekor sehari walaupun ia merupakan komponen kritikal dalam projek berkenaan.

   Berikut adalah jawapan terhadap tuduhan pembangkang termasuk yang ditujukan kepada Pengerusi Eksekutif NFCorp, Datuk Seri Dr. Mohamad Salleh Ismail.

   Ini bagi membolehkan rakyat menilai sendiri kesahihan tuduhan yang dibuat oleh pihak terbabit khususnya Pengarah Strategi Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli dan Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin.

   Mohamad Salleh Mempunyai Kelayakan Untuk Terlibat Dalam Bidang Ternakan Lembu

   Anak kelahiran Kelantan yang didakwa pembangkang tidak berkelayakan sebenarnya bukan asing dengan ternakan lembu kerana telah terlibat memelihara haiwan itu sejak zaman remaja lagi di kampungnya.

   Beliau kemudiannya meneruskan pengajian ijazah dalam bidang yang mempunyai kaitan dengan ternakan iaitu Sains dan Teknologi Pemakanan di University of South Bank, London pada 1973. Beliau kemudiannya berjaya memperoleh doktor falsafah (Ph.D) dalam bidang sama dari Cornell University, Amerika Syarikat (AS) pada 1977 ketika berusia 29 tahun.

   Sekembalinya ke Malaysia, beliau telah bertugas sebagai pensyarah di Jabatan Sains dan Teknologi Pemakanan, Universiti Pertanian Malaysia (UPM) dan jawatan terakhir adalah sebagai ketua jabatan berkenaan.

   Beliau juga pernah berkhidmat sebagai pakar runding dengan Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) selama lima tahun untuk seluruh Asia.

   Sesuai dengan kepakaran yang dimilikinya, beliau telah menubuhkan syarikat yang menjalankan perniagaan dalam bidang ternakan dan makanan iaitu Agroscience Industries Sdn. Bhd. pada 2006.

   Sebelum itu, beliau telah banyak berjasa kepada negara termasuk sebagai Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Taman Teknologi Malaysia (TPM) yang pertama.

   Antara kajian yang telah dilakukan beliau adalah bagi menghasilkan makanan yang bersesuaian untuk membolehkan lembu Wagyu yang mempunyai daging berkualiti tinggi diternak di kawasan beriklim tropika seperti Malaysia.

   Kajian ini membolehkan lembu jenis itu menghasilkan 700 hingga 800 kilogram daging setiap ekor, berbanding baka lembu tempatan yang hanya dapat memberikan maksimum 250 hingga 300 kilogram daging setiap ekor.

   Kajian lain adalah mengenai kaedah menggunakan sisa buangan pusat sembelih bagi menjana tenaga elektrik.

   Delete
  10. Anak-anak Mohamad Salleh Berkemampuan Urus Syarikat

   Tiga anak Mohamad Salleh yang terlibat dalam pengurusan syarikat itu ialah Pengarah Urusan, Wan Shahinur Izran dan pengarah-pengarah eksekutif, Wan Shahinur Izmir dan Wan Izzana Fatimah Zabedah.

   Mereka yang menerima ijazah ketika berusia muda iaitu 20 tahun sebenarnya mempunyai kelayakan akademik yang mencukupi untuk membolehkan mereka memegang jawatan itu.

   Wan Shahinur Izran berkelulusan ijazah dalam bidang sains komputer dengan Purata Nilai Gred Kumulatif (CGPA) 3.94 dari California State University, AS. Beliau juga pernah menjadi pelajar terbaik kampusnya.

   Wan Shahinur Izmir pula bekelulusan ijazah dalam bidang Komunikasi Organisasi dari California State Polytechnic University (Cal Poly Pomona), AS manakala Wan Izzana Fatimah Zabedah mendapat ijazah dalam bidang bioteknologi dari universiti sama.

   Ketiga-tiga mereka pada mulanya enggan pulang kerana ingin meneruskan kerjaya di luar negara termasuk Wan Izzana Fatimah Zabedah yang ketika itu membuat penyelidikan di Institut Penyelidikan Kanser di California, AS.

   Mereka terpaksa pulang setelah dipujuk oleh Mohamad Salleh yang memerlukan satu pasukan yang betul-betul setia kepadanya bagi menjayakan projek.

   NFCorp sebenarnya bukan syarikat anak beranak seperti yang didakwa Rafizi kerana ia juga menggajikan 16 pekerja kaum Cina termasuk dilantik Pengurus Kewangan.

   Satu persoalan yang masih lagi belum terjawab sehingga kini ialah kenapa kesemua mereka telah berhenti setelah bekerja selama enam bulan dengan NFCorp?

   Pada 2011, syarikat itu turut membuat laporan polis mendakwa salah seorang pekerja yang berhenti berkenaan telah mencuri maklumat kewangan syarikat terbabit untuk diberikan kepada DAP yang kemudiannya menyerahkannya kepada PKR.

   Kenapa Rafizi hanya mengkritik NFCorp sebagai syarikat anak beranak sedangkan ramai jutawan Cina Malaysia yang berjaya juga melantik anak-anak mereka bagi memegang jawatan tinggi dalam syarikat?

   NFCorp Dipilih Berasaskan Merit

   Satu jawatankuasa yang dipengerusikan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani dengan dianggotai Ketua Setiausaha kementerian dan pengarah-pengarah berkaitan pada 2006 telah memilih NFCorp setelah berpuas hati dengan pembentangan kertas kerja pembuktian konsep oleh syarikat itu.

   Ia berjaya mengetepikan sembilan syarikat lain kerana konsep bisnes yang dikemukakan oleh NFCorp adalah menyeluruh berdasarkan kaedah ‘Farm-To-Fork’ (dari ladang ke garpu).

   Dalam pembentangan itu, syarikat berkenaan menyatakan kesediaan terlibat dalam membiak dan menggemukkan lembu, menyembelih, menghasilkan daging lembu dan lain-lain produk berasaskan daging, fidlot, ladang kontrak, pengeluaran bahan makanan lembu, penghasilan tenaga daripada biogas, penghasilan baja, promosi, pengedaran ke pasar raya dan pasar basah, khidmat jualan, mengoperasikan restoran dan mewujudkan pasar raya khusus.

   Syarikat itu kemudiannya turut membuat beberapa pembentangan lain termasuk kepada Unit Perancangan Ekonomi (EPU) dan Pasukan Petugas Pelaksanaan Negara (NITF) pada 2007 yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri dan dianggotai Timbalan Perdana Menteri dan enam menteri berkaitan yang turut berpuas hati dengan konsep bisnes yang dikemukakan.

   NFCorp Tidak Membazirkan Duit Rakyat

   Dana RM250 juta yang diluluskan kerajaan pada Disember 2007 sebenarnya bukan geran sebaliknya adalah satu bentuk pinjaman yang perlu dibayar balik. Kadar faedah yang dikenakan kerajaan adalah sebanyak dua peratus.

   Sebelum projek ini ‘dibunuh’ oleh pihak pembangkang, syarikat NFCorp mempunyai keyakinan tinggi untuk membayar balik pinjaman kerana ia dijangka memperoleh keuntungan RM70 juta setahun berbanding bayaran balik pinjaman sebanyak RM17.7 juta setahun.

   Mohamad Salleh Tidak Perlu Bantuan Shahrizat Bagi Mendapatkan Projek

   Delete
  11. Sebagai seorang yang berkelulusan Ph.D dalam bidang Sains dan Teknologi Pemakanan serta berpengalaman sebagai pakar runding FAO, sudah tentu beliau tidak memerlukan nasihat daripada Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang merupakan bekas Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

   Seperti yang selalu disebut oleh Mohamad Salleh yang pernah menerajui TPM, adalah tidak bermaruah untuk beliau meminta pertolongan isterinya dalam bidang makanan dan bioteknologi yang beliau sendiri mempunyai pengalaman.

   “Kalau dalam bidang teknologi maklumat (IT) yang bukan kepandaian saya, Tun Dr. Mahathir Mohamad pilih saya (untuk menerajui TPM), takkan kerana kepandaian saya dalam bidang pertanian, bioteknologi dan makanan, saya kena minta tolong isteri saya," katanya.

   Ini memandangkan beliau sendiri mempunyai kebolehan dan pengalaman termasuk 18 tahun menerajui TPM. Sebenarnya, konsep perniagaan NFCorp mempunyai persamaan dengan TPM.

   Mohamad Salleh juga sentiasa berpegang kepada prinsip untuk tidak membincangkan soal perniagaan dengan isterinya. Shahrizat juga tidak dibenarkan berkunjung ke pejabat suaminya.

   Konsep Perniagaan NFCorp Menguntungkan

   Konsep perniagaan NFCorp tidak merugikan seperti yang didakwa pembangkang. Sepanjang beroperasi, syarikat itu telah berjaya membiak baka 80 ekor lembu Wagyu yang tahan dengan cuaca tropika. Haiwan berkenaan juga sihat dan tidak kurus kering seperti yang didakwa oleh Rafizi.

   NFCorp juga telah mencapai sasaran apabila membawa masuk lebih 8,000 ekor lembu dari Australia untuk digemukkan dan disembelih.

   Daging lembu yang dihasilkan juga mendapat sambutan hangat pasar raya dan pasar raya besar di Malaysia kerana ia berkualiti tinggi dengan harga setara dengan daging sejuk beku yang diimport.

   Sekiranya tidak ‘diganggu’ oleh pihak pembangkang, NFCorp dijangka menjadi satu-satunya syarikat di Malaysia yang berjaya menghasilkan makanan ternakan lembu sendiri.

   Ia juga dijangka dapat menjimat kos elektrik sebanyak RM60 juta setahun kerana akan menggunakan sepenuhnya tenaga elektrik yang dikitar semula daripada sisa pusat sembelihan.

   Sisa-sisa juga boleh dibuat baja dan untuk membiak alga yang boleh diguna semula untuk makanan ternakan.

   Konsep perniagaan syarikat itu jika dilaksanakan sepenuhnya akan menjana pendapatan RM340 juta setahun dengan keuntungan kira-kira 20 peratus daripada jumlah itu atau RM70 juta setahun.

   Transformasi perniagaan yang dibawa oleh NFCorp juga akan membantu 310 penternak yang akan membekalkan 186,000 lembu menjelang 2014 melalui kaedah ladang kontrak. Seorang penternak dijangka akan mendapat pendapatan minimum RM10,000 sebulan.

   Delete


  12. Penglibatan NFCorp akan mengurangkan import daging dari luar negara sebanyak 20 peratus dan mengurangkan penggantungan kepada gelatin import yang 99 peratusnya adalah berasaskan kepada sumber khinzir.

   Hakikat itulah yang ditakuti oleh kartel pengimport daging yang dikuasai bukan Melayu yang telah melakukan pelbagai cara bagi ‘membunuh’ NFCorp. Sampai bilakah umat Islam akan terus memakan daging import dari India, Amerika Latin, Australia dan lain-lain negara yang diragui status halalnya?

   Cukup menyedihkan apabila orang Melayu menyerang kaumnya sendiri semata-mata untuk memberikan keuntungan kepada kartel pengimport bukan Melayu.

   Laporan Ketua Audit Negara 2010 Tidak Menyebut Penyelewengan NFCorp

   NFCorp telah menerima surat daripada Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang bertarikh 25 Januari 2012 yang menjelaskan tiada dalam laporan itu yang menyatakan syarikat berkenaan tidak mencapai sasaran.

   Sebaliknya, laporan itu hanya menyebut objektif projek Pusat Fidlot Nasional (NFC) masih belum dicapai sepenuhnya.

   NFC diuruskan oleh kerajaan yang memang perlu dipantau oleh Ketua Audit Negara manakala NFCorp adalah entiti perniagaan yang tidak perlu diaudit oleh pihak berkenaan.

   Ambrin juga menafikan laporan itu menyebut projek berkenaan berada dalam kucar kacir, in a mess atau pun berlaku penyelewengan. Perkataan itu sebenarnya digunakan oleh pihak pembangkang yang sengaja memutarbelitkan laporan berkenaan.

   Teguran terhadap NFCorp dalam laporan itu hanya mengenai prasarana seperti jalan, pagar dan kolam yang sebenarnya dibina oleh kerajaan tetapi tidak diselenggara dengan baik oleh syarikat berkenaan.

   Keadaan itu berlaku kerana sebulan sebelum pengauditan dibuat, banjir besar telah melanda kawasan berkenaan dan belum sempat dibaiki.

   Pembelian Hartanah Dibenarkan Dalam Perjanjian Langkah membeli hartanah yang dianggap salah oleh Rafizi hanya dibuat setelah kerajaan menggantung projek NFC dan ia dibeli di atas nama NFCorp dan bukannya atas nama individu.

   Ia dibuat kerana pengalaman Mohamad Salleh menunjukkan pelaburan dalam bidang hartanah tidak merugikan.

   Pembelian hartanah dibenarkan seperti yang tercatat dalam Perkara 12 yang terkandung dalam dokumen perjanjian pemberian pinjaman oleh pihak kerajaan.

   Tidak Berlaku Penyaluran Dana Tidak Sah Dari NFCorp Kepada NMLC

   Dakwaan Rafizi dana disalurkan secara tidak sah daripada NFCorp kepada syarikat milik keluarga Mohamad Salleh iaitu National Meat and Livestock Corporation Sdn. Bhd. (NMLC) juga tidak berasas.

   Sebenarnya NFCorp telah menulis surat kepada Kementerian Kewangan pada Mac 2009 bagi memaklumkan hasrat menjadikan NMLC sebagai syarikat induk dan bukannya anak syarikat kepada NFCorp seperti sedia ada.

   Ini kerana NMLC yang terlibat menguruskan ladang kontrak, memproses dan menjual daging mampu menjana pendapatan lebih banyak berbanding NFCorp yang hanya terlibat membela lembu.

   Pemindahan dana kepada NMLC adalah sejajar dengan keputusan menjadikan syarikat itu sebagai syarikat induk dan tiada dana yang masuk ke dalam poket individu sebenarnya.

   Berdasarkan fakta-fakta tersebut, adalah menyedihkan apabila orang Melayu sanggup memburuk-burukkan dan menghancurkan perniagaan bangsanya sendiri. Pelan perniagaan yang bagus terjejas akibat mainan politik orang Melayu sendiri.

   Delete
  13. Elok jugak dia berehat di penjara
   Dapat penginapan dan makanan free untuk 30 bulan
   Sekurang- kurangnya dosa dia pun tak lah banyak sebab tak boleh lagi nak buat fitnah dan menipu.

   Ada hikmahnya.....itupun kalau dia nak insaf dan bertaubat..

   Delete
  14. Yg amanah dtudoh pengkianat dan pemfitenah.boh dlm 30 bln.

   Yg kianat dberi amanah.
   Pecah amanah sampe lingkop lembu dgn kandang masih bebas .
   Aleh-aleh yg salah mlayu juga.
   Pelan from farm to fork elok tukag jd from cow farm to pork farm.
   Uumno pasti gumbira sbb masyook.
   Kalu sorang penyamon masih ok lg sbb sorang .kalu satu keluarga jd penyamon habih-habisan depa tebas, tibai,songklap,curi,sapu,sampe lichin -lichau.
   Mlayu kata keturonan penyamon.
   Makbapak pemyamon,anakberanak penyamon cucu-cicit sampe piut tetap jd bapakpenyamon siap dgn kelayakan dan kemahiran.
   Babi haram .
   Bila dproses dan dapat persijilan halal jd halalan dan toiyiban.
   Karabau pendek..

   Delete
  15. Aku ubah Skrg,
   Aku sokong PAKATAN,
   Aku akan ajak kawan kawan undi PAKATAN,
   Najib, rospukimah, sharipukimakzat, kondo lembu boleh pegi mampos,
   Terima kasih Yb rafizi atas pengorbanan,
   Anda ialah wira negara,

   Delete
  16. YB Rafizi Ramli adalah seorang pejuang rakyat aka Hang Jebat era kini.....bak lilin yg membakar diri sendiri demi menerangi hati sanubari majoriti rakyat yg dulunya gelap kelam krn telah berkurun memberi kepercayaan kpd umno/bn...
   sedangkan ianya telah lama lemah & korup. YB RR.... sesungguhnya anda adalah wira sejati di hati kami rakyat Msia. Marilah kita sama2 menyumbang semampu yg boleh demi membantu beliau di saat yg sukar ini. Moga YB RR terus tabah & dikurniakan kekuatan dari ALLAH Swt demi meneruskan perjuangan murni ini. Aamiin....

   ***p/s :-

   Utk Saudara Shahbudin, Syabas!!! Nampaknya Saudara telah mendengar nasihat & keluhan para pengomen untuk mengNYAHkan komen2 copy paste murahan tahap 'dedak cap ayam'. Tahniah sekali lagi. Wasallam.

   Delete
  17. Pejuang taik kaki fitnah..berapa sen kau dapat dr rafizi..dia tu bertambah kaya tp kau org telan air liur..bodohnya puak2 ini..dajalmcm kaki fitnah tegar ni i.barat sampah..tak payahlah nk sanjung2..humban je ke penjara..

   Delete
  18. Aku pun sokong PAKATAN,
   Pru14 ni kita humban najib umnobnpas dlm lubang tahi,
   Itu tmpt yg layak utk mrk

   Delete
  19. 22:28, terima kasih kerana LEBIH mencerahkan....
   Benar! Modus Operandi / Modul Operasi Penipuan Gerombolan UMNObnMO1NajibRazak begitulah.

   SAMA! baik SKANDAL NFC, FELDA DAN 1MDB. Sebijik saling tak tumpah! SAAAMAAA!!!!!!!

   Cipta nama2 / akronim NAMA SYARIKAT YANG HAMPIR2 SAAAMAAA bertujuan MENGELIRUKAN RAKYAT siap dengan NIAT SOHIH untuk MENIPU MARHAEN yg buta ekonomi dan diBODOHKAN MINDAnya KHUSUSnya ORANG MEEEELAAAAYUUUUUUU!!!!!!!!

   SKANDAL LEMBU NFC ada:-
   1. NATIONAL FEEDLOT CENTRE = NFC
   2. NATIONAL FEEDLOT COperation = NFC

   SKANDAL FELDA:-
   1. PERMODALAN NIAGA FELDA= PNF = FELDA
   2. FELDA GLOBAL VENTURE= FGV = FELDA

   SKANDAL 1MDB:-
   1. Aabar IPIC Abu Dhabi Dubai = 1MDB
   2. Aabar BVI Caymen Island = 1MDB

   DLL.....

   NAMPAK TAK? Tidaaaakkkkkkk?
   Sah, macai2 umnobn `BANGANG` kata MO1Najib!

   Delete
  20. Kita hanya boleh selongkar segala kebejatan yg dulakukan kerajaan pimpinan najib nazak jika PH ambil alih. Tepuk dada masa pru14.

   Delete
  21. Hello semua,
   Nama saya Encik, Rugare Sim. Saya tinggal di Belanda dan saya seorang lelaki yang gembira hari ini? dan saya memberitahu diri saya bahawa mana-mana pemberi pinjaman yang menyelamatkan saya dan keluarga saya dari keadaan miskin kami, saya akan merujuk mana-mana orang yang mencari pinjaman kepadanya, dia memberi kebahagiaan kepada saya dan keluarga saya, saya memerlukan pinjaman sebanyak € 300,000.00 untuk memulakan hidup saya sepenuhnya kerana saya seorang Bapa tunggal dengan 2 orang anak Saya bertemu dengan pemberi pinjaman yang jujur ​​dan takut kepada Allah ini yang membantu saya dengan pinjaman sebanyak €300,000.00, dia seorang yang takut kepada Allah, jika anda memerlukan pinjaman dan anda akan membayar balik pinjaman sila hubungi dia beritahu dia bahawa (Encik, Rugare Sim) merujuk anda kepadanya. Hubungi En, Mohamed Careen melalui e-mel: (arabloanfirmserves@gmail.com)


   BORANG MAKLUMAT PERMOHONAN PINJAMAN
   Nama pertama......
   Nama tengah.....
   2) Jantina:.........
   3) Amaun Pinjaman Diperlukan:.........
   4) Tempoh Pinjaman:.........
   5) Negara:.........
   6) Alamat Rumah:.........
   7) Nombor Telefon Bimbit:.........
   8) Alamat e-mel..........
   9) Pendapatan Bulanan:.....................
   10) Pekerjaan:..........................
   11) Laman web manakah anda di sini tentang kami.....................
   Terima kasih dan salam mesra.
   E-mel arabloanfirmserves@gmail.com

   Delete
 2. Kenapa tk delete komen spam@plod tuu budin..berat bagii pengguna hp..📱📲💻

  ReplyDelete
  Replies
  1. ted ko paham rapuji cakap apa


   apa ko paham ckp sikit

   Delete
  2. Sudah baca diblog lain..komen pun sudah..macham2 watak kita pakaii..

   Delete
 3. Replies
  1. UMNO CILAKAAAAAAAAAAAAAAAAAA


   KEJORA PANTAT AYAM


   Delete
  2. Mari lah wahai seluruh Warga Negara Malaysia!
   Dari Kangar Perlis hinggalah ke Semporna Sabah
   PILIH PAKATAN HARAPAN, UNDI USAH DISIA SIA
   Utk cucu cicit masa depan umnoBn MESTI dipepah

   haposkanumnobn hapuskanumnobn marihapuskan!!!!!!!!!!

   abu


   PILIH PAKATAN HARAPAN, GUNA UNDI USAH DISIA SIA
   Untuk kita cucu cicit masa depan, umnoBn MESTI dipepah
   Ceriakan kembali kehidupan mereka sebelum dimamah usia
   Sesal kemudian hari tidak berguna walau berair mata darah

   haposkanumnobn hapuskanumnobn marihapuskan!!!!!!!!!!

   abu


   Ceriakan kembali hidup mereka sebelum dimamah usia
   Sesal kemudian hari tidak guna walau berair mata darah
   PAKATAN HARAPAN mengembalikan MARUAH MALAYSIA
   Jika KleptoMO1 GST perintah lagi, hidup akan lebih parah

   haposkanumnobn hapuskanumnobn marihapuskan!!!!!!!!!!

   abu


   Lihatla hari ini, pejuang kebenaran hukuman dijatuhkan
   Padahal pendedahannya benar, bukan fitnah tohmahan
   NFC patut buat ladang, tapi beli kondo, kejaan diamkan
   250juta duit kejaan sapan kuarga Sarizat kalis hukuman

   haposkanumnobn hapuskanumnobn marihapuskan!!!!!!!!!!

   abu


   Wajarkah kerajaan yang korap ini disuruh kita pertahankan???
   Hanya yang bodoh & anjing kurap saja mengikut arahan
   Ayuh! NajibMO1 1MDB GST KORAPSI mesti dihaposkan
   Tumbangkan algojo umnobn, gantikan dgn PAKATAN HARAPAN

   HAPOSKANUMNOBN HAPUSKANUMNOBN MARIKITAHAPOSKAN!!!!!

   abu

   Delete
  3. Nukilan ku tanda solidariti khusus ku kpd YB MP Pandan Rafizi Ramli dan PAKATAN HARAPAN.

   SEMOGA YB RAFIZI DAN KELUARGA TABAH
   [Berat mata memandang, Berat lagi bahu yang memikul]
   MOGA RAHMAT ALLAH SENTIASA BERSAMA KAMU. AMIN
   LA KHAW LAWALA KHUWATA `ILLA BILLAH
   ALLAH HU RABBI.

   Delete
  4. Elok jugak dia berehat di penjara
   Dapat penginapan dan makanan free untuk 30 bulan
   Sekurang- kurangnya dosa dia pun tak lah banyak sebab tak boleh lagi nak buat fitnah dan menipu.

   Ada hikmahnya.....itupun kalau dia nak insaf dan bertaubat..

   Delete
 4. .🏆🏆🏆..🐢🐢🐛🐜🐝🐞🐙

  ReplyDelete
  Replies
  1. budin ko delete spam budak ted ni apa ke jadah do tyg gambar hamlau binatnag

   Delete
  2. Mari lah wahai seluruh Warga Negara Malaysia!
   Dari Kangar Perlis hinggalah ke Semporna Sabah
   PILIH PAKATAN HARAPAN, UNDI USAH DISIA SIA
   Utk cucu cicit masa depan umnoBn MESTI dipepah

   haposkanumnobn hapuskanumnobn marihapuskan!!!!!!!!!!

   abu


   PILIH PAKATAN HARAPAN, GUNA UNDI USAH DISIA SIA
   Untuk kita cucu cicit masa depan, umnoBn MESTI dipepah
   Ceriakan kembali kehidupan mereka sebelum dimamah usia
   Sesal kemudian hari tidak berguna walau berair mata darah

   haposkanumnobn hapuskanumnobn marihapuskan!!!!!!!!!!

   abu


   Ceriakan kembali hidup mereka sebelum dimamah usia
   Sesal kemudian hari tidak guna walau berair mata darah
   PAKATAN HARAPAN mengembalikan MARUAH MALAYSIA
   Jika KleptoMO1 GST perintah lagi, hidup akan lebih parah

   haposkanumnobn hapuskanumnobn marihapuskan!!!!!!!!!!

   abu


   Lihatla hari ini, pejuang kebenaran hukuman dijatuhkan
   Padahal pendedahannya benar, bukan fitnah tohmahan
   NFC patut buat ladang, tapi beli kondo, kejaan diamkan
   250juta duit kejaan sapan kuarga Sarizat kalis hukuman

   haposkanumnobn hapuskanumnobn marihapuskan!!!!!!!!!!

   abu


   Wajarkah kerajaan yang korap ini disuruh kita pertahankan???
   Hanya yang bodoh & anjing kurap saja mengikut arahan
   Ayuh! NajibMO1 1MDB GST KORAPSI mesti dihaposkan
   Tumbangkan algojo umnobn, gantikan dgn PAKATAN HARAPAN

   HAPOSKANUMNOBN HAPUSKANUMNOBN MARIKITAHAPOSKAN!!!!!

   abu


   Anonymous7 February 2018 at 22:22
   Nukilan ku tanda solidariti khusus ku kpd YB MP Pandan Rafizi Ramli dan PAKATAN HARAPAN.

   SEMOGA YB RAFIZI DAN KELUARGA TABAH
   [Berat mata memandang, Berat lagi bahu yang memikul]
   MOGA RAHMAT ALLAH SENTIASA BERSAMA KAMU. AMIN
   LA KHAW LAWALA KHUWATA `ILLA BILLAH
   ALLAH HU RABBI.

   Delete
  3. Elok jugak dia berehat di penjara
   Dapat penginapan dan makanan free untuk 30 bulan
   Sekurang- kurangnya dosa dia pun tak lah banyak sebab tak boleh lagi nak buat fitnah dan menipu.

   Ada hikmahnya.....itupun kalau dia nak insaf dan bertaubat..

   Delete
 5. Akta Tu dibuat zaman Madey.Jangan buat lupa semua.Sekarang masih mahu sokong madey lg ka?

  ReplyDelete
  Replies
  1. BABIIII


   AKTA HASUTAN ZAMAN BRITISH LA BODOOOO

   DI MANSUH PADA 2013


   BODOOO PANTAT AYAM ROSMAH BETUL KO NI

   Delete

 6. BUDAK HAHAHAHAHHA

  NI ANAK DIDIK NAJIB


  HAHAHAHHAHAHAHA
  MCM ANAK TIRI ROSMAH JER

  DAPAT BEG NYOPING

  APA PUN BABI SISTEM UNDANG LAPUK TOLOL


  MACAM NEGARA KOMUNIS .....

  ReplyDelete
  Replies
  1. IF YOU FEEL YOU ARE A BIT OUT OF MIND THEN SUPPORT NAJIB


   Delete
  2. Kau tu yg bahlol & tolol
   Peraturan tu dah lama wujud
   Bila kena kat puak kau, meroyan
   Bila kena pd musuh, kau kata..padan muka.

   Kau pegi duduk dlm hutan Amazon laaa, berkawan dgn beruk.

   Delete
 7. Undang2 rimba.yang melapur penyelewengan rasuah diambil tindakkan.

  Yang pencuri,penyamun perasuah diagung2kan.

  Itu lah Malaysia.

  PRU14 mari kita kuburkan mereka

  ReplyDelete
  Replies

  1. KO TAK TAU KER NEGARA KAU NI NEGARA POLIS


   YG SALAH LEPAS YANG DEDAH KE DALAM   BELUM JADI WILAYAH KE 63 KOMUNIS CHINA   DAH MACAM NEGARA KOMUNIS   BUKAK PANTAT MULUT AYAM JEEER

   MASUK DALAM

   Delete
 8. BUDAK HAHAHAHAHHA

  NI ANAK DIDIK NAJIB


  HAHAHAHHAHAHAHA
  MCM ANAK TIRI ROSMAH JER

  DAPAT BEG NYOPING

  HHAHAHAHAHAHAHAHHAH

  MCM MINAH LEMPIR

  APA PUN BABI SISTEM UNDANG LAPUK TOLOL


  MACAM NEGARA KOMUNIS .....

  ReplyDelete
 9. HAJI HADI MENGAKU ISLAM  TAPI SUKA TENGOK RAPUJI MASUK DALAM

  ATAS KESALAHAN MEMBONGKAR PENYELEWENGAN  PANTAT AYAM BETUL HAJI HADI


  ReplyDelete
  Replies
  1. Ni anak pelacur mana ni

   Delete
  2. ko pulak anak zaramjadah mana

   Delete
  3. Rafizzi bersalah sebab melanggar undang2- memang patut masuk penjara.
   Ini bukan baru sekali dia kantoi...dah byk kali.
   Kredibiliti dia memang dah out!!
   Hanya org bodoh ajer yg percaya pada dia....

   Kesalahan tak boleh ditutup dengan buat benda baik....Buat baik dapat pahala, yg jahat akan dapat balasan jugak...

   Delete
 10. SYABAS YG RAFIZI. ANDA ADALAH PEJUANG RAKYAT.
  Mmg benar..selagi BAPAK PENYAMUM berkuasa selagi itulah bwliau akan menyamun dan melindungi penyamyn2 yg lain. Rakyat mesti nyahkan BAPAK PENYAMUN ini dr dunia politik.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rafizzi bersalah sebab melanggar undang2- memang patut masuk penjara.
   Ini bukan baru sekali dia kantoi...dah byk kali.
   Kredibiliti dia memang dah out!!
   Hanya org bodoh ajer yg percaya pada dia....

   Kesalahan tak boleh ditutup dengan buat benda baik....Buat baik dapat pahala, yg jahat akan dapat balasan jugak...

   Delete
 11. Bpa percent atau bpa ramai rakyat Malaysia yang masih tak sedar dan terus menyokong penyamun-penyamun?

  ReplyDelete
 12. Aikkkk...apasal 30 bulan aje?????????????? Kaalu kat US, kesalahan mcm ni mau masuk penjara 30 tahun. Rasanya tercapailah hajat Pizi untuk mengikut jejak langkah mentornya Nuar KS nak masuk dalam..dapatlah dia berjiran dengan pujaan hatinya tu. Takde chanlah nak bertanding dalam PRU nanti..Pizi ni dah lama aim nak jadi menteri , apakan daya tak kesampaian beb. Inilah pengakhiran kepada Raja Pitnah dan hasut se Malaya ni...apo nak dikato...dah nasib badan..tak dapek den nak nolongnya laieeeeeee!!!!!!! KEH...KEH...KEH......

  ReplyDelete
  Replies
  1. khairulryezall osman7 February 2018 at 20:30

   Kepala bapak kau! Lembu punya kerja!

   Delete
  2. Hello Geng Najib ,
   kamu dok cerita kat US ni , pernahkah kamu ke sana ???

   Delete
  3. Alooooo pak diny...nak buat apa buang duit ribu riban nak ke US tu, baik belanjakan duit tu ke tanah suci Mkkah mukaramah , tunaikan haji dan umrah berkali2..lagi banyak paedahnya dunia kahirat. Kalau setakat nak tau pasal luar dalam kain US tu..contact aje pakcik GOOGLE...dari A-Z boleh diberitau dan dijelaskannya dengan terperinci. Takkanlah Pak tak tau lagi kehebatan pak cik google ni..dunia sekarang dihujung jari..tanpa sempadan..borderless world Pak !!!!!!

   Delete
  4. Rasa tak caya pulak geng najib nak pegi mekah...ingat tak takut tuhan sebab hari-hari asyik menipu dan meraban....kah kah kah..

   Delete
  5. PH - pakatan hancur
   Hanya org bodoh ajer yg pilih PH

   DAP dah settle isu pemilihan CEC
   PBBM - mungkin boleh dibubar sebab tak ikut perlembagaan...pemimpin bodoh dan cuba menipu ahli
   PBBM marah pada PKR masa konvensyen di NS
   PAN marah PKR di selangor
   DAP hentam Azmin (PKR) di selangor

   Apa semua ni..?? Parti carca marba
   Itulah aku dh cakap...hanya org bodoh yg sokong PH

   Delete
  6. PH menang pru14, rafizi jd menteri la. Najib nazak n da geng pula ambil alih isi penjara.

   Delete
 13. Apa2 hal pun, ada hikmah jugak Pizi masuk dalam...dapatlah dia muhasabah dirinya dan buat solat tobat banyak2..mintak ampun sebab banyak sangat fitnah dan hasutnya pada rakyat Msia. Sepatutnya sebelum masuk dalam nanti, dia kena jumpa setiap rakyat Msia yang telah terpengaruh dengan fitnah dan hasutannya tu..mintak maaf dengan mereka. Inilah masa yang paling sesuai untuk dia mendalami ilmu agama dan beribadah banyak2. Allah maha pengampun dan maha adil..Dia sentiasa memberi peluang kedua kepaad hamab2nya untuk berubah. Lagi bagus kalau cai2 PH yang melambak2 kat sini membuat jadual giliran untuk menziarahinya kat dalam nanti..taklah dia kesunyian sangat nanti. Kalau nak ziarah tu, jangan lupa bawak buah tangan...maklumlah makanan kat dalam tu tentu tak sama macam kat rumah. Apa2 hal pun... .rakyat Msia yang waras nak ucapkan selamat maju jaya pada Pizi, yang pasti negara akan lebih aman dan makmur tanpa dipaksa mendengar fitnah dan hasutannya lagi !!!!!!! Setuju tak kengkawan??????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ni anak pelacur mana ni

   Delete
  2. Misti setuju punya...

   Geng putrajaya

   Delete
  3. Mintak doa bg orang yg zalim pemfitnah tegar tak dimakbulkan..maka berbulan madu lah didalam sana..lepas ni kaki2 fitnah pakatan haram akan lebih guna otak dari nafsu politik kotor..

   Delete
 14. Wahai rakyat msia...nanti kat PRU 14 , kita semua pakat2 undi BN . Dah terbukti hanya BN yang mampu membela dan mensejahterakan kehidupan rakyat msia dari Perlis hinggalah ke Sabah. Jangan sekali2 undi Madey dan PH..dari undi mereka, lebih baik kita rosakkan undi. Ayuh, kita pastikan DSNR dan UMNO/BN terus kekal demi kelangsungan generasi melayu akan datang!!!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. A……A…..
   …///………\\\
   ///….O…..O..\\\
   ………….00………
   ...)))0000Y000((
   ……))………..((….
   …….AAAAAAA….
   …………((…………


   BERKEMPEN TERUS WAHAI KEKASIHKU
   K..E...J...O...R...A

   ITU APA AKU PEDULI!

   YANG PALING UTAMA!!!!

   AKU......

   AKU......

   AKU MENGGERUDI LOBANG DUBUR MU

   HA!!!!HA!!!!!HA!!!!!!HA!!!!!

   Delete
  2. PH - pakatan hancur
   Hanya org bodoh ajer yg pilih PH

   DAP dah settle isu pemilihan CEC
   PBBM - mungkin boleh dibubar sebab tak ikut perlembagaan...pemimpin bodoh dan cuba menipu ahli
   PBBM marah pada PKR masa konvensyen di NS
   PAN marah PKR di selangor
   DAP hentam Azmin (PKR) di selangor

   Apa semua ni..?? Parti carca marba
   Itulah aku dh cakap...hanya org bodoh yg sokong PH

   Delete
  3. NAjib raZAK= NAZAK. Undi bn sama mcm undi menggantung diri. Siksa sebelum mati. Kita tahu org yg sokong bn sbb ada dedak.
   TDM tak sesekali menganiayai rakyat. Perjuangannya sudah terbukti. Kenapa meraguinya? Nazak nampak bersih sbb dia masih menguasai kerajaan. Kita lihat bila dia kantoi masa pru14. Bkn sj rakyat yg benci tp org bn pun akan maki hamun nazak sbg punca kekalahan.

   Delete
 15. my vote for pakatan harapan..

  ReplyDelete
  Replies
  1. PH - pakatan hancur
   Hanya org bodoh ajer yg pilih PH

   DAP dah settle isu pemilihan CEC
   PBBM - mungkin boleh dibubar sebab tak ikut perlembagaan...pemimpin bodoh dan cuba menipu ahli
   PBBM marah pada PKR masa konvensyen di NS
   PAN marah PKR di selangor
   DAP hentam Azmin (PKR) di selangor

   Apa semua ni..?? Parti carca marba
   Itulah aku dh cakap...hanya org bodoh yg sokong PH

   Delete
 16. Long live Rafizi (and those like him)!

  ReplyDelete
 17. A……A…..
  …///………\\\
  ///….O…..O..\\\
  ………….00………
  ...)))0000Y000((
  ……))………..((….
  …….AAAAAAA…. AHHH..AHHHH,,,AHHH
  …………((………… SEDAP NAJIS MU,,KEJORA!
  ............ AHHHHHHHHHHHH

  ReplyDelete
 18. A……A…..
  …///………\\\
  ///….O…..O..\\\ engkau lumur darah babi
  ………….00……… di anu mu, kejora
  ...)))0000Y000(( selama 40 hari...
  ……))………..((…. nescaya,,,,
  …….AAAAAAA…. anumu yang panjang 2cm tu
  …………((………… akan jadi 10 cm

  HA!!!!HA!!!!!HA!!!!HA!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Cara kau tulis mcm kau dah biasa buat je? Org yg ada pengalaman je yg mampu buat cerita dgn baik.

   Delete
 19. Laaa..Husam kusam dah diarahkan pulangkan balik gelaran Dato yang diterimanya oleh Sultan Kelantan. Khabranya Sulatn Kelantan tak berkenan dengan cara berpolitik si Husam Kusam ni..poltik mengadudomba dan cah keting hingga mengguggat perpaduan rakyat Kelantan.
  Habislah peluanhnya jadi MB kalau PH menang di Kelantan nanti....sbb untuk jadi MB kena dapat restu Sultan. Frust menonggenglah Husam Kusam dan Amanah, penat memfitnah dan menghasut rakyat Kelantan..tup..tup...jadik mcm ni pulak.
  Malang bertimpa2 pulak yang melanda PH..dahlah Bersatu berkemungkinan besar dibatalkan pendaftarannya kerana melanggar akta berpersatuan yg ditetapkan oleh ROS, kini Amanah pulak ada isu dengan istana Kelantan. Yang rakyat pelik tu...dalam isu Bersatu, ahli2nya yang buat laporan tentang ketidakakuran parti tu terhadap peraturan berparti. Kalau laporan dibuat oleh UMNO bolehlah dikatakan sabotaj, tapi ni oleh ahli sendiri. Dengar kahabar, kemungkinan besar Bersatu tak boleh bertanding dalam PRU nanti.
  persoalannya..nak tumpang bertanding bawah parti mana eeek? Amanah dah kecik hati dengannya kerana ketidakadilan pengagihan kerusi parlimen tewmpoh hari..PKR pulak tak setuju Madey jadik PM interim..Kalau nak bertanding bawah lambang DAP. mesti kena sabotaj dengan orang2 cina pulak.
  Nampak gayanya...ranaplah peluang Madey nak jadik PM lagi sekali. Inilah akibatnya klau Mady dan Bersatu kuat sangat membuli parti2 komponen PH...takde satu pun yang akan memberi laluan kepadanya untuk bertanding menggunakan logo parti mereka.
  kesian jugak..belum lagi gendang PRU dipalu...PH dah berantakan dan tak abis2 dilanda masaalah besar. Macam ni ke nak suruh rakyat mengundi mereka..gila ke apa????
  itu belum masuk lagi gerakan #UNDIROSAK yang akan memberi tamparan hebat pada PH. Ramai penganalisa2 politik negara berpendapat agar PH menarik diri saja dari bertanding dalam PRU 14 nanti dan memberi kemenangan percuma kepada UMNO/BN...ini lebih baik dari mereka terpaksa menghabiskan belanja besar bertanding, tapi hasilnya tidak memihak kepada mereka..silap2 calon2 mereka akan hilang wang pertaruhan nanti.
  Ayuh rakyat Msia yang waras..kita tolak petualang negara seperti PH ni dan berikan undi kepada UMNO/BN ...ataupun kita rosakkan undi aje beb!!!!!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. BERTANDING PARTI BEBAS LAH!!!

   APE PUNYA IDEA....

   YEEEEE HA,,,,,

   Delete
  2. UMNO /BN still the best
   Akan menang besar nanti!!
   Percayalah!!

   Delete
  3. mungkin ada kejutan
   DAP mungkin akan kalah.....macam apa yg berlaku di PRN Sarawak...

   Tunggu dan lihat

   Delete
 20. Mahkamah sesyen Shah Alam pagi ini :

  1) Rafizi Ramli dan sdra Johari sebagai tertuduh di bawah BAFIA.

  2) Kerajaan Malaysia berikan 250 juta kpd suami Shahrizat Jalil .
  Tujuan utk projek bela lembu skala besar dan membekalkan daging kpd pasaran tempatan .

  3) Duit itu disimpan dalam bank .

  4) Rafizi dedahkan dokumen bank tersebut mendapati projek tak berjalan dan duit diguna utk tujuan lain. Beli kondo mewah di KL dan Singapore .

  5) Olih sebab itu Rafizi di sabit bersalah pagi ini .

  6) Dapat duit kerajaan (duit rakyat), duit habis ,projek tak jalan ... tidak jadi kesalahan .

  Mendedahkannya dengan bukti dokumen bank ...itu kesalahan besar !!!!

  #### The letter of the law VS The spirit of the law ####

  ReplyDelete
  Replies
  1. diny yusof..

   Kau tak faham kes ni
   Rafizzi bersalah sebab melanggar undang2- memang patut masuk penjara.
   Ini bukan baru sekali dia kantoi...dah byk kali.
   Kredibiliti dia memang dah out!!
   Hanya org bodoh ajer yg percaya pada dia....

   Kesalahan tak boleh ditutup dengan buat benda baik....Buat baik dapat pahala, yg jahat akan dapat balasan jugak...


   Delete
  2. Pak diny...Pak kenalah berlapang dada dan menerima keputusan mahkamah tu dengan berjiwa besar. Pizi ni bukannya tak tau dia telah membocorkan maklumat sulit negra berkaitan NFC tu..kalau betul takpe jugak, mahkamah telah membuktikan ia telah ditokok tambahnya hingga kita tak dapat bezakan yang mana fakta dan yang mana fitnah serta aota.
   Patutnya Pak bersyukur Pizi tak kena penjara lebih lama lagi...mungkin ini akan memberi pengajaran berguna kepada mana2 pihak yang bercadang untuk mencabar undang2 negara berkaitan hal seumpamanya pada masa2 akan datang.
   Kan dah ada perpatah melayu yang mengatakan...BUDAYA TEMENGGUNG, BERANI BUAT BERANI TANGGUNG. Rasanya ini bukan kes yang terakhir untuk Pizi dibicarakan di mahkamah..ada banyak lagi yang berderet2 yang sedang menantinya...Kita memang disuruh bersikap berani...tapi kalau berani yang menjerut leher sendiri nak buat apa...Saya bukan apa, kesian dan tak tidur malam memikirkan pasal isteri dan anaknya yang bakal ditinggalkannya tu...sapa yang nak menjaga mereka...betul tak Pak??????

   Delete
  3. 22:11, tolong terangkan yg ko faham, aku dan yg lain2 nak tau apa yg kau faham?

   Tuduhan guna akta apa?

   Hukuman, akta apa?

   ye 2211......

   Delete
  4. Penglibatan NFCorp akan mengurangkan import daging dari luar negara sebanyak 20 peratus dan mengurangkan penggantungan kepada gelatin import yang 99 peratusnya adalah berasaskan kepada sumber khinzir.

   Hakikat itulah yang ditakuti oleh kartel pengimport daging yang dikuasai bukan Melayu yang telah melakukan pelbagai cara bagi ‘membunuh’ NFCorp. Sampai bilakah umat Islam akan terus memakan daging import dari India, Amerika Latin, Australia dan lain-lain negara yang diragui status halalnya?

   Cukup menyedihkan apabila orang Melayu menyerang kaumnya sendiri semata-mata untuk memberikan keuntungan kepada kartel pengimport bukan Melayu.

   Laporan Ketua Audit Negara 2010 Tidak Menyebut Penyelewengan NFCorp

   NFCorp telah menerima surat daripada Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang bertarikh 25 Januari 2012 yang menjelaskan tiada dalam laporan itu yang menyatakan syarikat berkenaan tidak mencapai sasaran.

   Sebaliknya, laporan itu hanya menyebut objektif projek Pusat Fidlot Nasional (NFC) masih belum dicapai sepenuhnya.

   NFC diuruskan oleh kerajaan yang memang perlu dipantau oleh Ketua Audit Negara manakala NFCorp adalah entiti perniagaan yang tidak perlu diaudit oleh pihak berkenaan.

   Ambrin juga menafikan laporan itu menyebut projek berkenaan berada dalam kucar kacir, in a mess atau pun berlaku penyelewengan. Perkataan itu sebenarnya digunakan oleh pihak pembangkang yang sengaja memutarbelitkan laporan berkenaan.

   Teguran terhadap NFCorp dalam laporan itu hanya mengenai prasarana seperti jalan, pagar dan kolam yang sebenarnya dibina oleh kerajaan tetapi tidak diselenggara dengan baik oleh syarikat berkenaan.

   Keadaan itu berlaku kerana sebulan sebelum pengauditan dibuat, banjir besar telah melanda kawasan berkenaan dan belum sempat dibaiki.

   Pembelian Hartanah Dibenarkan Dalam Perjanjian Langkah membeli hartanah yang dianggap salah oleh Rafizi hanya dibuat setelah kerajaan menggantung projek NFC dan ia dibeli di atas nama NFCorp dan bukannya atas nama individu.

   Ia dibuat kerana pengalaman Mohamad Salleh menunjukkan pelaburan dalam bidang hartanah tidak merugikan.

   Pembelian hartanah dibenarkan seperti yang tercatat dalam Perkara 12 yang terkandung dalam dokumen perjanjian pemberian pinjaman oleh pihak kerajaan.

   Tidak Berlaku Penyaluran Dana Tidak Sah Dari NFCorp Kepada NMLC

   Dakwaan Rafizi dana disalurkan secara tidak sah daripada NFCorp kepada syarikat milik keluarga Mohamad Salleh iaitu National Meat and Livestock Corporation Sdn. Bhd. (NMLC) juga tidak berasas.

   Sebenarnya NFCorp telah menulis surat kepada Kementerian Kewangan pada Mac 2009 bagi memaklumkan hasrat menjadikan NMLC sebagai syarikat induk dan bukannya anak syarikat kepada NFCorp seperti sedia ada.

   Ini kerana NMLC yang terlibat menguruskan ladang kontrak, memproses dan menjual daging mampu menjana pendapatan lebih banyak berbanding NFCorp yang hanya terlibat membela lembu.

   Pemindahan dana kepada NMLC adalah sejajar dengan keputusan menjadikan syarikat itu sebagai syarikat induk dan tiada dana yang masuk ke dalam poket individu sebenarnya.

   Berdasarkan fakta-fakta tersebut, adalah menyedihkan apabila orang Melayu sanggup memburuk-burukkan dan menghancurkan perniagaan bangsanya sendiri. Pelan perniagaan yang bagus terjejas akibat mainan politik orang Melayu sendiri.

   Delete
 21. bila nak bubar parlimen nih
  aku dah tak sabo..hihi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak sabor nak rasa kalah sekali lagi ke?

   Delete
  2. kalau bubar sekarang
   PH hancur...sebab tak ready
   Parti madey mungkin kena bubar sebab pemimpin termasuk madey tak faham perlembagaan
   Menipu ahli....

   Delete
  3. HABEH KO NAK PH MONANG YE

   Delete
 22. Pembangkang Hidup Dengan Cerita Palsu Bukan Dengan Cerita Kebaikan
  Politik cara pembangkang di Malaysia adalah politik yang tidak sihat. Pembangkang di Malaysia berpolitik sebar kebencian, cerita persepsi dan berita palsu untuk membangkit perasaan marah rakyat pada kerajaan.
  Ini cara politik yang merosakkan. Tidak pernah akui langsung apa yang dibuat kerajaan sebagai sesuatu yang baik. Biarpun kedudukan ringgit makin kukuh dan ekonomi makin baik tetapi pembangkang tetap dengan hujah mereka bahawa Malaysia ini hendak bankrap.
  Biarpun pembangkang menguasai kerajaan di Selangor dan Pulau Pinang, mereka tidak ada cerita kebaikan yang hendak dikongsi secara positif kepada rakyat.
  Bila tiada cerita baik, maka ruang dalam media sosial penuh dilambakkan dengan cerita tidak betul dan fitnah. Apa motif lambakan cerita tidak baik ini dibuat? Supaya rakyat benci kerajaan dan sokong pembangkang.
  Dengan membuatkan rakyat marah, keliru dan sangsi maka dapatlah pembangkang hidup.
  Contohnya apa yang dibuat oleh Clare Rewcastle Brown, Sarawak Report (SR) dan Wall Street Journal (WSJ) yang mereka cerita tentang tipu pasal negara. Serangan dibuat dari luar negara untuk membuatkan rakyat marah dan keliru.
  Mahathir sendiri beberapa kali berjumpa Claire Brown ini untuk merangka serangan serangan persepsi dari luar negara.
  Oleh kerana itulah bila
  Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Salleh Said Keruak mencadangkan akta baru untuk tanggani berita palsu dibentangkan dalam parlimen pada Mac ini, ramai pemimpin pembangkang kepanasan.
  "Akta sedia ada (Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984) tidak mencukupi untuk menangani penyebaran berita palsu, justeru peruntukan baru harus digubal secepat mungkin" kata Datuk Seri Salleh.
  Mahathir bantah, Kit Siang pun bantah. Mereka tidak setuju dengan akta yang untuk halang cerita palsu. Kenapa takut? Sebab selama ini, berita palsu inilah jadi senjata pembangkang.
  Pada 28 Januari lepas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kerajaan akan kaji untuk gubal undang-undang menghalang penularan berita palsu kerana kesannya adalah buruk kepada proses demokrasi di negara ini.
  Rakyat boleh terpesong seperti membenci kerajaan dan merusuh hanya kerana terpedaya dengan berita palsu.
  "Bukan kita mahu kawal internet. Internet masih bebas tetapi mesti ada unsur tanggungjawab.
  "Malah, Barisan Nasional (BN) menjadi mangsa setiap kali pilihan raya dengan pelbagai penyebaran berita palsu.
  "Sebelum ini, kita difitnah dengan berita membawa masuk 40,000 pengundi hantu dari Bangladesh sedangkan perkara itu tidak benar sama sekali," kata Najib.
  Tidak lama lagi "senjata berita palsu" pembangkang ini akan dimatikan menerusi undang undang. Minggu ini akan diadakan mesyuarat kedua Jawatankuasa Khas merangka akta baru itu.
  Anwar Ibrahim dulu pernah reka cerita bahawa ada agensi kerajaan bawa masuk 40,000 pengundi yang meragukan dan didakwa dari Bangladesh. Cerita palsu tentang Lynas, Blackout dan lain lain lagi.
  Yang buat cerita jahat ini cuci tangan di belakang. Yang bodohnya adalah rakyat yang bulat bulat percaya dan marah kerajaan tidak tentu hala.
  Pembangkang tidak ada cerita kebaikan untuk rakyat mahupun pembangunan sebab itu mereka buat cerita bohong untuk isi kekosongan jadual politik mereka. Hari-hari buat cerita fitnah untuk jatuhkan kerajaan.
  Macam mana hendak cerita yang baik, mereka menang pun dulu pun sebab berita palsu. Jadi bila jadi wakil rakyat mereka tidak tahu bagaimana caranya hendak buat kebaikan. Maka sebab itulah mereka buat cerita tidak baik tiap tiap hari.
  Tolak berita palsu, tolak harapan palsu pembangkang.


  ReplyDelete
 23. Dr M: Two years as PM enough for me to solve country's problems

  Wednesday, 7 Feb 2018
  by rashvinjeet s. bedi

  PETALING JAYA: Tun Dr Mahathir Mohamad (pic) said that two years as prime minister would be enough for him to solve the problems faced by the country as he has had 22 years of experience in the job.

  The 92-year-old said that someone taking the helm of the country for the first time would not be able to solve the country's problems, but that he had enough knowledge and experience to do so.

  “I know all the responsibilities of a prime minister. In two years, I might be able to solve some of the problems.

  “We can also establish guidelines for problems that will take longer to solve,” said Dr Mahathir during a Pakatan Harapan policy talk that was streamed live on Facebook on Wednesday.

  Dr Mahathir, who is Pakatan Harapan's candidate for prime minister, was previously premier from 1981 to 2003.

  He said that while it would not be easy to solve the problems left by current administration, the Opposition had ideas on how to tackle them.

  The Parti Pribumi Bersatu Malaysia chairman also said that a prime minister should not hold the position of finance minister.

  Dr Mahathir said he had twice held both positions at the same time, but that was because the government then was looking for someone suitable for the position.

  He was finance minister the first time in September 1998 after sacking his then deputy prime minister and finance minister Datuk Seri Anwar Ibrahim from Cabinet.

  He held the position until January 1999, when he was replaced by Tun Daim Zainuddin.

  When Daim resigned from the position in June 2001, Dr Mahathir once more took over the finance portfolio until his retirement from public office in October 2003.

  “It is better if the prime minister and deputy prime minister held the positions of defence minister and home minister, as these positions are important for the safety and stability of the country,” said Dr Mahathir.

  He added that there wasn't a need to have so many ministers like the present, and that Pakatan Harapan had agreed to have only about 20 ministers if it won the general election.

  Dr Mahathir is expected to contest in Kubang Pasu, Langkawi or Putrajaya in the coming general election.


  #### They are not ministers , they are a bunch of idiots ....
  On top of having ministers with portfolio , Malaysia is also having dildo ministers in the shape of Sharizat Jalil , Poad Zakarshit , Abu Zahrin , Zulhasnan Rafique , Ong Ka Ting , Samy Vellu etc ####

  ReplyDelete
  Replies
  1. hehehe...nak tergelak aku
   Angan2 mat jenin
   Parti dia silap2 tak boleh bertanding sebab kena bubar oleh ROS
   Parti setahun jagung, kecil ajer pun....tapi tak faham perlembagaan sendiri, memimpin ikut kepala otak dia, tipu ahli, angkat kroni jadi pemimpin....kalau parti kecil macam ni tak boleh nak handle, inikan pulak nk settle probelem dimalaysia dlm masa 2 tahun....

   Hanya org gila dan bododh ajer yg percaya kepada orang tua nyanyuk ni

   Delete
  2. Pak diny...aikkkk???? Betul ke apa yang Pak postkan ni. Masih tak ambik iktibar dari sejarah Madey selama 22 tahun rejimnya tu ke??? Kami rakyat Msia yangb waras dan pernah mengalami jerit perih di bawah prejimny tu dah tobat nasuha..semoga di jauhi Allah dari berulang sekali lagi. Sepatah pun cakapnya takkan kami percya..inilah manusia yang cakap berdolak dalik, semuanya atas nama mencapai agenda peribadi demi kelangsungan dinasti anak beranaknya di Msia. kami menyokong PKR Selangor dan N9 yang membantah keras pencalonan Madey sebagai PM interim jika PH menang..tapi nampak gayanya, peluang dia jadik PM semakin tipis, hampir takde langsung. Bersatu bakal dibatalkan pendaftarannya..Madey kena bertanding atas lamabang bebas..dengar khabar, takde satu pun parti komponen PH yang akan menawarkan dia bertanding atas tiket parti mereka. Katakanlah Mady sorang lepas, habis calon2 bersatu lain macam mana..pandai2lah mereka nak hidup..Madey pedulik apa..dia ni umpama enau dalam belukar, melepaskan pucuk masing2. Rasanya ramai ahli Bersatu yang menyesal tak sudah memyokong si madey ni...baru sekarang mereka tau dah kena kencing sampai basah lencun oleh Madey...padan mukaIni baru betul kebenaarn kaat2 Madey dulu...mereka hanyalah menyokong perjuangan yang sia2 yang langsung btak berfaedah untuk agama, bangsa dan negara tercinta !!!!!!!

   Delete
  3. Geng Najib

   Lebihkan membaca ....

   Lebihkan bekerja ....

   Lebihkan mengembara ....

   Delete
  4. Pak Diny,

   Tun M telah membuktikan kemampuannya. PM selepasnya hanya perlu mengikut blue print yang ia sediakan selain perlu jujur dan amanah. Bijak adalah satu bonus tetapi sekiranya tidak sebijak Tun M pun tidak mengapa kerana Tun M pasti akan meninggalkan blue print untuk penggantinya.

   Dahulu pun sebelum ia serahkan jawatan PM kepada Tun Dol ia telah sediakan banyak blue print. Tapi dah dasar Tun Dol untuk 'mencari wang berjuta-juta untuk hidup kaya dan mencari harta melimpah ruah untuk hidup bergaya', banyaklah perancangan di dalam blue print itu tidak terlaksana dan dibuat projek-projek yang tidak mendatangkan hasil untuk negara dan masyarakat terbanyak (contohnya Jmbtn Kedua PP). Ada juga dilaksanakan selepas dipinda hakmilik agar keuntungan diperolehi oleh kroni sedangkan pemindaan iti sebabkan kerugian kepada negara (contohnya landasan berkembar KTM).

   Zaman Najib lagi dahsyat, diasaskannya 1MDB semata-mata bertujuan untuk merembat kekayaan negara. Satu-satunya blueprint Tun M yang ia laksanakan ialah MRT3 dan itupun gebang separuh nyawa sebagai tanda kejayaannya.

   Tun M telah membuktikannya dan tak perlu ragu-ragu lagi ia mampu melakukannya sekali lagi ,in shaa Allah.

   Delete
 24. YB Rafizi,wa tabik spring sama lu..at least keluarga wa kek felda dan ada yg menternak lembu,semuanya dah tak suka bn..barang naik....tabik spring sama lu...nanti ada beberapa orng keluarga wa akan bank in,setakat yg mampu....lu HERO Rkyat marhaen...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rafizzi bersalah sebab melanggar undang2- memang patut masuk penjara.
   Ini bukan baru sekali dia kantoi...dah byk kali.
   Kredibiliti dia memang dah out!!
   Hanya org bodoh ajer yg percaya pada dia....

   Kesalahan tak boleh ditutup dengan buat benda baik....Buat baik dapat pahala, yg jahat akan dapat balasan jugak...

   Delete
 25. Mari lah wahai seluruh Warga Negara Malaysia!
  Dari Kangar Perlis hinggalah ke Semporna Sabah
  PILIH PAKATAN HARAPAN, UNDI USAH DISIA SIA
  Utk cucu cicit masa depan umnoBn MESTI dipepah

  haposkanumnobn hapuskanumnobn marihapuskan!!!!!!!!!!

  abu


  PILIH PAKATAN HARAPAN, GUNA UNDI USAH DISIA SIA
  Untuk kita cucu cicit masa depan, umnoBn MESTI dipepah
  Ceriakan kembali kehidupan mereka sebelum dimamah usia
  Sesal kemudian hari tidak berguna walau berair mata darah

  haposkanumnobn hapuskanumnobn marihapuskan!!!!!!!!!!

  abu


  Ceriakan kembali hidup mereka sebelum dimamah usia
  Sesal kemudian hari tidak guna walau berair mata darah
  PAKATAN HARAPAN mengembalikan MARUAH MALAYSIA
  Jika KleptoMO1 GST perintah lagi, hidup akan lebih parah

  haposkanumnobn hapuskanumnobn marihapuskan!!!!!!!!!!

  abu


  Lihatla hari ini, pejuang kebenaran hukuman dijatuhkan
  Padahal pendedahannya benar, bukan fitnah tohmahan
  NFC patut buat ladang, tapi beli kondo, kejaan diamkan
  250juta duit kejaan sapan kuarga Sarizat kalis hukuman

  haposkanumnobn hapuskanumnobn marihapuskan!!!!!!!!!!

  abu


  Wajarkah kerajaan yang korap ini disuruh kita pertahankan???
  Hanya yang bodoh & anjing kurap saja mengikut arahan
  Ayuh! NajibMO1 1MDB GST KORAPSI mesti dihaposkan
  Tumbangkan algojo umnobn, gantikan dgn PAKATAN HARAPAN

  HAPOSKANUMNOBN HAPUSKANUMNOBN MARIKITAHAPOSKAN!!!!!

  abu


  Anonymous7 February 2018 at 22:22
  Nukilan ku tanda solidariti khusus ku kpd YB MP Pandan Rafizi Ramli dan PAKATAN HARAPAN.

  SEMOGA YB RAFIZI DAN KELUARGA TABAH
  [Berat mata memandang, Berat lagi bahu yang memikul]
  MOGA RAHMAT ALLAH SENTIASA BERSAMA KAMU. AMIN
  LA KHAW LAWALA KHUWATA `ILLA BILLAH
  ALLAH HU RABBI.

  ReplyDelete
  Replies
  1. hehehe...nak tergelak aku
   Angan2 mat jenin
   Parti dia silap2 tak boleh bertanding sebab kena bubar oleh ROS
   Parti setahun jagung, kecil ajer pun....tapi tak faham perlembagaan sendiri, memimpin ikut kepala otak dia, tipu ahli, angkat kroni jadi pemimpin....kalau parti kecil macam ni tak boleh nak handle, inikan pulak nk settle probelem dimalaysia dlm masa 2 tahun....

   Hanya org gila dan bododh ajer yg percaya kepada orang tua nyanyuk ni

   Delete
  2. Abu...

   Bodoh la lu....
   PH - pakatan hancur
   Hanya org bodoh ajer yg pilih PH

   DAP dah settle isu pemilihan CEC
   PBBM - mungkin boleh dibubar sebab tak ikut perlembagaan...pemimpin bodoh dan cuba menipu ahli
   PBBM marah pada PKR masa konvensyen di NS
   PAN marah PKR di selangor
   DAP hentam Azmin (PKR) di selangor

   Apa semua ni..?? Parti carca marba
   Itulah aku dh cakap...hanya org bodoh yg sokong PH

   Delete
 26. Rafizzi bersalah sebab melanggar undang2- memang patut masuk penjara.
  Ini bukan baru sekali dia kantoi...dah byk kali.
  Kredibiliti dia memang dah out!!
  Hanya org bodoh ajer yg percaya pada dia....

  Kesalahan tak boleh ditutup dengan buat benda baik....Buat baik dapat pahala, yg jahat akan dapat balasan jugak...

  ReplyDelete
 27. ini lah bala yang sedang menimpa negara dan rakyat malaysia.

  lebih malang lagi apabila mereka mereka yang mendabik dada memperjuangkan agama menjadi syaitan bisu dan berpelukan menumpang ghanimah dengan pemerintah yang zalim dan menipu harta rakyat.

  rakyat kena banyak bersabar menerima bala dunia,
  bagi penipu dan penzalim rakyat,tunggu lah celaka didunia, neraka di akhirat nanti!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Malaysia ok ajer
   Ekonomi pun ok
   Ringgit dh better
   Kos sara hidup memang meningkat, tapi kerajaan buat banyak usaha untk bantu rakyat
   Digital ekonomi berkembang pesat
   Rakyat dah bijak...ramai dh mula berniaga digital/online

   Rakyat Malaysia dah bijak...tak boleh ditipu lagi dengan berita fitnah...

   Hanya manusia keji dan zalim menuduh orang sembarangan...

   kalau sekadar bukti2 palsu dari kafir2 durjana dan media asing dijadikan sebagai kitab rujukan pembangknag, maka tak hairanlah bagaimana US membuat berita fitnah dan bukti palsu sehinggakan seluruh dunia percaya Iraq /saddam ada weapon of mass detsruction (WMD)...
   Lepas dh hancurkan saddam dan iraq, satu senjata WMD pun tak dijumpai...

   Seluruh dunia kena tipu...

   Delete
  2. 22:29..kesian kau..kau ni budak hingusan..tak payahlah tulis mengarut..

   Delete
 28. US DOLLAR CRASHES TO 3 YR LOWS AGAINST MAJOR CURRENCIES

  RT ~ January 25, 2018

  The greenback has touched the lowest level against major global currencies since 2015. This comes after the US treasury secretary announced that Washington favors a weak dollar in trade.

  Addressing the World Economic Forum in Davos, Switzerland, Steven Mnuchin said that a weaker dollar “is good for us as it relates to trade and opportunities.”

  The ICE US Dollar Index, which measures the American currency against a basket of six rival currencies, dropped 1 percent to 89.245 on his speech, falling below 90 for the first time since December 2014.

  Mnuchin added, however, that “in the long term, the strength of the dollar is a reflection of the strength of the US economy and is and continues to be the primary currency, in terms of the reserve currency.”

  “Bears reacted immediately, sending the already out-of-balance currency to the south. The USD is going through a very vulnerable period, in vain trying to find excuses for recovery. And under such conditions, such statements made a particularly painful impact on the currency,” Mikhail Mashchenko, an analyst at the social network for investors eToro in Russia and CIS said in an email to RT.

  Gold touched the highest level in at least 52 weeks, trading at $1,368 per troy ounce, buoyed by the weak dollar.

  US President Donald Trump is also attending Davos to stress his ‘America First’ policies, White House officials said. Trump has made no secret of the fact that his administration prefers a weaker US dollar to boost trade.


  This article was posted: Thursday, January 25, 2018


  #### Cerita ini tak pernah Najib khabarkan . "Kepala Bapak Kau" ini asyik cerita RM mengukuh disebabkan ekonomi bertambah baik . ####

  ReplyDelete
  Replies
  1. bodoh la kau Diny...

   Dulu ringgit jatuhpun sebab US naik..
   Sekarang ringgit naik sebab US turun

   so, apa beza nya???

   Delete
  2. Itu balasan kpd puak yg mendewa2kan greenback. So greenback dah merudum jatuh. Diarang ingat greenback paling baik untuk di simpan.... sekarang menyesal habis. berjota2 mengalami kerugian.

   Delete

 29. Husam and Wan Rahim's awards revoked

  New Straits Times
  NSTP TEAM

  KOTA BARU: Parti Amanah Negara (PAN) vice-president Datuk Husam Musa and Kelantan PAN chairman today confirmed that the Kelantan Palace had withdrawn their `Datuk Paduka' awards.

  State PAN chairman Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah said he and Husam who is also the state party's adviser received a letter informing them of it from State Secretary Datuk Mohd Faudzi Che Mamat yesterday.

  He said the letter stated that Sultan Muhammad V had revoked their Darjah Kebesaran Jiwa Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia (DJMK) (Al-Ismaili II) Ahli Yang Kedua which carries the title Datuk Paduka effective yesterday.

  "We have handed over the awards and also my Jasa Pendamai (JP) to the state party secretary Rushdan Mustapa who handed over the three awards to the Royal Household comptroller Nik Pakheruddin Nik Abdul Kadir about 10am today," he told a Press conference here today.

  Wan Rahim said he accepted the decision with an open heart.

  "I received the DJMK award in 2004 and the JP five years later," he said.

  Meanwhile, Mohd Faudzi confirmed the revocation of the awards on Husam and Wan Rahim but not on Tun Dr Mahathir Mohamad as rumoured. -- Reporting by Sharifah Mahsinah Abdullah, Nor Fazlina Abdul Rahim and Attirmidzie Rahman


  #### Revoke lah semua pembangkang punya Datok ..no big deal .

  Title Datok pun dah macam sampah sarap je ..

  Along pun dapat Datok..
  Tauke pelacur pun dapat Datok ..
  Budak hingus pun dapat Datok ...
  Kaki songlap pun dapat Datok ...
  Kaki tipu pun dapat Datok..
  Kaki rasuah pun dapat Datok ..
  Kaki samseng pun dapat Datok ...

  China sembahyang pun sembah Datok ... ####

  ReplyDelete
  Replies
  1. diny yusof....

   kau ni lemah cara berfikir la...

   Kalau gelaran dato dh kena tarik, apa maknanya?
   Sultan tak suka dan murka...

   Macam sultan terengganu tarik gelaran Dato untuk menteri besar dia...sebab murka la

   Ini tak ada kena mengena dengan pembangknag atau kerajaan....

   sesiapa yg buat salah aatau buat sultan murka beliau berhak tarik balik...

   Tak perlu nak dikomen pun...

   Hanya org bodoh ajer yg bagi komen dari sudut politik....Tak usahlah semuanya nak dipolitikkan

   Delete
 30. Semuga hakim yang terlibat dalam kes Saudara Rafizi ini diberi balasan setimpal oleh tuhan. Mengkhinati hak rakyat terbanyak dalam kes yang melibatkan berkepentingan awam adalah sesuatu yang sangat menyedihkan dan nilai harga diri seorang manusia khususnya hakim yang mudah mengalah dengan desakan dan tarikan imbuhan adalah tanda negara ini berada didalam keadaan yang sangat tenat. Mungkin para hakim bijak merancang dengan pelbagai helah perundangan namun Allah juga punya rancangan dan sesungguhnya perancangan Allah lebih hebat. Bersedialah para Hakim dialam barzakh nanti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rafizzi bersalah sebab melanggar undang2- memang patut masuk penjara.
   Ini bukan baru sekali dia kantoi...dah byk kali.
   Kredibiliti dia memang dah out!!
   Hanya org bodoh ajer yg percaya pada dia....

   Kesalahan tak boleh ditutup dengan buat benda baik....Buat baik dapat pahala, yg jahat akan dapat balasan jugak...

   Delete
  2. Elok jugak Rafizi berehat di penjara
   Dapat penginapan dan makanan free untuk 30 bulan
   Sekurang- kurangnya dosa dia pun tak lah banyak sebab tak boleh lagi nak buat fitnah dan menipu.

   Ada hikmahnya.....itupun kalau dia nak insaf dan bertaubat..

   Delete
  3. anon 23.01..

   kau ni dh gila ke??

   Kau ingat hakim salah dan si rafizi betul..
   Buat baik tak boleh menutup kesalahan yg dilakukan...

   Kalau nk berpolitik pun, jgnlah jadi bodoh

   Delete
  4. Chik Non .... hakim tu hanya melaksanakan hukum dunia sahaja .

   Yang betulnya adalah Salleh laki Ijat mendapat pinjaman 250 juta dari kerajaan dengan kadar faedah 2.9% untuk business lembu .

   Tapi lembu semua lari , mungkin juga mati .

   Dia guna duit pergi beli Kondo ...

   Rakyat yang bayar cukai kepada kerajaan ,beli kondo/rumah pinjam duit bank kena faedah 8.5% atau lebih .

   Siapa yang bodoh ???

   Delete
  5. Anon 23.09...bodoh tapi tidak mencuri tuhan tak marah tapi kalau bodoh tapi bersubahat mempertahankan pencuri tuhan angkut masuk neraka. Untuk makluman semua belum ada penyokong UMNO boleh diiktiraf cerdik. Tak de. Sebab kalau cerdik, tak mungkin sokong UMNO. Siapa nak bersubahat dengan orang jahat. Hakim kes rafizi memang bebal. Pencuri lepas bebas, tukang report kes curi masuk jel. Anon 23.09 bengong tak faham maksud kes berkepentingan awam. Memang sah anon 23.09 orang UMNO...tak cerdik

   Delete
  6. Yg pemfitnah tegar lagi bodoh dan kau dua kali bodoh sokong orang langgar undang2..ingat undang2 bapak kau punya..baghal punya orang..

   Delete
 31. Rafizi ni cerdik tapi memperbodoh orang2 yg bodoh macam budin, ted manoff, diny yusof, dan yg sewaktu dengannya..

  rafizi dapat info sekerat sekerat tapi terus buat kesimpulan mengikut nafsu dia...

  Kalau dia nampak orang masuk dlm kedai arak, terus dia akan kata orang tu beli arak dan peminum arak...

  Dia tak tahu apa yg sbenernya berlaku...org tu masuk kedai arak mungkin nak jumpa kawan dia, atau dia nak menolong org pengsan didalam kedai arak dan byk lagi kemungkinan....

  tapi rafizi akan buat kesimpulan agar orang tadi akan dilabel oleh orang lain sebagai peminum arak...
  Jahat betul si rafizi ni......

  memang patut masuk penjara!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Adakah duit 2.6 billion yang masuk akaun Najib duit derma pak arab ???

   Saya berani relakan kepala saya di kencing olih Najib jika betul !!!

   Adakah duit SRC 42 juta masuk akaun Najib ???

   Saya berani relakan najib kencing kepala saya jika TIDAK benar .

   Adakah Riza Aziz tidak menerima UDD 94 juta dari Aabar BVI (tipu) ???

   Saya sanggup relakan kepala saya di kencing Riza Aziz jika TIDAK betul !!

   Jika semua acuan mengikut selera Najib , hanya "Kepala Bapak Kau" sahaja yang betul . Yang lain2 tu No Further Action . Sebagaimana yang Apundek Ali arahkan ...NFA ...Najib Fuck All .....

   Delete
  2. Diny..kepala otak kau dah berserabut..sama dengan kepala bapak kau..

   Delete
 32. RAKYAT MARHEIN
  TARIKH : 7/2/2018

  kepada GN @ KOJOLLA

  Tuan,

  PERKARA : KALU PH MENANG
  Salam hormat,
  Senario politik hari ini,menggambarkan PH
  akan menang besar dalam PRU-14, nanti.

  2. Dengan kemenangan PH,Tun akan menjadi
  PM kali ke-7.

  3. Adalah menjadi harapan saya dan semua,
  agar tuan segera menjadi ahli PH, sebelum
  terlewat, agar tuan tidak kempunan nanti.

  Sekian,Terima kasih

  'HIDUP MAU SONANG BEB'

  Yang benar,

  //////???


  ReplyDelete
 33. LANGGAR UNDANG-UNDANG, KENA HUKUMLAH KAN. TAKKAN NAK HIDANG SOTONG GORENG TEPUNG PULA!
  Akta Rahsia Rasmi 1972, bukan akta bodoh-bodoh. Bukan akta yang saja-saja diperkenalkan. Bukan akta yang dijadikan perhiasan. Bukan akta yang ditulis untuk memenuhkan mukasurat dalam buku perundangan.

  Apa hendak hairan, jika benar Rafizi penegak keadilan dan cintakan kedaulatan undang-undang, kenapa perlu meroyan apabila diheret ke muka pengadilan?


  Ini baru mahkamah dunia Fizi... Belum mahkamah 'di sana' nanti. Imbas semula apa hasutan yang anda tidak buat? Apa fitnah yang anda tidak sebar? Berapa banyak kes mahkamah yang anda kalah?

  Belajarlah daripada bos anda, Anwar Ibrahim. Pakar strategi yang mencipta slogan 'Rakyat Hakim Negara' juga gagal mengaburi mata rakyat. Penjenayah hendak dibela, baik hapuskan semua undang-undang dalam negara ini.

  Lampu isyarat yang ada di jalanraya juga perlu dimusnahkan. Iyalah, lampu isyarat juga adalah salah satu undang-undang bukan...

  Sifir mudah, kalau takut dipenjara, janganlah melanggar undang-undang. Bagaimana anda boleh bebas selepas melanggar undang-undang? Apa kata banduan-banduan dan penjenayah yang lain termasuk Anwar Ibrahim?

  ReplyDelete
 34. AKTA BERITA PALSU BAKAL LUMPUHKAN PAKATAN HARAPAN
  Sepatut nya apabila kerajaan akan mengambil tindakan terhadap berita palsu dan memerangi nya dengan mengujudkan akta , parti parti seperti DAP , PKR dan Tun Mahathir akan gembira dan berpuas hati.

  Ini atas sebab mereka perjuangan kan keadilan dan kebenaran , kata nya.

  Namun , terbalik pula, parti seperti DAP lah yang paling bising dan tidak setuju.

  Ini di susuli oleh Tun Mahathir dengan kenyataan nya berkenaan Fake News.

  Negara seperti Perancis , Germany , Amerika dan yang terdekat , Indonesia sudah mula mengambil tindakan terhadap ‘Fake News’.

  Jika di teliti , sememang nya jika parti politik mahu bersaing mereka harus bergantung kepada wibawa sendiri serta menawarkan produk parti parti mereka , dan bukan meyebarkan berita palsu.

  Di Malaysia , Tan Sri annuar Musa menempelak Lim Kit Siang kerana enggan setuju terhadap penubuhan Akta Berita palsu.

  Apa kah sebab nya? ada kah kerana DAP hidup dengan “Fake News” terhadap lawan nya seperti UMNO dan MCA?

  Dengan tidak menyebenarkan berita palsu DAP akan mati akal kerana DAP tiada berbuat baik kepada rakyat walau pun ada 2 negeri di perintah oleh nya.

  Selangor juga di bawah DAp, itu sebab Azmin Ali takut dan akur kepada arahan kecil waima Pesta Arak.

  Sebenar nya Akta Berita palsu juga melindungi DAP.

  Jika skandal menipu rakyat dalam projek terowong itu palsu , DAP dengan mudah boleh terus mengguna kan akta itu untuk bertindak kepada yang menyebarkan berita palsu.

  Jadi apa kah yang DAP takutkan?

  Tun Mahathir juga harus bergembira , jika ada yang bercerita Tun Mahathir pencuri wang yang sorok pada kroni nya , serta laporan anak anak Tun gay dan lesbian boleh lah Tun Mahathir ambil kesempatan dengan akta ini.

  Tapi kenapa bantah?

  Jawapan nya amat mudah , ia itu DAP dan Tun lebih perlukan berita palsu untuk di sebarkan kepada rakyat .

  DAP melalui ribuan “fake ac” dalam Facebook yang menggunakan ramai profil Melayu.

  Tun pula dengan media anti kerajaan yang sedia memberi dii ruang berbohong memerlukan berita palsu dan andaian.

  Jika kerajaan lapor kebaikan nya , DAP hanya perlu hantar facebooker palsu nya yang ramai untuk menghantar laporan berlawanan yang tidak perku sahih.

  Dengan sifat cepat percaya tanpa usul periksa rakyat akan cepat terpegaruh.

  Rakyat harus fikir , perjuangan DAP tidak perlu menyentuh Barisan Nasional pun dengan menceritakan kebaikan kebaikan di dua negeri di bawah pegaruh DAP.

  Misal nya berapa unit rumah murah , rakyat susah , pesekolahan anak rakyat atau kebajikan merata yang DAP sudah lakukan di negeri mereka perintah sudah mengerun kan musuh nya.

  Tapi semua pun tahu DAP tiada kebaikan untuk di ceritakan , lalu menburukan kan kerajaan BN lebih mudah dari membuat baik pada rakyat.

  Itu cara DAP lakukan sekian lama.

  Semalan pertemuan pertama berkenaan mahu menubuhkan badan menguruskan Akta Berita Palsu di terajui Azalina Said Menteri di Jabatan Perdana Menteri telah berlansung.

  Ini kabaran buruk bagi yang hidup atas berita palsu.

  Bagi yang tidak suka berbohong dan melaporkan yang betul , mereka tiada masalah.

  Kita percaya Pakatan Harapan akan lumpuh tanpa berita palsu.

  Kerana selama ini mereka kenyang dan maharaja lela dengan “Fake News”.

  Jika tanpa “Fake News” tumpuan rakyat ada lah kepada diri mereka yang tidak buat kerja, maka “Fake News” amat di perlukan.

  Buat masa ini wakil pembangkang akan melancong keluar negara menghilang kan diri , dan apabila mahu terlihat diri membuat kerja , mereka hanya perlu mendakwa itu dan ini di media dan portal yang mereka kuasai , maka teralih lah tumpuan dari mereka.

  ReplyDelete
 35. Hukuman 30 Bulan Penjara Tidak Akan Dapat Lenyapkan Fitnah Jahat Rafizi
  Sebenarnya, andai kita mahu senaraikan, bukan pendek senarai fitnah dan pembohongan yang dilakukan oleh Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli. Senarainya mungkin panjang berjela memandangkan dia adalah Raja Penipu Malaysia selain daripada pakar mereka-reka cerita terulung di Malaysia malah mungkin di peringkat Asia.

  Justeru, tidak hairanlah kes yang membabitkan dirinya masih panjang yang sedang menunggu masa sahaja untuk di bacarakan. Menariknya, Rafizi seolah-olah langsung tidak pernah kenal erti serik malah dia dilihat semakin galak pula menyampaikan berita bohong dan fitnah kononnya hanya atas alasan politik.
  Terbaru, Mahkamah tinggi hari ini menjatuhkan hukuman penjara 30 bulan terhadap Rafizi kerana membocorkan akaun NFC yang sekaligus mengheretnya kedalam kesalahan BAFIA. Ini adalah kesalahan kedua Rafizi yang telah disabitkan oleh mahkamah setelah sebelum ini dia turut gagal dalam kes yang membabitkan dirinya dengan NFC.

  Apa yang pasti, walau apa pun keputusan mahkamah terhadap Rafizi, dia sudah tidak layak lagi untuk bertanding pada Pilihan Raya Umum ke 14 kelak. Paling utama, kerosakan yang telah dibuat hasil fitnahnya juga telah banyak dan sukar untuk mana-mana pihak termasuk dirinya untuk membetulkannya semula.

  Rafizi baru sangkut dalam kes NFC namun hakikatnya, siapa yang dapat melupakan bagaimana dia telah memperdayakan lebih 3 ribu pencarum Tabung Haji dengan dakwaan kononnya wang simpanan pencaum digunakan bagi membayar hutang 1MDB. Akibatnya, kesemua lebih 3 ribu pencarum terlepas giliran menunaikan haji disebabkan mereka membawa keluar semua wang simpanan mereka dari Tabung Haji.

  Selain daripada kes tabung Haji, Rafizi juga akan dikenang sebagai salah seorang manusia yang cukup gemar merosakkan Felda menerusi tuduhan-tuduhan liar. Tidak terhenti setakat itu, JAKIM antara salah satu agensi yang menerima penangan penipuan yang dibuat oleh Rafizi.
  Memang sudah telrlau banyak kerosakan diciptakan oleh Rafizi sepanjang dia menjadi Ahli Parlimen PKR. Penjara 30 bulan mungkin boleh menginsafakannya namun, tempoh 30 bulan itu belum cukup untuk memulihkan apa yang telah dia rosakkan sepanjang dia menjadi Ahli Parlimen.

  Dia mungkin boleh cakap, saya hanya berguarau seperti mana yang dia lakukan terhadap Datin Seri Rosmah Mansur atas tuduhan memilik cincin yang kononnya berhaga RM 25 juta. Dia mungkin boleh berkata saya melakukanny atas kapasiti saya sebagai ahli politik. Namun dari segi moral dan kerosakan, Rafizi sememangnya seorang ahli politik yang tidak bertanggungjawab dan begitu teruk melakukan kerosakan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rafizi Only Has To Pay RM300K Fine For Lying, Malaysia Loses RM3 Bil A Year After NFC Failed

   Details Published on Wednesday, 02 August 2017 .

   The fallout from PKR Vice President Rafizi Ramli's slanderous claim towards National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFC) not only destroyed the Malaysian Livestock Breeding Policy but it also caused Malaysia to continuously lose RM3 billion each year to import meat from overseas.

   The amount of losses incurred by Malaysia is much bigger compared to the RM300,000 fine to be paid by Rafizi after being found guilty of slander towards NFC five years ago.

   NFC was established to reduce the dependency on meat supply from overseas from 70% to 40% by cultivating local livestock, Finance Ministry Strategic Communications Director Datuk Seri Lokman Noor Adam revealed the staggering losses our country continues to suffer.

   He said that the tender was given to NFC Chairman and Chief Executive Officer Datuk Dr Mohamad Salleh Ismail because the company offered to operate the project at a reasonable price of RM250 million - the lowest amount offered compared to other companies.

   "Other companies that also applied for the tender asked for a loan of up to RM1 billion and other conditions that were not reasonable," he said in an interview with Malaysian Digest.

   NFC became a victim of political lies because Salleh is also the husband of Wanita UMNO chief, Datuk Seri Shahrizat Abd Jalil.

   Finance Ministry Strategic Communications Director Datuk Seri Lokman Noor Adam Finance Ministry Strategic Communications Director Datuk Seri Lokman Noor Adam

   Lokman added that apart from it being politicised, NFC's failure to continue the project was also caused by the failure of the Agriculture Ministry, which was under the purview of Tan Sri Muhyiddin Yassin, at the time to build an abattoir or slaughtering house.

   "The condition that was given by the Agriculture Ministry to NFC was that when the livestock reached a mature age of 100 days, the cow needs to be sent to the abattoir provided by the Agriculture Ministry.

   "This is to ensure that it complies with halal and other standards. Unfortunately, even after NFC had been in operation for two years, the Agriculture Ministry under Tan Sri Muhyiddin failed to provide the facility," he said.

   Lokman said that NFC could not purchase new livestock as long as the existing livestock were not slaughtered and sold to allow them to have a rolling budget.

   He said that the cost borne by NFC also increased due to the livestock that initially weighed 250 kg increased to 550 kg after they reached 100 days - which caused the budget for the livestock's diet to increase as well.

   He added that although they were faced with difficulties to gain a rolling budget, NFC had to abide by the agreement with the government to repay the loan after the grace period of two years was over.

   "The purchase of eight condominium units (at KL Eco City) by NFC was a way to pay back the loan to the government because when they bought the property, NFC received a 25% discount, which means that NFC already gained a profit early on.

   "If this issue was not politicised, and the facts not twisted out of proportion by Rafizi, the profit that they gained from purchasing the condominiums can pay their loan to the government, and the public would not have noticed Muhyiddin's failure in providing the abattoir facility on behalf of the government," he said.

   Because of that, Lokman points out that Malaysia needs to continue their effort to reduce the dependency on meat supplied from overseas although NFC failed because they became a victim of politics.

   "Hopefully we will be able to be independent one day and Malaysia would not only produce meat for the local market, but also other food products without having to depend from outside source," he added.

   -mD

   Delete


  2. *Mikey said :

   Sure or not - "Other companies that also applied for the tender asked for a loan of up to RM1 billion & other conditions that were not reasonable" - said Lokman Noor Adam. Can you show us the tenderer to substantiate your claim?!

   You mean no other Malays/Bumiputras qualified enough to be appointed to do a job of "Jaga & Ternak Lembu"?? Come on la, we all know why he got the job la. Its all because of his Lembu Minister wife in Dumno that he got the job & the 250 million along the way.

   The best part is the "special"(2%)interest rate. Even if a DUMBO do not do anything, all he has to do is put the entire 250 million into FD also can make $$$ la. What I'm certain is the contract does not entail/include buying condos to house the cows.

   Roger 5201 > Mikey •

   Even Felda who in in the habit of over paying for its assets has far more experience that the lizard's hubby. It is odd though why the whistle blower is punished instead of the culprit.

   Mikey > Roger 5201 •

   The problem with the whistles is they are supplied by none other than Dumno. That is why the whistles has NO sound.

   Roger 5201 > Mikey •

   Liow has one of these whistles. It says "Important, please close the door before you blow"

   Mikey > Roger 5201 •

   I'm lost here but I believe it is Very important to Boh Liow otherwise the whistle won't be written(before) in BOLD.

   Roger 5201 > Mikey •

   So much for MCA's agenda to influence BUMNO from the inside by discussing all negative matters behind closed doors. If indeed deaf and mute MCA had truly represented the community they claim to represent for six decades, why have we not heard so much as a whistle?

   Mikey > Roger 5201 •

   Bro, MCA can claim they represent the Chinese community or whoever they want but the fact remain that the Chinese will not want an EUNUCH like him to represent the Chinese.

   Delete
 36. Jom Ubah Diri Kita Bukan Kerajaan

  BACA INI SEBELUM ANDA MAHU JATUHKAN KERAJAAN UNTUK MENGGANTIKAN DENGAN KERAJAAN BARU. HANYA YANG WARAS SAHAJA YG MENERIMA SECARA POSITIF.

  WAHAI rakyat Malaysia, anda mahukan negara yang lebih baik, tetapi anda tidak mahu menjadi warganegara yang baik.

  Anda mahukan hak-hak anda daripada negara, tetapi anda tidak mahu melaksanakan tanggungjawab anda sebagai seorang warganegara
  Sebaliknya, anda mahu menukar kerajaan baru dan mengharapkan negara menjadi lebih baik. Anda fikir itu adalah penyelesaian yang betul.

  Sepintas itulah jalan anda berfikir. Adakah ia akan menyelesaikan masalah selagi mentaliti anda tidak berubah?
  Keadaan yang anda keluhkan tentang kerajaan anda adalah keadaan yang wujud seperti di negara-negara lain. Lebih kurang sama sahaja. Misalnya, tidak ada negara yang akan memberikan sesuatu secara percuma tanpa mengambil apa-apa daripada anda sebagai rakyat.
  Tidak ada rakyat mana-mana negara yang tidak mengeluh tentang kerajaan mereka. Anda membandingkan negara lain dengan keadaan negara anda, yang kononnya lebih baik. Tetapi, anda tidak melihat rakyat negara tersebut juga mengkritik pemerintah mereka.
  Jadi, di negara mana anda mahu tinggal? Tidak ada negara yang sesuai dengan apa yang anda mahukan. Misalnya, anda mungkin mendapat pendidikan percuma, tetapi cukai yang anda bayar tentulah lebih tinggi untuk membiayainya.
  Anda mempercayai pembangkang, sedangkan anda tahu mereka akan berjanji perkara-perkara yang tidak logik untuk berkuasa.
  Anda sebenarnya hidup dalam ilusi. Anda menyalahkan banyak perkara kepada kerajaan atas apa yang berlaku kepada anda. Badan-badan pemerintah pun anda salahkan apabila berlaku sesuatu perkara. Misalnya apabila disaman pihak berkuasa kerana kesalahan jalanraya, anda menyalahkan kerajaan. Ia seolah-olah anda fikir kerajaan baru tidak akan melakukan perkara tersebut. Anda salah anda disaman, di mana-mana negara pun berlaku perkara yang sama, dan rakyat sepatutnya tidak wajar berkata ini semua kerana kerajaan mahu memeras wang rakyat.

  Tidak ada kerajaan pun yang boleh memuaskan kehendak-kehendak anda. Hiduplah dalam realiti.
  Anda mengeluh hidup tertekan, tetapi anda sendiri adalah sebahagian rakyat yang mengalami obesiti. Betapa kontradiksinya keadaan ini.

  Bagaimana tidak masuk akalnya perkara ini?
  Anda berpolitik kononnya untuk kebaikan negara, tetapi anda telah menghancurkan negara kerana kuat berpolitik. Semua perkara anda politikkan. Anda tidak tahu lagi apa keutamaan anda sehingga menggadaikan hak-hak keistimewaan anda sebagai orang-orang Melayu/Bumiputera. Itu bukan lagi berpolitik. Itu bermakna anda telah berjaya dipolitikkkan. Anda telah menjadi mangsa politik.

  Anda sememangnya terkeliru.

  ReplyDelete
 37. Jom Ubah Diri Kita Bukan Kerajaan

  BACA INI SEBELUM ANDA MAHU JATUHKAN KERAJAAN UNTUK MENGGANTIKAN DENGAN KERAJAAN BARU. HANYA YANG WARAS SAHAJA YG MENERIMA SECARA POSITIF.
  Anda mahukan pendapatan yang tinggi, tetapi anda tidak sanggup membayar harga yang lebih tinggi untuk kos kehidupan anda. Dalam konsep yang mudah, yang sesiapa pun boleh bayangkan, bagaimana majikan akan menaikkan gaji pekerja tanpa menaikkan harga produk atau caj perkhidmatan mereka?

  Anda mahukan pembangunan dan kemajuan, tetapi anda tidak mahu menyumbang kepada negara. Semua negara di dunia ini, yang menuju ke arah kemajuan, melaksanakan cukai-cukai seperti GST untuk membangunkan negara mereka. Dan di sini anda mahukan pembangunan negara, tetapi anda mengeluh apabila dikenakan GST serendah 6%, sedangkan di negara-negara lain, ia lebih tinggi lagi.

  Di manakah negara yang semuanya percuma seperti yang anda khayalkan?
  Anda mendakwa tiada kebebasan bersuara, walhal setiap hari anda mengkritik, memaki, bahkan memfitnah kerajaan secara terbuka.

  Apakah yang sebenarnya anda sedang perjuangkan?
  Anda mengeluh kebanjiran pendatang asing, tetapi anda sendiri tidak mahu menjadi buruh kasar, tukang sapu atau pengawal keselamatan.

  Siapakah nanti yang akan membina bangunan-bangunan, membersihkan sampah yang anda buang atau menjaga kediaman anda? Ia seperti anda marahkan lalat-lalat, tetapi anda yang membuang sampah yang menjadi makanan lalat.

  Wahai rakyat Malaysia, anda sebenarnya hidup dalam ilusi. Kehidupan anda yang bertambah senang dan makmur membuatkan anda semakin tamak dan meminta lebih banyak lagi. Anda sedang merosakkan negara ini dengan mentaliti negatif seperti ini. Anda semakin manja, mengada-ngada dan bermentaliti subsidi.

  Anda mengira harga barangan yang murah pada zaman dahulu, dan menyatakan betapa nostalgianya kehidupan zaman dahulu, tetapi anda tidak pula mahu memerhatikan berapa gaji pekerja pada zaman itu.

  Kekeliruan fikiran sebahagian daripada anda semakin kronik. Apabila keadaan tandas awam kotor, anda membandingkan keadaan itu dengan negara lain, dan anda seperti menyalahkan kerajaan, walhal itu adalah sikap masyarakat itu sendiri.

  Apa yang anda nampak hanyalah perkara negatif untuk dikritik, dan melupakan sisi- sisi positif sesuatu keadaan.
  Apabila pihak berkuasa bertindak atas sesuatu perkara untuk kebaikan semua, anda mengkritiknya. Bahkan cara pihak berkuasa menangani penjenayah pun anda kritik.

  Semuanya serba tidak kena. Apa yang anda mahu sebenarnya? Anda seperti anai-anai yang sedang merosakkan negara anda sendiri.

  Wahai rakyat Malaysia, apa yang anda mahu ubah sebenarnya?

  Anda sebenarnya sedang lari daripada mulut harimau masuk ke mulut buaya. Anda sedang menghancurkan keadaan sedia ada untuk memwujudkan keadaan yang lebih buruk dengan sikap dan pemikiran anda sekarang.

  Percayalah, tiada negara atau kerajaan yang akan dapat melaksanakan apa yang anda khayalkan itu. Ia hanya janji-janji palsu pembangkang untuk melekakan anda.

  Bangunlah dari mimpi-mimpi anda.

  ReplyDelete
 38. Rakyat dh celik. Dah nmpk mainan kotor kerjaan umnobn, dijampi pas.
  Habis ? Apa lqgi.
  Kasik tukar, tendang keluar sj laa.
  Hak Rakyat lah.
  Umnobnpas lah yg keliru, lupa la tu.. siapa Pemilik, tuan pada negara ini?
  Tak kan ini pun tak tau? Parti2 apanya umnobnpas nehhh?
  Parti kepal bapak bodoh tul.

  ReplyDelete
 39. Dari blog Anak Derhaka ..

  Peribahasa Inggeris ada menyebut "A bad shearer never had a good sickle" maknanya orang yang tidak pandai melakukan sesuatu pekerjaan biasanya enggan mengakui kelemahan diri tetapi sebaliknya menyalahkan alat yang digunakan pula..

  Sama dengan maksud peribahasa Melayu yang berbunyi "tak tahu menari, dikatakan lantai tinggi rendah".

  Contoh ayat yang menggunakan peribahasa Inggeris tu.. "She apologized for the burnt cookies, saying that her oven was an old model. Incompetent people always blame other things for their failures. As the saying goes, a bad shearer never had a good sickle."

  Contoh ayat dalam Bahasa Malaysia pula.. " Dia meminta maaf kerana biskut tersebut hangus. Alasannya ialah ketuharnya model lama. Orang yang tidak mahir sering menyalahkan benda lain atas kegagalan mereka, bak kata pepatah sebab tak tahu menari, dikatakan lantai tinggi rendah."

  Haaa.. itu contoh ayat.. kat bawah ni pula contoh perbuatan..


  Syarikat National Feedlot Corporation (NFC) kecewa dengan “serangan” dari parti Pakatan Rakyat yang didakwa menyebabkan operasinya terganggu dan seterusnya menjejaskan keuntungan.

  Satu kenyataan NFC hari ini mendakwa, “serangan” itu termasuk “penipuan, putar belit, gambaran salah” ke atas NFC, selain pendedahan maklumat sulit perbankannya.

  "Melainkan jika dana dikembalikan, NFC kesal ia tidak dapat menjana pendapatan untuk membayar balik seterusnya ansuran pinjaman 2014," kata ketua perunding komunikasi NFC Ghazalie Abdullah dalam satu kenyataan hari ini.

  Menurut NFC, tindakan Ketua Audit Negara membekukan sumber kewangan syarikat itu menyebabkan ia gagal untuk terus beroperasi.

  "Keupayaan untuk membayar komitmen kami tidak akan goyah jika perniagaan itu tidak terganggu seperti yang dibuktikan oleh pembayaran balik kami pada 2012 dan 2013."

  NFC mengulas laporan Malaysiakini pada 5 November Kerajaan Persekutuan akan membatalkan kontrak dengan Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC).

  Kerajaan turut mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka kerana ingkar dalam membuat pembayaran.

  Kementerian Kewangan dalam jawapan bertulisnya di parlimen berkata NFC gagal mememenuhi kemajuan pembayaran semula kepada kerajaan, pinjaman sebanyak RM250 juta bagi organisasi itu bagi 2014, dan juga telah gagal untuk mematuhi permintaan untuk membuat pembayaran ~ Malaysiakini

  Salah orang pulak.. juallah semua asset yang tidak diperlukan oleh Lembu-lembu itu seperti Kondo, Merc, Kondo di Kazakhstan dan Perniagaan di Singapura tu dan sila bayar balik RM250 Juta duit rakyat!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itu belum masuk lagi jet peribadi, boat mewah. Ladang kuda di Argentina, rumah agam di Canada, kilang arak di Philippines, RM 60 B di bank Taiwan, sila kembalikan balik RM 200 B duit rakyat (mengikut Barry Wain )

   Delete
 40. Ayuh orang muda..PRU14 nanti adalah masa yang terbaik untuk anda semua menggunakan hak anda sebagai rakyat Msia untuk melaksankan gerakan #UNDIROSAK.
  Dengan merosakkan undi, anda telah membantu negara tercinta agar tidak memberi peluang kepada Mady dan PH untuk berkuasa. Tindakan anda tersebut akan dikenang sebaagi wira2 yang tidak didendang dan sentiasa dikenang dalam sejarah Msia.
  Dulu Madey juga pernah gunakan taktik menghasut rakyat untuk melakukan undi rosak...jadi takde salahnya kita menggunakan taktik tersebut untuk menghalang PH menang nanti. biar madey sedar betapa taktik tersebut bakal memakan dirinya dan PH...ini tak mustahil untuk dilakukan jika kita ada iltizam yang kental untuk menghalang PH dari menang.
  Ayuh orang muda...janagn ragu2 lagi untuk bertindak..hanya ada 2 pilihan untuk anda, samaada undi UMNO/BN atau rosakkkan undi. Kita kasi kencing sama Madey dan PH..itulah sebaik2 hadiah dari rakyat untuk mereka !!!!!!!!!!

  ReplyDelete


 41. K'jaan pusat akan batal kontrak NFC

  5 Nov 2014, 


  Kerajaan Persekutuan akan membatalkan kontrak dengan Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) dan seterusnya mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka ekoran mungkir membuat pembayaran.

  Kementerian Kewangan dalam jawapan bertulisnya di parlimen berkata NFC gagal mememenuhi kemajuan pembayaran semula kepada kerajaan, pinjaman sebanyak RM250 juta bagi organisasi itu bagi 2014, dan juga telah gagal untuk mematuhi permintaan untuk membuat pembayaran.

  "Kerajaan akan membatalkan penjanjian itu dengan NFC dan akan mengambil tindakan undang-undang," jawapan bertulis itu dipetik sebagai menjawab kepada Khalid Samad (PAS-Shah Alam).

  Dalam tempoh dua tahun yang lalu, NFC telah membayar RM34.98 juta daripada pinjaman yang diambil.  #### Saperti yang di katakan olih Najib ...Rafizi di jatuhkan hukuman 30 bulan penjara ####

  Sebaliknya Jijat and family masih tidak melunaskan hutang kepada kerajaan .

  Kalau rakyat beli rumah pinjam duit bank ...empat tahun tak bayar ansuran , rumah sudah kena lelong serta peminjam declare bankrupt !

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. Pak Diny,

   Itulah buktinya kerajaan hari ini adalah kerajaan khianat yang menindas. Undang-undang digunakan untuk melindungi pengkhianatan selain menghukum pejuang yang mendedahkan pengkhianatan itu.

   Berdasarkan aturan wahyu, hanya ada satu saja hukuman yang layak untuk pemerintah yang melakukan jenayah ini iaitulah 'kebinasaan'.

   Hanya tempoh sahaja yang memisahkan mereka dengan penghakiman ke atas kejahatan dan pelakuan jenayah yang mereka lakukan ini.

   Sesungguhnya Yang Maha Adil dan Yang Maha Kaya sekali-kali tidak lalai mahupun lupa akan apa-apa yang telah dan sedang mereka kerjakan.

   Mereka hanya sedang diberikan tempoh bersukaria sebelum penghakiman dijatuhkan, dan berlainan dengan aturan manusia di mana execution bukan dilaksanakan oleh hakim dan ia juga tidak berlaku serta-merta, aturan wahyu pula menegaskan execution akan berlaku serta-merta selepas verdict dijatuhkan dan Hakim itulah yang melaksanakan sendiri execution hukuman.

   Tiada tempoh penggantungan pelaksanaan pun melainkan yang ada hanyalah 'tempoh berputus asa'.

   Sesal kemudian benar-benar tiada gunanya.

   Delete
 42. Mari lah wahai seluruh Warga Negara Malaysia!
  Dari Kangar Perlis hinggalah ke Semporna Sabah
  PILIH PAKATAN HARAPAN, UNDI USAH DISIA SIA
  Utk cucu cicit masa depan umnoBn MESTI dipepah

  haposkanumnobn hapuskanumnobn marihapuskan!!!!!!!!!!

  abu


  PILIH PAKATAN HARAPAN, GUNA UNDI USAH DISIA SIA
  Untuk kita cucu cicit masa depan, umnoBn MESTI dipepah
  Ceriakan kembali kehidupan mereka sebelum dimamah usia
  Sesal kemudian hari tidak berguna walau berair mata darah

  haposkanumnobn hapuskanumnobn marihapuskan!!!!!!!!!!

  abu


  Ceriakan kembali hidup mereka sebelum dimamah usia
  Sesal kemudian hari tidak guna walau berair mata darah
  PAKATAN HARAPAN mengembalikan MARUAH MALAYSIA
  Jika KleptoMO1 GST perintah lagi, hidup akan lebih parah

  haposkanumnobn hapuskanumnobn marihapuskan!!!!!!!!!!

  abu


  Lihatla hari ini, pejuang kebenaran hukuman dijatuhkan
  Padahal pendedahannya benar, bukan fitnah tohmahan
  NFC patut buat ladang, tapi beli kondo, kejaan diamkan
  250juta duit kejaan sapan kuarga Sarizat kalis hukuman

  haposkanumnobn hapuskanumnobn marihapuskan!!!!!!!!!!

  abu


  Wajarkah kerajaan yang korap ini disuruh kita pertahankan???
  Hanya yang bodoh & anjing kurap saja mengikut arahan
  Ayuh! NajibMO1 1MDB GST KORAPSI mesti dihaposkan
  Tumbangkan algojo umnobn, gantikan dgn PAKATAN HARAPAN

  HAPOSKANUMNOBN HAPUSKANUMNOBN MARIKITAHAPOSKAN!!!!!

  abu  Nukilan ku tanda solidariti khusus ku kpd YB MP Pandan Rafizi Ramli dan PAKATAN HARAPAN.

  SEMOGA YB RAFIZI DAN KELUARGA TABAH
  [Berat mata memandang, Berat lagi bahu yang memikul]
  MOGA RAHMAT ALLAH SENTIASA BERSAMA KAMU. AMIN
  LA KHAW LAWALA KHUWATA `ILLA BILLAH
  ALLAH HU RABBI.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nukilan sampah busuk..doa golongan dajal pembela pemfitnah yg terang2 dosa besar tak kan di terima..tak usahlah tulis meroyan mengarut..

   Delete
 43. Ph..fitnah dusta berpisah tiada..tak ada fitnah bohong caci cerca tak adalah modal untuk kempen..dosa pahala belakang kira..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kepala BAPAK PENDUSTA ni hah:- Najib tubuh NFC nak bela lembu agar daging lembu jadi murah, rm250juta duit rakyat hangos, ladang lembu NFC GAGAL, 5, 6 ekor lembu unmo dudok dlm kondominium,santai2, daging lembu rakyat beli tetap mahal +GST lagi. NAJIB PENDUSTA RAKYAT!!!

   Kepala BAPAK PENDUSTA ni hah:- Najib kata rm2.6 bilion takde dlm akaun dia. Dah kena londeh luar dalam, akhirnya mengaku ada rm2.6 dlm akaun dia! NAJIB PENDUSTA RAKYAT

   Kepala BAPAK PENDUSTA nih hah!:- Najib kata rm2.6 bilion tu, tok arab bagi derma kat dia, tapi tok arab yg dah mampos, takla nak sahkan! NAJIB PENDUSTA RAKYAT!

   Kepala BAPAK PENDUSTA ni hah:- Najib kata pada rakyat, 1MDB OK, siap taja jk umno caw. / bhg. jkkkampung ketua kampong dan pak iman pergi haji lagi. Akhirnya najib ngaku 1MDB bermasalah. Laaa taja haji dgn duit HUTANG rupanya! HAJI apa nak sebut tu? HAJI HUTANG WAL MARL`BORROW` - NAJIB PENDUSTA RAKYAT!

   Kepala BAPAK PENDUSTA ni hah:- Najib kata, masa dekat PRU13 dulu, ``Berilah kami peluang memerintah sekali lagi, kami janji UMNO akan berubah dan meringankan kos sara hidup rakyat``. Dah menang, apa rakyat dapat? GGG SSS TTT!!!!
   NAJIB PENDUSTA RAKYAT

   Kepala BAPAK PENDUSTA ni hah!:- Najib kata, dengan saham FGV peneroka2 akan bergelar jutawan Dah beli saham FGV peneroka jadi si BERHUTANGwan NAJIB PENDUSTA RAKYAT

   .................bersambung....................

   TUNKU ABD RAHMAN - BAPA KEMERDEKAAN
   TUN ABDUL RAZAK - BAPA PEMBANGUNAN
   TUN HUSIEN ONN - BAPA PERPADUAN
   TUN MAHATHIR MUHAMAD - BAPA PEMODANAN
   TUN ABDULAH BADAWI - BAPA ???????????
   DS NAJIB TUN RAZAK - BAPA `PENDUSTAAN`

   haposkanumnbn hapuskanumnobn haposkanlah

   Delete
 44. Dosa pahala belakang kira cai 2.51? mana fitnahnya tentang lembu kondo,emdebik nih? Mana fitnahnya bijan laknatulah sendiri mengaku duit masuk akaun nya, mana bukti kemasukan dari Kepala Bapak Arab nih? Sendiri akhirnya mengaku ada masalah dalam emdebik..kedai rakyat 1 malaysia mana? Tanah,harta felda mana? Saham makcik felda mana? Dosa pahala konon..Siapa yg buat semua dosa2 ni pada rakyat dan negara? Bangang buta perut ko cai2 Ameno paspispussy airliur basi.

  Cai ni mesti pembaca tegar Utusan dan penonton setia, "Tv Gilaaaa..untuk andaaaaas.."tak pun Harakah. Rating semua tu menjunam turun kan? Banyak dosa le tu.

  ReplyDelete
 45. Kuala Lumpur
  8 Febuari 2018

  Mahkamah Rakyat hari ini menjatuhkan hukuman delete terhadap posting seorang bekas pesakit mental, Kojolah bin Anon 9 tahun, berasal dari Tanjung Rambutan, Perak diatas kesalahan melampau yang dilakukan di portal blog SDC antara Disember 2017 hingga Febuari 2018.

  Hakim Datuk Shahbudin Husin menjatuhkan hukuman dibawah seksyen 007 Akta Kawalan Blog Japanese Occupation 1945 yg membawa hukuman delete seumur hidup.

  Dalam penghakimannya, Hakim Datuk Shahbudin menegaskan tertuduh telah dibuktikan melakukan khianat dengan secara sengaja memasukan posting2 yang kosong dan panjang serta mengganggu ketenteraman awam.

  Tertuduh juga menghadapi satu lagi tuduhan ia itu dengan sengaja menyanyikan lagu2 Minang yg boleh mendatangkan kekeliruan bahasa kepada pengunjung2 blog tersebut.

  Tertuduh diwakili peguam GN Sonofagun sementara pendakwaan dijalankan oleh Timbalan2 Pendakwa Raya John Doe dan Othaman Ahmad.

  ReplyDelete
 46. cp frm ostb. points to ponder before it is too late.

  "I DESPISE EVEN MORE

  the Melayus elected to the highest offices who steal tens of billions of BORROWED money we ALL are forced to repay;
  the Melayus who repeatedly lie to the Rakyat and the World to save their greedy brown asses;
  the Melayus who misuse religion to push their personal selfish agendas;
  the Melayus who condoned and abet corruption and injustice;
  the Melayus who share the loot and the spoils of deceit and treachery;
  the Melayus who "look the other way" amid blatant pillaging of our Motherland;
  the Melayus who actively collaborate with the thievin' scums to "cari makan";
  the Melayus who lie, cover-up and mislead others to protect their own monetary interests and political positions;
  the Melayus who now actively collaborate with the CPC, the very evil that sponsored and abetted Chin Peng's Commie Army that murdered and maimed thousands of our fathers, uncles, brothers and raped our womenfolk.

  These Melayus are worse. Much much worse.

  Why?

  Because these Melayus destroy the Malay Race from within . . .
  corrupting, contaminating, infecting millions in our midst with their immoral misdeeds . . .
  mixing and matching religious rhetoric and false patriotism in a toxic cocktail of fear and hate and scapegoating . . .
  garnished by sprinklings of the loot to soothe and satiate the debilitating opiate of ignorance, self-pity and cradle-to-grave dependency.

  Look around.

  Day and night . . . relentlessly . . . from Felda to MARA to TH to PNB to KWSP to SOCSO to KWAP and of course 1MDB . . .

  the future of the Orang Melayu are being destroyed by these Melayu Durjanas.

  These Melayu Durjanas are not patriots.

  They are not "Pejuang Agama, Bangsa dan Tanahair."

  Look at them.

  Take a good look at these thievin' scums and their collaborators.

  Look at the way they spew the most incredulous of lies;
  the way they smother misdeeds with the most tortuous of logic;
  the way they concoct fairytales in a tangled labyrinth of deceit and trickery;
  the way they curse, insult and threaten others.

  These Melayus are nothing more than lyin' thieves, common criminals, pathological liars and low class tricksters who will sell anything for a quick buck and will say and do anything to stay out of the slammer.

  These Melayu Durjanas are the biggest subversives of all . . .
  the most dangerous traitors to our Motherland . . .
  who betrayed our trust and support in PRU13.

  Hence . . .

  . . . again via the ballot box . . .

  . . . we MUST make sure they are voted out, hunted down and rounded up and brought to justice.

  All of them.

  From the thievin' ruling clique to the immoral collaborators to the filthy cyberwhores to every scum guilty of sustaining this kleptocracy of insatiable greed.

  Each and every one of these pengkhianat bangsa and musuh negara.

  The Federation of Malaysia MUST be cleansed of these filthy garbage masquerading as keris wielding pahlawans and sarban wrapped ularmaks bleeding and destroying our Motherland from within.

  Once and for all and decisively . . . we MUST get rid of these traitors and thieves . . . and begin the long overdue process of rebuilding our nation, our institutions, the democratic checks and balances, the rule of law, the supremacy of our Constitution.

  THAT is our common destiny. A task for ALL Malaysians.  KeranaMu Malaysia"

  najib is a proven lier! he lies and pretend to be dumb, as a matter of facts, he is the dumbest minister malaysia ever had!

  ReplyDelete
  Replies
  1. dad...Itu lah pasal aku galakkan kita sokong undi rosak ni. Dalam keadaan kemelut politik yang makin mencenkam dan membingungkan..satu2nya cara untuk kita meluahkan kemarahan kita pada pihak2 yang berkaitan ialah dengan melaksanakan undi rosak. Dengan cara ini, kita tidak memberi peluang kepada mana2 parti untuk menang dengan majoriti besar, khususnya PH. Kalau PH menang nanti..akan berulanglah era rejim Madey selama 222 tahun tu..takkan lah kau nak benda macam ni terjadi lagi dad. Ayuh...jangan lepaskan peluang yang datang 5 tahun sekali ni terlepas, gunakan hak kau untuk melakukan undi rosak dalam PRU nanti, pasti kau takkan menyesal dad !!!!!!!!

   Delete


 47. Pru. 1969 modal pembangkang Malaysia akan bankrupt
  1974 modal pembangkang Malaysia akan bankrupt
  1978 modal pembangkang Malaysia akan bankrupt
  1982 modal pembangkang Malaysia akan bankrupt
  1986 modal pembangkang Malaysia akan bankrupt
  1990 modal pembangkang Malaysia akan bankrupt
  1995 modal pembangkang Malaysia akan bankrupt
  1999 modal pembangkang Malaysia akan bankrupt
  2004 modal pembangkang Malaysia akan bankrupt
  2008 modal pembangkang Malaysia akan bankrupt
  2013 modal pembangkang Malaysia akan bankrupt
  2018 modal pembangkang Malaysia akan bankrupt

  Kalo nak menang pru cari la idea lain, jumud fikiran, kerana banyak sangat fitnah... anyway...selamat panjang umur untuk Rafizi dlm jail.  ReplyDelete
 48. Inilah masanya untuk menghumban penderhaka-penderhaka Negara Malaysia yang tercinta.......bila lagi?

  ReplyDelete
 49. http://thekl-chronicle.blogspot.my/2018/02/rafiziramli-jangan-cuba-auta-rakyat.html?m=1

  LINK ATAS PALING MENUSUK KALBU HATI
  SIFITNAH JADI WIRA FAKTA DI TOLAK TEPI
  KLU ADO OTAK LU FIKIR LA BANYAK KALI
  PADAN MUKO LU BIKIN LU TANGGUNG SENDIRI


  RAMAI LAGI KEPALA BAPAK FITNAH BATU API YG MASIH BEBAS LAGI... ADA YG MUDA ADA YANG TUA RENTUNG TAK SEDO DIRI  BERAMVOSSSSS. ....

  ReplyDelete
 50. 2011, najib panggil mana2 org yang nak sangat berkawan dgn kominis ni bangsat. 2017, najib jugak diam2 restui umnporno berkawan dengan kominis tanah besar!

  kalau dah bangsat tu sampai bila2 tetap bangsat!

  ReplyDelete
 51. najib sampai sekarang membisu. apa dah jadi dengan 'units' yang ada di bsi bank of singapore?

  bsi singapore dah tutop, shutdown!! where and what happened to those units? perhaps he was talking through his asses, brainless stinking cunt!

  ReplyDelete
 52. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 53. is najib and the mamak ali hamsa playing around with time?

  where is dzul? are they playing 'u scratch my back, i scratch your back' game? why are they worried of announcing the action taken to dzul?

  birds tweet. you cannot kill all the birds all the time!

  ReplyDelete
 54. the stupidity of umporno minister and dungus clearly unstoppable!

  mat dahlan and cranky faisal seemed ther knows better how to make money than that mydin boss. what are bloody cunts, both of them!

  i m not an economist nor ustaz as claimed by j, but i know when u could not put up plates of food on the table, it is damned bloody bad! and when u have to continuously giving out brim, something must not be right!

  damn najib, u keep on lying and lying!

  ReplyDelete
  Replies
  1. dad...wahhhh, bukan main lagi kau meroyan sakan pagi ni. Apasal...tak kena ketum lagi ke?
   Kau tak terpikir ke ada hikmahnya DSNR dan kerajaan melambat2kan PRU14 ni? Dalam keadaan PH yang dilanda pelbagai masaalah dalaman hingga nak bernafas pun perit, sudah tentu dengan melambat2kan PRU ni akan memberi ruang dan peluang untuk PH meminimakan isu2 tersebut. Nampak gayanya DSNR ni merupakan seorang gentleman dalam politik...dia tak mahu mengambil kesempatan terhadap masaalah lawannya untuk kepentingan BN. Tang tu kita kena tabik spring dan angkat topilah paad dia.
   Takde gunanya menang dalam PRU kalau lawan kita tidak bersedia sepenuhnya...inilah pegangan DSNR sejak dulu lagi beb. Prinsip dia..kalau nak masuk gelanggang, pastikan lawan dah cukup bersedia sepenuhnya..tak guna menang kalau menentang lawan yang handicap macam PH sekarang ni. Marilah kita berdoa agar dalam masa yang terdekat ni PH mampu menyelesaikan isu dalaman mereka supaya kemenangan besar UMNO/BN nanti tidak akan dipertikaikan oleh sesapa pun...setuju tak dad????????

   Delete
  2. geng, kau merapu ni kenap. kalau aku tulis tu salah, takde fakta, kau komen dengan fakta kau. kalau takde.....memnag kau ni standard najib.....kelentong lebih!

   org macam kau memang nak najib nak....macam lembu kena cucuk hidung!

   Delete
  3. Gentleman ke gentel man ??

   Delete
 55. 8.41 to dad of fool

  YOU CLAIM THAT YOU RE NOT ECONOMIS
  SO JUST LOOK AND STOP TO SAY ANYTHING LA..
  NNPK SSGT YOU MORON DAN MACAM PENGEMIS
  MYDIN MAMAK TU PERANGAI MCM KUTY KERALA  KIKIKIKIKI.... BERAMBOSSSSSS.... BILA UNTUNG
  MAMAK DIAM BILA RUGI KRONI ANAK BERANAK
  MULA LA CARI SALAH ORANG LAIN.... PERANGAI
  PEMIMPIN ORANG DARI UTARA MEMANG MACAM NI
  KA.....?  SAMA GAK KLU KANTOI BERJUBO MULA LA CARI SALAH ORANG LAIN.....
  PANTEKKKKK LA.....

  ReplyDelete
  Replies
  1. sedih.....najib ada penyokong macam kau! tapi najib suka penyokong dia bingai2 macam kau....senang nak kelepet!

   Delete
  2. Dad lu cakap apa....?

   cakap bio ada fakta.... bukan main tibai jer
   pantekkkkk la....berambosssss

   Delete
 56. pantat lu la kejora


  LAMA KAU PEGI MENJUBO

  SKRG BARU NAK MASUK


  KAU JOLOK BURIT BUAH HATI MAS SI PENSYARAH TU


  SAMPAI LUPA NAK JENGOK BUDIN


  YE LAH MALAM RABU NAK SET VALENTINE MAKSIAT

  UMNO MANA TAK SAMBUT VALENTINE


  PANTEEEEK LA .... PENGECUT

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yg sambut valentine dan kaki berjubo ni pengamal pluralisma... comango toksik fan g25 jer.... bukan auta niii....fakta ni pantekkkkk. ....!!

   Delete
 57. salam rafizi, untuk menegak keadilan kena hikmah. membocor rahsia yang diamanahkan adalah satu kesalahan.

  matlamat dicapai dengan cara yang halal. tuan akan dapat sokongan yang lebih ramai dengan cara ini

  ReplyDelete
 58. Rafizi hanya perlu bersabar dan bertahan.

  Hanya tinggal beberapa purnama saja lagi sebelum kerajaan penindas ini dilenyapkan sama sekali.

  Malah, ramai lagi rakyat yang sedang ditindas malah lebih teruk daripada Rafizi pun. Ramai orang yang nak makan pun tak cukup dan hidup di dalam tekanan disebabkan kekayaan negara ini telah dicuri oleh pemerintah dan konco-konconya.

  Perjuangan sdr Rafizi mendedahkan pengkhianatan pemerintah dan konco-konconya melalui NFC ini tidak akan menjadi sia-sia. Ada timbal baliknya di hari kemudian.

  Selepas kerajaan hari ini dilenyapkan sama sekali, maka undang-undang akan kembali kepada fungsi sebenarnya iaitu 'mengawal dan menjalankan keadilan di antara sesama ahli dalam masyarakat' dan bukan 'untuk membela dan melindungi pemerintah yang jahat dan konco-konconya serta untuk menindas dan menekan rakyat yang memperjuangkan kebenaran.'

  Beberapa purnama saja lagi, in shaa Allah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bagai pungguk rindukan bulan....kihkikih...

   Delete
 59. Yang bersalah tetap bersalah, jgn nak kaitkan benda-bende lain

  ReplyDelete
 60. Jika Anwar boleh diampunkan kelak, tidak mustahil untuk Rafizi. Yang lebih penting kuatkan semangat dan jangan kasi muka sama penyamun, pencuri, kaki bodek, kaki sundal dan penagih dedak !

  ReplyDelete
 61. Halo,

  Kami adalah Mayfield Investment Trust Ltd, sebuah syarikat pinjaman swasta yang memberikan peluang seumur hidup dan memulakan pinjaman kepada individu yang berminat yang memerlukan bantuan kewangan untuk membayar hutang, untuk melabur pada perniagaan pada kadar 3%.
  Kami menyediakan bantuan yang boleh dipercayai dan benefisiari dan bersedia menawarkan pinjaman kepada pelanggan yang berminat.
  Hubungi kami hari ini melalui e-mel dengan maklumat di bawah;
  E-mel: (startuploanfirm@gmail.com)
  ikhlas
  Pengurus Pengiklanan.
  John Dean
  Mayfield Investment Trust Ltd
  Nombor Syarikat: 00338670

  ReplyDelete
 62. Kami diberi Pinjaman Peminjam swasta yang bersertifikat di negeri bersatu, kami menawarkan pinjaman bercagar dan tidak bercagar kepada individu, firma dan badan korporat pada kadar faedah 2%. Jumlah wang antara jumlah $ 1,000.00 hingga $ 5.000.000,00.Kami juga menawarkan semua jenis Pinjaman.
  Untuk lebih lanjut
  butir-butir untuk mendapatkan pinjaman hubungi kami, Sila balas
  segera ke e-mel ini di: westlakefinance@usa.com atau anda boleh hubungi +1 (518) 841-1788. +1 (415) 562-0740 dan tambahkan pada WhatsApp +19495231457
  Terima kasih

  ReplyDelete
 63. Kami adalah organisasi perundangan yang diwujudkan untuk membantu Orang yang memerlukan bantuan, seperti bantuan kewangan.

  Jadi jika anda atau anda berada dalam masalah kewangan dalam kegawatan kewangan, dan anda memerlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri, atau anda memerlukan pinjaman untuk membayar hutang anda atau membayar bil anda, memulakan perniagaan yang baik, atau telah meminjam lebih banyak Masalah dari tempatan bank, hubungi kami hari ini melalui E-mel: di catherinewilliamloancompany@gmail.com

  E-mel: catherinewilliamloancompany@gmail.com


  Permohonan pinjaman termasuk:

    Nama: _________
    Alamat: _________
    Negara: _________
    Kedengaran: _________
    Jumlah Pinjaman yang Dibutuhkan: __________
    Tujuan Pinjaman _________
    tempoh pinjaman __________
    Pendapatan bulanan: _________
  Telefon: _________

  Sila hubungi kami melalui e-mel

  E-mel kepada kami: catherinewilliamloancompany@gmail.com

  ReplyDelete
 64. Salam kepada semua warganegara Malaysia, indonesia dan semua ASIA, nama saya adalah Puan Kim Wani, sila, saya ingin berkongsi kesaksian saya tentang kehidupan di sini di platform ini untuk semua warga Indonesia, Malaysia dan semua warga Asia, terutamanya warganegara Malaysia saya berhati-hati dengan peminjam pinjaman di internet, Allah telah benar-benar menyokong saya melalui ibu yang baik Puan Ivana Pedro

   Selepas beberapa tempoh cuba mendapatkan pinjaman daripada institusi kewangan dan ditolak, jadi saya memutuskan untuk mendaftar melalui pinjaman dalam talian tetapi saya ditipu dan saya kehilangan RM 3,500 dengan pemberi pinjaman yang berbeza selepas membayar beberapa yuran dan tidak mendapat pinjaman .

  Saya menjadi sangat terdesak untuk mendapatkan pinjaman, jadi saya berbincang dengan rakan saya yang kemudiannya mengadu saya kepada Puan Ivana, yang merupakan Pengarah sebuah syarikat LoanMe, jadi kawan saya meminta saya memohon dari Puan Ivana, jadi saya berkumpul berani dan hubungi Puan Ivana.

  Saya memohon pinjaman sebanyak RM 150,000 dengan kadar faedah sebanyak 2%, jadi pinjaman itu diluluskan tanpa tekanan dan semua pengaturan dibuat atas pindahan kredit, disebabkan oleh fakta bahawa ia tidak memerlukan cagaran dan jaminan untuk pemindahan pinjaman saya hanya diperintahkan untuk mendapatkan sijil perjanjian lesen permohonan mereka untuk memindahkan kredit saya dan dalam masa kurang dari dua jam wang pinjaman telah dimasukkan ke dalam akaun bank saya.

  Saya fikir ia adalah satu jenaka sehingga saya menerima panggilan dari bank saya bahawa akaun saya dikreditkan dengan jumlah sebanyak RM 150,000. Saya sangat gembira bahawa Allah akhirnya menjawab doa saya dengan memerintahkan pinjaman saya dengan pinjaman asal saya, yang memberi saya keinginan hati saya.

  Mereka juga mempunyai satu pasukan pakar yang akan menasihatkan anda mengenai jenis perniagaan yang anda ingin melabur dan bagaimana untuk melabur wang anda, jadi anda tidak akan pernah bangkrut lagi dalam hidup anda.

  Semoga ALLAH memberkati Puan Ivana Pedro untuk membuat hidup mudah bagi saya, jadi saya menasihatkan sesiapa yang berminat mendapatkan pinjaman untuk menghubungi Puan Ivana melalui e-mel: ivanapedro85@gmail.com untuk pinjaman anda

  Terdapat syarikat palsu lain dalam talian menggunakan kesaksian saya untuk mencapai keinginan mementingkan diri mereka, saya satu-satunya dengan kesaksian yang benar ini, sila berhati-hati terhadap orang-orang ini.

  Akhirnya saya ingin mengucapkan terima kasih kepada anda kerana meluangkan masa untuk membaca kesaksian yang benar tentang hidup saya mengenai kejayaan saya dan saya berdoa Allah akan melakukan kehendak-Nya dalam hidup anda.
  Sekali lagi nama saya ialah Kim Wani, anda boleh menghubungi saya untuk mendapatkan maklumat lanjut melalui e-mel saya: kimwani305@gmail.com

  ReplyDelete
 65. Adakah anda ingin memenuhi impian anda dengan dana? Dalam masa 24 jam, GLORIA'S LOAN COMPANY (GLC) menyediakan semua jenis pinjaman antarabangsa / Localloans contohnya, pinjaman perniagaan, pinjaman rumah dan lain-lain Pinjaman pada kadar faedah 2%. Sesiapa yang berminat perlu menghubungi kami melalui e-mel dengan maklumat di bawah;

  Data pemohon:
  1) Nama Penuh:
  2) Negara
  3) Alamat:
  4) Seks:
  5) Kerja:
  6) nombor telefon:
  7) Kedudukan semasa di tempat kerja:
  8 Pendapatan bulanan:
  9) Jumlah pinjaman yang diperlukan:
  10) Tempoh pinjaman:
  11) Adakah anda memohon sebelum:
  12) Tarikh Lahir:
  E-mel: (gloriasloancompany@gmail.com) ATAU Whatsapp Number: WhatsApp Number: +1 (361) 645-7557.
  Terima kasih

  ReplyDelete
 66. Berita baik!
  Nama saya Mitu Maria, saya ingin menggunakan medium ini untuk memberikan nasihat yang konkrit kepada semua yang mencari pinjaman untuk berhati-hati kerana internet penuh dengan penipu, beberapa bulan yang lalu saya memerlukan pinjaman, kerana kewangan saya Keadaan ini tidak baik dan saya terdesak, saya jatuh ke tangan peminjam palsu, dari Arab Saudi dan Singapura. Saya hampir mati, sehingga seorang kawan saya memberitahu saya seorang pemberi pinjaman yang sangat dipercayai bernama Ibu. Ivana, Dia adalah pemberi pinjaman global; yang saya hubungi dan dia meminjamkan saya pinjaman sebanyak RM85,000 dalam tempoh 48 jam dengan kadar faedah 2% dan mengubah kehidupan seluruh keluarga saya.

  Saya menerima pinjaman saya dalam akaun bank saya selepas Puan Ivana Pedro memindahkan pinjaman saya, apabila saya menyemak baki akaun bank saya, saya mendapati jumlah yang saya memohon telah dikreditkan ke akaun bank saya

  Oleh itu untuk kerja-kerja yang baik, Mrs.Ivana telah melakukan dalam hidup saya dan keluarga saya, saya memutuskan untuk memberitahu dan berkongsi kesaksian saya mengenai Puan Ivana, supaya rakyat Malaysia dan seluruh Asia boleh mendapatkan pinjaman dengan mudah tanpa tekanan. Jadi, jika anda memerlukan pinjaman, sila hubungi Puan Ivana Pedro melalui e-mel: (ivanapedro85@gmail.com)

  Anda juga boleh menghubungi saya di e-mel saya (mitumaria47@gmail.com) dan Puan Kim Wani yang memperkenalkan saya dan memberitahu saya mengenai Puan Ivana, dia juga menerima pinjaman daripada Puan Ivana Pedro. Anda juga boleh menghubunginya melalui e-mel: (kimwani305@gmail.com) Sekarang, saya adalah pemilik bangga perniagaan yang baik dan besar. Semoga ALLAH terus memberkati Ibu Ivana untuk kerja yang baik dalam hidup saya dan keluarga saya.

  ReplyDelete
 67. Nama saya MARIA ALEXANDER. Anda dialu-alukan untuk MARIA ALEXANDER LOAN COMPANY sebuah tempat di mana anda mempunyai peluang untuk mengubah defisit kewangan menjadi individu kaya dengan bantuan kakitangan yang berkelayakan melalui staf yang ditentukan dan mempunyai sumber kewangan yang baik di mana untuk menipu atau merompak orang wang mereka adalah tempat taboo di mana anda dilengkapi secara kewangan untuk mengatasi kekurangan kewangan yang saya habiskan, sebab itu saya datang ke sini untuk memberitahu anda bahawa tidak semua pemiutang online adalah penipuan atau penipuan kerana keutamaan utama MARIA ALEXANDER LOAN COMPANY adalah menyediakan dana di mata apa-apa wang untuk semua pelanggan mereka supaya mereka dapat memenuhi keperluan kewangan mereka setiap hari jadi jangan biarkan saya meninggalkan dana keperluan anda untuk:

  ✓ Bil Hospital
  ✓ Pengubahsuaian rumah
  ✓ Pembesaran Perniagaan
  ✓ Pembiayaan semula Pembesaran Pertanian
  ✓ Perlombongan Emas
  ✓ Projek pembiayaan dengan keperluan kewangan yang lebih tinggi Semua ini dan banyak lagi

  e-mel: {mariaalexander818@gmail.com}
   WhatsApp Only: {+1 651-243-8090}

  ReplyDelete
 68. Nama saya MARIA ALEXANDER. Anda dialu-alukan untuk MARIA ALEXANDER LOAN COMPANY sebuah tempat di mana anda mempunyai peluang untuk mengubah defisit kewangan menjadi individu kaya dengan bantuan kakitangan yang berkelayakan melalui staf yang ditentukan dan mempunyai sumber kewangan yang baik di mana untuk menipu atau merompak orang wang mereka adalah tempat taboo di mana anda dilengkapi secara kewangan untuk mengatasi kekurangan kewangan yang saya habiskan, sebab itu saya datang ke sini untuk memberitahu anda bahawa tidak semua pemiutang online adalah penipuan atau penipuan kerana keutamaan utama MARIA ALEXANDER LOAN COMPANY adalah menyediakan dana di mata apa-apa wang untuk semua pelanggan mereka supaya mereka dapat memenuhi keperluan kewangan mereka setiap hari jadi jangan biarkan saya meninggalkan dana keperluan anda untuk:

  ✓ Bil Hospital
  ✓ Pengubahsuaian rumah
  ✓ Pembesaran Perniagaan
  ✓ Pembiayaan semula Pembesaran Pertanian
  ✓ Perlombongan Emas
  ✓ Projek pembiayaan dengan keperluan kewangan yang lebih tinggi Semua ini dan banyak lagi

  e-mel: {mariaalexander818@gmail.com}
   WhatsApp Only: {+1 651-243-8090}

  ReplyDelete
 69. Hello semua,
  Nama saya Encik, Rugare Sim. Saya tinggal di Belanda dan saya seorang lelaki yang gembira hari ini? dan saya memberitahu diri saya bahawa mana-mana pemberi pinjaman yang menyelamatkan saya dan keluarga saya dari keadaan miskin kami, saya akan merujuk mana-mana orang yang mencari pinjaman kepadanya, dia memberi kebahagiaan kepada saya dan keluarga saya, saya memerlukan pinjaman sebanyak € 300,000.00 untuk memulakan hidup saya sepenuhnya kerana saya seorang Bapa tunggal dengan 2 orang anak Saya bertemu dengan pemberi pinjaman yang jujur ​​dan takut kepada Allah ini yang membantu saya dengan pinjaman sebanyak €300,000.00, dia seorang yang takut kepada Allah, jika anda memerlukan pinjaman dan anda akan membayar balik pinjaman sila hubungi dia beritahu dia bahawa (Encik, Rugare Sim) merujuk anda kepadanya. Hubungi En, Mohamed Careen melalui e-mel: (arabloanfirmserves@gmail.com)


  BORANG MAKLUMAT PERMOHONAN PINJAMAN
  Nama pertama......
  Nama tengah.....
  2) Jantina:.........
  3) Amaun Pinjaman Diperlukan:.........
  4) Tempoh Pinjaman:.........
  5) Negara:.........
  6) Alamat Rumah:.........
  7) Nombor Telefon Bimbit:.........
  8) Alamat e-mel..........
  9) Pendapatan Bulanan:.....................
  10) Pekerjaan:..........................
  11) Laman web manakah anda di sini tentang kami.....................
  Terima kasih dan salam mesra.
  E-mel arabloanfirmserves@gmail.com

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...